Z PRVNÍ RUKY: 22. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 22. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Kulturní subjekty přišly během pandemie o 4 miliardy

Opatření proti šíření pandemie covid-19 dopadla nejvíce na tradiční kulturu, zejména pak na scénické umění a kulturní dědictví. Během let 2020 a 2021 se jejich výsledek hospodaření očištěný o dotace propadl o více než 3,7 miliardy korun v porovnání s rokem 2019. Návštěvnost kulturních zařízení v roce 2021 ve srovnání s rokem 2019 klesla o více než polovinu, meziročně však stoupla o téměř šest procent.

„Spolu s dopady na hospodaření kulturních institucí zasáhly důsledky pandemie přímo i jejich pracovníky. Netýkalo se to výdělku stálých zaměstnanců, jejichž průměrné nominální mzdy během dvou let pandemie o 9,9 % vzrostly, ale pracovníků na základě dohod a dále účinkujících a autorů pobírajících honoráře,“ uvádí Jaroslav Novák z Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS).

Návštěvnost kulturních institucí v druhém pandemickém roce 2021 v porovnání s předchozím rokem ve většině oblastí mírně vzrostla, celkově o 5,8 %. Ve srovnání s rokem 2019 dosahovala však pouze polovičních hodnot. „Oproti roku 2020 vzrostla v roce 2021 nejvýrazněji návštěvnost kulturních domů, historických památek, kin a divadel. Pokles naopak zaznamenaly například knihovny, které se však dlouhodobě potýkají s úbytkem fyzických návštěv,“ dodává Ivo Krobot z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/kulturni-subjekty-prisly-behem-pandemie-o-4-miliardy

(tz-čsú)


 

Začala červnová výplata důchodů po mimořádné valorizaci

Všem vypláceným důchodům se v souladu se zákonem č. 71/2023 Sb. zvyšuje procentní výměra důchodu od červnové splátky 2023. Procentní výměry všech důchodů vzrostou o 2,3 % a o pevnou částku 400 Kč.

Důvodem mimořádné valorizace je přetrvávající inflace. Navýšení Česká správa sociálního zabezpečení provede automaticky, není potřeba o něj žádat. Valorizací důchodů v červnu 2023 se starobní důchody zvýší v průměru o 755 Kč a průměrná výše starobního důchodu tak dosáhne 20 216 Kč.

(tz-čssz)


 

Důvěra ústavním institucím – duben/květen 2023

V reprezentativním šetření CVVM SOÚ AV ČR byla v průběhu období od konce března do začátku třetí květnové dekády roku 2023 vybraným občanům položena otázka, zda důvěřují základním ústavním institucím.

Vládě důvěřovalo 32 % Čechů, prezidentovi 58 %.

Poslanecká sněmovna má důvěru 32 % a Senát 38 % veřejnosti.

Nejvyšší důvěře se těšili starostové (67 %) s obecními zastupitelstvy (66 %).

S politickou situací bylo spokojeno 17 % občanů, nespokojenost vyjadřovala třípětinová většina (60 %) veřejnosti.

(tz-cvvm)


 

Průměrná doba na neschopence loni opět klesla

Průměrná délka trvání pracovní neschopnosti v Česku meziročně klesla z 34,5 dne v roce 2021 na 26,3 dne v roce 2022. Ženy strávily v pracovní neschopnosti v průměru na jeden případ 26,6 dne, muži 26,1 dne.  V loňském roce došlo k 45 tisícům pracovních úrazů, z toho 88 bylo smrtelných.

Průměrný počet nemocensky pojištěných v Česku v roce 2022 dosáhl 4 748 tisíc osob, tedy o 40 tisíc více než před rokem. „Poprvé v desetileté historii tvořily ženy s 50,3 % mezi pojištěnci většinu. Předpokládáme zde souvislost s příchodem občanů, respektive především občanek, z Ukrajiny a se zvyšujícím se věkem žen při odchodu do důchodu,“ uvedla Alena Hykyšová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/prumerna-doba-na-neschopence-loni-opet-klesla

(tz-čsú)


 

V areálu prachatické nemocnice se měnilo dopravní značení

V minulém týdnu bylo v areálu Nemocnice Prachatice změněno dopravní značení. Pro pacienty, kteří jsou držiteli karty ZTP bylo vyznačeno 6 míst u zadního vchodu do areálu nemocnice. Dvě místa jsou naproti radiodiagnostickému oddělení, dvě naproti JIP a dvě u hemodialýzy.

„Snažíme se tímto krokem zkrátit cestu zdravotně postižených pacientů na vyšetření a zvýšit tak jejich komfort při pohybu po areálu nemocnice,“ uvedl ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

Další změna dopravního značení se v prachatické nemocnici dotkla nástupních ploch pro vozidla hasičského záchranného sboru (HZS). Tyto plochy byly žlutými kříži vyznačeny před JIP a podél budovy radiodiagnostiky u zadního vchodu. Na těchto křížích by v případě požáru nebo evakuace stála vozidla HZS.  Další žluté kříže pak označují místa pro sanitky dopravní zdravotní služby pro nakládání a vykládání pacientů u zadního vchodu.

(tz-nem)


 

Nová pračka víc vypere a ušetří práci

V prachatické nemocnici byla uvedena do provozu nová hygienická pračka. Ta byla vysoutěžená ve veřejné zakázce a dodala ji firma Pragoperun. Pračka najednou vypere až 90 kg prádla. Nahradila původní pračku z roku 1992.

Pořízení nové pračky přinese úspory ve spotřebě vody, elektřiny a také času zaměstnanců. Nemocnice díky tomu bude moci nabídnout rychleji vyprané prádlo na oddělení a nabídnout své služby více externím odběratelům,“ vyjmenoval výhody nové pračky ředitel Michal Čarvaš. V neposlední řadě nová pračka přinese ulehčení práce pracovníkům prádelny, protože nová pračka je ergonomicky formovaná pro snazší nakládku i vykládku prádla. Také její konstrukční řešení přináší i větší bezpečnost pro manipulaci.

(tz-nem)


 

Jihočeský kraj zpřístupnil web „Pomáháme s kroužky pro jihočeské děti“. Organizace se mohou registrovat

Od 1. června funguje webová stránka https://krouzkyprojihocechy.cz, kde mohou Jihočeši nalézt informace k programu na další podporou nízkopříjmových domácností. Konkrétně na účelné využití volného času dětí a mládeže.

Na zájmové kroužky Jihočeský kraj přispěje až 4 tisíci korun pro jedno dítě. Celkem do programu uvolní ze svého rozpočtu asi dvacet milionů. Hlavní výhodou nového dotačního programu je jednoduchá administrace. Nárok na příspěvek je totiž navázán na údaje úřadu práce a žadatelé tak nemusí nic dalšího dokládat.

Právě od 1. června 2023 se už mohou sportovní kluby, jazykové nebo umělecké školy, kroužky a další organizace na webových stránkách https://krouzkyprojihocechy.cz registrovat.

Čas pro rodiče pak přijde v srpnu. Na základě registrace (opět na webu https://krouzkyprojihocechy.cz) a ověření, že na podporu mají nárok, získají „kredity“ (1 kredit = 1 koruna), které budou moct využít u vzdělávacích, kulturních, sportovních a dalších organizací na úhradu mimoškolních aktivit svých dětí.

(tz-jč)


 

Sestry budou nově moci při změně pracoviště nebo oboru získat jednodušším způsobem další specializaci

Ministerstvo zdravotnictví vydalo metodické doporučení pro započítání některých částí dříve absolvovaného specializačního vzdělávání všeobecných sester. Cílem je, aby sestra mohla v případě změny pracoviště či oboru získat jednodušším způsobem další specializaci.

Metodické doporučení všeobecným sestrám se specializovanou způsobilostí a poskytovatelům zdravotních služeb přibližuje, co lze z jedné specializace započíst do druhé nebo případně demonstruje oblasti znalostí a dovedností, které všeobecná sestra v absolvovaném specializačním vzdělávání nezískala nebo získala v jiném rozsahu, a které může získat nejenom absolvováním dalšího specializačního vzdělávání, ale též absolvováním certifikovaných kurzů.

Metodické doporučení se vztahuje na částečnou provázanost a prostupnost mezi nejčastěji požadovanými obory:

  • Ošetřovatelské péče v interních oborech
  • Ošetřovatelská péče v chirurgických oborech
  • Ošetřovatelská péče v geriatrii
  • Domácí a hospicová péče
  • Intenzivní péče.

Započítání předchozího vzdělávání povede ke zkrácení vzdělávací cesty ve výše uvedených oborech specializačního vzdělávání, pakliže všeobecná sestra

  • již specializovanou způsobilost v jednom vybraném oboru specializačního vzdělávání získala nebo
  • absolvovala certifikované kurzy, pokud jsou součástí vzdělávacího programu daného specializačního oboru, nebo
  • absolvovala jiné studium než specializační vzdělávání nebo certifikovaný kurz, které odpovídá nebo jeho část odpovídá obsahu a rozsahu některé části vzdělávacího programu specializačního vzdělávání, ve kterém je požádáno o zápočet.

Sestra má také možnost využívat k získávání chybějících vědomostí, dovedností a činností vzdělávání prostřednictvím certifikovaných kurzů. Certifikovaným kurzem sice nelze nahradit získání specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání, nicméně zdravotnický pracovník, který nemá specializovanou způsobilost v příslušném oboru specializačního vzdělávání, může vykonávat jednotlivé činnosti zdravotnického pracovníka se specializovanou způsobilostí, ke kterým získal zvláštní odbornou způsobilost absolvováním certifikovaného kurzu. Pokud tedy všeobecná sestra se specializovanou způsobilostí v jednom oboru absolvuje certifikovaný kurz, kterým si doplní chybějící vědomosti, dovednosti k provádění činností, ke kterým nezískala v předchozím specializačním vzdělávání specializovanou způsobilost, bude oprávněna k určitým dílčím činnostem, jako by měla specializaci.

(tz-mz)


 

Lipno a Orlík v obrazech – putovní výstava nabídne pohled do historie známých přehrad

 

 

Historici Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd ČR připravili putovní exteriérovou výstavu o minulosti přehradních nádrží Lipno a Orlík. Deset tematických panelů představí výběr z dobových fotografií, plakátů, pohlednic a reprodukcí výtvarných děl z archivních fondů řady nejen jihočeských institucí. Návštěvníci se seznámí s příběhy Lipna a Orlíku nahlíženými pohledem dobové propagandy, techniky, památkové péče, literatury nebo výtvarného umění.

V průběhu léta a podzimu bude výstava postupně instalována na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích (4. 6. – 2. 7. 2023), na náměstí v Horní Plané (4. 7. – 2. 8. 2023), na nádvoří hradu Zvíkov (4. 8. – 4. 9. 2023) a před Kulturním domem v Písku (6. 9. – 4. 10. 2023).

Výstavba přehrad je jedním z nejvýraznějších zásahů, jimiž člověk již více než století proměňuje krajinu kolem sebe. Velká vodní díla byla v době svého vzniku vnímána jako prostředky modernizace a pokroku, současně však přispívala k zániku řady jiných, kulturních i přírodních hodnot. Jejich historie není jen historií technického a hospodářského rozvoje, odráží rovněž proměny vztahu moderní společnosti k využívání přírodních zdrojů a k obývané krajině.

Výstava Obrazy vody odkrývá ambivalentní charakter technických zásahů do krajiny na příkladech dvou nejvýznamnějších jihočeských přehradních nádrží – Lipna (1951–1959) a Orlíku (1954–1961). „Příběh jejich výstavby a fungování vyprávíme prostřednictvím historických obrazových materiálů, které odrážejí perspektivu různých dobových aktérů. Zdánlivě úzké regionální téma propojujeme s obecnějšími a dodnes aktuálními otázkami vnímání, znázorňování a využívání vodního živlu v průběhu druhé poloviny 20. století,“ říká autorka námětu výstavy Eliška Švarná.

Slavnostní zahájení výstavy proběhnou v pondělí 5. června na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích a ve středu 6. září před Kulturním domem Písek.

(tz-avčr)


 

ČOI zajistila na tržnici Hatě padělky za více než 10 milionů korun

(Brno, 1. červen 2023) Česká obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje uskutečnila na konci května mimořádnou kontrolní akci na tržnici Hatě, která byla zaměřena na zákaz prodeje padělaného zboží. V 29 stáncích zajistila 3 288 kusů padělků za 10 641 207 korun.

„Po vypracování všech odborných posudků, které potvrdí, že se jedná o padělky světových značek, bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení a bude rozhodnuto o výši pokuty a propadnutí zboží. Výrobky budou následně zlikvidovány, nebo předány k humanitárním účelům,“ říká k výsledkům kontrol Karel Havlíček, ředitel České obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje.

(tz-čsú)


 

V dubnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,8 %

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v dubnu 2,8 %. Meziročně se zvýšil o 0,3 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,3 %, u žen 3,5 %. Podíl ekonomicky aktivních k populaci 15–64letých dosáhl 77,8 %. Oproti dubnu 2022 se zvýšil o 0,7 procentního bodu. Míra ekonomické aktivity mužů (83,8 %) převyšovala míru ekonomické aktivity žen (71,6 %) o 12,2 procentního bodu.

„Rostoucí ekonomická aktivita je dlouhodobý trend, který nás provází již od roku 2010, a v posledním období se obnovil po propadu v covidových letech. Míra ekonomické aktivity je aktuálně o osm procentních bodů vyšší, než byla v dubnu 2009,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti:  https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-duben-2023

(tz-čsú)


 

Lidl prodlužuje otevírací dobu vybraných prodejen

Od 1. června se prodlouží otevírací doba u více než 250 z celkových 316 prodejen Lidl. Společnost chce tímto krokem vyjít vstříc svým zákazníkům, kteří mají stále větší zájem o nákupy ve večerních hodinách.

Otevírací doba se u vybraných prodejen napříč Českou republikou prodlouží o jednu hodinu. Lidl chce tímto krokem vyhovět zákazníkům, kteří z nejrůznějších důvodů nestíhají klasickou otevírací dobu či jim vyhovuje nakupovat až později večer.

Testovací provoz prodloužené otevírací doby se uskuteční v průběhu léta, poté bude následovat jeho vyhodnocení a rozhodnutí, zda se bude jednat o trvalou změnu.

Seznam prodejen, kterých se tato změna dotkne, najdete zde: https://www.lidl.cz/c/prodejny-se-zmenou-oteviraci-doby/s10022607

(tz-lidl)


 

LÉTO PLNÉ POHYBU S PENNY

Pro letošní léto si PENNY připravilo třetí ročník úspěšného projektu HÝBEME SE HEZKY ČESKY. Tentokrát společně s Českou obcí sokolskou připravilo na podporu pohybu výlety s bohatým programem po celé zemi.

 „Náš projekt se neustále vyvíjí a reagujeme na to, co se děje okolo nás. Na začátku projektu bylo naším cílem motivovat děti po pandemii k návratu ke sportu a pohybu. V loňském roce jsme už částečně zapojili pohybem i dospělé a pro letošní rok chceme, aby projekt nabídl pohyb a zábavu pro celé rodiny. Víme, že děti často tráví prázdniny nejen se svými rodiči, ale i prarodiči, i na to jsme při sestavování konceptu a programu mysleli. Chceme být všem dobrým sousedem, proto míříme do měst po celé české zemi,“ popisuje Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY a pokračuje: „Připravili jsme koncept výletů pro všechny věkové kategorie, na nichž budou děti sportovat, plnit nejrůznější úkoly, které jsou zaměřené na sport, rozvoj motoriky a vzdělávání s důrazem na ekologii a odpovědné chování k našemu okolí, a to hravou a zábavnou formou.“

Lidé v místech, kde jsou prodejny PENNY, se tak mohou na každém z výletů těšit na atraktivní program, který PENNY připravuje ve spolupráci s už tradičním partnerem projektu Českou obcí sokolskou. Během něho účastníci absolvují výlet po okolí města v délce přibližně pět až šest kilometrů, na jehož trase budou děti plnit své úkoly. Součástí programu je pak nejen ochutnávka privátních značek PENNY, ale na závěr i kulturní program v podobě promítání filmu Děti Nagana, jehož je PENNY partnerem, nebo koncert Michala Davida.

První výlety HÝBEME SE HEZKY ČESKY 2023 se uskuteční v Milovicích, Dačicích a Židlochovicích a postupně se na ně mohou těšit lidé až do podzimu v celkem patnácti českých městech a obcích. Aktuální kalendář výletů najdou zájemci na internetové adrese www.hybemesehezkycesky.cz

(tz-penny)


 

Nová data Národního registru reprodukčního zdraví potvrzují trvale vysokou míru dostupnosti a kvality péče o těhotné, rodičky a novorozence v ČR

Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP a Česká neonatologická společnost budují ve spolupráci s ÚZIS ČR komplexní informační systém, který sleduje všechny podstatné aspekty péče o rodičky a novorozence. Nová data za období 2020 až 2022 potvrzují vysokou úroveň dostupnosti a kvality této péče, kterou nenarušila ani epidemie COVID-19.

V nejvýznamnějších parametrech jako je např. novorozenecká nebo mateřská úmrtnost se ČR svými výsledky řadí mezi nejlepší země světa. Významnou prioritou ministerstva zdravotnictví je zajištění dostupnosti této péče pro všechny občany ČR a plné pokrytí nákladů z veřejného zdravotního pojištění. V oblasti kontroly a hodnocení péče je prioritou plná elektronizace sběrů dat a jejich postupné otevírání odborné i laické veřejnosti.

Více informací na webu https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/nova-data-narodniho-registru-reprodukcniho-zdravi-potvrzuji-trvale-vysokou-miru-dostupnosti-a-kvality-pece-o-tehotne-rodicky-a-novorozence-v-cr/.

(tz-mz)


 

Intenzivní obnova lesů pokračovala i v loňském roce

Těžba dřeva v Česku se v roce 2022 snížila na zhruba 25 milionů metrů krychlových dřeva bez kůry, podíl nahodilé těžby se zmenšil na 79 procent. Zalesňování provedené na rozloze téměř 40 tisíc hektarů bylo srovnatelné s předchozím rokem a mírně převažovala plocha zalesňovaná jehličnatými dřevinami. 

„V roce 2022 se zalesňovalo na ploše téměř 40 tisíc hektarů. Sadba a síje byly celkově na podobné úrovni jako v předchozím roce, a pokračovaly tak intenzivní pěstební práce spojené s obnovou lesů po kalamitách,“ říká Josef Kahuda z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/intenzivni-obnova-lesu-pokracovala-i-v-lonskem-roce

(tz-čsú)


 

Trať mezi Soběslaví a Doubím je připravena na rychlost 200 km/h
Soběslav se dnes stala dějištěm slavnostního ukončení modernizace traťového úseku mezi tamní stanicí a Doubím u Tábora. Jejím výsledkem je dvoukolejná novostavba trati, která po instalaci evropského zabezpečovacího systému ETCS umožní vlakům jezdit až 200 km/h. Nyní mohou projíždět novým úsekem maximálně stošedesátkou, i tak se ale podstatně zkrátily jízdní doby vlaků spojujících jižní Čechy s Prahou.

Mezi Soběslaví a Doubím vedla původně jednokolejná trať s maximální rychlostí 100 km/h. Nyní vlaky využívají dvoukolejnou přeložku o délce 8,8 kilometru, která částečně kopíruje dálnici D3. Došlo tak nejen k jejich zrychlení, ale také ke zvýšení kapacity trati a současně pravidelnosti dopravy, kdy odpadlo čekání na protijedoucí vlak ve stanicích Soběslav a Roudná.

Trať je stavebně připravena pro rychlost 200 km/h. Tak rychle zde budou moci jezdit soupravy typu pendolino po instalaci evropského systému ETCS. Pro ostatní vlaky bude maximální rychlost 185 km/h. „Už nyní se podstatně zkrátilo cestování z jižních Čech do Prahy, nejrychlejší spoje zvládnou trasu z Českých Budějovic do hlavního města za 100 minut. Umožnilo to dokončení nejen tohoto úseku, ale i další dlouhé přeložky mezi Sudoměřicemi a Voticemi. Celkem tak vlaky mohou využívat 30 kilometrů zcela nové trati,“ vysvětluje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Práce probíhaly od září 2019. Jejich výsledkem je mimo jiné druhý nejdelší železniční tunel na jihočeské železnici, a to Zvěrotický s délkou 370 metrů. Dalšími stavebními dominantami jsou 830 metrů dlouhé přemostění Černovického potoka a estakáda o délce 263 přes rybník Kamenný. Cestující mohou využívat přesunutá nástupiště v Doubí u Tábora a zcela novou zastávku Myslkovice, která vznikla namísto stanice Roudná. Významným příspěvkem k životnímu prostředí je tunelový most převádějící nad železnicí biokoridor v lokalitě Hluboká. Z hlediska bezpečnosti provozu je pak důležité zrušení všech přejezdů, které nahradily podjezdy nebo nadjezdy.

(tz-sž)


 

Česká ekonomika balancuje na hraně

Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí stagnoval. Pokračoval reálný propad spotřeby domácností a nižší byla i tvorba zásob. Na druhé straně sílila zahraniční poptávka, což se projevilo silným růstem hrubé přidané hodnoty ve zpracovatelském průmyslu.  

„Česká ekonomika v prvním čtvrtletí stagnovala. Pokračoval reálný pokles spotřeby domácností a tvorby hrubého kapitálu. Kromě slabší investiční aktivity docházelo také k rozpouštění zásob naakumulovaných v loňském roce. Příznivě naopak působila zahraniční poptávka,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

„Dobré výkony exportérů byly patrné na růstu hrubé přidané hodnoty ve zpracovatelském průmyslu. Zbytek průmyslu se však v souvislosti s nákladovými tlaky dál potýkal s problémy. Vyšší hrubou přidanou hodnotu ve srovnání s koncem loňského roku ale vykazovala řada odvětví služeb,“ dodává Marek Rojíček.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/ceska-ekonomika-balancuje-na-hrane

(tz-čsú)


 

Česká ekonomika stagnovala

Podle zpřesněného odhadu se hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně nezměnil a meziročně klesl o 0,4 %. Meziroční pokles HDP byl ovlivněn zejména nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a úbytkem zásob, naopak pozitivně působila zahraniční poptávka.

„Na straně poptávky byly hlavními faktory mezičtvrtletního vývoje HDP v 1. čtvrtletí rostoucí zahraniční poptávka a spotřební výdaje vládních institucí. Negativně působily výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba hrubého kapitálu,” komentuje údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Detailnější informace o nejnovějším vývoji české ekonomiky představí dnes od 10.00 na tiskové konferenci v sídle ČSÚ předseda úřadu Marek Rojíček.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-a-uziti-hdp-1-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Téměř čtvrtina obyvatel ČR je závislá na tabáku, mladé stále častěji lákají alternativy

V populaci České republiky bylo v roce 2022 celkem 24,4 % kuřáků různých druhů tabákových výrobků. Významně přibývá uživatelů elektronických cigaret a nikotinových sáčků. Zejména mladí od 15 let častěji sahají po alternativách, aniž by před tím kouřili klasické cigarety. Co se týká alkoholu, v mezinárodním měřítku zůstává Česká republika mezi zeměmi s velmi vysokou spotřebou.

Vyplývá to z výsledků reprezentativního šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky (NAUTA), které každoročně uveřejňuje Státní zdravotní ústav u příležitosti Světového dne bez tabáku. Ten vyhlašuje Světová zdravotnická organizace od roku 1987 a letos připadá na 31. května.

„Průzkum potvrdil dvě věci – ačkoli se podíl kuřáků v populaci postupně snižuje, celkové chování Čechů se ohledně tabáku a alkoholu celé roky opravdu významným způsobem nelepší. Zároveň se opakuje zjištění, že pití alkoholu má silný vztah ke kouření tabáku. Zdravotní rizika užívání tabáku a alkoholu se přitom v organismu násobí. To celé má samozřejmě negativní zdravotní, sociální i ekonomické dopady a jako ministr zdravotnictví i jako lékař vnímám, že tlak na snížení těchto škod vyžaduje soustavnou práci především v oblasti prevence a zvyšování informovanosti každého člověka o tom, jak zásadně si může poškodit zdraví,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Ačkoli veřejnost pravidelně slýchá a kuřáci se dočtou i na obalech výrobků, že kouření zabíjí, způsobuje rakovinu i další závažná onemocnění, například kardiovaskulárního systému, někteří lidé jako by odmítali tato fakta vnímat. I podle Světové zdravotnické organizace je přitom tabáková epidemie jednou z největších hrozeb pro veřejné zdraví, kterým kdy svět čelil. Tabák každoročně zabije více než 8 milionů lidí. Více než 7 milionů z těchto úmrtí je důsledkem přímého užívání tabáku, zatímco přibližně 1,2 milionu je důsledkem vystavení nekuřáků pasivnímu kouření. Alkohol je pak po kouření označován odborníky  jako druhý nejvýznamnější rizikový faktor pro vznik rakoviny,“připomněla ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

Výsledky – tabák

V populaci České republiky bylo v roce 2022 celkem 24,4 % kuřáků různých druhů tabákových výrobků, které zahrnují cigarety (průmyslově vyráběné i ručně balené), dýmky, doutníky, doutníčky a vodní dýmky. Denně kouří 20,6 % mužů a 12,0 % žen starších 15 let. I přes občasné roční odchylky lze ale ve sledovaných letech 2012 – 2022 pozorovat trvalé snižování podílu kuřáků v populaci (prevalence).

Česká populace kouří převážně klasické cigarety. Podíl jiných tabákových výrobků určených ke kouření je malý. Denní kuřáci celkově kouří nejčastěji 15‒24 cigaret denně (30,2 %).  Mezi všemi kuřáky vykouří muži v průměru přibližně o 3 cigarety denně více než ženy.

Podíl kategorie se spotřebou méně než 5 cigaret za den je vyšší u žen než u mužů, zatímco spotřeba 25 a více cigaret denně je u mužů mnohem častější než u žen. V porovnání let 2021 a 2022 stoupl podíl kuřáků, kteří průměrně vykouří 25 a více cigaret denně, ne však statisticky významně (2,9 % vs. 5,6 %, p = 0,171). Nejvíce silných kuřáků zaznamenáváme ve věkové kategorii 45‒64 let (9,8 %). U nejmladší věkové kategorie 15–24 let takto silné kuřáky již druhý rok nenacházíme.

„S rostoucím tlakem opatření na kontrolu tabáku se snaží tabákové společnosti o vývoj a uvádění na trh nových alternativ tabákových výrobků, jako je zahřívaný tabák, elektronické cigarety nebo nikotinové sáčky, které se snaží propagovat jako méně toxické a bezpečnější alternativy ke konvenčním cigaretám. Ve skutečnosti tyto produkty nejsou neškodné a mohou vystavit uživatele vyšším hladinám některých toxických látek. Navíc pokud obsahují nikotin, vzniká na jejich užívání velmi rychle závislost. Spotřeba nikotinu zejména u dětí a dospívajících má škodlivé účinky na vývoj mozku,“zdůrazňuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ MUDr. Marie Nejedlá.

Elektronické cigarety

V roce 2022 užívalo elektronické cigarety alespoň jednou měsíčně celkem 10,2 % respondentů, což ve srovnání s rokem 2021 (7,4 %) představuje nárůst o 2,8 p. b., který je statisticky významný (p = 0,003). Denně užívá elektronickou cigaretu 5,1 % osob, více muži než ženy. Největší podíl uživatelů nacházíme ve věkové kategorii 15–24 let (24,9 %), což představuje v porovnání s předchozími lety více než dvojnásobný nárůst. U starších věkových kategorií podíl uživatelů v porovnání s rokem 2021 také stoupl; u věkové kategorie 25–44 let o 2,7 p. b., u kategorie 45–64 let o 1,3 p. b., a u nejstarší věkové kategorie o 0,2 p. b. Podobnou situaci nacházíme také u denních uživatelů.

V porovnání s rokem 2021 můžeme pozorovat statisticky významně vyšší (p = 0,049) podíl uživatelů elektronických cigaret, kteří před užíváním elektronických cigaret nekouřili klasické cigarety (28,2 % v roce 2021 vs. 37,9 % v roce 2022). K nárůstu podílu došlo zejména u věkové kategorie 15–24 let (37,5 % v roce 2021 vs. 52,1 % v roce 2022), u níž jej můžeme vypozorovat již od roku 2019. Podobně došlo k nárůstu uživatelů elektronických cigaret, kteří jsou bývalými kuřáky klasických cigaret (19,3 % v roce 2021 vs. 27,7 % v roce 2022). Podíl uživatelů, kteří užívají elektronické cigarety a současně kouří klasické cigarety, naopak klesl (52,5 % v roce 2021 vs. 34,5 % v roce 2022).

Zahřívané tabákové výrobky

„Na rozdíl od elektronických cigaret obsahují zahřívané tabákové výrobky tabák. Světová zdravotnická organizace (WHO) popisuje tabák v těchto výrobcích jako zahřátý bez dosažení vznícení za vzniku emisí obsahujících nikotin a jiné chemikálie. Tabákové společnosti označují zahřívané tabákové výrobky za méně škodlivé alternativy k cigaretám, nicméně WHO stále vyzývá k opatrnosti, neboť výzkum zahřívaných tabákových výrobků je méně rozvinutý než výzkum týkající se elektronických cigaret a následná rizika poškození, zejména po dlouhodobém užívání, zůstávají neznámá,“vysvětluje k problematice doktorka Marie Nejedlá.

Podle údajů respondentů NAUTA 2022 užívá zahřívané tabákové výrobky v současné době 6,6 % dotázaných. V porovnání s rokem 2021 (7,0 %) můžeme pozorovat mírný pokles mezi uživateli. Denně užívá zahřívané tabákové výrobky 4,3 % dotázaných (3,9 % v roce 2021); více ženy než muži. Nejvíce uživatelů spadá do věkové kategorie 25‒44 let, zatímco v roce 2021 bylo nejvíce uživatelů ve věkové skupině 15‒24 let.

Nikotinové sáčky

V roce 2020 byla do dotazníku nově zařazena také otázka užívání nikotinových sáčků bez obsahu tabáku. Nejvyšší zastoupení uživatelů nacházíme v nejmladší věkové skupině 15-24 let, kde došlo k nárůstu z 6,3 % v roce 2020 na 9,0 % v roce 2022.

Nikotinové sáčky se vkládají mezi rty a dásně. Neobsahují tabákové listy, ale formu dehydratovaného nikotinu (s přidanými příchutěmi), který se vstřebává do krevního oběhu přes sliznici v ústech.  Sáčky také obvykle obsahují rostlinnou vlákninu, aromata a náhradní sladidla.

„Výzkumníci varují, že nikotinové sáčky bez obsahu tabáku oslovují zejména mládež a nekuřáky, protože se prodávají v různých ovocných příchutích, v atraktivních obalech a lze je používat diskrétně. Mohou také obsahovat velké množství nikotinu, pokud nejsou regulovány,“dodává k nikotinovým sáčkům MUDr. Nejedlá.

Více než čtvrtina (27,1 %) současných kuřáků udává, že se v průběhu roku 2022 pokusila přestat kouřit (muži 28,9 %, ženy 24,1 %). Největší procentuální zastoupení těch, kteří se pokusili přestat, bylo ve skupině nejmladších kuřáků ve věku 15–24 let (33,3 %). Nejvyšší snahu zanechat kouření mají respondenti s vysokoškolským vzděláním, s nižším vzděláním toto úsilí klesá.

Údaje výzkumu byly získány od výběrového souboru 1784 jedinců. Výzkum je reprezentativní pro obyvatelstvo České republiky ve věku nad 15 let z hlediska věku, pohlaví a regionální příslušnosti.

Mnoho zemí zavádí komplexní balíčky na kontrolu a regulaci tabáku a prodej klasických cigaret pozvolna klesá. Tabákové společnosti agresivně uvádějí na trh nové produkty – jako jsou e-cigarety a zahřívané tabákové výrobky – a lobbují u vlád, aby omezily jejich regulaci. Mnohdy je obtížné charakterizovat tyto nové produkty a to s sebou přináší i mnoho regulačních problémů. 

Zároveň tabákový průmysl a související průmyslová odvětví propagují tyto nové produkty jako „čisté“, „bez kouře“ nebo bezpečnější a tvrdí, že jsou účinnými pomocníky při odvykání. Nové tabákové výrobky nabízejí tisíce příchutí, díky nimž jsou přitažlivé. Když mladiství a děti tyto výrobky zkouší nebo používají, je u nich více než dvakrát větší pravděpodobnost, že budou v budoucnu kouřit klasické cigarety. Tabákový průmysl získává nové zákazníky a činí další generaci závislou na nikotinu. To nemůžeme dopustit,” uvedla Zsofia Pusztai, vedoucí Kanceláře WHO v České republice.

Výsledky – alkohol

V reprezentativním souboru dospělé populace (věk 15+) uvedlo časté pravidelné pití alkoholu (tj. denně nebo obden) 15,9 % dotázaných. Proti předchozímu roku jde o hodnotu jen nepatrně vyšší – o 0,5 procentního bodu. Trvalou (celoživotní) abstinenci uvedlo 3,6 % dotázaných (v roce 2021 to byla 4,0 %). Abstinenci v posledním roce pak 11,7 % respondentů. Dlouhodobou abstinenci udává celkem 15,3 % reprezentativního vzorku. V roce 2021 bylo dlouhodobě abstinujících 17,7 %.

Průměrnou roční spotřebu na osobu lze na základě dat z dotazníkového šetření odhadnout na 7,2 litrů čistého alkoholu, resp. 8,5 litrů, pokud do výpočtu nezahrneme abstinenty. Roční průměrná spotřeba byla v roce 2022 srovnatelná s úrovní roku 2021, kdy dosáhla 6,9 litrů, resp. 8,3 litrů bez započtení abstinujících.

Časté pití nadměrných dávek alkoholu při jedné konzumní příležitosti (binge drinking), tj. týdně nebo častěji, udává 12,4 % dotázaných (muži 17,1 %, ženy 8,0 %).

Pivo je nejrozšířenějším druhem alkoholických nápojů, je výrazně preferováno muži (46,8 % mužů pije pivo týdně nebo častěji). Preferovaným nápojem žen je víno, pravidelně týdně a častěji ho konzumuje 24,1 % dotázaných žen. Destiláty pilo týdně a častěji 14,2 % mužů a        5,4 % žen.

Do kategorie „škodlivá spotřeba alkoholu“ spadá 8,0 % dotázaných, 8,9 % mužů a 7,1 % žen. Za škodlivou spotřebu alkoholu je v této studii považován průměrný denní příjem 60 a více gramů etanolu pro muže a 40 a více gramů etanolu u žen.

U 37,4 % respondentů zjišťovali lékaři jejich konzumní zvyklosti a 8,4 % doporučili omezit pití alkoholu. Omezit pití nejčastěji doporučovali osobám se škodlivou spotřebou alkoholu. Náhled na nutnost omezit svou spotřebu byl mezi respondenty nízký – potřebu omezit spotřebu reflektuje jen 2,0 % dotázaných.

Souhrn

Kritická analýza konzumních zvyklostí dospělých Čechů za období od roku 2012 do 2022 naznačuje vysokou míru stability. Mezi jednotlivými roky měření sice shledáváme dílčí rozdíly, ty však nelze interpretovat jako zásadní změnu trendu. V mezinárodním měřítku patří Česká republika mezi země s velmi vysokou spotřebou alkoholu. To má samozřejmě negativní zdravotní, sociální a ekonomické dopady.

Pití alkoholu má silný vztah ke kouření tabáku. Mezi umírněnými konzumenty alkoholu je jen 22,7 % kuřáků, tedy o 1,7 procentního bodu méně než v celé populaci, avšak mezi rizikově a škodlivě pijícími je kuřáků výrazně více (32,8 %, resp. 44,6 %). U excesivních konzumentů alkoholu se zdravotní rizika násobí kvůli souběžnému působení rizikových faktorů souvisejících s kouřením.

(tz-mz)


 

Z Nové zelené úsporám můžete od září vyměnit i svůj starý plynový kotel

Ministerstvo životního prostředí společně se Státním fondem životního prostředí ČR představilo základní parametry dotace na výměnu starých plynových kotlů i zjednodušení podmínek pro podporu fotovoltaiky při zachování stávajících parametrů i maximální výše dotace.

Nová zelená úsporám (NZÚ) vstoupí od září do nového období s větším objemem prostředků (v programu HOUSEnerg Modernizačního fondu je nyní připraveno 55 miliard korun na pokrytí financování NZÚ i NZÚ Light) a se změnami, které ještě více pomohou domácnostem s přechodem na úspornější bydlení. Žadatelé se dočkají navýšení dotačních částek v některých oblastech podpory, zjednodušení podmínek u instalace fotovoltaických systémů a zcela nově získají možnost vyměnit starý plynový kotel za tepelné čerpadlo.

„Od loňského jara se nás dotazují české domácnosti na možnost výměny starých kotlů na plyn, podařilo se nám s Evropskou investiční bankou tuto možnost vyjednat a již od září si zájemci můžou v NZÚ podat žádost o výměnu plynových kotlů a topidel starších než dvacet let za tepelná čerpadla. V novém programovém období Nové zelené úsporám se tím rozšíří dotační portfolio na výměnu tepelných zdrojů – k pevným palivům či elektřině přibyde plyn. Doplňujeme ho v návaznosti na úspěšně nastartovaný trend energetických úspor v domácnostech a v neposlední řadě i kvůli požadavku snižovat celkovou spotřebu plynu v Česku,“ uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Podmínkou podpory bude aspoň částečně zateplený dům dosahující minimálně úrovně D klasifikační třídy energetické náročnosti budovy.

„Pokud dům nesplňuje minimální požadovanou úroveň energetické náročnosti, může domácnost využít kombinaci podpory se zateplením v rámci jedné žádosti o podporu,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR a dodává: „V případě špatně zateplených domů nemusí teplo vyrobené tepelným čerpadlem stačit k dostatečnému tepelnému komfortu a pro obyvatele domu to může znamenat přidané náklady na přitápění elektřinou. Teoreticky by se pak mohlo stát, že by žadatelé platili za elektřinu více, než kdyby topili plynem.“

Majitelé starších plynových kotlů a dalších plynových topidel, jako jsou třeba tzv. WAVky, dostanou příspěvek na výměnu za tepelné čerpadlo. Vybrat si mohou z různých typů čerpadel tak, aby vybrané zařízení co nejlépe vyhovovalo otopné soustavě v jejich domě.

Výměna zdrojů tepla v novém období bude pokračovat za podobných podmínek jako dosud. Novinkou bude o 40 tisíc korun vyšší podpora na tepelná čerpadla typu země-voda s plošným kolektorem. Nová zelená úsporám nově podpoří i individuálně stavěná akumulační kamna na biomasu. Naopak tepelná čerpadla se zemními vrty již podporována nebudou.

Dlouhodobě nejvíce poptávaným úsporným opatřením je dotace na fotovoltaiku. Od října 2021 si o ni požádalo již přes 90 tisíc domácností a zájem neklesá. Aktuálně chodí každý měsíc přes 6 500 žádostí. V nové etapě dojde k zásadnímu zjednodušení – nebude potřeba dokládat projektovou dokumentaci, pouze vyhodnocení úspor a přínosů. Základní podpora se sjednotí bez ohledu na instalovaný měnič, maximální výše dotace 200 tisících korun zůstává zachována.

„Ujišťuji každou domácnost se zájmem o fotovoltaiku, že v podpoře budeme pokračovat jako doposud. V další etapě Nové zelené úsporám se pro žadatele nic zásadního nemění. Základní změnou je zjednodušení administrace žádostí a navýšení dotací na vybraná opatření. Obavy, že od podzimu bude Nová zelená úsporám méně výhodná, případně že bude méně dostupná, nejsou namístě. Naopak, díky přechodu financování pod Modernizační fond budeme moct podpořit více domácností,“ zdůrazňujePetr Valdman.

Stejně jako dnes mohou žadatelé zkombinovat v jediné žádosti více úsporných opatření a získat motivační bonus ve výši 10 tisíc korun za každou kombinaci. „Kromě toho 10% bonifikací zvýhodníme domácnosti v hospodářsky a sociálně znevýhodněných obcích s rozšířenou působností,“ doplňujeministr Hladík.

Příjem žádostí ve stávající Nové zelené úsporám bude ukončen 30. června 2023, příjem žádostí v nové etapě začne v září 2023. Dotační „prázdniny“ se budou týkat pouze příjmu žádostí. Administrace již přijatých žádostí, dokládání realizace úsporných opatření i vyplácení finančních prostředků budou pokračovat i v letních měsících bez přerušení.

(tz-mžp)


 

Nová zelená úsporám nabídne výhodnější podmínky pro bytové domy. Na dotace lépe dosáhnou nízkopříjmové domácnosti

Po prázdninové odstávce se oblíbený program Nová zelená úsporám (NZÚ) opět rozeběhne, aby i následující roky pomáhal domácnostem s energetickými úsporami jejich domů. Navíc nově od září spustí rozšířenou nabídku dotací pro oblast bytových domů zohledňující nároky na energetické vlastnosti budov i finanční možnosti majitelů bytových jednotek. Vedle bonusů pro nízkopříjmové domácnosti program nabídne i vyšší dotace a možnost jejich čerpání zálohově.

„Cestu k renovacím a úsporným opatřením si skrze Novou zelenou úsporám našly statisíce majitelů zejména rodinných ale i bytových domů. Domácnosti zrenovovaly své byty a domy tak, aby odpovídaly dnešním nárokům na moderní a úsporné bydlení, a hlavně, aby trvale ušetřily náklady na vytápění nebo na teplou vodu a mnozí i na spotřebu elektřiny. Nyní bychom rádi ještě více narovnali podmínky pro nízkopříjmové obyvatele bytových domů, kteří nedosáhnou na podporu z programu Nová zelená úsporám Light,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a dodává: „Zateplení budov, budování obnovitelných zdrojů energie a jejich využití v rámci komunitní energetiky je cesta k úsporám – finančním i energetickým.“

Majitelé bytových domů a bytových jednotek zareagovali na energetickou krizi spojenou s probíhající válkou na Ukrajině a počet žádostí o dotace v NZÚ se oproti loňskému květnu téměř zpětinásobil. Největší zájem mají žadatelé o komplexní zateplení. Po vydání novely vyhlášky Energetického regulačního úřadu o pravidlech trhu s elektřinou, která umožňuje sdílení elektřiny z fotovoltaiky v bytových domech, a schválení tzv. Lex OZE I, který zjednodušuje celý proces instalace obnovitelných zdrojů do 50 kWp, narůstá i zájem o podporu budování fotovoltaických elektráren. I přesto, že počty žádostí rostou, stále je zde velké množství bytových domů, které prozatím neprošly žádnou renovací a jsou energeticky neúsporné.

„Chceme modernizovat bytový fond v celé České republice. V oblasti bytových domů máme stále rezervy, proto jsme se rozhodli zintenzivnit podporu bytových domů a zároveň ji přizpůsobit specifikům jednotlivých typů vlastnictví. Speciální výzvy tak budou pro SVJ a bytová družstva či bytové domy ve vlastnictví obce,“ připomíná Petr Hladík.

Nově přidáváme: Bytové domy ve vlastnictví společenství vlastníků bytových jednotek a bytových družstev

Důvodem odkládání důkladných renovací bytových domů bývá často nutnost schválení všech úprav a rozpočtu či úvěru způsobem zakotveným ve stanovách SVJ (společenství vlastníků jednotek) nebo družstva. Obvykle je potřebný souhlas většiny nebo dokonce všech vlastníků bytů či družstevního podílu, a ne vždy je možné dosáhnout dohody.

„Vím, jak složité je rozhodování ve společenství vlastníků, zejména v případě, kdy majitelé bytů spadají do kategorie nízkopříjmových domácností a navýšení příspěvků do fondu oprav na renovace domu je často existenčně ohrožuje. Právě proto cílíme parametry připravované výzvy na domy ve vlastnictví majitelů bytových jednotek a bytových družstev. Nové programové období Nové zelené úsporám bude tak bohatší o rozšířenou nabídku pro bytové domy,“ konstatuje Petr Hladík.

„Hledali jsme cestu, jak zohlednit nízkopříjmovost vlastníků bytů, kteří často nesouhlasí s nákladnějšími opravami celého domu,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČRa dodává: „Hlavním úskalím při rozhodování, zda přistoupit k větší investici na renovaci budovy, bývá obava z velkého nárůstu pravidelných příspěvků do fondu oprav. Proto jsme nastavili parametry dotace tak, aby domácnostem s nižšími příjmy nebylo nutné platby do fondu oprav výrazně navyšovat. Bonus, který připadne každé nízkopříjmové domácnosti, totiž bude použit na splacení části jejich podílu na nákladech za renovaci.“

V praxi to znamená, že SVJ nebo družstvo zažádá o dotaci a ve své žádosti doloží počet vlastníků, kteří splňují podmínky nízkopříjmovosti. Dotace pak bude navýšena o bonus, který může dosáhnou částky až 150 tisíc korun na jednu domácnost s nižšími příjmy. Výše bonusu závisí na rozsahu realizovaného zateplení a na podlahové ploše bytů, které do nízkopříjmovosti spadají. Vlastníkům s nižšími příjmy by se díky tomuto příspěvku měsíční platby do fondu oprav neměly o tolik navýšit. Dotace bude poskytnuta zálohově, i to pomůže v rozhodování, zda a kdy se do rekonstrukce pustit.

„Peníze poskytneme zálohově, žadatelé si pak nemusí brát tak vysoké úvěry, nebo mohou poskytnuté prostředky použít jako mimořádnou splátku úvěru a tím výrazně snížit úroky,“ vysvětluje Petr Valdman.

„Věříme, že nastavené podmínky budou dobrou motivací a přesvědčí nízkopříjmové domácnosti o výhodnosti důkladnější renovace domu. Nebavíme se jen o zateplení, žadatelé mohou do žádosti přidat i další opatření, například výměnu zdroje energie nebo fotovoltaiku. Vyššími jednotkovými dotacemi zvýhodníme komplexní renovaci bytového domu,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V souvislosti s podporou domácností s nižšími příjmy v oblasti bytových domů dojde i k doplnění v programu Nová zelená úsporám Light. Nízkopříjmovým vlastníkům bytů se starými okny v zateplených domech, kde v ostatních bytech již byla okna vyměněna, umožní program výměnu za stejných podmínek jako v rodinných domech, tj. dostanou až 12 tisíc korun na výměnu každého okna.

Bytové domy ve vlastnictví fyzických a právnických osob

Standardní nabídka dotací pro bytové domy přichází ve vylepšené verzi. Stejně jako u ostatních výzev se zjednoduší administrace žádosti, k doložení realizace již nebude nutné dokládat faktury. Zvýhodněné budou celkové rekonstrukce i jednotkové dotace u komplexního zateplení.

Nově přidáváme: Bytové domy ve vlastnictví obcí

„Jednou z našich priorit je zmodernizovat bytové domy ve vlastnictví obcí. Vzhledem k tomu, že zde vnímáme zvýšený veřejný zájem, navyšujeme jednotkové dotace úsporných opatření. Dotace tak může dosáhnout výše až 75 % vynaložených nákladů, nebo dle limitů veřejné podpory,“ vysvětluje ministr Hladík. Obce mohou žádat o podporu všech typů opatření a stejně jako ostatní žadatelé nebudou muset obce předkládat účetní doklady.

Příjem žádostí v Nové zelené úsporám dle stávajících podmínek bude ukončen k 30. červnu. Po dvouměsíční přestávce související s přechodem financování programu pod Modernizační fond bude v září 2023 příjem žádostí podle nových podmínek opět žadatelům zpřístupněn. Žadatelé tak nemusí mít žádné obavy, program se od září opět rozeběhne, aby i následující roky pomáhal domácnostem s energetickými úsporami jejich domů.

(tz-mžp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře