JIŽNÍ ČECHY: Mozaikové sečení travních ploch v Prachaticích se nám líbí

JIŽNÍ ČECHY: Mozaikové sečení travních ploch v Prachaticích se nám líbí

 

Péče o zeleň ve městě je součástí péče o veřejná prostranství města a přispívá nejen ke vzhledu města, ale i jeho mikroklimatu a zdravému životnímu prostředí. Součástí péče o zeleň je i problematika sečení trávy. Ve městě je nutné pečlivě rozlišovat funkci jednotlivých trávníků.

Jedná-li se o rekreační v parku, estetické v ulicích nebo o pozemky s technickou funkcí. Ke každé travnaté ploše  by se mělo přistupovat individuálně. Tráva by samozřejmě měla být posekána na místech, která občané města využívají (parky, okolí dětských hřišť, místa pro venčení psů, …). Naopak tam, kde to jde, se trávník nemusí sekat tak často.

Na základě podnětu jednoho z žáků ze Základní školy a Montessori MŠ v Prachaticích za aktivní spolupráce se zástupci města a jeho současného vedení, přistoupilo město Prachatice k novému způsobu sečení vybraných travních ploch ve městě. Jedná se o tzv. mozaikové sečení nebo též pásovou seč, vyznačující se postupným sekáním travních ploch tak, že je v každé seči ponechána část travního porostu v neposečeném stavu.

Mozaiková seč trávníku je k přírodě ohleduplnější než plošné sečení travních ploch, vytváří se vhodnější podmínky pro život hmyzích společenstev, pomáhá zadržet vodu v půdě a je šetrnější k rostlinám a živočichům. Díky tomuto postupu nachází hmyz na pásově posečené louce potravu a rovněž životní prostor pro svůj vývoj. Vybrané plochy se sečou jednou až třikrát v roce, neposečené ostrůvky či pásy se mohou nechat po celý rok. Mozaikovou seč však lze provádět střídavě i v jediném roce.

Pro mozaikové sečení byly vybrány některé lokality v Prachaticích, kdy tuto seč provádějí Technické služby Prachatice, s.r.o. a firma Zahradnictví David Ryšánek. Na základě zkušeností i připomínek občanů se předpokládá plán sečení trávníků postupně upravovat.

Václav Hesoun, odbor KSD, Ing. arch. Jakub Nepustil

 

Zdroj: MĚSTO PRACHATICE


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře