JIŽNÍ ČECHY: Prachatické muzeum a jeho aktuální informace pro veřejnost

JIŽNÍ ČECHY: Prachatické muzeum a jeho aktuální informace pro veřejnost

 

Do konce týdne máte ještě poslední možnost se podívat na výstavu Prachaticko zachycené v čase na obrazech Rudolfa Škudly. Vídeňský rodák, který převážnou část života strávil v Prachaticích, si své město i okolní krajinu zamiloval.

Na svých kresbách, malbách i grafických listech zachytil uličky a zákoutí středověkého města, namaloval scenérie dnes již zaniklých lokalit prachatického předměstí a zvěčnil samoty, vesnická stavení a města v oblasti Prachaticka tak, jak už je dnes nespatříme. Některé domy byly zbourány či přestavěny, obce a města v druhé polovině 20. století vlivem prudkého rozvoje měnila svoji podobu. Vystavená malířská díla představují nejenom umění a řemeslo Rudolfa Škudly, ale jsou cenným dokumentem doby. Osloví tedy jak milovníky umění, tak zájemce o regionální historii.

Už tento pátek, 26.května, od 17 hodin nás čeká muzejní noc. Pro letošní ročník jsme vybrali téma Řemesla staré Šumavy. A co bude k vidění? Tkaní a předení, drátování, výroba holubiček ze štípaného dřeva, vinutí korálků páteříků nad kamenem, ale i pečení buchet a česnekových placek. Budete si moci zazpívat s harmonikářem, nebo s kapelou Bonsai č. 3. A nebudou chybět ani komentované prohlídky.

Koncem června nás čeká vernisáž obsáhlé výstavy Móda s honzíkem. Výstava, která se koná se záštitou hejtmana jihočeského kraje, představí průřez dámskou módou od konce 60. do konce 80. let 19. století. Exponáty pochází z muzeí z celého jihočeského kraje. Vernisáž se uskuteční 20. června od 18. hodin, součástí vernisáže bude koncert houslového virtuosa Jaroslava Svěceného.

Na úplný konec školního roku jsme si pro všechny tvořivé duše připravili oblíbenou výtvarnou dílnu s názvem Pletla v kytku rozmarýnku. Budeme pomocí originálních linorytových tiskátek tisknout na trička květiny a bylinky. Dílna proběhne 27. června od 15 do 16:30 hodin, Cena pro dospělé je 100 Kč, pro děti 60 Kč, pokud si přinesete vlastní tričko, cena dílny je 30 Kč.

 

Za kolektiv Prachatického muzea Lenka KUNOVÁ

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře