E.ON V ČÍSLECH: 4x více elektřiny v dubnu z vodních elektráren oproti...

E.ON V ČÍSLECH: 4x více elektřiny v dubnu z vodních elektráren oproti stejnému období loňského roku

 

4x více elektřiny vyrobily letos v dubnu vodní elektrárny, které provozuje společnost E.ON Energie, oproti stejnému měsíci loňského roku.

Zatímco v dubnu 2022 vyprodukovaly vodní elektrárny E.ONu dohromady téměř 2,6 GWh elektrické energie, letos v dubnu dodaly tyto tradiční obnovitelné zdroje do distribuční sítě 10,3 GWh elektřiny. To odpovídá zhruba roční průměrné spotřebě 3 500 domácností. Rekordní byla dubnová výroba i v porovnání s obdobím od začátku ledna do konce března 2023, kdy hydroelektrárny E.ONu vyrobily celkem 14,2 GWh elektrické energie. Dubnová produkce tak dosáhla na 72 % z toho, co za první tři měsíce letošního roku..

Vliv na nadprůměrnou výrobu elektrické energie měly zejména bohaté srážky. Letos v dubnu spadlo na území České republiky v průměru 50 mm srážek, ve stejném měsíci vloni to bylo jen 16 mm. Výroba elektrické energie na vodních elektrárnách má svá specifika. Mimo aktuální hydrologické situace záleží i na parametrech dané lokality, zvláště pak na možném spádu a průtoku nebo počtu a typu instalovaných turbogenerátorů. Nejvíce elektřiny, celkem 5 GWh, vyrobila v dubnu velká vodní elektrárna ve Vranově nad Dyjí, druhou v pořadí však byla malá vodní elektrárna Vír 1 s 2,4 GWh. Právě na Víru nainstaloval E.ON vloni na podzim novou turbínu. Důležitou roli pak tyto vodní elektrárny hrají také v případě aktivace služeb výkonové rovnováhy společností ČEPS v tzv. flexibilitě, což znamená, že pomáhají vyrovnávat výkyvy v přenosové soustavě.

E.ON kromě velké vodní elektrárny ve Vranově a malé vodní elektrárny Vír 1, provozuje například i malou vodní elektrárnu ve Veselí nad Moravou, jejíž Francisovy turbíny z let 1914 a 1927 dodnes vyrábějí elektřinu. Další malé hydroelektrárny vlastní třeba ve Znojmě, Písku, Soběnově, Jindřichově či Šumperku – Bělidle.

 

Text a foto: (tz-e.on)

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře