VLADIMÍR PIKORA: Nezaměstnanost klesá. Bohužel zaměstnavatelé hledají lidi bez vzdělání

VLADIMÍR PIKORA: Nezaměstnanost klesá. Bohužel zaměstnavatelé hledají lidi bez vzdělání

Úřad práce ČR zveřejnil podíl nezaměstnaných osob v ČR. Nezaměstnanost poklesla z březnových 3,7 % na dubnových 3,6 %. Nicméně před rokem činila nezaměstnanost jen 3,3 %. Meziměsíčně se tedy situace zlepšila, zatímco meziročně zhoršila.

Je ovšem otázkou, zda lze o nezaměstnanosti na úrovni 3,6 % mluvit jako o zhoršení. Takto nízká nezaměstnanost je stále nezdravě nízká. Ekonomika by potřebovala nezaměstnanost alespoň o jeden procentní bod vyšší. Stávající nezaměstnanost totiž ukazuje, že je po zaměstnancích velký hlad. To vytváří tlak na růst mezd, což roztáčí inflační spirálu. V boji s inflací by tedy potřebovala ekonomika vyšší nezaměstnanost.

Nízká nezaměstnanost se negativně projevuje i v tom, že si zaměstnavatelé nemohou vybírat mezi uchazeči o pracovní místa. Když na pohovor přijde jeden uchazeč a firma potřebuje nového zaměstnance, musí ho vzít. To se pak negativně projevuje v produktivitě práce. Neberou se ti nejlepší ale ti, kteří zrovna jsou.

Počet volných pracovních míst je stále vyšší než počet uchazečů o zaměstnání a to o desítky tisíc. To je jasný převis poptávky po lidech nad jejich nabídkou. To je divný výsledek nedávné recese. Za recese by práce neměla být. Jediné důsledky recese vidíme v tom, že letos je méně volných míst než před rokem a nezaměstnaných je víc.

Z pohledu regionů je nejvyšší nezaměstnanost v Karviné (8,3 %) a v Mostě (7 %). Obecně by šlo říct, že v celých Sudetech je nezaměstnanost vyšší. Naopak nejnižší je na Praze – Východ (1,5 %).
Struktura volných pracovních míst je žalostná. U 71,7 % z nahlášených volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním. Ekonomika tak volá po imigrantech, kteří by tyto pozice obsadili. Bohužel tyto pozice nejsou tím, co moderní ekonomika potřebuje. My potřebujeme vyšší přidanou hodnotu. Musíme změnit strukturu ekonomiky od skladů a montoven ke službám. Na nich stojí budoucnost.

Do budoucna lze čekat nižší nezaměstnanost. Zaprvé se pozitivně projeví sezónní práce a za druhé ekonomika již bude růst.

 

FB – Vladimír PIKORA, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře