VLADIMÍR PIKORA: Rozjela se soutěž, kdo si více kopne do vlády. Zatím...

VLADIMÍR PIKORA: Rozjela se soutěž, kdo si více kopne do vlády. Zatím vede Kalouskovo strašení bankrotem

V čím horším stavu jsou veřejné, tím chmurnější jsou výhledy. V neděli se v televizi bývalí ministři shodli na tom, že deficit státního rozpočtu skončí letos hůře, než si naplánovala vláda. Bohužel s nimi musím souhlasit. Nedivil bych se, kdyby se deficit státního rozpočtu nakonec blížil místo k 295 mld. Kč ke 400 mld. Kč. Ukazuje se, že takto špatně sestavený rozpočet jsme ještě nikdy neměli. Ministr v rozpočtu zapomněl na kdeco od valorizací penzí až na menší výběr nových daní.

Některým vládním politikům ale vůbec nevadí, v jakém stavu je státní pokladna a ignorují fakt, že tato vláda zadlužila naši zem v průměru každý den o 1,15 mld. Kč (od nástupu do funkce do konce letošního března). Neustále přicházejí s novými a novými návrhy, kde vyhazovat veřejné peníze. Nejprve to bylo pět tisíc pro každé dítě, pak výchovné a nakonec dotace pro lidi, kteří zdědí po babičce dům v žalostném stavu. Vůbec nechápu, jak někdo může přicházet s podobnými nápady. Kdyby byl ministr financí co k čemu, tak tyto diskuse utne hned v začátku jako nesmyslná.

Média jsou plná strachu

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek mluví o možnosti státního bankrotu. Podle mě se ale jedná jen o pravicový populismus. Kdyby na tom byly naše veřejné finance tak zle, že bychom směřovali do bankrotu, neměli bychom tak dobrý rating jako dnes.

Nicméně je jasné, že pokud bychom stejně špatně jako letos hospodařili i příštích mnoho let, mohli bychom se jednou k bankrotu dopracovat. To je ovšem málo pravděpodobné. Zaprvé dříve či později přijde vláda, která bude umět šetřit a i kdyby nešetřila tak už u dluhu 55 % HDP narazí stát na dluhovou brzdu a bude muset sestavit minimálně vyrovnaný rozpočet, když ne přebytkový.

Miroslav Kalousek pochopitelně ví, že bezprostředně žádný bankrot nehrozí a tak pro Hospodářské noviny tento týden uvedl: „Samozřejmě bankrot není za dveřmi. Ale cesta k němu je přímá a občas dokážeme vymyslet i zkratku.“

Vláda je úplně zoufalá. Vůbec nedokáže na Kalouska reagovat. Neví, co má dělat. Nechává si radit od ekonomů, kteří ji navrhují zvyšování daní. To jde ale proti předvolebním slibům koalice SPOLU. Skoro se mi zdá, že NERV pracuje pro opozici, protože pokud udělá vláda to, co NERV doporučuje, podvede své voliče a má jasné, že příště už zvolena nebude.

Řešení je přitom snadné

Stačí čtyři kroky:
a) Sníží se počet státních zaměstnanců zpět na úroveň roku 2012
b) Zastaví se téměř všechny dotace
c) Zruší se daňové výjimky
d) Všechna ministerstva si škrtnou výdaje ve výši 5 až 10 %

Křižovat se teď nad tupými škrty je pozdě. Deficit je tak velký, že na chytré škrty už není čas. Výmluvy, že něco je priorita, ukazují, že dotyčný jen nepochopil, jak vážná je situace. Už nemáme nic, kde bychom si mohli dovolit rozdávat.

Navrhovaná změna DPH je podle mě úplně mimo. Pokud bych chtěl systém zjednodušit, jak tvrdí vláda, tak bych zavedl jednu daň. Navrhovaný stav bude jen eldorádem pro daňové poradce. Zvýšené inkaso ve výši 24 mld. Kč je podle mě neadekvátní tomu, jaké politické náklady to vládu stojí. Krok je nejen nepopulární, ale navíc přichází v době vysoké inflace a tento krok inflaci ještě zvýší. Kdybych byl politikem, tak DPH vůbec neřeším.

Bohužel rozmohl se nám tu takový nešvar, že ministrem financí není ekonom a není jim ani nikdo, kdo by dříve ve financích pracoval. A jestliže si může elektrikář hrát na ekonoma, já si mohu zahrát na politologa.

Hypotéza: Kalousek jede kampaň

Podle nejnovějšího průzkumu CVVM hodnotí Češi vládu Petra Fialy jako nejhorší od roku 2013. Lidé jsou nespokojeni s programem, činností i složením vlády. Mám kolem sebe mraky lidí, kteří vládu volili a nyní jsou nespokojení.

A v tomto čase se najednou ve všech médiích objevuje jako velký kritik vlády Miroslav Kalousek. Kdyby se tam objevil občas, řekl bych si, že to je pochopitelné. I Topolánek se občas někde objeví. Když ho čtu, vidím, či slyším ale denně, říkám si, že to není náhodou. Tady podle mě někdo rozjel kampaň, aniž by si toho někdo všimnul.

V médiích se objevila zmínka o tom, že zvažuje kandidaturu do Evropského parlamentu. Ovšem jestli je pravdou, že na tom není dobře s cizími jazyky, tak možná zvažuje i nějaké domácí politické angažmá. Velmi výrazně okopává nohy ODS a překvapivě média mu k tomu dávají dost prostoru. A to i ta, která vládu dlouhodobě hájí.

V rozhovoru pro Hospodářské noviny Kalousek připustil, že se mu stýská po politice. Myslím, že se do ní vrátí. Bude tvrdit, že bez něj bude příštím premiérem zase Babiš a hodně lidí mu to uvěří. Tato vláda fakt děla vše tak špatně, že se Babiš ani nemusí moc snažit a lidé ho budou volit.

Ale pozor na Kalouska. Když je v opozici, zní vždy jako nejpravicovější politik v republice, když byl ale u moci, moc pravicový nebyl. Ostatně i teď tvrdí, že je ochoten zvyšovat daň z příjmu a majetkové daně. Skutečná pravice ale daně nezvyšuje.

 

FB – Vladimír PIKORA, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře