AKADEMIE VĚD ČR: Co uvidíme na obloze v dubnu

AKADEMIE VĚD ČR: Co uvidíme na obloze v dubnu

Na začátku dubna nastávají nejlepší podmínky viditelnosti planety Merkur v letošním roce. V maximální východní elongaci se planeta ocitne 11. 4. a budeme ji moci pozorovat na večerní obloze spolu s Venuší, která září vysoko nad západem (proti Venuši bude Merkur ale vlastně nevýrazným objektem, slabou “tečkou”).

Nejjasnější bude Merkur v prvním dubnovém týdnu. Nejvýše nad obzorem (12°) bude kolem 11. 4. Mars je pozorovatelný v první polovině noci, večer svítí vysoko nad JZ v Blížencích. Úhlový průměr planety ale už klesl pod 7″, takže i nejvýraznější albedové útvary rozeznáme pouze větším dalekohledem a za dobrých atmosférických podmínek.

Ve dnech 22. a 23. 4. nás čeká krásné nebeské divadlo – na večerní obloze spatříme seskupení Měsíce, Venuše, Aldebaranu a Plejád před a po konjunkci Měsíce s Venuší. Po delší odmlce se o slovo na jaře hlásí také meteorické roje, tím prvním jsou Lyridy s maximem v ranních hodinách 23. 4. Nejedná se ale o tak výrazný meteorický roj jako srpnové Perseidy nebo prosincové Geminidy.

Ty mají, stejně jako dubnové Lyridy, v roce 2023 maximum kolem novu, tedy za dobrých pozorovacích podmínek.

Více na https://www.asu.cas.cz/cz/verejnost-a-media/obloha.

 

FB – AKADEMIE VĚD ČR


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře