JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 12. týden ´23

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 12. týden ´23

 

Nemocnost v kraji pomalu klesá, režim v některých nemocnicích se vrací k normálu

Ve dvanáctém týdnu došlo v Jihočeském kraji k mírnému poklesu nemocnosti, nejvíce na Českokrumlovsku a Českobudějovicku. Počet akutních respiračních infekcí /ARI/ ve srovnání s předchozím týdnem v kraji celkově klesl o 4,3 procenta na 1 324 případy na sto tisíc obyvatel kraje. Nejvýraznější pokles byl mezi seniory (o 9,6 %), nemocnost naopak velmi mírně vzrostla mezi předškolními dětmi (+1 %). Co se týče chřipky a chřipkových onemocnění /ILI/, v týdnu lékaři registrovali 17 případů na sto tisíc osob. To představovalo pokles oproti jedenáctému týdnu o 22,7 procenta.

„Mírný nárůst jsme oproti jedenáctému týdnu zaznamenali na Táborsku a Jindřichohradecku, ve všech ostatních okresech našeho kraje nemocnost klesala, nejvíce na Českokrumlovsku o více než třináct procent. Když porovnáme současnou nemocnost s předešlými sezonami, vloni jsme ve dvanáctém týdnu měli nemocnost na úrovni 1 030 případů na sto tisíc obyvatel kraje, tedy o zhruba tři sta případů nižší, v roce 2021 byla ve srovnatelném období pouze 395 případů na sto tisíc, v té době ale byla situace ovlivněna probíhající epidemií SARS CoV-2,“ komentovala aktuální epidemiologická data za dvanáctý kalendářní týden ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Nejvyšší nemocnost mezi jihočeskými okresy byla v týdnu na Prachaticku. V okrese jsme zaznamenali pokles počtu onemocnění na 1 516 případů na sto tisíc obyvatel. Nemocnost nejvýrazněji klesla na Českokrumlovsku o 13,5 procenta a na Českobudějovicku o 8,8 procenta. Mírně naopak rostla na Táborsku o 0,6 procenta, na Jindřichohradecku o 1,9 procenta, ve zbývajících okresech Jihočeského kraje klesala,“ doplnila ředitelka odboru protiepidemického KHS Jihočeského kraje Hana Bendíková.

Nejvyšší výskyt ARI je obvykle evidován ve skupině nejmenších dětí do pěti let. Tady relativní nemocnost v kraji vzrostla oproti předešlému týdnu o 1 % na 3 942 případů na sto tisíc. Mezi školními dětmi (6 – 14 let) byla 2 425 případů na sto tisíc (-3,4 %), mezi mladými lidmi (15 – 24 let) 1 468 případů na sto tisíc (-6,7 %), v populaci dospělých (25 – 64 let) bylo 732 případů na sto tisíc obyvatel (-7,6 %) a mezi staršími občany v kategorii 65+ nemocnost klesla o 9,6 procenta na 492 případů na sto tisíc.

Ve srovnání jednotlivých okresů měl nejvyšší relativní výskyt okres Prachatice, který k pátku registroval 1 516 případů na sto tisíc obyvatel okresu, a nemocnost tu poklesla o 2 %. Na Táborsku je 1 419 případů na sto tisíc obyvatel, přičemž hygienici tu evidovali mírný mezitýdenní nárůst o 0,6 %, na Strakonicku registrovali pokles o 1,6 % na 1 410 případů na sto tisíc obyvatel. Na Českokrumlovsku byla 1 362 na sto tisíc a poklesla o 13,5 %, na Písecku bylo 1 294 případů na sto tisíc (-1,1 %), na Českobudějovicku 1 246 případů (-8,8 %) a na Jindřichohradecku 1 240 (+1,9 %).

Co se týče chřipky a chřipkových onemocnění /ILI/, tady registrují hygienici v kraji výraznější pokles. Největší nemocnost se drží mezi dětmi: Ve věkové skupině 0 – 5 let je výskyt ILI 42 případů na sto tisíc (-10,6 %), mezi školními dětmi (6 – 14 let) poklesla na 28 na sto tisíc (-36,4 %). Mezi mladými lidmi (15 – 24 let) byla 3 případy na sto tisíc (-80 %), mezi dospělými (25 – 64 let) 14 na sto tisíc (-12,5 %) a mezi seniory 65+ byla 13 na sto tisíc (-13,3 % oproti předešlému týdnu). Celkově byla v kraji nemocnost 17 případů chřipky a chřipce podobných onemocnění na sto tisíc obyvatel (-22,7 %).

 

Jaká je situace v nemocnicích Jihočeského kraje v souvislosti s možnostmi návštěv veřejnosti:

• Nemocnice České Budějovice, a.s.: Od 22. 3. zrušeno omezení návštěv.

• Nemocnice Český Krumlov, a.s.: Od 21. 2. zrušen zákaz návštěv, bez omezení.

• Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.: Od 18. 3. zrušen zákaz návštěv na ONRP A, doporučena protiepidemická opatření a odpovědné chování návštěvníků.

• Nemocnice Dačice, a.s.: Návštěvy bez omezení, doporučena standardní protiepidemická opatření a odpovědné chování návštěvníků.

• Nemocnice Písek, a.s.: Stále platí zákaz návštěv na nedonošeneckém oddělení, jednotkách intenzivní péče (JIP) a na oddělení ARO. Na tato oddělení povoluje vstup pouze návštěvám pacientů v terminálních fázích života. Návštěvám všech ostatních oddělení zůstává nemocnice otevřena, ale platí zde následující pravidla: Vstup s respirátorem nebo s rouškou, dezinfekce rukou a zákaz návštěv osobám s příznaky.

• Nemocnice Prachatice, a.s.: Od 1. 1. omezení návštěv – počet návštěvníků maximálně 2 osoby k lůžku a délka návštěvy max. na 15 minut.

• BH – Nemocnice Vimperk, a.s.: Omezení návštěv u pacientů na LDN – délka návštěvy max. 20 minut, nutnost použití respirátoru FFP2, návštěvám s respiračním onemocněním vstup zakázán.

• Nemocnice Strakonice, a.s.: Od 20. 2. zákaz návštěv na odd. ONP. Od 4. 2. omezení návštěv – délka návštěvy max. 20 minut, 2 osoby u lůžka, ochrana dýchacích cest, dezinfekce rukou, zákaz návštěv osobám s příznaky resp. onemocnění.

• Nemocnice Volyně, s.r.o.: Od 20. 3. platí zákaz návštěv.

• Nemocnice Tábor, a.s.: Od pondělí 13. 2. návštěvy povoleny bez omezení.

 

(tz-khs)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře