RECEPTY Z KUCHYNĚ: Hrachová kaše
Hrachová kaše je velice starý recept, v každém kraji se připravuje trochu jinak. Základem je vždy hrách a voda.
Hrách si předem namočíme a vodu několikrát vyměníme, máčíme asi 4-8 hodin.
Poté hrách vaříme do úplného změknutí, během vaření sem tam promícháme a pokud se příliš vyvaří voda a hrách ještě není zcela měkký, tak dolijeme vroucí vodou.
Hrách prakticky rozvaříme až poté solíme.
Dochutíme pepřem a hlavně česnekem. Podáváme buď pouze se smaženou cibulkou nebo případně i s vejcem.
V posledních letech jsem si velice oblíbila používat na hrachovou kaši hrách půlený. Nemusí se tak dlouho máčet – stačí hodina až dvě a hrách již na sobě nemá “obal”, takže kaše z něj je jemnější.
Půlený hrách je dobré přebrat od případných nečistot a dobře několikrát propláchnout.
Celý hrách ráda nechávám naklíčit a buď ho jíme jen tak ke chlebu s tvarohem k snídani nebo z něj připravuji pučálku.
Dobrou chuť
Připravuje: Barbora ORSÁGOVÁ – Přátelé českých tradic