RECEPTY Z KUCHYNĚ: Hrachová kaše

RECEPTY Z KUCHYNĚ: Hrachová kaše

 

Hrachová kaše je velice starý recept, v každém kraji se připravuje trochu jinak. Základem je vždy hrách a voda.

Hrách si předem namočíme a vodu několikrát vyměníme, máčíme asi 4-8 hodin.

Poté hrách vaříme do úplného změknutí, během vaření sem tam promícháme a pokud se příliš vyvaří voda a hrách ještě není zcela měkký, tak dolijeme vroucí vodou.

Hrách prakticky rozvaříme až poté solíme.

Dochutíme pepřem a hlavně česnekem. Podáváme buď pouze se smaženou cibulkou nebo případně i s vejcem.

V posledních letech jsem si velice oblíbila používat na hrachovou kaši hrách půlený. Nemusí se tak dlouho máčet – stačí hodina až dvě a hrách již na sobě nemá “obal”, takže kaše z něj je jemnější.

Půlený hrách je dobré přebrat od případných nečistot a dobře několikrát propláchnout.

Celý hrách ráda nechávám naklíčit a buď ho jíme jen tak ke chlebu s tvarohem k snídani nebo z něj připravuji pučálku.

Dobrou chuť

 

Připravuje: Barbora ORSÁGOVÁ – Přátelé českých tradic


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře