RECEPTY Z KUCHYNĚ: Postní koláče
Těsto
200 ml mléka
80 g cukru
30 g čerstvého droždí
100 ml smetany ke šlehání
70 g másla
500 g polohrubé mouky nebo kombinace s hladkou či špaldovou
špetka soli
1 sáček vanilkového cukru
strouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
2 žloutky
Maková náplň
100 g mletého máku
80 ml mléka
1 lžíci krupicového cukru
1 lžičku mleté skořice
Tvarohová náplň
250 g měkkého tvarohu (z alobalu)
3 lžíce moučkového a vanilkového cukru
2 lžíce smetany na vaření nebo ke šlehání
1 lžíci rumu
nebo
250g měkkého tvarohu z alobalu
250g polotučného tvarohu z vaničky
3 lžíce cukru
kůra z 1/2 citronu (ideálně bio)
šťáva z 1/2 citronu
Povidlová náplň
100 g povidel
jsou-li povidla tuhá lze je rozředit rumem a trochou vody, jsou-li řídká lze dohustit trochou strouhanky
Na zdobení
loupané mandle, sušené hrozinky či jiné ovoce. Lze použít i zavařeninu
Z poloviny mléka, droždí, lžičky cukru a trochy mouky necháme zkynout kvásek.
Ohřejeme smetanu a máslo v ní necháme rozpustit a smícháme s druhou polovinou mléka. Vše smísíme, vyhněteme ručně či v robotu do hladkého těsta a necháme 1/2 až 3/4 hodiny kynout do dvojnásobku množství těsta.
Náplně vymícháme, maková se svaří na plotně do zhoustnutí.
Těsto po nakynutí rozdělíme na 10 kousků, z každého vytvoříme kuličku a rozválíme na cca 15cm široký kruh, přeneseme na plech, pomašlujeme okraje bílkem a zdobíme náplněmi a kupříkladu mandličkami. Můžeme nechat ještě cca 10min kynout a po té pečeme na 180°C do zlatova.
Na fotce jsou koláče zdobeny pouze lžící, chcete-li dosáhnout hezčího výsledku, použijte zdobící pytlík.
Dobrou chuť
Soupis surovin je použit z knihy Rok na vsi od Kamily Skopové, postup je mnou sepsaný.
Připravuje: Barbora ORSÁGOVÁ – Přátelé českých tradic