Z PRVNÍ RUKY: 12. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 12. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Pořád nic nevíme. Jen to, že zřejmě obcím bez základní školy, matriky a s méně než 2500 obyvateli, hrozí rušení poštovních poboček nejvíce, říká Drahovzal

Obce čeká rušení tři sta poboček České pošty, nikdo stále ale neví, kterých se to opravdu dotkne. Místopředseda Svazu měst a obcí ČR Pavel Drahovzal takové jednání nepovažuje ze strany České pošty a vlády za férové. „Z dosavadních informací akorát víme, že by se to nemělo týkat obcí, které mají základní školu, matriku a alespoň 2500 obyvatel. Jestli stačí splňovat jen jedno z toho, nebo všechno, to už nevíme,” uvedl pro Ekonomický deník.

CELÝ ČLÁNEK


 

V 33 obcích zvolili v sobotu nová zastupitelstva

V celkem třiceti třech obcích na území všech krajů s výjimkou Prahy rozhodli voliči o novém složení obecních zastupitelstev. Počet zastupitelů zde klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. O 223 mandátů usilovalo 601 platných kandidátů.

Obce, ve kterých volby v sobotu proběhly, územně přísluší do 13 krajů. Nejvíce z nich náleží do kraje Středočeského (8 obcí) a kraje Vysočina (6 obcí). Po třech obcí do krajů Jihočeského, Plzeňského a Ústeckého a po dvou do krajů Olomouckého a Zlínského. V ostatních šesti krajích se nové volby uskutečnily vždy pouze v jedné obci kraje.

„Nové či opakované volby do obecních zastupitelstev se letos konaly již potřetí, nicméně tyto patřily vzhledem k územnímu rozsahu i počtu 33 obcí k největším. Historicky podobná situace nastala v březnu 2019, kdy se nové volby konaly v 31 obcích či v březnu 2015, kdy se volila nová zastupitelstva dokonce ve 41 obcích,“ upozorňuje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Celková volební účast činila 70,24 % a vůbec nejvyšší zájem o volby zaznamenali v obci Hradiště na Rokycansku, kde účast dosáhla 97,30 %. Naopak nejnižší účast byla zaznamenána v obci Lhánice na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 % oprávněných voličů. Mandát v nových volbách získalo 90 žen a 132 mužů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 45,7 let. Nejstaršímu zvolenému je 74 let, nejmladšímu 23 let.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/v-33-obcich-zvolili-v-sobotu-nova-zastupitelstva

(tz-čsú)


 

Úspěch obcí ve stavebním zákoně

Praha 24. března 2023 (PROTEXT) – Úspěch obcí ve stavebním zákoně: Dostupnost stavebních úřadů zůstane zachována.

Poslanci schvalují ve třetím čtení novelu stavebního zákona, která zachovává funkční kompletní síť stavebních úřadů i na malých obcích. Sdružení místních samospráv ČR podobu novely vítá, neboť díky ní zůstane stavební řízení nadále dostupné i pro stavebníky z menších obcí. O novele bude následně hlasovat Senát

“Podoba novely stavebního zákona, díky které bude v obcích nadále fungovat kompletní síť stavebních úřadů, je úspěchem našeho mnohaletého úsilí. Díky obrovské a vytrvalé podpoře samotných starostů a také ochotě vlády s námi jednat, jsme dosáhli zachování dostupnosti a kvality stavebního řízení, a to zejména i pro občany na malých obcích,” říká předsedkyně SMS ČR a poslankyně Eliška Olšáková.

Zrušení několika set stavebních úřadů, s čímž počítal nový stavební zákon, by podle SMS ČR reálně vyústilo ve větší chybovost, průtahy a kolaps stavebního řízení v České republice.

“Nynější novela stavebního zákona zajistí plynulé fungování stavebních úřadů a zároveň dává prostor začít pracovat na postupné digitalizaci stavebního řízení, což povede ke snížení administrativy, a ještě rychlejšímu povolování staveb,” říká Věra Kovářová, poslankyně a členka předsednictva SMS ČR, která se nejen v Poslanecké sněmovně stavebnímu zákonu a hájení zájmů menších obcí v posledních letech intenzivně věnovala.

“Postupující digitalizace pravděpodobně povede k budoucímu zeštíhlení sítě stavebních úřadů. Bude to ale přirozený proces na základě rozhodnutí zástupce samosprávy, a ne pokynem shora. V SMS ČR jdeme digitalizaci vstříc například podporou obcí v podobě jednoduchého řešení DTMka, které jim pomůže splnit všechny nové povinnosti související s vytvářením krajských digitálních technických map,” dodává Eliška Olšáková.

Novela navrací smíšený model výkonu stavební agendy do obcí a měst. Seznam stavebních úřadů nebude součástí zákona, jak bylo původně navrženo, ale bude vydáván vyhláškou a průběžně aktualizován, což byl návrh Sdružení, které celou dobu bojovalo o zachování celé sítě. Znamená to, že bude soustava flexibilnější co do vzniku a zániku úřadů a bude moci reagovat na aktuální potřeby v území, což byla jedna z našich zásadních připomínek.


 

Celková důvěra v ekonomiku se v březnu zvýšila

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se ve srovnání s únorem zvýšil o 2,2 bodu na hodnotu 93,9, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl o 2,7 bodu na hodnotu 95,2 a indikátor důvěry spotřebitelů se mírně snížil o 0,6 bodu na hodnotu 87,1.

„Růst důvěry v ekonomiku v březnu pozitivně ovlivnili především podnikatelé v průmyslu, a to výrazným meziměsíčním zvýšením očekáváné výrobní činnosti v následujících třech měsících. Ještě výraznějšímu růstu důvěry ale brání přetrvávající slabé vyhlídky očekávané poptávky pro následující měsíce,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Výraznější růst důvěry mezi spotřebiteli z předchozích dvou měsíců se v březnu mírně přibrzdil. Domácnosti hůře hodnotí zejména svou současnou finanční situaci a více než třetina z nich uvádí, že měsíčně sotva vyjdou se svými finančními prostředky,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/konjunkturalni-pruzkumy-brezen-2023

(tz-čsú)


 

VZP zahajuje plošný screening osteoporózy, zapojit se do něj mohou praktici i gynekologové

Osteoporóza představuje jednu z nejčastějších metabolických chorob, jejíž výskyt v české populaci navíc stále stoupá. Každá druhá žena a každý pátý muž starší 50 let utrpí osteoporotickou zlomeninu, zejména u vyšších ročníků přitom tyto zlomeniny doprovází řada velmi závažných komplikací, včetně vysoké mortality. „Osteoporózou trpí v Česku až 750 tisíc obyvatel, přesná čísla kvůli nedostatečnému záchytu onemocnění nejsou známa. Diagnostika a terapie choroby je v ČR výrazně hůře dostupná než v ostatních zemích EU. VZP proto 1. dubna spouští program časného záchytu tohoto onemocnění, zapojit se do něj budou moci všeobecní praktičtí lékaři i ambulantní gynekologové. Sledovány budou ženy do roku po ukončení menopauzy a muži starší 65 let,“ sděluje Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči.

Diagnostické a terapeutické kapacity kvalifikovaných osteologických odborníků jsou v současnosti nedostatečné a ani v budoucnu nemohou zásadním způsobem zvrátit tento nepříznivý stav a jeho vývoj. Je tedy nezbytně nutné aktivně zapojit do včasné diagnostiky a základní terapie lékaře ostatních odborností, především lékaře primární péče, tedy všeobecné praktické lékaře a ambulantní gynekology. Pokud je osteoporóza zachycena včas, je velmi dobře léčitelná farmakologicky i jinými cestami.

Osteoporóza je „tichý zloděj“, často probíhá bez příznaků, nebolí a projeví se až vznikem komplikací, tedy zlomeninou obratle, krčku kosti stehenní nebo zápěstí. Zlomenin krčku kosti stehenní je v České republice ročně více než 17 000 a jejich počet neustále stoupá. I v zemích s vyspělým zdravotnictvím jako je české je udávána úmrtnost do 1 roku po zlomenině 15–20 % a cca 30 % pacientů zůstává nesoběstačných. Prevence osteoporózy je proto naprosto zásadní pro prodloužení života, a především života ve zdraví naší populace,“ říká Tom Philipp, předseda Správní rady VZP ČR a zároveň přednosta Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice. VZP hodlá nejen navýšit počet diagnostických vyšetření, ale také počet kostních denzitometrů v ordinacích, zároveň také podala podnět k zahájení hloubkové revize na SÚKL s cílem přehodnocení preskripčního omezení v případě léčivých přípravků určených k léčbě osteoporózy.

Záchyt osteoporózy bude zařazen do standardních preventivních prohlídek u všeobecného praktického lékaře a ambulantního gynekologa následujícím způsobem:

1) Jako součást preventivní prohlídky ve dvouletých intervalech u všeobecného praktického lékaře nebo u gynekologa u žen rok po menopauze až do věku 59 let a u mužů ve věku 65 až 69 let bude provedena anamnéza a jednoduchý dotazník FRAX. Pokud vznikne podezření na onemocnění osteoporózou, bude u pacienta provedeno měření denzitometrem.

2) U žen nad 60 let a u mužů nad 70 let bude v rámci preventivní prohlídky u všeobecného praktického lékaře nebo u gynekologa indikováno měření denzitometrem. Měření kostní hustoty prostřednictvím denzitometru bude provedeno buď přímo v ordinaci registrujícího lékaře (pokud bude mít v ordinaci přístroj k dispozici), nebo bude pacient odeslán na příslušné specializované pracoviště. Dle výsledku denzitometrického vyšetření bude zvolen další postup, buď pravidelné sledování pacienta nebo zahájení léčby nebo odeslání ke klinickému osteologovi či jinému specializovanému lékaři.

Našim cílem je zapojit do programu alespoň polovinu poskytovatelů primární péče, tj. gynekologů a všeobecných praktických lékařů. Rozšíříme tím i síť denzitometrů. Dnes evidujeme zhruba 90 pracovišť disponujících celotělovým kostním denzitometrem, do roku 2026 bychom rádi tento počet zvýšili na 160, abychom zajistili dostatečné kapacity k záchytu nemoci. I toto bude součástí hodnocení programu, které proběhne po dvou letech jeho trvání,“ doplňuje Jan Bodnár. VZP v loňském roce hradila léčbu osteoporózy 108 tisícům klientům, celkové číslo výskytu nemoci v celé populaci ale může být až pětkrát vyšší.

(tz-vzp)


 

Podvodníci mají smůlu. Ve Slavii je odhalí nově vyladěný systém

Praha 22. března 2023 (PROTEXT) – Standardní součástí každé pojišťovny je proces, který eliminuje pojistné podvody. Lidově se nazývá umělou inteligencí, ale profesionálové jej znají pod označením FMS, což je zkratka Fraud Management System. V kombinaci s provozními systémy většiny pojišťoven pracuje podle známého rčení „důvěřuj, ale prověřuj“. Slavia pojišťovna teď připravuje jeho dokonalejší verzi. Systém, který denně vygeneruje obrovské množství dat, v těchto týdnech její specialisté znovu kalibrují. Cílem tohoto procesu je zefektivnění FMS, tak aby systém generoval vyšší uchráněnou hodnotu a zároveň nedocházelo ke zpomalování likvidace pojistných událostí.

„Tento systém se zabývá zpracováním informací o jednotlivých pojistných událostech a na základě nastaveného algoritmu rozpozná, zda nevykazují prvky podvodného jednání,“ vysvětluje vedoucí právního oddělení ve Slavii Martin Bakajsa. „Podezřelé případy se pak dostanou na stůl vyšetřovatelům, kteří je prověří,“ doplňuje Bakajsa.

Software, který neustále analyzuje škodní události, je třeba jednou za čas vyladit. Některá kritéria už nemusí být tak přísná, jiná se v něm naopak objeví zcela nově. Pojistné podvody se totiž vyvíjejí a reagují na aktuální situaci ve společnosti. Pokud je ekonomika horší, počet pojistných podvodů roste a mění se i částky, ve kterých se pojistné podvody odehrávají.

„Pojistné podvody často dělají lidé, do kterých byste to nikdy neřekli,“ popisuje jeden z vyšetřovatelů Slavia pojišťovny. „Nejčastěji jde o muže ve věku od 25 do 35 let z Ostravska, Ústecka, Karlovarska a Mostecka. V naprosté většině se jim skutečně nějaká škoda stane, ale její rozsah není tak velký, jak následně tvrdí. Podvodníci zpravidla nemají pocit, že by okrádali někoho konkrétního, a nedochází jim, že tím zvyšují sazby všem ostatním lidem, z nichž naprostá většina je slušná a o žádné podvodné jednání se nepokouší,“ líčí bývalý policista, který se už mnoho let ve Slavii zaměřuje na vyšetřování pojistných podvodů.

Podvodníkům nepřejí jenom stále dokonalejší počítačové programy v pojišťovnách, ale plány jim kříží i různé doplňky do aut. Populární vybržďování, kterému se před pár lety na českých dálnicích věnovala dvojice Poláků s cílem získat peníze z povinného ručení „pachatelů“, kteří byli ve skutečnosti poškozenými, tak například překazil masivní rozvoj kamer ve vozidlech.


 

IKEA stahuje z prodeje barevnou hru na rybaření BLÅVINGAD

Praha 22. března 2023 (PROTEXT) – IKEA stahuje z prodeje barevnou hru na rybaření BLÅVINGAD z důvodu možného rizika udušení

Společnost IKEA vyzývá všechny zákazníky, kteří vlastní hru na rybaření BLÅVINGAD, aby ji přestali používat, kontaktovali společnost IKEA a zažádali o vrácení peněz v plné výši.

V IKEA nám jde především o bezpečnost našich zákazníků. Proto přijímáme preventivní opatření a z důvodu možného nebezpečí udušení stahujeme z prodeje barevnou hru na rybaření BLÅVINGAD (číslo výrobku 10526506).

Společnost IKEA vyvíjí své výrobky pomocí přísného programu hodnocení rizik a testování, aby se ujistila, že výrobky splňují všechny platné zákony a normy na trzích, kde se prodávají. Přesto jsme si všimli, že může dojít k uvolnění malých nýtků na hračce. Ty představují potenciální riziko udušení, zejména u menších dětí. Proto barevnou hru na rybaření BLÅVINGAD stahujeme z prodeje.

Barevnou hru na rybaření BLÅVINGAD můžete vrátit v jakémkoli obchodním domě IKEA, kde získáte své peníze zpět v plné výši. Doklad o nákupu (účtenku) nepožadujeme.

Více informací získáte na IKEA.cz nebo na telefonní lince IKEA na čísle (+420) 234 567 890.

Omlouváme se za jakékoli nepříjemnosti způsobené stažením výrobku z prodeje.


 

Jarní Srdíčkové dny 2023

Praha 22. března 2023 (PROTEXT) – V týdnu od 27.3. do 31.3.2023 pořádá Život dětem tradiční jarní Srdíčkové dny na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi, které podporuje už od roku 2000.

I tentokrát vyrazí dobrovolníci do ulic, aby kolemjdoucím nabídli oblíbené sbírkové předměty, různobarevné propisovací tužky za 30 Kč, magnetické záložky ve tvaru srdíčka 35 Kč a stylusy na ovládání mobilu nebo Ipadu za 30 Kč.

Tváří jarních Srdíčkových dnů je malá Bertička, která se narodila v 31. týdnu těhotenství, vážila 1335 gramů a měřila 38 cm. Maminka nikdy nepochopila, proč předčasně porodila, protože celé těhotenství byla pod dohledem lékařů a k předčasnému porodu nebyl žádný důvod. Holčička skončila v inkubátoru na dýchací podpoře a zdálo se, že by mohlo být všechno v pořádku. Ovšem třetí den začala Bertička krvácet do plic a došlo k oběhovému selhání. Dlouhých 50 dní byla holčička na umělé plicní ventilaci a doktoři rodičům nedávali velkou naději. Na veškeré léky reagovala špatně. Až po měsíci se situace zlepšila a maminka si svou holčičku mohla vzít poprvé do náruče. Dozvěděla se, že Bertička se narodila s hydropsem plodu, tedy s otokem měkkých tkání, což je velmi vážné onemocnění, které přežije přibližně 5 % dětí. Proč k tomu došlo, nechápou ani doktoři, ani maminka, protože během těhotenství neutrpěla úraz, nedostala žádnou infekci, prostě byla naprosto zdravá. Po čtyřech měsících si rodiče konečně odnesli Bertičku domů s kyslíkovou podporou, protože ji potřebovala na noc. To trvalo dva měsíce. Maminka začala s Bertičkou ihned cvičit Vojtovu metodu, Bobatha, což je cvičení formou hry, zrakově i sluchově ji stimuluje, jezdí na neurorehabilitace, chodí na ergoterapie, hipoterapie a začala s ní chodit také do bazénu. Zásluhou maminčiny péče se Bertička umí otočit, plazí se po zádech, učí se lézt po čtyřech. Bertička nutně potřebuje speciální chodítko, které stojí 120 600 Kč, ale dává rodině naději, že jednou může udělat své první krůčky.

Zakoupením sbírkových předmětů o.p.s. Život dětem pomůžete nejen Bertičce, ale i mnoha dalším vážně nemocným dětem, které se bez laskavé pomoci ostatních neobejdou.

Pokud na ulici dobrovolníky nepotkáte, můžete navštívit eshop na www.zivotdetem.cz a kterýkoliv ze sbírkových předmětů si zakoupit nebo se můžete podívat na www.srdickovedny.cz a přispět online zakoupením obrázku. Další možností pomoci je zaslání dárcovské SMS na číslo 8 77 77 ve tvaru DMS ZIVODETEM 30,60,90 nebo 190. Podpořit nemocné děti můžete taky jakoukoliv finanční částkou na účet 83297339/0800, variabilní symbol 1234.

Život dětem o.p.s. s úctou děkuje všem laskavým lidem, kterým není osud nemocných dětí lhostejný.


 

Propad spotřeby silně poznamenal loňský růst HDP

Česká ekonomika v roce 2022 celkově vzrostla, ale dynamika HDP během roku zpomalovala. Hlavní podíl na tom měla klesající spotřeba domácností. Ty byly zasaženy reálným propadem výdělků způsobeným prudkým růstem cen.

Hrubý domácí produkt loni vzrostl o 2,4 % a reálně mírně překonal úroveň předkrizového roku 2019. K ekonomickému růstu přispěly kapitálové výdaje a zahraniční poptávka. Domácí spotřeba naopak klesla s tím, jak domácnosti zasažené reálným propadem příjmů omezovaly výdaje. Ve 4. čtvrtletí HDP meziročně vzrostl o 0,2 % a mezičtvrtletně byl nižší o 0,4 %.

„Během roku 2022 hospodářský růst v Česku postupně zpomaloval. Ochlazení domácí spotřeby se v závěru roku promítlo do zhoršené situace v některých službách a k ochlazení došlo také v oblasti investic,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. „Pozitivní vliv na růst HDP naopak měla ve druhém pololetí zahraniční poptávka, na které se projevil příznivý vývoj ve zpracovatelském průmyslu, zejména u výroby motorových vozidel a přidružených oborů,“ dodává Rojíček.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/propad-spotreby-silne-poznamenal-lonsky-rust-hdp

(tz-čsú)


 

Lidl se stává oficiálním partnerem UEFA EURO 2024™

Partnerství začíná letos při zahájení evropských kvalifikací. Tím se stává Lidl globálním partnerem UEFA pro evropské kvalifikace v roce 2023 a 2024 a finálový turnaj v roce 2024.

Od 14. června do 14. července 2024 se nejlepší národní týmy Evropy vydají do Německa, aby bojovaly o titul evropského šampiona v deseti různých městech. O zemích, které budou usilovat o titul v 51 zápasech finálového turnaje, bude rozhodnuto evropskými kvalifikacemi, které probíhají od března 2023 do března 2024.

Jako oficiální partner, společnost, která je jedním z předních maloobchodních řetězců s potravinami v Německu a Evropě, doprovodí evropské kvalifikace a UEFA EURO 2024. Toto partnerství by nemohlo být lepší: Lidl má silné zastoupení v Německu, hostitelské zemi UEFA EURO 2024, a k dnešnímu dni provozuje více než 12 000 prodejen ve 31 zemích, z toho 30 v Evropě. Stejně jako fotbal baví miliony lidí každý den, je Lidl spolehlivým partnerem pro miliony zákazníků po celé Evropě pro jejich každodenní nákupy.

„Těší nás, že jsme součástí události, která fascinuje naše zákazníky a zaměstnance ve všech zemích. Stejně jako naše produkty jsou dostupné pro každého, chceme pomoci vytvořit z UEFA EURO 2024 zážitek pro všechny – například prostřednictvím našich Lidl Fan Zones. Mnoho Lidl zemí bude fandit a je to opravdu něco speciálního, že se finálový turnaj koná v zemi, kde začala historie Lidl,“ uvedl Tomáš Myler, tiskový mluvčí společnosti Lidl.

Lidl chce této spolupráce využít také ke zdůraznění důležitosti čerstvého ovoce a zeleniny spolu se sportem a cvičením při aktivním a zdravém životním stylu. To, co jíme a jak moc cvičíme, má obrovský vliv na naše zdraví a životní prostředí. Proto Lidl systematicky rozvíjí svůj sortiment tak, aby bylo pro zákazníky snazší vědomě volit zdravé a udržitelně vyráběné výrobky.

Guy-Laurent Epstein, marketingový ředitel UEFA, řekl: „UEFA je hrdá na to, že vítá Lidl jako partnera evropských kvalifikací a UEFA EURO 2024. Přítomnost Lidlu v rámci celého evropského kontinentu přispěje obrovskou měrou k propagaci toho, co bude dalším nezapomenutelným turnajem. Těšíme se také na společné propagování hodnot dobrého zdraví a blaha, které UEFA a Lidl sdílí.“

(tz-lidl)


 

Češi si oblíbili internetové bankovnictví a nakupování

Česko patří v současnosti mezi evropskou špičku v online nakupování a internetovém bankovnictví a jeho obyvatelé jsou stále více v online interakci i s veřejnou správou. Chytré telefony zvyšují počet uživatelů internetu a bez něho zůstávají ve větší míře již jen domácnosti seniorů. Více než polovina velkých průmyslových podniků využívá 3D tisk. I vlivem pandemie covid-19 se zvýšila vybavenost škol počítači.

Internet mělo ve druhém čtvrtletí roku 2022 již 85 % (3,9 milionu) českých domácností. Zatímco rodiny s dětmi a mladé rodiny bez dětí byly připojeny téměř všechny (99,7 %), z domácností seniorů (osob starších 65 let) měla přístup k internetu jen každá druhá. Nejčastěji používaným zařízením z oblasti informačních technologií je mobilní telefon. V Česku ho mělo 99 % osob starších 16 let.

„V roce 2017 poprvé více než polovina dospělých obyvatel používala internet ve svém telefonu. O pět let později mělo chytrý telefon 80 % a internet v mobilu používalo 77 % Čechů starších 16 let,“ uvedl Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cesi-si-oblibili-internetove-bankovnictvi-a-nakupovani

(tz-čsú)


 

Ročník narozených 2022 je nejslabší za posledních 18 let

Po přechodném zvýšení v roce 2021 se vloni prohloubil pokles počtu narozených dětí, populace ale i tak nadále rostla. Meziročně výrazně nižší byla i úroveň úmrtnosti, ubylo také rozvodů. Naopak počet sňatků se znatelně zvýšil a vrátil se k předcovidovým hodnotám.

„Klesající trend počtu narozených dětí je patrný s výjimkou roku 2021 již od roku 2018. Meziroční úbytek narozených v loňském roce byl však výraznější než v předcházejících letech a 11% propad byl dokonce největší od poloviny 90. let 20. století. Celkem se loni živě narodilo 99,8 tisíce dětí a po 17 letech tak roční úhrn znovu nepřekročil hranici 100 tisíc,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. V pozadí vývoje porodnosti stojí změny ve věkovém složení potenciálních rodiček, v roce 2022 také nižší úroveň jejich plodnosti.

Ve srovnání s předchozími dvěma lety byl loňský rok bohatý na sňatky. „Obyvatelé Česka v roce 2022 uzavřeli 54,5 tisíce manželství, o 7,7 tisíce více než v roce 2021. Loňský úhrn sňatků tak byl jen o 400 nižší než v roce 2019, kdy vrcholil šestiletý růst sňatečnosti,“ dodává Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. S větší mírou vstupovali do manželství zejména osoby starší 25 let věku, u těch mladších zůstaly míry sňatečnosti nižší než před vypuknutím pandemie. Ke sňatkům nejvíce lákal červen a červenec, netradičně vysoký byl počet sňatků v únoru, zejména díky zajímavému datu 22. 2. 2022.

Celá tisková zpráva: https://www.czso.cz/csu/czso/rocnik-narozenych-2022-je-nejslabsi-za-poslednich-18-let

(tz-čsú)


 

Suchý únor Češi příliš nedodržovali

Praha 21. března 2023 (PROTEXT) – Suchý únor Češi příliš nedodržovali. Počet lidí za hranou rizikového pití se zvýšil

Je to pouze necelý měsíc, kdy i v České republice skončila tradiční osvětová akce s názvem “Suchej únor”. Jedná se o známou kampaň pořádanou stejnojmennou organizací, která podporuje pozitivní osobní zkušenost s měsíční abstinencí od alkoholu. Pro někoho zdánlivě nevýznamný trend pořádání této akce však má svou podstatu. Podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti u nás žije více než milion Čechů za hranou rizikového pití. V roce 2022 tento počet činil “pouze” 900 tisíc lidí.

Skutečnost, že se v České republice dá hovořit o rizikové konzumaci alkoholu nepřímo potvrzuje i další fakt. Zájem o alkoholické nápoje u zmíněné akce v průběhu února v obchodech zpravidla výrazněji neklesl. V letošním roce poptávka po alkoholu u některých prodejců naopak mírně vzrostla. Toto zjištění vyplynulo z informací obchodů s potravinami, které oslovila Česká tisková kancelář. Každý rok se konzumace pohybuje na cca 14-15 litrech čistého alkoholu na jednu osobu. Poměr mezi muži a ženami činí 4:1. Ve výsledku tak český muž během roku vypije přibližně 24 litrů čistého alkoholu.

Vydržet bez alkoholu pouze jeden měsíc je pro někoho snadná záležitost, pro druhého doslova nadlidský výkon, a to obzvláště pokud je alkohol součástí jeho každodenní rutiny. “Je všeobecně známo, že nadměrné požívání alkoholu vaše starosti zažene pouze dočasně, přičemž na něm může vzniknout závislost i v době, kdy vaše starosti již dávno pominuly,” uvádí psychiatrička MUDr. Ftáčnik z Polikliniky IPP a pokračuje: “Pro mnohé lidi je opravdu obtížné se v dané situaci skleničky s alkoholem vzdát. Pokud ale chtějí pít například z nudy, doporučuji chopit se knížky, uchýlit se ke sportu či jiné aktivitě, která mysl zaměstná a ke všemu je ještě zdraví prospěšná. V případě, že se takovému člověku tuto činnost podaří zachovat po určitou dobu, zjistí, že alkohol k zahnání nudy víceméně nepotřebuje.” Právě dlouhé chvíle a třeba i deprese se u Čechů začaly ve větší míře objevovat zejména v době pandemie. Drtivá většina volnočasových aktivit během tohoto období byla značně omezena či dokonce striktně zakázána, a tak se stávalo, že se lidé začali uchylovat k alkoholu. V tomto okamžiku nakonec nebylo důležité, zda to bylo z důvodu stresu či osamělosti a prázdnoty.

Právě v době pandemie C-19 se zvýšil počet českých žen, jež propadly alkoholu. Jednalo se zejména o samoživitelky, na které covidové restrikce dopadly nejvíce. Spousta z nich se dostala i do existenčních a těžko řešitelných situací a hledala útěchu v alkoholu.

“Z pracovněprávního hlediska je také nutné kontrolovat alkoholické či nealkoholické závislosti i na pracovišti, např. alkoholtesterem nebo kontrolou moči. V případě duševních poruch nebo poruch chování, včetně nervových slabostí, jsou potřeba kontroly také. U zaměstnanců léčených u psychiatra, je nutné zajistit, aby neohrožovali sebe ani své kolegy a byli schopni vykonávat svou pracovní náplň,” zakončuje Ftáčnik.

Poselstvím akce Suchej únor je však zejména záměr, aby nakonec nešlo jen o jednoměsíční záležitost, ale aby se ze zdravě přiměřené konzumace alkoholu stal váš nový životní styl.


 

Počet narozených v roce 2022 prudce poklesl

Obyvatelstvo České republiky během roku 2022 narostlo z 10,517 na 10,533 milionu. Veškerý, téměř 17tisícový, přírůstek zajistilo kladné saldo zahraničního stěhování. Oproti roku 2021 bylo loni výrazně více sňatků, naopak méně zemřelých, narozených i rozvodů.

„Po přechodném zvýšení porodnosti v roce 2021 se loni živě narodilo meziročně o 12 tisíc dětí méně, a to 99,8 tisíce. Úbytek narozených byl zaznamenáván i v letech 2018 až 2020 a částečně souvisí se změnami věkového složení žen reprodukčního věku. V roce 2022 navíc klesl i průměrný počet dětí narozených jedné ženě, meziročně z 1,83 na 1,66. Obdobná úroveň plodnosti byla u nás také před šesti lety,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/pohyb-obyvatelstva-rok-2022

(tz-čsú)


 

Kýlní centrum pomůže stovkám pacientů ročně

Praha 20. března 2023 (PROTEXT) – Klinické centrum ISCARE rozšiřuje lékařské kapacity a otevírá v rámci jednodenní chirurgie Kýlní centrum. V moderně vybaveném zázemí se lékaři zaměří na všechny typy kýl. Použití nejmodernějších lékařských postupů a laparoskopických chirurgických metod garantuje rychlou rekonvalescenci a návrat do normálního života. Kýlní centrum tak může pomoci několik stovkám pacientů s kýlou ročně. V Centru jednodenní chirurgie pak mohou pacienti řešit například problémy se žlučníkem, slepým střevem nebo hemoroidy.

Smyslem Kýlního centra je poskytnout komplexní péči pacientům se všemi druhy kýl břišní stěny. Pacienti se zde dostávají do péče zkušených odborníků s mnohaletou praxí, klinika také disponuje tím nejmodernějším vybavením. U kýl jsou lékaři díky tomu schopni většinou zajistit krátkou rekonvalescenci s rychlým návratem do pracovního a sportovního života. Například po laparoskopické operaci tříselné kýly, u které se využije speciální samofixační síťka, je možná běžná aktivita již od druhého dne a plné sportovní zatížení dokonce už po 14 dnech po operaci. Pacienti navíc nemusí na termín operací dlouze čekat.

Kýlní centrum ISCARE se specializuje na diagnostiku a operační léčbu všech typů kýl – tříselné, sportovní, pupeční. V centru je vše řešeno individuálně v souladu s aktuálním zdravotním stavem pacienta. Operace kýly jsou prováděny v režimu jednodenní chirurgie, ve 2/3 případů se jedná o laparoskopický zákrok bez nutnosti následné dlouhodobé hospitalizace. Při operacích kýl jsou využívány nejmodernější samofixační, částečně vstřebatelné síťky, které zaručují dobré hojení a rychlou rekonvalescenci. Pacienti jsou pak dále sledováni, aby se zabránilo případnému návratu obtíží, zajištěna jim je kompletní péče.

Centrum jednodenní chirurgie dále nabízí řešení problémů se žlučníkem, kdy dojde při laparoskopickém zákroku k jeho úplnému odstranění. Žlučníkové obtíže jsou v naprosté většině případů spojeny s přítomností žlučníkových kamenů. Na klinice se ovšem neprovádí akutní odstranění žlučníku. Dále je na klinice možné podstoupit i tzv. appendektomii, lidově „odstranění slepého střeva“ v případě, že se jedná o potvrzený chronický zánět červovitého přívěsku slepého střeva. Klinika ani v tomto případě neprovádí odstranění kvůli akutnímu zánětu. Vedle kýlního centra je hlavní dominantou Centra jednodenní chirurgie proktologie, která se zabývá onemocněními, poruchami funkčnosti, zraněními a dalšími problémy spojenými s konečníkem. Léčí se zde např. hemoroidy, anální fisury, perianální píštěle a další obtíže.

O CENTRU JEDNODENNÍ CHIRURGIE

Centrum jednodenní chirurgie ISCARE (CJCH) využívá nejmodernější lékařské metody a vybavení na špičkové úrovni. Chirurgické zákroky se operují převážně laparoskopicky, v režimu jednodenní chirurgie, což nevyžaduje následnou dlouhodobou hospitalizaci pacienta. Zdravotní problém se indikuje v ambulanci, následně se naplánuje zákrok, pacient v CJCH absolvuje předoperační vyšetření a poté zákrok s následnou jednodenní hospitalizací na lůžkovém oddělení. “Centrum jednodenní chirurgie ISCARE je prvním pracovištěm propojujícím výhody univerzitního a privátního chirurgického oddělení. Proto nabízí vysokou odbornost ošetřujícího personálu a současně vlídné, přátelské a moderní prostředí pro poskytování individuální chirurgické péče o každého pacienta,” říká jeho vedoucí lékař MUDr. Richard Hovadík. Více informací najdete na https://www.iscare.cz/chirurgie.


 

Jihočeský kraj posílá do Turecka a Sýrie matrace za téměř čtyři miliony korun

Jihočeský kraj posílá do oblasti jižního Turecka a severní Sýrie, které začátkem letošního února zasáhla vlna silných zemětřesení, 1940 matrací. O transport na místo určení se postará organizace Člověk v tísni.

Skutečnost, že tato strašná událost zmizela z televizních obrazovek neznamená, že lidé v postižených oblastech nepotřebují pomoct. Máme matrace, které jsme původně nakoupili kvůli nouzovému ubytování Ukrajinců. Teď je můžeme poslat do Turecka a Sýrie,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

6. února 2023 zasáhlo Turecko a Sýrii několik zemětřesení. Pohroma způsobila velké ztráty na životech. Poslední zprávy hovoří o více než 50 000 mrtvých. Obrovské škody jsou i na veřejné infrastruktuře a majetku tamějších obyvatel. Jihočeský kraj poslal již 9. února do oblasti finanční dar v hodnotě 3 000 000 Kč. „Chceme ale pomáhat dál. Situace je tam stále zoufalá. Nikoho určitě nenechaly chladným záběry sesutých domů, oblastí téměř srovnaných se zemí. Ti lidé nemají kam složit hlavu. Máme k dispozici matrace, které jsme původně nakoupili kvůli nouzovému ubytování Ukrajinců v rámci uprchlické krize. Tu situaci jsme zvládli jinými způsoby, a tak matrace posíláme do Turecka a Sýrie, kde je jich stále velký nedostatek,“ řekl jihočeský hejtman. Konkrétně se jedná o 1940 ks matrací Ceriflex SU v hodnotě 3 812 177,60 Kč.

Kraj se na dodávce a rozdělení matrací opět dohodl s organizací Člověk v tísni, se kterou spolupracoval i při předání finančního daru 3 000 000 Kč. Tato organizace se v oblasti Blízkého východu pohybuje dlouhodobě a má tak potřebné zkušenosti a kontakty. K předání matrací došlo v pondělí 20. března.

(tz-jč)


 

Prodeje dálničních známek rostou a v systému se chystají další novinky

Elektronické dálniční známky se prodávají více než před rokem. Od počátku prosince 2022 do konce února 2023, tedy v období tradiční prodejní špičky, si jich lidé koupili celkem 2,22 milionu, oproti loňským 2,16 milionu e-známek. V době nejvyšších prodejů využívá státní e-shop edalnice.cz ke koupi známky až 98 procent řidičů.

„V období od prosince do února dominují v prodejích tradičně roční e-známky, což souvisí ještě s dřívějšími papírovými kupony, které platily vždy do konce ledna a většina řidičů na platnost papírových známek plynule s její elektronickou verzí navázala,“ říká Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který systém elektronických dálničních známek provozuje.

Ve zbytku roku se ale poměr obrací – ve větší míře se prodávají desetidenní a třicetidenní známky, což je spojeno zejména s letním cestováním českých i zahraničních turistů.

V letošní prodejní špičce řidiči nejvíce nakupovali v úterý 24. ledna, kdy se prodalo více než 71 tisíc e-známek v hodnotě přes 96 milionů korun. Operátoři zákaznické linky elektronické dálniční známky odpověděli za celé období zimní špičky téměř 14 tisíc dotazů. Call centrum je motoristům k dispozici po celý rok 24 hodin denně, sedm dní v týdnu na čísle 222 266 757 a na emailu info@edalnice.cz.

Prodej elektronických dálničních známek roste nejen v období špičky ale také kontinuálně od svého spuštění 1. 12. 2020. Za více než dva roky (27 měsíců) existence se jich k 28. 2. 2023 prodalo přes 15 milionů kusů za více než 13 miliard korun. Zatímco v prvním roce[1] fungování se prodalo 6,1 milionu dálničních známek za 5,4 miliardy korun, ve druhém roce[2] už to bylo 7,4 milionu kusů za 5,8 miliardy korun.

První rok se kupovaly nejvíce roční známky (48 %), následovaly desetidenní (41 %), zbytek připadl na třicetidenní. Druhý rok se situace změnila – nejvíce prodaných bylo desetidenních (50 %), ročních pak bylo 40 %. Důvodem zvýšeného prodeje krátkodobých známek byl návrat zahraničních turistů do Česka po dvou covidových letech,“ vysvětlil Paroubek.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) jako správce systému a státní podnik CENDIS jako jeho provozovatel společně na webu edalnice.cz průběžně spouštějí různé novinky, kterými reagují na podněty a přání řidičů. „Do budoucna plánujeme napojení na Registr silničních vozidel, aby měli tuzemští motoristé jistotu, že zadaná SPZ existuje a při jejím zápisu neudělali chybu. Platnost známky chceme v budoucnu zobrazovat i na Portálu dopravy přímo u konkrétního vozidla. V příštím roce bude zavedena také jednodenní známka. Připravujeme i poskytování údajů z informačního systému elektronické dálniční známky ve formě otevřených dat, aby s nimi další subjekty mohly pracovat,“ přiblížila rozvojové plány Lucie Bartáková, ředitelka sekce pro správu finančních zdrojů SFDI.

Elektronická dálniční známka se už jedenáctý rok prodává za stále stejnou cenu. Její roční varianta stojí 1500, třicetidenní 440 a desetidenní 310 korun. Eko cena pro vozidla poháněná zemním plynem nebo biometanem, je poloviční. Roční e-známka má na rozdíl od dřívějších papírových kuponů klouzavou platnost, což znamená, že platí 365 dní bez ohledu na den v roce, kdy ji zakoupíte.

(tz-cendis)


 

Mapa připojitelnosti pomůže zákazníkům při plánování jejich fotovoltaické elektrárny

Rekordní počty žádostí i počty připojených obnovitelných zdrojů, ve kterých hrají prim hlavně instalace na střechách průmyslových budov a také domácí fotovoltaické systémy. To je nový solární boom, který zažívá celá Česká republika. Společnost EG.D na svém distribučním území od roku 2018 připojila přes 18 500 obnovitelných zdrojů, z toho 11 500 elektráren v minulém roce. EG.D tak reaguje na obrovský zájem a zavádí a plánuje řadu opatření, která umožní i do budoucna obnovitelné zdroje připojovat a zároveň zajišťovat bezpečné dodávky energií. Jedním z takových kroků je i mapa, která ukáže lokality, kde je možné přetokovou fotovoltaickou elektrárnu připojit.

„Jako člen skupiny E.ON podporujeme zelené zdroje a jejich implementaci do sítě. Je to pro nás jednou z hlavních priorit a snažíme se jejich připojování obecně co nejvíce zjednodušit. Dá se říct, že v České republice zažíváme další solární boom, se kterým se potýkají všichni účastníci trhu a na tom, abychom ho zvládli, pracujeme ve spolupráci se státní správou, regulátorem, kolegy z jiných distribucí i dalšími institucemi. Přestože zájem o fotovoltaiky a tím i tlak na jejich připojování do sítě je od loňského roku extrémní, je třeba při zvládání aktuálního solárního boomu dělat promyšlené a systémové kroky, protože distribuční síť musí zůstat stabilní teď i do budoucna,“ vysvětluje Pavel Čada, místopředseda představenstva EG.D.

Mapa připojitelnosti pomůže už při přípravě projektu

Jako první distributor nasazuje EG.D pro zákazníky tzv. mapu připojitelnosti. Jedná se o unikátní online nástroj, který zájemcům o fotovoltaiku umožní zjistit možnosti připojení přímo v místě, kde plánují elektrárnu instalovat. Zákazníci budou mít orientační informaci o možnostech připojení už v první fázi plánování a budou vědět, co mohou očekávat. Minimalizuje se tak možnost zamítnutí žádosti o připojení v průběhu instalace. Mapa zároveň pomůže i instalačním firmám v orientaci při nabídce vhodných typů zdrojů pro jejich zákazníky v dané lokalitě, a dále také pomůže řídit očekávání zákazníků i instalačních firem, zejména by se tak měly eliminovat situace, kdy firmy budou nabízet přetokové zdroje v oblastech, kde to aktuálně není možné. Mapu najdou zákazníci na webu EG.D a bude průběžně aktualizovaná. K získání představy o možnostech připojení jim stačí pouze zadat adresu, kde chtějí solární zdroj instalovat. „I v aktuálně omezených oblastech si klienti mohou pořídit fotovoltaiku, jen teď nemůže být s přetokem do sítě. Až dojde v lokalitě k posílení sítě, oblast se zase otevře a zákazník bude moci upgradovat svou elektrárnu na přetokovou,“ doplňuje Libor Kolář, vedoucí rozvoje a akvizic společnosti EG.D.

Meziroční nárůst žádostí o připojení decentrálního zdroje je 430 %

Aktuální solární boom se liší od toho, který zažívalo Česko před zhruba deseti lety z hlediska typů projektů. Zatímco v minulosti se stavěly hlavně solární parky, takový zvýšený zájem v současné chvíli společnost EG.D neeviduje. Co se ale nezměnilo, je fakt, že zájem ze strany investorů znovu zasáhl jih České republiky, a tudíž výrazně i distribuční území EG.D. „Kvůli energetické krizi začalo loni enormně velké množství zákazníků intenzivně řešit energetické úspory a soběstačnost. Razantně narostly počty žádostí o připojení fotovoltaik, evidujeme meziroční nárůst o 430 %, a ve srovnání s rokem 2020 dokonce o 1 400 %. Takovému skokovému nárůstu vývoj trhu před energetickou krizí vůbec neodpovídal,“ doplňuje Libor Kolář. V minulém roce přitom společnost EG.D přijala 37 000 žádostí o připojení obnovitelného zdroje.

Kromě skokového nárůstu žádostí se zvýšil i instalovaný výkon a také rezervovaný výkon. Jen instalovaný výkon v loňském roce z obnovitelných zdrojů byl třikrát tak velký jako v předminulém roce. To vše spolu v kombinaci s aktuálním, legislativně zakotveným pravidlem „first come first serve“ vede k tomu, že v některých exponovaných lokalitách dochází k vyčerpání kapacit sítě. Kapacitu sítě vyčerpává relativně menší množství klientů, kteří mnohdy (i z neznalosti) rezervují vyšší kapacity, než reálně potřebují, a na ostatní už se tak nedostává. „Posilovaní kapacity a smartifikaci sítě se věnujeme již řadu let. Do roku 2030 budeme investovat nad rámec standardních investic, které jsou každoročně více než pět miliard korun, dalších 8,5 miliard korun do technologií podporující implementaci OZE do sítě. Posilování sítí je dlouhodobý proces. Zároveň aktuálně děláme řadu kroků k okamžitému zlepšení situace a zvýšení transparentnosti vůči zákazníkům,“ objasňuje Libor Kolář.

EG.D bude mít letos kapacity na připojení 30 000 fotovoltaik

Obrovskému nárůstu počtu žádostí o připojení fotovoltaik odpovídají i počty žádostí o tzv. uvedení do trvalého provozu (UTP), které je poslední fází připojení solární elektrárny do sítě. I v této oblasti zaznamenala společnost EG.D v minulém roce obrovský nárůst. Doba provedení se v jednotlivých regionech lišila podle náporu žadatelů. Přitom se společnost potýkala s tím, že zhruba 60 % žádostí nebylo kompletních, a vyžadovaly tak další komunikaci se zákazníky, čímž docházelo i k prodloužení procesu. Dalším faktorem, který prodlužoval dokončení procesu připojení, byl fakt, že 16 % výjezdů k provedení trvalého připojení bylo marných, protože klienti neměli připravené podmínky pro montování nových elektroměrů.

Už během minulého roku společnost EG.D zavedla řadu opatření, aby proces připojení co nejvíce urychlila a co nejvíce uspokojila poptávku klientů. V závěru roku spustila online formulář, který velmi zefektivnil podávání žádostí a proces přidělení termínu se díky tomu zkrátil z pěti dnů na dva. Stejně během minulého roku začala navyšovat kapacity na provádění UTP a další navyšuje v tomto roce.

„Celkově je pro nás vedle zajištění bezpečné dodávky elektrické energie připojování OZE jednou z priorit. Všechna opatření, která jsme zavedli, nám umožní už ve druhém čtvrtletí tohoto roku zvládnout připojení fotovoltaik do 30 dní ve všech regionech. Zároveň pro letošek máme alokované kapacity pro připojení 30 000 fotovoltaických elektráren, což je nárůst oproti loňsku o 260 %,“ vysvětluje Martin Marada, vedoucí oddělení měření společnosti EG.D. Jen za loňský rok přitom bylo 33 000 fotovoltaických zdrojů připojeno do sítě v celé České republice.

(tz-eg.d)


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře