VLADIMÍ PIKORA: ESG je skvělá myšlenka, ale jen tehdy, pokud ji dělají...

VLADIMÍ PIKORA: ESG je skvělá myšlenka, ale jen tehdy, pokud ji dělají všichni dobrovolně, a nikoli tak, že nás do ní v zájmu celospolečenského blaha žene evropská směrnice

Jak říká klasik: „O peníze jde až v první řadě.“ To se ovšem za posledních dvacet let změnilo. Dnes už o peníze nejde, ty jsou všude, banky jich natiskly mraky, jde o životní prostředí, společenskou odpovědnost a hlavně řízení společnosti. To se v angličtině označuje zkratkou ESG. S ESG skončil kapitalismus.

To se projevuje úplně všude. Mně nejbližší je bankovnictví. To se za posledních dvacet let úplně změnilo. Najednou nejde o výnos a splacení úvěru, ale i o čisté úmysly investic. Banky přestávají dělat to, co vždy. Už nehledají ty nejlepší investiční projekty, které by zafinancovaly, ale hledají projekty, které budou pro společnost nejlepší. Stal se z nich vlastně takový soudce, který posoudí, co je a co není pro společnost dobré. Trh se vytratil. Někdy se z něj stalo dokonce sprosté slovo, protože trh by mnohé investice úplně smetl ze stolu.

Velmi krásně jsme to viděli na nedávno padlé americké bance Silicon Valley Bank. Ta měla management přímo posedlý diverzitou. ESG měla v genech. Plánovala utratit 5 mld. dolarů v projektu „zdravější planety“. Investovala do udržitelných startupů atd.

A teď gól. Zatímco se banka věnovala všem těmto „bohulibým“ úkolům, neměla po neuvěřitelných osm měsíců ředitele řízení rizik. A na co dojela? Na špatné řízení rizik. Položil ji očekávatelný růst úrokových sazeb, který znehodnotil její portfolio. Lidé se najednou pochopitelně ptají, jestli se banka víc než o jejich peníze nestarala o uvědomělé politiky. Bohužel starala.

Takto by se banky chovat neměly. Nejsou majáky morálky. Nejsou soudcem, co je a co není pro společnost dobré. Bohužel, byly do toho dotlačeny.

Vše začalo v roce 2006 na půdě OSN. Tady vznikly principy udržitelného investování. Tady se začalo razit to, že s ESG bude investice méně riziková. Předpokládám, že nechápete, jak může investice, která vychází od základu mizerně, ale je zelená, vést k nižším rizikům. Mají to vymyšlené tak, že budete mít méně rizik s regulací.

Zeleným se podařilo ovládnout regulátory trhu

Centrální banky pak začaly po komerčních bankách vyžadovat, aby byly zelené a podporovaly zelené investice. Stejně jako Silicon Valley Bank i centrální banky totiž přestaly dělat to, co původně měly. Přestaly hlídat inflaci. Ve chvíli, kdy inflace všude ve světě vyskočila na rekordy, začali se vlivní lidé ptát, jestli by pro centrální banky nebylo lepší spíš než s globálním oteplováním bojovat s inflací. To je krásně vidět na britské centrální bance Bank of England. Jakmile opustil banku bývalý guvernér Mark Carney, otočila banka kurz. Tento týden oznámila, že do boje s klimatem bude lít méně peněz a vrátí se ke svým jádrovým činnostem.

Bývalý guvernér byl totiž posedlý změnou klimatu. Byl to on, kdo nutil banky ke tzv. stress testům měřícím, jak banky zvládnou rostoucí teplotu planety. A kam myslíte, že odešel, když mu skončilo angažmá v centrální bance? Stal se z něj zvláštní velvyslanec OSN pro klima. To je šolich! Ani jste netušili, že existuje, a ještě lepší je, že se mu věnuje bankéř. To je profese, kterou bych zde vůbec nečekal. A vzhledem k tomu, že guvernéři jsou vždy dobře placeni, pochybuji, že tady OSN na odměně šetří.

Celé ESG mi připadá pokrytecké

Najednou přicházejí klienti, kterým nejde jen o zhodnocení peněz, ale i o to, aby jejich peníze pomohly dobré věci. To je na první pohled takové krásné, čisté a odpovědné. Jenže když to protáhnu, tak by vlastně lidé neměli ani investovat do firem, které těží z toho, že ve východní Evropě jsou nižší mzdy než v západní. „Správné“ by bylo odměňovat všechny stejně. Tak jako neexistuje rozdíl mezi mužem a ženou a není rozdíl mezi uklízečkou v Rumunsku a Německu a měly by brát stejně. To by bylo fér.

Kdyby ale dostávali všichni za vše stejně, vytratí se efektivita. Do Rumunska by samy od sebe investice netekly. Ty tam tečou jen a pouze kvůli nízké mzdě tamních obyvatel. Bez rozdílu ve mzdách by investice ztratila smysl. Stejné to je s ČR. Proč by sem přicházely investice? Protože tu na rozdíl od Německa nemáme dálnice?

To, že budeme hodní, je hezké. Nebudeme ale efektivní. Nemůžeme se proto divit, že jde Čína tak rychle vpřed. Ta podobné věci neřeší. Díky ESG budeme mít sice čistou přírodu, ale časem nás Čína převálcuje. ESG je skvělá myšlenka, ale jen tehdy, pokud ji dělají všichni dobrovolně, a nikoli tak, že nás do ní v zájmu celospolečenského blaha žene evropská směrnice.

 

FB – Vladimír PIKORA, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group (psáno pro týdeník Reflex)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře