RECEPTY Z KUCHYNĚ: Bramborové šlejšky – staročeské postní jídlo
3/4 kg vařených brambor
10 g soli
2 vejce
2 lžíce octa
100 g krupice
podle potřeby asi 150 – 200 g hrubé mouky
na obalení 120 g strouhanky
rostlinný olej nebo máslo (mimo půst je lepší sádlo)
Na vál rozstrouháme studené brambory, zasypeme solí, krupicí, moukou a rychle zapracujeme s vejci a octem v pevné těsto. Vyválíme delší válečky, z nich odkrajujeme kousky asi 2×4 cm, které zakulatíme v šišky. Vaříme je čtyři minuty ve slané vodě, odcedíme drátěným cedníkem a hned dáváme do pekáče, v němž jsme osmažili strouhanku. Potřásáním pekáčem šišky obalíme. Před podáním je ještě zapečeme v troubě.
Strouhanku je možno přisladit medem. Kdo nemá rád strouhanku podává šišky s mletým mákem, medem a máslem.
Šišky zapečeme nebo osmažíme do křupava a poléváme povidlovou omáčkou – domácí povidla si můžeme udělat na podzim bez cukru.
Připravuje: Barbora ORSÁGOVÁ – Přátelé českých tradic