RECEPTY Z KUCHYNĚ: Sejkory
Sejkory jsou podhorský recept, dělávají se stále v Podkrkonoší, ale i jinde. Dělávání sejkor vždy byla zejména zimní společenská událost, kdy se sešla celá rodina u kamen, na kterých se sejkory pekly, klábosilo se a postupně odjídalo. A zde je recept:
1 kg syrových brambor
2 vejce
sůl
kmín
česnek – nemusí být
2-4 plné lžíce hladké mouky
Brambory nastrouháme co nejjemněji, přidáme vejce a koření a 2 plné lžíce mouky, pokud je těsto řídké přidáme další mouku a necháme odležet. Mělo by nám vzniknout spíše řidší těsto.
Pečeme na plotně kamen nebo na nepřilnavé pánvi. Plotnu kamen pouze lehce potřeme ubrouskem namočeným v oleji, aby se první sejkory nepřilepily. Lžící vytváříme co nejtenčí placky. Široká obracečka se nám bude hodit.
Po opečení je můžeme mazat rozpuštěným máslem mimo půst sádlem, výborné jsou však i jen tak na sucho.
Nejlepší jsou čerstvé rovnou z kamen nebo pánve
Do těsta se v mnoha rodinách přidává i majoránka, v některých receptech jsem našla i verze bez česneku a úplně bez mouky nebo se množství mouky a druh různě liší, nejčastěji se objevuje hladká.
Sejkory prý dostaly jméno od zbarvení sýkorek, neboť než se nastrouhalo větší množství brambor, tak zmodraly a vejce připomínaly žlutá bříška malých ptáčků.
Připravuje: Barbora ORSÁGOVÁ – Přátelé českých tradic