JIŽNÍ ČECHY: Protivín letos vloží do investic a oprav zhruba 70 miliónů...

JIŽNÍ ČECHY: Protivín letos vloží do investic a oprav zhruba 70 miliónů korun

Foto: Město Protivín

 

I přes prohlubující se ekonomickou krizi se rozvoj Protivína na Písecku letos rozhodně nezastaví. Město na řece Blanici s necelými pěti tisíci obyvateli má v plánu vložit do investic a oprav svého majetku v roce 2023 zhruba 70 miliónů korun, tedy více než 40 procent z celkových výdajů města, jež činí přibližně 160 miliónů korun.

„Největší podíl představují podobně jako v předchozím období stavební investice, směřující do další modernizace komunikací, městské infrastruktury a základní školy. Jedná se například o ukončení rekonstrukce Partyzánské ulice, kde byla loni dokončena výstavba nové kanalizace a vodovodu. Nyní přijde na řadu vozovka, chodníky a veřejné osvětlení. V plánu máme i vybudování nového parkoviště ve Sportovní ulici,“ uvedl pár příkladů chystaných či už zahájených investic starosta Protivína Jaromír Hlaváč.

Protivínští ale investují i do svých místních částí. Tak třeba Chvaletice čeká letos dokončení komplexní revitalizace návsi, Selibov kompletní rekonstrukce městského objektu, v němž vznikne nové kulturně-společenské zázemí pro obyvatele obce a jeden byt. V objektu bývalé školy v Myšenci město vybuduje dva nové byty. V Záboří město prodlouží vodovod k nové zástavbě. V průběhu března odstartuje také závěrečná etapa odkanalizování Myšence. Dále bude provedena přeložka vodovodu přes řeku Blanici, a zároveň položen nový vodovod v ulici Luční do zahrádkářské kolonie. Dále město plánuje zbudovat sportovní halu pro stolní tenis v prostorách bývalého olejového hospodářství v ul. Družstevní.

„Na základní škole budeme o prázdninách dokončovat rekonstrukci posledních dvou sociálních zařízení a čtyř tříd. Tím bude modernizace historické budovy školy i přístavby pro první stupeň kompletně hotova, stejně jako oprava zázemí sportovní haly,“ poznamenal Jaromír Hlaváč s tím, že město ovšem ještě čeká rekonstrukce jídelny, která je finančně mimořádně náročná, jedná se jak o stavební část, tak gastro provoz.

Nového vozu na svoz komunálního odpadu se už z letošního rozpočtu dočkaly protivínské technické služby. „Významnou investicí bude také nákup požární techniky pro místní dobrovolné hasiče. Plánujeme pořízení nové cisterny se stříkačkou a nového transita pro převoz lidí. Na některé akce žádáme dotace,“ řekl starosta města.

Podobně jako v předchozích letech bude město pokračovat ve výměně výtahů ve svých bytových domech. „V plánu je kompletní výměna v dalším z nich s tím, že tímto tempem budeme mít do osmi let nové výtahy ve všech našich bytových objektech. Vybudujeme také zcela nový venkovní výtah v městském kulturním středisku, čímž docílíme zcela bezbariérového přístupu do všech jeho částí,“ dodal Jaromír Hlaváč.

Další milióny korun pak podle starosty směřují na zajištění provozu klíčové městské infrastruktury. Na provoz základní školy a mateřských škol vydá město měsíčně milión korun ze svého rozpočtu. Sportovním klubům a kulturním spolkům přidá letos na činnost celkem dva milióny korun, další milióny směřují do již zmíněného rozvoje technických služeb, dobrovolných hasičů a podobně.

V uplynulých čtyřech letech přesáhl celkový objem investic Protivína rekordních čtvrt miliardy korun, nejvíce v celé historii města. Letošní plány naznačují, že tento trend bude pokračovat.

Zcela zásadní je skutečnost, že prakticky celých 250 miliónů korun vynaložilo město výhradně z vlastních zdrojů a dotačních prostředků. Zadlužení Protivína činí v současné době přibližně 60 miliónů korun. Volných prostředků na svých účtech má město nyní zhruba 45 miliónů korun. Této vynikající hospodářské bilanci odpovídají také závěry nezávislého finančního auditu, podle kterého je město na samé špičce hodnocení finanční kondice.

„Investiční činnost města v žádném případě nesnížíme. Pokles investic ve velkém měřítku by znamenal další roztáčení spirály ekonomických problémů. Pokud se něco nestane se státními financemi, čemuž schválený deficit na letošní rok nenasvědčuje, nebudeme ze svých plánů nic škrtat,“ konstatoval starosta Hlaváč.

__________________________________________________________________________

  • Protivín leží na řece Blanici, na hlavním dopravním tahu z Písku do Českých Budějovic mezi Pískem a Vodňany. Město s přibližně 4 600 obyvateli vzniklo zhruba v polovině 13. století jako podhradí královského hradu, o 200 let později přestavěného na renesanční zámek s kostelem sv. Alžběty Portugalské. Součástí města Protivín jsou místní části Chvaletice, Krč, Maletice, Milenovice, Myšenec, Selibov, Těšínov a Záboří. Protivín proslavil místní pivovar z roku 1598 vařící pivo pod značkou Platan.

 

Zprávu poslala Ilona UHLÍŘOVÁ. Městský úřad Protivín