VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Musím hlásit zdravotní pojišťovně ukončení samostatné výdělečné činnosti?

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Musím hlásit zdravotní pojišťovně ukončení samostatné výdělečné činnosti?

OTÁZKA TÝDNE:
Musím hlásit zdravotní pojišťovně ukončení samostatné výdělečné činnosti?
ODPOVĚĎ:

Osoba samostatně výdělečně činná má povinnost zdravotní pojišťovně ohlásit ukončení své výdělečné činnosti nejpozději do 8 dnů ode dne, kdy tuto činnost ukončila. Tuto povinnost ji ukládá zákon o veřejném zdravotní pojištění (č. 48/1997 Sb.) a patří mezi její nejdůležitější povinnosti.

Ukončení samostatné výdělečné činnosti můžete nahlásit on-line prostřednictvím webového formuláře „Oznámení o ukončení samostatné výdělečné činnosti“, případně prostřednictvím tiskopisu „Přihláška a evidenční list pojištěnce“.

Zrušení živnosti můžete také nahlásit datovou schránkou (i48ae3q), e-mailem na adresu podatelna@vzp.cz nebo osobně na kterékoli pobočce VZP.

Další možnosti ohlášení ukončení živnosti

Pokud OSVČ podniká na základě živnostenského oprávnění, může oznámení ukončení výdělečné činnosti učinit na předepsaném tiskopise u živnostenského úřadu. I v tomto případě bude ohlašovací povinnost splněna. Stejně tak svou povinnost splní v případě, že oznámí ukončení paušálního režimu prostřednictvím orgánu Finanční správy ČR.

Povinnost oznámit příslušnou kategorii plátce

Po ukončení samostatně výdělečné činnosti má pojištěnec dále povinnost zdravotní pojišťovně do 8 dnů oznámit, do které kategorie plátců zdravotního pojištění bude patřit – státní pojištěneczaměstnanecOBZP. Zároveň musí také doložit, že má nárok na zařazení do příslušné kategorie pojištěnců (např. studující musí předložit potvrzení o studiu, důchodce potvrzení o přiznání důchodu, nezaměstnaný v evidenci úřadu práce potvrzení z úřadu práce apod.).

(tz-vzp)