RECEPTY ZE ŠUMAVY: Lucie Kohoutová radí, jak v domácnosti užitečně zpracovat úrodu...

RECEPTY ZE ŠUMAVY: Lucie Kohoutová radí, jak v domácnosti užitečně zpracovat úrodu švestek

Ilustrační foto: pixabay

 

V antické době byly slivoně hojně pěstovány, avšak za léčivý prostředek pro lidské zažívání byly už tehdy považovány jen švestky pravé. Ty mají také nejdelší trvanlivost a jsou nejlépe skladovatelné.

Obsahují nejen vitamín B12 a biotin, ale celý komplex vitamínů skupiny B. Jednotlivě zastoupené vitamíny řady B zmohou obvykle méně, ale teprve společně je jejich potence v látkové přeměně rovna explozi: Stávají se maximálním stimulátorem v přeměně sacharidů, povzbuzují mentální svěžest i dobré nervy, energii a výkon, podporují schopnost člověka odolávat náporu stresů. Ze stopových prvků jsou významnými měď a zinek.

Ve slupkách slivoní nacházíme množství nenasycených mastných kyselin, jež brání vysychání buněčných membrán tohoto ovoce a také zabraňují proniknutí bakterií zvenčí do dužniny. Ceníme si i vysokého podílu vlákniny v ovoci, která zbavuje střeva odpadních látek a napomáhá účinnému vyprázdnění se. Švestky jsou vítaným pomocníkem při zácpě.

 

Sušené švestky:

Omyté švestky se nejdříve suší 3 hodiny na nejnižší teplotu při otevřených dvířkách. Pak se plody nechají zcela vychladnout a znovu se dají sušit do trouby při teplotě 60° na 3,5 hodiny. Pak se opět nechají vychladnout a dosuší se při teplotě 80° Celsia. Správně usušené musí obsahovat trochu vlhkosti a měly by být mírně šťavnaté. Švestky se suší i s peckami!

 

Švestkový ocet:

0,5 kilogramu zralých švestek
0,5 litru vinného nebo jablečného octa
Švestky umyjeme a vypeckujeme, vložíme je do sklenice se širším hrdlem, přilijeme ocet, lahve uzavřeme a necháme 3 dny na teplém místě. Pak tekutiny z láhve přecedíme a nalijeme ji do lahví se vzduchotěsným uzávěrem. Ocet skladujeme v chladu a temnu.

 

Klevera:

1 kg švestek
40 dkg cukru
1 celá skořice
2 lžíce octa
5 hřebíčků (skořici a hřebíčky do plátěného sáčku)
Oprané, vypeckované švestky postavíme na plotnu, podlijeme trochou vody a necháme je několik hodin stát než pustí šťávu. Potom je vaříme. Když přijdou do varu přidáme cukr, ocet a koření. Vaříme asi 15 minut a horké plníme do sklenic.

 

Švestkový sirup:

1,5 kg přezrálých švestek
na 1 l šťávy dáme 1,5 kg cukru
2 citróny (nebo 10g kyseliny citrónové)
Vylisujeme šťávu a necháme přes plátno odkapat. Do čiré šťávy přidáme cukr a vymačkané citróny. Přivedeme pod bod varu (do 85st.) a hned sirup plníme do horkých lahví.

 

Domácí dámská slivovice ( 1926):

1 kg švestek
3 l lihu (vodky)
30 dkg cukru
Švestky se nechají na stromě do prvních mrazíků, pak se i s peckami ,,utlukou” a dají se do velké sklenice. Zalijí se lihem, přidá se cukr a sklenici uzavřeme. Za 5 týdnů ,,slivovici” filtrujeme a dáme do lahví.

 

Marmeláda švestková s broskvemi:

1 kg švestek
1 kg broskví
1 kg práškového cukru
10 hřebíčků, 3 kousky skořice (v plátěném sáčku)
šťáva z 1 citrónu
Ovoce oloupeme, nakrájíme a dáme do hrnce. Přidáme 5 lžic vody, přivedeme k varu a chvilku odpařujeme. Přisypeme cukr, přidáme šťávu a koření. Vaříme do zhoustnutí. Horké plníme do sklenic.

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

Foto: archiv autorky

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře