ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD: Bytová výstavba v Jihočeském kraji v roce 2022

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD: Bytová výstavba v Jihočeském kraji v roce 2022

 

V roce 2022 byla v Jihočeském kraji zahájena výstavba 1 981 bytů, meziročně to bylo o 896 bytů méně. Dokončeno bylo 2 016 bytů, což bylo o 282 bytů více než ve stejném období předchozího roku.

Zahájené byty

V celém Česku byla v roce 2022 zahájena výstavba 41 546 bytů, meziročně došlo k poklesu o 7,7 %. Pouze pět krajů zaznamenalo zvýšení počtu zahájených bytů, nejvíce se to projevilo v Olomouckém kraji, kde počet zahájených bytů vzrostl o třetinu. Výrazné zvýšení uvedl také kraj Moravskoslezský (+22,8 %), kde dosud bytová výstavba spíše stagnovala. Největší pokles zahájené bytové výstavby zaznamenala překvapivě Praha (−38,7 %). Tyto výsledky však stále ještě mohou být do jisté míry zkresleny pandemickou krizí, která zejména v roce 2020 význam­ně ovlivnila i odvětví bytové výstavby. Hned v následujícím roce (především ve 2. čtvrtletí 2021) došlo k prudkému nárůstu počtu zahájených bytů, který byl v úhrnu za celou republiku nejvyšší za posledních 30 let.

V Jihočeském kraji bylo v roce 2022 zahájeno 1 981 bytů, což bylo meziročně o 31 % méně. Jižní Čechy se na celorepublikové bytové výstavbě podílely 4,8 % a v žebříčku krajů se zařadily na osmé místo.

Mezi zahájenými byty v kraji výrazně převažovala výstavba bytů v nových rodinných domech. Zahájeno jich bylo 1 326 a na celkové výstavbě bytů se podílely z více než dvou třetin. Oproti předchozímu roku se jejich počet snížil o 5 %.

Tab. 1 Zahájené byty*) podle druhu stavby v Jihočeském kraji v roce 2022

Nebývalý pokles naopak zaznamenala výstavba bytů v nových bytových domech. V roce 2022 jich na jihu Čech bylo zahájeno pouze 304, což bylo oproti roku 2021 o téměř 74 % méně.

Přestože počet zahájených bytů na území okresu České Budějovice za rok 2022 meziročně poklesl o téměř 40 %, podílel se na zahájené výstavbě kraje necelou jednou třetinou. Nárůst počtu zahájených bytů oproti roku 2021 byl zaznamenán pouze ve dvou okresech, nejvýrazněji se to projevilo na Písecku (+28,0 %). I přesto se písecký okres na počtu zahájených bytů v kraji podílel nejméně (6,0 %). Nejhlubšího propadu v zahájené bytové výstavbě dosáhl okres Český Krumlov, kde bylo meziročně zahájeno o dvě třetiny bytů méně.

Podíl zahájených bytů v nových rodinných domech na celkové výstavbě se napříč jihočes­kými okresy lišil, přesto ve všech převažoval. Zatímco na Strakonicku přesáhl 96 %, na Pra­chaticku bylo zaznamenáno jen 55,5 % zahájených bytů v nových rodinných domech.

Nejvíce bytů v nových bytových domech bylo zahájeno na území okresu České Budějovice. Ten se na celkovém počtu těchto bytů v kraji podílel z téměř 57 %. Meziročně však na Česko­budějovicku došlo v této kategorii k markantnímu poklesu (−66,7 %). Ve třech jihočeských okresech byla zahájená výstavba bytů v bytových domech nulová.

Graf 1 Vývoj bytové výstavby v Jihočeském kraji podle čtvrtletí

Dokončené byty

V České republice bylo v roce 2022 dokončeno 39 460 bytů a meziročně došlo k nárůstu o 14,1 %. Oproti roku 2021 se zvýšil počet dokončených bytů ve většině krajů, nejvíce v Karlo­varském (+53,1 %). Propad proti loňsku byl zaznamenán pouze ve dvou krajích, a to v Jihomo­ravském (−2,9 %) a v Kraji Vysočina (−2,8).

V Jihočeském kraji bylo v roce 2022 dokončeno 2 016 bytů. Podíl kraje na dokončené výstavbě v ČR činil 5,1 %, což ho řadilo na sedmé místo v mezikrajském srovnání. Proti před­chozímu roku bylo v kraji dokončeno o téměř 17 % bytů více.

V jižních Čechách bylo zkolaudováno 1 283 bytů v nových rodinných domech, přičemž mezi­ročně došlo k nárůstu o 4,1 %. V kraji tradičně převažovaly dokončené byty tohoto typu a jejich podíl na celkové dokončené výstavbě činil necelých 64 %.

Poměrně výrazný nárůst byl zaznamenán u počtu dokončených bytů v nových bytových domech, když meziročně jich bylo zkolaudováno o pětinu více. Dokončené byty tohoto typu byly zaznamenány pouze ve třech okresech.

Tab. 2 Dokončené byty*) podle druhu stavby v Jihočeském kraji v roce 2022

Nejvíce se na počtu dokončených bytů v kraji podílel okres České Budějovice (47,5 %), nej­menší podíl byl zaznamenán na Strakonicku (5,2 %), kde je bytová výstavba již delší dobu v útlumu. Meziroční nárůst počtu dokončených bytů zaznamenaly čtyři okresy, nejvíce se to projevilo na Písecku, kde bylo zkolaudováno o téměř 35 % bytů více. Největší pokles oproti předchozímu roku byl zaznamenán na Strakonicku (−14,8 %).

Dokončené byty v nových rodinných domech převažovaly ve všech jihočeských okresech. Na Českobudějovicku byla převaha těchto bytů nepatrná, přesto se tento okres podílel na počtu do­končených bytů v nových rodinných domech v kraji nejvíce (37,8 %). Na území okresu Jindři­chův Hradec byly dokončeny téměř výhradně byty tohoto typu (95,9 %).

Nejvyšší podíl dokončených bytů v nových bytových domech vykázal okres České Budějovice (44,6 %). Byty tohoto typu byly zkolaudovány ještě na Českokrumlovsku a Táborsku, kde jejich podíl nedosáhl ani 30 %. Ve zbývajících čtyřech okresech nebyly dokončeny žádné byty v byto­vých domech.

 

(tz-čsú)