JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 7. týden ´23

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 7. týden ´23

 

Nemocnost v kraji klesá, výjimkou je Českobudějovicko

V sedmém týdnu roku 2023 poklesl v Jihočeském kraji počet akutních respiračních infekcí /ARI/ jen mírně o necelá tři procenta (-2,8 %) na 1 315 případů na sto tisíc obyvatel kraje.

Co se týče chřipky a chřipkových onemocnění /ILI/, v týdnu lékaři registrovali v relativních číslech, tedy počtu případů přepočtených na sto tisíc obyvatel regionu, 28 případů na sto tisíc obyvatel kraje. To představovalo pokles oproti šestému týdnu o 9,7 procenta.

„Od počátku roku nemocnost v kraji postupně klesá. V uplynulém sedmém týdnu dynamika poklesu zpomalila na necelá tři procenta, na Českokrumlovsku a Prachaticku jsme zaznamenali mírný nárůst, výskyt v ostatních okresech poklesl. Na začátku ledna byl s 2 217 případy ARI na sto tisíc obyvatel o více než pět set případů překročen epidemický práh. O měsíc později na přelomu ledna a února jsme registrovali 1 418 případů na sto tisíc obyvatel a v uplynulém týdnu poklesla nemocnost mezitýdenně o 2,8 procenta na 1 315 případů na sto tisíc obyvatel,“ komentovala epidemiologická data za sedmý kalendářní týden ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Nejvyšší nemocnost mezi jihočeskými okresy byla v sedmém týdnu na Prachaticku. V tomto okrese jsme zaznamenali velmi mírný nárůst počtu onemocnění o půl procenta, nárůst o 6,9 procenta oproti předchozímu týdnu zaznamenalo Českokrumlovsko. Ve všech ostatních okresech v uplynulém týdnu nemocnost klesala. Nejnižší výskyt podobně jako minulý týden registrujeme na Jindřichohradecku a Táborsku. Co se týče věkových kategorií, nemocnost se snížila ve všech s výjimkou dospělých ve věkové skupině 25 – 64 let, nejvíce poklesla u předškolních dětí,“ doplnila ředitelka odboru protiepidemického KHS Jihočeského kraje Hana Bendíková.

Nejvyšší výskyt ARI je evidován ve skupině nejmenších dětí do pěti let. Tady relativní nemocnost v kraji poklesla oproti předešlému týdnu o 8,4 % na 3 626 případů na sto tisíc. Mezi školními dětmi (6 – 14 let) byla 2 492 případů na sto tisíc (-1,2 %), mezi mladými lidmi (15 – 24 let) 1 434 případů na sto tisíc (-5,7 %), v populaci dospělých (25 – 64 let) bylo 760 případů na sto tisíc obyvatel (+2,4 %) a mezi staršími občany v kategorii 65+ nemocnost poklesla o 1,2 procenta na 517 případů na sto tisíc.

Ve srovnání jednotlivých okresů měl nejvyšší relativní výskyt okres Prachatice, který k pátku registroval 1 396 případů na sto tisíc obyvatel okresu, a nemocnost tu mírně poklesla o 0,5 %. Na Českobudějovicku a Českokrumlovsku byl výskyt vzácně vyrovnaný – 1 385 případů na sto tisíc obyvatel, přičemž hygienici na Českobudějovicku evidovali mezitýdenní pokles o 6 % a na Českokrumlovsku naopak mezitýdenní nárůst o 6,9 %. Na Strakonicku byla 1 354 na sto tisíc a poklesla o 1,2 %, na Písecku bylo 1 278 případů na sto tisíc (-3,5 %) a na Táborsku 1 272 (-1,6 %). Nejnižší nemocnost má okres Jindřichův Hradec s 1 140 případy na sto tisíc (-6,3 %).

Co se týče chřipky a chřipkových onemocnění /ILI/, i tady registrují hygienici další pokles. Největší nemocnost se drží mezi dětmi: Ve věkové skupině 0 – 5 let je výskyt ILI 55 případů na sto tisíc (-40,2 %), ale vzrostla mezi školními dětmi (6 – 14 let), kde je 75 na sto tisíc (+44,2 %). Mezi mladými lidmi (15 – 24 let) byla 18 případů na sto tisíc (-33,3 %), mezi dospělými (25 – 64 let) 16 na sto tisíc (-11,1 %) a mezi seniory 65+ byla 20 na sto tisíc (-16,7 % oproti předešlému týdnu). Celkově byla v kraji nemocnost 28 případů chřipky a chřipce podobných onemocnění na sto tisíc obyvatel (-9,7 %).

 

Jaká je situace v nemocnicích Jihočeského kraje v souvislosti s možnostmi návštěv veřejnosti:

Nemocnice České Budějovice, a.s.: od 4. 1. 2023 omezení návštěv – max. 2 osoby k lůžku a délka návštěvy max. 15 minut.

Nemocnice Český Krumlov, a.s.: od 4. 1. 2023 zákaz návštěv do odvolání.

Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.: od 4. 2. 2023 zrušen zákaz návštěv. Doporučena pouze protiep. opatření – max. 15 minut, max. 2 osoby/1 pacient, ochrana dýchacích cest, dezinfekce rukou, v případě respiračního infektu odložení návštěvy na pozdější dobu. Nemocnice Dačice, a.s.: návštěvy bez omezení, doporučena protiep. opatření – ochrana dýchacích cest, dezinfekce rukou, v případě respiračního infektu odložení návštěvy na pozdější dobu.

Nemocnice Písek, a.s.: omezuje návštěvy na nedonošeneckém oddělení, jednotkách intenzivní péče (JIP) a na oddělení ARO. Na tato oddělení povoluje vstup pouze návštěvám pacientů v terminálních fázích života. Návštěvám všech ostatních oddělení zůstává nemocnice otevřena, ale platí zde následující pravidla: vstup s respirátorem nebo s rouškou, dezinfekce rukou a zákaz návštěv osobám s příznaky respiračního onemocnění.

 

(tz-khs)


 

KOMENTÁŘE: krasnejsivimperk@seznam.cz