JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 6. týden ´23

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 6. týden ´23

 

Nemocnost v kraji klesá, výjimkou je Českobudějovicko

V šestém týdnu roku 2023 poklesl v Jihočeském kraji počet akutních respiračních infekcí /ARI/ o necelých pět procent (-4,6 %) na 1 353 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Co se týče chřipky a chřipkových onemocnění /ILI/, v týdnu lékaři registrovali v relativních číslech, tedy počtu případů přepočtených na sto tisíc obyvatel regionu, 31 případů na sto tisíc obyvatel kraje. To představovalo další pokles o 31,1 procenta, v posledních třech týdnech tak počet chřipek oproti stavu na začátku roku výrazně klesl.

„Vlna respiračních nákaz v Jihočeském kraji kulminovala na přelomu roku 2022-2023. V posledních šesti týdnech postupně klesá, i když v okrese České Budějovice jsme v uplynulém týdnu zaznamenali opětovný nárůst nemocnosti. Ta byla nejvyšší na přelomu prosince a ledna, kdy byl s 2 217 případy na sto tisíc obyvatel o více než pět set případů překročen epidemický práh. O měsíc později na přelomu ledna a února jsme registrovali 1 418 případů na sto tisíc obyvatel a mezitýdenní pokles o téměř jedenáct procent. Pokles pokračoval i v uplynulém týdnu, ale nebyl již tak dynamický, nemocnost poklesla o 4,6 procenta na 1 353 případů na sto tisíc obyvatel. Nynější období jarních prázdnin podle našich zkušeností pomáhá snižovat nemocnost mezi školáky, nemocnost nicméně ovlivňuje řada dalších faktorů, mimo jiné počasí,“ komentovala epidemiologická data za šestý kalendářní týden ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Nejvyšší nemocnost mezi jihočeskými okresy byla v šestém týdnu na Českobudějovicku. V tomto okrese jsme jako v jediném na jihu Čech zaznamenali nárůst počtu onemocnění téměř o deset procent, ve všech ostatních okresech v uplynulém týdnu nemocnost klesala. Nejnižší výskyt nyní registrujeme na Jindřichohradecku a Táborsku, které v mezitýdenním srovnání zaznamenaly více než patnáctiprocentní poklesy. Co se týče věkových kategorií, ve všech se nemocnost snížila, nejvíce stejně jako v předminulém týdnu ve skupině seniorů,“ doplnila ředitelka odboru protiepidemického KHS Jihočeského kraje Hana Bendíková.

Nejvyšší výskyt ARI je pravidelně evidován ve skupině nejmenších dětí do pěti let. Tady relativní nemocnost v kraji poklesla oproti předešlému týdnu o 7,2 % na 3 957 případů na sto tisíc. Mezi školními dětmi (6 – 14 let) byla 2 523 případů na sto tisíc (-1,2 %), mezi mladými lidmi (15 – 24 let) 1 520 případů na sto tisíc (-1,8 %), v populaci dospělých (25 – 64 let) bylo 742 případů na sto tisíc obyvatel (-4,9 %) a mezi staršími občany v kategorii 65+ nemocnost poklesla nejvíce, o 12,7 procenta na 523 případů na sto tisíc.

Ve srovnání jednotlivých okresů měl nejvyšší relativní výskyt okres České Budějovice, který k pátku registroval 1 473 případů na sto tisíc obyvatel okresu, a nemocnost tu vzrostla o 9,6 %. Na Prachaticku bylo 1 389 případů na sto tisíc obyvatel a hygienici tu evidovali pokles o 2,7 %. Na Strakonicku byla 1 371 na sto tisíc a poklesla o 4,3 %, na Písecku bylo 1 324 případů na sto tisíc (-10,6 %), na Českokrumlovsku 1 296 (-7,4 %), na Táborsku 1 292 (-15,4 %). Nejnižší nemocnost má okres Jindřichův Hradec s 1 216 případy na sto tisíc (-15,9 %).

Co se týče chřipky a chřipkových onemocnění /ILI/, i tady registrují hygienici další výrazné poklesy. Největší nemocnost se drží mezi dětmi: Ve věkové skupině 0 – 5 let je výskyt ILI 92 případů na sto tisíc

(-33,8 %), mezi školními dětmi (6 – 14 let) je 52 na sto tisíc (-38,8 %), mezi mladými lidmi (15 – 24 let) 27 na sto tisíc (-27 %), mezi dospělými (25 – 64 let) 18 na sto tisíc (-25 %) a mezi seniory 24 na sto tisíc (-17,2 % oproti předešlému týdnu). Celkově byla v kraji nemocnost 31 případů chřipky a chřipce podobných onemocnění na sto tisíc obyvatel (-31,1 %).

Stále trvají omezení či zákazy návštěv v některých jihočeských nemocnicích, v řadě z nich již ale došlo ke zmírnění či zrušení původních opatření.

• Od 4. ledna trvá omezení počtu návštěvníků v Nemocnici Č. Budějovice na dvě osoby u lůžka a délku návštěvy 15 minut.

• Od 4. ledna trvá zákaz návštěv v Nemocnici Český Krumlov.

• Od 4. února zrušila zákaz návštěv Nemocnice Jindřichův Hradec. Doporučená protiepidemická opatření: Maximálně dvě osoby u lůžka, délka návštěvy maximálně 15 minut, ochrana dýchacích cest, dezinfekce rukou, v případě respiračního infektu odložení návštěvy na pozdější dobu. V Nemocnici Dačice jsou návštěvy bez omezení s doporučením podobným jako v případě jindřichohradecké nemocnice (ochrana dýchacích cest, dezinfekci rukou, v případě respiračního infektu odložení návštěvy na pozdější dobu).

Nemocnice Písek omezuje návštěvy na nedonošeneckém oddělení, jednotkách intenzivní péče (JIP) a oddělní ARO. Na tato oddělení povoluje vstup pouze výjimečně návštěvníkům pacientů v terminálním stádiu. Návštěvám ostatních oddělení zůstává nemocnice otevřena, ale platí zde tato pravidla: Vstup s respirátorem nebo rouškou, dezinfekce rukou a zakazuje návštěvy osobám s příznaky respiračního onemocnění.

• V Nemocnici Prachatice platí od 1. ledna omezení návštěv. Počet návštěvníků je omezen na maximálně dvě osoby u lůžka a patnáct minut trvající návštěvu. V Nemocnici Vimperk byl zrušen zákaz návštěv na oddělení LDN. Návštěvy tu mohou probíhat v omezeném režimu: Ve středu, v pátek a v neděli od 14 – 16.30 hodin, doba návštěvy je omezena na dvacet minut a je při ní nutný respirátor, dezinfekce rukou a je zakázán vstup návštěvám s respiračním onemocněním.

• Od 4. února zrušen zákaz návštěv v Nemocnici Strakonice. Platí: Maximálně dvě osoby u lůžka, délka návštěvy maximálně 20 minut, ochrana dýchacích cest, zákaz návštěv osobám s respiračními příznaky. V Nemocnici Volyně byl 7. února zrušen zákaz návštěv. Doporučená protiepidemická opatření: Maximálně dvě osoby u lůžka, délka návštěvy maximálně 30 minut, ochrana dýchacích cest, zákaz návštěv osobám s respiračními příznaky a osobám mladším patnácti let. Návštěvní doba 13:30 – 16:30. Kotva při strakonické nemocnici, Domov se zvláštním režimem: od 11. 2. umožněny návštěvy osobám, které nejeví příznaky onemocnění Covid-19.

• Od 5. ledna trvá zákaz návštěv v Nemocnici Tábor s výjimkou návštěv rodičů či zákonných zástupců hospitalizovaných dětí na dětském oddělení a šestinedělí, zákaz se nevztahuje na účast osoby blízké u porodu za dodržování hygienických opatření.

 

(tz-khs)