POLICIE ČR: Dopravní nehody, krádeže, podvody, napadení… Co se také stalo

POLICIE ČR: Dopravní nehody, krádeže, podvody, napadení… Co se také stalo

 

Redakčně neupravované zprávy Policie ČR

 

3. února

Kriminalisté rozpletli případ zpronevěry

Jihočeští kriminalisté, specialisté na hospodářskou trestnou činnost, odvedli výbornou a důslednou práci, když obvinili v těchto dnech muže (67 let) z Českokrumlovska z trestného činu zpronevěry. Tento muž v letech 2009 až 2015, jako jednatel jedné společnosti s ručením omezeným z Českokrumlovska, která podniká v oblasti zemědělství, rozhodoval kromě jiného o obchodní činnosti této společnosti a také o nakládání s jejími peněžními prostředky. Jak kriminalisté zjistili, vymyslel tento muž několik způsobů, jak se neoprávněně obohatit. Jako fyzická osoba vystupoval také jako osoba samostatně výdělečně činná, která jako dodavatel měla výše zmíněné společnosti s ručením omezeným fakturovat za dodávky zboží a služeb přesto, že k žádným dodávkám ve skutečnosti nedošlo. Jako jednatel odběratelské společnosti pak tyto faktury proplácel nebo nechal proplácet. Jednalo se o více než 80 faktur. Další způsob, jak si přijít k penězům vymyslel tak, že společnost, kde fungoval jako jednatel, zaměstnává lidi, kteří pro jiné společnosti vykonávali práce a služby v oblasti zemědělství, jednalo se např. o zhotovování ohrad pastvin, jejich opravy, podsekávání apod. Tyto provedené práce a služby však následně nefakturoval ve prospěch dodavatelské společnosti, ale fakturoval ve svůj prospěch osoby samostatně výdělečně činné. Opět se jednalo o desítky faktur. Obviněný v roce 2016 ukončil oficiálně svoji funkci jednatele. Spolu s předáním funkce však nepředal současnému jednateli pokladnu se zůstatkem bezmála 800 000 korun a peníze si ponechal. Celková škoda, kterou napáchal, přesáhla částku 25 370 000. Muž je stíhán a na svobodě.

 

2. února

Matka neplatila na dceru

Prachatičtí policisté sdělili podezření 31leté ženě z Náchodska z přečinu zanedbání povinné výživy. Podezřelá si totiž řádně neplnila v době od srpna 2019 do ledna 2023 vyživovací povinnost na svou nezletilou dceru, ačkoliv jí tuto povinnost rozsudkem stanovil okresní soud. Za rozhodné období tak podezřelá na výživném dluží bezmála 60 000 korun. Další prověřování provádí prachatičtí policisté ve zkráceném přípravném řízení, proto se podezřelá bude muset ze svého jednání zodpovídat do dvou týdnů také před soudem.

 

2. února

Dopravní policisté pronásledovali vozidlo v pátrání

Dopravní policisté z Oddělení silničního dohledu České Budějovice zažili při své službě v pátek 27. ledna adrenalinové chvíle, když několik kilometrů pronásledovali vozidlo, po kterém bylo vyhlášeno pátrání. Celé akci předcházela silniční kontrola, při které stáli v obci Kamenný Újezd, když si všimli vozidla značky BMW 116d modré barvy, o němž dostali od operačního důstojníka informaci, že je v pátrání kvůli možnému spáchání trestné činnosti na Strakonicku.  Automobil chtěli zastavit, nicméně řidič nereagoval a pokračoval vysokou rychlostí směrem na Český Krumlov. Policisté se za ním okamžitě vydali. Během pronásledování, kdy použili výstražné zvukové zařízení, se jim podařilo vozidlo předjet, opakovaně dávali řidiči výzvu k zastavení, ten však vůbec nereagoval a opět začal policistům ujíždět. Řidič pronásledovaného vozidla několikrát porušil pravidla silničního provozu, kdy například předjížděl na plné čáře. Opakovaně také najel kolem na silniční obrubník. Projeli centrem města Český Krumlov a zamířili směrem na Lipno. Před obcí Kájov začal náhle spolujezdec z ujíždějícího automobilu vyhazovat skleněné láhve na policejní vozidlo. Nejprve láhve házel přímo na auto, pak je rozbíjel o zem. Pravděpodobně chtěl na policejním vozidle poškodit pneumatiky. Paradoxně právě jejich vozidlo, ve kterém ujížděli, náhle dostalo defekt pravého předního kola, který jim znemožnil pokračovat v další jízdě. Policisté také okamžitě zastavili a za použití hmatů a chvatů dva mladé muže cizí státní příslušnosti zadrželi. Protože mají s největší pravděpodobností na svědomí trestnou činnost v Německu, budou se jimi dále zabývat naši zahraniční kolegové.

 

1. února

Bez řidičáku a pod vlivem alkoholu

Hornovlitavičtí policisté sdělili podezření 37letému muži z Českokrumlovska z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Podezřelý řídil v pondělí nákladní motorové vozidlo Peugeot, se kterým ho před šestnáctou hodinou kontrolovali na silnici I. třídy číslo 39, ve směru jízdy Lenora – Volary, hornovltavičtí policisté. Ti mu orientační dechovou zkouškou naměřili dvě promile alkoholu v dechu. Navíc lustrací zjistili, že řidič ani nevlastní řidičský průkaz. Další jízdu mu proto zakázali a nyní podezřelého čeká už jen řízení soudní, kde mu v případě prokázání viny hrozí kromě zákazu činnosti a peněžitého trestu, také trest odnětí svobody až na jeden rok.

 

31. ledna

Vloupání do Kralovy vily

Prachatičtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže. Dosud neznámý pachatel se během pátku až pondělí vloupal do Kralovy vily v Prachaticích, odkud následně z prvního patra odcizil plechovou krabičku s finanční hotovostí a dva kusy reproduktorů značky Marshall Acton, čímž poškozené organizaci způsobil škodu za nejméně 15 000 korun.

Prachatičtí policisté nyní po pachateli pátrají a zároveň žádají případné svědky o informace, které jim můžete poskytnout na telefonním čísle 974 236 700, případně na tísňové lince 158. Děkujeme.

 

POLICIE ČR