Z PRVNÍ RUKY: 5. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 5. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Vimperk – v zimní náladě / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Výstraha Správy Národního parku Šumava – nebezpečí pádu stromů a jejich částí

Husté sněžení, které Šumavě zajistilo desítky centimetrů nového sněhu, s sebou nese i výrazné nebezpečí. Pod tíhou sněhové pokrývky dochází k vývratům a zlomům stromů, jejich částí, tedy špiček, větví a to na celém území NP a CHKO Šumava. Všichni návštěvníci musejí dbát zvýšené opatrnosti při pohybu v lesních porostech na turistických a běžeckých trasách, v blízkosti solitérních stromů nebo skupinek stromů na bezlesních plochách, ale také při jízdě autem na komunikacích všech tříd na území NP a CHKO Šumava.

(tz-npš)


 

 


 

Češi mají čtení na webu v oblibě

Čeští uživatelé zboží a služeb v kultuře se v roce 2022 lišili zejména v míře využití internetu a nových technologií pro jednotlivé činnosti. Zatímco hraní videoher online bylo vcelku očekávatelně doménou zejména mladých lidí, online zprávy četlo i velké množství uživatelů internetu ze starší populace.

„V porovnání s rokem 2011 se v roce 2022 zvýšil podíl čtenářů online zpráv z 50 % na 78 % populace. Při zúžení záběru pouze na jedince používající internet se zvýší zastoupení čtenářů online periodik v roce 2022 na 92 % internetové populace. Ve všech věkových skupinách uživatelů internetu dosáhl tento podíl více než 80 %,“ upozorňuje Ivo Krobot z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cesi-maji-cteni-na-webu-v-oblibe

(tz-čsú)


 

3. února – Míra nezaměstnanosti zůstala ve 4. čtvrtletí nízká

Celková zaměstnanost meziročně vzrostla o 45,2 tis. osob. Počet nezaměstnaných osob podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) vzrostl o 1,0 tis. a počet ekonomicky neaktivních 15letých a starších se snížil o 35,2 tis.

„Ve 4. čtvrtletí 2022 v Česku na trhu práce nedošlo k výrazným změnám. Míra nezaměstnanosti stagnovala. Proti tomu míra zaměstnanosti meziročně vzrostla. U osob ve věku 15 až 64 let byla 75,8 % a u osob ve věkové skupině 25 až 64 let dokonce dosáhla 85,4 %,” vysvětluje Marta Petráňová, vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zamestnanost-a-nezamestnanost-podle-vysledku-vsps-4-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

Práce na příjezdové hale v Českých Budějovicích finišují, otevře se 1. března

Nádražní budova na českobudějovickém nádraží prochází od roku 2020 rozsáhlou rekonstrukcí. S průběhem prací se dnes v rámci kontrolního dne seznámil ministr dopravy Martin Kupka v doprovodu generálního ředitele Jiřího Svobody a dalších hostů. V současné době finišuje druhá etapa stavby, jejímž výsledkem bude 1. března otevření dokončené jižní věže s příjezdovou halou. Ke zpřístupnění všech prostor pro veřejnost pak dojde v samotném závěru letošního roku.

Předmětem stavby je celková rekonstrukce památkově chráněného objektu nádraží včetně navazujících přízemních křídel pod 1. nástupištěm na severní a jižní straně budovy. Práce zahrnují rekonstrukci obvodového pláště, střechy, oken a dveří, interiérů a technického zázemí, dojde rovněž k oživení stávajících nevyužitých prostor.

V současné době končí rekonstrukce technických prostor v jižním přístavku a jižní věži. V této části budovy probíhají dokončovací práce v budoucí dopravní kanceláři a místnostech pro Správu železnic. Stejně tak finišují úpravy veřejných toalet, provizorních pokladen, zázemí dopravců a veřejných prostor, které se zprovozní 1. března.

V centrální části objektu skončila kompletní oprava fasády a sochařské výzdoby. Dokončují se práce na střeše objektu. Pod dohledem památkářů probíhá obnova štukové výzdoby, dále se provádí oprava vnitřních omítek haly a restaurování erbů a mozaik.

Od března bude následovat rekonstrukce severní věže a severního křídla budovy, a to včetně přípravy nových nájemních jednotek a také služebny Policie ČR.

Současně se zprovozněním příjezdové haly se od 1. března otevře pro veřejnost také část toalet, provizorní pokladny a prodejní kiosek. Celá budova začne sloužit cestujícím v samém závěru letošního roku.

Rekonstrukce nádražní budovy v Českých Budějovicích začala v polovině roku 2020. Předpokládané celkové investiční náklady akce dosahují 894 milionů korun. Zhotovitelem prací je společnost tvořená firmami Metrostav, EDIKT a AVERS.

(tz-sž)


 

Na změnu klimatu připravují Lesy ČR krajinu stovkami svých vodohospodářských projektů

Hradec Králové, 2. února 2023 – V Den mokřadů, tedy 2. února, připomínají Lesy ČR svůj zásadní vodohospodářský program Vracíme vodu lesu. Od roku 2019 podnik dokončil 500 staveb za 850 milionů korun a další projekčně připravuje. V krajině tak zadržují vodu stovky tůní i mokřadů, obnovených lesních nádrží nebo přírodně meandrujících potoků.

Lesy ČR coby správci 38 tisíc kilometrů drobných vodních toků v zemi provádějí přírodě blízká opatření, která zadrží vodu v krajině a zmírní sucho. „Každoročně obnovíme nebo vybudujeme 250 tůní a mokřadů. Jde většinou o technicky jednoduché, levné a účinné terénní úpravy, které prospějí krajině i vodomilným rostlinám a živočichům,“ řekl generální ředitel podniku Dalibor Šafařík.

Podnik záměrně obnovuje přirozený vodní režim lužních lesů, mokřadů, pramenišť, rašelinišť a upravuje využití lesnických melioračních sítí. „Naše vodohospodářská opatření patří k evropským adaptačním změnám v lesnickém hospodaření, kterými reagujeme na změny klimatu,“ uvedl Šafařík.

Letos Lesy ČR vyčlenily v rozpočtu 250 milionů korun, které využijí při realizaci 180 projektů a projekční přípravě 110 dalších. Patří mezi ně i zcela výjimečný projekt zaměřený na obnovu vodního režimu v lužních lesích na jihomoravském Soutoku.

Příklady dokončených tůní a mokřadů: Obnovená Borkovická blata na Táborsku, Mokřad u revitalizovaného vodního toku v Dlouhém Újezdě na Tachovsku, Tůně u revitalizovaného přítoku Třeslice v chráněné krajinné oblasti Broumovsko, Tůně u revitalizovaného toku Raduňka na Opavsku, Mokřady u revitalizovaného Zádolského potoka na Svitavsku

(tz-lčr)


 

E.ON zlevní ceníky pro stávající zákazníky. Ceny klesnou pod cenový strop už během února

Společnost E.ON snižuje jako první na tuzemském trhu ceny elektřiny a plynu pro své stálé zákazníky pod vládou stanovený cenový strop. Oproti aktuálním ceníkovým cenám snižuje cenu plynu pro stálé zákazníky o 13 %, a cenu elektřiny dokonce o 18 %. U elektřiny tak bude nová cena 6 % pod cenovým stropem, u plynu bude oproti stropu nižší o 8 %. Pro většinu stálých zákazníků budou nové ceny platit již od 15.února, u několika zbývajících ceníků vejdou nové ceny v platnost k 1. březnu.

Nižší ceny tak získají všichni stálí klienti, kteří nemají dlouhodobě zafixované ceny, celkem jde o 1 050 000 zákazníků z řad domácností a malých podnikatelů. Společnost tak navázala na své kroky z poloviny ledna, kdy nabídla akviziční produkty pod cenovým stropem novým klientům.

„Jako stabilní a férový dodavatel energií se snažíme své zákazníky dlouhodobě chránit a negativní dopady trhu na ně přenášíme vždy jen částečně. O to větší radost mi dělá, že naše propracovaná nákupní strategie, kdy energie nakupujeme dopředu a průběžně, se našim zákazníkům aktuálně opět vyplácí. Od poloviny února bude mít více než milion našich stálých zákazníků ceny elektřiny i plynu pod vládou stanoveným stropem. Navíc jsme dostáli svým závazkům i vůči zákazníkům s fixovanými cenami, z nichž některé jsou v porovnání se současnou cenovou hladinou velmi nízké. Na cenách pod cenovým stropem tak budou v podstatě opět všichni naši zákazníci,“ říká Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice.

„Chtěla bych vyzdvihnout i zodpovědný přístup k úsporám energií ze strany zákazníků, který pozitivně ovlivnil možnost ceny energií snížit. Naši klienti od podzimu meziročně spotřebovali o 20 % méně energie, než se předpokládalo. Měli jsme tak pro ně k dispozici více energie, kterou jsme pořídili ještě za výhodnější ceny. A za vyšší ceny jsme pak naopak dokupovali jen menší množství, než bylo původně potřeba,“ vysvětluje Claudia Viohl. „Nejen pro naše klienty je tahle pozitivní zpráva velkou vzpruhou, obzvláště když jsme v poslední době z energetického trhu slyšeli spíše jen špatné zprávy.“

Úspory energií, které E.ON dlouhodobě propaguje a své zákazníky v nich podporuje, se tak společně s firemní strategií ukazují jako nadmíru důležité. Dalším faktorem k pozitivní změně jsou i aktuální ceny na energetickém trhu, kde v posledních týdnech dochází k poklesu.

Kolik zákazníci ušetří?

„Přestože nyní máme ceny na rozdíl od mnohých konkurentů jen lehce nad cenovým stropem, přinese snížení standardních ceníků u nejtypičtějších produktů úsporu až několika tisíc korun ročně oproti zastropovaným cenám. Domácnost, která využívá elektřinu pro vytápění, uspoří zhruba 1 900 korun ročně, a pokud vytápí plynem, mohou se úspory pohybovat až okolo 3 750 korun za rok,“ vysvětluje Radek Fišer, vedoucí prodeje energií pro domácnosti v E.ON Energie. U domácnosti, která elektřinu a plyn využívá jen k běžné spotřebě, a nikoli k vytápění, jde o úsporu přibližně 760 korun ročně u elektřiny a 860 korun u plynu.

Pro snížení ceny nemusí zákazníci nic dělat, vše proběhne automaticky. Všichni zákazníci, kterých se snížení ceny bude týkat, budou po 15. únoru postupně informováni e-mailem nebo dopisem. Vše také uvidí ve své aplikaci nebo webovém portálu Energie24. „Klienti, kteří po snížení cen nebudou mít optimálně nastavené zálohy, se můžou spolehnout na to, že se jim ozveme a zálohy odpovídajícím způsobem nastavíme,“ doplňuje Radek Fišer.

Noví zákazníci mohou využít fixované ceny

Už v lednu přitom E.ON přišel i s novým akvizičním ceníkem Komplet plyn a Komplet elektřina, ve kterém zákazníci můžou využít tříletou fixaci ceny elektřiny a plynu, která je rovněž pod cenovým stropem, v kombinaci se službami elektrikáře nebo kontrolou plynového kotle. Této možnosti už využili stovky nových zákazníků, kteří hledali stabilitu a silného dodavatele.

Tento týden E.ON rozšířil akviziční nabídku pro zájemce o zemní plyn také o produkt s cenami pod cenovým stropem fixovanými pouze na dva roky.

K šetření E.ON motivuje dál

Vzhledem k tomu, jak je šetření energií důležité, společnost E.ON k němu motivuje i nadále. Na konci ledna spustila projekt Energie pomáhají. „V rámci projektu se nám podařilo propojit dvě pozitivní věci: Zákazníci energetickými úsporami šetří svoji peněženku a zároveň pomohou samoživitelkám, seniorům a pěstounům, kteří kvůli vysokým cenám energií a vysoké inflaci často nemají peníze ani na základní potřeby. Čím větší meziroční úspory zákazníci dosáhnou, tím více za ně pošleme na pomoc ohroženým skupinám. Očekáváme, že bychom tímto způsobem mohli rozdělit až 50 milionů korun,“ dodává Claudia Viohl s tím, že jako partnery si E.ON vybral SOS dětské vesničky, Charitu ČR a Nadaci Naše dítě tak, aby byla pomoc rozložená co nejefektivněji.

Více informací najdou lidé na www.eon.cz/energie-pomahaji

(tz-e.on)


 

Příprava sedmého ročníku konference Travelcon je v plném proudu

Přes 350 registrovaných účastníků, 50 přednášejících, 21 přednáškových bloků ve dvou sálech multikina CineStar v IGY centru v Českých Budějovicích a nespočet shledání po covidové době. Takový byl loňský šestý ročník dnes už tradiční konference cestovního ruchu Travelcon v režii Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR). Letošní sedmý ročník se uskuteční ve dnech 20. a 21. dubna 2023.

„Letošním Travelconem se budou prolínat tři hlavní témata – udržitelnost, inovace a umělá inteligence v cestovním ruchu, a data, jako nezbytnost pro naše odvětví. Na této jedinečné profesní konferenci chceme vzbudit diskusi u témat, která jsou společná a zásadní v celorepublikovém měřítku,“ vyjmenoval ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Petr Soukup.

Konferenci budou moci navštívit všichni zájemci, kteří si zakoupí on-line vstupenku. Prodej vstupenek bude spuštěn během následujících několika dnů. Spolupořadatelem letošního ročníku je již tradičně Destinační společnost Českobudějovicko-Hlubocko, hlavním partnerem agentura CzechTourism a hlavním mediálním partnerem COT – Celý o turismu.

Odborná konference Travelcon je spolufinancována v rámci projektu „Marketingové aktivity JCCR“, který je realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

(tz-jccr)


 

Růst příjmů domácností po zpomalení v roce 2020 opět nabral na rychlosti

Čisté příjmy českých domácností vzrostly v roce 2021 meziročně o 9,6 %, reálně o 5,6 %. Míra ohrožení příjmovou chudobou dosáhla 10,2 %, materiálně a sociálně deprivovaných domácností bylo 4,8 %. Ukazují to výsledky pravidelného šetření životních podmínek a příjmů v domácnostech.

Na každou osobu v české domácnosti připadal za rok 2021 průměrný čistý příjem 241,2 tisíc korun, což je o 21 055 korun více než v roce 2020. Měsíční průměr čistých příjmů na osobu činil 20 097 korun. Nominálně si nejvyšší úroveň příjmů držely domácnosti samostatně činných osob, a to ve výši 263,8 tisíc korun. „Největší přínos na celkovém růstu příjmů měly domácnosti zaměstnanců, kterým roční příjmy nominálně vzrostly o 12,6 % na 256,2 tisíc korun, především díky nižšímu zdanění v důsledku zrušení konceptu tzv. superhrubé mzdy,“ říká Marek Rojíček předseda Českého statistického úřadu.

S rostoucími příjmy se také zvedla peněžní hranice, od níž se odvozuje výpočet ukazatele míry ohrožení příjmovou chudobou. Ta se přitom liší podle jednotlivých typů domácností. Pro jednotlivce činila 15 571 korun, u rodičů se dvěma menšími dětmi se jednalo o částku 32 698 korun na domácnost za měsíc. „Podíl osob, které se ocitly pod danou hranicí ohrožení příjmovou chudobou, vzrostl z 8,6 % na 10,2 %, nicméně se dlouhodobě drží v rozmezí přibližně 9 až 10 %,“ konstatuje Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ. Ohrožení příjmovou chudobou se týkalo přibližně 1 046,4 tisíc obyvatel České republiky.

Celkové výdaje za bydlení v roce 2022 činily v průměru 6 820 korun měsíčně na domácnost, což představuje nárůst o 10,4 %. „Podíl výdajů za bydlení na čistých příjmech meziročně vzrostl o 0,5 procentního bodu a v průměru činil 14,9 %. Oproti trendu v předchozí dekádě příjmy domácností rostly průměrně pomaleji než jejich výdaje za bydlení,“ vysvětluje Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

(tz-čsú)


 

FRYMBURSKÁ STOPA 2023 se pojede v sobotu 4. února

Frymburk 2.2. 2023: Sportovní oddíl Atletiko Frymburk srdečně zve všechny malé i velké běžkaře na tradiční veřejné závody v běhu na lyžích klasickou technikou i bruslením, které se budou konat v sobotu 4. února 2023 ve Frymburku. Připravena je více než 17 kilometrová trať pro klasiku i bruslení.

Podle organizátorů z frymburského lyžařského klubu Atletiko je podmínkou samozřejmě dostatek sněhu na trati. Pokud nebude vhodné počasí, závod zruší.

„V noci na čtvrtek napadlo přes 20 cm nového sněhu, a proto jsme dnes dopoledne upravili Frymburské louky, celých 17 km na klasiku i bruslení. Tak krásně upravené stopy jsme tu neměli snad deset let,” takové jsou čerstvé informace od pořadatelů z Atletiko Frymburk.

„Stopy jsou upravovány jak pro bruslení, tak pro klasický styl,” doplňují organizátoři.

Parkovat je možné zdarma na autobusovém nádraží vedle fotbalového hřiště. Ve Frymburku jsou otevřené všechny půjčovny běžek: Sport Řezáč na náměstí a Lipno Centrum nedaleko Wellness hotelu.

Stopy pro bruslení i klasiku budou od dnešního rána připraveny na Pasečné u rakouských hranic nad Lipnem. Od pondělí tu vydatně chumelí a nasněžilo již pár desítek čerstvého sněhu, sněhová pokrývka by se měla zvyšovat až do pátku. Příjezdové cesty i parkoviště v nástupním místě tu pravidelně protahují, situaci běžkařům mírně komplikuje silný nárazový vítr a sněhové jazyky, které se místy tvoří. „Úpravu tratí na české straně ze středy na čtvrtek můžeme návštěvníkům garantovat. Ve čtvrtek se v areálu s přilehlou půjčovnou běžek a sněžnic natáčí pro Českou televizi pořad Běžkotoulky. Otázkou je jak dlouho vydrží stopy nezaváté,” říká Kamila Sušanková z Běžky Pasečná. “Pro víkendové návštěvníky se bude terén určitě ještě dále upravovat,” dodává. K dispozici by tak v nadcházejícím víkendu mělo být celých 51 kilometrů upravených běžkařských tratí na obou stranách státních hranic.

Co se sjezdového lyžování týká, tak aktuálně nabízí ideální podmínky lyžařský areál v Lipně nad Vltavou i ve Frymburku.

(pp)


 

Šmucler: Zubařů máme na jihu Čech dost. Hitem jsou sdílené ordinace

/ROZHOVOR/ V novém roce 2023 se Deník rozhodl věnovat tématu zubní péče. Zeptali jsme se na stav v oboru nejdříve prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera. Jak jsou na tom podle něj jižní Čechy?

CELÝ ČLÁNEK


 

Spotřebitel, který chce nakupovat v jiné zemi EU, nesmí být blokován

(Praha, 2. únor 2023) Česká obchodní inspekce průběžně kontroluje dodržování nařízení EU. Cílem této kontrolní akce byl zákaz geoblockingu.

To znamená, že spotřebitel, který chce nakupovat zboží a služby v jiné zemi EU, ať už on-line nebo osobně, by neměl být diskriminován v oblasti přístupu ke zboží, službám, ceně, podmínkám prodeje nebo platebním podmínkám. ČOI uskutečnila během 5 měsíců 11 kontrol a ve 3 případech zjistila nedodržení tohoto nařízení EU.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

2. února – Náledí, popadané stromy, silný vítr. Do Česka se vrátilo zimní počasí

V Česku se po středečním sněžení na některých místech vyjasnilo a teploty klesly pod nula stupňů Celsia, meteorologové varují před náledím. Hlavní silnice jsou podle nich ošetřené, na vedlejších by to ale ráno mohlo klouzat, a to zejména v západní polovině Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) o tom ve čtvrtek ráno informoval na twitteru.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ve spolupráci s výrobcem se podařilo urychlit dodávku léčivých přípravků s obsahem penicilinu ve formě suspenze pro děti

Dodávku téměř 20 tisíc balení aktuálně nedostatkových dětských penicilinových antibiotik se podařilo urychlit o 14 dní díky jednáním Ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv s výrobcem. Léčivý přípravek bude v lékárnách k dispozici během několika dnů.

„Děláme absolutní maximum pro zlepšení situace v dostupnosti antibiotik, kdy mimo jiné extrémní nárůst spotřeby vedl k nedostatku některých léčivých přípravků. To se postupně daří a situace se oproti minulým týdnům zlepšuje,“ uvedl tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Pracovní skupina pro zajištění dostupnosti léčiv za účasti zástupců lékárníků, SÚKLu a velkodistributorů pod vedením náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka nadále intenzivně prověřuje všechny možnosti urychlení a navýšení dodávek antibiotických léčivých přípravků pro Českou republiku.

(tz-mz)


 

MPSV má kompromisní návrh novely zákoníku práce, ta přinese dovolenou „dohodářům“ a zakotvuje pravidla pro home office

Transpozici evropských směrnic i další úpravy zavádí novela zákoníku práce, kterou zpracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). V posledních týdnech probíhalo vypořádání připomínek.

Výsledkem je kompromisní návrh, na kterém se shodují sociální partneři i vládní koalice. Ti ve středu podepsali dohodu o společném postupu při legislativním procesu. Vláda by předlohu měla projednat v horizontu několika týdnů. Novela přináší mimo jiné změny v oblasti prací na dohody, bližší úpravu home office nebo rozšíření informační povinnosti zaměstnavatele.

CELÁ ZRPRÁVA (textový soubor)

(tz-mpsv)


 

V roce 2022 nevyhovělo 18 kontrolovaných vzorků pohonných hmot

(Praha, 1. únor 2023) Česká obchodní inspekce každoročně vyhodnocuje kontroly jakosti pohonných hmot za uplynulé období. V roce 2022 odebrala na čerpacích stanicích na celém území ČR 2 545 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhovělo 18 vzorků (0,7 %).

Během minulého roku uložila ČOI zákaz prodeje na 48 352,31 litrů pohonných hmot v hodnotě 2 048 113,63 korun. V celkovém porovnání s rokem 2021 nedošlo k zásadním změnám, jelikož v roce 2021, z 2 611 vzorků pohonných hmot nevyhovělo stanoveným jakostním požadavkům 19 vzorků (0,7 %).

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

PENNY VYPLATÍ ZAMĚSTNANCŮM MEZIROČNĚ PŘES ČTVRT MILIARDY KORUN NAVÍC

PENNY opět zvyšuje mzdy všem svým zaměstnancům. Od 1. března letošního roku se bezmála 7 000 zaměstnancům zvýší mzda v průměru o 7,5 %. Současně se mohou těšit z mimořádných odměn ve výši 4 % za první dva měsíce letošního roku. PENNY tak v letošním roce svým zaměstnancům vyplatí téměř 300 000 000 korun navíc.

Základní mzda pokladních na plný úvazek bez započítání dalších příplatků se od 1. března zvyšuje o 2 000 korun a nově bude začínat na 28 000 korunách. „Uvědomujeme si aktuální ekonomickou situaci, proto jsme se s odborovými organizacemi dohodli na vyšším navýšení mezd, než tomu bylo před rokem. Navýšení o 7,5 % znamená, že si zaměstnanci při plném úvazku polepší minimálně o dva tisíce korun měsíčně v případě těch, co právě nastoupili. U vedoucích prodejen či lidí, kteří u nás pracují i desítky let se navýšení může pohybovat i mezi čtyřmi až šesti tisíci korunami měsíčně, “ říká Radek Hovorka, jednatel PENNY a dodává: „Férové odměňování je jednou z našich priorit a jistoty, a to i ty finanční, které našim zaměstnancům dáváme, patří mezi naše nejvyšší priority. Chceme našim lidem vyjádřit také podporu a dát najevo, že si jejich práce i jich samotných vážíme, proto jsme po dohodě s odbory navíc přistoupili k vyplacení mimořádných odměn za první dva měsíce letošního roku ve výši 4 % základních mezd. Zároveň bych chtěl poděkovat zástupcům odborových organizací za férové jednání a konstruktivní přístup.“

U zaměstnanců prodeje dochází od března k navýšení mezd na pozici pokladní o 7,5 %. To znamená, že základní mzda bez započtení dalších příplatků při plném úvazku začíná na 28 000 korunách, po 4 odpracovaných letech pak na 30 000 korunách. K tomu jsou pak zaměstnancům vypláceny další příplatky a atraktivní benefity. Od března se také navýší mzda vedoucích prodejen a jejich zástupců. Díky úpravě systému odměňování vzrostou jejich základní mzdy až o 12,5 %. „Úprava systému odměňování vedoucích zaměstnanců jim dává větší jistotu a předvídatelnost, protože dochází k převodu části čtvrtletních prémií do základní měsíční mzdy,“ vysvětluje toto navýšení mezd u vedoucích zaměstnanců Michal Batelka, vedoucí personálního oddělení PENNY. Zaměstnanci v logistice a na centrále společnosti se pak mohou těšit na navýšení mezd v průměru o 7,5 %.

Už v závěru roku PENNY přistoupilo k vyplácení mimořádných odměn ve výši 4 % a svým zaměstnancům tak vyplatilo více než 40 000 000 korun. Nyní vedení společnosti rozhodlo o vyplacení této mimořádné odměny i za leden a únor letošního roku. „Chceme naše lidi podpořit v době zvyšujících se cen, proto jsme se rozhodli tyto mimořádné odměny vyplatit i za první dva měsíce letošního roku. Znamená to prakticky, že již od října loňského roku naši lidé dostávají o 4 % vyšší mzdy. Od března budou mít navýšení 7,5 % zakotveno ve svých pracovních smlouvách a budou tak mít jistotu vyšších mezd bez závislosti na hospodářských výsledcích společnosti,“ říká Michal Batelka.

Současně na základě nové kolektivní smlouvy a dohody s odborovými organizacemi dochází k navýšení hodnoty stravenky na den na 100 Kč.

„Máme radost, že jsme tentokrát velmi brzy s vedením společnosti došli k dobrému konsenzu a podařilo se vyjednat 1,5krát vyšší navýšení mezd zaměstnanců než před rokem. Odráží to současnou ekonomickou situaci a částečně kompenzuje i navyšování cen. Stejně tak vítáme rozhodnutí o vyplacení dalších mimořádných odměn a myslím, že zaměstnanci PENNY mohou být s tímto férovým přístupem spokojeni,“ okomentovala dohodu o navýšení mezd prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáta Burianová a Bohumír Dufek, předseda OSPZV-ASO ČR k tomu dodává: “Každoročně je naším cílem vyjednat pro zaměstnance co nejlepší mzdové a pracovní podmínky. Tak také pro rok 2023 vedení PENNY reagovalo pozitivně na naše návrhy. Musím tedy ocenit přístup vedení společnosti a jeho snahu zaručit v kolektivní smlouvě férové podmínky.”

(tz-penny)


 

Obědy ve školách můžou podražit. Podle ministerstva přibude rodin, které je nezvládnou zaplatit

Školní jídelny můžou zdražit obědy o 20 procent. Ministerstvo školství zvýšilo limit kvůli rostoucím cenám energií a potravin. Podle zjištění ČTK se ale naprostá většina jídelen zdražovat nechystá. Často zvedaly ceny začátkem školního roku. Ministerstvo práce a sociálních věcí počítá s tím, že bude přibývat rodin, které si nemůžou dovolit obědy platit. Loni resort a organizace Women for Women financovaly obědy ve školách asi 23 tisícům dětí.

CELÝ ČLÁNEK


 

1. února – Česko a Slovensko mají stále mnoho společného

Od rozdělení Československa v lednu 1993 vzrostl počet obyvatel Česka a Slovenska shodně o zhruba dvě procenta a obě země čelí zřetelnému stárnutí populace. Nezaměstnanost je nyní v tuzemsku oproti Slovensku o polovinu nižší a celková ekonomická výkonnost Česka je o třetinu vyšší. Obě země jsou silně závislé na průmyslu, který tvoří více než čtvrtinu přidané hodnoty jejich ekonomiky.

„I po třiceti letech samostatné existence Česka a Slovenska mají oba státy stále mnoho společného, přetrvávají však i některé rozdíly. Podobný je například jejich demografický vývoj, orientace na průmysl, zvláště automobilový, a otevřenost ekonomik. Dlouhodobé odlišnosti byly mimo jiné v úrovni nezaměstnanosti, vývoji inflace, výkonnosti ekonomik, míře zadlužení vládních institucí či obecně velikosti regionálních rozdílů,“ uvedl Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cesko-a-slovensko-maji-stale-mnoho-spolecneho

(tz-čsú)


 

Úřad práce ČR rozšiřuje služby svého Call centra

Od 1. února 2023 mohou lidé volající na bezplatnou linku Call centra Úřadu práce ČR (800 77 99 00) nově zjistit, jak daleko je zpracování jejich žádosti o konkrétní dávku, nebo kdy mohou očekávat peníze. Během pilotního provozu se tato služba bude týkat prozatím výhradně dávek státní sociální podpory, tedy příspěvku na bydlení, přídavku na dítě, rodičovského příspěvku nebo porodného.

Jde o významné rozšíření služeb stávajícího Call centra ÚP ČR, které bude moci volajícím telefonickou cestou sdělit detaily po nahlédnutí do systému. Nad rámec toho získají občané, stejně jako tomu bylo dosud, na této lince obecné informace týkající se jak agendy zaměstnanosti, tak sociálních dávek.

Konzultanti Úřadu práce ČR budou nově poskytovat individuální informace, např. kdy lze očekávat výplatu dávky nebo co přesně je nutné k žádosti doplnit.

„Obrací se na nás spousta lidí, prostřednictvím telefonů, sociálních sítí, ale i na mě osobně. Některá pracoviště jsou bohužel stále přetížena, takže bylo na místě posílit systém, aby se lidé dozvěděli potřebné informace o vyřízení své žádosti hned a nemuseli volat na různá telefonní čísla jednotlivých pracovišť. Je to zvýšení komfortu zejména pro ty, kdo podali žádost třeba o příspěvek o bydlení vůbec poprvé a jejich žádost byla už zaevidována. Takových lidí je vzhledem k vysokým cenám energií mnoho a chceme jim nabídnout lepší servis při vyřízení dávky,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Abychom odlehčili kolegům na jednotlivých pracovištích a zároveň vyšli maximálně vstříc klientovi, budou mít kolegové na Call centru k dispozici náhled do žádostí klientů. Jestliže volající sdělí potřebné identifikační údaje, dozví se informace o průběhu vyřizování žádosti. Vzhledem k tomu, že během probíhajícího řízení o dané dávce není možné předvídat jeho výsledek, nesmí konzultanti v této fázi uvádět po telefonu konkrétní citlivá data, jako je třeba výše dávky nebo důvod (ne)přiznání. Pokud už bude vydáno rozhodnutí, pak je možné sdělit informaci o tom, kdy ÚP ČR peníze vyplatí,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Informace může získat pouze dotyčný žadatel. Identifikačními údaji pro komunikaci budou podobně jako v bance minimálně dva údaje, aby bylo zaručeno, že je klient oprávněn požadované informace dostat.

Call centrum ÚP ČR je veřejnosti k dispozici v pondělí a ve středu od 8-17 hod., v úterý a ve čtvrtek mezi 8-15 hodinou a v pátek od 8 do 13 hodin.

Přibližně po měsíci pilotního provozu rozšířené linky dojde k vyhodnocení fungování a případným úpravám. Zájemci o obecné informace mohou své dotazy posílat také elektronickou cestou na e-mail callcentrum@uradprace.cz.

Klienti se na Call centrum ÚP ČR mohou obracet, v případě, že potřebují radu týkající se zprostředkování zaměstnání, evidence, podpory v nezaměstnanosti nebo rekvalifikace nebo informace z oblasti aktivní politiky zaměstnanosti. Operátoři Call centra ÚP ČR poradí i zaměstnancům, jejichž zaměstnavatel jim nevyplácí mzdu z důvodu platební neschopnosti. Zájemci získají informace o sociálních dávkách, způsobech, jak o ně žádat a v neposlední řadě o zákonných podmínkách nutných pro jejich získání. Call centrum ÚP ČR pomůže i těm, kteří potřebují pomoc s vyplněním konkrétního formuláře.

(tz-úpčr)


 

V prosinci byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,2 %

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v prosinci  loňského roku 2,2 %. Meziročně se snížil o 0,1 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 1,9 %, u žen 2,5 %.

„Zatímco listopadové údaje Výběrového šetření pracovních sil naznačovaly možnost zlomu trendu směrem k vyšší nezaměstnanosti, prosincová data toto nepotvrdila. Schopnost české ekonomiky absorbovat pracovní sílu zůstává vysoká,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-prosinec-2022

(tz-čsú)


 

HDP v roce 2022 vzrostl o 2,5 %

Hrubý domácí produkt vzrostl v roce 2022 podle předběžného odhadu o 2,5 %. Ve 4. čtvrtletí HDP klesl mezičtvrtletně o 0,3 % a meziročně vzrostl o 0,4 %.

„V posledním čtvrtletí roku 2022 výkon české ekonomiky mezičtvrtletně klesl o 0,3 %. Hlavním důvodem byly zejména nižší výdaje na konečnou spotřebu domácností,“ komentuje údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/predbezny-odhad-hdp-4-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

Covid-19 ustoupil i ve statistice příčin smrti

V prvním pololetí roku 2022 zemřelo podle předběžných dat 60 tisíc obyvatel Česka. Příčinou jejich smrti byla nejčastěji chronická ischemická choroba srdeční, stejně jako v letech 2018–2020. Pro stejné období roku 2021 přitom statistice příčin smrti vévodil covid-19.

„V první polovině roku 2022 bylo evidováno 60,0 tisíc úmrtí. Tento počet byl oproti stejnému období roku 2021 nezanedbatelně nižší, konkrétně o 16,7 tisíce, což znamená meziroční pokles o více než pětinu. Meziroční pokles počtu zemřelých úzce souvisel se snížením úmrtnosti na onemocnění covid-19,“ upozorňuje Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

„Nejvýrazněji, o téměř dvě pětiny, se meziročně snížil počet zemřelých v Karlovarském kraji. Na vysoké úmrtnosti o rok dříve se tu výrazně podílel covid-19, který stál v prvním pololetí roku 2021 za úmrtím více než 40 % zemřelých. Naopak nejmenší, 16% meziroční pokles počtu zemřelých, byl zaznamenán v krajích Zlínském a Olomouckém. Zde byl zároveň podíl úmrtí na covid-19 v prvním pololetí roku 2021 pouze pětinový,“ říká Pavel Hájek, vedoucí oddělení informačních služeb Krajské správy ČSÚ pro Středočeský kraj.

„Nejčastější příčinou smrti byla v prvním pololetí roku 2022 chronická ischemická choroba srdeční, která stála za úmrtím 13,5 % zemřelých, tj. za více než osmi tisíci osob. Toto onemocnění přitom stojí v čele žebříčku příčin smrti dlouhodobě s výjimkou prvního pololetí roku 2021, kdy ji vystřídal covid-19. V prvním pololetí roku 2022 se covid-19 v žebříčku umístil na druhé pozici, když byl jako základní příčina smrti určen u 6,4 % úmrtí, tedy u necelých čtyř tisíc zemřelých,“ doplňuje Magdaléna Baštecká z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/covid-19-ustoupil-i-ve-statistice-pricin-smrti

(tz-čsú)


 

31. ledna – Výběr z médií: mzdy v nabídkách práce, obliba malých bytů a peníze pro handicapované sportovce

V českém tisku se v úterý dočtete, že firmy se chystají na povinné zveřejňování výše mezd v nabídkách pracovního místa. Téma deníku E15. Češi se stěhují do malých bytů, píše Mf Dnes. A handicapovaní sportovci si podle Hospodářských novin musí platit účast na vrcholných akcích ze svého. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Omezení dodávek elektrické energie

Kvůli silné námraze a sílícímu větru evidujeme v některých oblastech jižních Čech zvýšenou poruchovost na vedení elektrického vedení a omezení dodávek elektrické energie. S častějšími výpadky dodávek se zejména kvůli pádům stromů a větví do vedení potýkáme hlavně na Volarsku, Vimpersku a Kaplicku. Aktuálně se omezení dodávek týká zhruba 600 odběratelů v těchto oblastech.

Intenzivně pracujeme na opravách a dodávky elektrické energie obnovujeme jak nejrychleji je to možné. Stává se ale i to, že v některých oblastech dochází k opakovaným poruchám na stejných linkách., které musíme řešit. Příčiny poruch jsou zejména pády stromů nebo větví, které nevydržely zátěž ledu a sněhu, do vedení. Během víkendu a pondělí jsme se museli vypořádat už zhruba s třemi desítkami poruch na vedení VN, často v těžko přístupném terénu. Vzhledem k počasí se dá předpokládat, že poruchy mohou v oblastech Volarska, Vimperska a Kaplicka ojediněle přibývat.

(tz-e.on)


 

Rekvalifikaci loni absolvovalo přes 15 tisíc lidí. Se změnou kvalifikace pomáhá ÚP ČR i letos

V loňském roce se 4 412 uchazečů a zájemců o zaměstnání zúčastnilo některého z široké nabídky zabezpečovaných rekvalifikačních kurzů, které hradil Úřad práce ČR. Dalších 10 935  lidí absolvovalo rekvalifikaci zvolenou.

V roce 2022 poskytl ÚP ČR na rekvalifikace 177 202 tis. Kč. Částka zahrnuje i prostředky z projektů spolufinancovaných z EU. Letošní rok přináší novinku v podobě e-shopu s nabídkou rekvalifikací a vzdělávacích kurzů pro širokou veřejnost. Přihlásit se mohou všichni, kteří chtějí zlepšit své vyhlídky na trhu práce. Veškeré náležitosti se dají vyřídit on-line bez nutnosti chodit na úřad.

Podrobnosti ZDE (textový soubor)

(tz-úpčr)


 

Až 50 milionů korun pro ohrožené skupiny obyvatel. E.ON motivuje k šetření a podpoří charitativní organizace

Společnost E.ON se snaží chránit před důsledky energetické krize nejen své zákazníky, ale pomoci chce i ohroženým skupinám obyvatel. Nový projekt Energie pomáhají kombinuje zvyšování energetických úspor s pomocí právě těmto spoluobčanům, kteří v současné situaci pomoc potřebují nejvíce. Čím více elektřiny nebo plynu lidé ušetří, tím více E.ON podpoří tři vybrané dobročinné organizace, které pomoc efektivně zajistí – Charitu Česká republika, SOS dětské vesničky a Nadaci Naše dítě. Podle předpokladů by se mohlo rozdělit až 50 milionů korun.

„Vnímáme, jak se aktuální energetická krize a vysoká inflace propisují do života našich zákazníků. Ačkoliv se snažíme své klienty co nejvíce chránit a dopady trhu na ně přenášíme pouze částečně, i tak vidíme, že je řada těch, kteří potřebují pomoci ještě víc. Pokud je třeba, pomáháme jim dostat se k sociální podpoře ze strany státu nebo se snažíme s nimi najít individuální řešení jejich situace. Přesto jsme se rozhodli jít ještě dál a ve spolupráci s našimi zákazníky a charitativními organizacemi chceme dostat pomoc i k těm, kteří ji aktuálně potřebují nejvíce – seniorům, samoživitelkám nebo dětem. I proto vznikl projekt Energie pomáhají,“ vysvětluje Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice.

E.ON aktuálně neeviduje zvýšený počet zákazníků, kteří by měli problém platit své závazky. Částečně za tím stojí i skutečnost, že většina domácností začala energiemi šetřit, a to poměrně výrazně. Na distribučním území EG.D (skupina E.ON) meziročně poklesla spotřeba plynu o 16 %, což je nejnižší spotřeba za posledních devět let. Úspora byla vidět i u elektřiny, a to 4,5 % oproti roku 2021. Projekt Energie pomáhají si klade za cíl ještě více motivovat zákazníky E.ONu k šetření energiemi, protože šetřit je stále potřeba i v budoucnu.

„Úspory energií a jejich efektivní využití dává smysl v každé době, a o to více v této. V rámci projektu Energie pomáhají se nám podařilo propojit dvě pozitivní věci: Zákazníci energetickými úsporami šetří svoji peněženku a zároveň pomohou samoživitelkám, seniorům a dětem, kteří kvůli vysokým cenám energií a vysoké inflaci často nemají peníze ani na základní potřeby. Čím větší meziroční úspory zákazníci dosáhnou, tím více pošleme na pomoc ohroženým skupinám. Zajímavých částek bychom mohli dosáhnout třeba u domácností, které nově začaly využívat fotovoltaické elektrárny. Ale počítá se každá koruna, takže věřím, že se zapojí většina našich klientů,“ říká Radek Fišer, vedoucí Retailu společnosti E.ON Energie.

Jak to funguje

Zákazníci, kteří odebírají elektřinu nebo plyn u E.ONu alespoň od 1. září 2021, zaregistrují své odběrné místo a rovnou vyberou organizaci, které budou chtít pomoci. Jakmile pro ně bude nachystané letošní vyúčtování, E.ON ho rovnou porovná se spotřebou v loňském roce. „Za každou uspořenou 1 kWh plynu darujeme dobročinné organizaci vybrané zákazníkem 1,50 Kč, v elektřině pak 2 koruny. Navíc k tomu přidáme 100 korun za každé registrované odběrné místo, které se do kampaně zapojí. Předpokládáme, že společně s našimi zákazníky, bychom mohli našim charitativním partnerům rozdělit až 50 milionů korun na rychlou a efektivní pomoc lidem v nouzi,“ popisuje Jana Hrabětová, vedoucí oddělení Inovací a strategie společnosti E.ON Energie.

Kde peníze pomohou

Jako partnery pro pomoc potřebným E.ON vybral tři dobročinné organizace – Charitu České republiky, SOS dětské vesničky a Nadaci Naše dítě, čímž pokryl velkou část skupin ohrožených obyvatel – seniory, děti i rodiče samoživitele, kde se rostoucí náklady projevují nejvíce.

„Naše organizace se aktuálně potýká s mnohamilionovým nárůstem nákladů na pomoc ohroženým dětem. Nejvíce nás zasáhl růst cen energií v našich dětských vesničkách a v krizových centrech, ale také zdražování potravin a léků. Děti, které podporujeme, se ale bez naší pomoci neobejdou. Pomáháme více než 2,5 tisícům dětí, které v životě zatím neměly příliš štěstí, dětem traumatizovaným, dětem, kterým buď hrozí odebrání z péče rodičů nebo už z ní odebrány byly, a také pěstounským rodinám, které se snaží těmto dětem vytvořit láskyplný náhradní domov. Pomoc těmto dětem omezit nemůžeme a nechceme, bez podpory dárců se proto neobejdeme,“ říká Jindra Šalátová, ředitelka SOS dětských vesniček.

Složitou situaci vnímají i v Nadaci Naše dítě. Každý den se na ně obrací většinou matky samoživitelky s prosbou o pomoc s úhradou základních životních potřeb pro ně a jejich děti. „Čekají na státní podporu a potřebují překlenout situaci finanční nouze, ve které se kvůli všeobecnému zdražování ocitli. Po zaplacení nájmu a energií jim nezbývají peníze na potraviny, léky, oblečení nebo školní výdaje pro děti. V rámci projektu Energie pomáhají pomůžeme těmto ohroženým skupinám s úhradou záloh za energie na několik měsíců, to jim velmi pomůže odlehčit rodinnému rozpočtu a ušetřené finance mohou využít právě na to, na co jim nyní nezbývají. Taková finanční podpora samozřejmě uleví i psychickému tlaku z neutěšené situace,“ vysvětluje Zuzana Šafářová, projektová manažerka Nadace Naše dítě. V Česku žije podle statistik Nadace Naše dítě přibližně 170 000 neúplných rodin, které z 90 % tvoří ženy-matky samoživitelky s dětmi. Průměrně mají příjem 10 000 – 20 000 korun měsíčně a takové jsou i jejich průměrné výdaje. Třetina těchto žen má příjem pod 10 000 korun.

Sociální služby sdružené pod značkou Charity Česká republika zase vidí celoevropských nárůst počtu osob, které hledají podporu, o zhruba 40 %. „V České republice jsme přitom tento nárůst evidovali nejvíce na sklonku minulého roku. Navýšení je různé pro každou jednu sociální službu a skupinu obyvatel. V průměru se ale jedná o zaznamenatelný 25 % nárůst. Velký nárůst pozorujeme mezi seniory, ale největší, takřka stoprocentní u rodičů samoživitelů. Oceňujeme proto možnost spolupracovat se společností E.ON, protože víme, v jak těžkých podmínkách se nacházejí naši klienti. Ve spolupráci s klienty budeme zjišťovat, v jaké situaci se nacházejí, jaké mají možnosti například formou sociálních dávek a pomůžeme jim je vyřídit. Pokud se po využití všech možností situace nezlepší, či zlepší jen částečně, bude možné si požádat o pomoc z daru společnosti E.ON. Uhradíme náklady na základní potřeby. Zpravidla uhradíme přímo náklady, na které příjmy nestačí,“ vysvětluje Iva Kuchyňková, manažerka advokační činnosti Charity Česká republika.

Stačí se registrovat a šetřit

Registrace do projektu běží do 31. prosince 2023. Podmínkou je být zákazníkem E.ONu alespoň od 1. září 2021 a odebírat elektřinu nebo plyn s minimální spotřebou 0,5 MWh za rok. Přihlásit se zákazníci E.ONu mohou buď prostřednictvím e-mailu, který jim už přišel, nebo se přihlásí prostřednictvím webových stránek www.eon.cz/energie-pomahaji, splňují-li předepsaná kritéria. Celkem se do projektu může zapojit až 1000 000 klientů E.ONu.

Vyhodnotí se přitom všechna vyúčtování vystavená po 1. květnu tohoto roku. Sečte se úspora oproti minulému roku, převede se na peníze a částky se pak v několika vlnách pošlou během roku vybraným organizacím tak, jak rozhodnou zákazníci při své registraci. Klienti tak nemusí posílat žádné samoodečty navíc. Vlastně po registraci už nemusí dělat vůbec nic. Jen šetřit energiemi.

(tz-e.on)


 

Kvůli silné námraze stromů nedoporučujeme ve středních a vyšších polohách vstup do lesů

Silná námraza na stromech se v posledních dnech vytvořila v místech položených od pěti set metrů nad mořem, například na Šumavě, na Bruntálsku a jinde. Mrznoucí déšť a mlhy pokryly větvě ledem, který přibývá, takže se listnáče i vršky jehličnanů lámou. V těchto oblastech tedy vstup do lesů za daných podmínek nedoporučujeme.

(tz-lčr)


 

30. ledna – Výběr z médií: vysoké studentské náklady, zastavení výroby v Toyotě a mapa Prahy pro děti

V pondělí se v českém tisku dočtete o zvýšení studentských výdajů, do nějž patří i plánované zdražení ubytování na kolejích. Píše o to Mf Dnes. Deník E15 informuje o dopadu zastavení výroby v kolínském závodě Toyota. A Právo zmiňuje nové ilustrované mapy pro děti od hlavního města Prahy – mají za cíl u dětí budovat lásku k městu a jeho historii. Více se dočtete v pondělním výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 


0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře