NAŠE MĚSTO VIMPERK: Informace z radnice – Město Vimperk chce nově objevené...

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Informace z radnice – Město Vimperk chce nově objevené místnosti ve staré radnici přetvořit na víceúčelové prostory a tvořivé dílny přibližující historii města

 

Tisková zpráva Městského úřadu Vimperk:

 

V bývalé výrobně klíčů v přízemí staré radnice na náměstí se po probourání zazděných dveří objevily dvě další malé místnosti. Jedna dokonce s kamenným klenutým stropem ze 16. století. Vznikla tak myšlenka vybudovat zde prostory, které by interaktivní formou přiblížily historii města. Město Vimperk nyní pracuje na realizaci projektu „Tvořivé dílny“, jehož cílem je rozšířit nabídku cestovního ruchu zejména při nepříznivém počasí.

„Když je krásné počasí, je na Šumavě a ve Vimperku skvěle. Ale co když prší, je mlhavo a nevlídno? Vimperští a návštěvníci města mají v tuto chvíli možnost navštívit Státní zámek Vimperk, po předchozí rezervaci městskou zvonici a únikovou hru Steinbrenerova tiskárna, dále pak programy městského kulturního střediska a městské knihovny s přilehlou galerií. Vytvořením víceúčelových prostor s tvořivými dílnami ve staré radnici bychom mohli turistům i místním nabídnout další zážitek a rozšířit tak nabídku tzv. mokrých variant,“ uvádí vedoucí informačního centra Simona Čejková.

V loňském roce nechalo město Vimperk vypracovat Ing. arch. J. Vaškem studii „Tvořivé dílny“, která neřeší jen budoucí podobu zmiňovaných třech místností, ale také úpravu navazujících venkovních přízemních prostor budovy staré radnice. Dle studie je vše navrženo tak, aby bylo možné dílny užívat zároveň i jako výstavní, spolkové či coworkingové (tedy sdílené pracovní) prostory. Počítáno je proto i s vybudováním WC a malé kuchyňky. „V současné chvíli se připravuje projektová dokumentace, abychom mohli nejpozději v příštím roce hledat vhodné dotační tituly, dokončit stavební část a následně se zaměřit na vlastní provoz,“ doplňuje starostka Jaroslava Martanová.

„Ve spolupráci s nositeli řemeslných tradic chceme návštěvníkům nabídnout příběhy města v audiovizuální podobě doplněné o vlastní prožitek z výroby produktu s tématem souvisejícím. Především během letní sezóny zde bude mít široká veřejnost možnost účastnit se výtvarných dílen a workshopů. Mezi nabízená témata zařadíme Zlatou stezku s výrobou bylinkových solí, knihtisk – výrobu ručního papíru i výrobu jednoduchých vazeb, textilní průmysl, práci se dřevem, sklářství, včelařství, bylinkářství. Každá dílna bude vedena externím lektorem, který bude vládnout jak teoretickými znalostmi, tak znalostmi praktickými a připraví našim malým i velkým návštěvníkům nevšední zážitek s výrobou daného produktu, který si pak účastníci odnesou domů,“ přibližuje celý koncept referentka odboru školství, kultury a cestovního ruchu Renata Lešková.

Odhadované realizační náklady se pohybují kolem 1 milionu korun. Pokud vše půjde dobře, budou „Tvořivé dílny“ zařazeny do turistické nabídky města v roce 2025 a zájemci si je budou moci zarezervovat prostřednictvím Informačního centra Vimperk.

 

Lenka PECHOUŠKOVÁ, referent odboru školství, kultury a cestovního ruchu

Foto: Město Vimperk

 

 

 

 

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře