ČESKÉ TRADICE: Pečení vánočky – 22. prosinec

Také pečení vánočky má svůj určený den, a to je 22. prosince. Každá rodina má jistě svůj osvědčený recept, který si předává z generace na generaci.
Vánočka by měla být doma pečená, ne kupovaná, aby měla to správné kouzlo a obsahovala v sobě soudržnost a pospolitost.
Měla by být spletená z devíti pramenů: 4 základní, 3 prostřední a 2 na vrcholu.
Vše má svou silnou symboliku.
4 spletené symbolizují 4 živly, 4 roční období a 4 světové strany, 3 prostřední symbolizují svatou trojici, trojjedinost, 2 prameny na vrcholu pak dualitu tohoto světa. Vánočka jako celek má představovat řetěz jež symbolizuje pospolitost a soudržnost rodiny.
Vánočka se dle tradice slavnostně nakrajuje po štědrovečerní večeři, ale jí se prvně až s punčem po tom, co se navrátíme z půlnoční mše či noční procházky a vyhládne nám.
Hospodyně peče vánoček tolik, kolik je členů rodiny. Každý člen rodiny by si měl nechat kousek své vánočky k snídani na Nový rok, aby si pojistil štěstí.
Já peču jednu větší na štědrovečerní stůl a několik malých.
Když dáme vánočku do čisté vyžehlené utěrky a do pytlíčku do větrané špajzky, za okno, na balkon nebo na verandu tak, aby na ni nesvítilo sluníčko, tak nám ta domácí do 1. ledna vydrží, neztvrdne ani nezplesniví.
Recepis, poměrně starý, na vánočku:
Vánočka domácí
2 dcl mléka
12 dkg cukru
4 dkg droždí
75 dkg polohrubé mouky
18 dkg másla
3 žloutky
10 dkg hrozinek – spařené a dobře vykapané případně namočené v rumu
10 dkg mandí – spařených a oloupaných
5 g prášku do pečiva
citrónová kůra
1 rozšlehané vejce na potření
Rozděláme kvásek s 1 lžičkou cukru. Mouku prosejeme se solí do mísy. Máslo s cukrem a žloutky utřeme do pěny. Přidáme kvásek a po částech mouku s citrónovou kůrou a zbylé mléko. Vypracujeme tužší, ale vláčné těsto. Přemístíme je na vál, prohněteme je a necháme 2-3hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozválíme, nasypeme mandle a hrozinky, zapracujeme. Rozdělíme si těsto nas pletení a pleteme 4, 3 a 2 prameny. Vánočku necháme 1/2 hodiny kynout, pak potřeme rošlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme ji velmi zvolna v mírně předehřáté troubě asi 1 hodinu. Cca na 160-170°C, zhora můžeme položit pečící papír aby se zvrchu nepřipálila (v mé troubě vždy), na úplné dopočení jej můžeme sundat.
Loni jsem vyzkoušela vánočku ze slánku a byla moc dobrá.
Zdroj: Ladislava Paterko – Naše tradice
Připravuje: Barbora ORSÁGOVÁ
Informujeme:
RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Čtyřikrát vánočka
