ČESKÁ REPUBLIKA: Podzim přináší třiadvacet nových výrobků se značkou KLASA

ČESKÁ REPUBLIKA: Podzim přináší třiadvacet nových výrobků se značkou KLASA

 

Letošní sklizeň jablek se vydařila, i proto mezi nově KLASou oceněnými výrobky najdeme nejen dvě odrůdy jablek Gala a Golden Delicious, ale i sedm druhů moštů ze Zemědělského družstva Dolany. Značku získaly také vychytané bezlepkové ovocné tyčinky, dva druhy pršuta a výrobky s netradičními názvy – Karbanátek Jako kdysi a perníkový závin Sakrajda.

A čím jsou oceněné výrobky jiné? Výrobky označené logem Klasa garantují výjimečnou kvalitu v porovnání s běžně dostupnými potravinami. Značku uděluje ministr zemědělství a po celou tříletou dobu platnosti certifikátu jsou kontrolovány Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou. Nyní nově naleznete logo kvality na těchto výrobcích:

 

Starokolínské kysané zelí bílé
Výrobce: BAŠE A SPOL. s.r.o.

Firma Baše a spol. se sídlem ve Starém Kolíně vznikla v roce 1899. Jde o rodinnou firmu s více jak stoletou tradicí, která se zabývá pěstováním a zpracováním bílého hlávkového zelí z Polabí. Kysané zelí se tu zpracovává tradiční původní metodou s vysokým podílem ruční práce. Má světle nažloutlou barvu, je polotuhé křupavé konzistence se slano-kyselou vůní a chutí. Kysané zelí obsahuje bakterie mléčného kvašení a vysoký podíl vitamínu C.

 

Tyčinka AB Normal banán, Tyčinka AB Normal jahoda, Tyčinka AB Normal malina
Výrobce: Bellinni s.r.o.

Značka LeGracie je na trhu od roku 2015 a po celou dobu naplňuje svoji hlavní myšlenku vyrábět potraviny moderně, a přitom co nejjednodušším původním způsobem tak, aby bylo složení výrobků jasně čitelné pro zákazníka. Tyčinky AB Normal ve třech příchutích mají vysokou přidanou hodnotu: jsou přirozeně bezlepkové a bez cukru. Neobsahují palmový tuk, aromata a dochucovala a jsou tedy výbornou svačinou pro všechny věkové kategorie.

 

Jablka skládaná – odrůdy Gala, Golden Delicious
Výrobce: CZ FRUIT, odbytové družstvo

CZ FRUIT sdružuje již 25 let několik desítek pěstitelů ovoce z celého Česka. Hlavním předmětem činnosti je prodej ovoce z produkce členů: desítek tisíc tun jablek, hrušek, třešní, švestek, broskví, meruněk, višní nebo rybízu ročně. Mezi stálé odběratele patří obchodní řetězce, velkoobchody, zpracovatelé ovoce a drobní živnostníci. Součástí je i prodej přímo od pěstitelů „ze dvora“. Jablka Gala a Golden Delicious se pěstují za výrazně omezeného používání chemických přípravků na ochranu rostlin.

 

Vepřové maso ve vlastní šťávě, Trhané hovězí s BBQ omáčkou zauzené bukovým kouřem
Výrobce: Farma Doupov s.r.o.

Farma Doupov se od svého založení zabývá chovem skotu Angus, stařením hovězího masa (suchým zráním) a výrobou kvalitních farmářských výrobků. Vepřové maso ve vlastní šťávě od českých dodavatelů vyrábí kompletně ručně s minimálním množstvím přidaných látek. Hovězí trhané maso v BBQ omáčce z vybraných kusů hovězího masa se nejprve vyudí a poté vaří metodou sous-vide po dobu více než 15 hodin. Natrhané a dochucené maso neobsahuje žádné konzervační látky.

 

Pršuto Divočák karé, Pršuto Panenka
Výrobce: Chovaneček s.r.o.

Rodinná firma s dlouholetou tradicí vyrábí pod názvem PRŠUTÉRIE® Chovaneček speciality z vepřového, hovězího, jehněčího, kančího nebo kachního masa. Pršuto Panenka se vyrábí z nejjemnějšího vepřového masa – panenské svíčkové. Naložení a zrání výrobku probíhá ve sklepích. Poté se udí studeným kouřem a při proudění vzduchu dozrává a její chuť se zakulacuje. Pršuto Divočák karé se vyrábí z exkluzivně dodávaného kančího hřbetu Petron. Jedná se o výběrovou partii masa z českých lesů. Kančí Pršuto nabývá mimořádné chuťové harmonie zráním a sušením, zauzení bukovým dřevem vytváří se směsí koření jedinečné aroma výrobku.

 

Kostelecká klobása
Výrobce: Kostelecké uzeniny a.s.

Kostelecké uzeniny byly založeny v roce 1917 a jsou největším zpracovatelem masa a masných produktů v Česku. Certifikovaný systém řízení kvality a zdravotní nezávadnosti dává zákazníkovi záruku, že produkty splňují nejvyšší požadavky. Díky investicím do technologií a inovací patří Kostelecké uzeniny mezi jedny z nejmodernějších výrobních společností. Každých 100 g prémiového fermentovaného výrobku Kostelecká klobása s ušlechtilou bílou plísní na povrchu je vyrobeno ze 150 g vybraných částí vepřového masa. Zraje po dobu minimálně 21 nocí a dní ve speciálních sušárnách v srdci Vysočiny.

 

Karbanátek Jako kdysi
Výrobce: PAJERO s.r.o.

Firma Pajero vyrábí od roku 1997 mražené polotovary a zeleninu z kvalitních surovin tak, aby příprava produktů byla pro spotřebitele rychlá a jednoduchá. Karbanátek Jako kdysi má poctivou recepturu, jak ho známe z dětství. Obsahuje 80 % vepřového a hovězího masa. Struktura výrobku po jeho rozkrojení je jasně čitelná a vykresluje většinu přidaných ingrediencí. Karbanátek Jako kdysi se vyznačuje vysokou kvalitou, poctivou recepturou a šťavnatou chutí.

 

Sakrajda
Výrobce: Perníčkův sen s.r.o.

Malé pražské perníkářství Perníčkův sen pokračuje v tradiční ruční výrobě sladkého pečiva – perníků a závinů. Mouka, máslo, sádlo, vejce, cukr a koření bez přidaných barviv, dochucovadel nebo konzervantů tvoří základ perníkového závinu Sakrajda. Sváteční výrobek s náplní ze švestkových povidel a vlašských ořechů se připravuje a zdobí ručně.

 

Směs pro přípravu Černý rybíz Sorbet
Výrobce: Petr Němeček

Firma Petra Němečka se od svého začátku v roce 1992 věnuje výrobě a prodeji kvalitní zmrzliny a cukrářského sortimentu. V roce 2018 rozšířila svůj sortiment o dvě jedinečné řady, které vynikají nejkvalitnějšími surovinami z celého světa: SPECIAL v kopečkové zmrzlině a EXTRA FRUIT ve zmrzlině točené. Pomocí vakuové technologie vyrábí jemnou ovocnou zmrzlinu, která neobsahuje lepek, aromata ani barviva. Směs pro přípravu sorbetu pro točenou zmrzlinu je specifická svou chutí, složením a kvalitou. Obsahuje 57 % černého rybízu výhradně z Česka.

 

Mátový s jablkem, Rakytníkový ovocínek, Večerní čaj ze zahrádky
Výrobce: Valerie Pelikánová

Rodinná firma Valerie Pelikánové, založená v roce 2000, vyrábí bylinné čaje a sirupy bez aromat a barviv z kvalitních vstupních surovin a bylinek převážně z Vysočiny. Mátový s jablkem je bylinkový sirup s příjemnou vůní, který se vyrábí dle původního postupu z dob našich babiček. Hodí se na přípravu osvěžující šťávy či limonády. Rakytníkový ovocínek je ovocno-bylinný čaj s obsahem meduňky a ibišku. Naopak večerní čaj ze zahrádky je zlatavý čaj s příjemnou bylinkovo-ovocnou chutí s obsahem citronové trávy. Obě nedrcené směsi se balí do nálevových sáčků a zachovávají si kvalitu sypaného čaje.

 

Jablečný mošt Gala, Jablečný mošt Jonagored, Jablečný mošt Goldstar, Jablečný mošt Braeburn, Jablečný mošt Topaz, Jablečný mošt Šampion, Hruškojablečný mošt
Výrobce: Zemědělské družstvo Dolany

Zemědělské družstvo Dolany se zaměřuje na rostlinnou a živočišnou výrobu a pěstování ovoce. Hospodaří na východě Čech v blízkosti Babiččina údolí a povodí Úpy na orné půdě, v ovocných sadech a na loukách a pastvinách. Ovocné mošty zpracovává ve vlastní moštárně. Suroviny tvoří výhradně jablka jednotlivých odrůd z vlastních sadů, vyzrálé do konzumní zralosti a s dodržením technologických postupů pro udržení stálosti chuti. Před plněním do tří a pětilitrových balení prochází mošt šetrnou pasterací. Výsledkem je výrazně aromatický odrůdový mošt.

 

Produkty nově oceněné značkou Klasa:

 

Text a foto: (tz-szif)

 

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře