JIŽNÍ ČECHY: Výpravní budova prachatického nádraží v novém kabátě

JIŽNÍ ČECHY: Výpravní budova prachatického nádraží v novém kabátě

 

Opravených výpravních budov na jihu Čech přibývá. Nově se jí pyšní také nádraží v Prachaticích. Opravu objektu z roku 1893 zahájila Správa železnic loni v červnu. Práce probíhaly ve dvou etapách, během první se stavbaři zaměřili na budovu samotnou, v rámci druhé fáze se zrekonstruoval kanalizační řad.

Opravou prošla střecha, fasáda, okna, dveře a vnitřní prostory pro cestující. Zachován byl přitom historický ráz objektu, obnovily se například litinové sloupy s ozdobnou hlavicí. Budova disponuje novým bezbariérovým přístupem a také toaletami. Přístupné jsou v režimu 24/7 prostřednictvím automatu, který umožňuje bezhotovostní platbu.

Následně došlo k vybudování nového kanalizačního řadu. Současně s tím se ve spolupráci s městem Prachatice položil v celé šíří komunikace nový asfaltový povrch, který zajišťuje pohodlnější příjezd nejen k nádraží. Stavbu za 19,9 milionu korun provedla společnost Edikt.

V letošním roce Správa železnic opravila v Jihočeském kraji nádražní budovy ve Vimperku, Veselí nad Lužnicí, Suchdolu na Lužnicí, Balkově Lhotě, probíhá oprava ve stanici Čejetice a pokračuje rekonstrukce výpravní budovy v Českých Budějovicích a Písku.

Text a foto: (tz-sž)

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře