Z PRVNÍ RUKY: 48. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 48. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Divoké kachny také letos přiletěly do Vimperka…. / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

3. prosince – Výběr z médií: dětská prostituce, podvodné SMS z východu a odpojení ruských budov v Česku od energií

V přehledu sobotního tisku se dočtete, že v Ústí nad Labem dochází k dětské prostituci. Svědectví přináší Mf Dnes. Podle Lidových novin pocházejí podvodné zprávy, které lákají na příspěvek na bydlení, z Ruska nebo Ukrajiny. Server Aktuálně.cz informuje, že v Česku vzniká petice za odpojení ruských budov od energií. Podle Práva se pak do budoucna rýsuje možnost speciální popelnice na jídlo. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Začal geologický průzkum lokality pro malý modulární reaktor

Odborníci detailně zkoumají podloží v lokalitě budoucího malého modulárního reaktoru. Ta se nachází v zatím vnějším prostoru Jaderné elektrárny Temelín, několik set metrů od silnice 105 mezi Hlubokou a Týnem nad Vltavou. Příprava nového modulárního zdroje výrazně zrychlila v letošním roce, jejím investorem by měla být Skupina ČEZ.

Jaké je složení hornin v místě předpokládané stavby? Nakolik jsou celistvé? To je příklad otázek, na které přinese odpověď probíhající geologický průzkum v jihozápadním okraji areálu stávající jaderné elektrárny.

„Zájemcům o stavbu chceme představit naprosto konkrétní podmínky. Jsme si jistí tím, že jde o maximálně vhodnou lokalitu, ale před každou takto významnou stavbou je potřeba přesně znát geologické podmínky a další faktory, které mohou projekt ovlivnit,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač.

Odborníci na místě určují druh a celistvost hornin pomocí měření elektrických odporů a sledování rychlosti šíření seismických vln od speciálního vibračního zdroje. První výsledky ověřují prostřednictvím 30 metrů hlubokých vrtů.

Podmínkou výstavby bude licence vydaná v zemi, kde bude modulární reaktor vybudován jako první svého druhu. Zároveň se Temelín stane vzorem pro další lokality, ve kterých bude nutné nahradit dosluhující uhelné zdroje.

„Z našeho pohledu nejde jen o čistý a bezpečný zdroj elektřiny, případně tepla. Předpokládám, že tato technologie se stane stabilní částí budoucího energetického mixu v Evropě. A pro nás je to příležitost, aby zde vzniklo třeba i školicí a výcvikové centrum,“ dodává hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

ČEZ a.s., Jihočeský kraj a ÚJV Řež jsou podílníky ve společnosti South Bohemian Nuclear Park (Jihočeský jaderný park), která se podílí na koordinaci a komunikaci přípravy. Finálním investorem by měla být Skupina ČEZ.

Skupina ČEZ už podepsala memoranda o spolupráci v oblasti malých modulárních reaktorů s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, KHNP a Holtec a o projektu intenzivně jedná i se společností Westinghouse. Prostřednictvím dceřiné společnosti ÚJV Řež sama na vývoji malých modulárních reaktorů intenzivně pracuje.

Společnost South Bohemian Nuclear Park byla založena v roce 2022. Je společným projektem společnosti ČEZ, a.s., společnosti ÚJV Řež, a.s. a Jihočeského kraje, který zastřešuje výzkum, vývoj, komunikaci a přípravu stavby.


 

  • Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 14,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

(tz-čez)


 

Veterináři s okamžitou platností přijímají opatření proti africkému moru prasat a ptačí chřipce. Při boji s nově potvrzenou nákazou využijí zkušenosti z minula

Státní veterinární správa má nově potvrzená ohniska afrického moru prasat a ptačí chřipky a je připravena udělat maximum proti šíření afrického moru prasat a zabránit tomu, aby se nákaza dostala do chovů prasat domácích. Zkušenosti čerpají z minulosti a průběhu a potlačování předchozích nákaz. Tuzemský systém veterinárního dohledu je na vysoké úrovni, není důvod se obávat konzumace vepřového a drůbežího masa, vajec, ani výrobků z nich.

Přestože se České republice jako jednomu z mála státu už podařilo v minulosti africký mor prasat vymýtit, po téměř pěti letech od posledního případu bylo na našem území potvrzeno nové ohnisko tohoto viru.

„Velmi oceňuji přístup Státní veterinární správy. Jakmile bylo včera potvrzeno nové ohnisko afrického moru prasat, veterináři ihned věděli, co mají dělat. Okamžitě přijali opatření, která minimalizují dalšímu šíření nákazy v populaci prasat divokých a zabrání tomu, aby se nákaza dostala do chovů prasat domácích,“ řekl Petr Jílek, náměstek sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Ministerstva zemědělství.

Lidé nemají důvod k obavám, potraviny v České republice jsou pod veterinárním dohledem. Kolem místa nálezu nakaženého prasete na Liberecku je vymezeno takzvané pásmo infekce na ploše zhruba 200 km2. V této oblasti je dočasně zakázán lov divokých prasat a omezen pohyb obyvatelstva v přírodě. Zakázáno je také krmení a vnadění volně žijících prasat. Uživatelé honitby mají povinnost vyhledávat uhynulá volně žijící prasata a prasata sražená dopravními prostředky. Opatření se dotknou také místních chovatelů prasat domácích a provozovatelů jatek či zvěřinových závodů. Platí zákaz chovu prasat ve venkovním prostředí, včetně vypouštění do venkovních výběhů. Chovatelé nesmí krmit chovaná prasat obilovinami sklizenými v pásmu infekce s výjimkou obilovin zkrmovaných chovaným prasatům s prodlevou 42 dnů od jejich sklizně.

Při výskytu ptačí chřipky patří mezi základní preventivní opatření přesunout chovy drůbeže do uzavřených objektů a zabránit jejich kontaktu s volně žijícími ptáky. U chovů, kde to není možné, je nutné minimalizovat riziko kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, například umístit vodu a krmivo pod přístřešek a zabránit pohybu na vodních plochách, kde jsou volně žijící ptáci. Dalším možným opatřením je zasíťování výběhů apod.

Ministerstvo zemědělství bezprostředně zareagovalo na nové nálezy obou nákaz a Státní veterinární správě přidalo do rozpočtu navíc 30 milionů korun, které jí umožní účinně bojovat proti nákazám a zamezit tak jejich šíření.

Konkrétní podoba mimořádných veterinárních opatření a další podrobné informace k situaci jsou zveřejňovány na stránkách Státní veterinární správy.

(tz-mze)


 

ČOI zakázala na trhu další nebezpečné magnetické kuličky

(Praha, 2. prosinec 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je nebezpečný výrobek, který je nabízen pod názvem Magnetické kuličky Neocube v dárkovém balení, model BY-1C5NI.

U testované hračky byly několikanásobně překročeny hodnoty magnetického toku.

Více v příloze, případně na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Česká ekonomika mezičtvrtletně klesla o 0,2 %

Podle zpřesněného odhadu klesl hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,2 % a meziročně vzrostl o 1,7 %. Meziroční růst HDP byl podpořen zejména zahraniční poptávkou a tvorbou hrubého fixního kapitálu. Naopak výrazně negativní vliv měly výdaje na konečnou spotřebu domácností.

„Na straně poptávky byla ve 3. čtvrtletí hlavním faktorem mezičtvrtletního poklesu HDP domácí poptávka. Snížily se zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností. Zahraniční poptávka měla pozitivní vliv,“ komentuje údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-a-uziti-hdp-3-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

2. prosince – Výběr z médií: dražší internetové nákupy, ojetá auta bez technické a útoky psů na člověka

V českém tisku se v pátek dočtete, že se má satelit z Brna dostat na oběžnou dráhu, informuje E15. Regionální Deník píše o útocích psů na člověka, Mf Dnes mapuje ceny za osobní odběr zboží z internetových obchodů. Podle Lidových novin by se mohl rozšířit seznam operací, po kterých pacienti nemusí zůstávat v nemocnici přes noc. Deník Právo upozorňuje na to, že pětina ojetých aut na trhu je bez technické. Výběr z médií sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Efektivní darování potravin je důležitější než kdy jindy

Praha 1. prosince 2022 (PROTEXT) – Společnost Tesco pravidelně daruje neprodané potraviny ze všech svých obchodů do potravinových bank, které je následně přerozdělují potřebným. Za loňský rok Tesco takto zachránilo 1 443 tun potravin, což představuje 3,4 milionu porcí jídla. Již během letních měsíců došlo k zintenzivnění komunikace s potravinovými bankami, neboť zásoby potravin se začaly velice rychle dostávat pod běžný průměr. Poptávka po darovaném jídle je v současné době enormní.

„Počet lidí v nouzi výrazně narůstá. Důvodem je nejen dva roky trvající koronavirová krize, která připravila mnoho Čechů dlouhodobě o výdělek, ale rovněž zdražování promítající se do všech potřeb obyvatel. Lidí, kteří přicházejí pro potravinovou pomoc, je bohužel stále více,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

„Hledáme cesty, jak darovat ještě více. Ve spolupráci s Federací potravinových bank se snažíme posílit svozy tak, aby byly zužitkovány opravdu všechny potraviny a žádná nepřišla nazmar. Postupně revidujeme odvozy ze všech našich obchodů, zejména v regionech, kde je největší poptávka, abychom se ujistili, že kapacita darovaných potravin je využita na maximum,“ říká Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco pro Českou republiku.

Obchody Tesco nabízí každý den potravinovým bankám například ovoce a zeleninu, což je v zimním období nejen důležitý zdroj vitamínů, ale zároveň vítané odlehčení finanční zátěže na rozpočty rodin a organizací. Paralelně dochází i vylepšování aplikace FoodCloud, která obchodům pomáhá potraviny darovat a potravinovým bankám zjednodušuje administrativu. Na všech obchodech tak již probíhá darování elektronicky bez zbytečného papírování.

„Množství potravin, které můžeme darovat je také ovlivněno tím, že primárně zboží nabízíme s velkou slevou ve vymezených sekcích přímo na obchodech, o takto zlevněné zboží je mezi zákazníky velký zájem. Vybrané Tesco partnery, kteří nám dodávají zboží, rovněž motivujeme k tomu, aby maximálně předcházeli plýtvání potravinami a pro většinu vyprodukovaných potravin nacházeli uplatnění, aby nemusely být vyhozeny,“ dodává Katarína Navrátilová.

V letošním roce došlo k navýšení podpory podzimní potravinové sbírky, zákazníci měli možnost darovat v celé síti obchodů Tesco, včetně malých expresů. Maloobchodník se snaží vyvolat diskusi o minimalizaci plýtvání a významu darování potravin i v odborných kruzích a mezi státními orgány, v říjnu společnost pořádala mezinárodní konferenci, která byla zaměřena na udržitelné potravinové systémy.


 

Díky programu Moneyback mohou klienti získat až 20% odměnu za nákupy potravin i dalšího zboží. Spořitelna tak chce pomoci zejména nízkopříjmovým klientům

Klienti Spořitelny si mohou v průběhu prosince aktivovat v mobilním bankovnictví George 20% odměnu za nákupy v supermarketech a hypermarketech Albert a získat tak až 750 Kč zpět. Vánoční akci, která platí až do konce prosince 2022, lze nalézt přímo ve slevovém programu Moneyback. Spořitelna zároveň spouští přímou komunikační kampaň na nízkopříjmové klienty, aby je motivovala k využití odměny na potraviny a další zboží v obchodech Albert.

„Vánoční slevu mohou využít všichni klienti s mobilním Georgem, kterých je už více než 1,5 milionu. Naším primárním cílem je nicméně pomoci zejména nízkopříjmovým klientům. Z dat víme, že slevový program využívají ve větší míře klienti, kteří se v důsledku nedostatečné finanční rezervy mohou v případě výpadku pravidelných příjmů dostat do finančních potíží. Počet těch, kteří hospodaří se zápornou bilancí, bohužel vlivem inflace a rostoucích cen energií postupně přibývá. Speciální vánoční slevou jim chceme pomoci s jejich finančním zdravím,” říká Jan Hailich, šéf platebních řešení v České spořitelně.

„Slevový program Moneyback si od jeho spuštění aktivovalo již více než 840 tisíc klientů, kterým jsme za nákupy vrátili zpět na účet částku ve výši 380 milionů korun. Zatím vůbec nejúspěšnější byla akce, která běžela od srpna do října a klienti s ní mohli získat 15procentní slevu při placení kartou v maloobchodních řetězcích Albert a Globus. Během této kampaně si nabídku aktivovalo více než 435 tisíc našich klientů, kterým jsme vrátili souhrnnou částku přes 180 milionů korun, dodává Jan Hailich.

Pro získání maximální odměny ve výši 750 Kč stačí, aby klient v Albertu utratil 3 750 Kč, a to buď za jeden nákup nebo postupně v průběhu celého prosince 2022. Ušetřená částka za nákupy se zpět na účet připíše do 10 dnů v lednu 2023.

Vánoční akci lze využít při placení jakoukoliv osobní platební kartou od České spořitelny – jak debetní, tak kreditní nebo virtuální, kterou si klient může snadno vytvořit v aplikaci George.

Pokud se klienti rozhodnou vytvořit virtuální platební kartu, mohou si nyní vybrat Virtuální George kartu ve speciálním vánočním designu. Jednotlivé karty mohou být samozřejmě uloženy v mobilní peněžence Apple Pay či Google Pay.

Zajímavosti z úspěšné kampaně s retailovými řetězci Albert a Globus

  • · Za poslední tři měsíce se do Moneybacku přihlásilo 154 000 nových klientů, což je v přepočtu na měsíc třikrát více než běžně.
  • · Maximální odměnu ve výši 500 Kč alespoň jednou v období kampaně využilo 335 tisíc klientů.
  • · U téměř 270 tisíc klientů, kteří používají Moneyback, vzrostlo přihlašování do George o více než čtvrtinu.
  • · Průměrnému klientovi se slevovým programem Moneyback je 41 let, nadpoloviční většina z nich má spořicí účet, přičemž 90 % jsou primární klienti Spořitelny (Spořitelna je pro ně hlavní bankou).
  • · Díky programu Moneyback již klienti získali zpět částku přes 390 milionů korun.

Více o programu Moneyback na: https://www.csas.cz/moneyback

(tz-spoř)


 

V říjnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,3 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v říjnu 75,8 %. Oproti říjnu 2021 se zvýšil o 1,0 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 81,7 %, u žen 69,5 %. Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v říjnu letošního roku 2,3 %. Meziročně se snížil o 0,2 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,0 %, u žen 2,6 %.

„Celková nezaměstnanost v Česku zůstala v říjnu stále velmi nízká. Zatímco některé firmy propouštěly zaměstnance, jiné naopak nové pracovní síly nabíraly,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-rijen-2022

(tz-čsú)


 

1. prosince – Výběr z médií: na dárcích Češi šetřit nehodlají, připlatí si ale za školné i dálniční známky

Čtvrteční tisk zřejmě nepotěší řidiče, podle Mf Dnes je totiž čekají větší výdaje za dálniční známky. O snaze využívat ve stavebnictví recyklované materiály píše deník E15. A Lidové noviny zjišťují, na co narazí Češi pod stromečkem. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Zimní Srdíčkové dny

Praha 30. listopadu 2022 (PROTEXT) – Tradiční zimní Srdíčkové dny začínají v pondělí 5. prosince a končí v pátek 9.12. Tuto tradiční sbírku pořádá o.p.s. Život dětem na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi již od roku 2000.

I tentokrát dobrovolníci, studenti středních škol a učilišť, vyrazí do ulic, aby kolemjdoucím nabídli sbírkové předměty, srdíčka s logem sluníčka, magnetické kolíčky v různých barvách nebo velmi oblíbené hlavolamy

Výtěžek zimních Srdíčkových dnů pomůže nemocným dětem, které se bez pomoci laskavých lidí neobejdou. Tváří těchto zimních Srdíčkových dnů je malá, krásná Lucinka, která trpí spinální svalovou atrofií.

Dneska tříletá Lucinka jako miminko zvedala hlavičku, hrála si s ručičkama, otáčela se, prostě všechno bylo naprosto v pořádku. Po půl roce z ničeho nic jako by na všechny tyto běžné pohyby zapomněla. Rodiče se o ni pochopitelně báli, a proto zamířili za dětskou doktorkou, která je vyslala za rehabilitační specialistkou. Ta je uklidnila, že je to normální, že se to může stát, že je Lucinka jen línější a doporučila, aby s holčičkou cvičili Vojtovu metodu. Maminka se tedy dala do pravidelného cvičení, ale Lucinčin stav se vůbec nelepšil. V deseti měsících nepásla koníky, nelezla, ani neseděla. A tak zašli za fyzioterapeutkou, která je ihned poslala do Thomayerovy nemocnice v Praze. Na neurologickém oddělení provedli řadu vyšetření a pak rodičům sdělili diagnózu. Lucinka trpí spinální svalovou atrofií, tedy nemocí, u které postupně ochabují svaly. Bez lékařské pomoci by holčička za několik měsíců umřela. V dnešní době takto nemocným dětem aplikují do míchy drahou Spinrazu, která sice nemoc neléčí, ale dokáže ji pozastavit. Aplikace do míchy je třeba provádět třikrát ročně a pro dítě je to značně bolestivé. Ale Lucinka v tom neštěstí měla velké štěstí. V nemocnici holčičce zajistili genovou terapii v podobě tzv. Zolgensmy, která patří mezi nejdražší léky na světě a v současné době ji ve zcela nezbytných případech už hradí zdravotní pojišťovny. Lucinku později čekala náročná operace kyčlí, a tak měla několik týdnů obě nožičky v sádře. Nyní čekají holčičku pravidelné rehabilitace, které jsou drahé a zdravotní pojišťovny je nehradí. Kromě toho potřebuje k invalidnímu vozíku elektrický pohon, který Život dětem o.p.s. uhradí rovněž z výtěžku sbírky.

Srdíčkové dny pomohou nejen Lucince, ale také dalším vážně nemocným dětem v celé naší republice a Život dětem o.p.s. děkuje všem, kteří si od dobrovolníků sbírkové předměty zakoupí. Pokud je ovšem nepotkáte, stačí otevřít webové stránky www.srdickovedny.cz, kde můžete přispět online. A v neposlední řadě můžete přispět zasláním dobrovolné finanční částky na účet 83297339/0800 pod variabilním symbolem 1234. A samozřejmě i Život dětem má dárcovskou SMS, takže všichni, kteří chtějí pomoci nemocným dětem prostřednictvím mobilním telefonem, mohou ji poslat na číslo 8 77 77 ve tvaru DMS ZIVOTDETEM30 nebo 60 nebo 90 a nově taky DMS ZIVOTDETEM190.

Život dětem děkuje všem laskavým lidem za dlouholetou pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi, které to mají v dnešní složité době ještě těžší než jindy. Všem velký dík, věřte, že Vaše pomoc těm nejpotřebnějším, kteří za svůj osud skutečně nemohou, je nesmírně důležitá.


 

Pohybem proti rakovině: projekt ONKOfit pomáhá onkologickým pacientům

Praha 30. listopadu 2022 (PROTEXT) – Cvičení pozitivně přispívá k léčbě rakoviny. I proto představili odborníci z Masarykova onkologického ústavu a Masarykovy univerzity nový portál ONKOfit.cz, který radí pacientům, jak se správně hýbat podle konkrétní diagnózy. Díky pravidelné aktivitě zvládají nemocní lépe nežádoucí účinky protinádorové léčby, lépe se také hojí a cítí.

Postoj pacientů k fyzické aktivitě je často opatrný. Obávají se, že by si mohli pohybem spíše uškodit a tzv. “se šetří”. Přitom cvičení a onkologická diagnóza se nevylučují, právě naopak. “Pravidelný pohyb výrazně zlepšuje celkový fyzický stav, má pozitivní dopad na psychiku a prognózu onkologických pacientů. Některé výzkumy udávají snížení rizika návratu onemocnění a prodloužení celkového přežití až o 27 %. Kromě toho, přiměřený pohyb snižuje i výskyt možných komplikací v průběhu léčby. Mohu shrnout, že i malá pravidelná fyzická aktivita je vždy lepší než žádná,” vysvětluje prof. MUDr. Marek Svoboda, Ph.D., ředitel Masarykova onkologického ústavu.

Web ONKOfit.cz ukazuje uživatelům konkrétní video-lekce s cvičebními programy a shrnuje praktické rady, jak zvládat některé pohyby při daném onemocnění. “Je nutné si uvědomit, že ne každá pohybová činnost představuje pro pacienta přínos, pro každý typ onemocnění platí trochu jiná pravidla,” říká MUDr. Kateřina Kapounková, PhD., vedoucí katedry podpory zdraví na Fakultě sportovních studií MUNI. Rozpoznat, zda zrovna daná aktivita je přínosná a plní správně svůj účel, může být pro laika složité. Právě z toho důvodu na přípravě webu ONKOfit.cz pracují lékaři a další experti z praxe, kteří zohledňují různou úroveň zdatnosti pacienta a fáze jeho léčby. Ten si pak jednoduše může vybrat už jen konkrétní lekci a spustit ji z obývacího či jiného pokoje.

Kromě videí ONKOFit představuje také rozhovory s lékaři a příběhy pacientů. “Ke cvičení jsem se dostala po skončení chemoterapie díky své ošetřující lékařce. A dává mi to hodně fyzicky i psychicky, člověk se má na co těšit. Mohu potvrdit, že mám navíc skvělou kondici. Že v 70 letech uběhnu bez problémů 2 kilometry, to bych nikdy nevěřila,” říká paní Eva Hasarová, hemato-onkologická pacientka.

Ke cvičení nabádá mimo jiné herec Jiří Dvořák, který má sám zkušenost s rakovinou v rodině, a stal se ambasadorem projektu. Do budoucna bude web rozšířen i o oblast životosprávy a psychologického poradenství. Zařadit pravidelný pohyb do každodenního života může každý. Stejně tak má příležitost vyzkoušet si cvičení primárně určené pro onkologické pacienty celá rodina.

Více o projektu se dozvíte na stránkách www.ONKOfit.cz.


 

Počet klientů VZP s HIV přesáhl 2 000, 83 % pacientů tvoří muži

V loňském roce evidovala Všeobecná zdravotní pojišťovna 2093 klientů, kteří se léčili s infekcí HIV. Celkový počet klientů nakažených virem HIV meziročně stoupá, od roku 2017 jde o pětinový (21 %) nárůst. Vloni se s HIV léčilo nejvíce klientů za uplynulých 5 let, pojišťovna za jejich léčbu zaplatila 418 milionů korun. Rychleji roste počet HIV pozitivních mužů, ti vloni tvořili 83 % z celkového počtu nakažených. Analýzu vydává VZP v souvislosti s připomenutím Světového dne boje proti AIDS 1. prosince.

HIV se přenáší tělními tekutinami jako je krev, sperma, poševní sekret a mateřské mléko. Nejrizikovější je kontakt mezi krví nakaženého a otevřenou ránou či sliznicí a nechráněný pohlavní styk. Ten je dle SZÚ hlavním zdrojem infekce HIV v ČR, zejména pak pohlavní styk mezi muži. Nicméně výrazně více jsou postiženi také injekční uživatelé drog. Těhotné a kojící ženy mohou virus přenést na své dítě.

Infekce HIV je nevyléčitelná, přesto život HIV pozitivních lidí lze vhodnou medikací významně prodloužit a zkvalitnit. Pokud HIV pozitivní osoby důsledně užívají antiretrovirální léky, mohou tak riziko přenosu snížit na téměř nulovou úroveň.  Klíčové je hlídat množství viru v krvi a dostat se na tzv. nezjistitelnou virovou nálož. V případě nezjistitelné virové nálože nehrozí žádné riziko u přenosu pohlavním stykem.

HIV virus napadá imunitu člověka, způsobuje její postupnou ztrátu. To umožňuje rozvoj řadu infekcí a nemocí, které nakonec vedou ke stádiu onemocnění, které se nazývá AIDS. Prvotní příznaky nakažení HIV jsou podobné chřipce, často se ale nemusí projevovat vůbec.

Infekce HIV a nemoc AIDS se neustále šíří i přesto, že riziko lze snížit na naprosté minimum „nerizikovým“ chováním. Potřebné informace lze najít na webových stránkách např. Národního programu boje proti AIDS www.prevencehiv.cz a České společnosti AIDS pomoc www.aids-pomoc.cz.

Jak a kde se nechat testovat na HIV

Kdo se ocitl v rizikové situaci, měl by se nechat otestovat, což je jediný způsob, jak zjistit infekci HIV. Má-li být výsledek testu skutečně spolehlivý, mělo by uplynout cca 3 měsíce od rizikového chování. Test může na žádost pacienta zajistit jeho praktický lékař nebo lze využít anonymní testování, a to i v terénu v tzv. testovacích checkpointech. Podrobnosti, kde se lze nechat otestovat na virus HIV, naleznete například na webech www.hiv-testovani.cz nebo tadyted.com.

Informace o hrazení testů ze zdravotního pojištění naleznete na webu VZP.

(tz-vzp)


 

Lesní odpočívadla, studánky, kaple, rozhledny i stezky každoročně obnovují Lesy ČR za desítky milionů korun

Hradec Králové, 30. listopadu 2022 – Cílem příjemného výletu se může stát lesní kaple se sochou sv. Jana Křtitele v Pilníkově v Královéhradeckém kraji. Lesy České republiky právě dokončily jejich kompletní obnovu za 375 tisíc korun. Letos podnik do oprav obdobných lesních objektů navštěvovaných a využívaných veřejností investoval 28 milionů korun.

První fáze oprav začala na podzim 2016 obnovou přístupové cesty a kaple (https://mapy.cz/s/kekanajobo). Její zvlhlé zdivo se letos asanovalo spolu s výměnou vstupní mříže za umělecky kovanou. „Dokončili jsme také restaurátorské práce na pískovcové soše, která tak má podle předlohy původní podobu, pravděpodobně z počátku 18. století,“ uvedl Zbyněk Morkus, náměstek oblastního ředitele Lesů ČR pro východní Čechy.

Obdobné objekty včetně odpočívadel, studánek, přístřešků, rozhleden, ale i stezek obnovují Lesy ČR v rámci vlastního programu Lesy pro život. „Od roku 2015 jsme do nich investovali 417 milionů korun a v příštím roce plánujeme akce za bezmála 36 milionů korun,“ řekl nastupující generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

(tz-lčr)


 

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i alkoholických.

„Spotřeba ovoce necelých 91 kg na obyvatele a zeleniny 97 kg na obyvatele byly v loňském roce nejvyšší od počátku jejich pravidelného sledování v roce 1948. Jedná se o pozitivní posun ve stravovacích návycích obyvatel, v úvahu však musíme vzít fakt, že nespotřebované ovoce a zelenina, již nevhodné ke konzumaci, tvoří značnou část potravinového odpadu z domácností,“ upozorňuje Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/na-jednoho-obyvatele-pripadlo-loni-v-prumeru-vice-mlecnych-vyrobku-masa-ovoce-a-zeleniny

(tz-čsú)


 

30. listopadu – Výběr z médií: nedostatek hasičské techniky, konec výroby levných aut a ztráta práce kvůli digitalizaci

Ve českém tisku se ve středu dočtete, že automobilky postupně končí s výrobou malých levných aut, informují Lidové noviny. Regionální Deník píše o nové výukové aplikaci pro studenty autoškol, kteří chtějí získat oprávnění na řízení motorky. Kvůli digitalizaci nebo útlumu průmyslových odvětví přijde v Česku podle Hospodářských novin do sedmi let o práci zhruba 330 tisíc lidí. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Linka bezpečí spouští vánoční kampaň „Přání Ježíškovi“

Praha 29. listopadu 2022 (PROTEXT) – Linka bezpečí uvádí spolu se sítí rádiových stanic Hitrádio kampaň „Přání Ježíškovi“. Cílem kampaně je upozornit na význam Linky bezpečí, na kterou se mohou děti obrátit nepřetržitě 24 hodin denně i o Vánocích a získat finanční prostředky k zajištění nonstop provozu.

„Letos jsme se rozhodli pokračovat v loňské úspěšné kampani Přání Ježíškovi. Období Vánoc bohužel není pro všechny děti vždy šťastné a veselé a přání Ježíškovi mohou být i velmi smutná. Zavolat na Linku bezpečí a svěřit se nám se svými potížemi vyžaduje často velkou odvahu, která je odměněna pochopením, podporou a poradenstvím našich pracovníků. Denně vyslechneme trápení až 500 dětí, dalších 500 se z kapacitních důvodů nedovolá. Pracujeme nonstop, ale nestačí to,“ uvedla Soňa Petrášková, ředitelka Linky bezpečí.

S jakými problémy děti nejčastěji volají?

Děti, které volají na Linku bezpečí nejčastěji řeší problematiku psychických potíží. V rámci nich se nejvíce objevuje téma sebevražedných myšlenek a sebepoškozování, dále smutky, deprese a úzkosti. Mezi další témata patří rodinné vztahy, osobní témata, šikana či potíže na internetu.

Děti a mladiství, kteří se z důvodu přetíženosti na Linku nedovolají, mají možnost najít pomoc i na novém webu prostřednictvím chatu, emailové poradny nebo informační poradny obsahující informace dle nejčastějších problémů, s kterými se klienti na Linku obracejí. Linka bezpečí pravidelně realizuje řadu preventivních programů a zapojuje se do odborných a veřejných akcí, které přispívají k rozvoji péče o duševní zdraví dětí a mladistvých. „Naši lektoři jezdí za dětmi do škol a sportovních klubů, natáčíme vzdělávací videa, podcasty a blog,“ dodala Soňa Petrášková, ředitelka Linky bezpečí.

Je práce na Lince bezpečí náročná?

„Naši odborníci se snaží být dětem a mladým lidem oporou v jejich náročných životních situacích, což vyžaduje velkou psychickou odolnost. Během dne vyslechnou nebo na chatu či v e-mailové poradně přečtou spoustu těžkých životních příběhů. Současně je to práce velmi smysluplná. U spousty klientů cítíte úlevu, slyšíte od nich poděkování a ocenění této práce,“ dodala Soňa Petrášková, ředitelka Linky bezpečí.

“Letos navazujeme na úspěšný koncept kampaně z loňského roku a rovněž pokračujeme ve spolupráci s Hitrádiem. Hlavním komunikačním nástrojem bude rádiový spot, jemuž propůjčil hlas herec Martin Stránský spolu s dětmi, které posílají svá přání Ježíškovi. Sdělení kampaně se objeví i na sociálních sítích. Lidé budou mít možnost podpořit Linku bezpečí na www.linkabezpeci.cz. Na propagaci kampaně se podílí agentura Silver B.C. a mediálním partnerem je Hitrádio,“ doplnila Regina Jandová, tisková mluvčí Linky bezpečí.


 

Letošní sbírka srdce dětem je u konce, za 12 let fungování vynesla víc než čtvrt miliardy korun

Zákazníci Lidlu opět prokázali svou štědrost. Nemocným dětem poputuje celkem 38 milionů korun. Sbírka Srdce dětem, v rámci které si mohli zakoupit samolepky ve tvaru srdíček, se konala ve všech prodejnách Lidlu od pondělí 31. října do neděle 13. listopadu. Za dvanáct let fungování pomohla tisícům nemocných dětí a vynesla neuvěřitelných 285 000 000 Kč. Po zásluze tak letos obhájila první místo v rámci Giving Tuesday jako nejštědřejší veřejná sbírka.

Sbírka Srdce dětem pomáhá nemocným dětem a jejich rodinám už dvanáctým rokem. Od roku 2010 vynesla celkem 285 000 000 Kč, které posloužily na uhrazení rehabilitačních pobytů, léků a zdravotnických potřeb pro více než sedm tisíc dětí. Podstatnou část tvořil také výtěžek z letošního ročníku ve výši 38 000 000 Kč, díky kterému se celková částka za dvanáctiletou podporu přehoupla za pomyslnou čtvrtmiliardovou hranici.

„Výsledek letošní sbírky je pro nás jednoznačně úspěchem. Naši zákazníci ukázali, že jim nejsou lhostejné osudy dětí a jejich rodin, které to v životě nemají vůbec jednoduché. Jsme vděční za každou korunu, zvlášť ve stávající nejisté době. Přestože jsme nepokořili loňský rekordní ročník, jsme z vybrané částky skutečně nadšení. Zvlášť, když se nám podařilo dosáhnout tak neuvěřitelného výsledku za celou dobu fungování sbírky,“ popsal generální ředitel Lidl Česká republika Pavel Stratil.

Na sbírce Srdce dětem Lidl již od začátku spolupracuje s obecně prospěšnou společností Život dětem. Díky každoroční sbírce může společnost nemocným dětem a jejich rodinám pomáhat celoročně. Zaměřuje se přitom na pomoc rodinám s těžce nemocnými dětmi, které se potýkají s dětskou mozkovou obrnou, nemocí motýlích křídel, svalovou dystrofií, onkologickými onemocněními, autismem a nejrůznějšími kombinovanými onemocněními. Peníze ze sbírky slouží potřebným na nákup konkrétních pomůcek a léčebných pobytů.

„Upřímně jsme s ohledem na aktuální náročnou a složitou situaci tak vysokou částku ani nečekali. Dojalo nás, kolik lidí dokáže i dnes myslet na druhé, kteří si sami nedokážou pomoci. Děkujeme všem laskavým dárcům, ale také zaměstnancům v prodejnách Lidl. Bez jejich obrovské pomoci a odhodlání by takový úspěch nebyl možný,“ doplňuje ředitelka obecně prospěšné společnosti Život dětem Maria Křepelková.

Velkou motivací bylo pro zaměstnance v prodejnách i to, že je děti, kterým sbírka pomohla, přijely se svými rodinami navštívit. Všichni se tak mohli společně vyfotit přímo v prodejně u plakátu, na kterém je fotografie dítěte s informací o konkrétní pomoci z předchozí sbírky. I zákazníci se tak mohli v průběhu sbírky seznámit s příběhy dětí ze svého regionu, kterým sbírka už pomohla, nebo teprve pomůže. Prodejnu v Hustopečích navštívil například pětiletý Matýsek potýkající se s autismem, který díky sbírce získal příspěvek na ABA terapii.

„V sobotu jsme navštívili všechny prodejny. V Mikulově to bylo naprosto úžasné, děkovali nám, že jsme se za nimi přijeli podívat a předali Matymu velkého medvěda. Vůbec jsme s mužem nechápali a byli jsme z toho tak dojatí. Patří jim rovněž velký dík. Moc děkuji za všechno a nesmírně si vážím vaší práce,” popsala návštěvu maminka Matýska Pavla Bölcskei.

  • Letošní sbírka Srdce dětem zabodovala i v rámci dárcovského hnutí Giving Tuesday. Obhájila totiž loňský úspěch a opět se stala nejštědřejší veřejnou sbírkou. Aktuální ročník sbírky Srdce dětem tak završí oznámení výsledku a zároveň koncert, který je určený speciálně pro rodiny s dětmi, kterým výtěžek poputuje.

(tz-lidl)


 

Zájem cizinců o ICT obory na českých vysokých školách výrazně vzrostl

V oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) bylo v Česku v roce 2021 zaměstnáno téměř 190 tisíc osob, z toho dvě třetiny v IT službách. Výdaje na výzkum a vývoj v ICT dosáhly 27,5 miliardy korun a výdaje domácností za ICT vybavení a služby se blížily hodnotě 118 miliard korun. ICT obory studovalo v loňském roce na vysokých školách 22 tisíc osob, z nichž necelou třetinu tvořili cizinci.

V roce 2021 bylo v ICT sektoru zaměstnáno 186 tisíc osob a jejich podíl na celkové zaměstnanosti dosáhl 3,5 %. Více než dvě třetiny z nich pracovaly v podnicích s převažující činností v oblasti poskytování IT služeb. „Ve výrobě informačních technologií pracovalo v loňském roce 25 tisíc osob, ve srovnání s rokem 2010 se jejich počet snížil o 15 %. V IT službách jsme naopak za stejné období zaznamenali výrazný nárůst počtu pracujících, a to o více než dvě třetiny na 128 tisíc v roce 2021. Ke změně nedošlo v telekomunikacích, v letech 2010 i 2021 pracovalo v tomto odvětví 22 tisíc osob,“ vysvětluje Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

V roce 2021 studovalo na našich vysokých školách ICT obory více než 22 tisíc studentů, z nichž 83 % tvořili muži. „V průběhu posledních let se mezi studenty ICT oborů zvýšilo zastoupení žen. Až do roku  2010 jich bylo kolem 12 %, ale v posledních třech letech dosáhl jejich podíl již na 17 %,“ uvedla Eva Myšková Skarlandtová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/zajem-cizincu-o-ict-obory-na-ceskych-vysokych-skolach-vyrazne-vzrostl

(tz-čsú)


 

29. listopadu – Výběr z médií: zájem o exotické dovolené, více pacientů s rakovinou slinivky a dohody o vině a trestu

V českém tisku se v úterý dočtete, že Češi s vyššími příjmy dál létají za exotikou, píše deník E15. Stoupá počet pacientů s rakovinou slinivky, varuje Deník N. A podle Lidových novin v Česku přibývá návrhů na dohodu o vině a trestu. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vychází nová Statistická ročenka

Český statistický úřad dnes vydal Statistickou ročenku České republiky 2022, přinášející údaje o stavu a vývoji nejdůležitějších oblastí hospodářského, sociálního a kulturního života země. Od vzniku samostatného státu v roce 1993 jde již o 30. svazek této edice. Publikace vychází v uživatelsky přívětivějším, větším formátu, obsahuje i nové grafické prvky a zvýšila se její barevnost.

„Letošní vydání ročenky přináší komplexní pohled na rok 2021, který byl, podobně jako rok předchozí, ovlivněn pandemií onemocnění covid-19. Uskutečnila se v něm také významná a výjimečná statistická událost, kterou bylo sčítání lidu, domů a bytů, jež u nás v moderní podobě probíhá v pravidelných cyklech již od roku 1869,“ říká předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

K 31. 12. 2021 měla Česká republika 10 516 707 obyvatel, 86 měst s více než 15 000 obyvateli, hlavní město Praha mělo 1 275 406 obyvatel. Celorepubliková bilance přirozené měny byla záporná, zemřelo o 28,1 tisíce více osob, než kolik se živě narodilo dětí. Jednalo se tak o nejhlubší přirozený úbytek v historii Česka od roku 1918. Počet zemřelých byl nejvyšší od konce druhé světové války, přičemž v porovnání s průměrem let 2015–2019 byl vyšší o čtvrtinu. Zahraniční stěhování zaznamenalo kladný výsledek ve výši 50,0 tis. osob, nejvyšší od roku 2009.

(tz-čsú)


 

Polovina olivových olejů nevyhověla při kontrole Potravinářské inspekce

Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že polovina hodnocených vzorků byla nevyhovující. Olivové oleje při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ – ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie – nebo měly nesprávně uvedené údaje na obalu. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový olej“, který nelze jako potravinu nabízet.

Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů.

Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že u 5 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou deklarací na etiketě. U celkem 5 dalších vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů.

Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků SZPI zveřejnila na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Výsledky kontrol v průběhu několika let ukazují, že se do ČR dovážejí olivové oleje, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii a indikují, že dovozci podceňují schopnost dozorových orgánů v ČR hodnotit jakost olivových olejů. Přestože ČR není produkční zemí tohoto typu potraviny, úroveň kontroly olivových olejů v tuzemsku se uskutečňuje dle standardů kladených evropskými právními předpisy, a to za využití akreditovaných laboratoří v tuzemsku i zahraničí.

Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v nesnížené intenzitě i v příštím roce. O zjištěných nevyhovujících vzorcích SZPI informuje dozorové orgány v příslušných státech.

SZPI nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.

(tz-szpi)


 

28. listopadu – Výběr z médií: ceny bytů u pražského metra, trojky z chování a české pivo v Rusku

V českém tisku se v pondělí dočtete o cenách bytů u stanic pražského metra. Tématu se věnuje deník E15. Mf Dnes přináší přehled okresů, ve kterých žáci nejčastěji dostávají trojky z chování. A české pivo se dá dál koupit v Rusku, popisují Hospodářské noviny. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře