JIŽNÍ ČECHY: Adventní období na Budějovicku již začalo, je letos naplněno mnoha...

JIŽNÍ ČECHY: Adventní období na Budějovicku již začalo, je letos naplněno mnoha tematickými akcemi

 

Na Budějovicku v jižních Čechách začalo adventní období doslova nabité akcemi. Na trzích v Budějovicích se tradičně bruslí kolem Samsonovy kašny, tematický program připravili také v Hluboké a v Týně nad Vltavou. Na mnoha místech se konají vánočně laděné workshopy nebo koncerty. Za Mikulášem s čerty můžete vyrazit parním vlakem, na lodi či na safari.

Českobudějovický advent na náměstí Přemysla Otakara II. s trhy a unikátním kluzištěm kolem kašny patří dlouhodobě mezi nejkrásnější vánoční akce v republice. Dokládá to také fakt, že se budějovický strom již pětkrát za sebou umístil na prvním místě ve čtenářské anketě o nejkrásnější vánoční strom České republiky. Pozadu s programem nezůstávají ani další města v oblasti Budějovicka. 26. listopadu začíná program v Hluboké nad Vltavou s názvem Andělská Hluboká a o den později pak také v Týně nad Vltavou. Na vánoční trhy a adventní program tradičně přijíždějí lidé z celé republiky, kteří zde tráví třeba prodloužený víkend nebo několik dnů volna.

Kompletní přehled akcí, na které můžete na Budějovicku vyrazit najdete na https://bit.ly/AdventCB2022

Čertovské safari, pekelný vláček i plavba s čertem u kormidla

Aktivity spojené s adventním obdobím na Budějovicku si mohou návštěvníci užít na řadě dalších míst. Již tradičně se koná Vánočně nasvícená Zoo Hluboká, která se v průběhu let stala jednou z nejnavštěvovanějších událostí. Speciální prohlídky a program čeká také hosty Zámku Hluboká a sousední Alšovy jihočeské galerie. Čertovské rojení v Safari pak pořádají v Safari Resortu v Hluboké u Borovan, ze slepého ramene Malše vypluje Čertovská plavba, při které bude za kormidlem lodi namísto kapitána čert a hodné děti navštíví Mikuláš. V Týně nad Vltavou se o svůj pekelný vláček s obyčejnými smrtelníky podělí samotný Lucifer a odveze je za Mikulášem do návštěvnického centra JE Temelín v zámečku Vysoký Hrádek. Milovníky vánoční výzdoby a lidových řemesel čeká 1. ročník prodejní výstavy Vánoce na Výstavišti v Českých Budějovicích.

Dobrou zprávou pro milovníky kultury je, že Jihočeské divadlo hraje také v průběhu prosince. Oživlý příběh jihočeských Vánoc přinese poetické a něžné ztvárnění Rybovy České mše vánoční v inscenaci Hej Mistře, špičkové taneční výkony pak Balet Gala #2 a před svátky pobaví komedie Bačkorové. Vstupenky na všechna tři představení jsou navíc v balíčku za zvýhodněnou cenu. V Jihočeském muzeu připravili tématickou výstavu “Andělský zpěv slyšeli, do Betléma běželi…”, která přibližuje zvyklosti a způsoby, jakým Vánoce slavili naši předci. Součástí výstavy je také doprovodný program, během kterého budou probíhat pravidelné ukázky lidových tvůrců ve výstavním sále, ale také třeba vánoční koncert Konzervatoře České Budějovice, nebo zpívání koled na schodech budovy muzea.

“Adventní období v turistické oblasti Budějovicko je letos opravdu nabité, proto jsme vytvořili ucelený přehled aktivit, který návštěvníkům usnadní orientaci. Stačí si jen vybrat, vyrazit a hlavně si to užít,” říká ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský.

 

● Českobudějovický advent 2022 – 18. 11. – 31. 12.

● Ledové kluziště kolem Samsonovy kašny v ČB – 23. 11. – 31. 12., 10:00 – 21:00

● Andělská Hluboká 2022 – od 26. 11.

● Vltavotýnský advent 2022 – od 27. 11.

● Čerti v ZOO – ZOO Hluboká – 3. 12.,

● Pekelným vláčkem za Mikulášem – vlakové nádraží Týn nad Vltavou – 3. 12., 14:00

● Čertovské rojení v Safari – Safari Resort Hluboká u Borovan – 3. 12., 11:00 – 19:00

● Přílet anděla – náměstí ČB – 5. 12., 17:45

● Čertovská plavba – Kavárna VLNNA České Budějovice – 6. 12., 16:30 a 17:00

● Vánočně nasvícená ZOO – ZOO Hluboká – 9. 12. – 8. 1.

● Adventní prohlídka Zámku Hluboká s funkční kuchyní – 17. – 18. 12.

● Vánoce v Jihočeském muzeu – výstava a doprovodné programy – 25. 11. – 2. 1.

● kompletní přehled akcí na bit.ly/AdventCB2022

 

Text a foto: Vojen SMÍŠEK, manažer marketingu destinace Budějovicko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAŠE TIPY: Programy pro veřejnost ve dnech adventních a vánočních nejen na jihu Čech


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře