NAŠE MĚSTO VIMPERK: Osmý ročníku festivalu Šumava litera zná vítěze

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Osmý ročníku festivalu Šumava litera zná vítěze

Foto: Městské kulturní středisko Vimperk

 

V sobotu 19. listopadu byly v Městském kulturním středisku Vimperk uděleny ceny festivalu Šumava Litera. Letos byla uvedena nová struktura ocenění, kdy odborné poroty vybíraly vítěze ze třech předem známých finalistů.

Cena Johanna Steinbrenera se uděluje ve čtyřech kategoriích. V kategorii beletrie a poezie byla udělena Petře Klabouchové za detektivní román Prameny Vltavy. Vítězem kategorie populárně naučná publikace se stal Luděk Němec s místopisnou publikací České Žleby. Ve výtvarné kategorii byl prvním místem oceněn obsáhlý výpravný titul Boleticko – krajina zapomenuté Šumavy od autorů Petr Hudičák, Zdena Mrázková a Jindřich Špinar. V kategorii nejlepší německojazyčná publikace o Šumavě se vítězi stali Stefan Rammer a Karl-Heinz Reimeier s knihou Meine Künstler – Unsere Künstler, která představuje 74 portrétů umělců z dolnorakouského regionu.

Letos poprvé byla udělena nová mezinárodní Cena Šumava Litera za významný přínos pro česko-německo-rakouskou spolupráci. Mezinárodní porota zasedla ve složení Peter Becher, Katharina Eisch-Angus, Gerhard Hopp, Renata Jachs, Tomáš Kafka, Petr Koura a David Stecher. Laureátkou se stala Alena Ježková se strhujícím příběhem česko – německo – židovské rodiny na pozadí událostí dějin 20. století, který zachytila v povídkové knize Ruce houslisty.

Cenu publika Šumavská ozvěna ))) získala letos kniha Dobrodružné výlety s dětmi po Šumavě autorky Jany von Luxemburg, která představuje 27 okružních tras, jež vás zavedou na známá, méně známá i téměř neznámá místa oblíbené Šumavy.

Do Síně slávy byl uveden legendární esejista, historik umění, básník a prozaik Josef Kroutvor.


 

Festival Šumava Litera probíhá od roku 2015. Pořadatelem festivalu jsou Městské kulturní středisko Vimperk a spolky Šumava Litera a Knihy über Grenze a mezi hlavními partnery jsou kromě města Vimperk a Jihočeského kraje rovněž bavorské spolky Karl Klostermann Verein a měsíčník Der Böhmerwald. Od letošního roku má festival i svou bavorskou letní variantu, která se v létě 2023 uskuteční ve Freyungu v rámci Bavorské zemské výstavy. Další akce, jako jsou například tematické procházky do šumavské přírody, najdete na webu pod hlavičkou Šumava Litera Plus.

Festival je z větší části organizován dobrovolníky. Letos poprvé se koná pod záštitou českého velvyslance v Německu, pana Tomáše Kafky a prvního náměstka hejtmana Jihočeského kraje, pana Františka Talíře.

Hlavní festivalový týden se koná každý rok v půlce listopadu ve Vimperku a partnerských městech a obcích. V letošním ročníku jste kromě Vimperka mohli absolvovat připravené pořady ve Čkyni, Plzni a ve Volyni. Téma letošního roku bylo „Tajemná a prokletá místa Šumavy a Bavorského lesa“

a hlavním hostem byla Václava Jandečková, autorka knihy Falešná hranice.

Cílem festivalu je podporovat rozvoj přeshraniční spolupráce a přiblížit široké veřejnosti knihy s tématikou Šumavy či šumavských autorů, které byly vydány v předchozím roce. Pro letošní ročník bylo nominováno 65 knih.

www.sumava-litera.eu


 

Ceny Johanna Steinbrenera:

Beletrie

1. místo: Petra Klabouchová – Prameny Vltavy

další finalisté:

Michaela Klevisová – Prokletý kraj

Robert Steun – Šumava mezi dvěma národy

 

Populárně naučné publikace

1. místo: Luděk Němec – České Žleby další finalisté:

Michaela Vlčková – Duchovní krajina Novohradských hor

Josef Šupler – Z novohradské farní vsi Rychnov

 

Výtvarné publikace

1. místo: Petr Hudičák, Zdena Mrázková, Jindřich Špinar – Boleticko – krajina zapomenuté Šumavy

další finalisté:

Jan Dvořák – Národní park Šumava – 30 let

Jan Blažek, Marek Toman – Odsunuté děti

 

Další udělené ceny:

Síň slávy: Josef Kroutvor

Šumavská ozvěna ))): Jana von Luxemburg – Dobrodružné výlety s dětmi po Šumavě

Šumava virtuální: Porota se rozhodla neudělit v této kategorii žádnou cenu.

 

Autorem skleněných cen je vimperský sklář Jaroslav Zedník.

Partnery festivalu jsou: Městská knihovna Vimperk, Městské muzeum ve Volyni, Knihovna města Plzeň, Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích, Synagoga ve Čkyni, hotel Zlatá hvězda, Kavárna Ve Skále, Správa Národního parku Šumava a časopis Der Böhmerwald.

Gratulujeme vítězům a oceněným a všichni, autoři a nakladatelé mají náš respekt. Děkujeme všem, kteří nám pomáhali a kteří navštívili festivalové pořady a těšíme se na další ročník festivalu v příštím roce.

Za pořadatele,

Tomáš Jiřička, Martin Sichinger a Václav Vácha


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře