ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Čeká nás první zimní situace této sezony, kdy se...

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Čeká nás první zimní situace této sezony, kdy se výrazně ochladí a sněžení čekáme ve všech polohách

 

Během zítřka (pátek 18. 11.) se bude od severovýchodu ochlazovat, teploty klesnou pod bod mrazu. Mokré povrchy budou namrzat a místy se vytvoří náledí, v případě sněhové pokrývky i zmrazky.

V sobotu během dne bude místy celodenní mráz, náledí a zmrazky proto mohou přetrvávat až do nedělního dopoledne (20. 11.).

Sněžení se v nižších polohách (polohy pod 400 m n. m.) jako první objeví na severovýchodě v oblasti Jesenicka a Osoblažska už dnes v noci. Během zítřejšího dne kvůli výraznému ochlazení od severovýchodu bude déšť většinou přecházet ve sněžení postupně na celém území, nejpozději na jihozápadě až v noci na sobotu.

Čekáme, že v nížinách napadne 0 až 5 cm, na horách až 10 cm nového sněhu za 12 hodin ( mapy nového sněhu). Pozor, intenzivnější sněžení (až 2 cm za hodinu) může snižovat dohlednost.

Nelze vyloučit ani mrznoucí srážky a ojedinělou tvorbu ledovky, ale ta se objeví jen s velmi malou pravděpodobností.

Jaký je rozdíl mezi náledím a ledovkou? Odpověď najdete v tomto krátkém videu: https://www.youtube.com/watch?v=qosjn55_jzo

 

Předpověď nového sněhu za 24 hodin za dnešní den do 01 SEČ, model ALADIN.

 

Předpověď nového sněhu za 24 hodin za zítřejší den (pátek 18. 11., mapa zobrazuje předchozích 24 hod od termínu červeně), model ALADIN. Pásmo výraznějších srážek se může ještě mírně posunout oproti předpovědi, je třeba tuto mapu brát s rezervou.

 

FB – ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV


 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Aktuální výstraha


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře