Z PRVNÍ RUKY: 45. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 45. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Vimperk v barvách podzimu – na nábřeží Volyňky / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

12. listopadu – Výběr z médií: vady řeči u dětí i dospělých, kost z 3D tiskárny i rady k zazimování chalupy

V sobotním tisku se dočtete, že vadou řeči trpí až pětina Čechu, a to včetně dospělých. Téma pro Regionální deník. Mf Dnes informuje o počinu českých lékařů, kteří operovali pomocí kosti z 3D tiskárny. Česko opouští Afriku, podle expertů jde ale o chybu, píší Lidové noviny. Právo se zaměřuje na rady, jak připravit chalupu na blížící se zimu. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Každý desátý klient VZP trpí cukrovkou, třetinu z nich tvoří senioři ve věku 70–79 let

Diabetes mellitus, neboli cukrovka, patří mezi chronické civilizační onemocnění. Jen mezi klienty VZP se vloni s touto chorobou léčilo téměř 570 tisíc lidí, třetinu z nich tvoří senioři ve věku 70–79 let.  Pojišťovna za léčbu cukrovky svých klientů vloni uhradila 8,4 mld. Kč, tj. o 1,3 miliardy korun více než před pěti lety. Statistiku vydává pojišťovna k příležitosti Světového dne diabetu, který si připomínáme 14. listopadu.

Z 8,4 miliard celkových nákladů na péči o diabetiky šlo loni přes 4,7 miliardy korun na léky na předpis. Necelé dvě a půl miliardy zaplatila VZP za zdravotní výkony. Zbytek do celkové částky připadl například na různé zdravotnické pomůcky, lázně apod.

Počet klientů VZP, kteří se léčili s diabetem v uplynulých 5 letech, a náklady na jejich léčbu

 

Počet pacientů

Náklady na léčbu v tis. Kč

2017

553 015

7 090 615

2018

557 157

7 340 215

2019

571 244

7 791 359

2020

561 807

8 289 695

2021

568 649

8 406 277

Diabetes mellitus nebolí, a proto probíhá mnohdy mnoho let skrytě. VZP proto velmi dbá na motivaci především praktických lékařů k provádění pravidelného screeningu, tzn. vyhledávání nemocných, a jejich následnému důslednému léčení,“ říká předseda Správní rady VZP ČR Tom Philipp.

Diabetes mellitus se bohužel nevyhýbá ani nejmladším ročníkům. V těchto případech jde zejména o cukrovku 1. typu, která je spojována s váhovými výkyvy, nechutenstvím nebo přejídáním, žízní a častým močením, opakovanými kožními infekcemi apod. Pacienti s touto diagnózou jsou doživotně odkázáni na podávání inzulínu. Nejvíce léčených klientů s diabetem ale VZP mezi svými klienty eviduje ve věkových kohortách 60–69 let a 70–79 let. V součtu se v této věkové kategorii jedná o více než 340 tisíc lidí. V tomto případě jde nejčastěji o cukrovku 2. typu. Propuká u lidí ve středním a vyšším věku. Choroba nemá tak agresivní nástup jako diabetes 1. typu, proto dochází k jejímu pozdějšímu odhalení. Ohroženější jsou lidé obézní, s nedostatkem pohybu a nezdravými stravovacími návyky, svoji roli zde hraje také genetika, pokud jeden či oba z rodičů touto chorobou trpěli.

Diabetes 2. typu zkracuje očekávanou délku života až o deset let, příčinou jsou především dlouhodobé komplikace. Vidím proto jako základní úkol pro VZP podporovat své klienty v prevenci diabetu dodržováním zdravého životního stylu a v případě onemocnění k dodržování léčebného režimu tak, aby hladina cukru v krvi nekolísala a byla co nejblíže fyziologickým hodnotám,“ říká Tom Philipp. Lékaři dnes dle jeho slov mají k dispozici nejmodernější léčebné, diagnostické a monitorovací metody, včetně široké škály léků určených k terapii diabetu, pomocí kterých je možné držet hladinu cukru v krvi blízko normálním hodnotám a tím předejít chronickým komplikacím.

PRAKTICKÉ INFORMACE:

Příspěvek na odbornou pedikúru – od 1. 1. 2023

Dospělí klienti, kteří se léčí s diabetem, budou moci od 1. ledna 2023 nově čerpat 3 000 korun na odbornou přístrojovou pedikúru nebo ošetření zdravotní sestrou s podiatrickým kurzem.

Příspěvek na zdravotní pomůcky diabetikům

Pojišťovna nabízí příspěvek 3 000 Kč určený výhradně diabetikům (pacientům dětským i dospělým). Lze jej využít k proplacení desinfekčních prostředků či testovacích proužků, na nákup jehel k inzulinovým perům, na nákup gelů a krémů určených k hojení ran a další. K žádosti je třeba pouze doklad o zaplacení a potvrzení diagnózy, více zde.

Pohybové aktivity

Příčinou cukrovky je porucha metabolismu cukrů, při které tělo není schopné udržet hladinu krevního cukru v mezích normy. Prevence je možná jen částečně. Spočívá mj. v dostatku pohybu. VZP proto svým klientům přispívá na pohybové aktivity. Dospělým klientům od 18 let 500 Kč ročně, dětem a mladistvým 800 Kč (do 31. 12. 2022), resp. 1 000 Kč (od 1. 1. 2023).

Kontrola diabetické retinopatie – prevence závažného poškození zraku

Klienti VZP, kteří se léčí s diabetem, mohou nově absolvovat oftalmologické vyšetření diabetické retinopatie přímo v ordinacích některých diabetologů. Po dohodě s Českou diabetologickou společností zavedla VZP nové výkony, které toto umožňují. Podmínkou je potřebné vybavení k počítačové analýze digitálních snímků sítnice.

(tz-vzp)


 

S internetovým obchodováním rostou i počty porušení zákonů

(Praha, 11. listopad 2022) Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách internetového obchodování. V této oblasti uskutečnila 177 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 80 %.

„Kontroly ČOI potvrdily, že i ve 3. čtvrtletí 2022 přetrvávají nedostatky zejména u poskytování kompletních informací o prodávaných výrobcích. V některých případech se obchodníci uchýlili i k nekalé obchodní praktice. Česká obchodní inspekce se bude segmentu internetového obchodování důsledně věnovat a kontroly budou dále pokračovat,“ uvádí k výsledkům kontrol ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Česká obchodní inspekce uskutečnila v období od 1. července do 30. října tohoto roku 177 kontrol, které byly zaměřené na nabídku a prodej výrobků po internetu. Kontrolovanými subjekty byly podnikající fyzické a právnické osoby vyvíjející obchodní aktivity v internetovém prostředí.

ČOI kontrolovala především dodržování povinností, které provozovateli ukládá zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Česká obchodní inspekce v této oblasti zjistila porušení zákonů ve 142 případech (80,2 %). Zjištěné procento porušení právních předpisů neodráží reálnou úroveň elektronického obchodování v ČR, protože kontroly České obchodní inspekce jsou cílené převážně na obchodníky, na které inspekce eviduje podání spotřebitelů (často i několik na jednoho obchodníka), nebo má důvodné podezření, že by mohlo docházet k porušování zákonů.

Zjištěné nedostatky

Česká obchodní inspekce zjistila, že zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, byl ve sledovaném období porušen ve 297 případech. Konkrétně se jednalo o porušení těchto ustanovení:

  • v 75 případech prodávající neinformoval spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění (reklamace), společně s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit (§ 13)
  • v 63 případech prodávající použil vůči spotřebiteli klamavé konání ve smyslu poskytování nepravdivých informací či informací uvádějících v omyl o výrobku, službě, ceně, servisu, prodávajícím, právech spotřebitele, apod. (§ 4 odst. 4 v návaznosti na § 5 odst. 1, 2, 3)
  • v 53 případech bylo zjištěno klamavé opomenutí, neboť prodávající či poskytovatel služby opomenul spotřebiteli poskytnout podstatné informace o výrobku či službě, popř. informace zatajil nebo je poskytl nejasným, nejednoznačným či nesrozumitelným způsobem (§ 4 odst. 4 v návaznosti na § 5a odst. 1, 2)
  • v 51 případech prodávající neinformoval žádným způsobem spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů – ADR (§ 14)
  • ve 24 případech nedodržel obchodník postup při uplatnění a řešení reklamací, zejména v oblasti, kdy prodávající má povinnost přijmout reklamaci a vystavit o tom písemné potvrzení a dále povinnost o reklamaci rozhodnout a vyřídit ji ve stanovené lhůtě (§ 19 odst. 1, 3)

Porušení dalších ustanovení zákona č. 634/1992 Sb. bylo zjištěno v menším rozsahu.

V dalších 30 případech se jednalo o porušení jiných právních předpisů, které jsou předmětem dozoru České obchodní inspekce, např. zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh (10 případů) nebo zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky (8 případů). Právní předpisy Evropské unie byly porušeny ve 23 případech.

Uložená opatření

Ve sledovaném období (1. červenec – 30. září 2022) nabylo právní moci celkem 192 pokut subjektům podnikajícím v online prostředí a to v celkové výši 3 203 000 Kč.

Nejvyšší pokuta, ve výši 300 000,- Kč, byla pravomocně uložena společnosti Kovonástroje s.r.o., která prostřednictvím internetových stránek https://www.kovonastroje.cz mimo jiné prodávala respirátor FFP2/KN95, model 9052A, který ze zákona nemohl být vůbec prodáván na tuzemském trhu, neboť nedisponoval příslušným prohlášením o shodě (postrádal označení „CE“). Součástí sankce jsou i další zjištěná porušení právních předpisů.

Druhá nejvyšší pokuta, ve výši 250 000,- Kč, byla pravomocně uložena společnosti FINALTY TARGET MEDIA s.r.o., která provozuje webové stránky https://mollio.cz. Spotřebiteli jasným a jednoznačným způsobem nesdělila, že se nejedná o tzv. klasický obchodní model internetového obchodu, ale že jde „pouze“ o zprostředkování prodeje výrobků, kdy prodávajícím je třetí subjekt ze země mimo EU, obvykle z Číny. Tím se dopustila klamavé obchodní praktiky.

(tz-čoi)


 

Ministerstvo představilo vyhlášku regulující nikotinové sáčky

Ministerstvo zdravotnictví představilo vyhlášku o nikotinových sáčcích. Ta upravuje požadavky na složení, vzhled, jakost a vlastnosti nikotinových sáčků bez obsahu tabáku. Klade také důraz na jejich označování včetně zakázaných prvků nebo na oznamovací povinnost výrobců a dovozců před uvedením výrobku na trh. Vyhlášku nyní posoudí pracovní komise Legislativní rady vlády a čeká ji proces tzv. technické notifikace u Evropské komise. V účinnost by pak měla vstoupit v červenci příštího roku.

Nikotinový sáček bez obsahu tabáku je novým typem výrobku dostupným na českém trhu. Jeho popularita jakožto alternativy klasických tabákových výrobků, které obsahují nikotin, roste především mezi náctiletými. Nikotinové sáčky mají kromě obsahu vysoce návykové látky společný s tabákovými výrobky typu snuss, žvýkací tabák i princip užití, nelze je však vzhledem k absenci tabáku zařadit pod definici tabákového výrobku. Ministerstvo zdravotnictví proto přistoupilo k regulaci složení a dalších atributů formou vyhlášky.

„Nikotin představuje několik zdravotních rizik, a kromě toho je vysoce návykovou látkou, která častokrát vede k celoživotní závislosti. V České republice je na trhu několik druhů nikotinových sáčků s různou příchutí včetně rozdílného obsahu nikotinu v jedné dávce. Na to je potřeba reagovat. Vyhláška mimo jiné z důvodu ochrany veřejného zdraví stanovuje maximální množství nikotinu v jedné dávce na 12 mg, řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

V nejbližší době bude Poslanecká sněmovna projednávat novelu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (sněmovní tisk 321/0), která si klade za cíl zamezit distribuci nikotinových sáčků osobám mladším 18 let a zintenzivnit kontrolní činnosti u jejich prodejců. Ministerstvo zdravotnictví k tomuto návrhu zákona vyjádřilo podporu. V dolní komoře jsou však i další dva poslanecké návrhy, které jsou však věcně i legislativně nedostatečné. „Jsem rád, že budou jasně stanovena pravidla pro distribuci a dojde k nastavení vyváženého regulatorního prostředí. Podporujeme proto rychlé přijetí této novely,” zdůraznil Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory ČR.

(tz-mz)


 

Lesy ČR pomáhají státu mimořádným odvodem 3,81 miliard korun

Hradec Králové, 11. listopadu 2022 – Pomoc státu v ekonomické krizi poskytly Lesy České republiky, když letos odvedly do státní pokladny 3,81 miliard korun. Částku dnes podnik odeslal na účet České národní banky.

O odvodu rozhodla vláda. „Musíme tomu přizpůsobit plánované investice. Ale protože jde o krok mimořádný, měli bychom beze změny pokračovat zejména v obnově lesů i opravě lesní dopravní sítě, které si v nejbližších letech vyžádají desítky miliard korun,“ řekl Jiří Groda, pověřený generální ředitel Lesů ČR.

(tz-lčr)


 

11. listopadu – Výběr z médií: IT zakázky pro stejné firmy, rostoucí obliba terénních aut a miliarda za české předsednictví

V českém tisku se v pátek dočtete, že přes polovinu objemu IT zakázek zajišťují stále stejné společnosti. Upozorňuje na to deník E15. Stále více Čechů nakupuje podle Deníku terénní auta. A české předsednictví v radě Evropské unie stálo zatím vládní kasu necelou miliardu korun, píše Mf Dnes. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

ČOI zakázala na trhu nebezpečnou dětskou pokladničku

(Praha, 10. listopad 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že v internetovém obchodě www.miniinthebox.com je v nabídce hračka, která může znamenat pro nejmenší děti závažné bezpečnostní riziko. Jedná se o pokladničku na mince s názvem Coin box.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Omezení provozu celého Městského úřadu Vimperk ve čtvrtek 1. prosince a v pátek 2. prosince

Vážení klienti našeho městského úřadu, vzhledem k plánované rozsáhlé aktualizaci softwarového vybavení bude na celém Městském úřadě Vimperk omezen provoz, a to: ve čtvrtek 01.12.2022 a v pátek 02.12.2022.

Omezení se týká všech budov úřadu (Steinbrenerova 5 a 6, náměstí Svobody 8, Nad Stadiónem 199, Kaplířova 65). Agendu Registru vozidel, agendy Czech Pointu, vidimaci a legalizaci si v těchto dnech nebudete moci vyřídit. Během odstávky nebude možné k platbě využít platební karty, akceptována bude pouze hotovost nebo bankovní převod. Telefonní spojení a e-maily na naše zaměstnance zůstanou v provozu. Pokud plánujete v této době návštěvu Městského úřadu Vimperk, tak ji doporučujeme přesunout na jiný termín. Od pondělí 05.12.2022 bude již provoz na celém městském úřadě v plném rozsahu.

Děkujeme za pochopení. Jan Tůma, tajemník MěÚ Vimperk


 

Vláda schválila využití peněz z emisních povolenek pro úsporu energií domácností. Nic nebrání tomu, rozjet i NZÚ Light

Vláda schválila zařazení nového programu HOUSEnerg pod Modernizační fond, díky tomu je zajištěno financování enormně zatíženého programu Nová zelená úsporám i jeho připravovaného podprogramu NZÚ Light.

„Díky tomu, že jsme dnes na vládě schválili financování nového programu HOUSEnerg na zvýšení energetické účinnosti českých domácností v rámci Modernizačního fondu, může MŽP co nevidět spustit i nový dotační podprogram NZÚ Light. Zranitelným domácnostem, kterým chybí peníze ke spolufinancování dotace z klasické Nové zelené úsporám, má přispět na jednoduchá opatření pro úsporu energií. Dotace bude určena třeba na výměnu oken a dveří či zateplení fasád,“ zdůraznil ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V NZÚ Light budou žádosti o dotaci mnohem jednodušší, ubyde administrativy i finanční zátěže. Žádosti se budou podávat bez projektů a energetických posudků. Zvýší se i rychlost prováděných energeticky účinných opatření, zájemci si je budou moci zajistit i svépomocí. K programu se připravuje i podpůrná poradenská síť a možnost využití záloh, které lidé dostanou v předstihu, aby opatření mohly provést i domácnosti s nižšími příjmy. Bližší podrobnosti představí ministr Jurečka v příštím týdnu.

„Víme, že alokovaných 55 miliard korun pro program HOUEnerg zajistí v nejbližších letech dobré podmínky pro celorepublikovou úsporu energií a potřebnou podporu pro zajištění naší energetické soběstačnosti. Jde proto o jedinečnou pomoc vlády českým domácnostem v době energetické krize,“ dodává ministr Jurečka.

MŽP se spolu se SFŽP ČR dlouhodobě snaží zajistit financování energeticky úsporných investičních opatření a pořizování alternativních zdrojů energie pro domácnosti, proto navrhlo samostatný program, jehož financování bude probíhat z výnosů postupně dražených emisních povolenek zařazených do Modernizačního fondu, které má Česká republika do roku 2030 k dispozici.

Program HOUSEnerg se soustředí na podporu komplexních i dílčích opatření ke zlepšení energetické účinnosti a využití obnovitelných zdrojů v rodinných a bytových domech a bude pokračovat ve financování opatření již téměř vyčerpaného úspěšného dlouholetého dotačního programu Nová zelená úsporám.

Podpora těchto typů opatření je zejména v této době zásadní pro snižování energetické náročnosti rezidenčního sektoru i výdajů domácností na energie. Současně přispívá k využívání lokálních zdrojů obnovitelné energie a v neposlední řadě pak energetické bezpečnosti na úrovni jednotlivých domácností. Prostředky z programu HOUSEnerg budou rozdělovány v již zavedeném velmi úspěšném programu Nová zelená úsporám (NZÚ21+).

(tz-mžp)


 

Vývozní a dovozní ceny se meziměsíčně snížily

V září 2022 vývozní ceny meziměsíčně poklesly o 0,7 %, meziročně rostly o 14,3 %. Dovozní ceny se meziměsíčně snížily o 2,0 %, meziročně rostly o 20,0 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 101,3 %, meziročně 95,3 %.

„V září 2022 se vývozní ceny meziměsíčně snížily o 0,7 % a dovozní ceny o 2,0 %. Největší vliv měl ve vývozu pokles cen elektřiny a v dovozu snížení cen plynu. Meziročně však ceny nadále výrazně rostly, ve vývozu o 14,3 % a v dovozu o 20,0 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyvozu-a-dovozu-zbozi-zari-2022

(tz-čsú)


 

Meziroční růst cen zpomalil

Spotřebitelské ceny meziměsíčně klesly o 1,4 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména promítnutím Úsporného tarifu a odpuštěním poplatku za podporované zdroje energie pro ceny elektřiny a na druhé straně vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 15,1 %, což bylo o 2,9 procentního bodu méně než v září. 

„Největší vliv na vývoj cenové hladiny měla v říjnu vládní úsporná opatření pro domácnosti ve formě příspěvku na energie. Díky promítnutí Úsporného tarifu do cen elektřiny a nulovému poplatku za podporované zdroje energie se ceny proti září snížily o 1,4 %. Byl to jediný meziměsíční pokles cen od prosince 2020. Meziroční růst cen zpomalil na 15,1 %,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-rijen-2022

(tz-čsú)


 

Ministr Síkela: V tuzemských zásobnících jsou historicky nejvyšší zásoby plynu

K 10. listopadu je v tuzemských zásobnících 3 miliardy a 410 milionů metrů krychlových zemního plynu, naplněny jsou tedy z 99 procent. Jde o historicky nejvyšší zásoby plynu, jaké kdy byly v tuzemských zásobnících zaznamenány. Přes ruské zastavení dodávek přes plynovod Nord Stream 1 se nadále daří pokrývat jak denní spotřebu plynu, tak vytvářet zásoby. Od začátku září, kdy Rusko dodávky přes Nord Stream 1 zastavilo, se podařilo navýšit zásoby o více než půl miliardy.

„Procházeli jsme s kolegy záznamy a opravdu jsme nenašli žádný den, kdy by v tuzemských zásobnících bylo více plynu než dnes. V zásobnících je celkem 3 miliardy a 410 milionů metrů krychlových zemního plynu, naplněny jsou tedy z 99 procent,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Jak všichni víme, těchto historických zásob se podařilo dosáhnout přes to, že ruský plyn do Česka už dva měsíce neproudí. Daří se ho totiž nahrazovat částečně plynem z Norska a mixem LNG z Belgie a Holandska. Zároveň se vládě podařilo ve prospěch státu zajistit kapacitu v LNG terminálu v Holandsku,“

Dosažení historicky vysoké úrovně zásob plynu předcházely jak kroky vlády a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), tak individuální snižování spotřeby. „Od začátku října jsme dosud ušetřili okolo 250 milionů kubíků a snížili spotřebu asi o 28 procent,“ říká ministr Síkela. Podle něj spotřeba plynu v České republice měla v období od začátku října do konce března ideálně klesnout oproti stejnému období před rokem celkem asi o 800 milionů metrů krychlových plynu. To by České republice zajistilo dostatek plynu po celou zimu a i to, že v nich před zimou něco zbyde. Znamená to snížení spotřeby asi o 15 procent.

„Každému, kdo se do tohoto úsilí již zapojil a přistoupil k individuálním úsporám, děkuji. Každému, kdo se chce přidat, rádi poskytneme pomoc,“ dodává ministr Síkela s odkazem na rozsáhlou poradenskou síť MPO. S aktuální vládní pomocí s vysokými cenami energií a s úsporami poradí linka 1212. Užitečné informace jsou dostupné také na webu www.energiezamene.cz, kde ministerstvo začne již brzy zveřejňovat aktualizovaná data o stavu zásobníků a o aktuální spotřebě. S tím, jak na úspory, pomohou zdarma odborníci z řad energetických konzultantů sdružených pod značkou Energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS).

(tz-mpo)


 

10. listopadu – Výběr z médií: práce při studiu, zkrácení rodičovské dovolené nebo těžba surovin ve vesmíru

Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že Češi pracují při studiu nejvíc v Evropě, upozorňují Hospodářské noviny. Právo pak informuje, že by vláda mohla zkrátit rodičovskou dovolenou. Deník E15 píše, že brněnská technologická společnost Codasip dalšího mezinárodního zákazníka z oblasti polovodičů. A podle týdeníku Ekonom dostává těžba surovin ve vesmíru reálné obrysy. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Přechod klientů Equa bank do Raiffeisenbank se výplaty důchodů, nepojistných sociálních dávek či podpor v nezaměstnanosti nijak nedotkne

Dne 14. listopadu 2022 dojde k automatickému přechodu klientů Equa bank do Raiffeisenbank. Od tohoto data mohou klienti Equa bank začít používat nový kód banky 5500. Všechny trvalé příkazy i SIPO převede banka do nového bankovnictví. Klienti se tedy nemusí obávat, že přijdou o tuzemské platby a inkasa v CZK směrovaná na původní kód banky 6100, který bude navíc souběžně platný po dobu následujících 6 měsíců, tj. do 15. 5. 2023. Od 14. 11. 2022 budou čekat na původní klienty Equa bank produkty i finance v mobilním nebo internetovém bankovnictví Raiffeisenbank. Všechny potřebné informace obdrží e-mailem a banka jim v případě potřeby se změnami pomůže.

Ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečení a Úřadem práce ČR zajistí banka výplatu důchodů, nepojistných sociálních dávek, podpor v nezaměstnanosti či příspěvků vyplácených zaměstnavatelům tak, aby změna neměla dopad na klienty a nemuseli do 15. 5. 2023 u zmíněných institucí žádat o změnu účtu. Automaticky proběhne i změna bankovního spojení pro zasílání odvodů pojistného či záloh na pojistné na sociální zabezpečení a stejně tak vrácení případného přeplatku.

„Prosíme klienty, aby v souvislosti s novým kódem banky a s tím související změnou bankovního spojení pro výplatu důchodů a dávek nepodnikali žádné kroky. O změnu se postaráme za ně a dávky jim budou chodit bez přerušení,” říká Tereza Kaiseršotová, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

„Je pro nás důležité, aby každá takto zásadní změna neměla negativní dopad na naše klienty, a proto oceňuji efektivní komunikaci se zástupci Raiffeisenbank a zajištění plynulého přechodu účtů, a to bez nutnosti jakékoliv aktivity ze strany našich klientů,“ doplňuje František Boháček, ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení.

„S vedením banky jsme v úzkém spojení a klienti se nemusí obávat toho, že by jim peníze přestaly od 14. listopadu 2022 chodit. Úřad práce ČR je bude nadále posílat na účet, který je uveden v konkrétní žádosti a s Raiffeisenbank jedná o postupu přesměrování tak, aby vše bylo zajištěno do 15. 5. 2023 a klienti nemuseli žádat o změnu účtů. Pokud přesto budou mít jakékoli pochybnosti, mohou se obracet na příslušné kontaktní pracoviště, které jim dávku nebo podporu v nezaměstnanosti vyplácí,“ uvádí generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

V případě, že se příjemce některé z nepojistných sociálních dávek, podpory v nezaměstnanosti, v případě zaměstnavatelů pak příspěvku na podporu zaměstnávání, rozhodne změnit číslo účtu, může využít formulář pro hlášení změn, který je k dispozici na portále MPSV a webových stránkách ÚP ČR. Podle platné legislativy je příjemce nepojistné sociální dávky, podpory v nezaměstnanosti, v případě zaměstnavatelů pak příspěvku na podporu zaměstnávání, povinen písemně ohlásit do 8 dnů příslušnému úřadu změny skutečností rozhodných pro trvání nároku na nepojistné sociální dávky, příspěvky a podpory, jejich výši a výplatu. Do nových žádostí o dávky/příspěvky doporučuje ÚP ČR uvádět od 14. 11. 2022 už nové číslo bankovního účtu u Raiffeisenbank.

(tz-úpčr)


 

Otevřený dopis prezidenta republiky adresovaný ministru vnitra

Prezident republiky Miloš Zeman odeslal 1. místopředsedovi vlády a ministru vnitra Vítu Rakušanovi otevřený dopis týkající se bezpečnostních kontrol návštěvníků Pražského hradu.

Vážený pane místopředsedo vlády,

obracím se na Vás ve věci bezpečnostních kontrol osob vstupujících na Pražský hrad. Současnou situaci, kdy jsou návštěvníci nuceni podstupovat prohlídky, i když se jdou třeba jen projít do Královské zahrady nebo Jeleního příkopu, nepovažuji za správnou a v souladu se zájmy občanů. Stejně tak již nelze déle tolerovat znehodnocení historicky cenných prostor Pražského hradu kontrolními stanovišti a zátarasy. Jako prezident republiky jsem dosud kontroly při vstupech do areálu Pražského hradu veřejně nekritizoval. Doufal jsem, že budou časem zmírněny nebo zrušeny. Spolu se svým úřadem jsem předpokládal, že Policie České republiky má pro své jednání vážné důvody a prohlídky probíhají především s ohledem na zájem veřejnosti. Tuto důvěru v potřebnost a oprávněnost kontrol jsem pozbyl poté, co Policie ČR krátce po Vašich mediálních vystoupeních, jejichž obsahem byla kritika bezpečnostních opatření při vstupech na Hrad, zcela změnila názor a stávající opatření chtěla okamžitě zrušit. Aby následně v krátkém čase, v reakci na situaci na Ukrajině, opět změnila postoj a bezpečnostní kontroly navrhla ponechat.

Zajistit bezpečnost návštěvníků Pražského hradu je prvořadým úkolem několika institucí včetně prezidentského úřadu. Aby opatření měla smysl, musí k nim veřejnost přistupovat s porozuměním a musí důvěřovat jejich smyslu. Řada veřejných činitelů přispěla svými výroky ke stavu, že tomu tak není. Žádám Vás proto, abyste ve smyslu svých předcházejících vystoupení zajistil důslednou revizi opatření Policie České republiky na hranicích areálu Pražského hradu a rychlý návrh jejich zrušení nebo zásadní úpravy.

S pozdravem

Miloš Zeman


 

Sbírka Srdce dětem ve všech prodejnách Lidl už jenom do neděle

Praha 9. listopadu 2022 (PROTEXT) – Ještě do neděle 13. listopadu můžete ve všech prodejnách Lidl přispět do sbírky Srdce dětem a pomoci rodinám s vážně nemocnými dětmi.

Prosíme, zastavte se v Lidlu, kupte si u pokladny samolepku ve tvaru srdíčka za minimální cenu 30 Kč a nalepte ji do velkého srdce ve výloze. Přidejte se tak k laskavým dárcům, kteří už „své“ srdíčko nalepili. Při lepení srdíčka si můžete udělat selfíčko, fotku zveřejnit na vašich sociálních sítích a vyzvat své přátelé, aby se do tolik potřebné sbírky taky zapojili.

Malý Tomášek z Ostravy na fotkách, který je vážně nemocný, se s maminkou do sbírky taky zapojil. I jemu sbírka prostřednictvím o.p.s. Život dětem pomáhá. Přidejte se taky třeba s textem: Podporuji sbírku Srdce dětem, která probíhá ve všech prodejnách Lidl do neděle 13. listopadu. Koupí samolepky za minimální částku 30 Kč můžete podpořit spoustu nemocných dětí, které trpí závažnými diagnózami, jako je spinální svalová atrofie, mukopolysacharidóza nebo nemoc motýlích křídel. #srdcedetem #lidlcz

I Matyášek z videa, kterému sbírka Srdce dětem taky pomáhá, přišel s maminkou do Lidlu, aby společně zakoupili a nalepili srdíčko a podpořili stejně nemocné děti.

Přidáte se taky? Děkujeme.

https://youtu.be/00ClJ6rfY_g )


 

Plánujete letos firemní vánoční večírek? Plošná omezení proti koronaviru stát nechystá. Některé firmy přesto zvažují testování

Praha 9. listopadu 2022 (PROTEXT) – Prosinec se kvapem blíží. Zatímco někteří na Vánoce ještě nechtějí ani pomýšlet, mnozí happiness manažeři už mají plné ruce práce s plánováním vánočního večírku. V průběhu vrcholící pandemie si tuto firemní zábavu z obavy o zdraví zaměstnanců většina firem nechala ujít.

Nyní je situace výrazně příznivější, a tak se firmy chystají svým zaměstnancům koncem roku poděkovat. Omezení ze strany státu nejsou žádná a nevypadá to, že by se nějaká chystala. Čísla pozitivně testovaných nerostou a co je důležité, neplní se ani lůžka na jednotkách intenzivní péče. Přesto všechno vnímáme, že covid-19 ještě úplně nezmizel. S rozumným přístupem lze firemní večírek uspořádat tak, aby bavil a přitom neohrozil ani zaměstnance, ani jejich blízké.

Asi nikdo ze zaměstnanců neocení, když bude úkolován, aby si ve svém volném čase došel na covid test. Ve svátečním období může být provozní doba některých odběrových míst na covid-19 omezena. Rezervovat místa pro větší počet osob těsně před akcí může být obtížné. Nedodržená lhůta dodání výsledku, nedobytný telefon v laboratoři, špatně zadaný email nebo telefonní číslo – to jsou jen některé z potíží, kterým je lepší se vyhnout.

Efektivnějším řešením je zajistit testování přímo na vstupu před akcí nebo den předem na pracovišti. Nejjednodušší řešení je zajistit mobilní testovací tým, který přijede a o vše se postará. Vzhledem k aktuální chřipkové sezóně, je možné testování doplnit také o rychlé bezdotykové měření tělesné teploty. Nemusí se jednat pouze o covid. Nikdo si nepřeje zbytečně ohrožovat své příbuzné, pro které může být i běžná infekce vážnou komplikací.

“Mnoho firem, pro které jsme v průběhu pandemie testovali zaměstnance, se na nás obrací s žádostí o zajištění testování před jejich vánočním večírkem. Je hezké vidět, že myslí na bezpečnost svých lidí. Kapacity máme dostatečné. Naši zdravotníci testování zvládají velmi rychle, tedy to nikoho nezdržuje. Navíc odběry provádí opravdu zcela bezbolestně. V případě antigenních testů, posíláme výsledky pár minut po odběru formou SMS a emailem, PCR testy je třeba trochu plánovat, protože vzorky musí projít laboratoří,” říká Jaroslava Sixta, ze společnosti Medical JT, která mobilní testování v Praze zajišťuje.

Začít plánovat firemní večírek není nikdy brzy. Rezervovat včas vhodné místo, program a zajistit vše potřebné není vůbec jednoduché. Podařený vánoční večírek si však budou všichni dlouho pamatovat.


 

Pokračoval pokles výroby masa

Výroba masa na jatkách klesla ve 3. čtvrtletí na 110 278 tun (meziročně o 4,6 %). Snížení výroby postihlo všechny tři hlavní druhy masa – hovězí o 6,2 %, vepřové o 4,5 % a drůbeží o 4,0 %, zatímco ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat meziročně vzrostly o více než čtvrtinu.

„Výroba vepřového masa klesla po čtyřech letech opět na úroveň svého dosavadního minima. Ani výrazné zvýšení cen zemědělských výrobců za jatečná prasata zatím nezvrátilo klesající trend. Současně rostl dovoz vepřového masa ze zahraničí, především z Německa,“ sdělila Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

„Zvyšování cen v celé vertikále, od cen zemědělských výrobců až po ceny spotřebitelské, se ve 3. čtvrtletí projevilo i v meziroční změně odhadované spotřeby masa. U hovězího klesla přibližně o 13 %, u drůbežího o 4 %, ale spotřeba vepřového klesla pouze o 1 %,“ doplnila Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zivocisna-vyroba-3-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

Počet ubytovaných domácích hostů se v hlavní turistické sezóně snížil

Ve 3. čtvrtletí 2022 se zvýšil celkový počet příjezdů do hromadných ubytovacích zařízení meziročně o 11,1 % a počet přenocování o 7,4 %. Ubytovalo se více cizinců, ale domácích hostů meziročně ubylo. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 dosáhl objem návštěvnosti v letních měsících 97 %.

„Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 7,3 milionu hostů, což bylo o 11 % více než v loňském roce. Počty ubytovaných zahraničních hostů v letní sezóně byly vyšší než loni, ale poptávka domácích turistů po ubytování se snížila,“ uvedla Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

„V porovnání s letní sezónou v předcovidovém roce 2019 byl letošní počet ubytovaných Čechů o 14 % vyšší. Stále ale chybí zahraniční hosté, kterých se ubytovalo o čtvrtinu méně než před třemi roky,“ sdělil Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Další podrobnostii: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/cestovni-ruch-3-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

Tržby cestovních kanceláří meziročně rostly, ve stravování a pohostinství klesly

Ve 3. čtvrtletí se tržby ve službách očištěné o kalendářní vlivy meziročně reálně zvýšily o 6,9 %. Sezónně očištěné tržby reálně mezičtvrtletně vzrostly o 0,2 %.

„Meziroční růst tržeb ve službách zpomalil ze 112,1 % ve druhém čtvrtletí na 106,9 % ve čtvrtletí třetím. U činností zařazených do sekce ubytování, stravování a pohostinství došlo dokonce k meziročnímu poklesu o 5,9 %.“ říká Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/sluzby-3-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

PENNY ZAPOJÍ DO SBÍRKY POTRAVIN 100 PRODEJEN

V rámci podzimní Sbírky potravin budou moci zákazníci věnovat pomoc potřebným na stovce prodejen PENNY po celé zemi. Na 65 prodejnách PENNY budou lidem pomáhat dobrovolníci, na dalších 35 prodejnách bude sbírka probíhat statickou formou, kdy lidé budou moci přispívat do připravených sbírkových boxů. Sbírka se tentokrát uskuteční v sobotu 12. listopadu.

„Uvědomujeme si, že význam potravinové pomoci potřebným stále roste. V současné ekonomické situaci přibývá lidí, kteří naši pomoc potřebují, proto jsme se rozhodli navýšit počet prodejen, na nichž budou moci lidé věnovat potraviny a drogistické zboží potřebným. Díky rozšíření o dalších 35 prodejen tak počet sbírkových míst v rámci našeho řetězce přesáhne stovku, což znamená, že lidé budou moci podat pomocnou ruku druhým na každé čtvrté prodejně PENNY,“ říká k navýšení počtu prodejen, kde bude sbírka probíhat, Tomáš Kubík, manažer komunikace PENNY.

V sobotu 12. listopadu stačí navštívit v čase od 8 do 18 hodin některou z vybraných prodejen, nakoupit a věnovat zakoupené potraviny nebo drogistické produkty dobrovolníkům nebo do sbírkového boxu.

Organizátorem Sbírky potravin je tradičně Česká federace potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociací společenské odpovědnosti. „Narůstající náklady na základní životní potřeby se promítají do celkové současné situace a vnímáme, jak důležité je si vzájemně pomáhat, a jak důležitá je jakákoliv pomoc lidem, kteří se dostali do složité životní situace. Mezi ty nejpotřebnější patří samoživitelé a samoživitelky, pěstouni, hendikepovaní, senioři a lidé, kteří se nachází, často ne vlastním přičiněním, v tíživé životní situaci, kdy nemají dostatek prostředků na nákup základních věcí,“ říká Tomáš Kubík, manažer komunikace PENNY a Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank dodává: „V loňském roce se celkem na jaře i na podzim vybralo bezmála 1 000 000 kilogramů pomoci (985 tun) pomoci. Přáli bychom si, aby lidé letos přispěli nejméně stejně. Bohužel, každý den roste počet těch, co se dostávají do situace, kdy nemají pro sebe, své děti nebo blízké dostatek potravin. Věřím tomu, že i když je pro mnohé situaci složitá, že budou i letos pamatovat na to, že jsou tací, kteří jsou na tom hůře. Když každý pomůže trochu, bude nakonec pomoc obrovská.“

Darované zboží putuje z prodejen přímo do regionálních skladů potravinových bank, a následně se ve spolupráci s místními neziskovými organizacemi dostává přímo ke konkrétním lidem. Mezi nejžádanější produkty, které naleznou největší upotřebení jsou konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny, těstoviny a základní i dětská drogerie.

SEZNAM DOPORUČENÝCH PRODUKTŮ

Do potravinových bank přispívá PENNY pravidelně a je dlouhodobě tradičním partnerem Sbírky potravin veřejnosti. Pomoc potřebným prostřednictvím PENNY překročila od počátku roku 2018 dosáhla bezmála 500 tun potravin a drogistického zboží. V době pandemie podpořilo PENNY Sbírku potravin také mimořádnými dary přesahujícími částku 10 000 000 korun.

Společně s Českou federací potravinových bank loni také odstartovalo projekt HEZKY ČESKY BEZ PLÝTVÁNÍ, jehož cílem je ještě více zefektivnit celý systém potravinové pomoci tak, aby se potraviny dostaly, co nejrychleji a nejefektivněji ke všem potřebným do všech regionů po celé České republice. Na konci března letošního roku otevřela ČFPB nový centrální sklad v Dubči u Prahy, na jehož pořízení PENNY přispělo částkou ve výši 8 miliónů korun.

(tz-penny)


 

Klienti Spořitelny se mohou nově pojistit proti phishingu až do výše 400 tisíc korun

Česká spořitelna vylepšuje Pojištění osobních věcí a karet, známé pod zkratkou POVK, a od 1. listopadu 2022 až do konce dubna 2023 zvedla limity pro zneužití soukromých karet a účtů Spořitelny, včetně phishingových útoků. Po dobu akce jsou limity až 200 tisíc (u varianty POVK Plus) nebo až 400 tisíc (u varianty POVK Rodina Plus) nejen pro nové klienty, ale i stávající. Zájem o POVK mezi klienty Spořitelny v posledních měsících roste, aktuálně je tímto pojištěním chráněno již 300 tisíc klientů.

Z nedávných statistik České bankovní asociace vyplynulo, že počet kybernetických útoků na klienty bank se za poslední dva roky zvýšil čtyřnásobně, přičemž celkové škody se pohybují v řádu stovek milionů korun. Podvodníkům se tak v průměru daří klienty obrat o částku ve výši okolo 160 tisíc korun.

„V předvánočním období tradičně rostou útoky kybernetických podvodníků, kteří se různými způsoby snaží využít nepozornosti klientů a vylákat z nich údaje k platební kartě nebo získat přístupové údaje do digitálního bankovnictví. Zvýšením limitů chceme klienty lépe ochránit jednak před phishingovými útoky vedenými skrze SMS a e-maily, ale i před telefonáty falešných zaměstnanců banky nebo Policie. Pojištění pomůže i v situaci, kdy se klient setká s podvodníky předstírajícími zájem o koupi zboží na bazarových portálech,” říká Jakub Jírovec, šéf týmu pojištění v České spořitelně.

Jedním pojištěním chrání POVK klientovi všechny jeho soukromé účty a karty u Spořitelny včetně phishingu. Také pomůže při ztrátě a krádeží vybrané elektroniky a osobních věcí, mezi které patří například mobilní telefon, notebook, brýle, klíče od bytu či vozidla, doklady a další. Pojištění se hodí i při nakupování na internetu. Klient díky němu dostane zpět peníze za poškozené nebo nedodané zboží a služby objednané on-line. V základní nabídce vyjde POVK Plus na 99 Kč měsíčně, v případě varianty POVK Rodina Plus na 159 Kč měsíčně.

Pojištění si lze snadno sjednat telefonicky nebo na kterékoliv pobočce České spořitelny. Klient pak detaily ke sjednanému pojištění najde v mobilním nebo internetovém bankovnictví George.

Více podrobností o Pojištění odpovědnosti věcí a karet na Pojištění osobních věcí a karet | Česká spořitelna (csas.cz)

(tz-spoř)


 

Výsadba kriticky ohrožené kuřičky hadcové je společným projektem lesníků, ochránců přírody a botaniků

Hradec Králové, 9. listopadu 2022 – Tisíc padesát rostlin kriticky ohrožené kuřičky hadcové se do příštího týdne vysazuje v porostech spravovaných Lesy České republiky na Borovsku u vodní nádrže Želivka. Rostlina se na světě vyskytuje jen v Čechách

Kuřička roste na dvou místech – v národní přírodní památce Hadce u Borovska, která je součástí evropsky významné lokality Želivka, a v přírodní památce Hadce u Hrnčíř. „Český svaz ochránců přírody Vlašim ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd v Praze vytipovaly na Borovsku v našich hospodářských lesích devatenáct ploch, na nichž je možné obnovit populaci této rostliny. Vyšli jsme jim vstříc, takže se kuřičky vypěstované ze semen sebraných na skalkách obou institucí i zahrádkářů v rámci záchranného programu právě vysazují,“ řekl lesní správce z Ledče nad Sázavou Václav Husinec.

Kuřička hadcová je velmi nenápadná trsnatá rostlina, která se vyskytuje pouze na stanovištích tvořených hadcem. Tedy horniny pro ostatní rostliny mírně toxické. Preferuje skalní plošiny, štěrbiny hadcových skalek či rozvolněné trávníky ve světlých borech, osluněná stanoviště až polostín nedaleko ostatních rostlin. Jakmile se změní její životní podmínky, například je místo více zastíněné, zarostlé jinými rostlinami nebo naopak vystavené extrémnímu horku, přestane se jí dařit a poměrně rychle uhyne. Trsy kuřičky tvoří drobné lodyhy dlouhé 5 až 15 cm s úzkými měkkými lístky připomínajícími jehličí. Kuřička kvete v červnu a červenci drobnými bílými kvítky opylovanými vosičkami. Během horkého a suchého léta na skalkách usychá, ale pokud je příznivý podzim, opět obrazí a vykvete. Kuřička se rozmnožuje převážně pomocí semen či vegetativně rozpadem trsů.

(tz-lčr)


 

9. listopadu – Výběr z médií: levnější starší byty, dražší vodné a stočné až o třicet procent a vyšší ceny kaprů

V českém tisku se ve středu dočtete, že klesající poptávka po nemovitostech snižuje ceny starších bytů, informuje deník E15. V řadě českých obcí zdraží podle deníku Právo vodné a stočné. A za kapra si letos lidé připlatí, píšou Lidové noviny. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Česká pošta na začátku příštího roku zvýší ceny základních služeb

Praha – Česká pošta chystá na začátku příštího roku další zvýšení cen všech základních služeb. Zdraží mimo jiné i obyčejná nebo doporučená psaní. Ceny by měly stoupnout řádově o jednotky korun. ČTK to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Generální ředitel pošty Roman Knap v rozhovoru v dnešních Lidových novinách uvedl, že zdražování je reakcí na rostoucí náklady, zejména drahé energie a pohonné hmoty.

CELÝ ČLÁNEK


 

Spotřeba plynu v síti EG.D klesla v říjnu o 362%. Projevila se úsporná opatření i teplé počasí

Nezvykle teplé počasí posledních týdnů i reálné snížení spotřeby v domácnostech a firmách stojí za meziročním říjnovým poklesem čerpání energií na distribučním území společnosti EG.D, člena skupiny E.ON. Týká se to zejména plynu, u něhož klesla spotřeba oproti loňskému říjnu o 31,6 %, vůči říjnu roku 2020 pak o 29,7 %. Mírný pokles spotřeby se dá sledovat také u elektrické energie, kdy jsou letošní čísla o 8,4 % nižší ve srovnání s říjnem 2021 a o 9,1 % ve stejném měsíci předloňského roku. Společnost EG.D distribuuje plyn v Jihočeském kraji a na Pelhřimovsku, elektrickou síť provozuje v Jihočeském a v Jihomoravském kraji, částech Zlínského a Olomouckého kraje a na Vysočině.

„Letošní říjen byl výrazně teplejší než loňský a předloňský. To má na spotřebu plynu zásadní vliv. Nicméně letošní říjen je teplotně srovnatelný s rokem 2018 a i přes to sledujeme pokles spotřeby o 28,7 % oproti říjnu před čtyřmi roky. Mimo teplejšího počasí tak za snížením spotřeby stojí i úspory v domácnostech, firmách a v průmyslových podnicích. Co se týče elektrické energie, je také patrný mírný pokles odběru, ale není tak razantní jako u plynu,“ přibližuje Petr Vaculík, vedoucí dispečerského řízení sítí společnosti EG.D.

Celkové šetření s plynem je znatelné i na celkové spotřebě mezi letošním lednem a říjnem. Na distribučním území EG.D je oproti loňsku spotřeba celkově o 15,2 % nižší. U elektrické energie letos také poprvé po osmi letech klesla minimální spotřeba v jednom měsíci pod 1 000 000 MWh. V srpnu 2014 toto minimum činilo 961 687 MWh, letos v červenci pak 984 253 MWh, jinak byla spotřeba vždy nad milionovou hranicí.

Zvýšený zájem zaznamenává i E.ON Rádce

Téma energetických úspor a snižování spotřeby je v současné situaci ještě více aktuální. Lidé mohou ušetřit i díky jednoduchým krokům, jako je třeba změna návyků v domácnosti. Pomáhá jím s tím i projekt E.ON Rádce, který je dostupný na internetových stránkách www.eon.cz/radce. Ten přináší nejpraktičtější tipy rozdělené pro domácnosti v bytech i rodinných domech. Stáhnout si na webu mohou lidé i brožuru Úsporná domácnost, kde mají řadu tipů pohromadě. Tady se meziroční návštěvnost v podzimních měsících zvýšila téměř o čtvrtinu, což potvrzuje větší zájem domácností o energetické úspory před topnou sezonou.

Částečné zatmění slunce snížilo výrobu FVE zdrojů

Kvůli částečnému zatmění slunce vyrobily 25. října mezi 11. a 13. hodinou fotovoltaické elektrárny dodávající elektřinu do distribuční sítě EG.D o 130 MW elektrické energie méně. „Pokles výroby nastal v době špičky. Osvit fotovoltaických panelů byl nejmenší ve 12.30 hodin, po zatmění vystoupala výroba elektřiny zpět do standardního režimu,“ objasňuje Petr Vaculík.

(tz-eg.d)


 

Počet lidí závislých na potravinových bankách stále narůstá

Praha 8. listopadu 2022 (PROTEXT) – Počet lidí závislých na potravinových bankách stále narůstá, do podzimní sbírky potravin se zapojí kompletní síť obchodů Tesco, pomáhat lze i skrz Online nákupy

Do podzimní Sbírky potravin, která se uskuteční v sobotu 12. listopadu, se mohou zákazníci poprvé zapojit na všech prodejnách Tesco po celé České republice. Darování je navíc možné i na Tesco Online nákupech pomocí tzv. Balíčků pomoci, a to od 8. listopadu až do 22. listopadu. Sbírka se koná ve spolupráci s Českou federací potravinových bank, hlavním smyslem je zajistit potraviny, ale také základní drogerii těm, kteří to nejvíce potřebují.

Darované potraviny a drogistické zboží poputují ihned po sbírce do charitativních organizací poskytujících pomoc zejména osamělým seniorům, rodičům samoživitelům, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, postiženým či lidem bez domova a v nouzi. Důležitost potravinové pomoci podtrhuje skutečnost, že do sbírky se aktivně zapojuje na lokální úrovni řada neziskových organizací, které ve sbírce vidí prostor pro získaní potravin pro své klienty – Tesco tím dostává svého závazku být dobrým sousedem. Na pobočkách Tesco tak budou například pomáhat dobrovolníci z Klokánku Hostivice, Armády spásy či dětského domova Radost.

“Počet lidí v nouzi závislých na potravinových bankách výrazně narůstá, jsem proto moc ráda, že se celá síť obchodů Tesco zapojí do letošní podzimní sbírky, abychom maximalizovali pomoc potřebným. Naše spolupráce s potravinovými bankami se datuje již od roku 2013, celkem jsme potravinovým bankám za poslední rok poslali 579.000 porcí jídla z potravinových sbírek. Vážíme si každého zákazníka, který se zapojí, ať už fyzicky na obchodech Tesco, nebo online v rámci služby Tesco nákupy,” říká Katarína Navrátilová, generální ředitelka společnosti Tesco Česká republika.

“Bohužel přibývá lidí, kteří se kvůli současné společensko–ekonomické situaci dostávají do finančních problémů. Často se jim pak nedaří pokrýt základní náklady na potraviny a přicházejí pro potravinovou pomoc k nám. Nejsou to lidé bez zaměstnání nebo ti, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. Přichází stále více těch, kterým příjmy ze zaměstnání prostě nestačí. Stále více je mladých rodin s malými dětmi nebo seniorů, jimž důchod nepokryje základní potřeby. Právě těmto lidem jsou především určeny potraviny se Sbírky a jim budou průběžně distribuovány, aby jim v těžké době ulehčily,” uvádí Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

Tesco své potravinové přebytky daruje i mimo sbírky potravin. Přes potravinové banky daruje i pravidelně během roku. Spolupráce je navázána s organizacemi přímo poblíž prodejen, aby se potraviny dostaly k potřebným co nejdříve.


 

Maloobchodní tržby klesly meziročně pátý měsíc v řadě

Meziročně se tržby v maloobchodě v září snížily reálně o 5,6 %, meziměsíčně vzrostly o 0,8 %.

„Meziročně maloobchodní tržby v září klesly pátý měsíc v řadě. Oproti předchozímu měsíci pokles zmírnil u prodeje potravin, nepotravinářského zboží i pohonných hmot. Méně zboží než vloni se prodalo ve všech sortimentních typech prodejen s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Těm tržby rostly nepřetržitě již osmnáct měsíců,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

„Za celé třetí čtvrtletí se maloobchodní tržby snížily reálně meziročně o 7,2 %, v tom tržby za pohonné hmoty klesly o 10,2 %, za nepotravinářské zboží o 7,6 % a za potraviny o 5,6 %. Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby snížily o 3,7 %,“ dodává Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-zari-2022

(tz-čsú)


 

Budoucnost jihočeského školství řeší 2. ročník konference Kompas vzdělávání. Hlavním tématem je dostatek kvalitních učitelů

Dostatek kvalitních učitelů. Jak je získat, jak je vychovat a jak je udržet v regionu. To je klíčové téma už druhého ročníku konference Kompas vzdělávání pro 21. století. Ta se konala v úterý 8. listopadu v českobudějovickém kongresovém hotelu Clarion.

Zástupci kraje, Jihočeské univerzity, Města České Budějovice, Ministerstva školství a dalších organizací spojených se vzděláním na ní hledali cesty, jak zvýšit úroveň vzdělávání a získat pro region kvalitní pedagogy. Uvedl to během jednání hejtman Martin Kuba a zdůraznil, že kvalitní vzdělání je pro rozvoj Jihočeského kraje zásadní.

„Nejen pro rozvoj Jihočeského kraje, ale i celé České republiky je nejdůležitější vzdělaný národ. O naší budoucnosti tak v zásadě rozhodují učitelé. Nám se bohužel ukazuje, že v řadě oborů jich máme nedostatek a já jsem přesvědčen, že řešení se musí hledat na více úrovních, především to musí být úzká spolupráce mezi školami a fakultami, které učitele vzdělávají,“ uvedl hejtman Martin Kuba a upozornil, že také kraj hledá cesty, jak kvalitní učitele do regionu nalákat. „Těm lidem musíme nabídnout bezpečné místo, s hezkou přírodou, dobrými školami a kulturním vyžitím. Aby zde chtěli natrvalo se svými rodinami žít a pracovat,“ popsal hejtman s tím, že kraj už pomocí dotačního programu láká ve spolupráci s městy a obcemi do regionu lékaře. „Komerční firmy běžně soutěží o kvalitního ajťáka či inženýra. Proč by se stejným způsobem nemělo soutěžit také o lékaře a učitele? To jsou přece lidé, jejichž práce rozhoduje o budoucnosti nás všech. Takže já tvrdím, že i municipality by se měly v tom dobrém slova smyslu přetahovat, aby přivedly do regionu co nejlepší kapacity z řad lékařů či učitelů,“ dodal hejtman Kuba.

Právě nedostatek učitelů je podle hejtmanova náměstka pro oblast školství Pavla Klímy hlavním tématem letošního ročníku konference Kompas vzdělávání. Tématem, které chce Jihočeský kraj koncepčně řešit. „O nedostatku učitelů se mluví už 20 let, to mohu jako bývalý ředitel školy potvrdit. My jsme se teď rozhodli, že u nás v jižních Čechách to pojmeme trochu po svém a vydali jsme se cestou úzké spolupráce s Jihočeskou univerzitou. Spolupráce fakult vzdělávajících učitele s řediteli našich středních nebo základních škol je totiž klíčová,“ upozornil Klíma a vysvětlil, že smyslem spolupráce je vybudování systému kvalitních praxí pro studenty pedagogických oborů. „Existují studie, které prokazují, že kvalitní praxe pomůže zvýšit motivaci studentů reálně se pedagogické praxi věnovat,“ zdůraznil Klíma, podle něhož se tak zvýší naděje, že studenti pedagogiky skutečně zůstanou pracovat v oboru.

(tz-jč)


 

Nezaměstnanost v říjnu zůstala na 3,5 %

Úřad práce ČR evidoval k 31. 10. 2022 celkem 255 792 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 588 méně než v předchozím měsíci a o 4 103 více než loni. Podíl nezaměstnaných osob zůstal na 3,5 %. To je o 0,1 p. b. více než před rokem. Míra nezaměstnanosti byla podle posledních dostupných dat  EUROSTATU (za září) nejnižší v celé EU, a to 2,2 % (průměr EU 6 %).

(tz-úpčr)


 

8. listopadu – Výběr z médií: kritika zakázky z Dozimetru, komunitní energetika a málo zajíců

V českém tisku se v úterý dočtete, že zakázka pražského dopravního podniku čelí kritice, objevuje se v ní firma spojená s kauzou Dozimetr, píše Právo. Ministerstvo průmyslu připravilo zákon ohledně komunitní energetiky, informuje Mf Dnes. A po českých polích běhá podle Deníku málo zajíců. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Tisková zpráva ze 79. sněmu České stomatologické komory

Praha 7. listopadu 2022 (PROTEXT) – Dostupnost stomatologické péče je leitmotivem mnoha debat a nemohlo se jí vyhnout ani zasedání orgánů České stomatologické komory (ČSK) – včetně 79. jednání sněmu ČSK.

Komoře vadí, že si pacienti v České republice hradí stomatologickou péči (v rozsahu zdravotního pojištění daného zákonem), ale ta pro ně není nakoupena zdravotními pojišťovnami. Ty, bohužel, nejsou ve svém plánování dostatečně svobodné, aby nakoupily péči podle potřeb občanů, kteří si je platí, ale váže je řada politických rozhodnutí – v čele s takzvanou úhradovou vyhláškou. Je nutné v řádu měsíců zjistit, kdo skutečně poptává péči a v posledních měsících ji nečerpal. Kolik je takových občanů a kde jsou. A následně je potřeba prostředky pojišťoven, a popřípadě i krajů, směřovat tak, aby nezůstávaly na účtech, ale aby pacienti dostali potřebnou péči. Je absurdní, že by stomatologové nechtěli poskytovat péči, pokud její úhrady budou odpovídat zákonně spočítaným nákladům.

ČSK si je vědoma, že řada pacientů je odmítána jak z důvodů ne zcela vyhovujících zákonů, tak i kvůli špatně fungujícímu trhu, kdy je často nesnadné, aby se potkali stomatolog s volnou kapacitou a pacient. Proto bude ČSK hledat technické cesty k vytvoření lepších informací pro pacienty. Je však nutné upravit také zákony a zeptat se i správních soudů, kdo je vlastně zodpovědný za poskytování péče ze zdravotního pojištění – zda pojišťovny a poskytovatelé přes Dohodovací řízení či ministerstvo přes Úhradovou vyhlášku, kde se často domluvené věci upraví v rozporu s názorem odpovědných pojišťoven i poskytovatelů péče, čímž se vše dále komplikuje.

Na sněmu ČSK byly také prezentovány výsledky studie zaměřené na pandemii covid-19, kdy ČSK představila největší soubory na světě ukazující, že její doporučení vedla k relativně malému zanedbání péče ve srovnání s jinými obory a státy. Stomatologové, jakkoli rizikoví a často vyššího věku, měli nižší nemocnost i menší následky. Je to velké množství dat pro budoucí plánování u nás i v zahraničí.

Dále chce ČSK spolupracovat na změnách vzdělávání zdravotnických pracovníků v ČR, aby jich byl větší dostatek, a sama také rozjíždí kvalifikační kurzy ve spolupráci s dalšími organizacemi (MZ ČR, MŠMT ČR). Je třeba přilákat do medicíny lidi z jiných oborů a najít moderní cesty rekvalifikací.

Velmi zajímavou odbornou věcí, prezentovanou na sněmu, je v Evropě ojedinělý systematický přístup k ochraně pacientů, kde infekce z dutiny ústní může komplikovat řadu jiných onemocnění a typicky operačních postupů (například v kardiochirurgii, ortopedii atd.). Mezioborovou spoluprací zvýšíme bezpečnost medicíny – a zároveň snížíme dosud často zbytečně razantní ošetření chrupu v důsledku nedostatečného plánování spolupráce stomatologa a ostatních odborností medicíny.

Česká stomatologie si uvědomuje svoji nejenom odbornou, ale i politickou odpovědnost, neboť je jediným oborem systematicky pečujícím o všech dnes již 11 milionů obyvatel České republiky. Snaží se přinášet řešení, aby se předcházelo konfliktům ve společnosti a byl zajištěn společenský konsenzus také v těžkých časech.


 

Obchodní bilance byla v důsledku dovozu fosilních paliv opět záporná

Podle předběžných údajů skončila v září bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 13,9 mld. Kč, který byl meziročně o 2,6 mld. Kč menší.

„Meziročně pozitivnější údaje ze zahraničního obchodu s motorovými vozidly a jejich díly byly výrazně ovlivněny zejména nedostatkem klíčových komponent pro výrobu v loňském roce. Celková obchodní bilance skončila v červených číslech osmý měsíc v řadě. Naposledy jsme podobnou situaci zažili v únoru 2009,“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-zari-2022

(tz-čsú)


 

Pokles stavební výroby pokračoval

Stavební produkce v září reálně meziročně klesla o 3,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,7 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,9 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 16,2 %. Meziročně bylo zahájeno o 43,4 % bytů méně. Dokončeno bylo o 48,5 % bytů více.

„V září se stavební produkce vrátila k meziměsíčnímu poklesu a klesla také meziročně. O něco lépe si vedlo inženýrské stavitelství, jehož srovnávací základna byla nižší. Pozemní stavby se potýkaly s vyšší základnou a vývoj brzdil segment menších firem,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

„Orientační hodnota stavebních povolení dosáhla 41 mld. Kč a meziročně rostla o 16,2 %. Tento meziroční růst byl ovlivněn povolením velkých staveb dopravní infrastruktury. Pokud bychom odečetli stavby nad miliardu Kč a zohlednili cenový vývoj, dostaneme pokles o 5 %,“ vysvětluje Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-zari-2022

(tz-čsú)


 

Průmyslová produkce meziměsíčně stagnovala

Průmyslová produkce v září meziročně reálně vzrostla o 8,3 %. Meziměsíčně byla nižší o 0,2 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 21,9 %.

„Zářijové výsledky průmyslu jsou do značné míry podobné srpnovým. Loňská nízká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel významně ovlivnila meziroční tempo růstu. V rámci letošního roku však byla průmyslová produkce na úrovni srovnatelné s předchozími měsíci,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Po loňském třetinovém propadu se výroba motorových vozidel meziročně zvýšila o takřka 60 %. Meziměsíčně však vzrostla jen mírně, a sice o 1 %. Zvýšená produkce se týkala celého segmentu automotive,“ dodává Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-zari-2022

(tz-čsú)


 

Lesy ČR darují vánoční stromky dětem

Hradec Králové, 7. listopadu 2022 – Dětským zdravotnickým a sociálním zařízením v celé zemi darují Lesy České republiky vánoční stromky. Smrky a borovice z lesních prořezávek je možné objednávat do konce listopadu.

Charitativní lesnický předvánoční projekt se stal už tradicí. „Po několika letech, v nichž jsme darovali stromky nemocničním oddělením s covidovými pacienty, je zase rozvezeme do dětských domovů, léčeben, ozdravoven, azylových domů, oddělení nemocnic a také sociálních zařízení v celé zemi. Věřím, že potěšíme děti i personál, který o ně pečuje,“ říká pověřený generální ředitel Lesů ČR Jiří Groda.

Každá instituce musí stromky objednat, počet na zařízení je omezený. Lesníci je rozvezou od 6. do 21. prosince. Nejde o plantážní stromky určené pro vánoční trh, ale o smrky a borovice z lesních prořezávek. Během těchto tradičních lesnických zásahů lesníci v mladých porostech upravují druhovou skladbu a dávají příležitost perspektivním stromům.

Jak tedy stromky objednat? Více čtěte zde: www.vanocnistromkydetem.cz.
Případné dotazy zodpoví Ladislava Řehounková z odboru marketingu a komunikace Lesů ČR: tel. +420 724 524 064.

(tz-lčr)


 

7. listopadu – Výběr z médií: plastické operace pro muže, dražší parkovací místa pro elektromobily a prodej Meopty

V českém tisku se v pondělí dočtete, že vybudování parkovacího místa pro elektromobil může výrazně prodražit cenu nemovitosti. Píše o tom Mf Dnes. Plastické operace přestávají být podle Lidových novin doménou pouze žen. A Hospodářské noviny píšou o prodeji přerovského výrobce optických přístrojů Meopta. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře