JIŽNÍ ČECHY: Na rybnících vědci nainstalují plovoucí ostrovy pro vodní ptactvo

JIŽNÍ ČECHY: Na rybnících vědci nainstalují plovoucí ostrovy pro vodní ptactvo

Ilustrační foto: Jihočeský kraj

 

Umělé plovoucí vodní ostrovy, jejichž vybudování má suplovat bezpečná hnízdiště pro vodní ptáky na jihu Čech. To je záměr, na kterém spolupracuje Jihočeský kraj s Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Projekt schválili krajští radní.

„Společně s vědci z pražské zemědělské univerzity jsme se na základě vzájemné smlouvy rozhodli podpořit výrobu a instalaci zelených plovoucích ostrovů jako alternativu pro bezpečné hnízdění vodních ptáků. Dostatek vhodných biotopů pro jejich bezpečné hnízdění v našem regionu totiž chybí. Konkrétně jde o malé umělé plovoucí ostrovy umístěné na vybrané rybníky, které jsou potencionálně vhodné pro zahnízdění. V této fázi se jedná o testování, jak ptáci ostrovy využijí a jak budou úspěšní, ze kterého by pak bylo možné navrhovat další efektivní postupy,“ upřesnil první náměstek hejtmana František Talíř.

„Je všeobecně známo, že se biodiverzita vodní říše v našich podmínkách velmi významně snižuje, proto je nezbytné všemi možnými a dostupnými prostředky jejímu poklesu bránit,“ zdůraznil Talíř s tím, že vodní ptáci do jihočeské přírody vždy neodmyslitelně patřili a je třeba to zachovat.

Talíř dále dodal, že pro Jihočeský kraj nevyplývají z uvedeného projektu žádné finanční náklady. „Pouze poskytneme souhlas s umístěním plovoucích ostrovů na rybnících v našem majetku. Výběr lokalit bude proveden ve spolupráci s krajským odborem životního prostředí, zemědělství a lesnictví se zaměřením na zvláště chráněná území v naší gesci. Odbor pak bude poskytovat odbornou a metodickou pomoc při realizaci projektu z hlediska zájmů ochrany přírody a krajiny,“ uzavřel první náměstek hejtmana.

(tz-jč)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře