Z PRVNÍ RUKY: 44. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 44. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Výběr z médií: zmírnění nároků na lékaře z ciziny, seznam povolených zvířat a neléčené duševní poruchy

V českém tisku se v sobotu dočtete, že by změna zákona mohla usnadnit zdravotníkům ze zahraničí zapojení do praxe. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Europoslanci podle Lidových novin chtějí vypracovat seznam povolených domácích zvířat. A až 83 procent lidí s duševní poruchou se neléčí, píše Právo. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Sněmovna potvrdila úpravu důchodů: záchranáři mohou jít do důchodu dříve, na výchovné dosáhne více lidí

Sněmovna dnes schválila návrh zákona, který snižuje důchodový věk zdravotnickým záchranářům. Úprava začne platit od 1. ledna 2023. Současně se rozšířil i nárok na zvýšení starobního důchodu o výchovné ve výši 500 korun například pro všechny, kteří pobírali invalidní důchod a ten se změnil na starobní. Sněmovna také odsouhlasila návrh ministra Jurečky na snížení důchodů komunistických prominentů. Jedná se o další dílčí krok v rámci prvního legislativního balíčku důchodové reformy.

Snížení důchodového věku pro záchranáře

První návrh reaguje na prodlužování důchodového věku, který se v Česku postupně zvyšuje až k 65 letům. Vychází z logiky, že lidé v těžkých profesích nebudou schopni tak dlouho pracovat, zároveň u nich není v důsledku celoživotní fyzické zátěže účelná další rekvalifikace. „Profese zdravotnického záchranáře je fyzicky, ale hlavně psychicky neobyčejně náročná. Vyžaduje bezchybný zdravotní stav, proto je správné jim časnější odchod do důchodu umožnit,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Snížení důchodového věku se zatím bude týkat členů výjezdové záchranářské skupiny, operátorů zdravotnických operačních středisek a záchranářů horské služby. Celkem se jedná o zhruba 6 500 zaměstnanců. Dřívější nárok na starobní důchod je však vázán na zvýšené pojistné placené zaměstnavateli za dobu výkonu práce zdravotnického záchranáře. Ostatní zaměstnanci, kteří tyto výhody nemají, tak nebudou na snížený důchodový věk vybrané skupiny doplácet.

Obecné řešení snižování důchodového věku u ostatních tzv. náročných profesí bude součástí komplexních změn, které by měly být předloženy příští rok.

Změny v nároku na výchovné

Už od 1. září bylo možné žádat o zvýšení starobního důchodu za vychované dítě (tzv. výchovné). Na výchovné ve výši 500 korun bude mít od 1. ledna 2023 nárok ten z rodičů, který o dítě pečoval v největším rozsahu.

Cílem je ocenit zásluhy pečujících osob o výchovu nového přispěvatele do důchodového systému a zároveň paušálně kompenzovat snížení důchodu, které nastalo v důsledku kariérních výkyvů souvisejících s výchovou. Docílí se zároveň snížení statistického rozdílu mezi průměrným starobním důchodem žen a mužů.

„Oceňuji, že poslanci napříč politickým spektrem podpořili mé pozměňovací návrhy, které umožní čerpat výchovné i těm osobám, u kterých se transformuje invalidní důchod na starobní. Umožní také čerpat výchovné u vdovských důchodů,” uvedl předseda výboru pro sociální politiku Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Výchovné bude na základě této úpravy přiznáno i příjemcům starobních důchodů, které vznikly transformováním z invalidních důchodů. Na nekrácené výchovné budou mít nárok i vdovy, které pobírají krácený starobní důchod v souběhu s vyšším pozůstalostním důchodem. Úpravy bude muset ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Snížení důchodů komunistických prominentů

Snížení důchodů lidem, kteří před rokem 1989 působili ve vysokých politických funkcích, či v řadách STB, SNB, u Pohraniční stáže nebo v Hlavním štábu Lidových milicí, navrhl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Jde o narovnání s totalitní minulostí, stejně jako to udělali v jiných postkomunistických zemích. „Funkcionáři byli před rokem 1989 nadstandardně odměňováni a současně požívali i různé další výhody. Z toho profitují i při následném pobírání starobního důchodu, který je často nadprůměrný,“ zdůvodnil návrh Marian Jurečka.

Starobní důchody by se podle něj měly krátit paušální částkou 300 Kč za každý i jen započatý rok doby, po kterou dotyčná osoba zastávala post vysokého funkcionáře a těžila z přímé podpory tehdejšího režimu. „Úprava nepřinese výraznou úsporu státnímu rozpočtu, má ale důležitý symbolický rozměr,“ dodává ministr.

Snížení starobního důchodu se poprvé promítne do splátky důchodů v březnu 2024. Krácení se nebude provádět u osob, které jsou aktuálně v invalidním důchodu. Návrh se dotkne jednotek tisíc osob. Konkrétní seznam dotčených osob sestaví ÚSTR ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek.

(tz-mpsv)


 

4. listopadu – Výběr z médií: rodina zastřelené úřednice žádá miliony, Češi šetří energiemi a podvod na internetu

V českém tisku se v pátek dočtete, že rodina úřednice zastřelené na úřadu práce žádá po státu odškodné 10 milionů, píšou Lidové noviny. Češi podle Mf Dnes šetří energií. A na internetu se objevil nový podvod, varuje Deník. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Burzy škol na jihu Čech přilákaly rekordní počet návštěvníků. Zájem žáků o informace pro rozhodování o vlastní budoucnosti roste už i u nižších ročníků

Žáků, ale i rodičů, kteří navštívili letošní podzimní burzy škol v Jihočeském kraji, byl rekordní počet. Více jak 6700 návštěvníků se zajímalo o to, jaké studijní obory nabízí školy v jejich blízkém, ale i vzdálenějším okolí. Tento rok je silný i z pohledu žáků, jež budou na střední školy podávat své přihlášky. Přitom i přes blížící se termíny, je řada z nich stále nerozhodnuta, kterou školu a obor si vybere. 73 % dotazovaných žáků se setkalo na burze se školou, která je zaujala a doposud o ní nevěděli. Zájemci mají nyní možnost navštívit až do soboty 5.11.2022 výstavu Vzdělání a řemeslo na Výstavišti v Českých Budějovicích. Tím však letošní přehlídky škol nekončí. Již v lednu uspořádá Jihočeská hospodářská komora Burzu škol online.

„Letošní Burzy škol, které každoročně na podzim pořádáme, nás překvapily hned v několika ohledech. Za prvé jsou to samotní žáci, kteří stále více projevují zájem o informace, a především se chtějí významně podílet na rozhodování o vlastní budoucí profesi. Letošní ročník také potvrdil, že na střední školy budou v příštím roce vstupovat silné ročníky. Aktuálně bude podávat přihlášky na střední školy přes 6200 žáků devátých ročníků jihočeských základních škol. To je přibližně o 500 žáků více než v předchozím roce. A v neposlední řadě jsou to rodiče, kteří nás velmi mile překvapili. Právě oni jsou oporou dětí při volbě oboru a školy a letos jich na naše burzy zavítalo opravdu hodně,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory s tím, že nedoprovázeli pouze deváťáky, ale i žáky nižších ročníků, které volba střední školy čeká teprve v následujících letech.

Letošní Burzy škol, které pořádá Jihočeská hospodářská komora spolu s partnery, nabídly celkem 9 zastávek v rámci Jihočeského kraje. Zájemci o nabídku středních škol se tak mohli v blízkosti svého bydliště seznámit nejen s nabídkou škol, ale také si ověřit, zda je studium na dané škole kvalitní a co se zde žáci naučí. Ve všech devíti městech totiž nechyběly praktické ukázky a účastnili se jí samotní žáci, kteří obory studují.

„Na škole jsem moc spokojený, myslím, že jsem si vybral dobře. Našel jsem si spoustu kamarádů a učitelé jsou taky fajn,“ říká Ondra M. ze Střední odborné škola strojní a elektrotechnické Velešín. „Tenkrát mi při rozhodování pomohla v devítce návštěva burzy, díky které jsem si vybral nejen obor, ale i školu,“ doplňuje Ondra. Kristýna V. ze Základní školy a Mateřské školy Dobrá Voda u Českých Budějovic, která navštěvuje teprve sedmou třídu, se po střední škole začala poohlížet s předstihem: „Na burze se mi asi nejvíc líbí ukázky, které předvádějí studenti oborů. Zaujala mě Střední uměleckoprůmyslová škola sv. Anežky České v Českém Krumlově. Vždycky mě bavilo malovat, ale nenapadlo mě, že bych mohla na nějakou takovou školu jít, a až budu dospělá se i malováním či něčím podobným živit,“ říká Kristýna V. Její volbu doma podporují.

Z průzkumu Jihočeské hospodářské komory, do kterého se zapojilo téměř 100 žáků z navštívených burz škol vyplývá, že 57 % žáků se při výběru střední školy a studijního oboru rozhoduje dle sebe. Nejdůležitějším kritériem výběru školy je pro ně to, aby je studovaný obor bavil (73 % žáků). Dalšími důležitými aspekty, které žáci uváděli, jsou kvalita školy, vzdálenost od bydliště a uplatnitelnost oboru. Žáci přitom preferují více odborné školy, 61 % z nich plánuje jít na střední odbornou školu, 23 % je rozhodnuto o studiu gymnázia a 8 % by si rádo zvolilo učební obory. Maturitní zkouška je zároveň důležitá pro devět z deseti žáků. Velký vliv při volbě oboru a školy má pro 30 % žáků také názor rodičů, kteří jim s výběrem školy pomáhají. Že jsou akce typu burzy škol na místě svědčí i to, že až 86 % dotazovaných žáků na burzách stále není plně rozhodnuto o své škole. „Burzy škol letos splnily svůj účel. Samotní žáci s nimi byli spokojeni. A co nás těší nejvíce, 73 % žáků se setkalo na burze se školou, která je zaujala a doposud o ní nevěděli,“ hodnotí letošní burzy Luděk Keist.

Burzy, které letos odstartovaly 4. října navštívilo více jak 6700 návštěvníků, a to ve Vimperku, Třeboni, Kaplici, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Táboře, Strakonicích, Písku a Prachaticích. Téměř třetina návštěvníků byla z řad rodičů a dětí. Ti zpravidla přicházeli v odpoledních hodinách. Rostoucí návštěvnost zaznamenaly stánky odborně zaměřených škol. Zvyšující se poptávka nejen o odborné střední školy vede také k větší angažovanosti firem, které spolupracují se středními školami a vychovávají si tak budoucí zaměstnance. Tato spolupráce je však oboustranně prospěšná, neboť žákům přináší kvalitní odborný výcvik. Zájem však výrazně neopadá ani u škol se všeobecným vzděláním.

Burzy škol zatím hospodářská komora neukončuje. Již třetím rokem organizuje Jhk její online podobu. Pro tento ročník jej plánuje na začátek příštího roku v termínu od 17. do 19. ledna 2022. Podrobnosti o připravované burze škol online mohou zájemci sledovat na portále Jihočeské hospodářské komory www.burzyskol.cz.

Milada Petrů, ředitelka oblastní kanceláře Jhk v Jindřichově Hradci potvrzuje, že letošní ročník byl v Hradci jeden z nejvíce navštěvovaných: „Na burze vystavovalo celkem 55 škol a 5 firem. Nejen, že byl velký zájem ze strany vystavovatelů, které jsme bohužel museli nakonec z důvodu kapacit i odmítat, ale velmi hojná účast byla i ze strany základních škol a rodičů.“ Ti, kteří nestihli burzy škol v jednotlivých městech, mají nyní až do soboty 5. 11. 2022 šanci se seznámit s nabídkou škol v rámci výstavy Vzdělání a řemeslo. I zde se totiž prezentují jednotlivé školy a často i firmy, které jednotlivé obory podporují. Chybět na výstavě nebude ani Jihočeská hospodářská komora. „O volbu povolání se dlouhodobě zajímáme a podporujeme jak vybrané obory vzdělávání, o které je z hlediska uplatnění na trhu práce velký zájem, tak i samotný výběr střední školy. Zájemci, kteří potřebují poradit v otázkách, jak se při výběru střední školy rozhodovat, mohou navštívit náš stánek, kde naši kolegové z Jhk budou mít k dispozici online testovací kariérový nástroj, databázi středních škol a oborů, ale také zábavné ukázky z řemesel či digitálních technologií. I to mohou být totiž obory, které přinesou mladým lidem radost a profesní uplatnění,“ dodává závěrem Luděk Keist.

(tz-jhk)


 

Obnovená vodní nádrž v jihočeských lesích zadržuje vodu v krajině

Hradec Králové, 3. listopadu 2022 – Vodní nádrž v lesích u Jaroměře, části obce Maloty na Českokrumlovsku v Jihočeském kraji, obnovily za 6,3 miliony korun Lesy České republiky v rámci podnikového programu Vracíme vodu lesu.

Na místě někdejší zaniklé stavby, která už léta nesloužila svému účelu, vybudovali vodohospodáři z Lesů ČR na 1,83 hektarech novou nádrž. Její funkce je krajinotvorná a mikroklimatická, takže má v bezprostředním okolí příznivý vliv na regulaci teploty a vlhkosti vzduchu. Vodní dílo zadrží až 35 tisíc m3 vody, převede povodeň a tvoří biotop vodním a na vodu vázaným rostlinám i živočichům, jako jsou různé druhy brouků, vážek, motýlů a obojživelníků, například čolek, skokan, ropucha a další.

„Ze dna bylo nutné odtěžit asi osm tisíc metrů krychlových sedimentu dále využitého ke kompostování. Na horním konci zátopy vzniklo litorální pásmo. Instalovali jsme spodní výpust i bezpečnostní přeliv, doplnili a opravili jsme torzo původní zemní hráze,“ řekl Martin Poláček, náměstek oblastního ředitele Lesů ČR v jižních Čechách pro vodní hospodářství a investice. Stavbu spolufinancovala Evropská unie z Operačního programu Životní prostředí.

Nádrž se může stát i cílem podzimního výletu: https://mapy.cz/s/falofemona

(tz-lčr)


 

Oficiální český e-shop edalnice.cz nabízí novou službu

3. listopadu 2022 – Ode dneška přibyl na státním e-shopu s elektronickými dálničními známkami edalnice.cz nový rozcestník. Ten uživatele navede na stránky oficiálních e-shopů okolních zemí, kde je možné koupit elektronickou dálniční známku bez dalších dodatečných poplatků.

Užitečnou novinku najdou motoristé na edalnice.cz v menu vlevo nahoře. Po rozkliknutí se objeví položka Elektronické dálniční známky ve střední Evropě, která obsahuje odkazy na oficiální e-shopy s dálničními známkami.

„Věříme, že tento odkaz motoristé uvítají, protože je navede na oficiální e-shopy daných zemí, kde nebudou hradit žádné další manipulační poplatky za zprostředkování prodeje, jak tomu bývá často u webů, které mívají zaplacené reklamy v běžných vyhledávačích. Za touto novou funkcionalitou je také snaha o ochranu motoristů mířících do Maďarska, Rakouska, Slovinska či na Slovensko před zbytečně zvýšenými náklady a také snaha o to, aby všechny informace našli na jednom místě,“ řekla Lucie Bartáková, ředitelka Sekce pro správu finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury, který je správcem systému.

(tz-cendis)


 

Sektor služeb dál táhl růst zaměstnanosti

Celková zaměstnanost ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 61,9 tis. osob. Počet nezaměstnaných osob podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) klesl o 24,4 tis. a počet ekonomicky neaktivních 15letých a starších se snížil o 25,7 tis.

„Za meziročním zvýšením zaměstnanosti je pokračující nárůst počtu zaměstnanců o 44,8 tisíce a podnikatelů bez zaměstnanců o 15,8 tisíce. Nárůst zaměstnanosti ve službách nejvíce ovlivnil velkoobchod a maloobchod,” vysvětluje Marta Petráňová, vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zamestnanost-a-nezamestnanost-podle-vysledku-vsps-3-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

V září byla očištěná míra nezaměstnanosti na 2,2 %

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v září letošního roku 2,2 %. Meziročně se snížil o 0,5 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 1,9 %, u žen 2,6 %.

„Sezónně očištěná míra nezaměstnanosti se drží pod tříprocentní hranicí od června 2021, tedy již šestnáct měsíců v řadě. Přetrvává vysoká poptávka podniků po pracovní síle,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-zari-2022

(tz-čsú)


 

3. listopadu – Výběr z médií: zájem ruské ambasády o nemovitosti v Praze, dražší káva a cukrovka u psů a koček

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že ruská ambasáda se pokoušela získat věcné břemeno na desítky budov v Praze. Informuje o tom Deník N. Cena kávy podle deníku Právo roste. A přibývá koček a psů, které trápí cukrovka, píše Mf Dnes. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Obyvatelé Písku zaplatí příští rok za odpad stejně jako letos

Výše místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství zůstane na 440 korunách za osobu. Od poplatku jsou osvobozeny například děti do tří let věku nebo držitelé průkazu ZTP/P. „Rozhodli jsme se, že poplatek za odpad pro příští rok nezvýšíme. Občané se už nyní musí vypořádat s výrazným zdražováním a zvýšení tohoto poplatku by pro mnoho rodin znamenalo další nepříjemný zásah do jejich už nyní napjatých rodinných rozpočtů,“ řekl starosta Michal Čapek.
Více se dočtete zde: https://1url.cz/grVZl

(fb)


 

Lidl opět podpoří těžce nemocné děti

Praha 2. listopadu 2022 (PROTEXT) – Ve všech prodejnách Lidl začal v pondělí už 12. ročník jedné z největších veřejných sbírek Srdce dětem. Sbírka potrvá až do neděle 13. listopadu a jejím hlavním cílem je pomoci těžce nemocným dětem a jejich rodinám. Za dobu svého fungování sbírka pomohla téměř pěti tisícům dětí, jejichž rodinám putovalo 247,000.000 Kč.

Sbírka Srdce dětem se bude tradičně odehrávat ve všech prodejnách Lidl napříč Českou republikou. Zapojit se a podpořit nemocné děti a jejich rodiny může každý a jednoduše. Stačí si zakoupit samolepku ve tvaru srdíčka za 30 Kč, přispět lze i libovolnou částkou. Srdíčka mohou zákazníci následně nalepit přímo v prodejně na připravená tabla umístěná vedle plakátů s konkrétními dětmi z daného regionu. Přímo na plakátech se tak dozví, komu pomohl výtěžek loňské sbírky a zda posloužil na úhradu rehabilitace, kompenzačních pomůcek nebo terapie.

Letos se sbírka Srdce dětem uskuteční již podvanácté a její známost stále roste. Svědčí o tom i to, že se v rámci loňského Giving Tuesday stala nejúspěšnější českou veřejnou sbírkou. “Každým rokem se také zvyšuje její výtěžek a věříme, že tomu v letošním roce nebude jinak. Uvědomujeme si, že aktuální situace je náročná a složitá pro všechny. Nesmíme ale zapomínat na ty, kteří naši pomoc i nadále velice potřebují. Bez rozdílu si proto ceníme každého příspěvku, který pomůže těžce nemocným dětem,” shrnuje Pavel Stratil, generální ředitel společnosti Lidl.

Za dobu svého fungování se sbírka stala společnou předvánoční tradicí Lidlu i obecně prospěšné společnosti Život dětem. “Děkujeme všem laskavým dárcům, kteří se ke sbírce Srdce dětem i letos připojí. Dnešní složitá doba je náročná pro všechny, pro rodiny s nemocnými dětmi ale ještě mnohem více. Kromě každodenních existenčních starostí musí totiž shánět finanční prostředky na tolik důležité a užitečné rehabilitace, invalidní vozíky, inhalátory, ortézy nebo třeba zdravotnický materiál, protože to všechno zdravotní pojišťovny hradí buď částečně nebo vůbec,” doplňuje ředitelka obecně prospěšné společnosti Život dětem Maria Křepelková.

Zapojit se může až do neděle 13. listopadu úplně každý libovolnou částkou, pomůže přitom každá koruna. Vybrané peníze ze sbírky putují rodinám s dětmi, kterým alespoň trochu ulehčí jejich každodenní boj se závažnou nemocí, jako jsou dětská mozková obrna, onkologické onemocnění, cystická fibróza, mukopolysacharidóza, nemoc motýlích křídel, autismus, spinální svalová atrofie a dystrofie či různá kombinovaná onemocnění. Výtěžek sbírky tak poslouží na nákup konkrétního zdravotnického materiálu, pomůcek, nebo léčebných a rehabilitačních pobytů. Mezi jednotlivé rodiny rozděluje vybrané prostředky obecně prospěšná organizace Život dětem, která jim pomáhá v průběhu celého roku.

Za dobu trvání sbírky se dosud podařilo vybrat 247 milionů korun, které pomohly téměř pěti tisícům vážně nemocných a handicapovaných dětí. Výtěžek sbírky vyhlásí Lidl a Život dětem 29. 11., kdy se po celém světě slaví svátek štědrosti Giving Tuesday.


 

Rohlík přichází do jižních Čech

České Budějovice 2. listopadu 2022 (PROTEXT) – Rohlík přichází do jižních Čech a v lokalitě od 1. listopadu otevírá 8 Rohlik Pointů, dalších 6 je v plánu. Již nyní je tak Rohlík nově dostupný pro více než čtvrt milionu potenciálních zákazníků.

Tisíce potenciálních zákazníků z jižních Čech v minulosti kontaktovaly Rohlík.cz s přáním mít možnost v jejich kraji nakupovat bez front a z pohodlí domova. Na základě analýzy jejich lokalit tak Rohlík umístil 8 nových Rohlik Pointů, které se nachází v Táboře, Soběslavi, Českých Budějovicích (2×), Vodňanech, Písku (2×) a Čimelicích. Dalších 6 se v následujících měsících otevře v Jindřichově Hradci, Třeboni a Strakonicích. Kdokoliv si tak může na Rohlik.cz objednat z více než 21.000 položek z řad exkluzivních, farmářských či konvenčních potravin, nápojů, drogerie či lékárny včetně výrobků se zastropovanou cenou. Rohlík zaváží nákupy do Rohlik Pointů zdarma. Stačí si je jednoduše vyzvednout, třeba cestou z práce.

Rohlík vyslyšel přání zákazníků v jižních Čechách

Společnost zavádí svou službu na různá místa po celé ČR a logickým rozšířením je jih Čech, kde zaznamenává dlouhodobě poptávku od potenciálních zákazníků. Olin Novák, generální ředitel Rohlik.cz, k tomu říká: “Nakupování na Rohlik.cz se těší velké oblibě a již nějakou dobu jsem zákazníkům sliboval, že naše služby na jih Čech určitě rozšíříme. To je zásadní zejména nyní, kdy Rohlík jako jediný na trhu zastropoval ceny základních potravin. Otevřením Rohlik Pointů v Českých Budějovicích a okolí tak mohou další tisíce zákazníků využít této nabídky, kterou jsme slíbili držet minimálně do Velikonoc. Zároveň tak našimi službami již pokrýváme všechna velká města ČR, což je pro nás výrazný milník.”

Služba Rohlíku dostupná po celé ČR

Rohlik.cz svým zákazníkům aktuálně nabízí vlastní síť Rohlik Pointů ve dvou typech. Prvním jsou indoor Rohlik Pointy, které jsou převážně instalované v office parcích, obchodních domech a firmách. Těchto typů má společnost po Praze a Brně rozmístěno aktuálně 35. Druhým typem jsou outdoorové Rohlik Pointy, které jsou umístěny převážně v lokalitách, kde není poskytována služba doručení domů kurýrem. Doručení do Rohlik Pointu je zdarma. Olin Novák k tomu dodává: “Rohlik Pointy nám umožňují oslovit široké spektrum zákazníků, kteří nejsou v naší závozové oblasti. Dokážeme jim tak poskytnout i určitou flexibilitu ve vyzvednutí nákupu. Nemusí čekat[1] doma na nákup a mohou si ho vyzvednou, kdy potřebují. Třeba po cestě domů z práce nebo na chatu. Rohlik Pointy nám také umožňují vstoupit do oblastí, kam zatím nedoručují naši kurýři až ke dveřím zákazníka.”

Rohlik Pointy jednoznačně šetří společnosti pracovní sílu i životní prostředí. Doručit několik zásilek najednou na jedno místo v dopředu stanovených časových slotech je několikanásobně výhodnější a udržitelnější. Díky Rohlik Pointům navíc společnost může rozšiřovat své pole působnost po celé ČR.

Rohlík vyzývá zákazníky či místní samosprávu, aby posílali podněty

Na e-mailovou adresu rohlikpoint@rohlik.cz mohou lidé posílat podněty na otevření dalších Rohlik Pointů. Společnost všechny projde a vezme je v potaz při plánování dalších míst, kde Rohlik Pointy otevře.


 

Známým vyšebrodským kempem projde 150 Krampusáků

Vyšší Brod 2.11 2022: Více než 150 čertů, tzv. Krampusáků přijede do Vyššího Brodu. 12.listopadu se zde chystá největší akce svého druhu na Lipensku, které se účastní 11 Krampus skupin z České republiky a Rakouska. Chybět nebudou ani čerti s plamenomety a ohnivými efekty.

„Akce je výjimečná v tom, že se bude konat v parku mezi stromy. V ostatních městech chodí čerti přímo v centru města. Park se vzrostlými stromy má ale úplně jinou atmoaféru,“ uvádí Dita Kaiserová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu. Jde o druhý ročník této akce, které se loni zúčastnilo více než 800 diváků. To z ní dělá nejvíce navštívený program v tomto městě s cisterciáckým klášterem, které má zhruba 2600 obyvatel.

„V loňském roce to byla opravdu nejnavštěvovanější akce roku. Proto jsme se rozhodli pochod Krampusáků zahájit koncertem oblíbené kapely Satisfvcktion, která svou hudbou jistě akci rozhýbe a rozjede,“ doplňuje Kaiserová. Pekelná přehlídka s názvem Krampas Lauf se bude konat v Kempu pod hrází. Velkou výhodou tohoto místa je, že se jedná o parkovou část kempu, jsou tam vzrostlé stromy a ty akci dodají příhodnou atmosféru. Pochod a výběr pozvaných krampus skupin s místními organizátory plánuje skupina Krampas X.

“Určitě stojí za to se do Vyššího Brodu na Krampusáky vypravit. Tahle akce se prostě vryje do paměti na dlouhou dobu. Je mimosezóna a vůkol není tolik lidí, takže bude fajn naplánovat výlet do Vyšáku na dva i tři dny a užít si krásné podzimní přírody v okolí města. Navštívit vyšebrodský klášter, zajít na Wolfgangovy vodopády, Čertovu stěnu, třeba zajet do Rožmberka a pak se pekelně pobavit v Kempu pod hrází,” zve a doporučuje Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Ve Vyšším Brodě mají na adventní čas naplánovanou řadu atraktivních akcí.

Kromě jiných se například v sobotu 10.12. bude konat „Vánoční inspirace“, kde je připraven program pro děti v podobě vánoční pohádky, andělské pošty, kreativních dílen, připravené jsou také zabijačkové hody a jarmark řemesel.

V létě se ve klášterní zahradě konala série koncertů ve spolupráci s Jihočeskou filharmonií, hojně navštívená byla Svatobartolomějská pouť a nesmíme zapomenout ani na 48. ročník Plavby kuriozních plavidel.

(pp)


 

ÚP ČR podpořil v rámci projektu POVEZ II už přes 83 tis. lidí

Celkem 8 258 firem v celé České republice získalo finanční podporu na základě schválených žádosti v rámci projektu „Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II“ (POVEZ II). Úřad práce ČR dosud přijal 43 626 žádostí o příspěvek na zabezpečení vzdělávacích aktivit. V rámci těch schválených následně uzavřel 22 976 dohod na zabezpečení vzdělávání a podpořil 83 253 zaměstnanců, 9 613 z nich tvořili lidé starší 54 let. Objem poskytnutých prostředků na úhradu vzdělávání a příspěvky na mzdové náklady po dobu vzdělávání dosáhl téměř 2,1 mld. Kč. Projekt spolufinancuje Evropský sociální fond prostřednictvím OP Zaměstnanost.

Projekt POVEZ II realizuje Úřad práce ČR do 31. 12. 2023. Díky němu mohou zaměstnavatelé získat finanční příspěvky na zvyšování odborných znalostí a dovedností (včetně měkkých dovedností) stávajících i budoucích zaměstnanců. Pomůže i těm, kteří právě nastoupili a potřebují více času na zaučení. Zapojit se do něj mohou také osoby samostatně výdělečně činné, a to jak se zaměstnanci, tak bez nich. Do projektu mohou vstoupit též zaměstnanci na DPČ nebo rodičovské dovolené.

Úřad práce ČR nabízí zaměstnavatelům příspěvek na vzdělávání zaměstnanců (dle režimu veřejné podpory), a to až do výše 85 % vynaložených nákladů. Zároveň mohou získat i příspěvek na mzdové náklady po dobu účasti zaměstnanců na odborném rozvoji, například na rekvalifikaci. V tomto případě může Úřad práce ČR zaměstnavateli refundovat až 100 % vynaložené částky, a to včetně odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Své zaměstnance mohou firmy vzdělávat prostřednictvím interního lektora nebo vzdělávacího zařízení, a to prezenční i elektronickou formou. V neposlední řadě projekt zohledňuje aktuální situaci, a proto ÚP ČR jeho prostřednictvím přispívá též na výuku českého jazyka pro zaměstnance ze zahraničí.

„Podporujeme kurzy bez ohledu na jejich délku. Určitě je ale žádoucí, aby celkový součet hodin vzdělávacích aktivit (už proběhlých nebo plánovaných v rámci projektu) přesáhl v případě konkrétního zaměstnance 40 hodin (1 hodina = 60 minut),“ upřesňuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Při posuzování žádostí bere Úřad práce ČR mimo jiné v potaz, jestli poskytnutá podpora pomůže zlepšit situaci na konkrétním trhu práce, nebo zda bude mít vzdělání pozitivní dopad na podnik i samotného zaměstnance. Poskytnuté prostředky tak vynakládá efektivně, účelně a hospodárně.

Zaměstnavatelé mají zájem zejména o odborně technické kurzy (svářečské kurzy, obsluha strojů a výrobních linek, hydraulika, elektro a stavební činnost) a odborné kurzy pro řidiče (řidičská oprávnění mimo sk. B, obsluha vysokozdvižných vozíků, jeřábnické kurzy), včetně kurzů zaměřených na získání profesních průkazů. Často využívané jsou též odborné jazykové a ekonomické kurzy (účetnictví, daně, finanční controlling). V neposlední řadě roste poptávka po odborných IT kurzech, především v oblasti programování, projektování a školení informačních systémů. Mezi regiony s největším čerpáním v rámci projektu patří Jihomoravský, Moravskoslezský, Středočeský a Olomoucký kraj.

ÚP ČR přijímá žádosti o příspěvky elektronicky prostřednictvím webové aplikace dostupné na webové stránce http://povez.uradprace.cz. V rámci probíhající III. výzvy má ÚP ČR k dispozici ještě bezmála 600 mil. Kč.

Základní informace se zájemci dozví na webu Úřadu práce ČR: https://www.uradprace.cz/web/cz/-/povez.

Pro více informací nebo pomoc s podáním žádosti se zájemci mohou obracet na nejbližší kontaktní pracoviště ÚP ČR. Případně mohou psát na e-mail povez@uradprace.cz. Podrobnosti sdělí také zaměstnanci Call centra ÚP ČR na bezplatné telefonní lince 800 77 99 00 nebo na e-mailu: callcentrum@uradprace.cz.

(tz-úpčr)


 

2. listopadu – Výběr z médií: více legionelly v Česku, zájem o sdílení vozidel a připomínka digitálního dědictví

V českém tisku se ve středu dočtete, že v Česku přibývá případů legionelózy. Informuje o tom Mf Dnes. Lidé podle Lidových novin zapomínají na digitální dědictví. A sdílení vozidel – takzvaný carsharing – je v Česku na vzestupu, píše Právo. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

ÚP ČR představí své služby v Českých Budějovicích

Už po sedmadvacáté se sjedou do Českých Budějovic zástupci škol, aby představili své studijní obory na největší přehlídce středního odborného a učňovského školství v Jihočeské kraji s názvem „VZDĚLÁNÍ A ŘEMESLO“. Akce proběhne ve dnech 3. – 5. 11. 2022 na výstavišti v Českých Budějovicích. Na místě bude mít stánek i Úřad práce ČR.

Letošní ročník představí, zejména žákům 2. stupně ZŠ, ale i všem ostatním zájemcům z řad široké veřejnosti, bohatou nabídku středních škol, středního odborného vzdělávání, učňovského školství a také vysokých škol.

„Výběr povolání je určitě jedním z nejdůležitějších kroků v životě mladého člověka, a proto je dobré využít každé příležitosti, kde se lze seznámit s aktuálními nabídkami škol a na vlastní oči třeba i vidět jak krásné věci jsou schopni vytvářet žáci učebních oborů,“ uvádí ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Českých Budějovicích Ivan Loukota.

Na výstavě se představí školy a učiliště z celé republiky nabízející různé studijní a učební obory. Žáci základních škol získají informace o náplni studia, mohou se ptát středoškoláků na jejich osobní zkušenost, podívat se, co se během studia už naučili a získat tak další podklady pro své rozhodování při volbě studia a přípravě na budoucí povolání.

Součástí výstavy bude také Veletrh fiktivních firem, jenž významně pomáhá rozvoji podnikatelských dovedností žáků prostřednictvím simulace reálného podnikatelského prostředí v podmínkách tržního hospodářství. Nedílnou součástí výstavy bude i prezentace firem, nabízejících studentům uplatnění po ukončení školy. V průběhu výstavy proběhne i celá řada celostátních soutěží např. v oboru CNC techniky, elektrotechniky a informatiky.

Specialisté Úřadu práce ČR pomohou zájemcům s orientací ve vzdělávací nabídce škol, s výběrem vhodného povolání či jim poradí při hledání práce. Návštěvníkům také představí nástroje aktivní politiky zaměstnanosti nebo projekty, které jsou určené konkrétním skupinám uchazečů o zaměstnání. Lidé se mohou ptát i na podmínky a možnosti rekvalifikací.

Brány výstaviště budou otevřené ve dnech 3. a 4. 11. mezi 9.00 – 17.00 hod. a v sobotu 5. 11. pak od 9.00 do 15.00 hod. Vstup na akci je zdarma.

(tz-úpčr)


 

PENNY – STÁLE CHUTNÁME HEZKY ČESKY!

Celkem 34 výrobků PENNY se letos pyšní oceněním Chuťovka roku 2022! Toto prestižní ocenění jim udělili za podpory Ministerstva zdravotnictví a Senátu ČR ve spolupráci s VŠCHT porotci na základě jejich chuti, vzhledu a konzistence. Mezi vítězi jsou naše privátní značky BONI, Crip Crop, Enjoy, Řezníkův talíř a Vitálka.

43 nominací proměnily produkty našich privátních značek ve 34 vítězství. Jedná se tak pro PENNY o historicky nejúspěšnější ročník (2020-29, 2021-20). Nejvíce zabodovala privátní značka mléčných výrobků BONI, kterou porotci ocenili hned ve 12 případech. Mezi dalšími oceněnými byly značky Crip Crop, Enjoy, Řezníkův talíř a Vitálka.

„Mám radost z letošního mimořádného úspěchu našich privátních značek! Potvrzuje se, že jako řetězec, který nabízí nejvýhodnější ceny na trhu, což prokazuje srovnávací spotřebitelský koš, nabízíme naši zákazníkům vysokou kvalitu. Jedním ze zásadních kritérií hodnocení v této soutěži je také chuť, a právě tu naši zákazníci velmi oceňují. I když je zajímá složení výrobků a ovlivňují je nejrůznější trendy, nakonec je to chuť, která u každého z nás rozhoduje. Takováto ocenění jsou pro nás zavazující, protože, když zákazníkům naše výrobky chutnají, jsou spokojení a vrací se k nám. Proto je kvalita za výhodnou cenu jednou z našich priorit, a neustále na ní pracujeme,“ říká vedoucí oddělení kvality PENNY Petr Baudyš.

Ocenění získaly i další privátní značky. Privátní značka Crip Crop získala 5 ocenění, když uspěla například kaše bez lepku nebo obilné polštářky. Značka Enjoy zaznamenala úspěch u 10 výrobků, mezi oceněnými byla mimo jiné hořká i mléčná čokoláda nebo pendreky. Privátní značka Řezníkův talíř byla nominována se 6 produkty a ocenění se dočkaly všechny nominované výrobky!

(tz-penny)


 

ČOI zakázala na trhu nebezpečné nafukovací dětské sedadlo

(Praha, 1. listopad 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že v internetovém obchodě www.miniinthebox.com  je v nabídce dětské plovoucí sedadlo, které může znamenat pro nejmenší děti zdravotní riziko. Jedná se o výrobek, který má název SEA 700.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

Text a foto: (tz-čoi)


 

Na benefitech rozdá VZP klientům až miliardu. Nové příspěvky podmiňuje účastí na prevenci, pojištěnce chce motivovat k péči o své zdraví

Fond prevence Veřejné zdravotní pojišťovny od příštího roku čeká řada významných změn. Některé příspěvky VZP v reakci na inflaci zvýšila, jedná se například o program Maminka či pohybové aktivity dětí. U některých nově zaváděných programů VZP stanovila jako podmínku čerpání účast klienta na preventivní prohlídce u praktika či na screeningovém vyšetření.

„Náklady na zdravotní péči neustále stoupají, ať v důsledku stárnutí populace nebo příchodu nákladných inovativních léků i technologií. Jedna z logických cest, jak upravit stávající strukturu výdajů, se tedy jeví podpora prevence. Každá koruna, kterou do ní dnes investujeme, se nám za pár let násobně vrátí. Proto i tuto úpravu fondu prevence vnímám jako první krok na dlouhé cestě. Chceme jít cestou pozitivní motivace našich klientů, podporovat je v péči o své zdraví,“ říká Zdeněk Kabátek, ředitel VZP ČR. V roce 2023 tak může u VZP žádat o příspěvek na dentální hygienu či na rehabilitační aktivity jako je sauna, masáž apod. ten, kdo navštívil v posledních letech svého praktického lékaře v rámci preventivní prohlídky, resp. navštívil jeden ze čtyř screeningových programů (podrobněji podmínky viz níže).

Navyšují se také příspěvky Maminka a Novorozenec, více peněz je připraveno na pohybovou aktivitu dětí. „VZP tímto krokem reaguje na rostoucí ceny, už v průběhu roku 2022 jsme navýšili příspěvky na speciální potravinové diety, od ledna se navýšení týká také dalších příspěvků. Pro maminky v době před a po porodu máme 3 500 korun, dětem dáme na sportovní aktivity 1 000 Kč ročně namísto dosavadních 800 korun,“ vysvětluje Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům. Další 3 000 korun ročně budou moci nově využít také pacienti s diabetem, a to na odbornou podiatrickou službu jako prevence tzv. diabetické nohy.

Nejširší nabídka se i nadále týká příspěvků na očkováníkteré je jedním z nejdostupnějších opatření k ochraně veřejného zdraví. V tomto případě VZP přistoupila ke značnému zjednodušení podání žádosti, klient pouze doloží, že očkování podstoupil, vyplacena mu pak bude fixní částka z očkovacího schématu. Důraz také klade na co nejmasovější využívání elektronické komunikace klienta s VZP, o některé příspěvky tak už bude možné zažádat pouze elektronicky.

Dentální hygiena

Klienti, kteří v uplynulých 24 měsících absolvovali prohlídku u praktického lékaře, získají příspěvek na dentální hygienu ve výši 500 korun. Příspěvek (na ošetření a instruktáž) mohou čerpat i děti starší jednoho roku (děti a mladiství do 18 let mají nárok na příspěvek i bez splnění podmínky absolvování prohlídky u praktického lékaře pro děti a dorost). Žádost bude možné podat pouze elektronicky prostřednictvím aplikace Moje VZP.

Rehabilitační aktivity

Na příspěvek na rehabilitační aktivity ve výši 1 000 korun budou mít nárok ti pojištěnci, kteří během posledních 24 měsíců absolvovali jedno nebo více vyšetření v rámci celonárodních screeningových programů (ty jsou zaměřeny na prevenci karcinomu kolorekta, karcinomu prsu, karcinomu děložního hrdla a karcinomu plic).  I v tomto případě je nutno o příspěvek požádat elektronicky prostřednictvím aplikace Moje VZP.

Zvýšení příspěvku na pohyb

U příspěvku na pohybové aktivity dětí od 1 roku navyšuje VZP částku na 1 000 korun ročně. Příspěvek je možné využít na organizované sportovní aktivity, u mladistvých nad 15 let například také na permanentky na cvičení.

Péče o diabetické nohy

Dospělí klienti, kteří se léčí s diabetem, budou moct nově čerpat 3 000 korun na odbornou přístrojovou pedikúru nebo ošetření zdravotní sestrou s podiatrickým kurzem. Příspěvek ve výši 3 000 korun na nákup pomůcek nehrazených z prostředků veřejného zdravotního pojištění pro dětské i dospělé diabetiky zůstává i nadále v platnosti.

Program Maminka a Novorozenec

Vyšší příspěvek je připravený i pro nejmenší klienty. Rodičům novorozenců přispěje VZP na nákup potřeb a pomůcek v lékárnách 1 000 korun (letos 500 Kč). Nastávající maminky budou moct čerpat nově 3 500 korun (oproti současným 3 000 Kč) např. na screeningová vyšetření nehrazená z veřejného zdravotního pojištění, dentální hygienu, předporodní kurzy, vhodnou pohybovou aktivitu nebo pomůcky ke kojení, monitor dechu, monitor spánku nebo laktační poradenství.

(tz-vzp) 


 

HDP klesl mezičtvrtletně o 0,4 %

Podle předběžného odhadu klesl hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,4 % a meziročně vzrostl o 1,6 %.

„Mezičtvrtletní pokles byl způsoben nižší domácí poptávkou, zejména nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností, u kterých byl zaznamenán pokles již čtvrté čtvrtletí v řadě. Naopak zahraniční poptávka měla pozitivní vliv,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Další informace: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/predbezny-odhad-hdp-3-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

Z trhu musí pryč jedna šarže čípků Paralenu, hrozí předávkování

Pacienti, kteří užívají Paralen, by měli zpozornět. Část čípků z jedné šarže byla špatně zabalena. Hrozí proto předávkování paracetamolem. Výrobce léčivo musí stáhnout z lékáren i od pacientů. Výměnu za bezvadné léčivo ovšem komplikuje výpadek v dodávkách, kvůli kterému na trhu čípky Paralen chybí.

CELÝ ČLÁNEK


 

1. listopadu – Výběr z médií: Češi utrácejí za Dušičky, počet slev přibývá a firmy nechtějí propouštět

V českém tisku se v úterý dočtete, že Češi na vzpomínce na mrtvé nešetří. Téma Deníku. Počet slev v Česku podle Hospodářských novin roste. A firmy se snaží nepropouštět, píše Právo. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Elektřina v Česku zdražila nejvíc v celé EU. Za půl roku o 62 procent

Cena elektřiny se v Česku v první polovině roku zvýšila nejvíce ze všech zemí Evropské unie. A to o 62 procent. Následují Lotyšsko (59) a Dánsko (57). Vyplývá to z dat, která v pondělí zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

CELÝ ČLÁNEK


 

Letošní Týden vzdělávání dospělých v Jihočeském kraji nabídne přednášky osobností z řad sportovců i tváří televizních obrazovek

Týden vzdělávání dospělých v Jihočeském kraji je akce, která již tradičně nabídne Jihočechům řadu vzdělávacích akcí i řadu zajímavých přednášek. Novinkou letošního roku je Jihočeský vzdělávací miniveletrh, který týden vzdělávání na jihu Čech odstartuje a jeho tváří se stali například úspěšný paralympijský cyklista Jiří Ježek či novinář, publicista a moderátor Jakub Železný.

„Týden vzdělávání dospělých v Jihočeském kraji realizujeme ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích již od roku 2017. Za tu dobu si myslím podařilo uspořádat celou řadu zajímavých akcí, které jak odborníky, tak i zájemce z řad veřejnosti každoročně inspirují a motivují k dalšímu vzdělávání a osobnímu rozvoji,“ říká Dana Feferlová, ředitelka Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, která je jedním z organizátorů Týdne vzdělávání dospělých v Jihočeském kraji.

„V nabídce letošního ročníku máme přibližně 30 přednášek a seminářů, 20 workshopů a 10 ukázek výuky. Nechybí ale ani možnost zúčastnit se dnů otevřených dveří, exkurzí či využít osobní konzultace. Mimo to jsme pro letošní rok připravili novinku v podobě veletrhu, kde se zájemci budou moci seznámit s nabídkou vzdělávacích organizací, ale současně si poslechnout přednášky od zajímavých hostů. Pozvání do Českých Budějovic přijal bývalý paralympijský cyklista Jiří Ježek, novinář, publicista a moderátor Jakub Železný či analytik trhu práce Tomáš Ervín Dombrovský. A tématem bude samozřejmě vzdělávání,“ láká na bohatý program Dana Feferlová.

Týden vzdělávání dospělých je tradičně pořádaná akce, která má za cíl představit široké veřejnosti zajímavou a různorodou škálu vzdělávacích aktivit v různých formátech a podobách, jako jsou např. workshopy, semináře, kurzy, kulaté stoly, dny otevřených dveří a mnoho dalších, a to jak v online, tak v offline podobě. Zájemci si letos mohou vybírat z více jak 60 různých akcí, které proběhnou převážně v týdnu od 7. listopadu do 13. listopadu 2022. Nabídka týdne vzdělávání dospělých je pro zájemce k dispozici na webu www.tydenvzdelavani.cz.

Vendula Mikolášková z Jihočeské univerzity, která se na organizaci Týdne vzdělávání dospělých podílí, upozorňuje na pestrost témat letošního ročníku: „Naši vzdělavatelé se dotknou opravdu široké škály témat, od samotné problematiky vzdělávání, která je důležitá také pro uplatnění na trhu práce, až po internet a bezpečné chování v kyberprostoru. Z nabídky si vyberou například i fandové archeologie, jež se mohou v úterý 8.11. přihlásit na přednášku Benátský všelék theriak a archeologické doklady jeho dovozu do jižních Čech či rodiče, kteří se ve stejný den mohou přihlásit na seminář Jak rozečíst malé čtenáře a Jak rozečíst teenegery,“ vyjmenovává Vendula Mikolášková a dodává, že z letošní nabídky si vyberou opravdu všichni.

Týden vzdělávání dospělých pořádá Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů, o.p.s. a Jihočeská univerzita za podpory Jihočeského kraje, Jihočeského paktu zaměstnanosti a řady partnerů.

(tz-jhk)


 

Lipensko má za sebou rekordní víkend

Lipensko 31.10. 2022: Podle lipenských podnikatelů v cestovním ruchu má tato oblast, která zabírá území od Stožce po Rožmberk za sebou rekordní víkend v tomto roce. Podzimní prázdniny, kdy měly děti většinou volno i ve čtvrtek a v pátek přilákaly na Lipensko tisíce lidí. Hotely a penziony byly plné a v restauracích se těžce hledalo místo na sezení.

„Svátek vzniku republiky jsem oslavili stylově v celé oblasti Lipenska a to tím, že jsme mohli uspokojit desítky tisíc návštěvníků. Přálo nám počasí, máme letos babí léto jako dlouho nebylo. Teploty jsou nad 20 stupňů, což ostře kontrastuje s podhůřím, kde vládnou sychravé mlhy inverzí. Počasí stále drží a čeká nás opět krásný týden, tak všechny můžeme pozvat,“ říká Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

„Vysokou návštěvnost zaznamenala jak Stezka korunami stromů, tak Království lesa.Obsazenost hotelu Element byla 100%, gastroprovozy byly také plné. To vše jistě také díky naší Halloweenské akci v Království i v restauraci Stodola ve spolupráci s cukrárnou Povidloň,“ uvádí Olga Kneiflová ze společnosti Lipnoservis z Lipna nad Vltavou.

„Z uplynulého prodlouženého víkendu jsme nadšeni. Podařilo se nám obsadit všech našich 90 apartmánů a byli jsme tedy stoprocentně obsazeni a to téměř výhradně českou klientelou. Přitom poslední čtvrtinu naší kapacity jsme prodali až týden před pobytem, kdy už bylo zřejmé, že náš podpoří i krásné počasí. Věříme, že pěkné obsazenosti dosáhneme i o prodlouženém víkendu spojeném se svátkem 17.11.2022, rezervace již chodí,“ uvádí Luboš Krejza z Lipno Lake Resortu v Lipně nad Vltavou.

“Za uplynulé 4 dny jsem zaznamenali rekordní tržby na restauraci, která byla opakovaně plná strávníků, dokonce se nám stalo, že jsme hosty obsloužit nemohli hned, čekali na lavičkách před hotelem. Z okolních hotelů a restaurací nám volali, jestli nemáme volné sudy piva, protože jim došlo. Lůžka hotelu byla obsazená kompletně, včetně přistýlek. Zkrátka babí léto u nás zafungovalo”, řekl Martin Kutlák, provozní hotelu České Žleby.

Plno bylo také ve Frymburku. „U nás bylo nabito. Jak na hotelu, tak v restauraci a v cukrárně,“ Vladislava Semšová, spolumajitelka hotelu Maxant ve Frymburku.

„Pro nás byl tento víkend velmi úspěšný co se týče obsazenosti. Od středy do neděle jsme měli obsazený celý hotel, tedy cca 250 lidí. I návštěvnost Aquaparku a Světa pod hladinou byla velmi úspěšná, konkrétně Aquapark cca 3000 lidí a Svět pod hladinou cca 600 lidí, což je nejvíce v tomto roce,“ uvádí Simona Flöringová z Wellness hotelu Frymburk.

My jsme měli narváno. Na Uhlíkově i na Olšině,“ uvádí Simona Kutláková, vedoucí resortu Olšina.

„Byli jsme plně obsazení, a to včetně předcházejícího čtvrtku a pátku, kdy byly podzimní prázdniny,“ říká Martin Prokeš z hotelového resortu Relax v Dolní Vltavici.

„My můžeme potvrdit, že jsme měli 100 % obsazený celý objekt,“ uvádí Ivana Seidlová z penzionu Apartmány Rožmberk. „I u nás bylo plno a vyšší frekvence lidí v přírodě. Celé dny jsme vařili obědy i večeře pro vyprodaný penzion i hosty z Rakouska a celého Lipenska chystali menu z „polní kuchyně” v kotlíkách, na ohni, rožni, grilu atp,“ informuje Kamila Sušanková z penzionu Dobík u Přední Výtoně.

(tz-pp)


 

V září nevyhověly 4 odebrané vzorky pohonných hmot

(Praha, 31. říjen 2022) Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách kvality pohonných hmot. V září odebrala 182 vzorků pohonných hmot a jakostním požadavkům nevyhověly 4 vzorky. Jednalo se o 1 vzorek motorového benzinu a 3 vzorky motorové nafty.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

E.ON dlouhodobě podporuje nemocnice a zdravotníky. Letos jim daroval tři miliony korun

Stejně jako energetika i medicína postupuje rychlými kroky kupředu. Aby pracovníci ve zdravotnictví mohli využívat moderními trendy, dlouhodobě je podporuje i společnost E.ON. Nemocnicím, záchranářům a Nadačnímu fondu Energetika – pomoc v nouzi poskytla letos v Jihomoravském a Jihočeském kraji finanční podporu ve výši třech milionů korun. E.ON navíc motivuje i své zaměstnance k podpoře zdravotnictví – například benefity při darování krve.

„Je pro nás velice důležité pomáhat tam, kde je potřeba. Stejně jako energetika patří zdravotnictví do kritické infrastruktury. Sociální odpovědnost je součástí našeho firemního DNA. Proto zdravotníky dlouhodobě podporujeme finančně, nebo jak ukázala pandemie covid-19, tak i spontánně a materiálně. Letos skupina E.ON darovala tři miliony korun sedmi subjektům z Jihomoravského a Jihočeského kraje a Nadačnímu fondu Energetika – pomoc v nouzi, který prostředky využívá k sociální pomoci k překonání tíživých životních situací,“ přibližuje David Šafář, člen představenstva distribuční společnosti EG.D, člena skupiny E.ON.

Na jižní Moravě podpořil E.ON celkovou částkou 1,2 milionu korun Kliniku popálenin a plastické chirurgie a Gynekologicko-porodnickou kliniku na Obilním trhu spadající pod Fakultní nemocnici Brno, Masarykův onkologický ústav, lékařku Věru Přibylovou a naposledy v srpnu I. chirurgickou kliniku Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně pomohou darované prostředky získat moderní videorektoskop.

„Tento přístroj přenáší signál na monitor a zvětšuje tím snímaný obraz. Je přehlednější nejen pro vyšetřujícího, ale může obraz i natáčet, což lze následně využít pro výuku studentů medicíny. Použití videorektoskopu znamená velký pokrok v diagnostice onemocnění zažívacího traktu,“ vysvětlil přínos přístroje profesor Ivan Čapov, emeritní přednosta I. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Do jižních Čech směřovala podpora především do Nemocnice České Budějovice. Osm jejích oddělení obdržela dohromady 1,15 milionu korun. Největší částky směřovaly do kardiologického, ortopedického a traumatologického oddělení. Dalších 100 tisíc korun získala Jihočeská záchranná služba.

„Finanční prostředky využijeme pro potřeby zajištění vzdělávání lékařů, nákup odborné literatury, zdravotnických potřeb, přístrojů či vybavení na jednotlivá oddělení. Společnost E.ON je již naším dlouholetým partnerem a my si této spolupráce velice vážíme,“ uvedl Michal Šnorek, generální ředitel Nemocnice České Budějovice.

Společnost E.ON mimo cílené finanční podpory motivuje i své zaměstnance. Pracovníci E.ONu získají například zajímavý benefit, pokud chodí darovat krev či plazmu. „Ke standardnímu dni volna, na který má nárok každý dárce ze zákona, poskytujeme našim zaměstnancům ještě druhý den placeného volna navíc,“ uzavírá David Šafář.

(tz-e.on)


 

Lidl opět podpoří těžce nemocné děti. Začíná 12. ročník sbírky Srdce dětem

Ve všech prodejnách Lidl začal právě dnes už 12. ročník jedné z největších veřejných sbírek Srdce dětem. Sbírka potrvá až do neděle 13. listopadu a jejím hlavním cílem je pomoci těžce nemocným dětem a jejich rodinám. Za dobu svého fungování sbírka pomohla téměř pěti tisícům dětí, jejichž rodinám putovalo 247 000 000 Kč.

Sbírka Srdce dětem se bude tradičně odehrávat ve všech prodejnách Lidl napříč Českou republikou. Zapojit se a podpořit nemocné děti a jejich rodiny může každý a jednoduše. Stačí si zakoupit samolepku ve tvaru srdíčka za 30 Kč, přispět lze i libovolnou částkou. Srdíčka mohou zákazníci následně nalepit přímo v prodejně na připravená tabla umístěná vedle plakátů s konkrétními dětmi z daného regionu. Přímo na plakátech se tak dozví, komu pomohl výtěžek loňské sbírky a zda posloužil na úhradu rehabilitace, kompenzačních pomůcek nebo terapie.

Letos se sbírka Srdce dětem uskuteční již podvanácté a její známost stále roste. Svědčí o tom i to, že se v rámci loňského Giving Tuesday stala nejúspěšnější českou veřejnou sbírkou. „Každým rokem se také zvyšuje její výtěžek a věříme, že tomu v letošním roce nebude jinak. Uvědomujeme si, že aktuální situace je náročná a složitá pro všechny. Nesmíme ale zapomínat na ty, kteří naši pomoc i nadále velice potřebují. Bez rozdílu si proto ceníme každého příspěvku, který pomůže těžce nemocným dětem,“ shrnuje Pavel Stratil, generální ředitel společnosti Lidl.

Za dobu svého fungování se sbírka stala společnou předvánoční tradicí Lidlu i obecně prospěšné společnosti Život dětem. „Děkujeme všem laskavým dárcům, kteří se ke sbírce Srdce dětem i letos připojí. Dnešní složitá doba je náročná pro všechny, pro rodiny s nemocnými dětmi ale ještě mnohem více. Kromě každodenních existenčních starostí musí totiž shánět finanční prostředky na tolik důležité a užitečné rehabilitace, invalidní vozíky, inhalátory, ortézy nebo třeba zdravotnický materiál, protože to všechno zdravotní pojišťovny hradí buď částečně nebo vůbec,“ doplňuje ředitelka obecně prospěšné společnosti Život dětem Maria Křepelková.

Zapojit se může až do neděle 13. listopadu úplně každý libovolnou částkou, pomůže přitom každá koruna. Vybrané peníze ze sbírky putují rodinám s dětmi, kterým alespoň trochu ulehčí jejich každodenní boj se závažnou nemocí, jako jsou dětská mozková obrna, onkologické onemocnění, cystická fibróza, mukopolysacharidóza, nemoc motýlích křídel, autismus, spinální svalová atrofie a dystrofie či různá kombinovaná onemocnění. Výtěžek sbírky tak poslouží na nákup konkrétního zdravotnického materiálu, pomůcek, nebo léčebných a rehabilitačních pobytů. Mezi jednotlivé rodiny rozděluje vybrané prostředky obecně prospěšná organizace Život dětem, která jim pomáhá v průběhu celého roku.

Za dobu trvání sbírky se dosud podařilo vybrat 247 milionů korun, které pomohly téměř pěti tisícům vážně nemocných a handicapovaných dětí. Výtěžek sbírky vyhlásí Lidl a Život dětem 29. 11., kdy se po celém světě slaví svátek štědrosti Giving Tuesday.

(tz-lidl)


 

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje získala významné evropské ocenění – platinový status Angels EMS AWARDS

V německém Berlíně se uskutečnil Evropský kongres urgentní medicíny EUSEM 2022. V jeho rámci proběhlo i slavnostní vyhlášení nejlepších organizací, podílejících se na managementu péče o osoby, které postihla akutní cévní mozková příhoda (CMP). Ocenění předávala mezinárodní iniciativa ANGELS.

Právě Angels EMS AWARDS celosvětově sleduje řadu parametrů, ovlivňujících celkový benefit pro pacienty s CMP. Hodnotí nejen časový aspekt, ale řadu dalších ukazatelů, včetně spolupráce s lůžkovými poskytovateli provozujícími tzv. „iktová centra“. To jí umožňuje objektivní srovnávání poskytované péče jednotlivými zdravotnickými organizacemi. Skórovací systém ocenění v této oblasti má tři stupně: zlatý, platinový a diamantový.

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje dlouhodobě systematicky spolupracuje s Centrem vysoce specializované cerebrovaskulární péče Nemocnice České Budějovice, a.s. na zkvalitňování péče o pacienty s CMP v rámci celého Jihočeského kraje. Naše společné úsilí přineslo jihočeské záchranné službě druhé nejvyšší ocenění za poskytovanou péči – platinový status Angels EMS AWARDS.

V rámci celé Evropy se jedná o velmi významný úspěch. Svědčí mimo jiné o skutečnosti, že přednemocniční neodkladná péče a urgentní medicína obecně je v České republice poskytována velmi kvalitně. Zejména v péči o pacienty s CMP předčí i velké země a zavedené postupy jsou na nejvyšší možné úrovni.

Cenu pro Zdravotnickou záchrannou službu JčK převzal MUDr. Jan Jakub Hájek, vedoucí Zdravotnického operačního střediska a Oblastního střediska Jindřichův Hradec.

(tz-zzsjčk)


 

31. října – Výběr z médií: problémy s kryptoměnovými účty, senioři s vyššími důchody a hledání spolubydlení

V českém tisku se v pondělí dočtete, že české banky nechtějí vést kryptoměnové účty. Informuje o tom Mf Dnes. Noví senioři mají podle Deníku vyšší důchody. A stále více Čechů hledá spolubydlení, píší Hospodářské noviny. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře