Z PRVNÍ RUKY: 43. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 43. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Vimperk – v barvách podzimu / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Teplotní rekordy hlásí polovina stanic. Pražský padl po 85 letech

Na zhruba polovině meteorologických stanic v Česku v sobotu padly teplotní rekordy pro 29. říjen. Teploty v ČR se dnes místy dostaly nad 22 stupňů. V jihočeském Husinci naměřili až 23,8 stupně. Na pražském Karlově sice rtuť teploměru vyšplhala na 20,6 stupně, bylo tak ale překonáno dosavadní maximum z roku 1937. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

CELÝ ČLÁNEK


 

Světový den cévní mozkové příhody

Světový den cévní mozkové příhody si každoročně připomínáme 29. října nejen proto, abychom veřejnosti připomněli příznaky a jejich včasné rozpoznání tohoto závažného onemocnění.

Cévní mozková příhoda (dále CMP) může vzniknout na ischemickém nebo hemoragickém podkladě, tedy v mozkové cévě dojde buď k jejímu uzávěru, nebo ke krvácení do mozku.

V celosvětovém měřítku patří CMP k 3. nejčastější příčině úmrtí v dospělé populaci a zároveň k nejčastější příčině invalidity. V České republice ročně toto onemocnění potká 26 000 pacientů, z toho 8-9 000 zemře. Zhruba 2/3 přeživších zůstávají po prodělání CMP soběstačnými, nicméně s následky různé závažnosti.

Průměrný věk pacientů s CMP je 73 let, nutno podotknout, že mozková příhoda se zdaleka nevyhýbá ani mladším ročníkům, doloženy máme i případy dětí sahající až do batolecího věku.

Při cévní mozkové příhodě je na prvním místě včasné rozpoznání příznaků! Jako pomůcka může sloužit FAST (z AJ):

F – FACE (obličej) – pokles ústního koutku nebo očního víčka

A – ARM (paže) – po předpažení neudrží obě paže ve stejné výšce, nebo pocit mravenčení

S – SPEECH (řeč) – nesrozumitelná mluva, nebo odpovědi nedávající smysl

T – TIME (čas) – čas je mozek! – při podezření na CMP volejte ihned linku 155.

Než přijedou záchranáři, nachystejte seznam léků, které pacient toho času užívá, a jeho občanský průkaz. Ze zkušenosti víme, že při náhlé poruše zdraví bývají pacienti a jejich blízcí ve stresu a nemohou si na užívané léky vzpomenout – proto doporučujeme mít seznam léků předem sepsaný a průběžně aktualizovaný.

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje od začátku roku doposud ošetřila 1700 pacientů, u nichž vzniklo důvodné podezření na cévní mozkovou příhodu. Takoví pacienti pak bývají směřováni do tzv. centrové péče. V případě jižních Čech je to Komplexní cerebrovaskulární centrum Nemocnice České Budějovice, a.s. a Iktové centrum Nemocnice Písek, a.s.

Minulý týden obdržela Zdravotnická záchranná služba JčK v rámci kongresu EUSEM 2022 v Berlíně platinovou desku od iniciativy Angels za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Angels je celosvětová iniciativa sdružující odborníky poskytující péči těmto pacientům za účelem zlepšení jejich šancí na přežití a život bez postižení.

(tz-zzsjčk)


 

Teplotní rekordy na dvaceti místech. Ve Vimperku naměřili přes 24 stupňů

Česko má za sebou další teplý den, rekord pro 28. říjen zaznamenalo zhruba 20 ze 160 meteorologických stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejtepleji bylo ve Vimperku, kde meteorologové naměřili 24,3 stupně Celsia, v tomto případě to ale nový rekord nebyl. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda schválila návrh zákona o zeleném razítku pro stavebníky

Všechna povolení z oblasti životního prostředí, která dnes stavebník potřebuje, nahradí jedno razítko – jednotné environmentální stanovisko (JES). Díky němu se žadatelům zjednoduší povolování nejrůznějších typů stavebních i nestavebních záměrů, zároveň ale zůstane zachována ochrana životního prostředí i památek. Návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku doprovází novelu stavebního zákona, kterou předložilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

„Jednotné environmentální stanovisko přináší vyšší přehlednost a srozumitelnost pro stavebníky a investory i zrychlení povolovacích procesů, kterého se česká veřejnost dlouhodobě a oprávněně dožaduje. Dokázali jsme vypořádat všechny připomínky a najít shodu na zjednodušení stavební legislativy napříč vládou i kraji a profesními svazy,” říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Nově tak podle návrhu zájemce o stavební povolení podá jednu žádost na kterémkoli stavebním úřadě nebo orgánu ochrany životního prostředí. Tím začne běžet lhůta pro vydání jednotného stanoviska, které v sobě integruje všechny požadavky na posouzení dopadů na životní prostředí podle až devíti zákonů. Zákon také počítá s možností požádat o tzv. předběžné koordinační jednání, díky tomu se stavebníci mohou vyhnout u složitějších staveb případnému zamítnutí žádosti kvůli tomu, že by projekt byl v rozporu s některým ze zákonných požadavků.

Přínosem Jednotného environmentálního stanoviska je i právní jistota pro stavebníky a investory. Povolovací orgány budou posuzování jednotlivých složek životního prostředí koordinovat, zatímco dnes posuzování často probíhá odděleně, navíc u různých správních úřadů.

Jednotné environmentální stanovisko v sobě zahrne správní akty obsažené v devíti různých zákonech z oblasti ochrany životního prostředí.  Příslušným správním orgánem bude obecní úřad obce s rozšířenou působností, ve vybraných případech (např. v případě, že součástí bude výjimka z tzv. druhové ochrany podle zákona o ochraně přírody a krajiny, u rozsáhlejších záborů zemědělské půdy podle zákona o ochraně zemědělského půdního fondu apod.) krajský úřad. Součástí JES může být i proces posuzování vlivů záměru na životní prostředí u záměrů, které mu podléhají podle stávající podoby zákona o posuzování vlivů na životní prostředí.

Návrh zákona o JES nyní čeká projednání na parlamentní půdě.

(tz-mžp)


 

Vláda rozšířila a upřesnila kontraktační povinnost. Nově se bude vztahovat také na větší odběratele plynu

Vláda schválila nařízení o zajištění dodávek plynu, v jehož rámci rozšířila kontraktační povinnost pro dodávky plynu a upřesnila podrobnosti jejího zajištění. Určení dodavatelé budou mít povinnost nabídnout smlouvu za zastropovanou cenu všem zákazníkům, na které se vztahuje cenový strop a kterým se dlouhodobě nedaří poptat dodávky plynu od jiného dodavatele. Stát tak pomůže subjektům, které doposud nemají nasmlouvané dodavatele energií na příští rok.

„Kontraktační povinnost pomůže subjektům, na které se se vztahuje strop cen energií, se zajišťováním dodávek na příští rok. Uvědomujeme si, že spousta subjektů má potíže se sháněním dodavatelů energií. Chceme jim tímto pomoci, takže dodavatelé poslední instance budou mít povinnost uzavřít s těmito subjekty smlouvu na dodávky plynu za zastropované ceny,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozefa Síkela s tím, že kontraktační povinnost u dodávek elektřiny již vláda zavedla na počátku října. Všem odběratelům, na které se vztahuje zastropování, budou mít všichni dodavatelé energie povinnost nabídnout maximální cenu, kterou stanovila vláda.

Strop ceny plynu se nyní vztahuje na všechny subjekty se spotřebou do 630 MWh ročně, a to na celou jejich spotřebu. Cenu plynu na celou spotřebu budou mít stanovenu také poskytovatelé veřejných služeb jako obce, nemocnice, školy a další bez ohledu na výši jejich spotřeby. Zastropovaná cena plynu bude také pro výrobny tepla do domácností. V neposlední řadě bude strop ceny plynu zaveden pro všechny malé a střední podniky se spotřebou v rozmezí 630 MWh a 4200 MWh, ty budou mít zastropováno 80 procent své nejvyšší měsíční spotřeby za posledních let.

Strop ceny plynu bude od 1. ledna stanoven na 2,5 koruny za MWh bez DPH (3,03 koruny včetně DPH) odebraného plynu. Více informací nejen k energetice najdete na www.energiezamene.cz.

(tz-mpo)


 

Udělení Ceny Asociace Zdravotnických záchranných služeb ČR

V Ostravě se konal kongres XXVIII. Dostálovy dny urgentní medicíny, které jsou již tradičně místem slavnostního předávání Ceny Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR (dále AZZS ČR) za uplynulý rok. AZZS ČR uděluje ocenění pracovníkům záchranných služeb na základě nominace jednotlivých krajských zdravotnických záchranných služeb. Mezi oceněnými jsou nejen lékaři, zdravotničtí záchranáři a řidiči, ale i pracovníci, kteří se významně podílejí na chodu organizací z administrativních pozic.

Tyto ceny byly poprvé uděleny v roce 2014 a jednotlivé záchranné služby jimi vzdávají hold, respekt a úctu k práci zaměstnanců, kteří s vysokým pracovním a lidským nasazením, mnohdy dlouhá léta, svědomitě vykonávají svou profesi.

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje letos na tuto cenu nominovala členy Letecké záchranné služby JčK – MUDr. Jakuba Jana Hájka a Mgr. Jiřího Majstra za vysoce profesionální výkon při záchraně utonulého batolete v náročných podmínkách.

Jmenovaní zaměstnanci byli členy výjezdové skupiny LZS JčK, která v loňském roce ve večerních hodinách zasahovala společně s pozemními posádkami u tonutí dvou osob v řece. Jednalo se o noční let s přistáním do neznámého terénu.

Po příletu vrtulníku na místo byly již obě osoby vytaženy z vody na břeh a tým leteckých záchranářů ihned převzal od pozemní posádky probíhající resuscitaci batolete, která mj. zahrnovala zajištění dýchacích cest a intraoseální (do kosti) vstup do cévního řečiště. Vstupní tělesná teplota svědčila o těžkém podchlazení, proto byl algoritmus resuscitace přizpůsoben pro hypotermického (podchlazeného) pacienta. Po dvaceti minutách resuscitace se na EKG objevila elektrická aktivita, bez mechanické odpovědi srdce. MUDr. Hájkovi se podařilo vyjednat přijetí pacienta na speciální pracoviště, které disponuje mimotělní membránovou oxygenací oběhu (tzv.ECMO). Za kontinuální manuální resuscitace během letu bylo batole posádkou LZS transportováno do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde jeho předání proběhlo rychle, hladce a vstřícně. Během několika minut bylo dítě napojeno na mimotělní oběh a po třech týdnech intenzivní péče přeloženo do nemocnice v místě bydliště.

Z pohledu ZZS JčK se jedná o raritní případ, kdy byla poskytována protrahovaná resuscitace u těžce podchlazeného dítěte s následným úspěšným zajištěním speciální nemocniční intenzivní péče vedoucí k spontánní obnově oběhu.

(tz-zzsjčk)


 

Shoda na emisních cílech CO2 otevírá možnost prodávat automobily se spalovacími motory i po roce 2035

Českému předsednictví se při jednání s Evropským parlamentem podařilo najít shodu na výsledné podobě nařízení, které výrobcům stanoví emisní cíle oxidu uhličitého (CO2) u osobních vozidel a dodávek. Dohoda obsahuje cíle postupného snižování emisí CO2 až na 100 % k roku 2035 pro oba segmenty, současně však otevírá cestu k registraci vozidel se spalovacím motorem poháněným klimaticky neutrálními palivy.

Nařízení je důležitou součástí balíčku Fit for 55, jehož cílem je zajistit snížení emisí skleníkových plynů v Evropské unii (EU) o 55 % k roku 2030 oproti roku 1990. Jedná se jeden z dalších kroků na cestě ke klimatické neutralitě EU v roce 2050. „To, že se platný evropský závazek k naplňování Pařížské dohody nyní překlápí do evropské legislativy skrze předpisy sdružené v balíčku Fit for 55, je důležité i pro nadcházející vyjednávání EU na světové klimatické konferenci COP27 v Šarm aš-Šajchu,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Dohodnutá podoba nařízení je výsledkem jednání Rady EU s Evropskou komisí a Evropským parlamentem.

Všechny tři instituce vstupovaly do závěrečné fáze vyjednávání se stejnou pozicí k postupnému procentuálnímu snižování emisí CO2 z nových vozidel v letech 2025, 2030 a 2035. „Českému předsednictví se však podařilo uhájit důležitý bod pozice Rady EU, tedy otevřít možnost prodávat nové automobily se spalovacím motorem jako alternativu k elektrickým vozidlům za předpokladu, že budou poháněny výhradně klimaticky neutrálními palivy. Tento požadavek je zohledněn v úvodním ustanovení tohoto nařízení,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef SíkelaEmisní cíle se týkají jen nových vozů, lidé budou mít i nadále možnost používat starší vozidla se spalovacími motory i si taková auta na trhu s ojetinami dále kupovat.

Do textu se podařilo navíc dostat silnou revizní klauzuli, Evropská komise by měla v roce 2026 posoudit pokrok směrem k plnění cílů, ekonomické a sociální dopady či technologický rozvoj. Právě technologický rozvoj klíčových komponent elektrických vozidel jako jsou trakční baterie, je nesmírně důležitý. S technologickým vývojem se bude zvyšovat dojezd elektrických vozidel, zkrátí se doba dobíjení i další aspekty klíčové pro uživatele. Současně se řeší i recyklace baterií, a to prostřednictvím nařízení o bateriích a odpadních bateriích, které se v současné době rovněž dojednává mezi Radou a Evropským parlamentem.

V nařízení k emisním cílům CO2 zůstalo dále zachováno změkčení emisního cíle pro výrobce za podmínky, že uvede na trh dostatečný počet bezemisních a nízkoemisních vozidel, a to zejména v zemích, kde je náběh elektromobility pozvolnější.

Výrobci i dodavatelé se na přechod k bateriové či vodíkové elektromobilitě již řadu let připravují, přičemž většina evropských automobilek již avizovala ukončení výroby klasických spalovacích motorů, některé i dříve než k roku 2035. V České republice se již více než 10 % osobních vozidel vyrábí v bateriovém či plug-in hybridním provedení a v souvislosti s tím dochází i k přeškolování zaměstnanců.

„Naší snahou bude napomoci tuzemským automobilkám k dosažení výše uvedených cílů, a to zejména budováním dobíjecí a plnicí infrastruktury, ale i s investicemi do výzkumu a vývoje a s přípravou budoucích pracovníků v automobilovém průmyslu úpravami vzdělávacích programů na středních a vysokých školách,“ říká ministr Síkela.

„Důležitá je i podpora obcí, krajů, škol či neziskových organizací při koupi bateriových i vodíkových elektromobilů, stejně jako obyvatel v rodinných a bytových domech při instalaci dobíjecích stanic. Na to vše se mimo jiné zaměřují velmi populární programy MŽP; z celého balíčku Fit for 55 bychom na dekarbonizaci pak měli získat další stamiliardy korun“ dodává ministryně Hubáčková.

(tz-mpo)


 

Ministerstvo průmyslu a obchodu spouští kampaň ke státní pomoci a poradenství v oblasti energií

Hlavním cílem kampaně je informovat veřejnost o poradenské síti pod Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). Ta zahrnuje linku 1212, web www.energiezamene.cz a bezplatné služby energetických expertů, které jsou veřejnosti k dispozici napříč celou Českou republikou. Nově mohou také odborníci přijet přímo za lidmi a poradenství poskytovat i tam, kde stálé kanceláře nemají.

„Vysoké ceny energií v důsledku energetické války ze strany Ruska jsou hlavním tématem nejen u nás, ale v celé Evropě. Vláda přijala řadu opatření, pomocí kterých pomůže jak domácnostem, tak firmám. Zásadní roli v řešení této situace ale sehrají i dobrovolné individuální energetické úspory. Problematika energetiky není vůbec jednoduchá a nabalují se tak na ni dezinformace. Rozhodli jsme se proto spustit komunikační kampaň, aby veřejnost měla maximum informací,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Cílem spotu i celé kampaně je informovat veřejnost o možnostech bezplatného poradenství v oblasti úspor energií a o technických detailech státní pomoci občanům, firmám a veřejným institucím s vysokými cenami energií. A také o tom, co je třeba, aby dotyční na tuto pomoc dosáhli,“ říká ředitel odboru komunikace a tiskový mluvčí Vojtěch Srnka a dodává: „Samotný spot dále cílí na společenskou soudržnost a na to, že její důležitou součástí jsou i úspory energií. Vidíme, že snižující se spotřeba má velmi pozitivní efekt v podobě klesajících cen a zároveň zvyšuje jistotu, že plynu bude v zimě dostatek.“

Web www.energiezamene.cz, na který odkazuje zmiňovaný spot i navazující bannerové reklamy na zpravodajských webech i sociálních sítích, je pravidelně aktualizován podle rozšiřování a vývoje státní pomoci s vysokými cenami energií. Web nabízí také základní rady ohledně energetických úspor a odkazy na profesionální poradenství. V nejbližší době budou na webu dostupné například také informace o aktuálním stavu zásob plynu a o jeho spotřebě.

MPO nabízí veřejnosti celou řadu možností, jak si nechat poradit ohledně energetických úspor i finanční pomoci s vysokými cenami energií. Na lince 1212 operátoři poskytnou aktuální informace o státní pomoci – ať už je to strop cen energií, úsporný tarif či odpuštění poplatků za podporované zdroje. Operátoři poradí každý všední den od 8:00 do 16:00 hod. Volání na linku je zpoplatněno dle tarifu volajícího.

Energetická konzultační a informační střediska (EKIS)

Bezplatné profesionální konzultace v oblasti energetických úspor, o kterých web www.energiezamene.cz informuje, dále veřejnosti nabízí širokou síť energetických poradců EKIS. Tito specialisté jsou odborníci na energetiku, stavebnictví, projektanti, architekti a další profese.

Odborníci poskytnou veřejnosti praktické rady jak k úsporám v domácnostech, tak k investičním opatřením jako je výběr úsporného osvětlení, správné vytápění nebo plánování rekonstrukce. Pomohou také s velkými projekty energeticky úsporných staveb a s dotacemi. Nově se jejich služby navíc rozšíří o možnost spolupráce s místní samosprávou, kdy přijedou přímo za zájemci. Ministerstvo má touto službou pokryty všechny regiony České republiky.

K informování veřejnosti o možnostech profesionálního bezplatného poradenství s energetickými úsporami směřují snahy MPO dlouhodobě. Energetičtí konzultanti například nabídli své služby návštěvníkům během dne otevřených dveří na státní svátek 28. října, kdy ministerstvo otevřelo veřejnosti brány Petschkova paláce.

O energetických úsporách a o službách energetických konzultantů informuje resort také prostřednictvím Pojízdné učebny techniky. Žákům připravil program zaměřený na úsporu energií a udržitelnou spotřebu vody a tepla a učitelům možnost zdarma využít konzultací energetických specialistů.

Jak šetřit energie? Poradí manuály z dílny MPO

Správné vytápění, pravidelný monitoring spotřeby, dlouhodobá opatření i možnost dotace. MPO vydalo manuál, který s úsporami poradí malým podnikatelům a živnostníkům. Stejně tak resort připravil návod pro orgány státní správy i rady a tipy pro domácnosti a firmy.

Úsporná opatření zavedlo už na přelomu roku samotné MPO. Přijalo řadu opatření v čele se snižováním teplot při vytápění či snižováním teploty vody. Prostřednictvím těchto opatření ministerstvo dosud v letošním roce snížilo spotřebu plynu přibližně o pětinu a spotřebu elektřiny o 13 procent. „Jsou to právě úspory energií, které nás nic nestojí a výrazně nám pomohou ke zvyšování energetické nezávislosti na nepřátelských zemích. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se k nám s úsporami přidali,“ dodává ministr Síkela.

(tz-mpo)


 

Kdo letos získal vyznamenání? Miloš Zeman ocenil 78 hrdinů, lékařů a umělců, nejvíc za své funkční období

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání. Rozhodl o udělení největšího počtu medailí za své desetileté funkční období. Ocenil 78 lidí. Mezi nimi se ocitly osobnosti jako členové odbojové skupiny Tři králové, Ivana Trumpová nebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pro Zemana to byl poslední svátek 28. října v prezidentském úřadu.

CELÝ ČLÁNEK


 

ČOI zakázala na trhu terénní autíčko na baterie

(Praha, 27. říjen 2022) Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu hračku, která výrazně překračuje povolený limit olova uvnitř výrobku.

Jde o hračku na baterie – terénní auto, číslo modelu 69040 R/C. Bylo nařízeno okamžité stažení výrobku z trhu.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

Text a foto: (tz-čoi)


 

Komora udělila prestižní ocenění za přeshraniční spolupráci. Cenu Cross Border Award převzaly firmy a instituce tří region

Prestižním oceněním Cross Border Award se od roku 2003, od kdy se cena za přeshraniční spolupráci uděluje, může pyšnit více jak 30 firem a institucí z Jihočeského kraje. Letos Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s Průmyslovou a obchodní komorou pro Dolní Bavorsko a Hospodářskou komorou Horní Rakousko ocenila firmu HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. z Dolního Bukovska a Jihočeský vědeckotechnický park z Českých Budějovic. Cenu, kterou komory udělují v rámci tří sousedních regionů, zástupci přezvali na slavnostním galavečeru v Českém Krumlově.

„Prestižním oceněním Cross Border Award chceme vyzdvihnout firmy a instituce, které významným způsobem přispěly k rozvoji přeshraniční spolupráce v rámci tří regionů – Dolního Bavorska, Horního Rakouska a jižních Čech. Ostatně obchodní i přátelské vztahy v této oblasti sahají daleko do historie a vzájemná spolupráce nejen v oblasti byznysu, ale třeba i cestovního ruchu, výzkumu, kultury, předávání know-how či jazykových znalostí je důležitou součástí našeho sousedství. Spolupráce komor v době covidu, inflační krize a války na Ukrajině ještě nabírá na důležitosti,“ říká Miroslav Dvořák, generální ředitel MOTOR JIKOV Group, a.s. a předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která letošní galavečer po třech letech znovu zorganizovala. Každý rok totiž slavnostní vyhlášení laureátů pořádá hospodářská komora jednoho ze tří zmíněných regionů, kromě Jihočeské hospodářské komory je to Průmyslová a obchodní komora pro Dolní Bavorsko a Hospodářská komora Horní Rakousko. „Hospodářské komory tak společně každý rok ocení jednu firmu a jednu instituci ze svého regionu. Primárním cílem ocenění je tedy vyjádřit firmám a institucím uznání a poděkovat jim za to, že v regionu těchto tří zemí investují a mají zde své podnikatelské či výzkumné aktivity,“ dodává Miroslav Dvořák.

Za Jihočeský kraj byla na slavnostním galavečeru, který se konal v Českém Krumlově, oceněna firma HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. z Dolního Bukovska. Společnost HELUZ je jedním z největších středoevropských výrobců cihel, a již léta dodává kompletní stavební systém pro hrubou stavbu do všech zemí střední Evropy. Spolu s českým trhem patří rakouský trh k jejím stěžejním. „Ve svém portfoliu evidujeme desítky aktivních distributorů včetně těch klíčových a na základě vzájemné spolupráce úspěšně realizujeme dodávky stavebního systému HELUZ na rodinné domy a rozmanité stavební projekty. V rámci dalších aktivit realizujeme s našimi dlouholetými partnery také výrobu na zakázku, edukujeme místní stavební firmy a školy a aktivně se účastníme veletrhů s cílem co nejlépe reprezentovat cihelný stavební systém jako takový,“ říká Petr Porubský, obchodní a marketingový ředitel firmy HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Značka HELUZ navíc drží několik významných primátů. Jako vůbec první v Českých Budějovicích v areálu výstaviště postavila v roce 2012 jednovrstvým zděním z cihel pasivní dům bez jakékoli další izolace. Dalším významným prvenstvím bylo v roce 2013 získání environmentálního prohlášení o produktu (EPD), které bylo o dva roky později dokonce rozšířeno na všechny cihelné produkty ve všech vlastních výrobních závodech. Hlavní výrobní program společnosti HELUZ je na zdravém životním prostředí postavený již ze své podstaty – cihly jsou vyrobeny z přírodních materiálů a řadí se k výrobkům, které životní prostředí zatěžují minimálně.

Cenu pro instituci získal Jihočeský vědeckotechnický park, a.s. (JVTP) z Českých Budějovic. Tato instituce založená v roce 2008 Jihočeským krajem je určená primárně k podpoře podnikatelské sféry. Posláním JVTP je podpora v oblasti inovací a transferu technologií z veřejné výzkumné sféry do hospodářské a podnikatelské praxe v jihočeském regionu. JVTP aktuálně realizuje přeshraniční projekty v oblasti virtuální reality, umělé inteligence, digitalizace a v neposlední řadě se věnuje také kulturnímu a kreativnímu odvětví. „Velmi pozitivně vnímám dlouhodobou společnou iniciativu hospodářských komor oceňovat firmy a instituce za příkladnou přeshraniční spolupráci. Velmi si vážím ocenění Cross Border Award a vnímám jej jako uznání aktivit celého týmu. Nemalý podíl na této ceně mají i partneři v jednotlivých projektech včetně partnerů z Horního Rakouska a Dolního Bavorska. Zároveň je pro nás tento moment impulzem na pokračování v přeshraničních projektech pro další programovací období.“ říká František Mlčák, ředitel Jihočeského vědeckotechnického parku.

Za region Horní Rakousko byly oceněny ecc ECOCARE Wirtschaftsberatung GmbH a Energetický institut Univerzity Johanna Keplera v Linci. Z Dolního Bavorska převzala ocenění společnost Haidl Fenster & Türen GmbH. Kromě slavnostního gala-večeru měli všichni zúčastnění hosté z řad podnikatelů, zástupců veřejné správy a hospodářských komor také možnost v rámci neformálního programu navštívit výrobní prostory českokrumlovských firem FRONIUS Česká republika s.r.o. a Schwan Cosmetics CR s.r.o., zažít vyhlídkovou voroplavbu Českým Krumlovem a prohlédnout si Barokní divadlo Zámku Český Krumlov. „Cílem celodenního setkání tedy nebyl pouze samotný galavečer, ale i příležitost k networkingu a navázání nových kontaktů mezi podnikateli tří regionů. Věřím, že možnosti spolupráce našich tří zemí nejsou dnes ani zdaleka vyčerpány. Mým osobním přáním je pracovat na rozvoji této přeshraniční spolupráce a budovat tak užší vazby mezi našimi zeměmi a k tomu nám pomáhá právě toto ocenění Cross Border Award,“ uzavírá Šárka Kučerová ze Zahraničního oddělení Jhk, která letošní ročník organizovala.

(tz-jhk)


 

Miliarda z MŽP ušetří obcím výdaje za energie a náklady na dopravu

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) schválila další velký balík dotací z Národního plánu obnovy. Převážně do obecních rozpočtů míří více než jedna miliarda korun. Zdaleka největší část podpoří energetické úspory a využití obnovitelných zdrojů energie u veřejných budov.

„Pro obce a obecní rozpočty je energetická krize velkým problémem. Města čelí výzvám, jak zaplatit velký nárůst cen, a přitom co nejméně omezovat veřejné služby. Energetické úspory a obnovitelné zdroje jsou jednou z cest, jak výrazně snížit platby a omezit dopady krize,” říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Státní fond životního prostředí ČR pomáhá zprostředkovat dotace nejen pro domácnosti (díky programu Nová zelená úsporám), ale také pro obce a veřejné instituce. „V obecních rozpočtech tak zůstane více peněz, které se dají použít na další služby. Zvláště v dnešní době to znamená velké plus pro obce i občany,“ doplňuje ministryně.

Do rekonstrukce základní školy se může pustit město Dobruška. Projekt počítá se zateplením střechy, výměnou zdroje tepla, s novým stíněním, vzduchotechnikou, fotovoltaikou a dalšími podobnými opatřeními, které sníží energetickou náročnost budovy. Město získá dotaci ve výši 15,5 milionu korun. Do vylepšení základní školy se dají i v Orlové-Porubě v Moravskoslezském kraji. Velká investice stojí také před Ústřední vojenskou nemocnicí, která plánuje rozsáhlou rekonstrukci spolu s modernizací energií pro zvýšení úspor.

Stejně jako ceny energií stoupají ceny pohonných hmot. I zde se nabízí možná úspora při využití dotace na nákup elektromobilu, který má mnohem nižší provozní náklady, navíc nová auta jsou technologicky mnohem lépe vybavena než deset a více let stará auta, která slouží na mnohých úřadech. Vozidla s alternativním pohonem jsou tak nejenom ekologičtější, ale i ekonomicky výhodnější.

Mnohé obce již nová auta využívají, další to čeká co nevidět. Elektromobily si pořídí třeba obce Babylon, Dolní Němčí nebo Bystrovany, množství vozidel na alternativní pohon také bude jezdit v technických službách nebo městských organizacích.

„Energetické úspory ve veřejných budovách stejně jako podpora vozidel na alternativní pohonpatří mezi naše takzvané stálice a u obcí jsou velmi populární. Dotace pro ně vyřizujeme už řadu let a s rostoucími cenami energií zájem o ně ještě stoupá,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.
Podpora v řádu desítek milionů byla schválená i ekologickým výukovým programům, projektům výstavby domovních čistíren a hospodaření se srážkovými vodami či projektům řešícím odstranění nelegálních skládek.
Seznam schválených projektů: https://www.narodniprogramzp.cz/dokumenty/detail/?id=2734

(tz-mžp)


 

Sbírka Srdce dětem je už za dveřmi

Praha 26. října 2022 (PROTEXT) – Od pondělí 31.10. do neděle 13.11. se koná již po dvanácté ve všech obchodech Lidl sbírka Srdce dětem na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi. Tato sbírka loni získala pro nemocné děti neuvěřitelnou částku 43 miliony korun, za které o.p.s. Život dětem pomohla 1400 rodinám. Ty se bez laskavé pomoci ostatních neobejdou.

Mezi nimi byla například rodina dneska tříleté Lucinky. Ta se narodila se spinální svalovou atrofií a statečně spolu s maminkou a tatínkem s touto krutou nemocí bojují. Sbírka pomohla i malé Adriance s cystickou fibrózou nebo dvěma chlapcům Sebíkovi a Kristiánkovi s autismem. Každá z obdarovaných rodin by mohla vyprávět svůj vlastní příběh o každodenním, velmi náročném boji s nemocí svého dítěte. Tyto rodiny mají jedno společné – jsou připraveny s velkou láskou a pokorou pomáhat svému nemocného dítěti, které prostě nemělo štěstí a jsou nesmírně vděčny všem dárcům, kteří chápou, jak moc potřebují podporu. Všem dárcům patří velké poděkování.

I tentokrát si mohou zákazníci Lidlu u pokladem zakoupit samolepku ve tvaru srdíčka za minimální částku 30 Kč a buď si toto srdíčko odvézt domů, nebo ho mohou nalepit do velkého srdce ve výloze a symbolicky ho tak věnovat nemocným dětem.

V obchodech Lidlu je ve výloze vždy plakát s dítětem z regionu, kde se Lidl nachází, s informací, jakou částkou tomuto konkrétnímu dítěti pomohla loňská sbírka. Video ke sbírce najdete na https://www.youtube.com/watch?v=Z9Mhdn2Qcqw a veškeré informace o sbírce Srdce dětem najdete na www.srdcedetem.cz.

O.p.s. Život dětem, která už 22 let pomáhá právě rodinám s vážně nemocnými dětmi, stejně jako v minulých letech pomůže i z té letošní sbírky Srdce dětem dalším rodinám s nemocnými dětmi v průběhu roku 2023. Kolik se podaří v rámci sbírky Srdce dětem získat tento rok, bude vyhlášeno v rámci Giving Tuesday 29. 11. 2022.

“Prosíme všechny, zastavte se do některého z Lidlu a podpořte nemocné děti, které se bez pomoci náš všech neobejdou. Dobře si uvědomujeme, že dnešní složitá doba, poznamenaná válkou na Ukrajině, vysokou inflací i energetickou krizí, je náročná pro nás všechny, ale pro rodiny s nemocnými dětmi ještě mnohem více, protože kromě každodenních existenčních starostí musejí sehnat finanční prostředky na tolik důležité a užitečné rehabilitace, invalidní vozíky, inhalátory, ortézy nebo třeba zdravotnický materiál, protože to všechno zdravotní pojišťovny hradí buď částečně, nebo vůbec. Děkujeme všem, kterým osud vážně nemocných dětí není lhostejný,” Maria Křepelková – ředitelka Život dětem o.p.s.


 

Za léčbu lupénky VZP vloni zaplatila 724 milionů korun, 70 % z toho tvoří výdaje na biologickou léčbu

Lupénka patří mezi nejčastější kožní onemocnění, příznaky často začínají mezi 15. a 25. rokem, ale mohou se objevit v jakémkoli věku, u žen a mužů stejně často. Všeobecná zdravotní pojišťovna v loňském roce zaplatila za léčbu téměř 46 tisíc pacientů s lupénkou 724 milionů korun. U nejzávažnějších forem lupénky, kde selhává klasická forma terapie, VZP pacientům hradí biologickou léčbu.

Za poslední roky se počet takových pacientů více než zdvojnásobil na loňských 2361 klientů VZP, za jejich léčbu pojišťovna uhradila přes půl miliardy korun. Statistiku vydává pojišťovna k příležitosti Světového dne lupénky 29. října.

Nepříjemné onemocnění kůže, to je psoriáza nebo také lupénka. Začervenalá šupinatá ložiska se mohou objevit na kůži, ve vlasech, poškozeny mohou být i nehty. Následovat může postižení kloubů, srdce či třeba cukrovka. Je nevyléčitelná, ale existují takové způsoby léčby, které dokážou účinně tlumit příznaky této nemoci zlepšit tak pacientovi kvalitu života.

Lupénka je zánětlivé onemocnění kůže, jehož příčina není známá. Ve třetině případů lupénky hraje roli dědičnost. Patří do skupiny autoimunitních onemocnění. Není nakažlivá, takže nehrozí její přenos mezi lidmi. Projevy lupénky často mohou narušovat psychiku postižených a samozřejmě stres projevy lupénky zhoršuje.

Lupénka je sice nevyléčitelná nemoc, ovšem pomocí vhodné léčby lze její příznaky zmírňovat a také zabránit jejímu dalšímu postupu. Na ty méně závažné formy se aplikuje především lokální léčba – např. masti, gely, ale také fototerapie (ultrafialové záření). Léčbu lze také podpořit vhodnou dietou, psychoterapií a příznivým vlivem slané vody a také (ne nadměrného) slunečního svitu.

U těžších forem se používají léčivé přípravky, které působí na organismus celkově a podávají se např. ve formě tablet, injekcí či infuzí. Jde buď o klasickou systémovou terapii, nebo biologickou léčbu, která se doporučuje zejména u závažných forem lupénky, u nichž klasická terapie selhává.

Biologická léčba je v současnosti považována za nejvyspělejší způsob terapie a je také nejdražší. VZP proto vydává za léčbu lupénky stále více peněz. Zatímco v roce 2017 to bylo celkem 272 milionů, polovina celkových nákladů vydaných na léčbu lupénky, vloni již zaplatila 526 milionů korun, tj. 70 % z celkově vydaných nákladů na léčbu.

Biologická léčba nicméně není vhodná pro všechny nemocné – pro každého pacienta může být optimální jiná terapie. Závisí to nejen na formě a závažnosti onemocnění, jeho předchozí léčbě a průběhu, ale i na přítomnosti jiných souběžných nemocí a dalších faktorech. Pacient by proto měl vyhledat odborného lékaře – dermatologa, který jeho situaci důkladně posoudí a navrhne mu optimální řešení.

(tz-vzp)


 

27. října – Výběr z médií: peníze Čechů v kryptobance, chybějící léky v lékárnách a zamítnuté žádosti o fotovoltaiku

V českém tisku se ve středu dočtete, že tisíce Čechů nejspíš doplatí na pád kryptobanky Celsius Network, píše deník E15. V českých lékárnách dochází podle Mf Dnes kromě penicilinu i další léky. A roste počet zamítnutých žádostí na instalaci fotovoltaiky, informuje týdeník Ekonom. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

O podnikání na volné noze je stále větší zájem. Pro začínající podnikatele bude v listopadu otevřeno vzdělávání Od nápadu k realizaci

Ze statistik Ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že o podnikání na volné noze je stále větší zájem. Právě pro začínající podnikatele, či pro ty kdo o podnikání teprve uvažují, se začátkem listopadu otevírá další série bezplatných vzdělávacích webinářů s názvem Od nápadu k realizaci. Iniciativa pro začínající podnikatele tak nejen představí profíky z oboru, kteří se budou například věnovat tvorbě byznys plánu, on-line reklamě či právním povinnostem v podnikání, ale má za cíl také inspirovat mladé lidi k realizaci svých nápadů. Nebude chybět ani představení možností, kam se v začátcích obracet se svými dotazy, nebo kde hledat nové partnery k byznysu.

O podnikání, a především pak o práci tzv. na volné noze, je v Jihočeském kraji stále větší zájem. Dle statistik Ministerstva průmyslu a obchodu byl ve 3. čtvrtletí letošního roku viditelný nárůst platných živnostenských oprávnění, oproti stejnému období v roce minulém to bylo více jak 4 300, v porovnání s rokem 2020 se pak jednalo o nárůst více než 8 700 živnostenských oprávnění. „Zájem o podnikání zaznamenáváme i na Jihočeské hospodářské komoře. Obrací se na nás jak podnikatelé, tak ti, co zatím o podnikání teprve uvažují a potřebují si zjistit informace, či posoudit svůj podnikatelský záměr,“ uvádí Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory a dodává, že právě pro tyto zájemce se otevírá v listopadu možnost bezplatného vzdělávání v rámci iniciativy Od nápadu k realizaci.

Za iniciativou Od nápadu k realizaci stojí tři instituce, Jihočeská hospodářská komora, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Jihočeský vědeckotechnický park, a.s. Právě tyto tři regionální organizace zahájily v roce 2021, v době pandemie, vzdělávání formou online webinářů pro ty, kteří o podnikání uvažují, či jej právě rozjíždějí. „Impulsem pro naši iniciativu bylo pomoci s rozjezdem podnikání, zajistit dostupnost informací, ale také inspirovat a umožnit sdílet si vzájemně zkušenosti a v neposlední řadě také předat kontakty na nás a další partnery, kteří mohou být začínajícím podnikatelům a startupům na jihu Čech v začátcích podnikání nápomocní,“ říká Luděk Keist.

Předchozí ročníky, kterých se zúčastnilo na 150 zájemců, potvrdily, že je ze strany veřejnosti o podobné aktivity zájem. Díky sérii bezplatných webinářů, která odstartuje začátkem listopadu, se tak budou moci zájemci dozvědět například na co si dát pozor v on-line reklamě, jak si sestavit byznys plán, nebo jaké daně a povinnosti se jich týkají, když chtějí začít podnikat. Zájemci o podnikání, kteří chtějí svůj nápad proměnit v reálný byznys, nebo zatím váhají, jestli se do podnikání vůbec pustit, se mohou již nyní na webu Jhk.cz přihlašovat na kterékoli z pěti dvouhodinových on-line školení. Série bude probíhat od 2. listopadu a začínat bude tématem Start podnikání v on-line světě. Účastníci se postupně seznámí prostřednictvím odborníků s tvorbou byznys plánu, věnovat se společně budou financím, marketingu a právním povinnostem. Všechny webináře budou probíhat v on-line aplikaci, účastníci se tak budou moci přihlásit odkudkoli, kde mají internetové připojení.

Iniciativa Od nápadu k realizaci vznikla na jaře 2021, kdy se k ní postupem času připojili i další partneři. V současné době se na přípravě kromě Jihočeské hospodářské komory podílí i Jihočeský vědeckotechnický park, Agentura CzechInvest, pobočka České Budějovice, Jihočeská agentura pro inovační podnikání, Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s., Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity, Vysoká škola technická a ekonomická, VŠE, fakulta managementu v Jindřichově Hradci a iniciativa Podnikni TO! „Právě zapojení vysokých škol a fakult zaměřených na ekonomické obory nám pomáhá rozšířit myšlenku naší iniciativy i mezi mladé lidi a studenty. Věříme, že právě mezi nimi jsou mnozí, kteří o podnikání uvažují, nebo už zkoušejí rozjíždět různé projekty,“ doplňuje závěrem Luděk Keist.

Témata webinářů ze série Od nápadu k realizaci

  • · Start podnikání v on-line světě: 2. listopadu 2022
  • · Jak začít podnikat: 9. listopadu 2022
  • · Legislativa pro začínající podnikatele: 16. listopadu
  • · Budujte svoji osobní značku, tvořte příběh své firmy: 23. listopadu
  • · Finance pro začínající podnikatele: 30. listopadu

(tz-jhk)


 

Tesco ve spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody implementuje opatření k udržitelné výrobě a spotřebě

Praha, 26. října 2022 – Světový fond na ochranu přírody (WWF) ve spolupráci se společností Tesco na konferenci v Praze uveřejnil principy udržitelných potravinových systémů, vědecká doporučení pro udržitelnou transformaci potravinářského průmyslu ve střední Evropě. Společnost Tesco implementuje opatření na ochranu planety do svého podnikání.

V současné době je celosvětová produkce potravin příčinou klimatické krize, neboť se podílí 30 % na emisích skleníkových plynů způsobených lidskou činností. Zemědělství zabírá polovinu obydlené půdy na planetě, potravinový systém je tak jednou z největších hrozeb pro přírodu, protože způsobuje až 60 % celosvětového úbytku biologické rozmanitosti. Principy WWF pro udržitelné potravinové systémy ve střední Evropě jsou vědecky podloženým doporučením pro maloobchodníky, zpracovatele a výrobce potravin. Pro potravinářský průmysl jsou stanoveny konkrétní cíle v oblastech, jako jsou klima, plýtvání potravinami, obaly, odlesňování, zemědělství, rybolov a stravování. Přijetí těchto zásad do obchodní praxe je cestou ke snížení emisí, omezení plýtvání potravinami a udržitelnějším obalům. Společnost Tesco se zavázala implementovat tyto principy ve svém podnikání společně se svými partnery, aby podpořila transformaci směrem k udržitelné výrobě a spotřebě.

„Potraviny mají zásadní význam pro naše zdraví a zdraví planety. Ve společnosti Tesco jsme podnikli první důležité kroky ke snížení emisí, omezení plýtvání potravinami a odstranění těžko recyklovatelných materiálů z našich obalů. A jsem rád, že naši dodavatelé dělají totéž. Abychom však skutečně změnili potravinový systém, musíme změnit způsob, jakým jako odvětví spolupracujeme v celém dodavatelském řetězci. Jsem hrdý na to, že dnes mohu zveřejnit akční plán, který již průběžně realizujeme v rámci našich vlastních provozoven. Věřím, že nás budou následovat další společnosti v celém potravinářském sektoru a v souladu s principy WWF se rovněž přihlásí k udržitelnému podnikání,“ říká Matt Simister, generální ředitel společnosti Tesco ve střední Evropě. Akční plán společnosti Tesco je zveřejněn zde.

„Vítám tento závazek společnosti Tesco, jednoho z největších maloobchodních řetězců v Maďarsku, na Slovensku a v České republice. Je toho hodně, co je třeba udělat, a já se těším na spolupráci při definování konkrétních opatření pro Tesco. Společně máme sílu dostat potraviny mezi priority agendy ochrany přírody, klimatu a rozvoje a dosáhnout opatření, které ochrání naši budoucnost. Potravinové systémy jsou v současné době největší příčinou úbytku rostlinné rozmanitosti a významnou příčinou emisí skleníkových plynů. Existují řešení, jak tento dopad snížit. Proto potravinové systémy představují také největší příležitost. Abychom potravinový systém skutečně proměnili, musíme spolupracovat. Proto vyzýváme všechny přední aktéry na středoevropském trhu s potravinami, aby se k této iniciativě připojili a adoptovali tyto principy ve svých vlastních postupech a činnostech,“ říká Andreas Beckmann, ředitel WWF pro střední a východní Evropu.

(tz-tesco)


 

Exotika, poučení i zábava – 31. října začíná Týden Akademie věd ČR

Přijďte na kus řeči s mladými vědci, do laboratoří i chodeb badatelských institucí, na přednášky, workshopy i koncert či ochutnávku cizokrajných jídel – letošní ročník festivalu Týden Akademie věd ČR láká návštěvníky na opět plně prezenční program po celé republice. Začíná v pondělí 31. října a potrvá až do neděle 6. listopadu. Vstup je tradičně zdarma, na většinu akcí je ale nutné si udělat rezervaci na www.tydenavcr.cz.

(tz-avčr)


 

ČOI zakázala na trhu autíčko „Speed S3D Light Racing“ kvůli olovu

(Praha, 26. říjen 2022) Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu hračku, která mnohonásobně překračuje uvnitř výrobku obsah olova. Jedná se o autíčko prodávané jako „Speed S3D Light Racing“.

Více v příloze, případně na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

Text a foto: (tz-čoi)


 

Lidl splnil svůj “plastový závazek” o celé 3 roky dříve

Lidl Česká republika naplnil svůj ambiciózní cíl ohledně redukce plastů. Podařilo se mu snížit množství plastů v obalech produktů privátních značek o více než 20 % a to o celé tři roky dříve, než se zavázal. Oproti roku 2017 obsahuje méně plastu již nyní celá řada vlastních výrobků napříč sortimentem, další budou následovat.

Konkrétní cíl si Lidl Česká republika určil v roce 2018 a zavázal se k tomu, že do roku 2025 sníží množství plastů v obalech vlastních značek v porovnání s rokem 2017 o celých 20 %. Daný závazek splnil již nyní a změny se projevily u celé řady výrobků – ať už se jedná o celkové zmenšování obalů, zužování fólií nebo o úplné odstraňování plastů. „Finální úspoře plastů předcházela naše pečlivá příprava. Každý z výrobků jsme důkladně analyzovali a ve spolupráci s dodavateli nakonec upravili obal tak, aby byla redukce plastů co nejvyšší a obal zároveň stále plnil svou hlavní funkci – uchovával vysokou kvalitu výrobku,“ popisuje Michal Farník, jednatel společnosti Lidl odpovědný za Nákup.

Postupné kroky pak vedly k tomu, že aktuální úspora se pohybuje v téměř tisícovkách tun ročně. Týká se například nealkoholických nápojů privátních značek Saguaro, Freeway a Naturis, které mají nižší hmotnost přebalové folie, stěn lahví, užší etikety, nižší víčka a speciální ergonomický tvar. Od roku 2018 se kompletní úspora jen u těchto nápojů pohybuje kolem 800 tun plastu ročně.

Výrobků pod privátními značkami, u kterých se měnil obal a snižovalo množství použitých plastů, byla celá řada, např.:

  • · V upraveném obalu s tenčí fólií jsou v nabídce také uzeniny vlastních značek, což činí úsporu přibližně 200 tun plastu ročně.
  • · Ztenčením síly obalů hranolek (1000 g i 2500 g) se podaří ušetřit až 3,4 tun plastu za rok.
  • · Menší obaly mají také sušené plody značky Alesto při zachování původního obsahu. Roční úspora činí až 6 tun plastu.
  • · Odstraněním plastového víčka z jogurtových smoothie Pilos se uspoří až 1,8 tun plastu ročně.
  • · Obalovaný sýr Culinea zákazníci v prodejnách Lidl najdou v papírovém balení namísto plastové vaničky. Předpokládaná celková úspora tímto krokem je více než 8,9 tun plastu za rok.
  • · Zmenšením obalů pracích prášků vlastní značky Formil se uspoří více než 3 další tuny plastu ročně.

Zásadní úsporou bylo také vyřazení jednorázových plastů (kelímky, brčka, příbory) z nabídky. K tomu Lidl přistoupil již v roce 2019. Změna se dotkla mimo jiné i vatových tyčinek do uší. Jen díky výměně plastové části tyčinek za papírovou se podařilo uspořit více než 21 tun plastu ročně.

„Dosažením našeho cíle v oblasti redukce plastů ale samozřejmě nekončíme a v našem úsilí budeme i nadále pokračovat. Uvědomujeme si svou odpovědnost vůči životnímu prostředí a snížení spotřeby plastů je tak jedním z našich dlouhodobých závazků,“ doplňuje Michal Farník.

Samotná redukce není ovšem to jediné, na co se Lidl v rámci své strategie zaměřuje. Zavázal se také k tomu, že do roku 2025 budou obaly privátních značek budou obsahovat 25 % recyklovaných plastů, tzv. recyklátů. Jejich podíl v sortimentu přitom už nyní tvoří 18 %. 25% rPET obsahují 1,5l lahve pramenité vody Saguaro, obaly kávového nápoje značky Milbona tvoří až 50% recyklát. Ze 100%  recyklátů jsou pak většinou vyrobeny obaly drogistických výrobků nebo vybrané nepotravinářské spotřební zboží (např. plastové odpadkové koše, koše na prádlo a podobně).

Tato opatření jsou součástí REset Plastic, mezinárodní plastové strategie skupiny Schwarz, ke které se Lidl Česká republika připojil a představuje komplexní přístup od snižování množství plastů přes design, recyklaci, likvidaci až po inovace a vzdělávání v této problematice.

(tz-lidl)


 

Vánoční beránek plní dětská přání

Praha 26. října 2022 (PROTEXT) – Před třemi týdny odstartoval druhý ročník charitativní akce Nadačního fondu Gratia Vánoční beránek. Jeho cílem je přinést vysněný dárek pod stromeček všem dětem, jejichž rodiče si to nemohou dovolit. Náš web se plní vánočními přáními a dárci už kupují první dárky.

Vánoční beránek vzešel z klasického vánočního příběhu, kdy se pastýři přichází poklonit do Betléma novorozenému chudému Ježíškovi a darem mu přináší beránka. Charitativní projekt tak chce v duchu této události pomoci splnit vánoční přání všem dětem do 16 let, jejichž rodiče se ocitli ve finanční nouzi a nemohou si tak dovolit svým ratolestem vánoční přání splnit. „Rodič zaregistruje přání svého dítěte na webu www.vanocniberanek.cz, dárce si vybere konkrétní dítě, které chce obdarovat a Nadační fond Gratia se postará o to, aby dítě dárek pod stromeček dostalo,“ přibližuje princip projektu prezidentka NF Gratia MUDr. Olga Janovská. „Zároveň je možné přispět libovolnou částkou, která poté bude rozdělena těm dětem, na které se nedostalo. Důležité je, že všechny příspěvky půjdou ze 100 % ve prospěch dětí,” dodává MUDr. Janovská.

Každý rodič, který se ocitl ve finanční nouzi, může registrovat přání svých dětí na web Vánočního beránka, a to do 17. 11. 2022. Dary lze vybírat od 300 – 3500 Kč, ale vzhledem k energetické krizi, která zasahuje celou naši společnost, je důležité zmínit, že dražší dary mohou zůstat bez dárce. Vánoční přání budou na našem webu až do 16. 12. 2022, kdy se projekt uzavře i dárcům.

„Rodiče nám píšou opravdu neuvěřitelně silné příběhy. Téměř všechny děti, které se zatím do projektu zapojily, žijí jen s jedním rodičem nebo prarodičem, často v azylových domech. Velmi nás zasáhl příběh maminky se čtyřmi dětmi, která po smrti otce dětí zůstala s dětmi sama, avšak bez nároku na sirotčí důchod. O vše se musí postarat sama a na splnění dětských přání pod stromečkem jí finance už bohužel nezůstávají. Když to člověk slyší, opravdu nedokáže zůstat lhostejným,“ míní ředitelka nadačního fondu. „Věříme, že se všem dětem podaří najít někoho, kdo jim dárek zakoupí. Zatím máme z okolí samé pozitivní reakce,“ uzavírá s nadějí Olga Janovská.

Vánoční Beránek je charitativním projektem Nadačního fondu Gratia, jehož posláním je pomáhat rodičům samoživitelům či rodičům, kteří se náhle ocitli ve složité životní situaci či finanční tísni. Fond vznikl pod patronátem rodinné společnosti Všeobecný lékař, skupiny praktických lékařů pro dospělé a děti, a byl založen jejími majiteli prim. MUDr. Olgou Janovskou a Ing. Tomášem Janovským.


 

Mrtvice postihuje i mladé lidi, na vině je především stres a nezdravá životospráva

Cévní mozková příhoda (CMP), neboli mrtvice, je 3. nejčastější příčina úmrtí a vůbec nejčastější příčina invalidity osob ve středním a vyšším věku v Česku. Ač je spojována s pokročilejším věkem, může postihnout lidi všech věkových kategorií. CMP je následkem nezdravého životního stylu a zanedbávání účinné prevence. Díky pokročilým léčebným možnostem lze dnes její průběh zvrátit, klíčové je však rozpoznat prvotní příznaky a ihned zavolat lékařskou pomoc. V roce 2021 se s mrtvicí léčilo 65 tisíc pacientů, téměř o tisíc víc než v roce předchozím. VZP na léčbu těchto pacientů vyplácí zhruba 2 miliardy korun ročně. Statistiku vydává VZP v souvislosti se Světovým dnem mrtvice 29. října.

Při cévní mozkové příhodě je narušen průtok krve mozkem. Důvodem je ucpání mozkové cévy krevní sraženinou, nebo její prasknutí s krvácením do mozku. „Včasná lékařská pomoc je proto rozhodující při záchraně života a také odvrácení nesoběstačnosti, chcete-li invalidity. Hrajeme zde opravdu doslova o každou minutu“ říká Tom Philipp, předseda Správní rady VZP ČR.

Podle aktuálních dostupných dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky v roce 2020 zemřelo na mrtvici přes 7,5 tisíce lidí, což je ale dvakrát méně než před 15 lety. Zásadním důvodem tohoto poklesu bylo úspěšné zavedení nových léčebných postupů, které pokud jsou nasazeny včas umožňují rychlé zprůchodnění tepny a obnovení průtoku krve mozkem.

K zásadnímu zvratu k lepšímu v prognóze pacientů s CMP došlo díky zlepšení organizace péče. Byla vytvořena tzv. iktová centra (pozn.: „Centra vysoce specializované cerebrovaskulární péče“ a „Centra vysoce specializované péče o pacienty s iktem“), která mají možnost okamžité diagnostiky a nejmodernější léčby cévní mozkové příhody, mj. s návazným systémem intenzivní rehabilitace zlepšující vyhlídky na soběstačnost pacienta. Také záchranná služba udělal velký krok vpřed, když zavedla některé metody léčby přímo v terénu v sanitce,“ dodává Tom Philipp.

Vzhledem k tomu, že se při mrtvici hraje o čas, i laik by měl rozpoznat příznaky, aby mohl včas zavolat rychlou záchrannou službu. Nejčastějšími příznaky jsou povislý ústní koutek, porucha řeči, jednostranné ochrnutí končetin nebo ztráta koordinace. Přestože se objevují náhle, řada lidí tyto příznaky podceňuje a čeká, jestli odezní, což může mít fatální následky.

Významnými faktory vzniku mrtvice je nezdravý životní styl, který provází chronický stres, nedostatek pohybu a poruchy spánku, dále kouření a strava s vysokým obsahem cukrů a živočišných tuků. Důsledkem bývá vysoký krevní tlak, cukrovka a zvýšená hladina krevních tuků. To jsou hlavní rizikové faktory postižení tepen v našem těle. Pro odhalení vysokého krevního tlaku a včasné zahájení jeho léčby mají zásadní význam preventivní prohlídky u praktického lékaře. Jejich součástí je právě i měření krevního tlaku. VZP navíc podporuje své klienty, kteří se starají o své zdraví, a pomáhá jim předcházet rizikovým faktorům hypertenze. Dospělým přispívá na odvykání kouření až 1 000 korun, všem pojištěncům nabízí příspěvky na pohybové aktivity.

(tz-vzp)


 

Loňský růst mezd zdravotníků ovlivnily i tzv. covidové odměny

Průměrné hrubé měsíční mzdy lékařů v roce 2021 dosáhly po započtení všech příplatků, odměn a přesčasů téměř 84 tisíc korun a meziročně stouply o necelých 13 %. Mzdy všeobecných sester činily zhruba 53 tisíce korun a meziročně došlo k jejich zvýšení o téměř 16 %. Vyplývá to z údajů aktuální publikace Mzdy ve zdravotnictví 2012–2021.

„Za posledních pět let došlo k navýšení mezd lékařů celkem o téměř 50 %. V absolutním vyjádření jde o bezmála 28 tisíc korun, přičemž nejvýraznější růst byl zaznamenán v posledních dvou letech,“ uvedl Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

„Minulý rok lékaři vydělávali v průměru 95 tisíc korun měsíčně, tj. o téměř 20 tisíc více než lékařky. Výdělek mužů pracujících jako všeobecná sestra dosáhl 66 tisíc Kč měsíčně, zatímco v případě žen 52 tis. Kč,“ říká Markéta Pištorová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/lonsky-rust-mezd-zdravotniku-ovlivnily-i-tzv-covidove-odmeny

(tz-čsú)


 

Kontrola SZPI potvrdila, že internetoví prodejci dodrželi teplotní řetězec chlazených potravin

Přehled všech hodnocených vzorků vč. detailních informací a specifikace eshopů viz zde: https://www.potravinynapranyri.cz/InspProduct.aspx?scontrol=145&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles&page=1

(tz-szpi)


 

26. říjen – Výběr z médií: zakázky pro ruské firmy, zpřísnění zákona o zbraních a Češi hledaní Interpolem

V českém tisku se ve středu dočtete, že Česku se nedaří odstřihnout ruské firmy od veřejných zakázek, informuje deník E15. Zákon o zbraních by se mohl podle Lidových novin za čtyři roky změnit. A mezi nejhledanějšími zločinci Interpolu je 12 Čechů, píše Právo. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vyjádření k nepravdivým informacím v mediích o uniku klientských dat
Česká spořitelna zásadně odmítá nepravdivé informace o možném úniku klientských dat České spořitelny, které se objevily v českých médiích v souvislosti s údajným hackerským útokem proti firmě Microsoft Unikla data 65 tisíc subjektů. Asi i řady českých ministerstev – iDNES.cz
Potvrzujeme, že nedošlo k absolutně žádnému úniku dat klientů České spořitelny. Naše datové systémy jsou maximálně zabezpečené proti externím hackerským útokům a za více než dvě desetiletí existence digitálního bankovnictví nedošlo k žádnému úniku citlivých dat našich klientů.
(tz-spoř)

 

Na výzkum a vývoj se v roce 2021 vynaložila 2 % HDP

Prostředky vynakládané na výzkum a vývoj v Česku dosáhly v roce 2021 rekordních 122 miliard korun. Oproti roku 2020 se tyto výdaje meziročně zvýšily o 7,5 %. Pandemie onemocnění covid-19 neměla na tuto oblast negativní vliv.

Meziroční nárůst výdajů na výzkum a vývoj o 8,5 mld. Kč na 121,9 mld. Kč se promítl i do ukazatele podílu těchto výdajů na HDP, který v roce 2021 dosáhl rovných 2 %. „Je to poprvé, kdy v Česku bylo v podílu výdajů na výzkum a vývoj ve vztahu k HDP dosaženo hranice dvou procent. V rámci Evropské unie drží Česko v tomto ukazateli již několik let desátou příčku,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Mezi evropskou špičku patří Německo a Rakousko s více než 3% podílem výdajů na výzkum a vývoj na HDP.

V roce 2021 se výzkumem a vývojem zabývalo celkem 2 800 podniků, jejichž celkové výdaje na tuto činnost dosáhly 76,6 mld. Kč. Na zpracovatelský průmysl připadalo celkem 38,5 mld. Kč. „Nejdynamičtěji rostoucím odvětvím z hlediska výše výdajů na výzkum a vývoj jsou informační a komunikační činnosti. Podniky pohybující se v oblasti programování a poskytování IT služeb vynaložily v roce 2021 na výzkum a vývoj 19,2 miliardy korun, o polovinu více než před třemi lety,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Mezi výzkumníky na vysokých školách pracovalo v roce 2021 téměř tři tisíce cizinců, kteří tvořili 12 % všech výzkumníků vysokých škol. Na Akademii věd ČR je zastoupení zahraničních vědců vyšší než na vysokých školách a tvoří zde čtvrtinu badatelů. „Ve veřejném výzkumu jsou z cizinců jednoznačně nejvíce zastoupeni Slováci. Pro někoho může být překvapivým faktem, že na druhém místě jsou občané Indie, byť s výrazným odstupem za Slováky. Dále následují Rusové a Ukrajinci. V roce 2021 ve veřejném sektoru pracovali necelé tři stovky ruských a obdobný počet ukrajinských výzkumníků. Jedná se ale o stav před začátkem války v únoru 2022,“ vysvětluje Marek Štampach z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Více info: https://www.czso.cz/csu/czso/na-vyzkum-a-vyvoj-se-v-roce-2021-vynalozila-2-hdp

(tz-čsú)


 

S podzimem přichází covid i chřipka. Očkujte se proti obojímu, klidně současně

V průběhu letošního podzimu a zimy Ministerstvo zdravotnictví očekává nárůst respiračních infekcí. To přirozeně zvyšuje tlak na poskytovatele primární péče a celkově na zdravotní systém. Chřipka i covid-19 mohou mít závažný průběh vyžadující hospitalizaci. Správné načasování očkování je proto důležité především z hlediska ochrany v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění.

“Covid-19 a chřipka způsobují úmrtí, a to především v rizikových skupinách obyvatel. Tou jedinou správnou možností, jak předcházet těžkým průběhům a chránit tak sebe i své okolí, je nechat se naočkovat,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Covid-19 a chřipka se vyskytují ve stejné období, což zvyšuje riziko souběhu těchto onemocnění. To může být nebezpečné především pro zranitelné skupiny obyvatel, jako jsou senioři a chronicky nemocní. Vakcínu proti chřipce je možné aplikovat  spolu s vakcínou proti onemocnění Covid-19 v jeden den, což doporučuje i vakcinologická společnost. Očkovat proti chřipce je možné současně, ve stejný den, do jiného aplikačního místa s jakoukoli jinou očkovací látkou, včetně vakcíny proti nemoci covid-19,” řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Očkování probíhá na očkovacích místech nebo u praktického lékaře. Praktičtí lékaři jsou připraveni očkovat své pacienty vakcínami jak proti Covid-19, tak proti chřipce, a podávat pacientům informace o vhodnosti očkování oběma vakcínami současně,” řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Zapomínat však nesmíme ani na jiné formy prevence. “Očkování je jedním z největších úspěchů moderní medicíny a působí, jako základní nástroj prevence. Dbejme ale i na ostatní nástroje, jako jsou rozestupy nebo ochrana dýchacích cest ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory, dále na nedostatečně větraných místech s vyšším výskytem osob (např. dopravní prostředky),” doplnil ministr Válek.

(tz-mz)


 

Přídavek na dítě pobírá stále více rodin, od ledna se navýší o 30 procent

Od začátku roku se o třetinu zvýšil počet dětí podpořených pravidelným přídavkem na dítě. Objem vyplacených přídavků zároveň za stejné období stoupl o 38 procent. Z dat MPSV navíc vyplývá, že dalších zhruba 90 tisíc rodin na tuto dávku má nárok, ale zatím ji nevyužívá. Tyto rodiny začalo ministerstvo cíleně oslovovat. Od Nového roku navíc přídavek vzroste, nyní činí průměrně 1120 Kč na dítě.

V září byl přídavek na dítě nasměrován k rekordnímu počtu 348 tisíc dětí, počet žádostí stále narůstá. Od září je k dispozici zjednodušený formulář, který umožňuje podat žádost přes počítač nebo mobil. Celková vyplacená částka v rámci této dávky od počátku roku přesáhla 2,7 mld. Kč.

„Přídavek na dítě je pravidelnou podporou pro rodiny, je adresně nasměrován zejména nejpotřebnějším, ale také rodinám s nižšími středními příjmy. Rozhodně není ostuda o tuto formu podpory požádat, i když třeba domácnost nikdy nepotřebovala podporu státu, ale teď musí kvůli inflaci obracet každou korunu,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vláda se rozhodla tento příspěvek od ledna navýšit a také rozšířit okruh domácností, které na něj mají nárok, a to valorizací životního minima. „I proto, že momentálně není rozpočtově únosné navýšení rodičovského příspěvku, na který mají nárok všichni rodiče dětí do čtyř let, rozhodli jsme se zvednout přídavek na dítě. Nabídneme tak ještě vyšší podporu pro více rodin, a to adresně, rodičům dětí nebo studentům do 26 let, kteří nevycházejí se stávajícími příjmy,“ doplnil Jurečka.

Samotná dávka se podle doporučení Národní ekonomické rady vlády od ledna navýší o 200 korun měsíčně. Návrh předkládá MPSV tento týden do připomínkového řízení. Aktuálně se měsíční výše přídavku na dítě pohybuje v rozmezí od 630 do 1380 korun, dosáhnou na něj domácnosti s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima rodiny. Tedy např. samoživitelka s předškolním dítětem dosáhne na přídavek, pokud její příjem nepřesahuje 22 474 Kč měsíčně, u rodiny se dvěma studenty tato hranice přesahuje 50 tisíc korun, podle věku dětí.

„Už od letošního září je možné o přídavek na dítě žádat velmi jednoduše online, není tedy nutné osobně chodit na úřad. Ti, kdo zvládli online požádat o jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč, vyplní jen několik dalších údajů, např. naskenují doklady o svých příjmech za poslední 3 měsíce. Odstraňujeme bariéry, podání žádosti není složité ani stigmatizující,“ dodal Jurečka.

Právě ty příjemce jednorázového příspěvku, kteří mají nárok na přídavek a nečerpají ho, začalo MPSV oslovovat napřímo. Takových domácností je přibližně 90 tisíc. Postupně dostávají SMS zprávy, ve kterých jsou upozorněni na možnost čerpat pravidelný přídavek. Po každém rozeslání výrazně vzroste počet žadatelů.

„Data ukazují, že bezmála pětina oslovených do týdne požádá o přídavek na dítě. To je aktivní cesta pomoci, kterou chceme postupně pokračovat. Bohužel paralelně čelíme nárůstu falešných webů, které se na první pohled tváří jako portál ministerstva, ale chtějí vylákat z lidí údaje a peníze. Phishingové útoky aktivně a velmi rychle řešíme přímo se správcem domény a policií,“ upozorňuje ministr Jurečka.

(tz-mpsv)


 

25. října – Výběr z médií: uhlí nad zlato, nový kvantový počítač v Česku a rozpady manželství kvůli domácímu násilí

V českém tisku se v úterý dočtete, že ceny uhlí rostou, přesto surovina z trhu rychle mizí, informuje Mf Dnes. V Ostravě bude podle deníku E15 nový kvantový počítač. A jedno ze šesti manželství se rozpadá kvůli domácímu násilí, píše Právo. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Tragická nehoda ve Strakonicích

Zdravotnická záchranná služba JčK zasahovala dnes ráno u vážné dopravní nehody ve Strakonicích. Krátce po čtvrt na sedm přijali krajští operátoři informaci o střetu osobního vozidla s chodkyní. K zásahu okamžitě vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci a lékařská posádka rendez-vous.

Po střetu s osobním vozidlem zůstala na silnici ležet mladá žena v bezvědomí, došlo u ní k selhání základních životních funkcí. Projíždějící řidička se snažila zraněnou ženu resuscitovat. Na její snahu navázali záchranáři rozšířenou resuscitací, zajistili pacientce dýchací cesty, napojili ji na umělou plicní ventilaci a podali nezbytné léky. Přes intenzivně poskytovanou odbornou péči se nepodařilo zraněnou ženu zachránit. Podlehla na místě těžkým mnohačetným zraněním, která utrpěla.

(tz-zzsjčk)


 

ČOI zakázala hračku v podobě lokomotivy kvůli olovu

(Praha, 24. říjen 2022) Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu hračku, která mnohonásobně překračuje na pájeném spoji uvnitř výrobku obsah olova a kadmia, číslo modelu NO: 829-8. ČOI nařídila stažení výrobku z trhu.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

Text a foto: (tz-čoi)


 

Jak bude otevřeno 28. října? Ve velkých obchodech včetně supermarketů nenakoupíte

Výročí založení republiky – státní svátek připadající na 28. října – letos vyšlo na pátek. Které obchody budou mít na výročí vzniku samostatného státu otevřeno a kde si nenakoupíte, protože to zákon neumožňuje? Rodiče navíc musí počítat s tím, že předchozí dva dny – 26. a 27. října – budou podzimní prázdniny.

CELÝ ČLÁNEK


 

Důvěra v ekonomiku klesá již pátý měsíc v řadě

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se ve srovnání se zářím mírně snížil o 0,3 bodu na hodnotu 89,8, při stejném vývoji obou svých složek. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 0,2 bodu na hodnotu 93,4 a indikátor důvěry spotřebitelů poklesl o 0,8 bodu na hodnotu 71,9, nejnižší od počátku zjišťování.

„Velká nejistota ohledně budoucího vývoje, nedostatek materiálu, zhoršující se poptávka a vysoké ceny. To jsou v posledních měsících čtyři základní faktory zásadně ovlivňující vývoj důvěry podnikatelů v průmyslu. Když k tomu přičteme pokles důvěry ve stavebnictví a jenom mírný růst ve vybraných odvětvích služeb, výsledkem je již pátý meziměsíční pokles důvěry v podnikatelské sféře. Ten bohužel nedokázal zvrátit ani nárůst důvěry v obchodě na nejvyšší hodnotu za poslední čtyři měsíce,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Ani v říjnu se pokles důvěry spotřebitelů v ekonomiku nezastavil a letos již potřetí pokořil své historické minimum. Nejvyšší v historii jsou obavy domácností ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Velké obavy také panují z vývoje celkové hospodářské situace a ze zvyšování nezaměstnanosti. Naopak pozitivně lze vnímat klesající obavy z dalšího růstu cen,“ sdělila Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Další informace: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/konjunkturalni-pruzkumy-rijen-2022

(tz-čsú)


 

24. října – Výběr z médií: rekordní ztráty České národní banky, pobyt rodičů s dětmi v nemocnici i zpoždění vlaků

V pondělním tisku se dočtete, že Česká národní banka je v rekordní ztrátě. Píše o tom deník E15. Ministerstvo zdravotnictví znovu upřesňuje nemocnicím, jak mají přistupovat k rodičům nezletilých pacientů, informují Hospodářské noviny. A doba zpoždění vlaků na nádražních tabulích může být jiná než v aplikacích dopravců, upozorňuje deníku Právo. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře