Z PRVNÍ RUKY: 42. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 42. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Vimperk – v barvách podzimu / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Výběr z médií: rodiče u dětí v nemocnici, prodej hospod či restaurací a zájem o azylové domy

V českém tisku se v sobotu dočtete, že přibývá rodičů, kterým nemocnice brání zůstat s jejich hospitalizovanými dětmi, píše Mf Dnes. Majitelé hospod a restaurací se podle serveru Seznam Zprávy začali zbavovat svých provozoven. A na azylové domy v Česku se obrací stále více lidí, varuje Právo. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

EG.D do sítě instaluje stále více dálkových vypínačů. Reclosery pomáhají snižovat počty domácnostní bez dodávek energie při poruchách a zrychlují opravy

Společnost EG.D, člen skupiny E.ON, každoročně investuje více než pět miliard korun do modernizace distribuční sítě. Čím dál tím větší objem prostředků přitom jde na tzv. „smart“ technologie – nejen na chytré elektroměry nebo trafostanice. Jedním z takových prvků jsou i reclosery.

Automatické a dálkově komunikující vypínače, které dokážou vypínat a zase zapínat části vedení dotčené poruchou a pomáhají tak zvýšit spolehlivost a bezpečný provoz distribuční soustavy. Snižují počty zákazníků postižených poruchou, zkracují doby lokalizací poruch a tím snižují i časovou náročnost jejich odstranění a dobu potřebnou k obnovení dodávky. V posledních letech společnost EG.D instaluje stále více takových prvků. V celé síti EG.D, která čítá přes 66 tisíc kilometrů vedení, je aktuálně přes 150 těchto vypínačů. Jen na jihu Čech a Pelhřimovsku jich je přitom přes šest desítek a během letošního roku se do provozu další desítky dostanou.

„Při modernizaci naší sítě se snažíme využívat nových technologií. S instalací recloserů na našem distribučním území jsme začali už zhruba před deseti lety. Tehdy se jednalo o pilotní projekt. Vzhledem k tomu, že se osvědčily, se v posledních letech jejich počet zvyšuje a zahušťujeme je do sítě tak, abychom co nejlépe zabezpečili dodávku elektrické energie zákazníkům. Plány na další roky počítají s dalšími instalacemi těchto zařízení,“ vysvětluje Libor Kolář, vedoucí managementu sítí a strategických projektů společnosti EG.D. Ta každoročně instaluje do sítě několik desítek těchto zařízení. Instalují se na vytipovaná místa kmenových linek, kde při výpadcích hrozí omezení většího počtu odběratelů nebo na místa, kde dochází častěji k poruchám – například při vichřicích nebo bouřkách. Cílem je, aby bylo distribuční území pokryto rovnoměrně.

Od rozvoden se vypínače přesunují do terénu

V minulosti byly vypínače a ochrany instalovány pouze v rozvodnách 110/22 kV a spínacích stanicích 22 kV. Nejmenší možný chráněný úsek vedení, který se při poruše vypínal, tak byl celý vývod linky vysokého napětí. „Nyní máme v síti v terénu umístěny reclosery s ochranou vysokého napětí, což nám umožní oddělit a samostatně vyhledávat poruchu pouze v části vývodu vedení vysokého napětí,“ dodává Jan Chromý, vedoucí dispečinku 22 kV a plynu v Českých Budějovicích.

Uvést se to dá na příkladu takto vybavené linky například na Lipensku, kde recloser už funguje. Linka vysokého napětí tady začíná v rozvodně Lipno pod hrází přehrady a napájí aglomeraci obcí Lipno nad Vltavou a Frymburk a dále pokračuje zalesněným územím až do Černé v Pošumaví. A právě v části mezi Frymburkem a Černou v Pošumaví vznikají často poruchy. „Dříve, když byl spínací prvek s ochranou pouze na rozvodně Lipno, byli při poruše omezováni zákazníci na celém vývodu včetně obcí Lipno a Frymburk až do Černé v Pošumaví. Dnes máme instalován recloser za obcí Frymburk a při poruše mezi Frymburkem a Černou v Pošumaví už nejsou omezováni zákazníci z Frymburku a Lipna, kde je energie dále k dispozici. Porucha je přes tento prvek dispečerem vyhledávána pouze v úseku linky do Černé,“ přidává Jan Chromý. Nasazením těchto prvků se tak snižují dopady poruch pro zákazníky a dispečerovi, který dohlíží na chod sítě, navíc přinášejí reclosery ještě další funkce jako měření napětí, činného a jalového výkonu v místě instalace nebo signalizace zemních směrových ochran.

Na Jindřichohradecku, Dačicku a Pelhřimovsku přibude letos 15 nových recloserů

Výrazný počet recloserů letos přibude ve východní části Jihočeského kraje, kde společnost EG.D jen letos uvede do provozu 15 nových dálkových vypínačů, čímž prakticky zdvojnásobí jejich aktuální počet v téhle oblasti. „S jejich instalací jsme na vybraná místa začali v roce 2019. Během letošního roku se nové objevily například v okolí Studené, Slavonic, Kardašovi Řečice, Vlkova nebo nejnověji u Pluhova Žďáru. Ačkoliv se nejedná o rozsáhlé stavby, instalace recloserů vyžaduje úzkou spolupráci více útvarů – techniků a montérů v regionu, pracovníků dispečinku, správy a provozu dispečerských řídících systémů a zhotovitelů,“ vyjmenovává Michal Vogel, vedoucí Regionální správy Jindřichův Hradec. Právě instalovaný recloser u Pluhova Žďáru pomůže omezit dopady případných poruch obcím a odběratelům na severozápad od Jindřichova Hradce směrem na Soběslav, které jsou napájeny z Jindřichohradecké rozvodny.

Investice do instalací recloserů jedné etapy, která zahrnuje vždy několik kusů, se pohybují v jednotkách milionů korun a instalace těchto prvků je také součástí mezinárodního projektu ACON Smart Grids, na kterém se společnost EG.D podílí dohromady se společností Západoslovenská distribučná.

(tz-eg.d)


 

Podnikové investice výrazně rostly

Ve 2. čtvrtletí 2022 dál reálně rostla hrubá přidaná hodnota nefinančních podniků a také jejich investiční aktivita. Domácnosti ovlivňoval prudký reálný pokles jejich příjmů, spotřeba reálně stagnovala. Po více než dvou letech dosáhlo hospodaření vládních institucí přebytku.

 „Vývoj investiční aktivity podniků navázal na předchozí oživení. Meziroční navýšení investic podniků o více než 40 miliard korun bylo zčásti ovlivněno růstem cenové hladiny, ale jejich míra investic se zvýšila a dostala se na úroveň, kterou měla před rokem 2020,“ upřesňuje Karolína Zábojníková, analytička Českého statistického úřadu.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/podnikove-investice-vyrazne-rostly

(tz-čsú)


 

OUTPLACEMENTU využilo už více než pět tisíc lidí

Celkem 5 083 lidí, kteří ztrácí nebo ztráceli zaměstnání, dostalo prostřednictvím projektu OUTPLACEMENT šanci získat v co nejkratším čase novou práci. Více jak 70 % z nich (3 763) už nastoupila do dalšího zaměstnání a čtvrtina podpořených (1 398) přešla k novému zaměstnavateli přímo od toho předchozího.

Nejčastěji nastupovali jako administrativní, techničtí a dělničtí pracovníci a do sociálních služeb V poslední době se okruh častých profesí rozšířil také o práci v gastro oborech, hotelnictví a ve školství. Nejvíce zařazených klientů je v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. ÚP ČR má stále k dispozici stamiliony korun, které mohou pomoci dalším lidem.

OUTPLACEMENTU mohou využít zaměstnanci, kteří přicházejí o práci kvůli propouštění, jsou ve výpovědní době nebo zaměstnanci, jimž končí pracovní poměr dohodou či na základě pracovní smlouvy na dobu určitou. Projekt není určen jen pro případy hromadného propouštění, ale pomáhá všem, kteří ztrácí dosavadní práci. Jedinou, ale hlavní, podmínkou je, že se zaevidují na Úřadu práce ČR ještě před koncem pracovního poměru jako ZÁJEMCI o zaměstnání.

„To znamená ještě v době, než o práci přijdou a jsou ve výpovědní době. Tento krok je velmi důležitý. Umíme lidem pomoci, ale je třeba, aby toto období nepropásli a obrátili se na Úřad práce ČR včas,“ zdůrazňuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

OUTPLACEMENT rovněž umožňuje zaměstnavatelům, aby si proškolili pracovníky dle svých potřeb, a tím pádem si je ponechali. Propouštěným zaměstnancům pomůže přejít z práce do práce. V ideálním případě tak nastupují rovnou k dalšímu zaměstnavateli, aniž by se dostali do evidence ÚP ČR jako uchazeči o zaměstnání.

Firmám, které přijmou propouštěné pracovníky, poskytne Úřad práce ČR příspěvek na mzdu nových zaměstnanců, a to max. 15 tisíc Kč měsíčně po dobu až 9 měsíců. Pokud zaměstnavatel přechází na nový podnikatelský program a potřebuje zaměstnance proškolit, přispěje mu úřad až 85 % z celkové částky určené na výdaje související se změnou nebo zvýšením kvalifikace nových či stávajících zaměstnanců. Zároveň uhradí až 100 % mzdových nákladů na zaměstnance po celou dobu jejich účasti na vzdělávání.

Na Úřad práce ČR se mohou obracet též zaměstnavatelé, kteří plánují snižování stavu svých zaměstnanců. I v těchto případech umí úřad pomoci. Po dohodě se zaměstnavatelem zajistí přímo na pracovišti mobilní poradenské středisko, kde jeho zástupci poradí odcházejícím zaměstnancům, jak dále postupovat, pokud jde o případnou evidenci na Úřadu práce ČR. Vytipují pro ně vhodná pracovní místa v regionu nebo třeba nasměrují na vhodnou rekvalifikaci.

Úřad práce ČR dosud díky programu podpořil vytvoření 2 394 nových pracovních míst. Na nich pracují jak ti účastníci, kteří ještě v rámci výpovědní doby přešli od stávajícího zaměstnavatele k novému, tak ti, kteří získali nové zaměstnání až po ukončení toho předchozího.

Kromě individuální péče mohou zařazení klienti, kteří se zaevidovali jako zájemci o zaměstnání, absolvovat celou řadu aktivit. Mimo jiné kariérové poradenství, poradenství a školení v oblasti pracovního práva, finanční gramotnosti nebo proškolení v oblasti měkkých dovedností. Dosud tito zájemci absolvovali v součtu 17 353 individuálních schůzek se zaměstnanci ÚP ČR. V odůvodněných případech Úřad práce ČR přispívá i na cestovní výdaje spojené s dojížděním na aktivity nebo třeba úhradu nákladů na hlídání dětí.

V neposlední řadě mohou klienti absolvovat rekvalifikační kurzy. Prozatím jimi úspěšně prošlo 659 lidí. Největší zájem je o kurzy zaměřené na získání řidičských průkazů skupiny C, E a profesní průkazy, dále o kurzy pro svářeče, pracovníky v elektrotechnice, obsluhu elektrovozíku, pracovníky v sociálních službách nebo třeba kurzy účetnictví a IT. Kromě už zmíněné rekvalifikace ÚP ČR klientům také poradí, jak efektivně hledat práci, správně napsat životopis, vystupovat při přijímacích pohovorech či komunikovat s potenciálními zaměstnavateli.

Podrobné informace k projektu, včetně videopříběhů podpořených klientů, jsou k dispozici na webové stránce https://www.uradprace.cz/web/cz/-/outplacement. Zájemci mohou využít také speciální e-mail: outplacement@uradprace.cz.

(tz-úpčr)


 

Respirátor značky SHOUHUDUN nesplňuje požadavky FFP2

(Praha, 21. říjen 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je v nabídce respirátor, který nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2 a nemůže uživatele účinně ochránit před pevnými částicemi ani kapalnými aerosoly. ČOI nařídila stažení tohoto výrobku z trhu.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Deficit vládních institucí za rok 2021 dosáhl 5,1 % HDP

Na základě pravidelných konzultací Eurostat ověřil výsledek hospodaření a dluh vládních institucí, jež byly publikovány v rámci Rychlých informací 3. října 2022. Bylo potvrzeno, že saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo v roce 2021 schodkem ve výši 5,1 % HDP, a zadlužení sektoru dosáhlo na konci roku 2021 úrovně 42,0 % HDP.

„Eurostat potvrdil správnost údaje o deficitu hospodaření vládních institucí za rok 2021 ve výši 311,5 mld. Kč a míru zadlužení na úrovni 42,0 % HDP,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Další informace: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/notifikace-deficitu-a-dluhu-vladnich-instituci-2021-druhe-notifikace-udaje-notifikovane-eurostatem

(tz-čsú)


 

21. října – Výběr z médií: varhany pro katedrálu sv. Víta, brněnské trolejbusy do Charkova i návštěvnost zoo

V českém tisku se v pátek dočtete, že nové varhany pro katedrálu svatého Víta v Praze přijedou už za pár týdnů do Česka, návštěvníci je ale v chrámu uvidí nejdřív za rok. Je potřeba zpevnit kůr, píší Lidové noviny. Brno daruje ukrajinskému Charkovu tři trolejbusy. Server Zdopravy.cz zjistil, že už jsou naložené na tahačích. Na Ukrajinu by měly dorazit začátkem příštího týdne. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Dvě třetiny spotřeby energie domácností padnou na vytápění

Domácnosti se na celkové konečné spotřebě energií v Česku dlouhodobě podílejí řádově 30 procenty. Čtyři pětiny veškeré energie spotřebují na vytápění a ohřev vody, zbývající část tvoří spotřeba na osvětlení, vaření, chlazení a ostatní koncové užití. Vyplývá to z výsledků šetření Energo 2021 zaměřeného na zmapování struktury spotřeby paliv a energií v domácnostech.

„V posledních deseti letech jsme svědky odklonu od uhelných paliv. Zatímco v roce 2010 domácnosti využívaly nejvíce energie z plynu, nyní je to energie z obnovitelných zdrojů. Největší měrou jde o palivové dřevo, ale roste i počet domácností s instalovanými fotovoltaickými panely a tepelnými čerpadly,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Přibližně 20 % domácností využívá k vytápění více zdrojů tepla. Jako alternativní zdroj uvádějí v 65 % obnovitelné zdroje energie, nejčastěji se jedná o palivové dřevo. Typickým příkladem je rodinný dům a kombinace plynového kotle a krbu,“ upřesňuje Zbyněk Štech, vedoucí oddělení statistiky energetiky ČSÚ. „Dvě třetiny domácností v roce 2021 uvedly, že vytápí na 22 stupňů a více,“ dodává.

„Spotřeba na ohřev teplé vody tvoří 16 % z celkové spotřeby paliv a energií v domácnostech. Dvě třetiny domácností uvedly jako hlavní zdroj teplé vody zemní plyn a dálkové teplo. Elektřinou vodu ohřívá necelá jedna třetina domácností,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Přibližně 6 % domácností k ohřevu vody využívá obnovitelné zdroje a tuhá paliva.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/dve-tretiny-spotreby-energie-domacnosti-padnou-na-vytapeni

(tz-čsú)


 

Letošní úroda plodů a semen lesních dřevin je mimořádná

Hradec Králové, 20. října 2022 – Žaludy, bukvice, jeřabiny a další plody i semena mnoha dřevin se letos mimořádně urodily. Do lesů je lesníci brzy vrátí v podobě sazenic.

„Obvykle platí, že pokud je úroda velká, bývají i kvalitní plody a semena. Letos to tak zatím vypadá. Výjimkou je snad jen douglaska, která má mnoho prázdných šišek. Jako velmi kvalitní se naopak jeví semena jedle,“ říká ředitel Semenářského závodu Lesů ČR Miloš Pařízek a pokračuje: „Zatím jsme letos sebrali téměř 200 tun, což je o 80 procent víc než loni.“ Úrodu i kvalitu semen a plodů ovlivňuje počasí. Svědčí jim například dostatek vláhy při zrání, nesvědčí naopak extrémní teploty a sucho.

Přenos tak zvaného reprodukčního materiálu má svá legislativní pravidla, která zohledňují přírodní oblasti a lesní vegetační stupně.

Plody a semena se trhají a sbírají ve vybraných porostech po celé zemi, aby Lesy ČR uspokojily velkou poptávku lesních školkařů související s obnovou lesů po kalamitě. „Buď je přímo distribuujeme do lesních školek k podzimním výsevům, nebo putují do našeho závodu, kde je čistíme, třídíme a odstraňujeme prázdná nebo poškozená semena. Poté osivo ukládáme do skladů k pozdějšímu využití,“ dodává Pařízek.

Aktuálně se sbírají například žaludy, bukvice, semena javorů a dalších dřevin.

Semenářský závod Lesů České republiky je největším takto zaměřeným provozem v tuzemsku. Majitelům a správcům lesů dodává už 51 let kvalitní osivo a poskytuje služby související s luštěním, skladováním a předosevní přípravou semen a plodů.

Podnik se na aktuální rozsáhlou obnovu lesa sazenicemi mnoha druhů dřevin s převahou listnáčů připravil modernizací tohoto provozu. Od roku 2018 tak v Týništi využívají boxy na termoterapii žaludů i sušení bukvice. O rok později začali třídit semena lesních dřevin pomocí optického stroje. Jeho kvality lesníci oceňují zejména při výběru naklíčených bukvic. V roce 2020 uvedli do provozu mláticí stroj Haldrup. Zpracovává stovky kilogramů semenné suroviny z lípy, habru, akátu nebo javoru. Loni se kvůli uchování semen listnáčů upravilo všech pět pater jižní části skladu semenné suroviny.

(tz-lčr)


 

PENNY VYPLATÍ ZAMĚSTNANCŮM PŘES 40 000 000 KORUN

Zaměstnanci PENNY dostanou ve 4. čtvrtletí letošního roku mimořádnou odměnu za odvedenou práci ve výši 4 % základní mzdy. Vedení společnosti se rozhodlo tímto krokem zohlednit zvyšování cen životních nákladů, ať již se jedná o nárůst cen energií nebo základního zboží.

V reakci na narůstající ceny energií a cen zboží zajišťujících základní životní potřeby vedení společnosti přistoupilo pro 4. čtvrtletí letošního roku k vyplácení mimořádné odměny za měsíce říjen, listopad a prosinec. „Uvědomujeme si, jak rychle rostou současné životní náklady, proto počínaje říjnem budeme 3 měsíce vyplácet mimořádnou odměnu za odvedenou práci ve výši 4 %. V případě zaměstnanců na prodejnách a v logistice se bude tato částka počítat na základě skutečně odpracovaných hodin a za ně stanovené mzdy. V případě zaměstnanců na centrále se bude jednat o čtyřprocentní odměnu ze základní mzdy,“ vysvětluje Radek Hovorka, finanční ředitel PENNY a dodává: „Vážíme si práce našich lidí a nasloucháme jim. Spokojenost našich zaměstnanců je pro nás klíčová, proto chceme tímto způsobem zohlednit nárůst cen životních nákladů.“

První mimořádný bonus mohou vidět zaměstnanci PENNY na svých účtech už v listopadu ve výplatě za měsíc říjen. Všichni zaměstnanci také navíc dostanou jako poděkování za celoroční práci dárkovou kartu v hodnotě 4000 korun na nákup zboží v PENNY. Celkem tak PENNY svým zaměstnancům do konce roku rozdá navíc oproti běžným mzdám více než 40 000 000 korun.

Péče o zaměstnance je jedním z pilířů společenské odpovědnosti PENNY. Kromě plošných benefitů v podobě stravenek nebo týdne dovolené navíc, si mohou volit různé formy atraktivních benefitů v rámci cafeteria systému. Velký důraz klade společnost PENNY Market i na možnost skloubení práce a rodinného života, kdy umožňuje zaměstnávání na zkrácené úvazky.

(tz-penny)


 

MPSV a MŽP chtějí společně chránit domácnosti před zbytečnými výdaji za vysoké ceny energií

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v úzké spolupráci s Ministerstvem životního prostředí (MŽP) si vzalo za své ochránit co největší počet domácností před vysokými cenami energií a zamezit jejich případnému pádu do hrozící energetické chudoby. Obě ministerstva připravila ucelený informační systém, který nabízí přehledné informace o možnostech úspor energie či finančních příspěvcích státu. Cílem společné kampaně je pomoci domácnostem efektivně snižovat náklady na energie bez toho, aby to výrazněji pocítily na svém komfortu. Úsporná opatření a investice do obnovitelných řešení současně pomáhají chránit životní prostředí a posilovat energetickou nezávislost Česka.

Situace na trhu s energiemi se rychle mění a vláda na ni musí pružně reagovat. „Uvědomujeme si, že situace týkající se cen energií je pro řadu našich občanů velmi nepřehledná a je třeba pracovat s lidmi přímo v terénu, proto Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí společnou kampaň s názvem ZkrotímeEnergie.cz. Širokou veřejnost provede úskalím současných vysokých cen energií tak, aby lidé mohli efektivně začít šetřit na jejich spotřebě, což okamžitě pocítí na nižších výdajích za elektřinu a teplo. Naším společným cílem je také usnadnit čerpání příspěvků na bydlení, které pomohou domácnostem překonat letošní strmý růst cen energie,” představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka dnes spuštěnou úvodní fázi kampaně ZkrotímeEnergie.CZ.

Vláda na situaci a rychlé změny v energetice reaguje bezprostředně. Podařilo se jí naplnit zásobníky zemního plynu z více než 90 procent, zabezpečila přístup k zemnímu plynu díky podílu na nizozemském LNG terminálu, osvobodila domácnosti i podniky od plateb na podporované zdroje, rozšířila normativy dávek na bydlení, zavedla stropy cen na elektřinu i plyn a připravuje režim tzv. zranitelného zákazníka či legislativní řešení pro vznik energetických komunit. Všechny tyto kroky pomohou zajistit přijatelné ceny energií pro domácnosti a v případě potřeby i dostupnou adresnou pomoc.

“Šetření energií je nejdostupnějším krokem. Současně nabízíme podporu projektů s dlouhodobým efektem. Od začátku krize cen energií raketově roste zájem domácností o podporu pro instalaci solárních elektráren a tepelných čerpadel z Nové zelené úsporám. V rámci společné kampaně chceme také upozornit na přínosy zateplení domů nebo výměny oken. Přínosy pocítí rodiny nejen v nižších účtech za energie, ale i v lepším životním prostředí jejich okolí,” doplňuje cíle kampaně Jan Dusík, náměstek MŽP pro řízení sekce ochrany klimatu.

Jen za září 2022 přijala Nová zelená úsporám přes 8 tisíc žádostí, z nichž téměř 6 tisíc jsou projekty na financování domácích solárních elektráren. Právě fotovoltaika tvoří letos přes polovinu všech podaných žádostí, následují tepelná čerpadla, která tvoří pětinu žádostí. Na zateplení domů připadá 5 % dosud podaných žádostí.

ZkrotímeEnergie.cz

V úvodní fázi pomoci se informační kampaň zaměří na posilování informovanosti o přínosech okamžitých úspor energie, které mohou ušetřit až pětinu spotřeby domácností. To se projeví rychlým snížením výdajů v řádu tisíců až desetitisíců korun ročně. Souběžně bude kampaň informovat o možnostech systému dávek a zvýšení příspěvku na bydlení.

„Cílem této spolupráce je rychle spustit systém energetického poradenství pro domácnosti. K dispozici budou pracovníci krajských Úřadů práce, kteří lidem od listopadu poradí s okamžitými úsporami nebo je nasměrují na odborné poradenství ohledně zateplování budov a využití energie z obnovitelných zdrojů. Počet odborných poradců budeme průběžně zvyšovat ve spolupráci s programy Státního fondu životního prostředí či systémem Energetických konzultačních a informačních středisek,“ uvedl Martin Sedlák, zmocněnec ministra práce a sociálních věcí pro řešení energetické chudoby, který kampaň ZkrotímeEnergie.CZ koordinuje. V rámci spolupráce se do projektu začínají zapojovat také sociální pracovníci, kteří už nyní ve své každodenní praxi se svými klienty řeší ceny energií. „Také těmto lidem už nyní začínáme nabízet servis v podobě praktických informací, letáků a konkrétních řešení, která mohou dále zprostředkovávat svým klientům, např. seniorům,“ doplnil Jurečka.

„Nový informační portál ZkrotímeEnergie.cz domácnosti nasměruje také na programy pomoci – ať už na Novou zelenou úsporám, která financuje renovace budov, nebo na programy MPSV, které pomohou nejohroženějším domácnostem. Budou samozřejmě k dispozici také plakáty, roll-upy a brožury. Od listopadu pak počítáme se zahájením on-line workshopů,“ doplnil Martin Sedlák.

Kampaň zamíří také do regionů. Pilotní lokalitou pro spuštění poradenství se stane Opavsko. Státní fond životní prostředí ve spolupráci s Místní akční skupinou (MAS) Opavsko zde spustí komplexní informační servis o možnostech okamžitých úspor energie, cílem je i nastartování úvah nad projekty pro výrobu domácí zelené energie.

“Společným cílem je 100% informační podpora okamžitých opatření a nabídka pomoci při realizaci investic pro domácnosti. S identifikací těch ohrožených pomůže MAS Opavsko ve spolupráci s obcemi, úřady práce, sociálními službami – Charita Opava a Odry,” představuje pilotní projekt energetického poradenství Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí. “Ve spolupráci s místními energetickými poradci se zaměříme také na odstranění bariér ve využívání dotačních prostředků v programu Nová zelená úsporám. Jde zejména o pomoc s orientací v podporovaných oblastech, asistenci při elektronickém podání žádosti apod.,“ dodává Petr Valdman.

„Víme, že Česko má dostupná řešení, která pomohou snížit náklady na energie během nejbližších let. Musíme jen správně nakombinovat zelenou energii a snížit spotřebu energií tak, aby se současně zachoval životní komfort. Tím následně snížíme i výdaje za elektřinu nebo teplo. Čím více lidí se do úspor energie a využití obnovitelných zdrojů zapojí, tím rychleji ceny energií klesnou, předem děkujeme za to, že pomáháte,“ uzavírá Marian Jurečka.

(tz-mpsv)


 

20. října – Výběr z médií: kvalita pohonných hmot, chybějící cukr a studenti mířící z bytů na koleje

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že pohonné hmoty v Česku jsou kvalitnější než v okolních státech. Informuje o tom Mf Dnes. Regály s cukrem zejí prázdnotou, píšou Lidové noviny. A podle Deníku N se studenti stěhují kvůli cenám z bytů na koleje. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Milion Čechů bude mít datové schránky. Nevědí o tom a mohou na to doplatit

Přes milion Čechů čeká od ledna zásadní změna, a přitom o ní většina z nich zřejmě ani netuší. Stát totiž všem OSVČ v průběhu prvního čtvrtletí automaticky zřídí elektronickou datovou schránku a komunikovat s nimi bude jen jejím prostřednictvím. Dostávat do ní živnostníci budou všechny důležité informace, včetně například pokut a pomocí „datovky“ například budou muset OSVČ podávat daňové přiznání.

CELÝ ČLÁNEK


 

ČOI ve 2. čtvrtletí zjistila dva případy diskriminace

(Praha, 19. říjen 2022) Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na diskriminaci spotřebitele. Ve 2. čtvrtletí 2022 uskutečnila 31 kontrol a podezření na některou z forem diskriminace zjistila ve dvou případech.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Lesnický tendr 2023+ pokračuje hodnocením nabídek

Celkem 676 nabídek podaných v letošním lesnickém tendru 48 firmami dnes začaly hodnotit Lesy České republiky. Soutěží se o 84 zakázek spojených s prováděním lesnických činností a prodejem dřeva za 11,74 miliard korun.

Jde o těžbu 11 milionů m3 dříví na 564 tisících hektarech lesa, ročně asi 2,2 milionů m3 dříví a obnovu 22 tisíc hektarů, ročně asi 4,4 tisíc hektarů lesa.

Na 17 pěstebních zakázek podaly firmy 120 nabídek a na 17 zakázek zaměřených na provádění lesnických činností bez prodeje dříví pak 135 nabídek. Největší zájem byl o lesnické činnosti spojené a prodejem dříví. Na těchto 50 zakázek podnik registruje 421 nabídek.

„Dnes začalo několikatýdenní hodnocení nabídek. S uzavřením prvních smluv počítáme koncem listopadu,“ řekl pověřený generální ředitel Lesů ČR Jiří Groda.

Tendr podnik vyhlašuje každoročně. Využívá přitom senátní systém, což znamená, že se rok, co rok soutěží o pětinu spravovaného území. Letos je ale počet zakázek v tendru vyšší. „Standardně ukončené zakázky na pětině území jsme doplnili o zakázky ukončené před uplynutím smluvní platnosti. Pětileté smlouvy jsou závazné na tři roky a po jejich uplynutí mohou být ukončeny výpovědí některou ze smluvních stran. Například kvůli cenám služeb i dříví a také kvůli významné změně těžební potřeby, zejména kalamitního dříví,“ uvedl Groda s tím, že podnik průběžně vyhodnocuje všechny lesnické smlouvy.

SHRNUTÍ Předpokládaná hodnota tendru činí 11,74 miliard korun. 676 nabídek podalo 48 společností. Tendr se týká 84 smluvních územních jednotek. Na jednu zájemci průměrně podali osm nabídek.

Přehled podaných nabídek na webovém profilu Lesů ČR.

(tz-lčr)


 

19. října – Výběr z médií: konzumace umělých sladidel, novela ohledně násilí ve výchově a zájem o fotovoltaiku

V českém tisku se ve středu dočtete, že umělá sladidla můžou škodit, píše Deník N. Poslanci chtějí uzákonit větu, že fyzické a psychické násilí není přijatelným druhem výchovy. Informuje o tom Mf Dnes. A zájem o fotovoltaiku podle Lidových novin roste. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Požádat letos o předčasný důchod může být výhodnější, než čekat na příští rok

Pro seniory, kterým vznikne nárok na starobní důchod v roce 2023, může být výhodnější požádat již letos o předčasný důchod bez výplaty. Důvodem této specifické situace jsou vysoké valorizace důchodů, které v letošním roce proběhly. Rozdíly mohou být i v řádech tisícikorun měsíčně. Když někdo požádá ještě letos o předčasný důchod a chce dále pracovat, je to možné.

Pokud jde o výplaty důchodů, uplynulé období bylo velmi specifické. „Hned třikrát jsme letos valorizovali všechny důchody v reakci na aktuální situaci a od ledna počítáme s dalším zvýšením. To přineslo i poměrně neobvyklou situaci, kdy může být výhodné v předstihu požádat o předčasný důchod,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Je tedy možné, že pro řadu lidí bude výhodné již letos podat žádost o starobní důchod s tím, že příští rok požádají již jen o uvolnění jeho výplaty.

„Žádost o předčasný důchod určitě nemusí ještě znamenat, že skutečně přestanete pracovat. Jen musíte požádat o tzv. důchod bez výplaty. Není tedy nutné odejít ze zaměstnání, pokud si někdo chce ‚zafixovat‘ výši výhodnějšího důchodu odpovídajícího roku 2022,“ zdůraznil ministr Jurečka. Tato situace se může týkat prakticky všech, kdo chtějí jít příští rok do starobního důchodu.

Dvě mimořádné a jedna řádná valorizace v roce 2022 zvýšily procentní výměry důchodů o celkem 19,6 %. Naproti tomu tzv. redukční hranice a koeficient nárůstu všeobecného vyměřovacího základu, které jsou zásadní pro výši nově přiznávaných důchodů v roce 2023, vzrostly pouze o 3,6 %. Rozdíl 16 procentních bodů je výrazně vyšší, než by byla „penalizace“ za odchod do předčasného důchodu. Ta může činit maximálně 6 % z výpočtového základu, což se odráží ve snížení celého důchodu o přibližně 7 až 8 %.

„Současně je třeba upozornit, že předčasný odchod do důchodu, byť s představou, že budete dále pracovat, je výsostně individuální rozhodnutí každého člověka, a parametry, které vstupují do výpočtu důchodu, se v čase neustále mění. Je proto nutné před rozhodnutím o podání žádosti o předčasný důchod důkladně zvážit například míru jistoty daného pojištěnce, pokud se jedná o jeho uplatnění na trhu práce v období zbývajícím do dosažení důchodového věku. Důchody se navíc výrazně navyšují i při práci ‚na procenta‘, tj. naopak po nároku na důchod s jeho odloženým přiznáním,“ doplnil ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháček.

„Samozřejmě očekáváme výrazně zvýšený počet žádostí o předčasné důchody v závěru tohoto roku, tyto žádosti totiž nelze podávat zpětně, je nutné to stihnout do konce prosince. Proto připravíme jednoduchý postup, jak všem zájemcům o výpočet výše předčasného důchodu podle pravidel roku 2022 umožnit do 31. 12. 2022 alespoň uplatnit nárok na předčasný důchod, přestože vlastní řízení bude již třeba probíhat v příštím roce,“ dodal Boháček.

Modelový příklad

Pan Kříž bude nárok na důchod v únoru 2023, v té době bude doba jeho pojištění 46 let. Jeho osobní vyměřovací základ činí 28 tis. Kč. Pokud požádá ještě letos o předčasný důchod, pak jeho penze v roce 2023 dosáhne 19 936 Kč. Jestliže o řádný důchod zažádá až k únoru 2023, pak mu bude vyplácena penze ve výši 18 306 Kč, tedy o 1630 korun méně.

  • Porovnání výhodnosti předčasného odchodu do důchodu v průběhu roku 2022 s odchodem do řádného důchodu v roce 2023. Je-li předčasný důchod vyšší než řádný, je buňka zeleně.

(tz-mpsv)


 

Úřad práce ČR dočasně upraví na svých pracovištích úřední hodiny pro veřejnost

Od pondělí 24. 10. 2022 dojde v rámci celé ČR k dočasné úpravě úředních hodin, během kterých poskytují zaměstnanci Úřadu práce ČR služby klientům v rámci osobního jednání. Opatření je výsledkem vzájemné dohody Ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce ČR.

Do konce letošního roku budou kontaktní pracoviště pro veřejnost otevřena v pondělí a ve středu od 8.00 do 17.00 hodin, v úterky od 8.00 do 11.00 hodin. Ve čtvrtek lidé osobně vyřídí jen záležitosti týkající se oblasti zaměstnanosti a mimořádné okamžité pomoci (MOP). Pátky pak budou, jako dosud, určené pro předem objednané klienty, prvotní evidenci uchazečů o zaměstnání, a žadatele o MOP. Pro pražská pracoviště ÚP ČR se dočasná opatření vztahují na úterky a čtvrtky. Speciálního pracoviště ÚP ČR v metropoli určeného občanům Ukrajiny se změny nedotknou.

Důvodem tohoto dočasného kroku je zajištění co nejrychlejšího zpracování všech přijatých žádostí o příspěvek na bydlení a přídavek na dítě, o které aktuálně žádá mnohem vyšší počet lidí, než tomu bylo v předchozích měsících. A to v důsledku výrazného zvýšení cen energií, kvůli nimž se řada domácností ocitla ve složité finanční situaci. Přijaté opatření urychlí také zpracování žádostí o rodičovský příspěvek.

Jedná se o dávky primárně určené rodinám s dětmi a také seniorům či osobám ve finanční tísni. Jejich prostřednictvím stát pomáhá lidem s úhradou nákladů na bydlení či základních životních potřeb. Proto je velmi důležité zajistit, aby se peníze dostaly k potřebným co nejdříve. V tomto ohledu je pro klienty u vybraných dávek velkým posunem možnost vyplnění zjednodušené on-line žádosti z pohodlí domova, bez nutnosti osobní návštěvy Úřadu práce ČR. Úprava úředních hodin se jich tak nijak nedotkne. Zároveň ale zaručí zaměstnancům Úřadu práce ČR dostatečný prostor pro posouzení všech podaných formulářů a vyplacení prostředků potřebných např. na úhradu zvýšených nákladů na bydlení. Jde o další opatření, kromě už běžící výpomoci kolegů z jiných agend, pracovišť nebo regionů, které ÚP ČR přijímá v rámci snahy o zajištění hladkého průběhu zpracování přijatých žádostí o nepojistné sociální dávky. Úřad práce ČR

Pokud se některý klient rozhodne podat osobně žádost mimo uvedené úřední hodiny, pak ji může odevzdat do označených boxů či schránek umístěných obvykle u vchodu nebo uvnitř příslušného kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR.

Formuláře, včetně jejich vyplněných vzorů, jsou k dispozici na https://www.mpsv.cz/web/cz/formulare#oblast-davek. Požádá-li člověk o jakoukoli dávku vyplácenou Úřadem práce ČR, je třeba, aby do žádosti uvedl také telefonní a e-mailové spojení. Zaměstnanci ÚP ČR jej tak mohou kontaktovat a předejít případným nesrovnalostem. Možností podání je hned několik – elektronicky, prostřednictvím Identity občana (např. bankovní identita, Mobilní klíč eGovernmentu), kterou je možno využít i u zjednodušených on-line formulářů pro vybrané dávky, dále přes datovou schránku, e-mailem se zaručeným elektronickým podpisem, poštou (s vlastnoručním podpisem) nebo osobně na podatelně příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR.

Na webu ÚP ČR jsou uvedeny praktické rady, včetně návodných videí a zájemcům je k dispozici i „virtuální asistent“. V případě obecných dotazů pak klientům poradí zaměstnanci Call centra ÚP ČR (tel. 800 77 99 00 bezplatná linka, e-mail: callcentrum@uradprace.cz).

Úřední hodiny kontaktních pracovišť ÚP ČR od 24. 10. 2022 (kromě Prahy)

  • Pondělí: 8:00 – 12:00 13:00 – 17:00
  • Úterý: 8:00 – 11:00
  • Středa: 8:00 – 12:00 13:00 – 17:00
  • Čtvrtek: 8:00 – 11:00 (pouze zaměstnanost a podání žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc)
  • Pátek: 8:00 – 11:00 (pouze pro evidenci nových uchazečů o zaměstnání a podání žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc

(tz-úpčr)


 

Uzávěrka přihlášek na střední školy se blíží. Inspiraci, kam se přihlásit, sbírají žáci i na burzách škol

Uzávěrka přihlášek na střední školy se pomalu blíží, a tak žáci devátých tříd vybírají obor dalšího studia. Někteří mají o dalším směřování jasno, někteří stále váhají. Jihočeská hospodářská komora proto jako každý rok pořádá Burzy škol a odborných učilišť, kde se žáci spolu s rodiči mohou inspirovat a udělat si představu o nabídce v jejich regionu. Komora se také dlouhodobě věnuje podpoře aktivit, které i ve spolupráci s kariérními poradci mají deváťákům pomoci v jejich rozhodování o dalším profesním směřování.

„Podzimní období je především pro žáky devátých tříd časem rozhodování, kam podat přihlášku na střední školu. Na obory vzdělání s talentovou zkouškou totiž mohou deváťáci podávat přihlášky už jen do 30. listopadu 2022,“ zmiňuje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk) a dodává, že na podání přihlášky na ostatní obory mají deváťáci o něco více času, a to do 1. března 2023. Do prvního kola přijímacího řízení mohou žáci podat až 2 přihlášky na obory vzdělání bez talentové zkoušky a 2 přihlášky na obory vzdělání s talentovou zkouškou. V dalších kolech přijímacího řízení pak není počet přihlášek omezený.

S výběrem střední školy a oboru pomáhá Jhk každoročně organizací Burz středních škol, a to v rámci celého kraje: „Na již proběhlých burzách škol jsme se některých žáků ptali, jestli už mají o střední škole jasno. A bylo to tak padesát na padesát. Někdo už přesně věděl, jaký obor chce studovat, někdo naopak nevěděl vůbec, a proto se přišel na burzu inspirovat. Překvapil nás také zájem žáků z nižších ročníků, kteří si již nyní chtějí udělat představu o nabídce středních škol,“ dodává Luděk Keist. Podobně to má i Marie Štrevlová ze Základní školy z Lomnice nad Lužnicí: „Snažíme se najít obor, který by nás zaujal, zjistit si o něm více a rozhodnout se, jestli se nám vůbec bude líbit. Samozřejmě se to za rok ještě může změnit, takže plánujeme burzy škol navštívit i v příštím roce v deváté třídě. Zjistila jsem totiž, že jsou tady mnohé školy, o kterých jsem nevěděla, že existují. Možná bych ráda studovala malířku skla,“ zmínila žákyně osmé třídy, která přišla na burzu v Třeboni.

Zájem o volnou tvorbu potvrzuje i zástupkyně ředitele pro praktické vyučování ze Střední uměleckoprůmyslové školy z Jihlavy – Helenín Miloslava Svobodová: „V posledních letech je na naší škole hodně preferovaný obor Malba a ilustrace, Design interiéru a bytových doplňků a samozřejmě i Grafika a média – obor atraktivní pro mladou generaci, která ráda pracuje s počítači. Poslední generace obecně preferují obory zaměřené na volnou tvorbu. Jakmile je to obor trochu zaměřený na řemeslnou činnost, žáci musí mít větší trpělivost a snahu se učit něčemu novému,“ říká Miloslava Svobodová a dodává: „Přesto mám ale pocit, že se zájem o řemesla opět začíná zvyšovat. Je to jen o tom, že se to žákům i rodičům musí ukázat praktickým a zajímavým způsobem, například na různých tvořivých akcích.“

Kromě burz škol, které probíhají v průběhu října a začátkem listopadu, Jihočeská hospodářská komora v rámci Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi nabízí žákům i výchovným poradcům mnohé aktivity, které deváťáky mohou k budoucí profesi lépe nasměřovat. Jednou z pomůcek je například i využívání on-line aplikace Salmondo, která obsahuje testy osobnosti, zájmové orientace, metody vycházející z pozitivní psychologie či ověřené manažerské techniky, díky nimž mohou žáci za pomoci kariérních poradců zjistit, co by je v životě bavilo. Kariérní poradci následně mohou s výsledky testů pracovat a třeba i skrz další aktivity společně s žáky najít ten pravý obor.

„Žákům i rodičům doporučujeme, aby se ve své škole zeptali, jestli Salmondo používají, případně se mohou informovat v našem Asistenčním centru. Kompletní oborovou nabídku všech jihočeských škol a mnoho dalšího najdete na www.impulsprokarieru.cz. Aktivity asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi jsou realizovány v rámci projektu Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje III, který je spolufinancován Evropskou unií,“ uzavírá Luděk Keist a dodává, že zájemci o studium mohou navštívit burzy škol ještě v Českém Krumlově, Táboře, Písku, Strakonicích a Prachaticích. Veškeré informace o termínech a místech konání jsou k dispozici na www.burzyskol.cz.

(tz-jhk)


 

18. října – Výběr z médií: nabídky českých porodnic, propouštění zaměstnanců a populárnější domácí výuka

V českém tisku se v úterý dočtete o nabídkách českých porodnic. Téma Mf Dnes. Některé české firmy už podle Lidových novin začaly hromadně propouštět zaměstnance. A domácí vyučování je v Česku stále populárnější, píše Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Sňatky s cizinci uzavírají převážně lidé z Prahy

Během roku 2021 zaznamenalo růst počtu obyvatel osm ze čtrnácti krajů Česka, šesti naopak obyvatel ubylo. Počet sňatků se na předpandemickou úroveň nevrátil a ve všech krajích byl nižší než v letech 2016–2019. Bližší informace o demografickém vývoji v krajích v roce přináší analytická publikace Vývoj obyvatelstva v krajích České republiky – 2021.

„Pouze v Praze se na loňském populačním růstu kromě migrace částečně podílela i přirozená měna obyvatel. V hlavním městě byl totiž počet živě narozených dětí vyšší než počet zemřelých obyvatel. Ostatní kraje s populačním přírůstkem získaly nové obyvatele výhradně zásluhou stěhování osob mezi kraji či ze zahraničí,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

S výjimkou Jihočeského kraje se počty sňatků i úroveň sňatečnosti ve všech krajích meziročně zvýšily, přičemž nejnižší zůstaly v Praze a nejvyšší ve Zlínském kraji a Kraji Vysočina. „U 12 procent manželství uzavřených během roku 2021 měl minimálně jeden ze snoubenců jiné než české státní občanství. V případě sňatků mužů s registrovaným bydlištěm v Praze dosáhl jejich podíl až jedné čtvrtiny, oproti tomu v Kraji Vysočina bylo takových sňatků relativně nejméně, jen necelých 7 procent. Praha je zároveň typická nejvyšším průměrným věkem snoubenců při prvním sňatku,“ doplňuje Štěpánka Zvonková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/snatky-s-cizinci-uzaviraji-prevazne-lide-z-prahy

(tz-čsú)


 

Nemocnice České Budějovice chrání očkováním zaměstnanců své pacienty před chřipkou

Nemocnice České Budějovice, a.s. nabízí všem svým zaměstnancům očkování proti chřipce zdarma již několik let. Zdravotníci přicházejí do kontaktu s nemocnými pacienty a patří tak mezi skupiny lidí, kteří jsou chřipkou nejvíce ohroženi. Očkování chrání je samotné, ale také pacienty, o které pečují.

„Lékaři, sestry i ostatní zdravotníci si jsou vědomi vyššího rizika onemocnění chřipkou. Obtížně se vyhnou kontaktu s nemocnými, a navíc se pohybují v místech s větším nakupením osob, jako jsou například čekárny ambulancí. Nejenže zdravotníci mají vyšší riziko, že se nakazí, ale navíc hrozí, že se sami stanou šiřiteli chřipky mezi nemocnými, tedy osobami, které mají nejvyšší pravděpodobnost, že v důsledku nákazy chřipkou mohou zemřít,“ uvádí předseda představenstva Nemocnice České Budějovice, Michal Šnorek.

Vakcína snižuje výskyt chřipky u očkovaných o 50-80 procent, snižuje o třetinu celkovou úmrtnost hospitalizovaných pacientů, chrání před nákazou očkovaného, jeho rodinu i pacienty. Hlavní nežádoucí účinky jsou běžná reakce imunitního systému na antigenní podnět – tedy bolest a otok v místě vpichu, teplota a únava. Lékaři proto doporučují po očkování jeden den relativní klid. Ideální doba pro očkování proti sezónní chřipce je říjen až prosinec. Vakcína proti chřipce nechrání proti onemocnění covid-19.

„Očkování proti chřipce je nutné každý rok opakovat, protože virus chřipky se neustále mění a tím se snaží přelstít imunitní systém člověka,“ upozorňuje ředitel úseku interních oborů a primář infekčního oddělení Aleš Chrdle a dodává, že Světová zdravotnická organizace každý rok před sezonou identifikuje aktuálně kolující variantu viru chřipky a podle toho závazně doporučí složení vakcíny. „V předchozích sezonách se většina kmenů chřipky zachycených v České republice významně shodovala s vakcinačními kmeny.“

Kampaň Nemocnice České Budějovice, a.s. s názvem „Očkujeme zaměstnance, chráníme pacienty“ provází zaměstnance nemocnice každý podzim od roku 2019, kdy se díky ní podařilo meziročně zvýšit proočkovanost zaměstnanců nemocnice proti chřipce z 20 % na 41 %, což byla dle dostupných informací nejvyšší proočkovanost mezi českými nemocnicemi.

(tz-nem)


 

Test aku tyčových vysavačů: Vyrovnají se těm klasickým?

Brno 17. října 2022 (PROTEXT) – Lehké, mobilní, snadno ovladatelné, to jsou vlastnosti typické pro tyčové vysavače. Jsou ale také účinné? Redaktoři portálu Arecenze.cz se v září podívali na zoubek 15 akumulátorovým tyčovým vysavačům. Otestovali účinnost vysávání, jednoduchost používání i efektivitu filtrace. Vítězem se stal Dyson V15 Absolute detect, pozitivně ale překvapily i některé levnější modely.

Redakce portálu Arecenze.cz se v září přeměnila na studio k testování tyčových vysavačů. Test absolvovalo 15 nejoblíbenějších modelů ze všech cenových kategorií, poprat se musely s nejrůznějšími nečistotami, jako jsou cereálie, lidské vlasy, mletá káva či prach a písek. Hodnocení získaly za vysávání tvrdé podlahy i koberců. “Pozitivně nás překvapilo, že dražší tyčové vysavače s cenou 6 000 Kč a více se účinností vyrovnají klasickým modelům na kolečkách. Doposud totiž byly považované spíše za méně efektivní variantu s nižším výkonem. Klasické vysavače ale dohánějí díky rotačnímu kartáči, který se postará o lepší úklid, vysavače na kolečkách jej obvykle nemají,” uvádí autor testu Jakub Gulec.

Právě průměr rotačního kartáče je podle výsledků testování pro efektivitu úklidu stejně důležitý jako samotný sací výkon. Kartáče s velkým průměrem typicky vedou k lepšímu a rychlejšímu úklidu. Celkové vítězství si odnesl vysavač Dyson V15 Absolute detect, na paty mu ale šlape téměř o polovinu levnější Roidmi X30 VX. Jak velkou hrála cena vysavače při testu roli? “Vyšší cena automaticky nezaručuje kvalitní úklid. Na základě testování ale můžeme říct, že se stoupající cenou obvykle roste také kvalita filtrace a těsnění vysavače. Rychlejší je také nabíjení. U levnějších modelů může prach unikat zpět do místnosti třeba spárami v rukojeti či špatným napojením filtru na konstrukci, i když mají opěvovaný HEPA filtr,” upozorňuje Gulec.

Tradiční značky, jako je Philips, Rowenta a Electrolux, si v testu s ohledem na pořizovací cenu vedly spíše hůře. Pozitivně naopak překvapil vysavač Concept VP6110 Iconic Animal Smart a některé čínské značky. Největší nedostatky spočívaly v celkové kvalitě vysávání a v konstrukci vysavačů. Nejvíce se například osvědčily klasické obdélníkové podlahové nástavce s rotačním kartáčem. Trojúhelníkové nástavce a jiná specifická řešení obvykle nefungují, protože je rotační kartáč i sací otvor příliš daleko od špičky hubice. V testu se objevily také vysavače s funkcí vytírání, jejich výsledky ale nebyly nijak oslnivé. “U klasických mopovacích nástavců voda nesmáčí hard rovnoměrně a utřít lze tak akorát prach. Zajímavé řešení je ale rotační mopovací nástavec. Ten podlahu vyleští i od zašlé špíny,” vysvětluje Gulec.

Výsledky reálného testování spolu s podrobnými recenzemi jednotlivých tyčových vysavačů jsou dostupné na webových stránkách Arecenze.cz. Součástí je také detailní postup testování a obsáhlý článek Jak vybrat akumulátorový tyčový vysavač.

Arecenze.cz je srovnávací portál, který pomáhá lidem s výběrem produktů na internetu. Projekt vznikl v roce 2016 a je dostupný všem čtenářům zdarma. Součástí stránek jsou informační články, recenze a porovnání jednotlivých produktů a přehledná grafika pro maximální usnadnění výběru a nákupu zboží on-line.


 

Plzeňské veletrhy úspor i pohody

Plzeň 17. října (PROTEXT) – Plzeňské veletrhy MODERNÍ DŮM A BYT a ŽENA A DOMOV sice letos slaví 15. výročí, ale čas slavit není. Oblíbená dvojice veletrhů v hale TJ Lokomotiva Plzeň otevře své brány od pátku 21. října do neděle 23. října. Namísto oslav nabídne reakci na aktuální trendy. Jaké to jsou?

Každý z nás se letos musí zamyslet nad úsporami. Řešením není jen nižší teplota v místnosti, ale celkový nový životní přístup. Moderní úsporné způsoby vytápění, zateplení, rekonstrukce nebo výstavby vystavovatelé představí na 15. ročníku stavebního veletrhu MODERNÍ DŮM A BYT.

Není nutné strávit nekonečné hodiny brouzdáním po internetu a hledáním, jak vyřešit energetické úspory. Přímo na veletrhu poradí odborníci, kteří instalují tepelná čerpadla, fotovoltaiku, kotle či kamna na pelety. Na místě vše vysvětlí u vystavených exponátů. Jistě najdou to nejvhodnější řešení pro každý dům.

Často drahé teplo uniká mimo jiné všemi nezaizolovanými stěnami a spárami. Firmy představí, jakou úsporu budete mít při zateplení foukanou izolací. Také nová okna a dveře zabrání úniku tepla. To platí i o nových garážových vratech. Hydroizolace a vyřešení vlhkosti také přinese velkou úsporu.

Rodiny řeší i instalaci dodatečného zdroje vytápění – kamen na dřevo. K tomu je potřeba instalovat i nerezové komínové systémy.

Kdo se bojí zlodějů, na veletrhu najde ukázky bezpečnostních dveří a celého zabezpečovacího systému pro dům nebo byt.

Ti, kdo tráví rádi volný čas na zahradě, si vyberou nový gril, různé zahradnické nářadí nebo bezúdržbový plot.

Nebudou chybět i developerské nabídky rodinných domů, dřevostaveb a montovaných domů.

Na zájemce o nová auta budou před halou čekat i vystavená auta zn. Mazda, Hyundai a Fiat.

Mohlo by se zdát, že pořadatelé při přípravě veletržní akce mysleli jen na muže. Ale není tomu tak. Pro ženy připravili ve stejné hale veletrh ŽENA A DOMOV. Jedná se o veletrh kosmetiky, módy, zdravého životního stylu a všeho, co vykouzlí útulný domov.

Na jednom místě mohou návštěvnice vyřešit nákup vánočních dárků. Není potřeba čekat až na předvánoční čas, kdy bude mnohem více stresu a ceny budou jistě vyšší.

Využití veletržních slev přijde vhod při nákupu dámské konfekce české výroby, spodního prádla, módních doplňků, rukavic, peněženek, italské obuvi, kabelek a opasků.

Každá žena touží být krásná. K tomu jí dopomůže mnoho značek kosmetiky, které si může přímo na veletrhu vyzkoušet. Zručné kosmetičky ženy nalíčí a poradí i s péčí o vlasy.

Jako dárek jsou vhodné šperky Swarowski, ručně vyráběné šperky z pryskyřice nebo drobné bytové doplňky. Jistě si lze z nabízeného zboží vybrat kouzelný dárek.

Všichni víme, že je nutné dbát i o naše zdraví. Na veletrhu si návštěvníci vyberou z novinek v léčbě kůže, z potravinových doplňků, bylinných čajů nebo se seznámí s Irisdiagnostikou – odhalení nemocí z oční duhovky.

Pro děti vystavovatelé připravili logické hry a knihy. A pro domácí psí mazlíčky pamlsky a oblečky.

Při odchodu si lze před halou nechat nakreslit i svoji karikaturu nebo si nakoupit cukrovinky. Také se lze zúčastnit losování o pravý diamant.

Z výčtu nabídky největší veletržní a prodejní akce v Plzni vyplývá, že se jedná o veletrhy pro celou rodinu, kde si každý najde něco pro sebe a svůj domov. I proto jako každoročně zamíří tisíce návštěvníků 21. – 23. října do haly TJ Lokomotiva v Plzni na dvojici veletrhů MODERNÍ DŮM A BYT & ŽENA A DOMOV – letos již popatnácté.


 

Meziroční růst cen všech výrobců pokračoval

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců klesly o 1,3 % a meziročně byly vyšší o 33,6 %. Ceny průmyslových výrobců se zvýšily meziměsíčně o 1,2 % a meziročně o 25,8 %. Ceny stavebních prací vzrostly meziměsíčně o 0,3 % a meziročně o 13,1 %. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně zvýšily o 1,5 % a meziročně o 6,8 %.

„V září opět pokračoval meziroční růst cen všech výrobců. Ceny zemědělských výrobců se meziročně zvýšily o více než 33 % a ceny průmyslových výrobců téměř o 26 %. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly dle odhadů o více než 13 % a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší téměř o 7 %,“ upozorňuje Jiří Šulc, vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ.

Další informace v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-zari-2022

(tz-čsú)


 

17. října – Výběr z médií: výdělek z pronájmu bytů, skupování sběratelských mincí a utlumený trh s realitami

V českém tisku se v pondělí dočtete, že pronájem bytů vynáší zhruba stejně jako úroky na nejlepším bankovním účtu, píše deník E15. Sběratelské pamětní mince skupují podle Mf Dnes spekulanti. A trh s realitami zamrzl, píšou Lidové noviny. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře