NA NÁVŠTĚVĚ: Někdejší ozdravovna v Javorníku chřadne a smutní

NA NÁVŠTĚVĚ: Někdejší ozdravovna v Javorníku chřadne a smutní

 

Při návštěvě Javorníku jsme nevynechali obhlídku objektů někdejší dětské ozdravovny (původně Švehlova chata uvedená do provozu v roce 1939 jako vládní a poslanecká budova). Schovávají se za vzrostlé stromy nad silničkou ke Strašínu. V ústraní každodenního života šumavské vesničky chřadnou a smutně vzpomínají na léta, kdy se to v jejich vnitřních prostorách i venku kolem hemžilo dětmi především z průmyslových aglomerací. Co bylo už dávno není. Dnes je všude pusto a prázdno. Bývalá ozdravovna sama potřebuje ozdravnou kůru pro další smysluplné využití. Chce se nám věřit, že se to podaří.

Zdeněk JUNGVIRT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto na stránce: (red) – Za krásnější Vimperk


 

 

5 1 vote
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Jmenuji se Luboš Kotous a v této ozdravovne jsem byl jako desetiletý kluk s mým stejně starým bratrem v květnu a červnu roku 1973 a o dva roky později v zimním období.
Mám na tu dobu pěkné vzpominky.
Nyní, když jsem si prohlédl fotky ozdravovny ze současnosti, jsem šokován z toho, že lidi nechali ozdavovnu tak zchátrat!
Stydím se za český národ, který se chová macešsky i k jiným věcem v ČR!

Pane, není třeba se za nikoho stydět, místo toho si ji můžete koupit, rekonstruovat a dál provozovat, třeba zase jako ozdravovnu. Na rozdíl od r 1973 jsme nyní, aspoň zatím, svobodný národ, tak té svobody využijte a konejte 🙂

Je se za koho stydět. Tehdejší vlády si hleděly nemocných dětí a lidí všeobecně. Vy to chápete jako možnost obchodu se zdravím. Styďte se tedy i sám.

Také jsem v této ozdravovně byla, myslím v roce 1967. Mám jen Krásné vzpomínky i když mi bylo smutno, ale nechtěla jsem jist a hubená jsem byla jak lunt 🥺

Byla jsem v ozdravovně Javorník v létě roku 1967, ale nejsem si moc jistá, možná to bylo v létě 1968. Ráda vzpomínám na krásný zážitek, kdy mi jedna z ošetřovatelek koupila malou panenku, kterou jsem si přála.

IMG_20240129_012015~2.jpg