JIŽNÍ ČECHY: Malba Jana Žižky zdobí trafostanici EG.D v Táboře. Nové malby...

JIŽNÍ ČECHY: Malba Jana Žižky zdobí trafostanici EG.D v Táboře. Nové malby mají i České Budějovice

 

Nové malby vznikly v posledních měsících v jižních Čechách na trafostanicích distribuční společnosti EG.D, člena skupiny E.ON.

Nejnovější malba se objevila v Táboře blízko hradu Kotnov a Bechyňské brány. Zdobí ji podobizna Jana Žižky z Trocnova, jednoho z prvních čtyř hejtmanů Tábora při jeho založení. „Pokud jedete autem od Bechyně a stoupáte od řeky Lužnice k historickému centru Tábora, tak vás přivítá Jan Žižka se siluetou Kotnova a husitskou vlajkou s kalichem. Když jsme přemýšleli, jaký motiv na trafostanici umístit, právě tahle důležitá táborská osobnost byla pro nás jasnou volbou,“ říká Miroslav Točín, oblastní manažer společnosti EG.D. Autorem malby byl streetartový umělec Dobs.

Podobizna Jana Žižky není jedinou malbou, která na trafostanicích v posledních měsících na jihu Čech vznikla. Nově zdobí sportovní motivy také trafostanici ve Zborovské ulici v Táboře. „Tam nám neznámý vandal pomaloval trafostanici politickými hesly, tak jsme se rozhodli pro malbu trafostanice a přemalování nápisu. ZŠ Zborovská, která je poblíž, je zaměřena především na hokej a tak jsme jako hlavní motiv zvolili postavu hokejisty v dynamickém pohybu doplněnou o hokejové hřiště s kresbou strategie. Návrh motivu a malbu vytvořila v tomto případě společnost Ódesign,“ dodává důvody vzniku další malby v Táboře Miroslav Točín.

Po dohodě s vedením obce Hrdějovice na Českobudějovicku společnost EG.D zase nechala vytvořit malbu na trafostanici u nového hřiště. V této lokalitě kdysi stála třešňová alej a malba tak na historii daného místa odkazuje stejně jako motiv nově postavené trafostanice v ulici Norberta Frýda přímo na sídlišti Máj v Českých Budějovicích. Na trafostanici jsou ztvárněné mexické motivy, které odkazují na diplomatické působení Norberta Frýda v Latinské Americe.

S projektem Streetartu distribuční společnost započala už v roce 2015. Vůbec první výmalby se dočkala trafostanice v Jihlavě a na jihu Čech byla první malba hotová v Písku v roce 2017. Od té doby už různé motivy zdobí hodně přes 100 trafostanic napříč celým distribučním územím EG.D. Jen na jihu Čech se jedná téměř o dvě desítky objektů. Nejvíc jich je v Táboře a Českých  Budějovicích, ale jsou i v Písku, Vimperku nebo Lišově. Motivy jsou vybírány tak, aby zapadaly do prostředí, ve kterém se trafostanice nachází a často mají i vzdělávací charakter. Různí jsou i autoři a příběhy maleb, i když většina jihočeských trafostanic je z dílny streetartového umělce Dobse.

 

Text a foto: (tz-e.on)

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře