INFOSERVIS: Je tu konec astronomického léta. Začíná astronomický podzim, v pátek 23....

INFOSERVIS: Je tu konec astronomického léta. Začíná astronomický podzim, v pátek 23. září

Obrázek: Aldebaran.cz

 

K oslavě (nebo smutečnímu obřadu, jak je libo), si budete muset přivstat. V pátek 23. září ve 03:04 SELČ (tedy toho času, který aktuálně používáme) vstoupí Slunce do znamení Vah, nastane podzimní rovnodennost a začne tak astronomický podzim. Ale aby to nebylo jen suché konstatování…

Ve škole se leckdo z nás učil, že podzim začíná 23. září. V druhé polovině minulého století tomu tak i většinou bylo. Data začátku ročních období se ale mění. Náš kalendářní rok totiž není celistvým násobkem dní, a proto je třeba zavádět přestupné roky, kdy si do kalendáře přidáváme jeden den navíc. Proto se den podzimní rovnodennosti (a vůbec všech okamžiků začátků nových ročních dob) mění. Letos to ale na 23. září vyšlo.

Slovo „rovnodennost“ naznačuje, že den by měl být stejně dlouhý jako noc. Jenže to tak není. V den rovnodennosti jsou den a noc stejně dlouhé jen přibližně. Sluneční kotouč není bod a jeho paprsky se navíc v atmosféře ohýbají (říkáme tomu refrakce), takže v den rovnodennosti je Slunce viditelné nad obzorem přibližně 12 hodin a 10 minut, pod obzorem je jen 11 hodin a 50 minut. Problematika je ale ještě složitější, faktorů, které ovlivňují délku dne a noci, je hned několik.

Více https://www.aldebaran.cz/bulletin/2016_34_equ.php (v článku sjeďte níže).

 

FB – Astronomický ústav AV ČR


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře