JIŽNÍ ČECHY: Ve Strakonicích uvařili výrazně hořkého Václava

JIŽNÍ ČECHY: Ve Strakonicích uvařili výrazně hořkého Václava

 

Na tradiční Svatováclavskou pouť uvařil sládek strakonického pivovaru Vlastimil Matej se svými kolegy tentokrát výjimečně hořký Svatováclavský speciál. Letos poprvé bude chmelený odrůdou Uran. Čerstvě sklizený “zelený” chmel, sládek přivezl na začátku září v přímo z chmelnice nedaleko Žatce.

„Počet vypitých půllitrů tohoto speciálu každoročně roste. Je to i díky tomu, že každý rok používáme trochu jinou, ale vždy českou, chmelovou odrůdu. Chmel jsme tentokrát přidávali nejen ve formě zeleného chmele do ležáckého tanku, ale i ve formě zpracovaného chmele z loňské sklizně do várky přímo na varně. Specifické vlastnosti tohoto chmele tak vyniknou nejen ve výrazné vůni, ale i v chuti samotné,“ uvádí Matej, že tento speciál je pojmenovaný podle patrona českého piva, kterým je svatý Václav.

Chmelová odrůda Uran patří mezi nově vyšlechtěné české odrůdy a je typická svou charakteristickou vůní.

„Svatováclavský speciál má kořenitou, citrusovou a dřevitou chuť, která se poměrně výrazně liší od tradičních českých odrůd chmele. Pivo je výjimečně hořké,“ uvedl Matej.

K zakoupení je pouze v nefiltrované podobě, a to v litrových lahvích nebo sudech. Ochutnávat ho je pak samozřejmě možné i v několika desítkách restaurací či přímo při strakonické Václavské pouti, která se koná o tomto víkendu.

 

Pavel PECHOUŠEK

 

 


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře