Z PRVNÍ RUKY: 37. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 37. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Vimperk – pohled z prvního zámeckého nádvoří / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

17. září – Výběr z médií: plány vlády na výstavbu dálnic, autobusy na vlastní bioplyn a úbytek uhlíku v půdě

Plány stávající vlády na výstavbu dálnic v Česku váznou, píše sobotní Mf Dnes. Ještě v srpnu premiér sliboval otevření až 40 nových kilometrů dálnic. Bude to ale nejspíš o polovinu méně. Lidové noviny se zase věnují vládnímu programu, který má pomoci firmám s energiemi. Společnosti ale musí splnit podmínky, a to třeba bezdlužnost. Regionální deník zase upozorňuje, že v půdě ubývá i kvůli těžbě uhlíku.

CELÝ ČLÁNEK


 

Na český trh se dostaly kozí sýry z Francie, které mohou obsahovat úlomky kovu

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na českém trhu objevily kozí sýry od francouzského výrobce, které by mohly obsahovat úlomky kovu. Část výrobků se podařilo zadržet ve skladech, část se dostala do prodejen různých obchodních řetězců. Spotřebitelé by neměli produkty konzumovat a mohou je vrátit v místě prodeje.

O výskytu rizikového výrobku na jejich trhu informoval ostatní členské státy francouzský výrobce sýrů Société Fromagère de Riblaire. Ten stahuje z trhu a od spotřebitelů tři druhy kozího sýra (Bûches de chèvre, Sainte Maure, Rondin), distribuovaného navíc pod různými značkami. Z následného šetření SVS vyplynulo, že se na český trh dostaly dva různé výrobky (celkem cca 7500 balení)

Identifikace výrobku č. 1:

Název: Buche Fondante Président 180 g
Šarže: 228 AD 01320 s datem spotřeby 15.10.2022, 1920 ks; 234 AD 01320 s datem spotřeby 21.10.2022, 1920 ks (2x); 241 AD 180 s datem spotřeby 28.10.2022, 1082 ks

Více než třetina ze zhruba 6800 balení sýra (výrobku č. 1), které byly v ČR distribuovány, se podařilo zablokovat ve skladu distributora v Říčanech u Prahy a bude následně zlikvidováno. Větší část množství již byla distribuována dalším odběratelům, mezi nimiž byli především velké řetězce prodávající potraviny (Tesco, Albert, Billa, Kaufland) či internetový obchod Košík.

Identifikace výrobku č. 2

Název: Kozí sýr s bílou plísní – rolka 200 g
Doba minimální trvanlivosti: 29. 9. 2022

Celá šarže výrobku č. 2 (cca 100 kg) byla ze skladů obchodního řetězce Lidl distribuována na prodejny tohoto řetěze. V současné době probíhá stahování výrobku, stažená potravina bude neškodně odstraněna. Obchodní řetězec Lidl již o možnosti vracet výrobek informoval na svých webových stránkách i oficiálním facebookovém profilu

(tz-svs)


 

Jednorázový pětitisícový příspěvek už dostalo více než milion dětí

Za první měsíc požádalo o jednorázový příspěvek na dítě 610 tisíc lidí, vždy jde o jednoho z rodičů, případně pěstounů dětí do 18 let. Příspěvek byl již odeslán více než 1,1 milionu dětí. Po výplatách těm, kteří pobírají přídavek na dítě, se začaly proplácet příspěvky na základě podaných žádostí přes klientský portál JENDA nebo vybrané Czech POINTy. Valná většina domácností tak z příspěvku již nyní může financovat náklady související se začátkem školního roku.

„Vyplácení příspěvku je pro nás prioritou. Vzhledem k počtu žádostí však nelze všechny vypořádat během několika málo dní, jak by si mnozí představovali. Údaje je potřeba spárovat a v některých sporných případech ověřit. Považuji za velký úspěch, že systém při takto náročné zátěžové zkoušce obstál a funguje bez závažnějších potíží. Naprostá většina žadatelů má již peníze na účtech,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Více než 712 tisíc lidí už dostalo příspěvek. Naopak 17 tisíc žádostí ještě zbývá vypořádat. Důvody jsou různé, nejčastěji je třeba upřesnit nebo dohledat informace o příjmech domácností. Systém také automaticky nedokáže propojit příjmy u vojáků nebo policistů, a v některých případech (řádově jde o tisíce) je příčinou i to, že byl zadaný požadavek na zpětvzetí žádosti. „Pokud příspěvek nebyl vyplacen do 30 dnů od podání žádosti, tak klienti budou informování SMS zprávou, že se jejich žádost bude řešit v prodloužené správní lhůtě 60 dnů. Těchto případů je ale opravdu velmi malá část. Jak z čísel vyplývá, jsou to asi jen dvě procenta žadatelů,“ upřesnil ministr.

Podle odhadů by na tento jednorázový příspěvek nakonec mohlo dosáhnout až 1,6 milionu dětí, žádosti lze podávat až do poloviny roku 2023. Většina žádostí, přes 464 tisíc, byla podána prostřednictvím webového portálu JENDA, 145 tisíc lidí přišlo na Czech POINT a 184 tisíc rodin (přes 240 tisíc dětí) dostalo příspěvek automaticky, protože jsou příjemci přídavků na děti. Přiznáno a vyplaceno bylo celkem 716,8 tisíce žádostí pro 1,07 milionu dětí.

(tz-mpsv)


 

Náměstek hejtmana pro dopravu Krák: Prosíme řidiče, aby v místě sanace skály mezi Krumlovem a Větřním dodržovali 30kilometrovou rychlost

Dodržujte předepsanou rychlost 30 kilometrů v hodině. S touto prosbou se obrací na řidiče projíždějící v úseku sanace skalního masivu mezi Českým Krumlovem a Větřním náměstek hejtmana pro dopravu Antonín Krák. Důvodem je bezpečnost lidí, kteří na sanaci skály u přilehlé komunikace pracují.

Uvedené práce, které trvají zhruba od poloviny března letošního roku, mají skončit 30. září a vyžádaly si náklady 38 milionů korun. Investorem je kraj. „Snížení maximální povolené rychlosti na 30 kilometrů v hodině v daném úseku podél skály souviselo s naší snahou vyjít vstříc řidičům, aby v hlavní letní turistické sezóně i po jejím konci mohli tímto úsekem projíždět v obou směrech. Nikoli pouze kyvadlově za pomocí semaforů. A to konkrétně od prvního července. Věřím proto, že těch pár dní to už řidiči vydrží a budou brát na ztížené podmínky lidí, kteří zde pracují, patřičný zřetel, za což jim děkuji,“ sdělil Krák s tím, že se, bohužel, našla i řada takových, kteří povolenou třicítku značně překračovali a překračují. „Z toho důvodu jsem se obrátil o pomoc i na Policii ČR v Českém Krumlově,“ dodal náměstek hejtmana.

Kraj se rozhodl sanovat skálu podél silnice mezi Českým Krumlovem a Větřním kvůli její nestabilitě, kdy hrozilo i její zřícení na vozovku. „„Skalní svah o délce 480 a výšce až 60 metrů posoudila Česká geologická služba, která jej zařadila do kategorie s největším možným rizikem jeho zřícení. Cílem sanace stěny je odstranění náletových dřevin a nestabilních kamenných bloků. Ve finále pak bude svah zajištěn vysokopevnostní ocelovou sítí spolu s bariérami a ochrannými ploty,“ uzavřel Krák.

(tz-jč)


 

Prudký růst cen trápí domácnosti i podniky

Česká ekonomika si ve 2. čtvrtletí 2022 udržela růst, který byl podpořen zejména kapitálovými výdaji. Na druhé straně ale reálný pokles příjmů domácností vedl k oslabení spotřeby. Dál totiž zrychloval růst cen v celém hospodářství.

Hrubý domácí produkt se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,7 %. Ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 0,5 %. Mezičtvrtletní i meziroční růst HDP byl z většiny podpořen kapitálovými výdaji. „Ekonomický růst byl podpořen vyššími zásobami, ale také investicemi. Více investovaly zejména podniky, což dokládají rostoucí výdaje na stroje a zařízení a ostatní budovy a stavby. Naopak ve srovnání s prvním kvartálem klesly investice do obydlí v režii domácností,“ uvádí Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

„Reálný pokles mezd zasáhl všechna odvětví. A to přesto, že nominální růst mezd v některých službách, které čerpaly z pokrizového oživení poptávky, byl poměrně silný. Zhruba o desetinu se zvýšily průměrné mzdy v ubytování, stravování a pohostinství nebo v obchodě, dopravě a skladování. Přesto i zde kupní síla mezd zaměstnanců klesla,“ říká Karolína Zábojníková, analytička ČSÚ.

Další podrobnosti a odkaz na analýzu naleznete na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/prudky-rust-cen-trapi-domacnosti-i-podniky-

(tz-čsú)


 

Ceny zemědělských a průmyslových výrobců opět zpomalily meziroční růst

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců klesly o 2,3 % a meziročně byly vyšší o 38,3 %. Ceny průmyslových výrobců klesly meziměsíčně o 0,1 % a meziročně vzrostly o 25,2 %. Ceny stavebních prací se zvýšily meziměsíčně o 1,3 % a meziročně o 13,4 %. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně zvýšily o 0,8 % a meziročně byly vyšší o 6,5 %.

„V srpnu pokračoval meziroční růst cen všech výrobců. Ceny zemědělských výrobců se meziročně zvýšily o více než 38 % a ceny v průmyslu o více než 25 %, přesto byl jejich růst mírnější než v červenci. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly dle odhadů o 13,4 % a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 6,5 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-srpen-2022

(tz-čsú)


 

16. září – Výběr z médií: potíže s dodávkami uhlí, ceny nemovitostí klesají a falešný původ aut ze zahraničí

V českém tisku se v pátek dočtete, že v Česku chybí vlakové vagony na převoz uhlí, píše deník E15. Ceny domů a bytů začaly podle Mf Dnes po deseti letech klesat. A až třetina ojetých aut dovezených ze zahraničí je po velké havárii, varují Hospodářské noviny. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

ČOI zakázala na trhu autíčko TAXI kvůli nadměrnému množství olova

(Praha, 15. září 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce nebezpečná hračka – uvnitř hračky, na pájeném spoji, je mnohonásobně překročen obsah olova. Jedná se o hračku na baterie auto taxi, model 69002.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Osobní zkušenost je v praxi přínosem

Jak vypadají a jak fungují zvláštní pomůcky určené lidem se zdravotním postižením, či jaké jsou možnosti speciální úpravy automobilů a koupelen pro potřeby osob se zdravotním postižením (OZP). To byla hlavní témata Dnů mobility, které uspořádal ve spolupráci s Úřadem práce ČR Cech MOBILITY z. s.

V rámci Dnů Mobility, které proběhly na Výstavišti v Brně, se uskutečnila řada zajímavých přednášek, které byly mimo jiné zaměřené na specifické potřeby klientů se zrakovým a sluchovým postižením. Zaměstnanci ÚP ČR si rozšířili povědomí o širokém spektru zejména nových zvláštních pomůcek dostupných na trhu, na které úřad poskytuje dle zákona příspěvek.

Od ledna do srpna 2022 poskytl ÚP ČR 4 287 příspěvků na zvláštní pomůcku v celkové hodnotě 632 965 tis. Kč. Loni za celý rok jich vyplatil 6 353. V jejich rámci poskytl příjemcům 905 947 tis. Kč.

„Lidé se zdravotním postižením patří mezi klienty, kterým ÚP ČR věnuje zvýšenou péči, a to nejen v oblasti nepojistných sociálních dávek, ale i v oblasti podpory jejich zaměstnanosti. Vzhledem k tomu, že ke konci srpna 2022 tvořili 14,6 % z celkového počtu uchazečů o zaměstnání, patří odpovídající přístup k OZP s ohledem na jejich specifické potřeby mezi priority úřadu,“ upozorňuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

„Osoby se zdravotním postižením potřebují vědět, že naši zaměstnanci jejich problémům rozumí. Jsou s nimi v úzkém kontaktu a měli by tak mít přehled nejen o tom, co trh nabízí, ale také jak dané zvláštní pomůcky fungují a jak se s nimi zachází. Právě proto jsme rádi, že akce typu Dny Mobility existují a plně je podporujeme. Naši specialisté každoročně absolvují řadu seminářů zaměřených mimo jiné i na komunikaci s OZP,“ doplňuje ředitelka Odboru zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek Generálního ředitelství ÚP ČR Zdeňka Cibulková.

Metodicky prezentační dny mají velký význam i z hlediska průběžného zvyšovaní odborné kvalifikace všech účastníků. Bonusem je možnost si pomůcky na místě vyzkoušet. Výsledkem je zcela nepřenosná osobní zkušenost, jak se dá pomůcka konkrétně využívat a do jaké míry pomáhá s odstraněním širokého spektra bariér., Taková praxe je pak obrovskou výhodou v rámci správního řízení, jehož výsledkem je rozhodnutí o poskytnutí, či neposkytnutí příspěvku na Úřad práce ČR konkrétní typ zvláštní pomůcky. Aktivity tohoto typu jsou důležité nejen pro nové, ale i zkušené zaměstnance.

(tz-úpčr)


 

Michal David znovu v akci

PENNY v těchto dnech spouští novou reklamní kampaň, jejímž hlavním cílem je komunikace nízkých cen, na které se zákazníci i v současné ekonomické situaci mohou spolehnout. Tváří kampaně prezentující PENNY jako moderní diskont je, stejně jako letos na jaře, Michal David. Ústřední melodii spotu tvoří známý hit Decibely lásky z roku 1986 v moderní funky úpravě a novým textem.

Novou reklamní kampaní PENNY nepřímo navazuje na velmi úspěšný spot z jara letošního roku, kterým řetězec komunikoval své pětadvacáté výročí působení na českém trhu a v němž si Michal David zahrál mimo jiné role pokladního, ostrahy nebo zákazníka na prodejně. Nový 30sekundový spot Moderní diskont se natáčel v noci na 30. srpna na prodejně v Praze Uhříněvsi.  „První spot s Michalem Davidem se zařadil mezi nejúspěšnější české reklamy posledních let. Jen na YouTube vidělo spot do dnešního dne více než 1,3 milionu uživatelů a inspiroval také naší konkurenci. Proto jsme se i v další komunikační kampani rozhodli využít spojení se známým českým hitmakerem,“ říká Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY a pokračuje: „V nové kampani chceme zákazníkům ukázat, že PENNY je moderní diskont, tedy že nabízíme kvalitní produkty za nejvýhodnější ceny na trhu. Spojení s Michalem Davidem přímo vybízelo ke slovní hříčce se slovy disko a diskont. Není třeba se brát tak vážně, a to je to, co se nám podle mého názoru v tomto spotu podařilo – zábavnou retro formou prezentovat naše výhody a přednosti. Věříme proto, že nový spot diváky zaujme a pobaví.“

PENNY si v letošním roce připomíná 25 let působení na českém trhu, na kterém je známo nabídkou kvalitních produktů za nejvýhodnější ceny. Nová kampaň PENNY je připravena pro TV, on-line a sociální média. Na sociálních sítích odstartovala ve neděli 11. září. Televizní diváci ji poprvé uvidí ve čtvrtek 15. září, a to zejména na televizních kanálech skupiny Nova, Prima a TV Barrandov.

(tz-penny)


 

15. září – Výběr z médií: zavírání vesnických obchodů, problémy s drony u letiště a ghetta v Česku

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že končí desítky vesnických obchodů. Informují o tom Hospodářské noviny. Počet incidentů s drony v okolí pražského Letiště Václava Havla roste, píše deník E15. A v Česku je podle Deníku přes 600 ghett. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Koronavirus na jihu Čech

Od pondělí v Jihočeském kraji přibylo celkem 282 potvrzených případů COVID-19. V kraji bylo za celé období pandemie potvrzeno celkem 260 009 onemocnění. Z toho je 255 552 osob vyléčených (+163). Hlášeno bylo v souvislosti s COVID-19 úmrtí seniora z Táborska. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 403 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů bylo k dnešku 2 054, od pondělí došlo k růstu o 118 aktivních případů.

K dnešku byla v kraji týdenní incidence – počet případů za posledních sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu – 131 případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje. Celorepublikový průměr byl 123 případů na sto tisíc obyvatel ČR. Vyšší incidenci než je celorepublikový průměr mají ještě hl. m. Praha se 140 případy na sto tisíc obyvatel, Ústecký má 126, Královéhradecký 148 a Pardubický 139, nejnižší incidence byla v Moravskoslezském (110) a Karlovarském (110) kraji. Z dat je patrné, že rozdíly mezi kraji jsou minimální.

Co se týče aktuálních regionálních dat, od pondělka došlo k nárůstu počtu aktivních případů o 118. Na Prachaticku bylo 148 aktivních případů (+9), 194 aktivních případů je na Českokrumlovsku (+35), na Strakonicku je 267 otevřených případů (+23), 269 bylo na Písecku (+22), 374 je na Jindřichohradecku (+16), 277 na Táborsku (+17) a 525 aktivních případů je k dnešku na Českobudějovicku (-4).

V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 136 835 žen (+172) a 123 174 mužů (+110). V dosavadním průběhu pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 81 140 osob s trvalým pobytem na Českobudějovicku (+55), 40 374 osob je z Táborska (+35), 36 558 z Jindřichohradecka (+55), 30 927 z Písecka (+34), 29 673 ze Strakonicka (+42), 21 583 z Českokrumlovska (+42) a 19 754 z Prachaticka (+19).

Mezi kojenci do jednoho roku bylo potvrzeno od začátku pandemie 366 případů (0), v kategorii dětí 1-4 roky 5 554 (+2), v kategorii 5-9 let 13 895 (+11), ve skupině 10-14 let 19 665 (+21), v kategorii 15-19 let 17 015 (+11), v kategorii 20-24 let 13 522 (+10), v kategorii 25-34 let 35 901 (+32), v kategorii 35-44 let 45 541 (+48), v kategorii 45-54 let 45 335 (+54), v kategorii 55-64 let 30 351 (+61), v kategorii 65–74 let 19 017 (+27) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 13 847 případů (+19).

(tz-khs)


 

ČOI zakázala na trhu nebezpečné magnetické kuličky ve tvaru kostky

(Praha, 14. září 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je dětská hračka – magnetické kuličky Neocube, které mohou být pro děti nebezpečné. Laboratorní zkoušky prokázaly, že jsou u této hračky několikanásobně překročeny hodnoty indexu magnetického toku.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Ministryně Hubáčková: Chytání dešťovky a protipovodňová opatření podpoříme dvěma a půl miliardami

S deštěm a srážkami je v době výkyvů teplot a nestálého počasí třeba velmi cíleně hospodařit. Na jedné straně chránit životy a majetek před ničivými přívaly deště, na druhé straně srážkovou vodu maximálně využívat. Proto právě startují nové evropské dotace z Operačního programu Životní prostředí. Žádosti mohou obce podávat do konce října příštího roku. Je to pro ně velmi výhodné, dotace jdou v některých případech až do výše 100 %.

Nová dotační výzva z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) nabízí obcím a dalším subjektům 2,5 miliardy korun. „Je jasné, že hospodaření s dešťovou vodou bude stále důležitější a na mnoha místech i nezbytné, abychom lépe předcházeli následkům sucha. Na druhou stranu je potřeba ochránit obyvatele před intenzivními dešti, které způsobují povodně. Na obojí myslí naše dotace,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). A dodává: „Z vlastní zkušenosti vím, že obce mnoho takových opatření už dělají a výsledky si pochvalují. Čekáme proto, že o peníze bude opět zájem.“

V 19. výzvě OPŽP dostanou peníze projekty, které pomohou dešťovou vodu chytat, nebo ji nechají zasáknout na místě, kde naprší. Do podporovaných projektů proto patří podzemní retenční nádrže, akumulační nádrže, systémy modrozelené infrastruktury, výměna nepropustných povrchů za propustné, budování zelených střech a mnohá další opatření. Na dotaci dosáhnou i ti žadatelé, kteří budou využívat přečištěnou šedou vodu namísto toho, aby ji rovnou pouštěli do kanalizace. Pro všechny tyto záměry je vyčleněna miliarda korun.

„Zájem ze strany samospráv se setrvale zvyšuje, projektů i zájmu o dotace přibývá. Boj se suchem, jakožto výrazným projevem probíhající změny klimatu v ČR, je naší klíčovou prioritou už od poloviny roku 2014. Alespoň jeden podpořený projekt zaměřený na řešení sucha již najdeme v každé druhé obci ČR,“ informuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Výzva myslí také na protipovodňová opatření. Sem patří především projekty „přírodního charakteru“, které umožní přirozený rozliv vody do krajiny, kde povodeň nenapáchá škody. Patří sem například projekty, které zajistí přirozený tlumivý rozliv povodní v nivách, zlepšení tvarů koryt vodních toků, uvolňování území ohrožených povodněmi včetně výkupu potřebných pozemků k realizaci, obnova, výstavba a rekonstrukce ochranných nádrží a další. Na protipovodňová opatření půjde 1,5 miliardy korun.

„Výše dotace na konkrétní projekt se různí podle druhu opatření. Maximální výše podpory na jeden projekt u Velké Dešťovky je až 95 %, s výjimkou budování propustných zpevněných povrchů, kde budeme poskytovat dotaci maximálně do 30 % celkových způsobilých výdajů. U opatření přírodě blízkého charakteru může naopak dotace pokrýt až 100 %,“ vysvětluje Petr Valdman.

Peníze jsou určeny hlavně pro veřejný sektor, tedy obce, kraje, dobrovolné svazky obcí, školy, ale žadateli mohou být i další subjekty.

Žádosti mohou žadatelé podávat od 14. září letošního roku do 31. října 2023. Detailní informace o věcné a časové způsobilosti výdajů jsou uvedeny v Pravidlech pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP pro období 2021–2027.
https://opzp.cz/dotace/19-vyzva/

(tz-mžp)


 

14. září – Výběr z médií: byty zlevnily, problémy pěstitelů chmele i lepší cestování vozíčkářů na železnici

V českém tisku se ve středu dočtete, že byty o prázdninách zlevnily. Důvodem je i zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték, kvůli kterým o byty není takový zájem, píší Hospodářské noviny. Pěstitelé chmele v Česku mají podle deníku E15 problém. Letos očekávají rekordně nízkou úrodu. Farmáři sklidí podle odhadů asi čtyři tisíce tun chmele, tedy o polovinu míň než loni. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kraj ocenil medailisty z Her X. letní olympiády dětí a mládeže ČR. Jihočeši získali celkem 44 cenných kovů a obsadili sedmé místo

Medailisty z Her X. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2022 přijali a ocenili představitelé kraje. Hry se konaly na konci června v Olomouckém kraji a mladí Jihočeši na nich obsadili v konkurenci sportovců z ostatních 13 krajů a Hlavního města Prahy sedmé místo. Vystoupení završili ziskem celkem 44 cenných kovů. Konkrétně 17 zlatých, 18 stříbrných a 9 bronzových medailí.

„Všem mladým sportovcům bych rád jménem kraje poděkoval za vzornou reprezentaci našeho regionu. Totéž platí i pro jejich trenéry, učitele a rodiče, kteří je ke sportu vedou,“ uvedl hejtman Martin Kuba s tím, že medailisté obdrželi od zástupců kraje poukázky na nákup sportovního zboží a drobné dárkové předměty.

Kuba zároveň sdělil, že letní i zimní olympiáda dětí a mládeže patří dlouhodobě k nejprestižnějším sportovním svátkům konaným napříč všemi kraji České republiky. „Jedná se o setkání talentovaných mladých sportovců, kteří na této akci sbírají nejen cenné kovy, ale také cenné zkušenosti a zážitky, které je mohou posunout například i k vrcholové profesionální kariéře. Zároveň jde o skvělou podporu pohybové aktivity mládeže. O to více mě těší, že tuto mimořádnou událost, v podobě letních her, budeme mít čest v roce 2024 hostit u nás na jihu Čech,“ dodal hejtman.

Náměstek hejtmana pro školství a sport Pavel Klíma připomněl, že na Hrách X. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2022 reprezentovalo Jihočeský kraj 264 sportovců pod vedením 48 trenérů. „Nejúspěšnějšími sporty z pohledu zisku medailí byly atletika, badminton, judo, kanoistika, karate, orientační běh, plavání a dva míčové sporty – basketbal a volejbal. Naší nejúspěšnější olympioničkou pak byla se třemi zlatými kovy plavkyně Adéla Preislerová z PK JH Jindřichův Hradec, která je získala na tratích 50, 100 a 200 metrů volným způsobem,“ uzavřel Klíma.

(tz-jč)


 

Nejvíce tabulkových čokolád se prodá v Lidlu

Mléčná, hořká, s oříšky, rozinkami a dalším ovocem, vychutnávaná s přáteli či o samotě, zarovnaná do úhledných čtverečků i nepravidelnějších tvarů. Řeč je samozřejmě o čokoládě. Právě na dnešek totiž připadá Mezinárodní den čokolády, která je nedílnou součástí nabídky všech prodejen Lidl.

Na základě dat Spotřebitelského panelu GfK projelo v roce 2021 nejvíce tabulkových čokolád právě pokladnami Lidl. Zákazníci je mají v oblibě díky skvělé chuti a široké nabídce, která zahrnuje téměř třicítku čokolád nabízených pod vlastními privátními značkami Fin Carré, J.D.Gross a Fairglobe. „Tím zaručujeme špičkovou a zároveň certifikovanou kvalitu. Všechny naše čokolády mají certifikaci Fairtrade, Bio či Rainforest Alliance, což znamená, že jejich koupí přispívají zákazníci k ekologickému a trvale udržitelnému zemědělství,“ vysvětluje Tomáš Myler, mluvčí společnosti Lidl. Vyznačují se přitom tím, že obsahují pravou čokoládou a žádné náhražky.

Nejoblíbenější jsou mezi zákazníky čokolády s nižším obsahem kakaa, mezi naprosté favority patří mléčná čokoláda a mléčná čokoláda s celými lískovými ořechy. Oblibu si získala také čokoláda Way To Go, která mezi ostatními vyniká nejen příchutěmi zastoupenými mléčnou klasikou i kombinací karamelu a soli. Díky jejím prodejům navíc tisíce pěstitelů kakaových bobů v africké Ghaně dostávají k minimální fairtradové ceně a fairtradovému příplatku i prémii. Ta podporuje místní zemědělské projekty a přispívá k vyšším příjmům ghanských pěstitelů kakaa. „Tuto čokoládu jsme zákazníkům poprvé nabídli v minulém roce a za tu dobu jsme prodali více než půl milionu tabulek, což se rovná zhruba 105 tunám čokolády. I díky ní jsme se v roce 2021 stali největším plátcem fairtradového příplatku v České republice,“ dodává Tomáš Myler.

Oproti roku 2020 přitom fairtradový příplatek Lidlu vzrostl o 73 % na téměř sedmnáct milionů korun. První příčku na pomyslném žebříčku Lidl obsadil i v prodeji fairtradového kakaa, který v porovnání s rokem 2020 vzrostl o více než 66 % na 2 799 tun fairtradových kakaových bobů. Certifikace Faitrade se v Lidlu přitom netýká jen kakaa. Zahrnuje také bavlněné nákupní tašky, férovou kávu z automatů či fairtradové růže, kterých se v minulém roce prodalo přes více než 2,5 milionu stonků. O 450 % pak ve srovnání s rokem 2020 stoupl prodej třtinového cukru, který obsahují čokolády, a to na více než 60 tun.

(tz-lidl)


 

13. září – Výběr z médií: nové baterie vyvinuté českými vědci, stabilita akcií ČEZ a epidemie chřipky za dveřmi

V českém tisku se v úterý dočtete, že čeští vědci vyvinuli nový typ nabíjecí baterie, informuje Deník. Akcie společnosti ČEZ jsou nejméně stabilní od finanční krize v roce 2008, píše deník E15. A podle MF Dnes se blíží silná epidemie chřipky. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Spořitelna jako první banka nabízí klientům zdarma a na počkání přehled všech jejich půjček, kontokorentů a kreditních karet. Včetně těch, které mají u jiných bank a nebankovních společností

Z průzkumu Spořitelny vyplynulo, že každý pátý klient si nebyl vědom existence kreditní karty, kterou získal obvykle v rámci nákupu zboží na splátky. Česká spořitelna proto klientům nyní na svých pobočkách zdarma a na počkání nabízí přehled všech jejich půjček, kontokorentů a kreditních karet včetně těch, které mají u jiných bank a nebankovních společností.

„V rámci pilotního průzkumu se ukázalo, že zhruba každý pátý klient nevěděl, že má kreditní kartu či kontokorent, které obvykle získali při nákupu zboží na splátky přímo u prodejce. Ačkoli řada z těchto klientů svou kreditní kartu či kontokorent vůbec nevyužívali, už jen fakt, že se stali v rámci nákupu jejich vlastníky poměrně významně snižuje jejich úvěryschopnost a potenciálně ohrožuje i jejich finanční zdraví,” říká Daniela Pešková, členka představenstva Spořitelna, která je odpovědná za retail.

“Znalost rozpočtu klienta je pro naše bankéře zcela zásadním předpokladem pro poskytnutí kvalitního a uceleného poradenství, plně respektujícího finanční situaci klienta. Zvláště v této době, kdy inflace dosahuje rekordních hodnot a sledujeme enormní nárůst nákladů především na energie, chceme klientům pomoci aktuální situaci zvládnout a udržet si rozpočet v plusu. Součástí naší ucelené péče o finanční zdraví klientů je tak i tato služba, jež má za úkol ověřit, zda má klient své splátky pod kontrolou. Ať již se jedná o splátky úvěrů stávajících, tak i úvěrů aktuálně či do budoucna zvažovaných,” doplňuje Lukáš Kulhavý.

V tuto chvíli Spořitelna prověří úvěrové závazky klientů ve své pobočkové síti. Do budoucna chce službu poskytnout i během vzdálených on-line poradenských schůzek.

(tz-spoř)


 

Indexy spotřebitelských cen – inflace – srpen 2022

Spotřebitelské ceny se meziměsíčně zvýšily o 0,4 %. Tento vývoj byl ovlivněn růstem cen v téměř všech oddílech spotřebního koše s výjimkou dopravy. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 17,2 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červenci.

Meziměsíční srovnání

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 0,4 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny elektřiny o 0,7 %, zemního plynu o 1,0 %, tuhých paliv o 3,7 %, tepla a teplé vody o 1,2 % a nájemného z bytu o 0,4 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly vyšší především ceny sýrů a tvarohů o 2,0 %, polotučného trvanlivého mléka o 5,5 %, nealkoholických nápojů o 1,2 %, uzenin o 1,0 %, ovoce o 1,2 % a másla o 3,8 %. Ceny zeleniny klesly o 3,5 %, z čehož ceny brambor byly nižší o 14,5 %. Vývoj cen v oddíle doprava byl ovlivněn nižšími cenami pohonných hmot a olejů o 9,8 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 % a ceny služeb o 0,8 %.

„Největší vliv na změnu cenové hladiny měly v srpnu ceny pohonných hmot. Díky výraznému meziměsíčnímu poklesu o téměř 10 % byly jejich ceny nejníže od letošního února. Například Natural 95 se u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 42 korun za litr a nafta za necelých 44 korun za litr,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 17,2 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červenci. Zpomalení1) meziročního cenového růstu nastalo zejména v oddíle doprava, kde zmírnil růst cen pohonných hmot a olejů na 28,3 % (v červenci 43,6 %). Naopak v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje došlo k mírnému zrychlení meziročního cenového růstu. Ceny uzenin byly vyšší o 14,5 % (v červenci o 13,2 %), položek ve skupině mléko, sýry, vejce o 24,1 % (v červenci o 22,4 %) a cukru o 41,7 % (v červenci o 34,0 %).

Na meziroční růst cenové hladiny měly v srpnu největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 5,1 %, vodného o 5,3 %, stočného o 6,4 %, elektřiny o 34,6 %, zemního plynu o 61,4 %, tuhých paliv o 45,8 % a tepla a teplé vody o 20,1 %. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde byly meziročně vyšší zejména ceny mouky o 64,2 %, polotučného trvanlivého mléka o 48,7 %, drůbežího masa o 33,7 %, olejů a tuků o 49,8 %. V oddíle doprava se zvýšily ceny automobilů o 16,2 %. V oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích služeb o 24,7 % a ubytovacích služeb o 20,1 %.

Náklady vlastnického bydlení (imputované nájemné) vzrostly o 18,0 % (v červenci o 19,3 %) zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a dále cen stavebních prací a cen nových bytů pro vlastní bydlení. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení nákladů vlastnického bydlení byl 117,2 %. (Více informací: Metodická poznámka.)

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 19,6 % a ceny služeb o 13,5 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v srpnu 11,7 % (v červenci 10,6 %).

Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP)2)

Podle předběžných výpočtů vzrostl v srpnu HICP v Česku meziměsíčně o 0,3 % a meziročně o 17,1 % (v červenci o 17,3 %). Podle bleskových odhadů Eurostatu byla meziroční změna HICP v srpnu 2022 za Eurozónu 9,1 % (v červenci 8,9 %), na Slovensku 13,3 % a v Německu 8,8 %. Nejvyšší byla v srpnu v Estonsku (25,2 %). Podle předběžných údajů Eurostatu byla meziroční změna HICP 27 členských zemí EU v červenci 9,8 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v červnu. Nejvíce ceny v červenci meziročně vzrostly v Estonsku (o 23,2 %) a nejméně ve Francii a na Maltě (shodně o 6,8 %).

(Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP.)

(tz-čsú)


 

V České republice jsou k dispozici modifikované vakcíny

Do České republiky byla dodána adaptovaná vakcína Comirnaty Original/Omicron BA.1 a v nejbližších době bude na očkovacích místech dostupná také adaptovaná vakcína Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1

Evropská komise vydala na základě doporučení Výboru pro humánní léčivé přípravky (CHMP) a Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) rozhodnutí o registraci vakcíny Comirnaty Original/Omicron BA.1, a Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1, čímž schválila použití těchto bivalentních vakcín. Oba druhy modifikovaných vakcín budou k dispozici jak na očkovacích místech, tak i u praktických lékařů.

Vakcína Comirnaty Original/Omicron BA.1 lze podat pouze jako posilující dávku osobám od 12 let s odstupem 3 měsíců od poslední dávky. Předpokládaný termín spuštění registrací je od pondělí 12. září 2022, avšak některá očkovací místa mohla zahájit očkování dříve. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje kontrolovat dostupnost u konkrétního očkovacího místa na https://crs.uzis.cz/.

V nejbližších dnech bude na očkovacích místech dostupná také adaptovaná vakcína Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1. Vakcínu lze podat pouze jako posilující dávku osobám od 12 let s odstupem 3 měsíců od poslední dávky.

Pro základní očkovací schéma je tak i nadále využívána vakcíny s původním složením. První dvě dávky lze podat na očkovacích místech bez registrace, nebo ve standardních režimu po provedení registrace na https://crs.uzis.cz/.

(tz-mz)


 

Ministerstvo zdravotnictví ČR a WHO ve spolupráci s dalšími institucemi spouští osvětovou kampaň ke Světovému dni bezpečí pacientů s názvem: Bezpečné léky bez rizika

Cílem kampaně, připravené ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, Státním ústavem pro kontrolu léčiv, Českou lékárnickou komorou a Českou komorou farmaceutických asistentů, je upozornit na riziko nesprávného užívání a nadužívání některých léků, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis. Kampaň startuje dnes a vyvrcholí 17. září na Světový den bezpečí pacientů. Byl pro ni vytvořen i speciální web v rámci Národního zdravotního informačního portálu NZIP: https://www.nzip.cz/bezpecipacientu

Osvětová kampaň se zaměřuje 6 skupin léčiv, a to konkrétně léků s léčivými látkami paracetamol, ibuprofen a diklofenak, nosních kapek a sprejů, léků na žaludek, laxativ a nouzové antikoncepce. Kampaň je realizována ve spolupráci nejen s předními odborníky v této oblasti, ale i s lidmi, kteří mají s nadužíváním osobní zkušenost.

„Užívání volně dostupných léků v rozporu s pokyny lékaře, lékárníka či příbalové informace, ať už nevhodným dávkováním, kombinací s jinými léky či příliš dlouhým užíváním, je vážným problémem. Jako lékař moc dobře vím, k čemu špatné užívání léků často vede, a proto je tato kampaň velmi důležitá,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Světový den bezpečí pacientů připadající na 17. září je pravidelnou iniciativou WHO, ke které se Česko připojuje od roku 2019. Cílem je zvýšit povědomí veřejnosti v oblasti kvality a bezpečí poskytované zdravotní péče. Tématem pro rok 2022 je právě bezpečnost léků. „Špatné užívání léků, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis, a chyby během samoléčby jsou častými příčinami poškození zdraví lidí po celém světě. Těmto chybám lze předcházet. Oceňuji skvělou spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví, SZÚ, SÚKL i komorami lékárníků a farmaceutických asistentů. Spolupráce probíhala velmi profesionálně a výsledná kampaň v ČR tak skvěle zapadá do celého konceptu,“ doplnil Srđan Matić, představitel WHO v ČR.

Kampaň řeší problematiku léků, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis, a jejich rizikové nadužívání či nesprávné užívání, které může vést k poškození zdraví. Cílí především na laickou veřejnost, tzn. pacienty přijímající léky/medikaci, kteří jejich nesprávným užíváním mohou významně ohrozit své zdraví. Jako lékařka a ředitelka Státního zdravotního ústavu vnímám mimořádnou důležitost zdravotní osvěty. Jsem ráda, že tato kampaň cílí na zvýšení povědomí o možných rizicích nesprávného užívání volně dostupných léků. Připojuji se k výzvě, která se prolíná celou kampaní: než sáhnete po volně dostupném léku, neváhejte se ptát na účinky přípravku nejen ve své lékárně, ale i svých ošetřujících lékařů,” uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.  

Klíčem ke správnému užívání léků je dodržet pokyny uvedené v příbalovém letáku. Pacient v něm dostává přesný návod, jak postupovat, aby mu léčivý přípravek skutečně pomohl. Před užitím jakéhokoli léku tedy doporučuji si příbalovou informaci pročíst. Pokud ji už nemáte v papírové podobě, vždy si informace můžete dohledat v databázi léků na www.sukl.cz,” doplnila Irena Storová, ředitelka SÚKL.

Zásadními spolutvůrci kampaně jsou Česká lékárnická komora (ČLnK) a Česká komora farmaceutických asistentů. Jsou to právě jejich členové, kteří jsou v kontaktu s lidmi, kteří přijdou do lékárny s potížemi, které chtějí řešit samoléčbou. Jejich role je tak při informování občanů zcela zásadní.

„Lékárníci jsou pro velmi mnoho pacientů prvními zdravotníky, s nimiž řeší své akutní i chronické zdravotní obtíže. V lékárně jim můžeme doporučit vhodná režimová opatření i přípravky s vysvětlením správného postupu při samoléčbě. Pokud jsou však potíže závažnějšího charakteru nebo se opakují, snažíme se pacienty motivovat k návštěvě lékaře, protože dlouhodobá samoléčba může mít i závažné negativní důsledky vyplývající z nesprávného užívání léků nebo neřešení skutečné příčiny zdravotních obtíží,“ shrnuje praktické zkušenosti lékárníků Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory (ČLnK).

„Farmaceutičtí asistenti, kteří jsou pro klienty lékáren připraveni s odbornou radou na výdeji bez receptu nebo-li volném prodeji, jsou si vědomi rizik spojených s neuváženým či dokonce chybným užíváním volně dostupných léčiv. Možnosti vedoucí ke zvýšení bezpečnosti samoléčby vidíme zejména v důsledné edukaci a individuální komunikaci nad zdravotními problémy, se kterými klienti do lékáren přicházejí,“ doplnila Alena Šindelářová, předsedkyně České komory farmaceutických asistentů.  

Web ke kampani je umístěn na Národním zdravotním informačním portálu. Národní zdravotnický informační portál (NZIP) je klíčovou komunikační webovou platformou nejen této dedikované kampaně, ale obecně komunikačních aktivit ministerstva zdravotnictví. Kromě garantovaných a prověřených informací z oblasti českého zdravotnictví obsahuje NZIP také stránky s konkrétními informacemi o specifických kampaních a stěžejních aktivitách rezortu,“ doplnil Martin Komenda, koordinátor projektu NZIP.

(tz-mz)


 

Lesy ČR vyhlásily tendr na provádění lesnických prací od roku 2023

Hradec Králové, 12. září 2022 – Tendr na provádění lesnických činností a prodej dřeva vyhlásily 12. září Lesy České republiky. Nabídky mohou zájemci podávat do 11. října 2022. Předpokládaná hodnota soutěžených služeb a pěstebních i těžebních prací činí
11,95 miliard korun.

Soutěží se o provádění prací a služeb včetně prodeje dříví v letech 2023 až 2027. Jde o těžbu 11 milionů m3 dříví na 564 tisících hektarech lesa, ročně asi 2,2 milionů m3 dříví, a obnovu 22 tisíc hektarů, ročně pak asi 4,4 tisíc hektarů lesa.

„Tendr zohledňuje aktuální rozsáhlou obnovu lesů po kalamitě. Ta vyžaduje zvýšený objem pěstebních prací souvisejících také s péčí o nově založené porosty,“ říká Jiří Groda pověřený vedením státního podniku Lesy ČR.

Celkem 84 zakázek podnik člení do tří kategorií: 17 zakázek je zaměřených na provádění lesnických činností bez prodeje dříví, 50 na provádění lesnických činností s prodejem dříví a 17 spojených s pěstebními pracemi.

(tz-lčr)


 

Narozených dětí bylo méně

Počet obyvatel České republiky se během prvního pololetí roku zvýšil o 9 tis. na 10,526 mil. Oproti 1. pololetí roku 2021 zemřelo letos méně obyvatel, nižší byl i počet narozených dětí. Naopak sňatků meziročně výrazně přibylo.

„Během prvního pololetí se živě narodilo 50 tisíc dětí, meziročně o 10 % méně. Nárůst počtu narozených v roce 2021 tak byl, zdá se, dočasný. Stejně jako v předchozích letech se téměř jedna polovina dětí narodila nevdaným ženám,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/pohyb-obyvatelstva-1-pololeti-2022

(tz-čsú)


 

Vývozním a dovozním cenám dominovala elektřina a plyn

V červenci 2022 vývozní ceny meziměsíčně rostly o 1,1 %, meziročně o 14,2 %. Dovozní ceny se meziměsíčně zvýšily o 2,7 %, meziročně o 21,3 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 98,4 %, meziročně 94,1 %.

„V červenci 2022 vývozní ceny meziročně rostly o 14,2 % a dovozní ceny o 21,3 %. Meziměsíční i meziroční růst vývozních cen byl nejvíce ovlivněn zvyšujícími se cenami elektřiny, dovozní ceny byly výrazně ovlivněny rostoucími cenami plynu,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyvozu-a-dovozu-zbozi-cervenec-2022

(tz-čsú)


 

Ceny pohonných hmot výrazně klesly

Spotřebitelské ceny se meziměsíčně zvýšily o 0,4 %. Tento vývoj byl ovlivněn růstem cen v téměř všech oddílech spotřebního koše s výjimkou dopravy. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 17,2 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červenci.

„Největší vliv na změnu cenové hladiny měly v srpnu ceny pohonných hmot. Díky výraznému meziměsíčnímu poklesu o téměř 10 % byly jejich ceny nejníže od letošního února. Například Natural 95 se u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 42 korun za litr a nafta za necelých 44 korun za litr,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-srpen-2022

(tz-čsú)


 

12. září – Výběr z médií: lidé měnící hypotéky, úspory energií na vysokých školách a alergie u chlapců

V českém tisku se v pondělí dočtete, že lidé s hypotékami si je čím dál častěji navyšují, ruší a sjednávají si nové, informuje Mf Dnes. Většina vysokých škol chystá podle Hospodářských novin krizové scénáře kvůli úsporám energií. A chlapci mají po porodu méně buněk zabraňujících alergiím než dívky, píše Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výluka vysílače

V úterý 13. září 2022 proběhne naplánovaná výluka televizního a rozhlasového vysílání z vysílače Vimperk – Mařský vrch. Odstávka proběhne od 6:00 do 15:00 hodin. V tomto čase nebude z vysílače šířen DVB-T2 multiplex 21, multiplex 22 a multiplex 23 s televizními a rozhlasovými programy.

CELÝ ČLÁNEK


 

Linka bezpečí: Hovory se sebevražednou tematikou vzrostly o 35 %

Desátého září si každoročně připomínáme Světový den prevence sebevražd, jehož cílem je poukázat na prevenci a preventivní aktivity, ale i destigmatizovat toto téma. Sebevraždy jsou nejčastějším tématem na Lince bezpečí a hovory s touto tematikou meziročně vzrostly o 35 %.

“V roce 2021 jsme meziročně zaznamenali 3014 kontaktů na téma sebevraždy, což bylo o 35 procent více než v roce 2020, a dokonce o 63 procent víc než v roce 2019. Sebevraždy jsou aktuálně nejčastější téma, které na lince řešíme. Souvisí to jistě i s tím, že jsou přidružené k mnoha jiným psychickým problémům,” uvedla Kateřina Lišková, vedoucí odborných služeb Linky bezpečí.

Hovory o sebevražedných tendencích jsou na Lince bezpečí jedny z nejtěžších. Komunikace bývá v takovýchto případech velmi křehká a je nutné volit každé slovo, aby se člověk na druhé straně přiklonil k tomu, že má smysl žít a hledat jinou cestu než tu konečnou. Zvlášť náročné bývají situace, pokud se telefonát přeruší a konzultant neví, co se stalo. “Musíme dbát na duševní hygienu a pracovat s vlastní bezmocí,” dodala Kateřina Lišková.

Sebevražedné myšlenky se mohou objevit při stresujících nebo obtížných životních situacích, jako jsou například vážné zdravotní a psychické potíže, kyberšikana, prožité trauma, zanedbávání a ubližování, samota, izolace, rozchod a celá řada dalších obtíží. Tvrzení, že ten, kdo o sebevraždě mluví, ji nespáchá, je mýtus a je třeba brát výroky vážně. Rozhovor a sdílení svých myšlenek a bolesti s někým dalším často přináší úlevu a uvolňuje zahlcující myšlenky a stres. Rizikové bývají i rozchody partnerů, zvlášť pokud jde o první vážnější vztahy. Mladiství zažívají silné zklamání, cítí se osamocení a mají pocit, že si už nikdy nikoho nenajdou a nemá smyl dál žít. Tyto pocity jsou dány i faktem, že mladí lidé mají tendence v dospívání vidět vše černobíle.

“Na Lince bezpečí klademe velký důraz na prevenci a realizaci preventivních projektů. Naši lektoři jezdí za dětmi do škol a sportovních klubů, natáčíme vzdělávací videa, podcasty a blog. Děti mohou najít spoustu důležitých informací na našem webu www.linkabezpeci.cz. Pravidelně se zapojujeme do odborných a veřejných akcí, které přispívají k rozvoji péče o duševní zdraví dětí a mladistvých,” uvedla Soňa Petrášková, ředitelka Linky bezpečí.

PROTEXT


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře