JIŽNÍ ČECHY: Z víkendu. V Nákří na Lundárku si to mezi sebou...

JIŽNÍ ČECHY: Z víkendu. V Nákří na Lundárku si to mezi sebou rozdali pytláci

 

V Nákří na Českobudějovicku si to o víkendu mezi sebou rozdali místní pytláci. U jejich souboje ale nemusela zasahovat policie. Nepadala žádná obvinění ani tresty. Bojovali totiž mezi sebou v rámci letošního ročníku netradiční rybářské soutěže, pořádané obcí a podporované Skupinou ČEZ, v rámci programu letošního Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín. Zcela legálně a podle přísných pravidel. Na rybníku Lundárek.

„Povolen je pouze vlasec, olůvko a háček. Výslovně se zakazuje koupený prut. Může se použít třeba lískový prut, násada od koštěte a podobně. Jako splávek musí stačit třeba špunt od vína a brk od slepice. Vyhrává ten, jehož úlovky budou v součtu nejdelší,“ zopakoval starosta Nákří Miloslav Jodl podmínky soutěže, stanovené už jeho předchůdcem Pavlem Božovským.

Kdo by se tak domníval, že pytlačení nemá žádná pravidla, snad vyjma jediného, nenechat se chytit, v nákeřském případě by se spletl. Mantinely sobotního pytlačení zde byly velmi přesně nastavené. Přísně zakázáno bylo veškeré komerční rybářské náčiní s výjimkou už zmíněného vlasce, háčku, olůvka a podběráku. Ceny pro nejlepší lovce ovšem už tvořilo klasické vybavení sportovního rybáře, skládací sedačky, podběráky, kufříky na náčiní a podobně.

„Naší pytláckou soutěž od prvního ročníku pravidelně podporuje temelínská elektrárna, což nám usnadňuje její organizační zajištění, včetně možnosti pořízení věcných cen pro nejlepší lovce. Jde o velmi oblíbenou a také hojně navštěvovanou akci, takže samozřejmostí jsou tradičně i desítky diváků,“ poznamenal Jodl.

Do letošního ročníku organizovaného pytlačení v Nákří na Lundárku, malém obecním rybníčku, který by se dal řečeno s nadsázkou „přeskočit“, se za příjemného slunečného počasí aktivně zapojilo pětapadesát lovců. Čtyřiatřicet dospělých a jednadvacet dětí, mezi nimi ženy či dívky. Pytláci na své improvizované rybářské náčiní tahali z vody především líny a okouny. Jako vždy se lovilo podle pravidla „Chyť a pusť“, takže obec o své ryby nepřišla. O vítězi rozhodoval součet délek ulovených ryb.

Titul Pytlák roku 2022 mezi dospělými získal Lukáš Dvořák st. s úlovkem o celkové délce 123 centimetrů. Na pomyslné bedně stanul historicky poprvé také starosta Miloslav Jodl, který se podělil o druhé a třetí místo s Michalem Táchou. Jejich úlovky měřily v součtu shodně 77 centimetrů. Pytlákem roku mezi dětmi se stal Matyáš Pfeffer s úlovkem dlouhým 122 centimetrů před Barborou Jodlovou (100 cm) a Lukášem Dvořákem ml. (89 cm).


 

  • Nákří, obec na Českobudějovicku, leží v rovinaté, rybníky protkané krajině, zhruba jedenáct kilometrů severozápadně od Hluboké nad Vltavou. V současné době zde žije 210 stálých obyvatel.

Text a foto: Petr POKORNÝ

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře