Z PRVNÍ RUKY: 36. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 36. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Na okraji Vimperka / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

10. září – Výběr z médií: komplikace pro horská střediska, zdražování pálenek i ukázka historických vozů

V českém tisku se v sobotu dočtete, že zdražování energií se projevuje nejen na účtech domácností, ale i skiareálů. Všímá si toho Právo. Ceny elektřiny a plynu také ovlivňují palírny – výroba litru domácího destilátu může vyjít i na 300 korun, píše Mf Dnes. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

V Bruselu jednali ministři pro energetiku. Evropská komise připraví návrhy řešení v řádu dní

Česká republika jako předsednická země v Radě EU svolala na pátek 9. září mimořádnou Radu ministrů pro energetiku. Ministři pod vedením ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely diskutovali o jednotlivých možnostech celoevropského řešení problému vysokých cen energií. Rada se shodla na zadání pro Evropskou komisi, aby v řádu dní vydala právní návrhy, které následně členské země schválí. Cílem je, aby byl celý legislativní proces dokončen co nejdříve. Ministři se také shodli, že jedním z hlavních opatření vedoucích ke snížení tlaku na ceny energií je snižování poptávky po elektřině.

„Dnes jsem řekl, že uděláme vše, co bude třeba, abychom naše domácnosti a náš průmysl ochránili před vysokými cenami energií. Nemáme týdny, máme dny. Spolu s Evropskou komisí přijdeme s okamžitým, konkrétním řešením. A schválíme ho do konce září,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Zadání pro Komisi vycházející z pozic členských států zahrnuje například možnost využití nadměrně vysokých zisků výrobců elektřiny k financování opatření ke snížení dopadů vysokých cen energií na občany a firmy, k investicím do úspor, obnovitelných zdrojů energie a dalších bezemisních technologií. Bez dalších odkladů by měl být také prodloužen Dočasný krizový rámec umožňující veřejnou podporu firem zasažených důsledky ruské agrese proti Ukrajině. Státy se také shodly na tom, že je potřeba, aby Komise přišla s návrhem navýšení likvidity na trhu s elektřinou a pojistkami proti manipulacím trhu. Řada členských států zdůraznila nutnost ve střednědobém horizontu revidovat celkové fungování trhu s elektřinou, tak aby reflektoval nové tržní podmínky.

Komise by také měla přijít s návrhem zastropování cen plynu, jehož nastavení ale na základě zadání členských států nesmí ohrozit dodávky plynu do Evropy. Část ministrů otevřela téma emisních povolenek, debata zřejmě bude směřovat k uvolnění povolenek z tržní rezervy. České předsednictví toto téma diskutuje také v rámci jednání neformální Rady ECOFIN, která aktuálně probíhá v Praze.

Evropská komise má připravit návrhy v řádu dní, představit by je měla na začátku příštího týdne. Česká republika je připravena svolat další mimořádné jednání Rady ministrů do konce září. Také ministři ostatních unijních zemí vyjádřili připravenost se znovu sejít k definitivnímu odsouhlasení společných opatření.

(tz-mpo)


 

Světoví odborníci na okounovité ryby se sejdou poprvé v Česku

Okouni, candáti, ježdíci a další druhy okounovitých ryb budou hlavním tématem mezinárodní vědecké konference PERCIS, kterou bude hostit od 18. do 23. září 2022 Biologické centrum Akademie věd ČR (BC AV ČR) v Českých Budějovicích.

V pořadí již páté setkání vědců i praktiků z celého světa nad problematikou okounovitých ryb se uskuteční poprvé v České republice. Na programu bude pestrá směsice okruhů, mezi nimiž nebude chybět vývoj okounovitých ryb, jejich chování, evoluce, fyziologie, genetika, predátoři a paraziti, management přirozených i uměle udržovaných obsádek či sportovní rybolov. Pozornost bude upřena i na využití nejmodernějších hydroakustických a telemetrických metod ke sledování okounovitých ryb nebo na problém okounovitých ryb coby invazních druhů.

(tz-avčr)


 

Na jihu Čech se otevírá přeložka trati mezi Soběslaví a Doubím u Tábora

V neděli 11. září vyjedou první vlaky na novou přeložku trati mezi Soběslaví a Doubím u Tábora. Končí tak modernizace předposledního úseku železničního koridoru z Prahy do Českých Budějovic. Plnohodnotný dvoukolejný provoz se spustí v polovině prosince. Realizace 8,8 kilometrů dlouhého úseku nové železnice začala v září 2019, zhotovitelem je sdružení firem STRABAG Rail, EUROVIA CS a METROSTAV. Předpokládané náklady dosáhly částky 4,8 miliardy Kč. Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava 2014–2020.

Zahájením provozu vlaků se blíží ke konci jedna z v současné době nejvýznamnějších investic do železniční infrastruktury u nás. Cílem projektu bylo nahrazení kapacitně a stavebně nevyhovující jednokolejné trati novou dvoukolejnou přeložkou, vedenou částečně v souběhu s dálnicí D3. Díky tomu se výrazně zvýší bezpečnost dopravy, její plynulost i kapacita dráhy. „Dokončujeme modernizaci další části trati z Prahy do Českých Budějovic. Zbývá poslední mezi Nemanicemi a Ševětínem,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Podle jeho slov se díky nové trati opět o něco zkrátí jízdní doba vlaků z Prahy do jihočeské metropole. „Expresy nyní zvládnou tuto cestu za 100 minut místo původních 122,“ doplnil. K výraznému zkrácení jízdních dob dálkových vlaků přispěje i nedávné zprovoznění další přeložky mezi Sudoměřicemi u Tábora a Voticemi.

„Přeložka trati Soběslav-Doubí patří k nejmodernějším projektům železničního stavitelství v České republice. Jak stavební prvky, tak i nejnovější technologie použité na této stavbě zajistí pohodlný, rychlý a bezpečný provoz na přeložené trati,“ uvedl generální ředitel STRABAG Rail Jakub Svoboda.

Mezi nejvýznamnější objekty stavby patří Zvěrotický tunel dlouhý 370 metrů, estakáda přes údolí Černovického potoka s délkou 832 metrů, estakáda přes Kamenný rybník (263 metrů) a přeložka silnice II/135. V rámci stavby byla zřízena nová zastávka Myslkovice. Naopak vlaky opustily stanici Roudná. V následujících týdnech se v uvedeném úseku bude jezdit po jedné koleji. Prvních pět dní budou vlaky jezdit rychlostí 80 km/h, která se poté zvýší na 110 km/h s výjimkou zhruba 800 metrů v místě napojení staré a nové trati v Doubí u Tábora, kde zatím zůstane bezpečnostní omezení na 50 km/h kolem pracovního místa, a snížení rychlosti na 30 km/h v místě přechodu pro pěší v Soběslavi do doby dokončení podchodu. Od 1. listopadu se bude jezdit dvoukolejně, jediné omezení zůstane na kolejovém rozvětvení ve stanici Soběslav. Plnohodnotný dvoukolejný provoz začne 12. prosince. Do provedení tzv. rychlé pantografové zkoušky trolejového vedení na jaře 2023 bude maximální rychlost 110 km/h, poté se zvýší na 160 km/h. Její další zvýšení bude možné až po instalaci systému ETCS.

Díky zprovoznění nového úseku se zruší pět železničních přejezdů a přechod pro chodce v Soběslavi, kde se vybudoval podchod.

Od 11. září se sice spustí provoz po nové přeložce u Soběslavi, vlaky z Prahy do Českých Budějovic ale budou končit ve Veselí nad Lužnicí. Mezi touto stanicí a Českými Budějovicemi totiž pokračuje nepřetržitá výluka z důvodu rozsáhlých prací na železniční infrastruktuře.

(tz-sž)


 

9. září – Výběr z médií: omezení reklamy na plazmu, stěhování kvůli drahým energiím a kudlanky v Česku

V českém tisku se v pátek dočtete, že ministerstvo zdravotnictví chce změnit zákon, aby byla reklama na odběr plazmy omezená, píše Deník N. Napadlo vás, jestli by náhodou kvůli dražším energiím nebylo lepší odjet na celou zimu někam do tepla? Téma rozebírají Hospodářské noviny. A kudlanky podle Lidových novin žijí na stále více místech v Česku. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Nezaměstnanost v srpnu vzrostla

Úřad práce ČR evidoval k 31. 8. 2022 celkem 251 753 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 11 047 více než v předchozím měsíci a o 16 136 méně než loni. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,4 %. To je o 0,1 p. b. více než v červenci a o 0,2 p. b. méně než před rokem. Míra nezaměstnanosti byla podle posledních dostupných dat  EUROSTATU (za červenec) nejnižší v celé EU, a to 2,3 % (průměr EU 5,9 %).

(tz-úpčr)


 

Jak správně topit a ušetřit. MŽP spouští web, který pomůže všem majitelům kotlů na pevná paliva

Nová webová stránka Ministerstva životního prostředí „Jak správně topit“ radí, jak účelně využívat kotle nebo kamna. Nabízí informace o vhodných palivech, o tom, jaké používat zdroje a na co si dát pozor při jejich instalaci a údržbě nebo jaké dotace využít a snížit tak náklady na vytápění.

„Na začátku topné sezóny chceme připomenout, jak správně topit v zařízení na pevná paliva. Dobře udržovaný kotel nebo kamna, ve kterých se pálí proschlé dřevo nebo kvalitní dřevní pelety příp. kvalitní uhlí může snížit dopad na znečištění ovzduší i na rozpočet domácnosti. Samozřejmě z pohledu čistého ovzduší je nejlepší vyměnit starý kotel za bezemisní zdroj. Na to mohou aktuálně domácnosti získat zhruba polovinu potřebné částky z Nové zelené úsporám a do konce roku plánujeme otevřít i nové kolo oblíbených kotlíkových dotací,” říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Při provozu lokálních zdrojů tepla na pevná paliva jsou zásadní čtyři faktory:
–        v čem spalování probíhá (konstrukce kamen či kotle)
–        co je spalováno (výběr a kvalita paliva)
–        kdo a jak zdroj obsluhuje
–        údržba a technický stav zdroje a jeho příslušenství

Bohužel ne vždy jsou kamna a kotle instalovány, udržovány a provozovány správným způsobem. To pak způsobuje zvýšené emise zdraví škodlivých látek do ovzduší. Při současné nejistotě na trhu s energiemi hrozí, že kvůli nesprávným postupům dojde ke zhoršení kvality ovzduší a zdraví. Proto je znalost správného způsobu provozování kotlů a kamen zcela zásadní.

Webové stránky „Jak správně topit a ušetřit“ jsou rozděleny do osmi oddílů. Vedle klíčových témat, tedy čím a v čem topit, poradí, jak se o zdroje tepla starat, jak je udržovat v perfektním stavu nebo kdy je potřeba nechat zdroj zkontrolovat odborníkem. Pomohou i s tím, jak se bránit, když vás obtěžuje kouř od sousedů, ať se jedná o dým z komína, spalování v otevřených ohništích, nebo nelegální spalování odpadů.

Vytápění pevnými palivy je jedním z nejvýznamnějších zdrojů, které znečišťuje naše ovzduší. Pokud ale majitelé kotlů, krbů nebo kamen budou dodržovat zásady správného vytápění, je možné jejich dopad na kvalitu ovzduší snížit na minimum. Třeba jen tím, že nechají technický stav a provoz svých spalovacích zdrojů na pevná paliva nejméně jednou za tři roky zkontrolovat odborníkem, který nejen že je zkontroluje, ale také poradí. Od začátku září 2024 bude v rodinných domech, bytových domech a ve stavbách pro rodinnou rekreaci zakázáno provozovat nejstarší a nejméně ekologické kotle, tedy spalovací zařízení horší než 3. třídy. Zda konkrétní kotel těmto podmínkám vyhovuje, i to majitelé zjistí při uvedené povinné tříleté kontrole odborníkem.

Výměnu zastaralého kotle není dobré odkládat. Naopak je vhodné ji řešit co nejdříve, k čemuž lze využít poskytované dotace. Aktuální výzva pro nízkopříjmové domácnosti v září 2022 sice skončila, Ministerstvo životního prostředí ale ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR a krajskými úřady ukončenou výzvu vyhodnotí a plánuje spustit dalšího kolo dotací ještě do konce letošního roku. Další domácnosti mohou stále využívat příspěvek z programu Nová zelená úsporám, kde na pořízení kotle na biomasu nebo tepelného čerpadla zájemci získají až 140 000 korun.

Více najedete na: https://jakspravnetopit.cz/

(tz-mžp)


 

8. září – Výběr z médií: testy na covid jen se žádankou, zákon o mimořádné dani a méně zdatné české děti

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že testy na covid-19 na podzim zdarma nebudou, píše Právo. Ministerstvo financí dokončilo podle Hospodářských novin návrh zákona o mimořádné dani. A české děti jsou fyzicky stále méně zdatné, informuje Mf Dnes. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Jedu vědu: experti AV ČR se vrací před školní tabule

Oživení výuky nebo nová témata v hodinách – nejen to může do školní výuky vnést „vpád“ vědce. Expertky a experti z Akademie věd ČR jsou i letos připraveni pomoci středoškolským učitelkám a učitelům. Projekt Jedu vědu volně navazuje na online „vpády“ do tříd, které začaly v době pandemie, nabízí ale i prezenční výuku v podání špičkových mladých badatelů. Zájemci o vědeckou návštěvu ve škole můžou využít přehledný katalog a filtr na webu jedu-vedu.cz.

Duben 2021 – vědci z Akademie věd se virtuálně staví před první studenty. Snaží se oživit online výuku a zvýšit zájem dětí o různá (nejen) školní témata. Na konci měsíce si zhruba 40 expertů odškrtne „vpády“ do stovek tříd po celé republice.

„Byla to naprostá novinka jak v mojí práci, tak technicky. Za dva měsíce jsem tehdy měl 58 vstupů do škol, v době covidu mi práce vlastně neuvěřitelně narostla. Ale stálo to za to,“ popisuje Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR, který se do projektu jako „přednášející“ zapojil hned od začátku.

Buffonova jehla i antické divadlo

Letos vědci nabízejí své služby středním školám pod hlavičkou projektu Jedu vědu. Na stejnojmenném webu www.jedu-vedu.cz si učitelé můžou prohlédnout nabídku přednášek a filtrovat si je podle krajů i oborů. Na rozdíl od loňska dorazí vědci do hodin nejen online, ale i osobně.

„Projektem Jedu vědu chceme propojit středoškolskou školní výuku a práci vědců a vědkyň AV ČR,“ vysvětluje Václav Jindřich ze Střediska společných činností AV ČR. „V nabídce momentálně máme 91 přednášek napříč obory.“

Učitelé matematiky můžou sáhnout po Buffonově jehle nebo nechat žákům zajímavě „přiblížit“ nekonečno. Chemické přednášky mají názvy víc než výmluvné, mimo jiné např. Budiž světlo nebo Nanomateriály kolem nás. V biologii vědci třeba vysvětlí, jak se čte DNA či způsob, jakým se zkoumají vodní ekosystémy. Široké spektrum témat pokrývají i společensko-vědní obory. Studenti můžou prozkoumat mýty a kulty známých českých spisovatelek a spisovatelů, nahlédnout za oponu antického divadla na českých jevištích nebo zjistit, jak se lže pomocí grafů.

„Vím, jak se učí chemie v převážné většině škol – často bez experimentování. Žáci ji pak berou jen jako teoretický předmět a nic za ní nevidí,“ říká popularizátorka vědy Květoslava Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. „Když jim my z vědeckého prostředí přednášíme o tom, co děláme, proč a jak dané procesy běží, s jakým výsledkem, mají možnost zjistit, k čemu chemie je a že bez vědy a technologií se dnes zkrátka neobejdeme.“

Přihlášení přes přednášku

Pokud chtějí učitelky a učitelé takto zpestřit výuku nebo seznámit s novými tématy, jednoduše si na webu vyberou konkrétní přednášku. Najdou si nejen podrobnější informace, co od tématu čekat, ale také tlačítko „Mám zájem o přednášku“, které vede k přihlašovacímu formuláři. Přihlašovat se školy můžou kdykoli, termín přednášky se pak vždy individuálně domluví.


  • Projekt Jedu vědu nabízí prezenční přednášky špičkových mladých vědců Akademie věd, kteří obdrželi Prémii Otto Wichterleho. Nově projekt pod svá křídla vzal i online „vpády“, čímž se nabídka pro školy rozšířila a umožňuje zapojení všech zájemců napříč republikou.

(tz-avčr)


 

Téměř 70 tisícům dětí vloni VZP přispěla na péči klinického logopeda, obor ale pomáhá i dospělým. Například pacientům po cévní mozkové příhodě

Každé páté dítě trpí podle Asociace klinických logopedů ČR nějakou poruchou v oblasti řeči, jazyka nebo komunikace. Včasný záchyt onemocnění jazykového a komunikačního systému přitom podle odborníků vede k výrazně vyšší efektivitě péče a snižuje i počet nutných návštěv u klinického logopeda. Problémy se netýkají pouze dětské populace, klinická logopedie pomáhá i dospělým pacientům, například po cévních mozkových příhodách. VZP vloni přispívala na péči o více než 76 tisíc pacientů v ordinacích klinických logopedů, celkem na jejich léčbu vynaložila 306 milionů korun.

Děti a mladiství do 18 let

VZP hradila v loňském roce péči klinického logopeda o 67 800 dětských, resp. mladistvých klientů, z celkového počtu tak téměř devět z deseti pacientů tvoří právě děti a mladiství do 18 let, častěji se přitom jedná o chlapce (43 000). Celkem VZP uhradila za výkony u dětí a adolescentů 275 milionů korun. Nejčastěji se léčba týkala onemocnění z kategorie neurovývojových poruch, které se u pacienta vzájemně prolínají, jedná se především o vývojovou poruchu jazyka (vývojovou dysfázii), řeči – artikulace, zejména její srozumitelnosti, také plynulosti (koktavost a breptavost). Dále sluchových vad (včetně pacientů, kterým byl implementován kochleární implantát) i chromozomálních aberací a monogenně dědičných chorob.

Rodiče své děti přirozeně pozorují, mají srovnání s jejich vrstevníky. Určitě není nutné propadat panice, pokud dítě v pěti letech neumí vyslovit R nebo Ř. Avšak je dobré mít alespoň rámcovou představu o tom, co by mělo v různé fázi věku zvládat. Vzhledem k vývojovým poruchám jazyka je určitě zásadní sledovat, zda dítě dobře rozumí, kolem 2 roku by mělo zvládat alespoň 50 slov a začít tvořit věty,“ říká Lenka Pospíšilová, která při pochybnostech ohledně vývoje jazyka a řeči doporučuje preventivně navštívit klinického logopeda.

Neurovývojovou poruchu u dítěte ve čtyřech letech může signalizovat například to, že dítě nespojuje slova, netvoří věty, není schopné si zapamatovat jednoduchou říkanku, komolí slova. O rok později by rodiče měli zpozornět, pokud jejich potomek zaměňuje hlásky ve slovech, nedokáže odvyprávět krátký děj, má oslabenou krátkodobou paměť nebo je motoricky neobratné. „Rodičům doporučujeme nespoléhat na to, že dítě z nějaké poruchy vyroste, že se to samo srovná.  V případě pochybností je vždy lepší poradit se s odborníkem a pokud možno začít případný problém řešit. Pokud se jedná o neurovývojové poruchy, doporučuje se začít návštěvou u klinického logopeda s logopedií kolem 3. roku věku. Určitě nejpozději před zahájením povinné školní docházky,“ říká Barbora Richtrová.

Dospělí

VZP uhradila v loňském roce 30 milionů korun také za péči o dospělé klienty, těch bylo téměř 8 600. V péči klinického logopeda jsou nejčastěji pacienti s afázií (porucha tvoření a porozumění jazyka), dysfagií (porucha polykání) nebo dysartrií (porucha srozumitelnosti řeči) jako následky úrazu či cévní mozkové příhody.

Kliničtí logopedi také pomáhají lidem po úrazech hlavy či po prodělaném neurologickém onemocnění, které způsobilo poruchu řeči či sluchu apod. Včasný záchyt vad sluchu i hlasu je podstatný také u těchto pacientů. „Pokud se terapie zahájí v akutním stádiu onemocnění, tzn. například po mozkové příhodě nebo po operacích hrtanu, můžeme maximálně zvýšit kvalitu života takového pacienta, dříve ho vyléčit či přispět ke zlepšení stavu,“ vysvětluje Irena Cudlínová. Kliničtí logopedi se podílejí také na záchytu kognitivních poruch.

Část dospělých pacientů, kteří zamíří do ordinací klinického logopeda, se potýká s přetrvávajícími potížemi či vadami z dětství. Může jít o perzistentní neurovývojové poruchy, koktavost či breptavost nebo obtíže ve výslovnosti, například v důsledku rozštěpových a sluchových vad. Klinický logoped působí nejen v ambulantní sféře, ale také v nemocnicích (včetně několika perinatologických centrech), lázních a stacionářích.

(tz-vzp)


 

Dvě miliardy z OPŽP pomohou likvidovat staré ekologické zátěže i staré skládky a zmodernizují ekocentra

Nový balíček dotací cílí na sanaci kontaminovaných lokalit ohrožujících lidské zdraví a ekosystémy, rekultivaci starých skládek i modernizaci vzdělávacích center zaměřených na klimatické vzdělávání.

„Pro nás i budoucí generace chceme zdravé a čisté prostředí, proto musíme nejen zamezit nebezpečnému znehodnocování vodních zdrojů a ekosystémů, ale též podporovat vzdělávací činnost v oblasti environmentální osvěty,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
Nově vyhlašovaná 15. výzva nabídne prostředky ve výši 1,2 miliardy korun na širokou škálu projektů zaměřených na sanaci závažně kontaminovaných lokalit z doby před rokem 1989, u nichž podle analýzy rizik kontaminace představuje neakceptovatelné riziko pro lidské zdraví či ekosystémy. Prostředky pomohou řešit závažné kontaminace podzemních či povrchových vod, sedimentů, horninového prostředí či půdního vzduchu.

Současně vyhlašovaná 16. výzva podpoří částkou 300 milionů korun rekultivace starých skládek, také pozůstalých z předlistopadového období. Díky tomu se minimalizuje množství odtékajících průsakových vod, zamezí úniku skládkových plynů a vrátí území skládky do okolní krajiny, což celkově zvýší ekologickou stabilitu krajiny.

Obě výzvy jsou určené pro veřejnoprávní sektor, vlastníky a nájemce zasažených území a subjekty nakládající s odpady.

Dalších 300 milionů korun je připraveno v 18. výzvě pro ekocentra zaměřená na klimatické vzdělávání. Dotace budou vyplaceny na komplexní projekty zahrnující modernizaci objektů, při níž dojde ke snížení konečné spotřeby energie, k instalaci obnovitelných zdrojů či k realizaci adaptačních opatření na změnu klimatu. Projekty mohou zahrnovat i případné terénní úpravy či pořízení vybavení a pomůcek.
Příjem žádostí o dotace startuje 7. září.

Ve stejný den se otvírá příjem žádostí i v dříve vyhlášených odpadových výzvách. Jedná se o podporu výstavby a modernizace sběrných dvorů, zařízení na zpracování čistírenských kalů a materiálové využití odpadů ve 4. výzvě. Žádosti o dotace je ode dneška možné podávat i o prostředky na třídění odpadu ze 14. výzvy.

Podrobné informace a dokumenty ke stažení k novým výzvám:
https://opzp.cz/dotace/15-vyzva/
https://opzp.cz/dotace/16-vyzva/
https://opzp.cz/dotace/18-vyzva/

(tz-mžp)


 

Do ČR dorazily upravené vakcíny na nové varianty koronaviru

Do České republiky dorazila adaptovaná vakcína Comirnaty Original/Omicron BA.1. V rámci rychlejšího zpřístupnění byla napřímo rozdělena do některých očkovacích míst po celé ČR. Tato očkovací místa mohou začít adaptovanou vakcínu aplikovat v tzv. režimu bez registrace.

Další očkovací místa si mohou vakcínu objednat přímo u distributora a po jejím závozu ihned aplikovat. Pro tento typ vakcíny bude centrální registrace spuštěna v následujících dnech.

Registraci lze provést standartně na rozcestníku https://crs.uzis.cz/. Předpokládaný termín spuštění registrací je od pondělí 12. září 2022, avšak některá očkovací místa mohou zahájit očkování dříve. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje kontrolovat dostupnost u konkrétního očkovacího místa.

Evropská komise vydala rozhodnutí o registraci vakcín Comirnaty Original/Omicron BA.1 pouze pro podání jako posilující dávky pro osoby od 12 let.

(tz-mz)


 

Dodavatel nemůže změnit ceníkový produkt na spotový jednostranným oznámením

Řada dodavatelů energií se snaží převést zákazníky z běžných ceníkových či fixovaných produktů na tzv. spotové ceny. Způsob stanovení ceny přitom často mění jednostranným oznámením, podobně jako by šlo o prostou úpravu ceníku. Takový postup může být v rozporu se zákonem.

Energetický regulační úřad (ERÚ) před spotovými produkty opakovaně varuje. Ačkoliv zákon takové produkty přímo nezakazuje, pro spotřebitele představují velké riziko. Spotové produkty totiž nemají pevný ceník. Ceny dodávky se u nich určují podle vzorce, který bezprostředně odráží ceny na burze. A burzovní ceny v současnosti rychle rostou.

„Pokud se na ERÚ dovolá spotřebitel a stěžuje si na násobné zvyšování záloh, typicky za tím stojí právě spotový produkt. Ty se dnes těší oblibě zvlášť u menších dodavatelů, kteří nemají dostatečné finanční rezervy a riziko cenových výkyvů přenášejí na zákazníky,“ upozorňuje Ladislav Havel, člen Rady ERÚ.

Někteří spotřebitelé na podobnou nabídku přistoupili dobrovolně, ať už podepsali novou smlouvu nebo dodatek ke smlouvě stávající. V současnosti se však množí případy, kdy se dodavatelé snaží odběratele převést na spotové produkty pouze na základě oznámení. Takové oznámení se přitom často tváří, jako by šlo o změnu ceny nebo drobnou úpravu smluvních podmínek, v souladu se zákonem i s původní smlouvou. Typickým argumentem dodavatelů bývá mimořádná situace na trhu s energiemi. Tento postup však může být, a ve většině případů také bývá, v rozporu se zákonem, který vymezuje situace, kdy může dodavatel smlouvu jednostranně změnit.

„Vše je otázkou původní smlouvy, zda takto výraznou změnu dodavateli výslovně umožňuje. Tady už totiž nejde jen o možnou jednostrannou změnu, kterou připouští zákon a upravuje náležitosti oznámení. Zjednodušeně by se dalo říct, že dodavatel nabízí smlouvu úplně novou, a to nemůže udělat jen tak. Se spotřebitelem se musí dohodnout a získat jeho souhlas. V opačném případě půjde o změnu neúčinnou,“ vysvětluje Markéta zemanová, členka Rady ERÚ, a dodává: „Smlouvy se musí plnit. Budeme-li řešit následné spory mezi dodavateli a spotřebiteli, budeme se držet této zásady vyplývající z občanského zákoníku.“

Pokud je zákazníkovi takováto změna pouze (jednostranně) oznámena a původní smlouva takový postup výslovně neumožňuje, musí se proti ní ohradit a sdělit dodavateli, že ji považuje za neúčinnou.

ERÚ ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje úpravu energetického zákona, která zpřísní podmínky, za kterých dodavatelé mohou spotové produkty nabízet. V první řadě by spotřebitelé měli získat možnost podobné produkty kdykoliv vypovědět bez sankce, i kdyby šlo o smlouvy na dobu určitou. Úřad také navrhuje přísnější pravidla pro výpočet záloh, tak aby se počítaly zpětně, z již známých cen, nikoliv podle odhadů budoucího vývoje.

„Pokud nabídkami spotových produktů někteří dodavatelé přenáší své obchodní riziko na spotřebitele, zamezil by náš návrh přinejmenším tomu, aby takové firmy případným neúměrným navyšováním záloh ještě pokrývaly riziko nedostatečného cash flow. I když ERÚ vnímá tíživou situaci také na straně dodavatelů, nelze ji řešit na úkor spotřebitelů, kteří jsou z principu slabší smluvní stranou,“ říká Ladislav Havel.

(tz-erú)


 

Maloobchodní tržby klesly třetí měsíc v řadě

Meziročně se tržby v maloobchodě v červenci snížily reálně o 7,2 %, meziměsíčně klesly o 0,6 %.

„Pokles maloobchodních tržeb se v červenci oproti předchozím dvěma měsícům mírně prohloubil. Na jejich poklesu, podporovaném růstem cen, se podílel nižší prodej pohonných hmot, nepotravinářského zboží i potravin,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

„Vyšší zájem než loni měli spotřebitelé pouze o farmaceutické a zdravotnické zboží, v ostatních typech  prodejen se tržby snížily. Internetové obchody zaznamenaly sedmý měsíc v řadě pokles prodeje,“ dodává Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Další podrobnosti včetně audio nahrávek citací naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-cervenec-2022

(tz-čsú)


 

7. září – Výběr z médií: zákon ohledně marihuany, nezájem o volební komise a unikátní prototyp kontroluje koleje

V českém tisku se ve středu dočtete, že se chystá zákon na legalizaci marihuany, píše Mf Dnes. Lidé kvůli malým odměnám nechtějí do volebních komisí, informuje Právo. A tramvajové koleje kontroluje na severu Čech unikátní prototyp, téma Deníku. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Další problém pro děti a rodiče. Lékový ústav zakázal šarži nedostatkového Nurofenu

Pro rodiče, kteří shánějí dětem čípky, sirupy či tablety Nurofenu, je to další potíž. Lékový ústav nařídil okamžité stažení jedné šarže sirupů s jahodovou příchutí. Opatření přichází v době, kdy sehnat jakýkoli Nurofen je kvůli výpadkům v distribuci téměř nemožné.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výuka dopravní výchovy může být zábavná

Praha 6. září (PROTEXT) – Přípravu výuky dopravní výchovy usnadní semináře, které pro pedagogy mateřských a základních škol pořádá Tým silniční bezpečnosti. Mimo informací týkajících se aktuální legislativy silničních pravidel si z workshopu odnášejí nejnovější materiály pro výuku dopravně bezpečnostních témat. Získávají tak zásobu podkladů, které hodiny dopravní výchovy oživí a probudí žáky k aktivitě. Semináře jsou akreditované MŠMT, bezplatné, probíhají po celé České republice a zájemci o podzimní termíny se mohou stále registrovat.

„Na seminářích se pedagogů ptáme, kdy se naposledy učili pravidla silničního provozu. Většinou to bývá v době, kdy usilovali o řidičský průkaz. K novelám ale dochází poměrně často, a tak některé změny někdy ani nezaznamenají. Pro mnohé je například novinkou, že jezdec na koloběžce není v provozu chodcem, tak jako byl v publikacích uváděn dříve, ale cyklistou,“ říká Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti, která semináře vede.

Moderní materiály, které odpovídají evropským trendům, jsou rozděleny podle náročnosti, a to pro nejmenší děti z mateřských škol, dále pro žáky prvních stupňů a žáky druhých stupňů základních škol. Obsahují množství ilustrací, herních plánů, komiksů, kvízů a úloh napříč různými předměty. Učitele navedou, jak dopravní výchovu vyučovat i v jiných předmětech, než jen v prvouce nebo tělocviku. Témata a základy silničních pravidel pak mohou snadněji zařadit do vyučovacích hodin českého jazyka, matematiky, fyziky, výtvarné výchovy i chemie. „Pedagogové jsou na seminářích velmi aktivní, podobně jako děti v hodinách. Přesvědčují se, že výuky dopravní výchovy není potřeba se nijak obávat. Nad tématem přemýšlejí, navzájem se inspirují, mají výborné nápady a myšlenky. A pokud je přenesou do vyučovacích hodin, dopravní výchova žáky jistě nadchne, což je správný start k tomu, aby z nich byli zodpovědní účastníci silničního provozu a budoucí řidiči,“ dodává Novotná.

Semináře probíhají v rámci celorepublikového projektu Markétina dopravní výchova. Jsou akreditovány Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Po absolvovaném školení získá každý účastník certifikát. Přihlašovací formulář je zveřejněn na webu https://www.dopravnivychova.cz/seminare-pro-pedagogy.

Posláním projektu Markétina dopravní výchova je vytvářet prostředí k efektivní výchově a vzdělávání dětí i dospělých v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Touto cestou bychom se rádi podíleli na podporování snižování dopravní nehodovosti, a především množství zranění (i smrtelných) na silnicích. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.


 

Křest nové knihy o podnikatelském rodu LANNA

Praha 6. září (PROTEXT) – Monumentální dílo a historie tří generací česko‐rakouské rodiny a firmy Lanna se vrací do centra pozornosti v kolektivní monografii “Lanna et Lanna: Rodina a podnikání” vydávané společně Historickým ústavem AV ČR a nakladatelstvím NEBE.

Inspirativní příběh výjimečného rodu podnikatelů a vícerozměrný pohled na rozvoj průmyslu, společnosti, architektury a umění v Čechách a habsburské monarchii doprovází na 344 stranách přes 240 historických i současných fotografií, dobových reprodukcí a dokumentů, mnohdy dosud nepublikovaných.

Křest knihy s jejími autory, partnery a akreditovanými hosty se uskuteční v Lannově vile v Praze 6 – Bubenči 7. září 2022 od 18.30 hod. Součástí události bude uvedení nového webového portálu Lanna.

Publikace sleduje cestu rodiny z rakouské Solné komory do jihočeských Budějovic a do Prahy, stejně jako zkoumá její vzestup z řemeslnicko‐obchodních vrstev mezi novou velkopodnikatelskou elitu ve středoevropském prostoru. Zahrnuje 26 studií z hospodářských a sociálních dějin, dějin umění, architektury, dopravy, techniky, i ze sféry péče o kulturní a technické dědictví. Základem pro tvorbu knihy Lanna et Lanna se stala stejnojmenná mezinárodní vědecká konference pořádaná Historickým ústavem AV ČR a agenturou NEBE ve vile Lanna v pražské Bubenči od 1. do 3. 6. 2021 jako součást mezinárodního edukačního a výstavního projektu Lanna – evropské kulturní cesty.

Celé století uplynulo od založení rodinného podniku roku 1828, který převzal obchod solí a dřevem na řece Vltavě a v Budějovicích stavěl dřevěné lodě, přes budování průmyslových podniků na Kladensku Adalbertem Lannou starším (1805–1866), pokračoval výstavbou základní železniční a říční dopravní sítě v Čechách, v Horním a Dolním Rakousku Adalbertem Lannou mladším (1836–1909) až do úmrtí posledního mužského potomka rodu JUDr. Adalberta Lanny nejmladšího (1867–1922). Kniha v pestré kompozici z různých úhlů mezioborového studia rekonstruuje historii rodinné firmy a vznik jejího díla herkulovských rozměrů z 19. a počátku 20. století. Zvláštní pozornosti se dostalo ztvárnění rodinných sídel v Praze, Gmundenu nebo pražské nekropoli na Olšanských hřbitovech včetně symboliky motivů jejich výzdoby, a vůbec poprvé, i jejich osudům v dalších obdobích.

Bibliografický záznam: Milan Hlavačka a Jiří Kopáček (ed.). LANNA et LANNA: rodina a podnikání. Praha: Historický ústav Akademie věd České republiky; České Budějovice: Nebe s.r.o., 2022, 344 s. ISBN 978‐80‐7286‐399‐0 (Historický ústav Akademie věd České republiky) a ISBN 978‐80‐906008‐1‐2 (NEBE s.r.o.)


 

Byty v rodinných domech mají méně místností, ale jsou energeticky úspornější

Průměrné investiční náklady na byty ve zděných rodinných domech od roku 2011 vzrostly o 0,8 milionu korun. Zatímco užitková plocha těchto bytů zůstala prakticky stejná, počet místností naopak o jednu klesl na dispozici 4+1.

„Zatímco v prvním čtvrtletí se zdálo, že dokončování rodinných domů se podařilo po nepřesvědčivých výsledcích z loňského roku nastartovat a bytové domy stagnovaly, situace ve druhém čtvrtletí byla opačná. Počet dokončených bytů rostl díky kategorii bytových domů, ale dokončování rodinných domů vázlo také z důvodu růstu cen materiálů a nedostatku stavebních kapacit,“ upozorňuje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Bytová výstavba rodinných domů je koncentrovaná v rámci Česka do specifických oblastí. Obvykle se staví kolem větších měst s kvalitní infrastrukturou a dostatkem pracovních příležitostí. Z hlediska absolutních čísel se nejvíce bytů v rodinných domech (RD) postavilo v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi, v těsném závěsu jsou Praha a Černošice.

„Většinu výstavby rodinných domů tvoří domy zděné, v roce 2021 se jich postavilo skoro 16 tisíc.V porovnání s rokem 2011 se nejčastější bytová dispozice zmenšila o jednu místnost na 4+1, zatímco obytná a užitková plocha se prakticky nezměnila. To znamená, že se staví byty sice s menší dispozicí, ale zato s většími místnostmi,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Celá tisková zpráva, včetně audionahrávek citací a prezentace z dnešní tiskové konference, je k dispozici na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/byty-v-rodinnych-domech-maji-mene-mistnosti-ale-jsou-energeticky-uspornejsi

(tz-čsú)


 

Staňte se součástí Penny rodiny

PENNY Česká republika má aktuálně více než 400 prodejen po celé zemi a do konce roku plánuje otevřít dalších 6 nových prodejen. S bezmála 7 000 zaměstnanci tak patří k jedněm z nejvýznamnějších zaměstnavatelů u nás. Převážná většina z nich pracuje na prodejnách, další stovky zaměstnanců pak pracují v 5 logistických centrech a na samotné centrále společnosti v Praze Radonicích.

V současné době PENNY posiluje svůj tým, nejen v prodejní oblasti, ale i na manažerských pozicích. I proto v září pořádá hned dva náborové dny, a to 7. a 14. září v Praze.

V rámci těchto náborových dnů se zájemci o práci mohou setkat se svými budoucími kolegy, dozvědět se, co PENNY nabízí, co je v případě nástupu čeká, a jaké pozice jsou aktuálně k dispozici. V případě zájmu, pak mohou prakticky okamžitě získat novou práci.

„Hledáme hlavně pokladní, ale také lidi na vedoucí pozice na prodejnách,“ vyjmenovává aktuálně vyhledávané pozice Martina Brédová, recruitment a development manager z personálního oddělení PENNY, a dodává, na co vše se mohou budoucí zaměstnanci těšit: „Nezastíráme, že práce na prodejnách je těžká práce. Na druhou stranu jedním z největších benefitů je to, že jsme doslova po celé zemi, takže do práce to má každý blízko, a vždy se jedná o malý, až rodinný, kolektiv. Vnímáme, že v dnešní době se lidé právě o to, s kým budou pracovat, zajímají na prvním místě. V PENNY pak máme řadu benefitů, ať už je to 5 týdnů dovolené, stravenky, bonusový systém cafeterie, vzdělávací programy, a také možnost profesního růstu. Nikoho ovšem nenutíme dělat kariéru. Je na každém, kým chce být.“

Základní mzdy zaměstnanců PENNY navyšovalo za posledních 5 let již osmkrát. K tomu zaměstnanci dostávají další příplatky, za víkendy, svátky, délku zaměstnání, a tak dále. „Pokud jde o mzdy, jsme vždy transparentní a zakládáme si na férových mzdách podle odvedené práce. Každý navíc od začátku ví, do čeho jde, a co za to dostane,“ dodává Martina Brédová.

Náborové dny PENNY se tentokrát budou konat ve středu 7. září v Kulturním domě Ládví na Praze 8 a 14. září v Konferenčním centru City Pankrác na Praze 4, vždy od 9 do 18 hodin.

(tz-penny)


 

Stavební produkce klesla

Stavební produkce v červenci reálně meziročně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 2,9 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,2 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení klesla o 61,0 %. Meziročně bylo zahájeno o 28,6 % bytů méně. Dokončeno bylo o 6,0 % bytů méně.

„Stavební produkce v červenci po 15 měsících meziročně klesla, když se k nevýrazným výkonům v inženýrském stavitelství přidaly také pozemní stavby. S ohledem na poměrně nízkou základnu to není zcela uspokojivý výsledek. Také meziměsíčně jsme zaznamenali pokles v obou segmentech,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

„Orientační hodnota klesla vlivem nové výstavby inženýrských staveb, kde loni v červenci vzrostla více než trojnásobně zásluhou vydání stavebního povolení na výstavbu metra trasy D. Po odečtení miliardových staveb se jedná o desetinový pokles,“ vysvětluje Drahomíra Dušková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-cervenec-2022¨

(tz-čsú)


 

Schodek bilance se meziročně prohloubil

Podle předběžných údajů skončila v červenci bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 22,8 mld. Kč, který byl meziročně o 12,4 mld. Kč větší.

„V lednu až červenci 2022 vykázala obchodní bilance schodek 100,1 mld. Kč, zatímco ve stejném období roku 2021 skončila přebytkem 64,5 mld. Kč. Od začátku roku vzrostl meziročně vývoz o 9,7 % a dovoz o 17,3 %. Nepříznivý výsledek je stále ovlivněn pokračujícím negativním vývojem na trzích s fosilními palivy,“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-cervenec-2022

(tz-čsú)


 

Stagnace průmyslové produkce pokračovala

Průmyslová produkce v červenci meziročně reálně vzrostla o 0,8 %. Meziměsíčně byla nižší o 0,3 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 2,2 %.

„Červencové výsledky průmyslu potvrdily zpomalení z předchozích měsíců, tentokrát podpořené čerpáním celozávodních dovolených,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

„Situace ve výrobě motorových vozidel se oproti minulému roku zlepšila. Podobně jako v červnu však řada odvětví, která dříve pomáhala udržet celkovou průmyslovou produkci v růstu, nyní zaznamenala pokles,“ dodává Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-cervenec-2022

(tz-čsú)


 

ČOI zakázala na trhu další nebezpečné magnetické kuličky

(Praha, 6. září 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu jsou další magnetické kuličky, které představují pro děti zdravotní riziko. Jedná se o magnetické kuličky 216 kusů, 5 mm, zelené barvy, model 00009035.

 Laboratorní zkoušky prokázaly, že jsou i u této hračky několikanásobně překročeny hodnoty indexu magnetického toku.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

6. září – Výběr z médií: obce hrozí zavíráním škol, děti utrácí na TikToku i kliky bez bakterií

V českém tisku se v úterý dočtete, že obce hrozí kvůli vysokým cenám energií zavíráním škol. Samosprávy požadují po vládě pomoc – a to například ve formě finančních kompenzací. Píše to deník E15. Tvůrci na sociální síti TikTok podle Lidových novin navádějí děti k utrácení peněz ve svůj prospěch. V živých vysíláních často nezletilé sledující vyzývají k posílání příspěvků. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Regulace teplot ve vnitřních prostorách – stanovení pravidel s obtížnou kontrolou a vymahatelností

Ministerstvo průmyslu a obchodu, v kontextu se snahou Evropské komise (EK) snížit spotřebu plynu v evropských zemích o 15 procent, vytvořilo návrh vyhlášky, která má snížit celkovou spotřebu zemního plynu v případě výpadku dodávek plynu z Ruska. Jaká pravidla ministerstvo navrhuje a jak bude možné kontrolovat jejich dodržování, případně postihovat jejich porušování?

Nařízení EK má zavést mechanismus „unijního stavu pohotovosti“, jehož aktivace by znamenala, že členské státy mají povinnost snížit poptávku po plynu. „Dle navrhovaného znění vyhlášky by omezení platila již při „předcházení stavu nouze“, tedy za běžného fungování, mimo stav nouze v teplárenství,“ uvedla ředitelka dTestu Eduarda Hekšová.

Vyhláška má základ v zákoně o hospodaření energií, který stanoví, že vlastníci, stavebníci a společenství vlastníků jednotek mají povinnost řídit se pravidly pro vytápění a dodávky teplé vody. Hlavní změna v nové vyhlášce spočívá ve snížení požadovaných průměrných vnitřních teplot, např. z 20 na 18 °C u obývacích místností. Vyhláška v dosavadním znění také umožňovala dohodnout se mezi obyvateli bytu, případně vlastníky či nájemníky, na vytápění na vyšší průměrné teploty, než stanoví vyhláška. Tato možnost je však v návrhu nové vyhlášky odstraněna. Není ale pravdou, že by např. pro obývací místnosti bylo maximum vnitřní teploty výše uvedených 18 °C. Tato hodnota se může navýšit o 1-3 °C (zejména podle počtu venkovních stěn místnosti). Takto navýšená hodnota, např. 19 °C pro obývací pokoj s jednou venkovní stěnou, se pro výpočet horního limitu průměrné vnitřní teploty dále navýší o 1 °C. Horní limit pro průměrnou vnitřní teplotu obývací místnosti s jednou venkovní stěnou je tedy 20 °C. Obývací místnost s jednou venkovní stěnou by tedy měla být vytápěna na průměrnou teplotu v rozmezí 19 až 20 °C. Kromě limitů stanoví vyhláška i zákaz zahájit topnou sezónu mimo 1. září až 31. květen s výjimkou poklesu teploty pod 13 °C dva dny po sobě bez vyhlídky oteplení.

Na soustavy s více jak 80% podílem obnovitelných zdrojů energie se povinnosti nevztahují. V samotném zákoně je také stanoveno, že se povinnost dodržovat tato pravidla nevztahuje ani na rodinné domy a stavby pro rodinnou rekreaci.

Vymáhání nastavených limitů

Zákon o hospodaření energií nestanoví zvláštní kontrolní postup pro vyhláškou stanovená pravidla pro vytápění. Sice jsou stanoveny některé kontrolní postupy, ale ty se podle názoru dTestu týkají např. samotných systémů vytápění, nikoliv vnitřních teplot místností. „Problém s kontrolou teplot v soukromých obytných prostorách by mohl nastat kvůli tomu, že kontrolující osoba není v obecném režimu oprávněna vstoupit do obydlí,“ upřesňuje Eduarda Hekšová s tím, že existují zákonné výjimky (povinnost umožnit přístup k odečtu měřičů podle energetického zákona), zejména pak výjimky u obydlí užívaného pro podnikání (kontrola ze strany živnostenského úřadu či České obchodní inspekce). Bez změny zákona by tak podle dTestu nebylo možné provádět kontroly teplot u běžného obydlí. Naopak v administrativních a jiných budovách, jako jsou školy a nemocnice, by kontrola dodržování pravidel vytápění neměla teoreticky působit potíže.

V kontextu navrhované regulace teplot a její kontroly je možné připomenout v minulosti zpochybňovanou možnost kontroly domácích spalovacích kotlů. V roce 2017 se totiž Ústavní soud zabýval právem vstupu kontrolující osoby do obydlí, kde se nachází spalovací kotel, a ústavností této úpravy ve vztahu k nedotknutelnosti obydlí. Vzhledem k dobře nastavenému systému upozornění a následné kontroly ve spojení s ochranou práv a svobod dotčených osob Ústavní soud shledal kontrolní postup v souladu s ústavním pořádkem.

Jaké by v případě porušení pravidel hrozily sankce?

Podle zákona je porušení pravidel pro vytápění přestupkem a povinnost řídit se pravidly má stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek. „Zajímavé tedy je, že z dikce zákona nevyplývá odpovědnost za přestupek u jednotlivých vlastníků jednotek ani u nájemců bytů či domů, kteří mají však na dodržování teplotních limitů hlavní, ne-li jediný, vliv,“ uvažuje Eduarda Hekšová. „Domníváme se, že dostatečně odrazujícím účinkem bude každopádně působit zejména vysoká cena vytápění. Jinými slovy i bez důsledné kontroly a vymáhání limitů teplot se většina domácností přizpůsobí a v důsledku situace na trhu se zemním plynem sníží svoji spotřebu,“ uzavírá ředitelka dTestu.

dTest


 

ČOI zakázala na trhu nebezpečné magnetické kuličky

(Praha, 5. září 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je výrobek, který představuje pro děti zdravotní riziko. Jedná se o černé magnetické kuličky 216 kusů, 5mm, model 00009033. 

Laboratorní zkoušky prokázaly, že jsou u této hračky několikanásobně překročeny hodnoty indexu magnetického toku.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Průměrná mzda klesla reálně o 9,8 %

Ve 2. čtvrtletí 2022 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 4,4 %, reálně klesla o 9,8 %. Medián mezd činil 34 111 Kč.

„Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců vzrostla sice ve 2. čtvrtletí 2022 o 4,4 % oproti stejnému období minulého roku, po započtení vlivu inflace však reálně klesla, a to již potřetí za sebou, tentokrát o 9,8 %,“ komentuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Další podrobnosti  naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-2-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

5. září – Výběr z médií: novostavby se odklánějí od plynu, podvodné weby v Česku a sezona burčáku

V českém tisku se v pondělí dočtete, že novostavby se odklánějí od plynu, píšou Lidové noviny. Český internet zaplavily podle deníku Právo podvodné weby. A jak poznat kvalitní burčák? Téma Deníku. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Fenomenální úspěch Pivovaru Samson: nejlepší BOCK na světě

Pivovar Samson letos slaví na poli mezinárodních degustačních soutěží velkolepý úspěch! Pivo Samson BOCK bylo na londýnském klání World Beer Awards 2022 oceněno jako vůbec nejlepší ležák typu BOCK na světě. V Londýně vyhrála i další čtyři piva z produkce Pivovaru Samson, šesté ocenění si pak nejstarší českobudějovický pivovar veze ze sousedního Německa, konkrétně z mnichovské soutěže European Beer Star 2022. Pivovar Samson tak navazuje na úspěchy z předešlých let.

V Londýně již Pivovar Samson dobře znají z předešlých let, na mezinárodním klání totiž boduje od doby, kdy celá výrobní část prošla modernizací, a to již po šesté v řadě. Na své úspěchy z minulých ročníků navázala Samson ležák jedenáctka, Nachmelený ležák i Samson BOCK. Samson BOCK si navíc opět triumfoval a stejně jako před čtyřmi lety získal ocenění celosvětový titul World’s Best Lager Bock.

„Ocenění pro Samson BOCK si velice vážíme. Tento typ piva pochází původně z Německa, kde má velikou tradici a porazit německou konkurenci pro nás má obzvláště velikou váhu. Pivo typu BOCK se v našem pivovaru již dříve vařilo, inspiraci k naší receptuře jsme našli v 124 let staré knize, kterou naši předkové vydali u příležitosti tehdejšího výročí 100 let od založení našeho pivovaru. I tehdy mělo pivo veliký ohlas mezi tuzemskými i zahraničními zákazníky,“ říká generální ředitel Pivovaru Samson Daniel Dřevikovský.

V Anglii zazářil pivovar i s nejnovějším přírůstkem rodiny Samson, Pitem za studena chmeleným, které získalo bronzovou medaili v kategorii českých nealkoholických piv. Bronz si odnesl i ležák Samson v kategorii klasických českých ležáků, stříbrnou medaili pak Nachmelený ležák v kategorii nachmelený český ležák. Jako nejlepší český tmavý ležák v kategorii Country Winners byl oceněn Samson tmavý. Z bavorského Mnichova, který je doslova pivní metropolí, si Samson veze medaili bronzovou za svou světlou výčepní desítku.

„Máme radost, a to obrovskou. Jsem hrdý na práci všech našich zaměstnanců, kteří se každý den zasazují, aby se Budějčáci mohli těšit z toho, že naše pivo dělá opět slávu po světě tak jako v dobách našich předchůdců. Naši zaměstnanci svou práci dělají s láskou, a i to se zajisté odráží na kvalitě všech piv z naší produkce,“ doplňuje Dřevikovský.

World Beer Awards i European Beer Star jsou mezinárodně uznávané prestižní degustační soutěže, které vybírají ta nejlepší piva v nejrůznějších kategoriích. Patří k absolutní špičce pivních evropských klání. O výsledcích obou soutěží rozhoduje odborná porota, jejíž členové z celého světa jsou kapacitami ve svém oboru.

Téměř všechna vítězná piva si mohou obyvatelé Českých Budějovic nyní navíc vychutnat v nově otevřené letní pivovarské zahradě, která vyrostla přímo v areálu pivovaru. Zahrada svým stylem připomíná letní občanskou plovárnu z 30. let. K pivu si návštěvníci mohou dát tradiční české chuťovky jako například nakládaný hermelín, utopenec, párky či olomoucké tvarůžky, vybrané večery zde probíhají i hudební vystoupení.

Největším lákadlem je ale samozřejmě čerstvé pivo stáčené přímo z Pivovaru Samson. „Například nefiltr se ráno stočí do sudů a odpoledne se naráží. Chuti takového správně ošetřeného a čerstvého piva se máloco vyrovná,“ říká hlavní sládek Pivovaru Samson Radim Lavička. Právě nefiltr se nyní těší velké oblibě všech návštěvníků. S koncem léta a uzavřením pivovarské zahrady si budou moci nefiltrovaný Samson lidé nadále užít v restauraci Vatikán na českobudějovické Lannově třídě. Ta nově nabízí též piva z produkce Pivovaru Samson.

Pivovar Samson patří do společnosti AB InBev, která je největším světovým výrobcem piva. Mezi další značky tohoto koncernu patří například Stella Artois, Corona, Leffe či Beck´s. Samson je nejstarším českobudějovickým pivovarem, což hrdě zdůrazňuje i na svých nových etiketách. Stabilně vysokou kvalitu produkce Pivovaru Samson dokazují mnohá ocenění z prestižních degustačních soutěží. Čelní příčky ve svých kategoriích získává Samson nejen opakovaně v Londýně na World Beer Awards, ale ceny si dále přivezl z Austrálie (Australian International Beer Awards), Belgie (Brussels Beer Challenge) a soutěží Pivo České republiky či z degustací českých pivních znalců v rámci První pivní extraligy.

PROTEXT


 

Sprite se nově prodává pouze v čiré láhvi. Má širší využití v rámci recyklace

Oblíbený osvěžující nápoj Sprite se nově plní do čirých lahví. Původní zelená barva láhve je minulostí, Sprite se tak připojil k další značkám Coca-Cola, které se již v čirých lahvích prodávají – Coca-Cola, Coca-Cola Zero a Fanta.  Důvodem ke změně barvy lahve je skutečnost, že čiré lahve mají ve srovnání s barevnými lahvemi širší využití v rámci recyklace.

Osvěžující nealkoholický nápoj Sprite patří mezi pět nejpopulárnějších značek slazených nápojů ve světě. Jeho milovníci ho oceňují pro skvělou chuť limetky a citrónu. Až do nedávna byl nápoj spojen i se zelenou barvou lahve. Toto spojení už ale neplatí a zelenou barvu nahradila barva čirá, stejně jako je tomu u ostatních ikonických nápojů od společnosti Coca-Cola. Důvod této změny je zcela prozaický – zlepšení recyklovatelnosti obalu. „Tento krok je v souladu s naší dlouhodobou strategií World Without Waste. „Odebráním původní zelené barvy z plastového obalu zvyšujeme kvalitu recyklovatelného materiálu. Nové čiré lahve Sprite tak mají v rámci recyklace universálnější použití,“ vysvětluje Veronika Němcová, ředitelka vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Coca-Cola ČR/SR.

Další novinkou, kterou v průběhu letošního roku skupina Coca-Cola na českém trhu zavedla je kartonový držák plechovek tzv. Keelclip™, který plnohodnotně nahrazuje dosud používané plastové fólie. Funguje na jednoduchém principu skládacího mechanismu, pomocí kterého je možné uchytit 4 až 8 plechovek najednou. Snazší je i následná manipulace pro zákazníka, který může velmi snadno odejmout jednotlivé plechovky s nápojem z držáku. „Ročně tato inovace ušetří na českém a slovenském trhu až 35 tun plastů. Kartonový držák Keelclip™ v sobě spojuje řadu výhod, jedná se o ekologický, praktický, zcela recyklovatelný a bio rozložitelný obal,“ dodává Michal Dyttert, ředitel pro vnější vztahy a udržitelnost Coca-Cola HBC Česko a Slovensko. Keelclip bude fólii na nápojích v plechovkách nahrazovat postupně v průběhu tohoto roku. Původní balení se smršťovací fólií se postupně přestane vyrábět. V tomto novém kartónovém obalu mohli začít zákazníci nakupovat Coca-Colu a dále i multipacky  Coca-Cola Zero, Fanty, Sprite a Kinley průběžně od dubna letošního roku.

Přechod na tento udržitelný obal je dalším střípkem v mozaice ambiciózní environmentální strategie skupiny Coca-Cola “World Without Waste“. Její součástí je dosažení stoprocentní recyklovatelnosti svých nápojových obalů, což se na českém i evropském trhu společnosti Coca-Cola HBC již podařilo splnit. Do roku 2025 plánuje skupina Coca-Cola v zemích Evropské unie zvýšit poměr recyklovaného PETu ve svých lahvích až na 50 %. Do roku 2030 chce skupina vytřídit a zrecyklovat stejné množství nápojových obalů, jaké uvede na trh. Do roku 2040 plánuje mít skupina Coca-Cola uhlíkově neutrální podnikání v celém svém hodnotovém řetězci.

K dosažení svého cíle podnikne skupina Coca-Cola následující kroky:

  • do roku 2025 investuje 250 milionů EUR do aktivit, které povedou ke snížení emisí,
  • do roku 2040 dekarbonizuje výrobní procesy přechodem na 100 % obnovitelnou elektrickou energii a nízkouhlíkové zdroje energie prostřednictvím inovací v oblasti energetické účinnosti,
  • zvýší podíl rPET materiálů, přijetím bezobalových nebo opětovně použitelných řešení a sníží plasty v sekundárních obalech na minimálně 50 % v roce 2025
  • poskytne zákazníkům energeticky účinné a ekologické chladicí lednice s technologií SmartCool,
  • sníží emise z přírodních přísad, které používá do svých nápojů
  • implementuje program „Zelený vozový park“, aby byly podpořeny alternativy s nízkými nebo žádnými emisemi uhlíku.

PROTEXT


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře