Z PRVNÍ RUKY: 35. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 35. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Vimperk – místo, kde se protínají ulice Steinbrenerova, Inocencova a ulička Na Baště / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Studenti z devíti zemí EU zapojení do projektu Hra o klima pomáhali s revitalizací rašelinišť a mokřadů v Národním parku Šumava

V týdnu od 13. do 20. 8. 2022 se více než 60 mladých dobrovolníků, tzv. mladých ambasadorů, zapojených do evropského projektu Hra o klima zúčastnilo kempu zaměřeného na obnovu mokřadů v NP Šumava. Akci pořádala organizace Na mysli ve spolupráci s Hnutím DUHA a Správou Národního parku Šumava.

„V ČR zmizelo v důsledku odvodňování a meliorací téměř 1 milion hektarů mokřadů, což je rozlohou ekvivalentem čtrnácti Národních parků Šumava. Tímto zásahem jsme razantně omezili důležité ekosystémové služby, které nám mokřady přináší. Patří mezi ně uchovávání zásob vody v krajině, podpora malého vodního koloběhu, ochlazování krajiny skrze výpar nebo třeba ukládání uhlíku v rašeliništích. V dnešní době stále viditelnějších důsledků klimatické změny ale tyto funkce potřebujeme spíše podporovat,“ říká Lukáš Linhart ze Správy Národního parku Šumava. „Z tohoto důvodu je co nejrychlejší obnova mokřadů velice důležitá. V rámci našeho projektu Život pro mokřady máme za cíl revitalizaci 2 000 hektarů, nyní jsme s 800 hektary zhruba v polovině. Proto velmi vítáme zapojení dobrovolníků. Ti nám pomáhají s pracemi na místech, kam se nedostane technika, kterou jinak při revitalizacích také využíváme,“ dodává Lukáš Linhart.

Mladí dobrovolníci během týdne postavili 11 dřevěných hrázek na odvodňovacích kanálech v říční nivě Teplé Vltavy. Mezi další práce patřilo zasypávání kanálů a roznášení mulče na revitalizované nivní louky za účelem podpory návratu mokřadní vegetace a dočasného snížení výparu. Vysekané části louky zároveň pomáhají silně ohroženým tetřívkům obecným, kteří otevřené plochy na loukách využívají jako svá tokaniště.

Doprovodný program nabídl účastníkům kempu exkurze do cenných lokalit Národního parku a řadu zajímavých přednášek pod širým nebem. Mezi ty nejpopulárnější patřila prezentace o rysech na Šumavě a exkurze do vlčího výběhu v Srní. Během týdne účastníci také natáčeli videa, která sdíleli na svých sociálních sítích, aby tak pomohli šířit informace o obnově mokřadů, klimatických opatřeních a ochraně biodiverzity nejen mezi své vrstevníky.

(tz-oh)


 

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na obalu.

Výsledky kontroly prokázaly, že u žádného z hodnocených vzorků nedošlo ke klamání spotřebitelů ohledně obsahu kyseliny listové.

V rámci kontrolní akce inspektoři odebrali celkem 8 vzorků a laboratorní analýza v akreditované laboratoři prokázala u všech přítomnosti kyseliny listové v množství odpovídajícím hodnotě uvedené na obalu potraviny.

Přehled všech hodnocených vzorků, které byly součástí kontrolní akce, zveřejnila SZPI na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Doplňky stravy s kyselinou listovou jsou určeny pro široké spektrum spotřebitelů, mj. pro těhotné ženy.

(tz-szpi)


 

3. září – Výběr z médií: vysoké ceny energií škodí železnici, hrozí plíseň v bytech a čtyři moravské jeskyně

V českém tisku se v sobotu dočtete, že když budete v zimě málo topit, hrozí vám, že vám v bytě začnou plesnivět zdi. Server Zdopravy.cz upozorňuje, že současné ceny elektřiny ohrožují železniční dopravu a v sobotním Právu se píše o otevření čtyř běžně nedostupných jeskyní v Moravském krasu. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Počet stotisícových měst v Česku se snížil

Nejlidnatějším městem Česka byla ke konci roku 2021 s 1,28 milionem obyvatel Praha, naopak nejmenší populaci, pouhých 77 osob, měla krušnohorská Přebuz. Největší absolutní přírůstek obyvatel zaznamenalo loni hlavní město, k nejvyššímu úbytku pak došlo v Ostravě. Historická Olomouc jen těsně ztratila status stotisícové metropole.

Na konci loňského roku mělo Česko 608 měst, tj. obcí s působností městského úřadu nebo magistrátu. Nejkratší dobu se mezi ně řadí Štěpánov, který získal tento statut v roce 2020.

„Praha je městem s nejvyšším celkovým přírůstkem obyvatel, jen v roce 2021 v ní přibylo 15 993 osob,“ uvádí Jan Bílík z oddělení demografické statistiky ČSÚ. „Pokud bychom však přepočítali celkový přírůstek na počet obyvatel, pak největší vzestup vloni zaznamenalo město Přebuz. Zde šest nových obyvatel znamenalo v relativním vyjádření nárůst populace o téměř 8 %,“ dodává. K nejvyššímu celkovému úbytku obyvatel došlo v roce 2021 naopak v Ostravě (−2 474), ve vztahu k velikosti populace pak ve městě Janské Lázně (−3,6 %, absolutně úbytek 24 osob).

Další podrobnosti na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/pocet-stotisicovych-mest-v-cesku-se-snizil

(tz-čsú)


 

Země živitelka z pohledu ČOI – přes 85 % prodejců porušilo zákon

(České Budějovice, 2. září 2022) Česká obchodní inspekce Jihočeského kraje a Vysočiny uskutečnila mimořádnou kontrolní akci na výstavě Země živitelka 2022. Celkem provedla 14 kontrol, které byly zaměřené na stánkový prodej spotřebního zboží, občerstvení, včetně kontrol technických požadavků na  výrobky. Inspektoři zjistili porušení zákonů v 12 případech.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

MŽP oceňuje šetrné nakládání s vodou. Příkladné české firmy mohou získat značku Odpovědné hospodaření s vodou

Recyklace vody, technologie bez vody, využívání srážkových a šedých vod, optimalizace výrobních procesů, realizace zelených střech u provozoven, ekologicky šetrná likvidace odpadních vod s obsahem nebezpečných látek – to jsou jedny z důležitých témat Ministerstva životního prostředí, které prosazuje v oblasti adaptace na změnu klimatu. Příkladné firmy proto ocení novou značkou – Odpovědné hospodaření s vodou.

„Průmysl patří k největším odběratelům povrchových a podzemních vod a společně se zemědělstvím patří do rizikové skupiny mnohdy významně dotčené projevy změny klimatu. Podniky by si měly tyto skutečnosti uvědomit a na měnící se klima se „adaptovat“, např. cíleně snižovat svou závislost na rizikovém vodním zdroji či omezovat dopady své činnosti na vodní hospodářství. Ty z tohoto pohledu úspěšné mohou od Ministerstva životního prostředí získat značku Odpovědného hospodaření s vodou,“ vysvětluje hlavní důvod vzniku programu Odpovědné hospodaření s vodou ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Tato nová osvětová a motivační aktivita MŽP vznikla v úzké spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Hodnocení Odpovědného hospodaření s vodou (OHV) pokrývá 11 prioritních oblastí v boji se suchem, které zároveň pomohou rozkrýt slabé i silné stránky podniku v oblasti vodního hospodářství.
Zisk prestižní značky OHV udělované ministryní životního prostředí znamená pro podnik nejen potenciál marketingové sebeprezentace, ale realizací vhodných opatření jako např. omezení spotřeby vody může podnik dojít k reálným ekonomickým úsporám.

Dnešním dnem se program OHV otevírá pro veškeré podniky, jejichž převažující ekonomická činnost spadá do kategorie C (Zpracovatelský průmysl) CZ-NACE. Zároveň s tím byly aktualizovány podmínky programu. Detaily o programu jsou popsány v pravidlech programu OHV a v metodice pro hodnocení OHV, které jsou dostupné zde. Přijímání žádostí o značku OHV je průběžné.

Získáním značky OHV společnost deklaruje, že s vodou hospodaří udržitelným a environmentálně šetrným způsobem.

Značku OHV lze též využít pro doložení udržitelnosti dotace Ministerstva průmyslu a obchodu přidělené v rámci výzvy II programu podpory PORADENSTVÍ – Poradenské služby pro MSP (malé a střední podniky) na tzv. vodní audit.

Značka OHV má nadto vazbu také na rozhodování tzv. suchých komisí v době sucha. Při stanovení míry omezení povoleného nakládání s vodami komise zohlední i způsob hospodaření s vodou v rámci podniku. K prokázání „efektivního nakládání s vodou“ může podnik využít mj. právě také značku OHV.

(tzmžp)


 

Od začátku roku 2023 bude nově k důchodům náležet výchovné ve výši 500 korun měsíčně

Česká správa sociálního zabezpečení bude od ledna 2023 zvyšovat starobní důchody o 500 Kč za každé vychované dítě. Nárok na výchovné bude mít vždy jen jeden z rodičů, který o dítě pečoval v největším rozsahu. Ženám, které už starobní důchod pobírají, bude výchovné náležet automaticky. Výchovné může získat i muž, pokud o dítě pečoval ve větším rozsahu, ale jen na základě podané žádosti.

Ženy, které již starobní důchod pobírají, a kterým byl důchodový věk snížen s ohledem na výchovu dítěte/dětí, obdrží výchovné automaticky. Informaci o zvýšení starobního důchodu tyto ženy obdrží formou valorizačního oznámení, které bude ČSSZ rozesílat na přelomu roku. Poživatelky starobních důchodů proto nemusí být ohledně výchovného nijak aktivní, jelikož ČSSZ bude při zvyšování jejich starobních důchodů vycházet z údajů o počtu vychovaných dětí, které má ve své evidenci.

ČSSZ současně ženám doporučuje o zvýšení jejich starobního důchodu požádat pouze v případě, že jim důchod nebude od ledna 2023 automatizovaně zvýšen o výchovné za děti, o které pečovaly.

V případech automatizovaného zvýšení starobního důchodu o výchovné může dojít k situaci, že se později prokáže, že se o dítě staral ve větší míře někdo jiný. V takovém případě bude výchovné odebráno a starobní důchod opětovně snížen na původní výši.

Muži, kteří pobírají starobní důchod, musí o zvýšení důchodu za výchovu dítěte vždy požádat.  Nárok na výchovné jim vznikne, pokud prokáží, že o dítě pečovali v největším rozsahu. Žádost
a čestné prohlášení, kterým se výchova dítěte prokazuje, je nutno podat na předepsaném tiskopisu nejdříve od 1. 9. 2022 a nejpozději do konce roku 2024. Tiskopis ČSSZ je k dispozici na ePortále ČSSZ: https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/tiskopisy/zzsdvd.

Budoucí poživatelé starobního důchodu budou svou žádost o zvýšení starobního důchodu za vychované dítě podávat současně s žádostí o přiznání starobního důchodu. Pracovník OSSZ, se kterým bude žádost o starobní důchod sepisována, na možnost podání této žádosti sám upozorní, tj. aktivně se dotáže, zda si žadatel přeje též podat žádost o výchovné.

Podrobnější informace o zvýšení starobního důchodu za vychované děti jsou zveřejněny na webových stránkách ČSSZ https://www.cssz.cz/web/cz/starobni-duchod-podrobne

(tz-čssz)


 

2. září – Výběr z médií: proplácení energií na home office, chystané změny v dopravě a penzijního spoření

V českém tisku se v pátek dočtete, že některé firmy kritizují příspěvek na proplácení energií, píše deník E15. Ministerstvo dopravy chystá změny pravidel v dopravě, informuje Mf Dnes. A vláda podle Lidových novin plánuje změnu ve státním příspěvku na penzijní spoření. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Nejvíce českého chřestu prodal Lidl

Letošní ocenění za největší množství prodaného českého chřestu putuje do Lidlu. V průběhu jara si zákazníci z jeho prodejen odnesli více než 60 tun „bílého zlata“ pocházejícího od společnosti Český chřest z farmy Hostín u Vojkovic. Společnost Lidl dnes v prostorách Národního zemědělského muzea ocenil ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Nedílnou součástí firemní strategie společnosti Lidl je dlouhodobá podpora tuzemských dodavatelů. V nabídce je jejich práce zastoupena především v podobě čerstvých potravin jako je maso, mléčné výrobky a pečivo, ale také celou řadou trvanlivých potravin, nápojů a samozřejmě také ovocem a zeleninou. O fungující spolupráci svědčí spokojení zákazníci, nejnověji také ocenění Lidlu coby nejlepšího prodejce českého chřestu. V sezoně, která začíná počátkem května a trvá do druhé poloviny června, najdou zákazníci v prodejnách Lidl chřest bílý i zelený ve svazcích po 500 g.

Ocenění Lidlu předal ministr zemědělství Zdeněk Nekula v Národním zemědělském muzeu. „Velice si toho vážíme, ocenění je výsledkem naší dlouholeté a profesionální spolupráce s tuzemskými dodavateli. Právě díky nim můžeme našim zákazníkům nabízet zboží té nejvyšší kvality za výhodné ceny. Spolupráci s domácími výrobci chceme proto i nadále prohlubovat,“ hodnotí Michal Farník, jednatel společnosti Lidl odpovědný za nákup.

Dlouhodobá podpora lokálních výrobců potravin se promítá i do tematických nabídek. V roce 2020 se v akci s podtitulem Ochutnejte to nejlepší z regionů poprvé představili regionální dodavatelé s nabídkou lokálních výrobků. V loňském roce do řad privátních značek Lidlu přibyla novinka v podobě výrobků Náš kraj, které se vyznačují vysokou kvalitou a pocházejí od tuzemských dodavatelů. O privátní značky od českých dodavatelů je přitom zájem i v zahraničí. Svědčí o tom výsledky jejich vývozu v roce 2021. Loňský rok se stal z hlediska finančního objemu rekordním a celková částka přesáhla hodnotu 11,2 miliard korun. Společně s Lidlem své výrobky vyvezlo 190 tuzemských dodavatelů celkem do 29 zemí Evropy a USA.

(tz-lidl)


 

VZP ČR zpřístupnila léčbu cystické fibrózy pro další dětské pacienty. Inovativní léčivý přípravek Kaftrio bude dostupný dětem od šesti let

Podpisem společného stanoviska VZP ČR a Pracovní skupina pro cystickou fibrózu ČLS JEP obě strany podpořily úhradu léku Kaftrio pro skupinu dětských pacientů trpících tímto vzácným geneticky podmíněným onemocněním. Nárok na něj budou mít pacienti od šesti let věku, kteří splní indikační kritéria formulovaná odbornou společností. Dosud byl přípravek hrazen pouze starším 12 let, věková hranice úhrady léku byla nyní snížena na základě nejnovějších vědeckých poznatků.

„Jsem rád, že jsme se s odbornou společností dohodli na společném postupu, který dává v nadcházejícím roce naději 43 pacientům v daném věkovém rozpětí na lepší péči a tím i lepší život. Projeví se to například snížením počtu nutných hospitalizací, odpadnou jim opakované a časté návštěvy v ordinacích specialistů i u praktika. Děti se budou moci zapojit do školních i mimoškolních aktivit, které jim dosud byly kvůli diagnóze odpírány,“ říká Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči.

Mezi léčivými přípravky cystické fibrózy, které jsou dnes na trhu, má Kaftrio jednoznačně nejlepší výsledky co do účinnosti léčby, zvyšuje kvalitu a prodlužuje věk dožití pacientů s cystickou fibrózou. Pacienti musí pro indikaci léčby Kaftriem splnit alespoň jedno ze dvou stanovených kritérií. Buď mají alespoň jednu mutaci F508del v genu pro transmembránový regulátor vodivosti (CFTR), nebo mají genotyp F508 del/F508del, ale stávající terapie nedokáže zabránit progresi základního onemocnění.

„Podpis dohody, která v souladu s nejnovějšími evropskými indikačními kritérii posouvá věkovou hranici už k 6 letům věku, je příslibem pro naše dětské pacienty s cystickou fibrózou na kvalitnější život i efektivnější způsob léčby. Oceňuji proto přístup VZP ČR a jsem rád, že se nám díky vstřícné komunikaci ze strany pojišťovny podařilo zajistit českým pacientům tento inovativní a vysoce moderní léčivý přípravek,“ říká člen výboru pracovní skupiny a přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie Fakultní nemocnice Motol prof. Pavel Dřevínek.

Pacienti s cystickou fibrózou se léčí ve specializovaných centrech, která se nacházejí ve FN Motol, FN Brno, FN Olomouc, FN Hradec Králové a FN Plzeň. Cystická fibróza je jedním z nejčastějších dědičných onemocnění v naší populaci. Je způsobeno mutací genu, který se označuje jako CFTR gen, který řídí činnost tzv. chloridového kanálu v membráně buněk. Každý rok se v Česku narodí 15–20 dětí s touto chorobou.

(tz-vzp)


 

Zdravice ministra školství k zahájení nového školního roku

Vážené paní učitelky a páni učitelé, milé žákyně a milí žáci, studentky a studenti, pracovnice a pracovníci ve školství, drazí rodiče,

vstup do letošního školního roku je pro nás všechny tak trochu vstupem do neznáma. Nevíme, jestli se přes nás nepřežene nová covidová vlna, nevíme, jak se nás dotkne válka, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině, a jistě existuje celá řada věcí, které nelze předvídat, a s nimiž se budeme muset vyrovnat.

Nejde o nic tak neobvyklého, pro naše prvňáčky je celý školní rok velkým krokem do neznáma, a přece se s novou situací nakonec všichni vyrovnají.

Koronavirová pandemie nás přesvědčila o tom, že svět se mění, že svět není vždy místem bezpečí a stability. Když už jsme si mysleli, že jsme všechno zvládli, čelíme všichni dalším výzvám.

Budoucnost ale byla do jisté míry vždy nejistá, jen se nám může v poslední době zdát, že se svět proměňuje stále rychleji a to, o čem jsme se domnívali, že je předem dané a neměnné, se někdy před našima očima mění mnohem rychleji, než jsme si dokázali připustit.

Je zřejmé, že naše děti čeká život plný změn. Některé změny jsou pozitivní, jiné mohou přinášet určité problémy a strasti. K tomu, abychom se s měnícím se světem dokázali vyrovnat, slouží vzdělání. V tom hraje svou nezastupitelnou roli škola, která by měla děti připravovat na budoucnost.

Každý školní rok je pro naše děti velkou neznámou, je ale také skvělou příležitostí ukázat jim, jak jsme na budoucnost, na výzvy, které před námi stojí, připraveni, jak se umíme učit, jak se vyrovnávat s nejistotou a pochybnostmi, s jakým nadhledem a rozhodností dokážeme řešit problémy, které před námi stojí. Právě v nejisté době a v nejasné situaci je třeba prokázat rozhodnost, nehroutit se a všechny problémy brát jako výzvu a příležitost změnit svět tak, abychom znovu dosáhli stability a jistoty.

Při řešení problémů a výzev bychom se měli spoléhat hlavně sami na sebe, neměli bychom pasivně čekat na to, až za nás někdo všechno vyřeší. Můžeme sami převzít odpovědnost za svůj osud a přijímat celou řadu dílčích rozhodnutí, která nám pomohou vyrovnat se s měnícími se podmínkami. To je úkol pro každého z nás, pro každou školu, pro každého ředitele, učitele a v neposlední řadě i pro rodiče. K samostatnosti, rozhodnosti, kritickému myšlení musíme učit i děti. Jsem přesvědčen, že to, co jsem uvedl výše, vnímá podobně většina učitelek, učitelů, ředitelek i ředitelů škol a za to jim patří můj obrovský respekt.

Těžké chvíle jednou pominou, některé dříve, některé možná později. Z našich letošních kroků zbyde jen mlhavá vzpomínka na to, s čím vším jsme se museli vypořádat a my konečně zjistíme, zda jsme obstáli, zda byla naše rozhodnutí vedena zbytečnými obavami a naše jednání chaotické, nebo zda jsme nejistotu chápali jako výzvu, ke které jsme se postavili čelem, zda jsme se naučili překonávat překážky a obstáli se ctí. Naše děti budou naše kroky určitě vnímat, budou si pamatovat, s jakou rozhodnutí jsme se s nelehkou situací dokázali vypořádat a já věřím, že si do života odnesou pozitivní vzpomínku, že jim budeme dobrým vzorem.

Škola se postupně mění, už dávno není místem, kde by děti získávaly pouze základní znalosti. Je to místo, ve kterém jim učitelé otvírají bránu poznání, ve kterém mohou zkoušet nové věci, ve kterém mohou objevovat nové světy. Škola je ale také místo, ve kterém si děti najdou nová přátelství, naučí se vycházet se svými spolužáky nebo pomáhat slabším.

Možná, že nás čeká nelehký rok, ale o to lepší pocit budeme všichni mít, když se se všemi těžkostmi dokážeme nakonec vyrovnat. Zvládnutí všech výzev, které před námi v tomto roce stojí, prokáže, jak jsme schopni se připravit na budoucnost, jak jsme schopni připravit na budoucnost naše děti. S odvahou a otevřenou myslí lze zvládnout všechny výzvy. Jsem přesvědčen, že v této zkoušce všichni obstojíme. Přeji všem krásný a úspěšný školní rok 2022/2023.

Vladimír Balaš, ministr školství, mládeže a tělovýchovy 


 

V červenci klesla očištěná míra nezaměstnanosti na 2,3 %

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v červenci letošního roku 2,3 %. Meziročně se snížil o 0,3 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 1,8 %, u žen 3,0 %.

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v červenci 75,7 %. Oproti červenci 2021 se zvýšil o 1,3 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 82,1 %, u žen 68,9 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let činila 44,2 %, u 30–49 let 88,2 %, u 50–64letých 80,2 %.

„Míra zaměstnanosti za červenec ve výši 75,7 % znamená dosažení rekordního údaje z února 2019, který byl nejvyšší v historii ČR. Zrcadlově tomu poklesla míra nezaměstnanosti, a to u mužů i žen,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-cervenec-2022

(tz-čsú)


 

Kraje mohou žádat o podporu v programu Obchůdek 2021+

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve čtvrtek 1. září začalo přijímat žádosti do druhé výzvy programu Obchůdek 2021+, který má pomoci koloniálům v obcích do tisíce obyvatel, nebo v obcích do 3 tisíc obyvatel v případě, že se prodejna nachází v místní části do tisíce obyvatel. Žádosti je možné podávat do 15. října.

„Pokračujeme v podpoře maloobchodních prodejen, které jsou důležité pro život obyvatel v menších obcích. Jeden kraj může v letošním roce získat až 4 miliony korun, je tak možné přispět až 130 tisíc korun na jednu prodejnu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Vzhledem k současné ekonomické situaci bych byl velmi rád, kdyby se do programu v letošním roce zapojily všechny kraje.“

Cílem programu je přispět k zachování maloobchodních prodejen na venkově. Vzhledem k vysoké inflaci a vysokým cenám energií MPO vybízí kraje, aby navýšily částku dotace pro prodejny i z vlastních finančních prostředků.

Program podporuje především tyto provozní náklady/výdaje prodejen:

  • Nájem za objekt prodejny vč. poplatků za energie.
  • Mzdy prodavačů/prodavaček a dalšího případného personálu prodejny.
  • Poplatky za telefon či internet.
  • Poplatky za platební terminál (poplatky za pronájem platebního terminálu či za jednotlivé uskutečněné transakce).

Do první výzvy se zapojilo celkem jedenáct krajů a bylo podpořeno 428 prodejen částkou 31 milionů korun. Nyní jsme částku pro vesnické koloniály zvýšili na 130 tisíc korun tak, abychom ještě více pomohli zejména s náklady na energie,“ říká ředitel podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler.

Žádosti je možné podávat prostřednictvím informačního systému AIS MPO. Pokud se kraj do systému registroval již v rámci předchozích programů MPO, není nutná nová registrace. Bližší informace jsou k dispozici také na webových stránkách www.obchudek2021plus.cz.

(tz-mpo)


 

Další zjednodušený formulář: on-line lze ode dneška požádat i o přídavek na dítě

Po příspěvku na bydlení a rodičovském příspěvku přichází od prvního září možnost velmi jednoduše a z pohodlí domova požádat i o přídavek na dítě. V případě, že nízkopříjmová domácnost potřebuje pravidelnou finanční podporu na výchovu dítěte, není třeba chodit na úřad. Stačí pouze elektronická identita (například BankID, Mobilní klíč eGovermentu, NIA ID apod.). Vše zvládne žadatel vyřídit během několika minut.

Přídavek na dítě je základní dávkou, která umožňuje pravidelnou podporu pro rodiny s nižšími příjmy. „Je určená těm rodinám, které potřebují pomoc s náklady na výchovu a výživu svých dětí. Věřím, že možnost snadného online podání žádosti rodiny uvítají, podobně jako tomu bylo u předchozích dávek, u nichž jsme zjednodušení administrativy připravili v průběhu léta. Digitalizace zůstává naší prioritou i do budoucna,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Třeba samoživitelka může dostávat pravidelně až 1 380 Kč měsíčně na jedno dítě. A k tomu má samozřejmě možnost požádat o další dávky, pokud na ně má nárok, např. příspěvek na bydlení,“ dodává ministr.

Nová online žádost je jednoduchá a lze ji vyplnit a odeslat z pohodlí domova. Podmínkou je přihlášení přes elektronickou identitu občana. Pouze v některých specifických případech bude nutné navštívit osobně pracoviště Úřadu práce. Žádost stačí podat jen jednou, přídavek se pak vyplácí pravidelně každý měsíc. Pro získání i pokračování nároku na přídavek je třeba dokládat příjmy domácnosti za každé kalendářní čtvrtletí. Žádat je možné až tři měsíce zpětně.

Nárok na přídavek na dítě vzniká, pokud příjem rodiny nepřekročí 3,4násobek životního minima rodiny. To lze zjistit v kalkulačce na webu MPSV. Například samoživitelka s malým dítětem tak má nárok na přídavek, pokud její příjmy nepřesahují 22 474 Kč měsíčně. V případě, že její potomek studuje vysokou školu, může získat maximální výši přídavku, a to 1 380 Kč měsíčně, avšak musí si požádat sám.

Přídavek na dítě lze čerpat na dítě od narození až do 18 let a případně až do 26 let, pokud studuje. Jedná se o dávku nezaopatřeného dítěte: za nezletilé dítě podává žádost rodič, nezaopatření zletilí od 18 do 26 let podávají žádost sami. Výše přídavku je závislá na věku nezaopatřeného dítěte a na tom, zda alespoň jeden z rodičů pracuje či má jiný příjem. Pohybuje se tedy od 630 do 1 380 korun na dítě měsíčně.

(tz-mpsv)


 

1. září – Výběr z médií: kontrola darovaných tkání, rostoucí ceny za nájem skladů v Praze i nízké tržby hospod

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že stát nemá přehled o tom, jestli se tkáně zemřelých pacientů nestávají v zahraničí předmětem zisku. Píše to Deník N. Ceny za nájem skladů v Praze podle deníku E15 stouply oproti loňskému roku víc než o třetinu. Oproti průměru evropských metropolí bylo české tempo zdražování až pětkrát rychlejší. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda schválila balíček podpory zdravotně znevýhodněných: týká se příspěvku na mobilitu, zvláštních pomůcek nebo diet

Kabinet dnes schválil několik opatření, která zlepší podporu cílenou na zdravotně znevýhodněné. Jde o pomoc, která reaguje zejména na současný růst cen, a to nejen energií. Součástí balíčku je například zvýšení příspěvku na mobilitu, příspěvku na zaměstnávání OZP nebo úprava příspěvků na zvláštní pomůcky. MPSV se soustředí na pomoc formou cílených nástrojů určených sociálně ohroženým skupinám. Těmi jsou mimo jiné právě zdravotně znevýhodnění, ale také příjemci důchodů, samoživitelky nebo rodiny s dětmi.

„Zdravotně znevýhodnění jsou jednou ze skupin, které jsou růstem cen nejvíce ohrožené. Ve většině případů tito lidé zůstávají odkázáni na finanční prostředky, na které mají nárok v rámci sociálního systému. Je nesmírně důležité v současné krizi myslet i na ně, a proto jsme připravili celý balíček důležitých opatření, které cílí právě na zdravotně znevýhodněné,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Pomoci hendikepovaným se jako MPSV podrobně a dlouhodobě věnujeme. Například víme o velkých problémech, do kterých se nikoliv vlastní vinou dostali lidé využívající v rámci domácí péče plicní ventilátory, které jsou velmi energeticky náročné. Pomoc ale potřebuje mnoho dalších. Nyní jsme tedy představili celý soubor opatření, kterými lze v současné složité době zdravotně znevýhodněné adekvátně a cíleně podpořit,“ vysvětlil ministr Jurečka.

Zvýšení příspěvku na mobilitu pro osoby se zdravotním znevýhodněním

Růst cen pohonných hmot bude zdravotně znevýhodněným kompenzovat příspěvek na mobilitu, který v současné době činí 550 Kč měsíčně a pobírá ho přibližně 260 tisíc osob. Nově vzroste o 350 Kč na 900 Kč.

Příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Na chráněném trhu práce je v současné době zhruba 65 tisíc osob se zdravotním postižením. Jejich počet průběžně roste. Vláda se zavázala aktivně začleňovat OZP do společnosti a na pracovní trh. Aktuálně je maximální výše příspěvku pro zaměstnavatele na každou takovou zaměstnanou osobu 14 600 Kč za měsíc. Ten se navyšuje o 600 Kč měsíčně, a to se zpětnou platností od 1. července.

Příspěvek na zvláštní pomůcku: zdvihací/zvedací plošiny

Vlivem inflace, růstu cen energií, kontejnerové dopravy i nedostatku některých surovin se zvyšují i ceny plošin. Proto vláda přijala zvýšení maximálního příspěvku o 100 tisíc Kč ze stávajících 400 tisíc Kč. Navýšení maximální výše příspěvku na pořízení svislé zdvihací nebo šikmé zvedací plošiny pomůže v domácí péči a umožní setrvat v ní v co nejvíce případech a co nejdéle. Tento příspěvek je v tuzemsku přiznáván zhruba 350 osobám ročně.

Podpora osob s nákladnou dietou

U příspěvku na živobytí již existuje samostatná úprava, která umožňuje zvýšení přiznané částky příspěvku na živobytí osoby z důvodu nákladného dietního stravování, a to každý měsíc. Nárok na zvýšenou částku příspěvku na živobytí, která se ovšem nezvyšovala od roku 2012, vzniká na základě doporučení příslušného odborného lékaře. Z důvodu výrazného nárůstu cen se budou částky jednorázově valorizovat o 9,5 procenta od letošního října, a to prostřednictvím novely příslušné vyhlášky.

Podpora rodičů při úmrtí miminka

Bolestné trauma ze ztráty očekávaného miminka před narozením, případně krátce po narození, bolestně zasáhne oba rodiče. Proto kabinet přistoupil na poskytnutí společného času, kdy se se smutnou událostí mohou vyrovnat. Dosud mohly čerpat dovolenou pouze matky. Nyní se umožňuje přítomnost druhého rodiče, na dávku otcovské poporodní péče (tzv. otcovská) bude mít nárok totiž i muž. Po dobu pobírání této dávky bude příslušet zaměstnancům otcovská dovolená.

(tz-mpsv)


 

Více než 370 tisíc státních zaměstnanců dostane od září přidáno, rozhodla vláda

Velké části státních zaměstnanců veřejné správy a služeb, mezi které patří například nepedagogičtí pracovníci ve školství, zaměstnanci v kultuře, správních úřadech, nebo někteří pracovníci sociálních služeb, se od září zvýší platové tarify o 10 procent. Celkem se valorizace dotkne zhruba 373 tisíc lidí. O tomto opatření, které mimo jiné reaguje na růst spotřebitelských cen i mezd v soukromém sektoru, dnes rozhodla vláda.

„Tento krok je kompromisem, na kterém se kabinet v poslední době dohodl s odbory. Jsme si vědomi toho, že současná situace dopadá na všechny a je faktem, že inflace nyní dosahuje rekordních hodnot. Toto zvýšení tarifů se týká i skupin zaměstnanců, kterým se více než dva roky základní platové podmínky neupravovaly,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Případné další změny v platech ostatních zaměstnanců ve veřejné správě a službách budou předmětem příštích jednání.

Zvýšení platových tarifů o 10 procent se týká všech zaměstnanců, jejichž platové tarify se určují podle stupnice v přílohách k nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Tyto skupiny zahrnují například nepedagogické pracovníky ve školství, zaměstnance kulturních příspěvkových organizací, nezdravotnický personál ve zdravotnictví, zaměstnance ve správních úřadech, úředníky územních samosprávných celků nebo zaměstnance zajišťující ekonomické, provozní, technické či administrativní práce v sociálních službách.

Zvýšení se dotkne státních zaměstnanců na úřadech, ministerstvech a dalších klíčových orgánech státní správy. Mimo ně se jedná i o civilní zaměstnance v ozbrojených složkách a bezpečnostních sborech. „Celkově si tak od září přilepší zhruba 308 tisíc zaměstnanců odměňovaných podle nejnižší stupnice platových tarifů a dalších asi 65 tisíc státních zaměstnanců, jejichž platové tarify byly naposledy valorizovány s účinností od ledna 2020,“ připomněl ministr Jurečka.

Platy zaměstnanců ve veřejném sektoru jsou financovány primárně ze státního rozpočtu, ale i rozpočtů územních samosprávných celků a zdravotních pojišťoven. Toto navýšení platových tarifů bude v letošním roce pro státní rozpočet představovat finanční dopad ve výši zhruba 3,08 miliardy korun, pro rozpočty územních celků asi 1,8 miliardy korun a pro rozpočty zdravotních pojišťoven pak přibližně 0,29 miliardy korun. Celkové náklady tak dosáhnou asi 5,17 miliard korun.

(tz-mpsv)


 

Ministerstvo průmyslu a obchodu od pondělí vyhlásí předcházení stavu nouze v teplárenství

Od pondělí 5. září začne platit stav předcházení stavu nouze v teplárenství, který má umožnit snížení spotřeby plynu. Ministerstvo průmyslu a obchodu v návaznosti na tento stav bude moci rozhodnout o pokračování provozu uhelných a dalších zdrojů tepla bez ohledu na emisní limity. Vyhlášení stavu předcházení stavu nouze v teplárenství neznamená automatickou aktivaci vyhlášky stanovující nižší teploty v obytných a dalších prostorách.

„S ohledem na nevyzpytatelnost ruského diktátora Vladimira Putina je nutné se co nejlépe připravit na nadcházející topnou sezónu a zajistit snížení spotřeby plynu,“ říká ministr Jozef Síkela a dodává: „Tento krok je signálem pro teplárny, které mohou užívat jiné palivo než plyn, aby se tímto palivem předzásobily, a aby si zajistily dostatek zaměstnanců.“

Stav předcházení stavu nouze v teplárenství bude po vyhlášení platit maximálně po dobu 12 měsíců a může být prodloužen na dalších 12 měsíců, pokud trvají důvody pro jeho vyhlášení. Jeho vyhlášení umožní vydat MPO opatření, kterým budou upravena nová pravidla pro zdroje tepla. Ty tak tak budou moci využívat jiné druhy paliv než zemní plyn, jako třeba uhlí nebo lehké topné oleje, které by jinak nesplňovaly emisní limity.

Vyhlášení předcházení stavu nouze v teplárenství neznamená to, že automaticky v platnost vstoupí také vyhláška o snižování teplot v bytových, administrativních a dalších budovách. Tato vyhláška zatím není dokončená, MPO dokončuje vypořádání připomínek z mezirezortního připomínkového řízení. S tím, že po vyhlášení stavu předcházení stavu nouze v teplárenství vstoupí vyhláška v platnost automaticky, však MPO v návaznosti na připomínky z mezirezortního připomínkového řízení nepočítá a aktivuje se až po dalším rozhodnutí ministerstva.

(tzmpo)


 

MŽP i v roce 2023 podpoří 20 miliony projekty neziskových organizací zapojující veřejnost do péče o přírodu

Aktuálně vyhlášené výzvy Programu na podporu projektů NNO mohou nestátní neziskové organizace získat celkem dvacetimilionovou podporu na neinvestiční projekty realizované v příštím roce. Vloni MŽP takto podpořilo 63 projektů, díky kterým se mimo jiné obnovily luční biotopy nebo vzdělávala veřejnost, jak neplýtvat energiemi a potravinami.

„MŽP dává zelenou projektům zapojujícím širokou veřejnost do přímé péče o přírodu jako např. o zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů, o botanicky a zoologicky cenné lokality s využitím práce dobrovolníků, managementová opatření v krajině a související komunikaci s veřejností. Dále chceme podpořit kvalitní projekty zaměřené na změnu klimatu a boj se suchem, aktivity vedoucí k minimalizaci produkce odpadů či předcházení jejich vzniku nebo na tvorbu ekovýchovných programů umožňujících kontakt dětí s přírodou a větší zapojování mladých lidí do tvorby veřejných politik,“ představuje oblasti podpory programu ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Neziskové organizace mohou předkládat projekty do dvou souběžně otevřených výzev.
Výzva Podprogramu A je určena na podporu projektů zaměřených na ochranu přírody a biologické rozmanitosti, vliv životního prostředí na lidské zdraví, změnu klimatu a na environmentální vzdělávání. Výzva Podprogramu C podporuje dlouhodobé systémové projekty v oblasti životního prostředí a pro rok 2023 je tematicky zaměřena na implementaci Metodiky participace nestátních neziskových organizací v poradních a pracovních orgánech a při tvorbě dokumentů státní správy.

Program na podporu projektů NNO je důležitým a tradičním nástrojem spolupráce MŽP s nestátními neziskovými organizacemi. „Vloni jsme díky Programu podpořili na 63 projektů. Nestátní neziskové organizace tak mohly obnovovat luční biotopy, chránily hnízda dravců a sov v zemědělské krajině, učit veřejnost i profesní skupiny, jak neplýtvat energiemi a potravinami nebo vzdělávat pedagogické pracovníky ve způsobech efektivní výuky venku. Široký záběr podpořených projektů pravidelně publikujeme na webových stránkách MŽP v souhrnech dotačního programu,“ dodává Jan Kříž, náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů MŽP.

O finanční příspěvek mohou žádat výhradně nestátní neziskové organizace působící v oblasti životního prostředí a udržitelného rozvoje. Podmínkou u obou výzev je spolufinancování příjemcem dotace minimálně 30 % rozpočtu projektu. Detailní parametry podpory jsou zveřejněny ve výzvách. Příjem žádostí začal 30. srpna 2022 a končí 30. září 2022.

Výzvy najdete na webových stránkách MŽP v rubrice Program na podporu projektů NNO.

(tz-mžp)


 

V červenci nevyhověl jeden vzorek nafty

(Praha, 31. srpen 2022) Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách kvality pohonných hmot i v letních měsících. V červenci odebrala u čerpacích stanic v ČR 194 vzorků pohonných hmot a jakostním požadavkům nevyhověl jeden vzorek motorové nafty.

(tz-čoi)


 

Spořitelna se opět připojuje ke kampani Milostivé léto a pomůže lidem v exekucích

Spořitelna se i v letošním roce připojí ke kampani, která má za cíl pomoci lidem v exekucích. Akce Milostivé léto II pro klienty České spořitelny nebo Stavební spořitelny České spořitelny proběhne od 1. září do 30. listopadu 2022 a je určena každému, kdo má vůči bance či stavební spořitelně nesplacený dluh a ten je již vymáhán v exekuci. Stačí když klient zaplatí původní dlužnou částku, tedy jistinu nebo její zbývající část a zbytek dluhu, který tvoří nejčastěji úroky za pozdní splátky, náklady na soudní řízení nebo exekuci jim bude odpuštěn. Každý dlužník Spořitelny, který bude chtít využít Milostivého léta, bude muset také zaplatit částku 1 815 korun příslušnému exekutorovi, jenž jeho dluh vymáhá.

Spořitelna bude v těchto dnech oslovovat klienty s nesplaceným dluhem, který je již vymáhán v exekuci, pomocí SMS zpráv. Spustila také speciální linku 956 777 385, kde mohou klienti zjistit výši jistiny ke splacení a účet, na nějž mají dlužnou jistinu zaplatit. Po zaplacení jistiny se pak již Spořitelna postará o veškerou komunikaci s exekutory a zajistí vymazání zbývajícího dluhu a ukončení exekuce klienta.

„Milostivé léto vnímáme jako velice prospěšný nástroj pro snížení dluhové zátěže zejména nízkopříjmových skupin obyvatel, která tak či onak ovlivňuje prosperitu celé společnosti. Věříme, že i každým dalším pokračováním Milostivého léta bude počet žadatelů násobně růst, a to i s ohledem na fakt, že start Milostivého léta byl v roce 2021 negativně ovlivněn počáteční neochotou zejména velkých zdravotních pojišťoven zapojit se do této akce,” říká Lukáš Kulhavý, šéf nezajištěných úvěrů v České spořitelně.

„Naším cílem v rámci Milostivého léta je klientům v exekuci maximálně usnadnit splacení jistiny, proto na sebe přebíráme veškerou komunikaci s exekutory a klient pouze zaplatí dlužnou částku na náš účet. Věříme, že tak celý proces maximálně urychlíme a motivujeme co nejvíce klientů, aby této nabídky využili a zbavili se exekuce,“ říká Marek Ambrož, který je ve Spořitelně odpovědný za proces restrukturalizací.

V loňském roce v rámci Milostivého léta Spořitelna odpustila 425 klientům více než 90 milionů korun.

Jaké jsou podmínky pro využití nabídky v rámci kampaně Milostivé léto?

  • · klient je fyzickou osobou (nevztahuje se na podnikatele) s nesplaceným dluhem vůči České spořitelně, a.s. nebo Stavební spořitelně České spořitelny, a.s.;
  • · klientův dluh je vymáhán exekučně – soudním exekutorem .

Jak mají klienti postupovat?

  • · klient zavolá na speciální bezplatnou linku České spořitelny 956 777 385, kde mu bude poradcem sdělena výše dlužné jistiny a číslo účtu, na který ji má zaslat;
  • · následně zaplatí dlužnou částku – jistinu (nebo její zbývající část) a část nákladů exekuce ve výši 1 815 Kč včetně DPH, a to nejpozději do 30.11.2022;
  • · Spořitelna následně vyřídí zastavení. Usnesení, že byla zastavena, pošle klientovi přímo soudní exekutor do několika pracovních dnů po uhrazení dlužné jistiny.

Více na Milostivé léto II | Česká spořitelna (csas.cz)

(tz-spoř)


 

Milostivé léto 2 začíná. Jak postupovat při řešení dluhu u VZP?

VZP ČR připravila pro své klienty podrobný a jasný popis, kdo a jak se může do akce Milostivé léto 2 zapojit. Na uvedené webové stránce (https://milostiveleto.vzp.cz) najdou zájemci mj. vzor písemné žádosti pro dlužníky, kterou je nutné odeslat na exekutorský úřad. Informace o možnostech, které nabízí ML2 a návod, jak postupovat, jsou zveřejňovány nejen na webových stránkách a sociálních sítích, ale také na pobočkách VZP ČR po celé ČR.

Počet dlužníků, kteří by mohli této akce využít jen u VZP, dosahuje téměř 190 tisíc. Celková výše dluhu na pojistném u nich představuje 11 miliard Kč, dalších téměř 14 miliard Kč tvoří dlužné penále, které je možné v rámci akce odpustit.

Nenechte dluh dojít až k exekuci!

Soudní exekuce je až poslední instancí při řešení dluhu. Jako taková s sebou nese řadu rizik, komplikací a samozřejmě také vyšší náklady na straně dlužníka. Pokud klient nechá zajít dluh až do této fáze, vzdaluje se možnosti jej zdárně a s minimem nákladů vyřešit. „Chci apelovat na všechny, kteří se třeba dostanou do platební neschopnosti, aby nepřestali s pojišťovnou komunikovat. Pokud klient na výzvy reaguje včas, snažíme se najít cestu, jak situaci vyřešit. Je možné například požádat o splátkový kalendář nebo i o prominutí penále. Nejhorší je nedělat nic a nechat dluh dojít až k exekuci,“ říká Zdeněk Kabátek, ředitel VZP ČR.

Po vzniku dluhu na zdravotním pojištění se VZP ČR snaží své klienty opakovaně vyzvat k jeho úhradě dopisem, e-mailem, formou SMS či datovou zprávou. V loňském roce VZP ČR rozeslala takových výzev téměř půl milionu. Zareagovala na ni necelá třetina (29 %) z nich, kteří na základě toho uhradili 602 mil. Kč z dlužné částky v celkové výši 1,88 mld. Kč.

Pokud klient svůj dluh neřeší, dojde následně k vyměření dlužného pojistného a/nebo penále, které je ošetřeno tzv. exekučním titulem, o čemž je opět informován, tentokrát úředním dopisem. „Když na něj nezareaguje, musí pojišťovna začít dluh vymáhat, a to formou daňové, nebo soudní exekuce,“ připomíná ředitel VZP Zdeněk Kabátek. V případě, že klient dodrží zákonem stanovené lhůty (8, resp. 15 dnů od doručení výkazu nedoplatků, resp. platebního výměru), může pojišťovnu požádat o odstranění tvrdosti zákona, tedy o prominutí penále. V roce 2021 bylo sníženo či prominuto penále ve 24 621 případech, tj. v cca 80 % z podaných žádostí.

Dlužník také může po celou dobu řešení dluhu také kdykoli požádat o splátkový kalendář. VZP ČR vloni uzavřela se svými klienty 16 659 splátkových kalendářů. V případě již probíhající soudní exekuce musí být žádost adresována exekutorovi.

Jak předejít exekuci

1) Pokud si nejste jisti, zda vám nevzniká dluh na pojistném, obraťte se na kteroukoli pobočku VZP, zkontrolovat si stav plateb můžete také online v aplikaci Moje VZP.

2) Upozornění na dluh neignorujte.

3) Po obdržení výzvy k úhradě začněte situaci ihned řešit.

4) Ve lhůtách daných zákonem můžete požádat o prominutí penále.

5) Požádat můžete také o splátkový kalendář.

6) Každá situace má řešení, důležité je komunikovat a nenechat úhradu dluhu dojít až k exekuci!

(tz-vzp)


 

V základních školách studoval rekordní počet žáků

Ve školním roce 2021/22 vzrostl počet dětí v mateřských, základních i středních školách, žáků základních škol za posledních 10 let přibylo cca o pětinu. Mezi školáky se v posledním desetiletí zvyšoval podíl cizinců.

„V uplynulém školním roce navštěvoval základní školy v Česku nejvyšší počet žáků za posledních 17 let. V září 2021 jich bylo v základních školách zapsaných téměř 965 tisíc, což je o 21,4 % více než před deseti lety,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

„V posledních deseti letech roste ve školách v Česku počet žáků z Ukrajiny. V mateřských a základních školách se téměř ztrojnásobil, ve středních školách se zvýšil o více než 45 %. Vzhledem k válce na Ukrajině lze očekávat další nárůst počtu ukrajinských žáků,“ říká Vendula Kašparová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Více informací: https://www.czso.cz/csu/czso/na-zakladnich-skolach-studoval-rekordni-pocet-zaku

(tz-čsú)


 

Mezi Sudoměřicemi a Voticemi se zprovozní i druhá kolej

V první zářijový den začíná plnohodnotný dvoukolejný provoz mezi Sudoměřicemi u Tábora a Voticemi. Od počátku července se jezdilo v úseku Červený Újezd u Votic zastávka – Votice pouze po jedné koleji, na druhé ještě probíhaly stavební práce. Končí tak modernizace této části čtvrtého železničního koridoru z Českých Budějovic do Prahy. Původní trať nahradila téměř 20 kilometrů dlouhá přeložka.

Během července a srpna se pracovalo na dobudování železničního spodku v jednokolejném úseku, přilehlých protihlukových stěn, nástupišť (zastávky Ješetice a Heřmaničky) u vyloučené koleje a trakčního vedení. Součástí prací byla také realizace druhé poloviny mostu před nazdickým zářezem, kde se křížila nová trať s původní stopou, a nebylo tak možné celý most realizovat v předstihu. Od 1. září bude v celém úseku zavedena rychlost 110 km/h.

V následujícím období proběhne přeměření železničního svršku, po jehož vyhodnocení bude provedena úprava geometrické polohy koleje (tzv. třetí podbití) a uskuteční se rychlá pantografová zkouška na instalovaném trakčním vedení. Od poloviny prosince, tedy od začátku platnosti nového jízdního řádu, se zde začne jezdit plnou traťovou rychlostí 160 km/h, a to až do doby instalace systému ETCS. Následně se bude moci zrychlit až na 200 km/h.

Modernizace části koridoru mezi Sudoměřicemi a Voticemi je jednou z nejvýznamnějších současných investic do železniční infrastruktury u nás. Po dokončení tohoto projektu se výrazně zvýší bezpečnost dopravy i její plynulost. „Díky nové trati se současně zkrátí jízdní doby vlaků z Prahy do jižních Čech. Od poloviny prosince zvládnou expresy trasu mezi Prahou a Táborem za 59 minut,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda a pokračuje: „Pojede se tak o 17 minut rychleji než před zahájením stavebních prací. Cesta z Prahy do jihočeské metropole pak bude trvat 100 namísto původních 122 minut.“

Na přeložku u Soběslavi vyjedou vlaky 11. září V uvedeném zkrácení jízdních dob se už projeví také zprovoznění další přeložky mezi Soběslaví a Doubím u Tábora. Zde se 11. září předpokládá zahájení jednokolejného provozu. Předcházet tomu bude výluka mezi Veselím nad Lužnicí a Táborem od 2. do 11. září, během které proběhne aktivace zabezpečovacího zařízení na nové trati včetně napojení do sousedních stanic. Prvních několik dní budou vlaky jezdit rychlostí 50 km/h. Poté se zvýší na 110 km/h s výjimkou napojení staré a nové trati v Doubí u Tábora, kde zatím zůstane omezení na 50 km/h kolem pracovního místa, a snížení rychlosti na 30 km/h v místě přechodu pro pěší v Soběslavi do doby dokončení podchodu. Od 1. listopadu je plánováno zprovoznění druhé koleje, jediné omezení pak bude na kolejovém rozvětvení ve stanici Soběslav, plnohodnotný dvoukolejný provoz začne 12. prosince. Do zahájení provozu s ETCS bude maximální rychlost omezená na 160 km/h, poté se zvýší až na 200 km/h.

Modernizace úseku mezi Sudoměřicemi a Voticemi začala v květnu 2018. Definitivně hotovo bude v příštím roce. Celkové náklady dosáhnou částky 6,7 miliardy korun. Zhotovitelem prací je firma OHLA ŽS. Mezi Soběslaví a Doubím se staví od září 2019, zcela hotovo bude také příští rok. Předpokládané celkové náklady činí 4,8 miliardy Kč, zhotovitelem je sdružení firem STRABAG Rail, EUROVIA CS a METROSTAV. Oba projekty jsou spolufinancovány Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava 2014–2020.

(tz-sž)


 

31. srpna – Výběr z médií: příspěvek na bydlení pro více lidí, zpoždění českých vlaků a klesající zájem o kola

V českém tisku se ve středu dočtete, že více lidí by od října mohlo dosáhnout na příspěvek na bydlení. Píše o tom deník E15. České vlaky mají v průměru až dvojnásobné zpoždění oproti loňsku. Téma Lidových novin. A poptávka po jízdních kolech podle Hospodářských novin klesá. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Energetická konzultační střediska poradí domácnostem i podnikatelům, jak na úspory energií

Ministerstvo průmyslu a obchodu zajišťuje pro širokou veřejnost bezplatné energetické poradenství již 23 let. Síť energetických poraden EKIS poradí ohledně úspor energie v domácnostech, domech, firmách i veřejných budovách. Ve dnech 2. a 4. září budou mít odborníci z EKIS stánek na veletrhu Domov a teplo, který se koná v Lysé nad Labem.

„Čím méně energií z Ruska spotřebujeme, tím méně jich odtud budeme muset odebrat. Proto jsou úspory základem energetické bezpečnosti. Experti z EKIS poradí od výběru úsporného osvětlení, přes správné vytápění, plánování rekonstrukce až po velké projekty energeticky úsporných staveb,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že pomohou také s dotacemi, tvorbou dotační žádosti i další administrativou pro získání dotace. Nově i bezplatně připraví návrh energetických opatření. A to nejen na veletrhu v Lysé nad Labem. Energetická konzultační a informační střediska jsou po celé republice, existuje i možnost online konzultace.

Energetičtí specialisté sdružení v síti EKIS jsou odborníci na energetiku, stavebnictví, projektanti, architekti a další profese. Za jejich odbornost ručí MPO, které EKIS dotuje prostřednictvím Programu EFEKT.

Poradny v síti EKIS jsou k dispozici po celé republice, vždy v pondělí a ve středu od 13 do 19 hodin. Konzultovat je možné také on-line. Novinkou v bezplatném energetickém poradenství jsou mobilní EKIS, tzv. M-EKIS. Ve spolupráci s místní samosprávou jsou experti připraveni předat informace o úsporách energie většímu počtu zájemců.

Seznam středisek EKIS a webová poradna jsou na webu  https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/strediska-EKIS. Na webu jsou informace k úsporám energie, zejména publikace a příručky, které jsou na portále volně ke stažení. Od roku 2008, kdy program přešel přímo pod MPO, poradci EKIS poskytli přes 120 tisíc konzultací.

EKIS nabízí i další služby v oblasti úspor energie, jako jsou například průkazy energetické náročnosti budov, energetické studie, audity, analýzy a jiné. Tyto služby lze využít na komerční bázi a zajistit si tak kompletní odborné služby.

 (tz-mpo)


 

Česká ekonomika vzrostla mezičtvrtletně o 0,5 %

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 3,7 %. Meziroční růst HDP byl podpořen zejména výdaji na tvorbu hrubého kapitálu. Pozitivně přispěly také výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí.

„Celkové výdaje na konečnou spotřebu klesly mezičtvrtletně o 0,2 %. Výdaje domácností se mezičtvrtletně snížily o 0,1 %. Pokles nastal především u výdajů za nákup předmětů dlouhodobé spotřeby. K poklesu došlo i u výdajů na konečnou spotřebu vládních institucí, které mezičtvrtletně klesly o 0,4 %,“ komentuje údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-a-uziti-hdp-2-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

30. srpna – Výběr z médií: české start-upy se sídlem v zahraničí, dražší kroužky pro děti a peníze obcí ve Sberbank

V českém tisku se v úterý dočtete, že některé české start-upy volí raději sídlo v zahraničí než v tuzemsku, píše deník E15. Kroužky pro děti podle Mf Dnes kvůli vysokým cenám energií podraží. A problémy českých obcí, které mají peníze ve Sberbank. Téma Lidových novin. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Pomoc Lesů ČR s energetickou krizí: Každý si může ročně koupit až 35 kubíků dřeva. Prodává se v každém kraji

Hradec Králové, 29. srpna 2022  Lesy ČR reagují na vzrůstající zájem o palivové dříví kvůli energetické krizi a prodávají ho veřejnosti ve všech regionech. Fyzická osoba si může ročně koupit až 35 metrů krychlových dřeva. Dostupné je dříví různé kvality i ceny.

„Se státním podnikem Lesy ČR se snažíme minimalizovat dopady energetické krize na občany. Topení dřevem není řešením pro každého, jde však o jednu z možností pro nadcházející topnou sezónu, zejména pro lidi, kteří bydlí v rodinných domech,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Lidé zatím letos koupili 28 tisíc m3 klád z lesních skladů a 191 tisíc mdříví v rámci tak zvané samovýroby. Zájem je výrazně větší než v předchozích letech. „Vnímáme obavy lidí z energetické krize, takže se snažíme zájemce uspokojit. Ve třetím kvartále jsme ani nezvyšovali ceny. Aktuální poptávka ale výrazně převyšuje nabídku a někde, zejména v okolí velkých měst, máme i pořadníky. Záleží na regionu. Například na Vysočině nebo v severních Čechách, kde doznívá kalamita, máme dříví dostatek,“ uvedl Jiří Groda pověřený vedením Lesů ČR.

Podnik zveřejnil na svém webu jména kontaktních osob, které na lesních správách i závodech vyřizují žádosti spojené s prodejem palivového dříví, ať jde o vlákninu, několikametrové klády z lesních skladů, nebo samovýrobu, tedy stromy, které lesník označí v porostu, samovýrobce je zpracuje a následně zaplatí. Více zde: Prodej dříví veřejnosti | Lesy České republiky, s. p. (lesycr.cz)

Podle webového ceníku se dá dřevo koupit za 100 až 3 250 korun za metr krychlový. Záleží na kvalitě i způsobu prodeje. Například smrková souš o tloušťce přibližně 25 centimetrů ve výšce 1,3 metry nad zemí bude stát zhruba 115 až 160 korun včetně daně v případě, že si souš zájemce vytěží a z lesa odveze sám.

Největší zájem je o tvrdé listnaté dříví, tedy dub, buk, jasan, habr, javor nebo třešeň či akát.

Podnik v souvislosti s energetickou krizí také nabídne dřevo veřejným institucím a podnikatelskému sektoru. „Na konkrétní poptávku budeme podle našich možností reagovat konkrétní nabídkou,“ dodal Groda.

(tz-lčr)


 

MPO spustilo kalkulačku, kde si každý může spočítat výši příspěvku z úsporného tarifu

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo webovou kalkulačku, kde si domácnosti mohou spočítat orientační výši vládního příspěvku na energie. Ministerstvo společně s kalkulačkou spustilo i nový web www.energiezamene.cz, kde lidé najdou nejen podrobnosti k tzv. úspornému tarifu, ale například i tipy, jak mohou sami ušetřit energie.

V kalkulačce stačí vybrat distribuční sazbu elektřiny, zadat spotřebu elektřiny nebo plynu podle posledního vyúčtování a způsob vytápění,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Kalkulačka ukáže orientační výši příspěvku na rok 2022 i na rok 2023 a také částku za odpuštěné poplatky za obnovitelné zdroje energie v příslušných měsících. Každý tak uvidí, kolik díky vládní pomoci letos a v příštím roce ušetří.

Nový web www.energiezamene.cz  ale nenabízí jen kalkulačku úspor. Čtenáři tam najdou například informace, jak mohou ušetřit energie před zimou i během zimy. Přináší ale i odpovědi na otázky, proč tolik vzrostly ceny energií, jaké jsou důsledky Putinovy energetické války a jaká opatření Česká republika přijala.

Letos v říjnu obdrží všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, pomoc v podobě příspěvku z úsporného tarifu ve výši 2 000 nebo 3 500 korun podle tarifu. Další pomocí, kterou domácnosti od státu obdrží, je odpuštění poplatků za podporované zdroje energie. Od letošního října až do konce příštího roku všechny domácnosti ušetří zhruba 599 korun za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Druhou část pomoci z úsporného tarifu dostanou domácnosti na začátku příštího roku.

Otázky a odpovědi k úspornému tarifu jsou k dispozici zde.

(tz-mpo)


 

29. srpna – Výběr z médií: jednání o vakcínách proti covidu v Praze, chytré technologie v obcích a digitální družiny

V českém tisku se v pátek dočtete, že Praha bude hostit konferenci týkající se koronaviru a vakcín proti covidu. Informuje o tom deník E15. České obce podle Hospodářských novin investují do chytrých technologií. A Právo píše o digitálních družinách v Česku. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře