Z PRVNÍ RUKY: 34. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 34. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Vimperk – pohled na zámek z Pivovarské ulice / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Prázdniny na táborech: V kraji se rekreovalo na 37 tisíc dětí, hygienici zjistili jednu nenahlášenou akci pro 120 dětí

Necelý týden před koncem prázdnin mají za sebou hygienici v Jihočeském kraji celkem 135 kontrol akcí letní dětské rekreace, o deset více, než plánovali. Nahlášeno bylo konání 360 akcí, z toho 306 zotavovacích akcí (ZA), na nichž se průběžně rekreovalo 35 013 dětí, a dále 54 jiných podobných akcí (JPA), kterých se účastnilo 1 725 dětí.

V závěru prázdnin ještě hygienici zjistili jednu zotavovací akci se 120 dětmi, která nebyla nahlášena. Celkově se v kraji letos rekreovalo na třicet sedm tisíc dětí, přesněji 36 858, to je zhruba o tisíc tři sta dětí méně než o loňských prázdninách. Hlášen nebyl žádný putovní tábor.

„Letos jsme nemuseli vydat zákaz konání akce, ale zjistili jsme ve druhé polovině srpna jednu neohlášenou zotavovací akci na Táborsku, kde jsme vykonali státní zdravotní dozor a odebrali vzorky pitné vody. Po ukončení řízení bude provozovateli udělena sankce. Řešili jsme celkem pět případů onemocnění s hromadným výskytem, která nebyla klasifikována jako epidemie. V červenci šlo o akce na Táborsku a Jindřichohradecku, v prvním srpnovém týdnu na Písecku a v dalších dnech jsme řešili výskyt gastroenteritidy u účastníků sportovního tábora na Prachaticku. Další podobný případ, kdy mělo průjem, zvracení a teploty šestnáct dětí, jsme řešili na zotavovací akci u Lipna. Obdrželi jsme dva podněty, při následných kontrolách se uvedené nedostatky nepotvrdily a podněty jsme shledali jako neoprávněné,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Co se týče kontrol táborových kuchyní a stravovacích zařízení, ve dvou případech jsme uložili blokovou pokutu za stále se opakující prohřešen, kterým je zamrazování syrového masa. A největší, desetitisícovou pokutu, hned na začátku prázdnin za zásadní pochybení organizátorů v zajištění nezávadné pitné vody, což je významný nedostatek. Poslední prázdninové týdny byly klidnější, s výjimkou několika mála potvrzených případů výskytu COVID-19 a zjištění nenahlášené akce už se nejednalo o závažné události. Celkově jsme tedy uložili tři pokuty v celkové výši dvanáct tisíc korun, ve dvou případech jsme zjistili nesplnění ohlašovací povinnosti. Sankce bude po ukončení státního zdravotního dozoru následně uložena i provozovateli zotavovací akce na Táborsku pro 120 dětí, který její konání nenahlásil,“ doplnila ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje Marie Nosková.

Letos se táborům vyhnuly projevy nepříznivých klimatických jevů, žádný z táborů nebylo nutné evakuovat například kvůli záplavám. Účast ukrajinských dětí byla výjimkou, dokumentace těchto dětí byla v pořádku. Jako každé prázdniny hygienici odpovídali na velkou řadu dotazů organizátorů a rodičů. Nahlášeny byly jednotky případů výskytu COVID-19, potvrzených testem na táboře. Pozitivní osoby byly odeslány do domácí izolace a následná opatření na táborech konzultovali hygienici s organizátory.

(tz-khs)


 

Je to zlomová věc: Letiště České Budějovice přejde pod Řízení letového provozu

Zmodernizované Letiště České Budějovice se brzy dočká plnohodnotného provozu. „To, co se dneska povedlo dojednat tady na letišti, je podle mě zlomová věc. Nám se podařilo domluvit s ministrem dopravy a s Řízením letového provozu (ŘLP), že letiště v Českých Budějovicích začne řízení letového provozu řídit. Bylo to totiž jediné regionální letiště v celé České republice, které takhle řízené nebylo,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

ŘLP také učiní kroky k dokončení certifikace pro provoz AFIS IFR. Ta totiž umožní jeho plnohodnotné využití a první Jihočeši by se tak mohli na dovolenou z jihočeského letiště vydat už velmi brzo. „Je to klíčová zpráva, protože to najednou umožní, že jsem už konečně budou moct přistávat mezinárodní letadla i za špatného počasí a pro nás je to ten klíčový zlomový bod, kdy můžeme začít to letiště promovat, můžeme začít jednat se zájemci, kteří sem chtějí vlastně létat a je to pro Jihočechy klíčová zpráva, protože pokud se to všechno rozběhne, tak třeba v roce 2024 už byste odsud konečně mohli odlétat na dovolenou,“ dodal Kuba.

(tz-jč)


 

Koronavirus v Jihočeském kraji

Od čtvrtka v Jihočeském kraji přibylo celkem 126 potvrzených případů COVID-19. V kraji je k dnešku za celé období pandemie celkem 257 229 potvrzených onemocnění. Z toho je 253 034 osob vyléčených (+247). Nebylo hlášeno žádné úmrtí v souvislosti s COVID-19. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 401 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů bylo k dnešku 1 794, od čtvrtka došlo k poklesu o 121 aktivních případů.

K pátku byla v kraji týdenní incidence, tedy počet případů za posledních sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu, 91 případ na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje (-1). Jihočeský kraj má po Vysočině (85), Karlovarsku (81) a Liberecku (86) čtvrtou nejnižší incidenci mezi všemi kraji ČR. Rozdíly mezi kraji jsou minimální, polovina krajů má incidenci mezi 95 – 103 případy. Vyšší incidenci než je celorepublikový průměr mají aktuálně Praha se 124 případy na sto tisíc obyvatel, Středočeský kraj má 112 a Královéhradecký 121. Celorepublikový průměr byl k pátku 103 případů na sto tisíc obyvatel ČR (-2).

Co se týče aktuálních regionálních dat, k pátku došlo k poklesu aktivních případů ve všech okresech. Na Prachaticku bylo 91 aktivních případů (-11), 120 aktivních případů je na Českokrumlovsku (-15), na Strakonicku je 258 otevřených případů (-6), 233 bylo na Písecku (-15), 247 je na Jindřichohradecku (-17), 291 na Táborsku (-20) a nejvíce, 554 aktivních případů, je k dnešku na Českobudějovicku (-37).

V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 135 226 žen (+67) a 122 003 mužů (+59). V dosavadním průběhu pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 80 383 osob s trvalým pobytem na Českobudějovicku (+44), 39 986 osob z Táborska (+27), 36 026 z Jindřichohradecka (+11), 30 622 z Písecka (+6), 29 320 ze Strakonicka (+28), 21 335 z Českokrumlovska (+7) a 19 557 z Prachaticka (+3).

Mezi kojenci do jednoho roku bylo k dnešnímu odpoledni potvrzeno celkem od začátku pandemie 360 případů (+1), v kategorii dětí 1-4 roky 5 516 (+3), v kategorii 5-9 let 13 826 (+6), ve skupině 10-14 let 19 573 (+3), v kategorii 15-19 let 16 931 (+3), v kategorii 20-24 let 13 417 (+5), v kategorii 25-34 let 35 548 (+20), v kategorii 35-44 let 45 086 (+21), v kategorii 45-54 let 44 810 (+20), v kategorii 55-64 let 29 932 (+20), v kategorii 65–74 let 18 669 (+14) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 13 561 případů (+10).

(tz-khs)


 

Krajské hygienické stanice pokračují v kontrolách dětských táborů. Zjistily několik nedostatků

V souvislosti s probíhající letní dětskou rekreací na území ČR bylo k 15. srpnu provedeno krajskými hygienickými stanicemi celkem 1256 kontrol. Uloženo bylo 48 pokut v souhrnné výši 90 500 Kč. Nejčastější nedostatky byly v souvislosti se stravováním dětí, zásobováním pitnou vodou, podmínkami pro osobní hygienu nebo se zdravotnickou dokumentací. Celkově je ale současná situace hodnocena jako klidná.

V reakci na zjištěné nedostatky byl 10x uložen zákaz používání pitné vody a zavedeno náhradní zásobování, 2x uložena likvidace zdravotně závadných potravin a 2x stanoveny podmínky konání zotavovací akce.

Za sledované období bylo krajským hygienickým stanicím nahlášeno 10 epidemických výskytů infekčních zažívací onemocnění, na 13 akcích hygienické stanice řešily výskyt onemocnění covid-19 a na 2 akcích pak byla řešena stížnost na výskyt štěnic v chatkách.

„V rámci kontrolní činnosti byla sledována pestrost jídelníčků, prováděna cílená edukace a předáváno doporučení vydané Ministerstvem zdravotnictví k sestavování jídelníčků na dětském táboře. Ve většině případů byly kontrolované jídelníčky sestavovány s přihlédnutím k věku a fyzické aktivitě dětí a s ohledem na podmínky pro přípravu stravy na konkrétní akci,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Od 2.8. do 12.8. se v areálu Výstaviště Praha v Holešovicích konalo mezinárodní skautské setkání Central European Jamboree za účasti zhruba 1200 skautů a skautek. Organizátorům bylo před zahájením akce poskytováno odborné poradenství a následně během akce provedena kontrola, při níž nebyly zjištěny závady.

Situace je krajskými hygienickými stanicemi hodnocena nadále jako klidná. V případě vysokých venkovních teplot pořadatelé přizpůsobují program a režim dne klimatickým podmínkám, omezují fyzickou zátěž a u dětí kontrolují pitný režim a osobní hygienu.

Celé hlášení je k dispozici na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR: https://www.mzcr.cz/letni-detska-rekreace-v-sezone-2022/

(tz-mz)


 

ČOI zakázala na trhu nebezpečnou cestovní postýlku pro děti

(Praha, 26. srpen 2022) Česká obchodní inspekce na základě podnětu od společnosti dTest o.p.s. zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek – dětská cestovní postýlka, který může znamenat bezpečnostní riziko pro děti. Postýlka se prodává pod názvem COTO BABY SAMBA LUX 2020.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

26. srpna – Výběr z médií: zastavení stíhání Štrougala, zdražení letní dovolené a digitalizace ve zdravotnictví

V českém tisku se v pátek dočtete, že státní zástupci zastavili stíhání Lubomíra Štrougala, píše Právo. Letní dovolené příští rok podle Mf Dnes podraží. A většina ambulancí není připojená na elektronické systémy, které můžou ukládat rentgenové snímky, píše Deník N. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu stylu

V rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana Večeřová a náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. Součástí Deklarace je Deset pilířů výživové politiky potravinářského průmyslu, které se stále vyvíjejí. Cílem Deklarace je odborná spolupráce mezi průmyslem, státní správou a současně výrobci potravin v rámci konkrétních dobrovolných závazků.

Zdravotní stav české populace není dobrý. Z dlouhodobého hlediska jsou hlavními důvody špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu a stres. Spotřebitelé se velmi často potýkají s obezitou a dalšími civilizačními chorobami. Podle Eurostatu se v Česku délka zdravého dožití za posledních 50 let takřka nezměnila, spíše stagnuje.

„Mezi rizikové chování patří zvýšená konzumace alkoholu, kouření, nesprávné stravovací návyky a zanedbávání primární prevence. Ukazuje se, že nesprávné stravovací návyky jsou jednou z příčin více než čtvrtiny všech úmrtí v České republice a potřebu změny stravovacích návyků si uvědomuje stále více Čechů, “ zdůraznila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Jsem proto velmi ráda, že můžeme takto spolupracovat s potravinářským průmyslem a pozitivně ovlivnit zdravotní stav české populace,“ doplnila.

„Je nutné výrazně posílit zodpovědnost za vlastní zdraví u každého z nás. Všichni musíme věnovat dostatek pozornosti vzdělávání široké veřejnosti, včetně té odborné o správných stravovacích návycích a motivovat je k aktivnímu životnímu stylu. Podporuji a propaguji zodpovědný přístup jedince a potravinářského průmyslu, kdy dochází k aktivní ochraně zdraví a péče o životní styl, a to například ve formě absolvování preventivních prohlídek či konzumování kvalitních potravin,“ doplnila hlavní hygienička.

„Potravinářská komora ČR realizuje mnoho aktivit a projektů, které pomáhají spotřebitelům více se orientovat ve správném životním stylu a výběru potravin. PK ČR pomáhá výrobcům zlepšovat složení potravin a jejich označování na obalech, formuluje dobrovolné závazky potravinářů, podporuje inovace a reformulace potravin formou soutěží, vydává publikace a organizuje semináře pro širokou laickou veřejnost a další,“ vysvětluje prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

„Snažíme se edukovat i dětskou populaci formou projektu V rytmu zdraví, který mohou učitelé zapojit do své výuky na základních školách. Naší ambicí je tento projekt rozšířit,“ doplnila Hana Langrová, předsedkyně Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny a Potravinářské komoře ČR.

Deklarace ke zdravému životnímu stylu je závazkem potravinářského průmyslu vyvíjet aktivity v jednotlivých bodech Deseti pilířů výživové politiky potravinářského průmyslu. Tyto aktivity budeme průběžně doplňovat, aktualizovat a vyhodnocovat a výsledky sdílet s resortem Ministerstva zdravotnictví ČR, médii a odbornou i laickou veřejností. Výsledky za minulé období jsou velmi slibné, například výrobci minerálních vod snížili obsah cukru v nápojích o bezmála 10 %, v masném průmyslu došlo a stále dochází ke snižování obsahu soli v masných výrobcích a uzeninách a obecně dochází ke zlepšování výživové hodnoty jednotlivých potravin.

Podepsaná Deklarace ke zdravému životnímu stylu rozvíjí původní deklaraci, podepsanou v lednu 2018 a navazuje tak na strategii Zdraví 2030, která vychází z dříve formulovaných strategických úkolů dokumentu Zdraví 2020.

(tz-mz)


 

Kvalita vody se od minulého týdne nezměnila, na Orlíku a v rekreačních rybnících vadí hlavně sinice a chlorofyl a

ČESKÉ BUDĚJOVICE 25. 8. – Dnešní výsledky mimořádných rozborů vody v těch koupacích oblastech jižních Čech, kde byla minulý týden zjištěna nevyhovující kvalita vody, neukázaly bohužel výraznější změnu k lepšímu. Potvrdily špatnou kvalitu na Orlíku, voda se nezlepšila ani ve sledovaných rekreačních rybnících. Nadále platí, že u Podolska na Orlíku trvá zákaz koupání, vyhlášený KHS Jihočeského kraje 23. června.

„Kvalita vody u Podolska se nemění už devět týdnů. Voda je nebezpečná ke koupání a neodpovídá hygienickým požadavkům. V týdnu byly opět výrazně překročeny limitní hodnoty pro ukazatele sinice a chlorofyl-a, vytváří se zde vodní květ a rozbory potvrdily sníženou průhlednost. Upozorňujeme veřejnost, že zde při koupání a vodní rekreaci hrozí akutní poškození zdraví! Dne 23. 6. 2022 jsme v této lokalitě vyhlásili dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání, který nadále trvá,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V další sledované lokalitě na Orlíku u Radavy dostala voda stejně jako minulý týden čtyřku, značící vodu nevhodnou ke koupání. Byla zde výrazně překročena hodnota ukazatelů sinice, vodní květ a chlorofyl-a. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Hodnocení stupněm 4, značícím vodu nevhodnou ke koupání, opět obdržely i oba sledované rekreační rybníky u Chlumu u Třeboně: Hejtman a Staňkovský rybník. Pro oba rybníky platí, že voda v nich je nevhodná ke koupání. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. V obou je dle aktuálního rozboru překročena limitní hodnota pro sinice, chlorofyl-a, je zde snížená průhlednost.

Od minulého měření se mírně zlepšila pouze kvalita vody na Lipně u Lipna nad Vltavou, která dostala trojku. Dle aktuálního rozboru je zde zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a je zde snížená průhlednost.

(tz-khs)


 

S výdaji na školní pomůcky může potřebným pomoci na začátku školního roku i stát

Školní pomůcky, kroužky a další výdaje mohou být na začátku školního roku značným zásahem do rozpočtu rodin. S náklady souvisejícími se vzděláním a zájmovou činností dětí, a to od základní po vysokou školu, může stát pomoci především prostřednictvím jednorázové dávky pomoci v hmotné nouzi – mimořádné okamžité pomoci (MOP).

Tato dávka pomáhá řešit hned několik životních situací a jednou z nich je i cílená pomoc určená těm, kteří na startu nového školního roku nemají s ohledem na své příjmy, sociální a majetkové poměry prostředky na úhradu výdajů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností dětí. Od ledna do července letošního roku vyplatil ÚP ČR dohromady 1 323 dávek MOP v souvislosti se vzděláním nebo zájmovou činností nezaopatřeného dítěte a zajištěním nezbytných činností souvisejících se sociálně – právní ochranou dětí v celkovém objemu 3 314 614 Kč. Z toho 230 dávek MOP (374 268 Kč) bylo určeno čistě na školní pomůcky.

„Nejčastěji lidé o tuto dávku žádají právě v souvislosti s příchodem nového školního roku. Největší počet vyplacených dávek bývá od srpna do října. Protože je toto období pro domácnosti s dětmi citelně nejtěžší, na začátek září směřujeme i další významnou pomoc, kterou jsme pro rodiny s dětmi v současné složité situaci připravili, a to jednorázový příspěvek 5 tisíc korun na dítě,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc je možné podávat na příslušném kontaktním pracovišti ÚP ČR podle místa trvalého pobytu žadatele. Naši zaměstnanci přistupují ke každému případu citlivě. Vždy zohledňují fakt, že se jedná o cílenou pomoc určenou nezaopatřeným dětem,“ dodává generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Úřad práce ČR současně zkoumá odůvodněnost nákladů, jejich ekonomickou náročnost, popř. možnosti jednotlivých školních zařízení, stejně jako možnost úhrady nákladů z jiných zdrojů a další okolnosti. Zároveň bere zřetel i na problematiku začlenění dítěte do dětského kolektivu. Po celkovém posouzení, pokud dávku přizná, stanoví ÚP ČR s ohledem na příjmy žadatele a společně posuzovaných osob výši dávky, a to až do úrovně konkrétního nákladu. Součet poskytnutých dávek nesmí v rámci kalendářního roku překročit 10násobek Úřad práce ČR

částky životního minima jednotlivce, tj. max. 46 200 Kč. Podrobněji na https://www.uradprace.cz/web/cz/mimoradna-okamzita-pomoc.

Formuláře, včetně jejich vyplněných vzorů, jsou k dispozici na https://www.mpsv.cz/web/cz/formulare#oblast-davek. Požádá-li člověk o jakoukoli dávku vyplácenou Úřadem práce ČR, je třeba, aby do žádosti uvedl také telefonní a e-mailové spojení. Zaměstnanci ÚP ČR jej tak, v případě nutnosti, mohou kontaktovat a předejít případným nesrovnalostem. Možností podání je hned několik – elektronicky prostřednictvím Identity občana (např. bankovní identita, Mobilní klíč eGovernmentu), datové schránky, e-mailem se zaručeným elektronickým podpisem, poštou nebo je žadatelé mohou odevzdat na podatelně příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR.

Aby Úřad práce ČR klientům ještě více zjednodušil proces vyplňování žádostí, zveřejnil na svých webových stránkách (https://www.uradprace.cz/web/cz/nepojistne-socialni-davky-letaky ) a sociálních sítích návodné videospoty. V jejich rámci lidem radí nejen jak na vyplňování žádostí, ale diváci se také dozví, jaké jsou základní podmínky pro získání nároku na konkrétní dávku nebo kde najdou potřebné informace. Na webových stránkách ÚP ČR – www.uradprace.cz – jsou uvedeny i další praktické rady a zájemcům je k dispozici i „virtuální asistent“. Tzv. chatbot komunikuje s lidmi na základě definovaných, a tedy nejvíce frekventovaných, otázek z oblasti nepojistných sociálních dávek i zaměstnanosti. V případě obecných dotazů pak klientům poradí zaměstnanci Call centra ÚP ČR (tel. 800 779 900 bezplatná linka, e-mail: callcentrum@uradprace.cz.

(tz-úpčr)


 

Vláda schválila konečnou podobu úsporného tarifu z dílny MPO

Vláda schválila nařízení, která stanovují konečnou podobu příspěvku z úsporného tarifu. Ten letos vláda poskytne domácnostem na pomoc s vysokými cenami energií. Letos v říjnu obdrží všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, pomoc v podobě příspěvku z úsporného tarifu ve výši 2 000 nebo 3 500 korun podle tarifu. Další pomocí, kterou domácnosti od státu obdrží, je odpuštění poplatků za podporované zdroje energie (POZE). Od letošního října až do konce příštího roku všechny domácnosti ušetří zhruba 599 korun za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Druhou část pomoci z úsporného tarifu dostanou domácnosti na začátku příštího roku.

Abychom zajistili, že pomoc letos obdrží skutečně všechny domácnosti, zvolili jsme takové technické řešení, že pomoc poskytneme prostřednictvím tarifů na elektřinu. Proto jsme zvolili postup, že domácnosti obdrží příspěvek 2 000 nebo 3 500 korun podle druhu tarifu. Většina domácnosti tak díky odpuštění poplatků za podporované zdroje energie i příspěvku z úsporného tarifu získá pomoc ve výši alespoň čtyři tisíce korun. Tento postup bude také administrativně nejjednodušší a umožní pomoc rozdělit spravedlivě i s ohledem na odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Tzv. rozhodný den, tedy den, ke kterému distributor naskenuje trh a zjistí, kdo má jaký tarif, a kdo tedy má na co nárok, je v nařízení stanovený na 23. srpna 2022. Obchodníci budou pomoc domácnostem zohledňovat od 1. října 2022.

Příspěvek na úhradu nákladů za energie domácnostem v roce 2022 (bez poplatků za POZE)

Distribuční sazby a výše příspěvku na úhradu nákladů za elektřinu na odběrné místo:

Distribuční sazba                                                            Výše příspěvku  

Sazba D01d                                                                       3 500 Kč

Sazba D02d                                                                       3 500 Kč

Sazba D25d                                                                       3 500 Kč

Sazba D26d                                                                       2 000 Kč

Sazba D35d                                                                       2 000 Kč

Sazba D45d                                                                       2 000 Kč

Sazba D56d                                                                       2 000 Kč

Sazba D57d                                                                       2 000 Kč

Od října bude stát také domácnostem i firmám poskytovat pomoc v podobě odpuštění poplatků za POZE. V případě domácností tak půjde o částku ve výši 599 korun s DPH za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Tato pomoc bude poskytována od letošního října do konce roku 2023.

V příštím roce bude příspěvek z úsporného tarifu poskytnut na jednotlivé komodity zvlášť. Výše podpory jsme nastavili tak, aby zohlednily také poplatky za POZE. Jejich odpuštění totiž pomůže více domácnostem s vyšší spotřebou elektřiny,“ říká ministr Síkela s tím, že domácnosti pomoc obdrží v únoru. Celková pomoc od státu v podobě příspěvku z úsporného tarifu a odpuštění POZE za oba roky dohromady tak bude v průměru necelých 15 tisíc korun.

U dodávek tepla z domovních kotelen bude u zbývající části příspěvku na příští rok nutné, aby zákazník, typicky společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ), oznámil do 30. listopadu 2022 distributorovi plynu počet vytápěných bytových jednotek. Podobně v případě dodávek tepla z centrálního zásobování teplem. Tady bude muset zákazník, například SVJ, oznámit dodavateli tepla počet vytápěných bytových jednotek. Následně SVJ zohlední tuto slevu uživatelům bytů. Údaj o počtu bytů je nutnou podmínkou pro získání příspěvku.

Rozhodným dnem, ke kterému odběrné místo zákazníka v domě s byty a také u centrálních tepláren musí splňovat podmínky pro zohlednění příspěvku, je 30. září 2022. Obchodníci zohlední pomoc pro zákazníka v domě s byty a s centrálním vytápěním od 1. února 2023. Domácnosti s domovními kotelnami obdrží z úsporného tarifu příspěvek 6 tisíc korun a domácnosti s centrálním vytápěním příspěvek 4 500 korun. Příspěvky podle jednotlivých tarifů a pásem spotřeby u plynu budou podle nařízení vlády následující:

Příspěvek na úhradu nákladů za energie domácnostem v roce 2023 (bez poplatků za POZE)

Distribuční sazba                                                            Výše příspěvku  

Sazba D01d                                                                       400 Kč

Sazba D02d                                                                       800 Kč

Sazba D25d                                                                       1 500 Kč

Sazba D26d                                                                       2 000 Kč

Sazba D35d                                                                        2 000 Kč

Sazba D45d                                                                       2 000 Kč

Sazba D56d                                                                       2 000 Kč

Sazba D57d                                                                       2 000 Kč

 

Pásma spotřeby plynu  (MWh)                                Výše příspěvku  

0 – 1,89                                                                               200 Kč

1,89 – 7,56                                                                         1 700 Kč

7,56 – 15                                                                             3 700 Kč

15 – 25                                                                                6 200 Kč

25 – 45                                                                                7 800 Kč

Otázky a odpovědi k úspornému tarifu najdete zde: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/otazky-a-odpovedi-k-uspornemu-tarifu—269019/

(tz-mpo)


 

Koronavirus v Jihočeském kraji

Od úterý v Jihočeském kraji přibylo celkem 201 potvrzených případů COVID-19. V kraji je k dnešku za celé období pandemie celkem 256 949 potvrzených onemocnění. Z toho je 252 766 osob vyléčených (+33). Nebylo hlášeno žádné úmrtí v souvislosti s COVID-19. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 400 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů bylo k dnešku 1 783, od úterý došlo k nárůstu o 168 případů.

Ke středě byla v kraji týdenní incidence, tedy počet případů za posledních sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu, 94 případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje (-5). Jihočeský kraj má po Vysočině (88), Karlovarsku (91) a Liberecku (92) čtvrtou nejnižší incidenci mezi všemi kraji ČR. Rozdíly mezi kraji jsou minimální, polovina krajů má incidenci mezi 105 – 109 případy. Vyšší incidenci než je celorepublikový průměr mají aktuálně Praha se 133 případy na sto tisíc obyvatel, Středočeský kraj má 123 a Královéhradecký 128. Celorepublikový průměr byl ke středě 110 případů na sto tisíc obyvatel ČR (-3).

Co se týče aktuálních regionálních dat, ke středě došlo k nárůstu aktivních případů ve všech okresech. Na Prachaticku bylo 98 aktivních případů (+6), 127 aktivních případů je na Českokrumlovsku (+12), na Strakonicku je 241 otevřených případů (+15), 243 bylo na Písecku (+20), 233 je na Jindřichohradecku (+11), 286 na Táborsku (+18) a nejvíce, 555 aktivních případů, je na Českobudějovicku (+86).

V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 135 081 žen (+106) a 121 868 mužů (+95). V dosavadním průběhu pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 80 295 rezidentů z Českobudějovicka (+91), 39 932 osob z Táborska (+22), 35 983 z Jindřichohradecka (+17), 30 607 z Písecka (+26), 29 266 ze Strakonicka (+22), 21 319 z Českokrumlovska (+12) a 19 547 z Prachaticka (+11).

Mezi kojenci do jednoho roku bylo k dnešnímu odpoledni potvrzeno celkem 359 případů (+1), v kategorii dětí 1-4 roky 5 510 (+6), v kategorii 5-9 let 13 819 (+3), ve skupině 10-14 let 19 565 (+2), v kategorii 15-19 let 16 922 (+5), v kategorii 20-24 let 13 401 (+13), v kategorii 25-34 let 35 511 (+31), v kategorii 35-44 let 45 044 (+29), v kategorii 45-54 let 44 760 (+45), v kategorii 55-64 let 29 887 (+33), v kategorii 65–74 let 18 635 (+24) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 13 536 případů (+9).

(tz-khs)


 

25. srpna – Výběr z médií: sledování politiků v Poděbradech, méně dětí s exekucí a ukrajinští pracovníci v Česku

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že soukromý detektiv sledoval kandidáty v Poděbradech do městského zastupitelstva. Píše o tom Deník N. Podle Lidových novin pak výrazně poklesl počet dětí s exekucí. A příchod ukrajinských uprchlíků pomohl některým českým firmám. Téma Hospodářských novin. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Skvělá zpráva pro pacienty se spinální svalovou atrofií. Lék SPINRAZA bude nově hrazený ze zdravotního pojištění

Ministerstvo zdravotnictví schválilo úhradu léčivého přípravku SPINRAZA k léčbě spinální svalové atrofie z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Jde o výsledek historicky prvního zasedání Poradního orgánu ministra zdravotnictví pro úhradu léčiv určených k léčbě vzácných onemocnění, jehož členy jsou zástupci státu, zdravotních pojišťoven, odborných společností a pacientských organizací.

Inovativní kauzální léčba pacientům se spinální svalovou atrofií přináší zlepšení kvality života a zásadně doplňuje současnou multioborovou symptomatickou péči, která je pro pacienty a jejich rodiny/pečovatele extrémně náročná. SPINRAZA s léčivou látkou nusinersen je aktuálně jedním ze tří v Evropské Unii registrovaných kauzálních léčivých přípravků pro diagnózu spinální svalové atrofie.

„Nejenom z pozice ministra zdravotnictví, ale rovněž z pozice lékaře, který se s pacienty se vzácnými onemocněními setkává ve své praxi, skutečně vítám závěry poradního orgánu, neboť dojde k systémové změně s významným dopadem na kvalitu života pacientů i jejich rodin. Doufám, že na toto první projednání naváží projednání dalších žádostí, a bude tak umožněno, bude-li přínos stejně prokazatelný, jako tomu je u SPINRAZY, poskytnout účinnou léčbu osobám se vzácným onemocněním včas a v potřebném rozsahu bez zátěže individuálních jednání o úhradě mezi pacienty a zdravotními pojišťovnami,“ uvedl u příležitosti vydání závazného stanoviska ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Závazné stanovisko je zveřejněno na Portálu poradních orgánů a pracovních skupin Ministerstva zdravotnictví.

Spinální svalová atrofie (SMA) je vzácné, geneticky podmíněné, neurodegenerativní onemocnění, které se klinicky projevuje progresivní svalovou slabostí a úbytkem svalstva. SMA je invalidizující a často fatální onemocnění, ovlivňující základní fyzické dovednosti člověka – jako sedět, chodit, jíst, dýchat, přičemž postihuje osoby v různých věkových kategoriích, od kojenců a dětí po dospívající a dospělé, s různou úrovní závažnosti. Incidence v České republice představuje každoroční nárůst v počtu přibližně 10-12 dětí se SMA. Bez léčby a podpůrné péče (ventilační podpory) pacienti se SMA 1. typu v 80-95 % případů umírají do 18 měsíců věku, v případě SMA 2. typu 70 % pacientů přežívá 25 let. Pacienti se SMA 2. typu bez léčby nikdy nejsou schopni samostatné chůze, je u nich vysoké riziko respirační insuficience s nutností umělé plicní ventilace, délka života je zkrácena. Pacienti se SMA 3. typu bez léčby ztrácí schopnost chůze a mají vysoké riziko respirační insuficience.

Onemocnění má zároveň silný sociální dopad a představuje obrovskou fyzickou a emocionální zátěž nejenom pro pacienty, ale i na jejich rodiny a pečovatele, na nichž se stávají pacienti závislými. Kvalita života pacientů i pečovatelů je vážně narušena, přičemž onemocnění představuje významnou ekonomickou zátěž.

Dostupnost inovativní kauzální léčby pacientům se SMA znamená zlepšení kvality života pacientů i jejich pečovatelů, zásadně doplňuje současnou multioborovou symptomatickou péči, která je pro pacienty a jejich rodiny/pečovatele extrémně náročná. Nusinersen nabízí pacientům se SMA a jejich rodinným pečovatelům léčbu s měřitelným dopadem na přežití, motorické funkce a zlepšenou či stabilizovanou pohyblivost.

(tz-mz)


 

Ministryně Hubáčková: Budování obnovitelných zdrojů energie musí jít ruku v ruce s úspornými opatřeními

V novém balíčku výzev z Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 jsou připraveny více než tři miliardy korun. Tyto prostředky pomohou zlepšit energetickou účinnost gastro provozů a prádelen v sektoru školství, zdravotnictví a v sociálních službách, podpoří také výstavbu energeticky úsporných veřejných budov, výměnu zdrojů vytápění a instalaci fotovoltaických a solárních systémů.

„Budování nových obnovitelných zdrojů energie musí jít ruku v ruce s úspornými opatřeními v oblasti energetické náročnosti veřejných budov a provozů. Cílem nových výzev je nejen ekologická výroba energie, ale též její efektivní využití,” říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.
Prostředky v celkové výši jedné miliardy korun rozdělí 8. výzva a 9. výzva na projekty zaměřené na snížení spotřeby energie gastro provozů a prádelen ve školách, sociálních zařízeních a zdravotnických institucích. Výše dotace může dosáhnout až 50 % způsobilých výdajů.

Téměř miliarda a půl je připravena na efektivní výstavbu úsporných veřejných budov. Subjekty veřejného sektoru mohou žádat o dotaci z 10. výzvy ve výši 70 % způsobilých výdajů na výstavbu splňující parametry nulových budov nebo 50 % způsobilých výdajů na výstavbu pasivních budov. Stavebníci veřejných budov ve vysokém energetickém standardu, u kterých s ohledem na specifický typ provozování nelze dosáhnout parametrů pasivního domu (např. bazény, aquacentra, laboratoře atd.), mohou získat 40 % způsobilých výdajů.

Poslední ze čtveřice nových výzev (výzva č. 11) nabízí celkem 825 miliónů korun na vybudování a rekonstrukci obnovitelných zdrojů energie ve veřejných budovách zahrnující například výměny zdrojů vytápění za tepelná čerpadla, kotle na biomasu, instalace solárně – termických systémů a též na využití OZE k zajištění dodávek systémové energie do veřejné infrastruktury např. v oblasti vodohospodářství nebo pro kompostárny.

Příjem žádostí odstartuje 24. srpna letošního roku, žádat bude možné až do konce května 2023. Aktuálně vyhlašované výzvy jsou průběžné s jednokolovým hodnocením a jsou adresovány žadatelům z celé republiky s výjimkou hl. města Praha.

„Žadatelé z oblasti veřejného sektoru na území hlavního města o podporu nepřijdou. Do konce září mohou čerpat finanční prostředky z Národního plánu obnovy a současně pro ně připravujeme dotační výzvu z Modernizačního fondu,“ připomíná ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.
Nové dotace z Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 navazují na úspěšné výzvy z let 2014-2021. V tomto období bylo podpořeno téměř dva tisíce projektů, zaměřených na energetické úspory ve veřejných budovách, částkou blížící se šesti miliardám korun.

(tz-mžp)


 

Celková důvěra v ekonomiku se potřetí v řadě snížila

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se v srpnu meziměsíčně snížil o 1,6 bodu na hodnotu 94,1, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 2,6 bodu na hodnotu 97,6, indikátor důvěry spotřebitelů vzrostl o 3,5 bodu na hodnotu 77,1.

„Celková důvěra v ekonomiku mezi podnikateli se snížila ve všech sledovaných odvětvích. Zatímco průmysl, obchod a služby zaznamenaly mírnější pokles důvěry, který byl zejména v průmyslu a obchodě potvrzením vývoje z předešlých měsíců, stavebnictví doznalo výraznější propad. Jedním z důvodů je fakt, že po více než roce a čtvrt poprvé převážil, byť mírně, podíl podnikatelů očekávajících pro období následujících tří měsíců pokles počtu zaměstnanců. Je otázkou, jestli se jedná pouze o jednorázový výkyv, nebo o změnu trendu sentimentu ve stavebnictví,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Srpnový meziměsíční růst důvěry mezi spotřebiteli lze chápat jako určitou korekci předešlého nepřetržitého pětiměsíčního poklesu. Většina sledovaných ukazatelů sice zaznamenala mírné zlepšení, nicméně všechny stále vyznívají hůře ve srovnání s dlouhodobými průměry. To platí i pro očekávání dalšího vývoje inflace, u kterého lze ale pozitivně hodnotit meziměsíční snížení počtu respondentů obávajícího se dalšího růstu cenové úrovně,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Více informací najdete v dnešní Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/konjunkturalni-pruzkumy-srpen-2022

(tz-čsú)


 

24. srpna – Výběr z médií: solární parky vydělávají, nové sídlo Lesů ČR a školní volno kvůli energetické krizi nebude

V českém tisku se ve středu dočtete, že solární parky už státu vydělávají, píší Lidové noviny. Lesy České republiky si chtějí podle Deníku postavit nové sídlo. A ministerstvo školství neplánuje kvůli energetické krizi vyhlašovat mimořádné volno, informuje Právo. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Lesníci neuspěli s žádostí o zlomení několika souší u jezírka v Boubínském pralese

Lesníci neuspěli s žádostí o zlomení víc než deseti souší u jezírka v Boubínském pralese. Zásah by umožnil pustit turisty alespoň do části této rezervace, do které se teď vůbec vstupovat nesmí, protože kolem stezek hrozí pád suchých stromů. Někteří lidé ale zákaz přesto porušují.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ministerstvo podepsalo s firmou Pfizer smlouvu o dodávkách Paxlovidu

Ministerstvo zdravotnictví a Pfizer uzavřely smlouvu o dodávkách perorálního antivirotika Paxlovid proti onemocnění covid-19. Smlouva uzavřená do konce roku 2022 zajišťuje České republice dostatečné množství tohoto léku pro předpokládanou podzimní vlnu. První dodávky jsou očekávány v průběhu září.

„Jsem velmi rád, že brzy budeme moci nabídnout další plně hrazené a vysoce účinné antivirotikum proti covid-19 všem českým pacientům, kteří jej budou potřebovat. Pandemie ještě neskončila. Covid je smrtelné onemocnění, na které musíme být připraveni,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ministerstvu zdravotnictví se povedlo vyjednat dobrou smlouvu, která zaručí dostatečné množství tohoto léku, a také to, že se nespotřebované léky nebudou muset hradit ze státního rozpočtu, jako tomu bylo v některých případech dříve, například u monoklonálních protilátek.

Pacienti obdrží lék na základě žádanky od svého praktického lékaře nebo specialisty v celkem 58 nemocničních lékárnách po celé ČR. Jedná se o perorální antivirotikum podávané ve formě tablet, které zastavuje množení viru v buňkách. Pomáhá tělu překonat virovou infekci a může předejít rozvoji závažné formy onemocnění a zabránit úmrtí.

Paxlovid je určený pro pacienty s potvrzeným covid-19 a vysokým rizikem zhoršení do závažné formy onemocnění. Studie potvrzují, že pokud je lék podán do 5 dní od prvních příznaků, jeho účinnost snížit riziko hospitalizace a úmrtí je 88%.

„Jsme velmi hrdí na to, že společnost Pfizer dokázala včas vyvinout a přinést pacientům nejen ochranu ve formě vakcíny, ale také léčbu ve formě antivirotika. Tato kombinace umožňuje každé zemi efektivně předcházet devastujícím následkům covidu a jsem si jistý, že také v České republice zabrání mnoha případným dalším těžkým stavům či dokonce úmrtím a významně sníží zdravotní náklady na léčbu onemocnění COVID-19,“ řekl generální ředitel společnosti Pfizer v ČR Pavel Sedláček.

(tz-mz)


 

Koronavirus v Jihočeském kraji

Od pondělí v Jihočeském kraji přibylo celkem 179 potvrzených případů COVID-19. V kraji je k dnešku za celé období pandemie celkem 256 7484 potvrzených onemocnění. Z toho je 252 733 osob vyléčených (+185). Nebylo hlášeno žádné úmrtí v souvislosti s COVID-19. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 400 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů bylo k dnešku 1615, od pondělí došlo k poklesu o 6 případů.

K úterku byla v kraji týdenní incidence, tedy počet případů za posledních sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu, 99 případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje (-4). Jihočeský kraj má po Vysočině (91) a Karlovarsku (96) třetí nejnižší incidenci mezi všemi kraji ČR. Rozdíly mezi kraji jsou ale minimální. Vyšší incidenci než je celorepublikový průměr mají aktuálně Praha se 145 případy na sto tisíc obyvatel, Středočeský má 130 a Královéhradecký 128. Celorepublikový průměr byl k úterku 116 případů na sto tisíc obyvatel ČR (-3).

Co se týče aktuálních regionálních dat, k úterku bylo 92 aktivních případů na Prachaticku (0), 115 aktivních případů je na Českokrumlovsku (+7), na Strakonicku je 226 otevřených případů (+16), 223 bylo na Písecku (+2), 222 je na Jindřichohradecku (-16), 268 je na Táborsku (-3) a 469 aktivních případů je na Českobudějovicku (-12).

V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 134 975 žen (+105) a 121 773 mužů (+74). V dosavadním průběhu pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 80 204 osob z Českobudějovicka (+46), 39 910 z Táborska (+33), 35 966 z Jindřichohradecka (+25), 30 581 z Písecka (+18), 29 244 ze Strakonicka (+29), 21 307 z Českokrumlovska (+17) a 19 536 z Prachaticka (+11).

Mezi kojenci do jednoho roku bylo k dnešnímu odpoledni potvrzeno celkem 358 případů (+1), v kategorii dětí 1-4 roky 5 504 (+3), v kategorii 5-9 let 13 816 (+4), ve skupině 10-14 let 19 563 (+4), v kategorii 15-19 let 16 917 (+2), v kategorii 20-24 let 13 388 (+4), v kategorii 25-34 let 35 480 (+20), v kategorii 35-44 let 45 015 (+29), v kategorii 45-54 let 44 715 (+31), v kategorii 55-64 let 29 854 (+28), v kategorii 65–74 let 18 611 (+28) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 13 527 případů (+25).

(tz-khs)


 

Minulá lovecká sezona byla úspěšná

V mysliveckém roce 2021/2022 padly v Česku rekordy v odstřelech zvěře jelení a daňčí, odstřel černé zvěře byl druhý nejvyšší v historii. Celková výměra honiteb dosáhla 6,9 milionu hektarů. V sezoně 2021/2022 bylo odstřeleno 30 792 kusů jelení zvěře, tedy o 950 více než v předchozím období, což je nejvyšší zaznamenaná hodnota v historii.

„Od roku 2014, ve kterém bylo odstřeleno přes 23 tisíce kusů jelení zvěře, dochází k postupnému navyšování jejího odstřelu. Loví se převážně mladá a samičí zvěř, podobně je tomu i u daňků a muflonů,“ vysvětluje Josef Kahuda z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Více informací najdete v aktuální publikaci: https://www.czso.cz/csu/czso/zakladni-udaje-o-honitbach-stavu-a-lovu-zvere-od-1-4-2021-do-31-3-2022

(tz-čsú)


 

ČOI: 4 z 5 kontrolovaných zprostředkovatelů energií v 1. čtvrtletí porušili zákon

(Praha, 23. srpen 2022) Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na nabídku a poskytování služeb, které souvisí s uzavíráním smluv o dodávkách energií. V 1. čtvrtletí 2022 uskutečnila celkem 10 kontrol a v 8 případech zjistila nedostatky v dodržování právních předpisů.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Na kole s ČEZ Kolem Lipna vyrazily stovky závodníků a více než desítka profesionálních sportovců

Letošní novinku ČEZ Lipno Sport Festivalu – cyklovyjížďku i závod si nenechalo ujít více než dvě stovky cyklistů. Nechyběli mezi nimi Jaromír Jágr, Barbora Strýcová ani Jiří Ježek. Trať dlouhou 59 km si navzdory dešti užili naplno a přidali také několik korun do nadačního měšce na ČEZ Oranžovém kole, které se točilo pro dobrou věc.

Letošní ročník ČEZ Lipno Sport Festivalu je minulostí a s radostným očekáváním vyhlížíme ten další, už dvanáctý. I letos posunuli organizátoři laťku opět o několik stupňů výš a mají v plánu festival dále rozvíjet. „Letošní ročník byl opět nabitý hlavně pozitivní energií, a to je to co nás posouvá dál. Desítky sportovních disciplín, stovky minut energické hudby a tisíce spokojených návštěvníků jsou naším dalším motorem,“ říká spoluorganizátorka festivalu Kateřina Neumannová. Za celou dobu festivalu jej navštívilo téměř 50 000 návštěvníků, o víkendech to bylo v jediný den až 10 000. Mnoho sportovních disciplín s více i méně známými sporty, mistrovství České republiky v kanoistickém maratonu, Lipenský půlmaraton, plavání, volejbal, fotbal, parkur, lezecká stěna, pohádky, koncerty, dětské diskotéky i letní kino. Tak by se dal stručně letošní ročník charakterizovat.

Jak bylo organizátory avizováno, přichystali pro letošní rok velkou novinku. Cyklistický závod nebo vyjížďka ČEZ Kolem Lipna se konala v sobotu 21. srpna a nenechali si ji ujít aktivní závodníci i rodiny s dětmi z Čech i Rakouska. Na startu nechyběla řada olympijských vítězů. Mezi nimi také šestinásobný vítěz cyklistické paralympiády Jiří Ježek. „Jsem nadšený, že cyklistika byla i letos součástí celého festivalu. Tentokrát navíc okořeněná o krásný i když místy náročný závod v krásné scenérii lipenské přírody. Věřím, že si ho všichni užili s námi a už teď se těším na příští rok“, hodnotí závod Ježek, který, jak je jeho zvykem, opět stanul na stupni vítězů. Příhraniční oblast konání závodu přilákala i několik desítek sportovců ze zahraničí a nelze vyloučit, že v příštím roce by mohla trasa závodu vést částečně i na druhé straně hranice.

Na festivalu se šlapalo nejen po cyklostezkách a do kopce, ale i v samotném centru konání akce na oranžových kolech Nadace ČEZ. Ta umožňují zájemcům z řad veřejnosti, aby vlastním fyzickým úsilím – konkrétně šlapáním na speciálně upravených kolech – přispěli na dobrou věc. Přes 100 tisíc korun si tak z druhého víkendu ČEZ Lipno sportovního festivalu odnesly nezisková organizace Roska a obec Lipno nad Vltavou. Svou energií jim kromě stovek návštěvníků přispěli i hvězdní Jaromír Jágr, Barbora Strýcová, Jaroslav Kulhavý, nebo Jiří Ježek. O týden dříve získaly v rámci stejného charitativního projektu podobnou částku i sdružení Temperi a Otevřená OKNA.

Termín 12. ročníku jedno z největších sportovních festivalů v České republice oznámí organizátoři co nejdříve. Ze zkušenosti vědí, že řada návštěvníků si svou dovolenou plánuje právě podle této velké sportovní události.

(tz-ok)


 

23. srpna – Výběr z médií: investiční tipy pro letošní podzim a přibývající přídavky na děti

V českém tisku se v úterý dočtete o investičních tipech pro letošní podzim. Přináší je deník E15. A přídavků na děti přibývá. Téma deníku Právo. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Problém pro zákazníky jsou kontrakty na spotové ceny, shodl se ministr Síkela se zástupci ERÚ

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se v pondělí 22. srpna sešel se zástupci Energetického regulačního úřadu. Během jednání diskutovali o možných legislativních opatřeních pro lepší kontrolu zákazníků na energetických trzích. Shodli se, že největším problémem pro zákazníky nyní jsou kontrakty uzavírané na spotové ceny, které přenáší veškeré riziko růstu cen na zákazníky.

„Tyto kontrakty uzavírané na spotové ceny umožňují obchodníkům přenášet veškerá rizika plynoucí ze současného nestabilního a nejistého trhu pouze na spotřebitele. Obchodník tedy inkasuje přirážku a má své jisté. Domácnosti dopředu neví, jaké ceny za energie budou platit, a nesou všechny důsledky Putinovy války,“ uvedl ministr Síkela na tiskové konferenci po jednání se zástupci ERÚ. V rámci těchto kontraktů jsou ceny, které zákazníci platí za energie, stanoveny pouze vzorcem. Ten započítává aktuální ceny na burze.

Podle informací předložených zástupci ERÚ navíc dochází i k tomu, že domácnosti jsou převáděny bez dostatečného vysvětlení či dokonce bez jejich vědomí. „Mnohdy stačí i podpis dodatku a fixovaný produkt se mění na spotový. Takové jednání může být posuzováno i jako nekalá obchodní praktika,“ říká předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Ministr Síkela se tedy se zástupci ERÚ shodli na tom, že úřad spolu s pracovníky Ministerstva průmyslu a obchodu připraví legislativní opatření, které zákazníky před tímto druhem kontraktů ochrání. „Samozřejmě jsme dnes probrali také možnosti, jak spotřebitele před touto praxí lépe chránit. Bavili jsme o některých nápadech a řekli si, jak by to celé mělo vypadat. Domluvili jsme se, že rychle aplikovatelné legislativní řešení tohoto problému společně najdeme během několika týdnů a já ho následně předložím vládě,“ dodal ministr Síkela.

Odkazy na užitečné informace:

https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/putinova-energeticka-valka–269350

https://www.eru.cz/zdrazeni-energii-musi-dodavatel-po-radne-oznamit-zprava-na-webovych-strankach-nestaci

https://www.eru.cz/pozor-u-spotovych-produktu-zdrazovani-burzy-nic-nebrzdi

(tz-mpo)


 

Vosí píchnutí? Jak se mu vyhnout

Jsou užitečné, ale také nebezpečné. S koncem léta jsou agresivnější, a hlavně se zdá, že jsou všude. Parfémy, sladká jídla a někdy dokonce jen voda — co všechno vosy přiláká a jak se vyhnout jejich píchnutí?

CELÝ ČLÁNEK


 

ČOI zakázala na trhu hračku na baterie v podobě pistole

(Praha, 22. srpen 2022) Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu v nabídce výrobek, který představuje riziko pro životní prostředí. U výrobku byl mnohonásobně překročen limit olova. Jedná se o hračku na baterie – pistoli, číslo modelu 999S-7A.

Více v příloze, případně na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

Text a fotio: (tz-čoi)


 

860 milionů z OP JAK na podporu kurikulární práce ve školách

Praha, 22. srpna 2022 – Vedení ministerstva školství doporučilo k projednání Monitorovacímu výboru Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK) Individuální projekt systémový (IPS) s názvem Podpora kurikulární práce škol. Ten by měl školám výrazně pomoci k profesnímu rozvoji učitelů v problematice modernizace obsahu, metod a forem vzdělávání. Předpokládaná výše podpory je zhruba 860 milionů korun.

Projekt svým obsahem vychází ze Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+. „Hlavním cílem projektu je podpora škol v modernizaci a inovaci vzdělávání dětí, žáků a studentů,“ říká Jiří Nekola z Národního pedagogického institutu ČR, který bude projekt realizovat. „Pedagogům – a ve spolupráci s nimi – chceme odpovědět na tři základní otázky: Proč a co učit inovativně? Jak se naučit učit inovativně? A kde najít inspiraci pro učení?“ doplňuje Jiří Nekola.

Hlavní aktivity projektu by měly zahrnovat široké spektrum vzdělávacích akcí, podporovat vzájemné učení se a kolegiální sdílení zkušeností nebo například systematizovat otevřené vzdělávací zdroje. V rámci projektu bude probíhat například proškolování učitelů a celých učitelských sborů v problematice modernizace obsahu, metod a forem vzdělávání se zaměřením na kompetence a gramotnosti. Pedagogické týmy i jednotliví učitelé tak získají komplexní a ucelenou podporu zaměřenou na proměnu vzdělávacího obsahu. „Jedná se tedy o vhodné doplnění revize rámcových vzdělávacích programů, protože je velmi důležité, aby učitelé a školy dokázali s novým moderním RVP správně pracovat a přenášet jeho přínosy na žákyně a žáky,“ říká Vladimír Balaš, ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

Monitorovací výbor OP JAK by měl projekt projednat v říjnu 2022. Realizátorem bude Národní pedagogický institut ČR a na jeho financování budou využity prostředky jak z OP JAK, tak ze státního rozpočtu. Zahájení se plánuje na začátek příštího roku a předpokládaná výše podpory je zhruba 860 mil. Kč. Probíhat by měl po dobu celkem 64 měsíců.

(tz-mšmt)


 

Provizorní komunikace pod Včelnou se na 19 dní uzavře. Problémy s dopravu pomůže vyřešit nový kruhový objezd

Od 26. srpna do 13. září budou stavbaři pod Včelnou překládat železniční trať České Budějovice – Kájov do konečné polohy na železniční mosty. To celé v rámci stavby Jižní tangenty. Z tohoto důvodu dojde, stejně jako před rokem, k uzavření provizorní komunikace pod Včelnou.

Slíbil jsem, že vždycky při dopravních stavbách budeme hledat taková řešení, abychom vám co nejméně překáželi. Po dobu, kdy bude provizorní komunikace uzavřena, otevřeme nový kruhový objezd na krumlovské výpadovce, který komplikované dopravní situaci výrazně uleví,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

(tz-jč)


 

Milostivé léto II začíná 1. září 2022

Dlužníci, kteří se chtějí zbavit svých dluhů bez nutnosti platit náklady exekuce a vysoké úroky, dostanou druhou šanci. Milostivé léto II začne 1. září 2022 a potrvá do 30. listopadu 2022 a je určené všem, kdo chtějí uhradit dluhy veřejnoprávním institucím.

Milostivé léto se bude vztahovat pouze na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021 a na dluhy u veřejných institucí nebo státních či polostátních podniků, nelze ho uplatnit na daňové a správní exekuce, které jsou vymáhané např. celní nebo finanční správou nebo správou sociálního zabezpečení. Cílem tzv. milostivého léta je umožnit v co nejkratší době povinným (dlužníkům) učinit kroky k úplnému zastavení exekucí.

Co nejširší využití tzv. milostivého léta má význam pro samotné povinné, kteří se úhradou jistiny a příslušného paušálu exekutorovi zcela zbaví svého dluhu. Dále pro oprávněné (instituce), kterým tito lidé dlužili – těm bude vyplacena jistina (tedy původní dlužná částka bez penále, úroků atp.). A milostivé léto je výhodné i pro soudní exekutory, kterým bude uhrazena alespoň část nákladů exekuce, k čemuž u bezvýsledných exekucí nedochází vůbec.

„Předpokládám, že v důsledku současné energetické krize a zvyšující se inflace je druhá vlna milostivého léta na místě. Může pomoci především těm, kteří se do akce nemohli zapojit loni. Například proto, že peněžní prostředky, se kterými mohli volně disponovat, použili na úhradu zvýšených cen za energie v souvislosti s pádem dodavatelů energií,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Celkový pokles počtu exekucí je přínosný nejen pro dlužníky, kteří dostanou šanci na život bez dluhů, ale současně má i velký celospolečenský význam, protože by měl vést ke snížení počtu osob pohybujících se v šedé ekonomice, a to s sebou nese i snížení nároků na sociální systém našeho státu,“ připomíná ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Hlavní změny, které nová právní úprava přináší, lze shrnout takto:

– povinní budou moci uhradit vymáhanou jistinu a paušální náhradu nákladů exekuce do 3 měsíců od účinnosti změny zákona (od 1. 9. do 30. 11. 2022),

– povinný bude nově muset ve stanovené lhůtě soudnímu exekutorovi písemně sdělit, že žádá o zahájení postupu podle právní úpravy milostivého léta,

– povinný požádá soudního exekutora o sdělení výše částky, která má být uhrazena pro splnění podmínek milostivého léta, nebo o sdělení, zda tato částka již byla vymožena přede dnem nabytí účinnosti tohoto návrhu; soudní exekutor bude povinen na tuto žádost odpovědět do 15 dnů od jejího doručení,

– paušální náhrada nákladů exekuce soudního exekutora v rámci milostivého léta se stanovila na 1 500 Kč (1 815 Kč s DPH); které povinný musí uhradit spolu s jistinou,

– výslovně se stanoví, v jakém rozsahu soudnímu exekutorovi náležejí náklady exekuce, o kterých bylo rozhodnuto před 1. zářím 2022 a které byly před tímto datem vymoženy. Obdobná právní úprava se týká i nákladů oprávněného.

(tz-mpsv)


 

22. srpna – Výběr z médií: ztracené kufry, pokuty za rozdělávání ohně v lese i změny ve financování kroužků

V pondělním tisku se dočtete, že na evropských letištích se ztrácí stále více kufrů, roste taky počet ztracených nebo poškozených zavazadel. Trnu v oku letních cestovatelů se věnují Hospodářské noviny. Pokuty za rozdělávání ohně v lese by se podle ochránců přírody měly zvýšit, píše Mf Dnes. A tématem Deníku N je změna financování dětských kroužků ze strany ministerstva školství. Podrobnosti přináší výběr z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře