KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE JIHOČESKÉHO KRAJE: Aktuality – 11. srpna 2022

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE JIHOČESKÉHO KRAJE: Aktuality – 11. srpna 2022

 

Aktualizováno 12. srpna:

 

V kraji je 233 potvrzených případů lymeské boreliózy a 67 klíšťové encefalitidy

ČESKÉ BUDĚJOVICE 12. 8. – Jihočeští hygienici ve 32. týdnu registrují 233 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy, v týdnu přibylo 8 nových případů. Potvrzeno zatím bylo v průběhu sezony i 67 případů klíšťové encefalitidy, v tomto týdnu přibylo rovněž 8 nových případů.

„V týdnu jsme zaznamenali 8 nově potvrzených případů lymeské boreliózy a 8 klíšťové encefalitidy. V relativním porovnání vysoký výskyt vidíme především na Českokrumlovsku, kde je 47 potvrzených případů lymeské borreliózy a 13 klíšťové encefalitidy. V absolutních číslech nejvyšší výskyt lymeské borreliózy registrujeme na Českobudějovicku, kde bylo potvrzeno 73 případů, vloni v tomto období to bylo 36. U lymeské boreliózy v této sezóně máme v kraji celkově 233 potvrzených případů, o 101 více než vloni v tomto období. Největší nárůst je na Českobudějovicku, kde je o 37 případů více než vloni. Českokrumlovsko má 47, vloni mělo pouze 14, a Jindřichohradecko má letos 43 potvrzených případů. Táborsko má rovněž 43 případů, vloni jich mělo v tuto dobu pouze 6. V západních okresech kraje je výskyt lymeské boreliózy nižší: Prachaticko hlásí 11 případů, Strakonicko 9 a Písecko 7 potvrzených případů,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„U klíšťové encefalitidy v týdnu přibylo 8 nových potvrzených případů. Registrujeme k dnešku celkem 67 potvrzených případů, vloni v tomto období jsme jich měli 30, výskyt je oproti loňsku více než dvojnásobný. Na Českobudějovicku máme aktuálně 18 potvrzených případů, 13 na Českokrumlovsku a 9 na Jindřichohradecku. Na Strakonicku je 8 případů stejně jako na Prachaticku. Na Táborsku je 7 a na Písecku 4, tady bývá výskyt tradičně nejnižší,“ doplňuje epidemioložka KHS Jihočeského kraje MUDr. Gabriela Žampachová.

Co se týče výskytu alimentárních infekcí, typických pro letní sezónu, ve srovnání s loňským rokem je jich poněkud méně. U salmonelózy hygienici evidují 353 (vloni 462) případů, u kampylobakteriózy je k pátku evidováno 695 případů, vloni v tomto období bylo potvrzeno 704 případů.

(tz-khs)


 

U Podolska trvá zákaz koupání, zhoršila se kvalita vody v rekreačních rybnících, Lipno si polepšilo

ČESKÉ BUDĚJOVICE 11. 8. – Dnešní výsledky mimořádných rozborů vody ve sledovaných koupacích oblastech jižních Čech ukázaly zhoršení kvality vody ve sledovaných rekreačních rybnících a mírné zlepšení ve sledovaných lokalitách na Lipně. U Podolska na Orlíku už sedm týdnů trvá zákaz koupání, vyhlášený KHS Jihočeského kraje 23. června.

„Kvalita vody u Podolska se ani po sedmi týdnech od vyhlášení zákazu koupání nezlepšila. Voda zde je stále nebezpečná ke koupání a neodpovídá hygienickým požadavkům. V týdnu byly opět výrazně překročeny limitní hodnoty pro ukazatele sinice a chlorofyl-a, vytváří se zde vodní květ a rozbory potvrdily sníženou průhlednost. Upozorňujeme veřejnost, že zde při koupání a vodní rekreaci hrozí akutní poškození zdraví! Dne 23. 6. 2022 byl v této lokalitě vyhlášen dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání, který nadále trvá,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V další sledované lokalitě na Orlíku u autokempu Radava dostala voda na pětistupňové škále trojku, značící zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže, proto hygienici po koupání doporučují osprchovat se čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je na Radavě překročena limitní hodnota pro sinice, chlorofyl-a, rovněž se zde vytváří vodní květ.

Hodnocení stupněm 4, značícím vodu nevhodnou ke koupání, obdržely v tomto týdnu oba sledované rekreační rybníky u Chlumu u Třeboně: Hejtman a Staňkovský rybník. Pro oba rybníky platí, že voda v nich je nevhodná ke koupání. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. V rybníku Hejtman je dle aktuálního rozboru výrazně překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a, je zde snížená průhlednost a vytváří se zde vodní květ. Ve Staňkovském rybníce je výrazně překročena hodnota ukazatele sinice a chlorofyl a, je zde dále i snížená průhlednost.

Od minulého týdne se mírně zlepšila kvalita vody na Lipně. Na pláži u Lipna nad Vltavou je zhoršená jakost vody, hodnocená stupněm 3, představujícím mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a, vodní květ a je zde snížená průhlednost. Voda v dalších dvou sledovaných lokalitách na Lipně – na plážích u Černé v Pošumaví a Horní Plané – byla hodnocena dvojkou. Ta představuje vodu vhodnou ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Dle aktuálního rozboru je v obou lokalitách pouze překročena hodnota ukazatele chlorofyl-a a vodní květ.

(tz-khs)


 

Hygienici řešili na táborech zatím pět onemocnění s hromadným výskytem, uložili další pokutu za zamrazování

ČESKÉ BUDĚJOVICE 11. 8. – Za šest prázdninových týdnů stihli hygienici v Jihočeském kraji 131 kontrol akcí dětské rekreace, tedy již více než 125 původně plánovaných. Nahlášeno dosud bylo konání 304 zotavovacích akcí (ZA), na nichž se průběžně rekreuje 35 097 dětí, a dále 51 jiných podobných akcí (JPA), kterých se účastní 1 684 dětí.

Celkově pracovníci KHS evidují na 355 akcích rekreaci téměř třiceti sedmi tisíc dětí, přesněji 36 781, to je zhruba o tisíc čtyři sta dětí méně než o loňských prázdninách. Hlášen není žádný putovní tábor.

„Dosud jsme nemuseli vydat zákaz konání akce a nezjistili jsme ani žádnou neohlášenou akci. Za dosavadních šest týdnů prázdnin jsme řešili zatím pět případů onemocnění s hromadným výskytem, která nebyla klasifikována jako epidemie. V červenci šlo o zotavovací akce na Táborsku a Jindřichohradecku. Třetí událost jsme zaznamenali v prvním srpnovém týdnu v táboře na Písecku a v těchto dnech jsme řešili výskyt gastroenteritidy u třinácti účastníků sportovního tábora na Prachaticku a další podobný případ, kdy mělo potíže, tedy průjem, zvracení a případně teploty, šestnáct dětí na zotavovací akci u Lipna na Českokrumlovsku. Co se týče kontrol táborových kuchyní a stravovacích zařízení, už ve dvou případech jsme uložili blokovou pokutu za zamrazování syrového masa,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Po skautském táboře na Jindřichohradecku, kde se začátkem července objevily zažívací potíže postupně u dvaceti dětí a laboratorně byly v biologických vzorcích potvrzeny noroviry, a gastroenteritidě na fotbalovém soustředění na Táborsku, kde onemocnělo postupně kolem dvacítky účastníků a organizátor akci předčasně ukončil, se na přelomu července a srpna objevila akutní gastritida postupně u osmi dětí a jedné dospělé osoby na zotavovací akci na Písecku. Vzhledem k velikosti akce, které se v uvedeném běhu zúčastnilo v pěti skupinách na 240 dětí, 15 vedoucích a další technický personál, bylo nutné zavést protiepidemická opatření včetně izolace nemocných a zamezení fyzického kontaktu mezi účastníky akce a nově příchozími rekreanty z dalších nastupujících turnusů. Výsledky odběrů biologického materiálu u personálu kuchyně byl negativní.

„V posledních dnech jsme řešili dva podobné případy výskytu gastroenteritidy. Na jiné podobní akci sportovního oddílu v penzionu na Prachaticku mělo potíže – zvracení a průjem doprovázené teplotami, třináct z devětadvaceti účastníků. Doporučili jsme organizátorům neprodleně zajistit vyšetření ve zdravotnickém zařízení. Část nemocných byla vyšetřen v Nemocnici Prachatice, výsledky virologických vyšetření byly negativní, na bakteriologická čekáme. Organizátor v úterý akci sám předčasně ukončil. Druhý podobný případ jsme na přelomu týdne řešili na zotavovací akci u Lipna na Českokrumlovsku, kde se rekreuje sedmdesát dětí a čtyřiadvacet dospělých. Problémy se objevili u šestnácti účastníků, i tady jsme samozřejmě nařídili protiepidemická opatření včetně izolace nemocných a odebrali biologický materiál pracovníků kuchyně,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje Marie Nosková.

Hygienici v Jihočeském kraji zatím udělili tři blokové pokuty v celkové výši 12 000 korun, tisícovou za zamrazování syrových potravin a desetitisícovou za zásadní pochybení v zajištění nezávadné pitné vody. Poslední tisícikorunová pokuta byla udělena v týdnu na táboře na břehu Lužnice na Táborsku, kde bylo v mrazicím boxu skladováno asi pět kilogramů původně syrového masa, zmrazeného v nekontrolovaném režimu. Řešili dva podněty, které byly následnou kontrolou shledány jako neoprávněné. Ten poslední se týkal špatných hygienických podmínek, špíny, nedostatku stravy a dalších prohřešků v rekreačním areálu na Blatensku, kde v době následné kontroly probíhala jedna zotavovací akce a jedna jiná podobná akce (JPA). Následná kontrola shledala podnět jako neoprávněný.

(tz-khs)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře