Z PRVNÍ RUKY: 33. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 33. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Vimperk – pohled na město z prvního zámeckého nádvoří / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Část Březnice spláchla voda z lokální bouřky, brala s sebou bahno z polí

Jihočeský kraj zasáhly silné lokální bouřky, jedno z míst, které se nevyhnulo následkům rozmaru počasí, se stala okrajová část obce Březnice na Táborsku. Zde intenzivní déšť v pátek večer 19. srpna spláchl z pole množství zeminy, voda se valila přes silnici hned v několika místech, ucpala se i kanalizace.

CELÝ ČLÁNEK


 

Silné bouřky a vydatný déšť zvedaly hladiny řek, některé v noci dosáhly druhého povodňového stupně

Od pátku pršelo nejvíce v jihozápadní polovině Čech v okolí Plzně a v pásu táhnoucím se severojižním směrem přes Prahu a Středočeský kraj. Ve velmi silných bouřkách tam spadlo 20 až 50 milimetrů vody, ve stanici Zbiroh Švabín dokonce téměř 85 milimetrů. Některé řeky proto dosáhly druhých povodňových stupňů.

CELÝ ČLÁNEK


 

20. srpna – Výběr z médií: odměny úředníků na ministerstvech, výroba energie na vinicích a návrat syslů do Podyjí

V českém tisku se v sobotu dočtete o pololetních odměnách úředníků a jejich výši na ministerstvech. Odměny rozebírá Mf Dnes. Deník informuje o možnostech výroby energie na vinicích, a Právo upozorňuje na návrat syslů do Podyjí. Více se dočtete v sobotním výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Průzkum: Češi jsou při platbě kartou důvěřiví

Praha 19. srpna 2022 (PROTEXT) – Průzkum: Češi jsou při platbě kartou důvěřiví, pětině však hrozí nepříjemnosti

Stává se vám na dovolené, že vám v restauraci berou číšníci kartu z ruky? Nejste jediní. Podle aktuálního průzkumu STEM/MARK pro poskytovatele bankomatů Euronet se každý pátý Čech setkal se situací, kdy mu při placení vezme obchodník kartu z ruky a sám obstará terminál. To ale pak může znamenat nepříjemné překvapení.

Občas se stává, že obsluha vás vyzve, ať jí dáte kartu, a transakci provede za vás. Se situací, kdy jim při placení obchodník vezme kartu z ruky, se alespoň někdy setkalo 20 procent zákazníků. Ondřej Kozák, výkonný ředitel společnosti Euronet ČR, radí: „Vždy si od obsluhy vyžádejte přenosný terminál nebo obsluhu doprovoďte k tomu fixnímu a platbu proveďte klasickým způsobem včetně zadání PINu. Tak budete mít pod kontrolou i to, co je na terminálu skutečně zadáno. V zahraničí do toho ještě vstupuje faktor volby měny, ve které je ta transakce provedena.“

Pozor při platbě kartou v zahraničí

Při platbě zahraniční kartou nabízí terminál dvě možnosti. Buď si můžete vybrat místní měnu s kurzem nabízeným provozovatelem terminálu, tzv. DCC, dynamic currency conversion (dynamický převod peněz). Člověk na displeji vidí, kolik jej bude transakce stát peněz a s jakým kurzem. Nebo si můžete vybrat variantu, kdy necháte konverzi měny na vlastní bance a konečná částka se vám objeví až ve výpisu z účtu po uskutečnění transakce.

“Pokud obsluha odejde s kartou či terminál obslouží a vy si bez náhledu ‚jen pípnete‘, omezuje to vaši šanci si vybrat právě měnu, ve které chcete platit. Při použití DCC transakci na koruny převede přímo provozovatel platebního terminálu, v originální měně převod uskuteční vaše banka. Proto buďte v obraze, za jaký kurz prodává vaše banka danou měnu, abyste si mohli jednotlivé varianty alespoň orientačně porovnat,“ dodává Ondřej Kozák.

Alternativou je hotovost. Češi ji z bankomatů vybírají dokonce více než před koronavirem

Velký rizikem jsou i tzv. skimmery. Při placení kartou jí nespouštějte z očí. Tato zařízení na získání identifikačních údajů z karty vykonají svou funkci velmi rychle a bezdotykově. Člověk operující s vaší kartou ji jen musí dostat do pole působnosti tohoto zařízení. Proto buďte obezřetní a při podezřelé manipulaci s vaší kartou se ozvěte. Získané informace jsou okamžitě distribuovány přes velice sofistikovanou síť prodeje takovýchto údajů.

Vždy ale bude existovat část podnikatelů především v pohostinství, kteří placení kartou či převodem odmítají. Přeci jen samotné poplatky za platbu přes terminál se mohou vyšplhat až na několik procent jak u nás, tak v zahraničí. Proto je dobré u sebe hotovost vždy mít. Podle aktuálního průzkumu STEM/MARK na ni Češi i přes stoupající oblíbenost karet nezanevřeli.

“Podle našich dat vidíme, že lidé využívají dennodenně ke svým platbám hotovost. Každý den se uskuteční přes 5 700 výběrů z Euronet bankomatů. Mimo Prahu dokonce dochází k výběrům hotovosti ještě ve větší frekvenci než před pandemií. Větší potřebu hotovosti značí i to, že průměrná výše částek, které lidé vybírají, roste. Letos se vyšplhala až na 5000 korun,“ komentuje situaci Ondřej Kozák, výkonný ředitel společnosti Euronet ČR.

O průzkumu: Kvantitativní průzkum provedla agentura STEM/MARK v květnu 2022 mezi 506 respondenty. Cílem průzkumu bylo zjistit, jak lidé používají hotovost, a zachytit změny ve využívání bankomatů v poslední době.


 

Koronavirus v Jihočeském kraji

Od středy v Jihočeském kraji přibylo celkem 198 potvrzených případů COVID-19. V kraji je k dnešku za celé období pandemie celkem 256 192 potvrzených onemocnění. Z toho je 251 804 osob vyléčených (+12). Nebylo hlášeno žádné úmrtí v souvislosti s COVID-19. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 399 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů je k dnešku 1 989, od středy došlo k nárůstu o 186 případů.

Ke čtvrtku byla v kraji týdenní incidence, tedy počet případů za posledních sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu, 106 případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje. Jihočeský kraj má po Vysočině (91) a Plzeňském s Pardubickým kraje (oba 103) kraji třetí nejnižší incidencí mezi kraji ČR. Vyšší incidenci než je celorepublikový průměr mají aktuálně Praha se 159 případy na sto tisíc obyvatel, Středočeský má 130, Královéhradecký 127 a Ústecký s Moravskoslezským krajem mají 122. Celorepublikový průměr byl ke čtvrtku 122 případů na sto tisíc obyvatel ČR.

Co se týče aktuálních regionálních dat, ke čtvrtku bylo 128 aktivních případů na Prachaticku (+8), 153 aktivních případů je na Českokrumlovsku (+13), na Strakonicku je 256 otevřených případů (+20), 267 bylo na Písecku (+21), 254 je na Jindřichohradecku (+23), 317 je na Táborsku (+31) a 614 aktivních případů je na Českobudějovicku (+70).

V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 134 646 žen (+109) a 121 546 mužů (+89). V dosavadním průběhu pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 80 042 osob z Českobudějovicka (+72), 39 807 z Táborska (+34), 35 882 z Jindřichohradecka (+25), 30 517 z Písecka (+22), 29 170 ze Strakonicka (+22), 21 270 z Českokrumlovska (+14) a 19 505 z Prachaticka (+9).

Mezi kojenci do jednoho roku bylo k dnešnímu odpoledni potvrzeno celkem 352 případů (+1), v kategorii dětí 1-4 roky 5 497 (+6), v kategorii 5-9 let 13 811 (+2), ve skupině 10-14 let 19 555 (+5), v kategorii 15-19 let 16 906 (+6), v kategorii 20-24 let 13 366 (+11), v kategorii 25-34 let 35 390 (+21), v kategorii 35-44 let 44 927 (+28), v kategorii 45-54 let 44 621 (+46), v kategorii 55-64 let 29 770 (+30), v kategorii 65–74 let 18 540 (+21) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 13 457 případů (+21).

(tz-khs)


 

Jihočeský kraj zdražovat jízdné nebude

V souvislosti se současnou situací a všeobecným nárůstem cen se občané ptají, jestli bude Jihočeský kraj také zdražovat jízdné. Odpověď je jednoduchá: nebude! Vedení kraje se zdražováním jízdného zabývalo v červenci a rozhodlo s ohledem na socio-ekonomickou situaci jízdné v současné době nezdražovat.

„Je to velmi dobrá zpráva pro cestující v našich autobusech a vlacích. Vedení Jihočeského kraje rozhodlo, že minimálně do konce roku nebudeme žádné jízdné zvyšovat. Oproti jiným krajům, kde se jízdné zvedá, Jihočeši budou jezdit za současné ceny, a to minimálně do poloviny prosince, kdy nás čeká změna jízdních řádů,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro dopravu Antonín Krák s tím, že vedení kraje nechce Jihočechy v této době zatěžovat dalšími náklady na život a bere je na sebe. „Za první pololetí jsme dopláceli autobusovým dopravcům v souvislosti s růstem cen PHM 16, 2 mil. Kč,“ dodal Krák.

Stejně tak se náměstek vyjádřil i k otázce omezování spojů: „Spoje omezovat zatím nebudeme. Naopak na základě žádostí některých starostů jsme některé ještě posílili. Jedná se například o školní autobusy.“

(tz-jč)


 

Výstava v Akademii věd představí Orient v Československu

V úterý 23. srpna začíná v Akademii věd výstava, která přiblíží zkoumání Orientu v době první republiky i provázanost exotických zemí s tehdejším Československem.

„Výstava představí zajímavé předměty dovezené z Orientu cestovateli a vědci, stejně jako československou produkci inspirovanou orientálními motivy a výrobky určené pro export do těchto zemí. Například exoticky znějící název bangle označuje uzavřené párové kruhové náramky hinduistických žen. Jednalo se o symbol života a pevnosti manželství. Bangle vyráběné ze skla byly významným vývozním artiklem z Jablonce nad Nisou do Indie a Pákistánu od 2. poloviny 19. století až do meziválečných časů,“ říká jedna z autorek výstavy Adéla Jůnová Macková z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR.

Výstava Československo v Orientu: Orient v Československu 1918–1938 je otevřena od 23. srpna do 6. listopadu 2022 každý všední den od 10 do 18 hodin v Galerii Věda a umění v Akademii věd ČR na Národní v Praze 1. Během Týdne Akademie věd (31. 10. – 6. 11. 2022) je zpřístupněna i o víkendu. Vstup je zdarma.

(tz-avčr)


 

19. srpna – Výběr z médií: Aplikace, co zachraňuje životy, Češi a trable na dovolené a snaha přilákat mladé myslivce

Český tisk se v pátek zaměřil na komunikační platformu vyvinutou pražským Institutem klinické a experimentální medicíny, která ročně zachrání stovky životů. Napsala o tom Mf Dnes. Právo zjistilo, že letos narostl počet Čechů, kteří na dovolené onemocněli nebo se zranili. A regionální Deník se zaměřil na podnik Lesy České republiky a jejich snahu přilákat mladé myslivce. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Koronavirus v Jihočeském kraji

Od úterý v Jihočeském kraji přibylo celkem 234 potvrzených případů COVID-19. V kraji je k dnešku za celé období pandemie celkem 255 994 potvrzených onemocnění. Z toho je 251 792 osob vyléčených (+37). Hlášeno v souvislosti s COVID-19 dnes bylo jedno úmrtí osoby z Českokrumlovska. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 399 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů je k dnešku 1 803, od úterý došlo k nárůstu o 196 případů.

Ke středě byla v kraji týdenní incidence, tedy počet případů za posledních sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu, 104 případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje. Jihočeský kraj má po Vysočině (91), Plzeňském (96) a Pardubickém (101) kraji čtvrtou nejnižší incidencí mezi kraji ČR. Vyšší incidenci než je celorepublikový průměr mají aktuálně Praha se 160 případy na sto tisíc obyvatel, Středočeský má 124, Jihomoravský a Olomoucký po 121, Královéhradecký má 125. Celorepublikový průměr byl ke středě 120 případů na sto tisíc obyvatel ČR.

Co se týče aktuálních jihočeských regionálních dat, ke středě bylo 120 aktivních případů na Prachaticku (+3), 140 aktivních případů je na Českokrumlovsku (+24), na Strakonicku je 236 otevřených případů (+31), 246 bylo na Písecku (+21), 231 je na Jindřichohradecku (+8), 286 je na Táborsku (+32) a 544 aktivních případů je na Českobudějovicku (+77).

V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 134 537 žen (+139) a 121 457 mužů (+95). V dosavadním průběhu pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 79 970 osob z Českobudějovicka (+81), 39 773 z Táborska (+36), 35 857 z Jindřichohradecka (+16), 30 494 z Písecka (+29), 29 148 ze Strakonicka (+40), 21 256 z Českokrumlovska (+25) a 19 496 z Prachaticka (+7).

Mezi kojenci do jednoho roku bylo k dnešnímu odpoledni potvrzeno celkem 351 případů (+1), v kategorii dětí 1-4 roky 5 491 (+4), v kategorii 5-9 let 13 809 (+3), ve skupině 10-14 let 19 550 (+4), v kategorii 15-19 let 16 900 (+2), v kategorii 20-24 let 13 355 (+8), v kategorii 25-34 let 35 369 (+29), v kategorii 35-44 let 44 899 (+37), v kategorii 45-54 let 44 575 (+44), v kategorii 55-64 let 29 740 (+47), v kategorii 65–74 let 18 519 (+34) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 13 436 případů (+21).

(tz-khs)


 

VZP: 40 % diabetiků chybí oční vyšetření, nově ho mohou poskytnout přímo diabetologové

Klienti VZP, kteří se léčí s diabetem, budou moci nově absolvovat oftalmologické vyšetření diabetické retinopatie přímo v ordinacích diabetologů. VZP stále eviduje cca 40 % pacientů, jimž požadované vyšetření chybí. Přitom pozdní odhalení nemoci může vést k vážnému poškození zraku nebo až ke slepotě.  

Diabetická retinopatie je typickou komplikací onemocnění cukrovkou, a to jak 1., tak i 2. typu. Přestože počty diabetiků s oftalmologickým vyšetřením meziročně rostou, VZP stále eviduje cca 40 % pacientů bez požadovaného vyšetření. Na základě dohody s Českou diabetologickou společností zavedla VZP od 1. 8. 2022 nové výkony, které umožní vyšetření diabetické retinopatie přímo v ordinacích diabetologů. Podmínkou je potřebné vybavení k počítačové analýze digitálních snímků sítnice. „Zavedení digitálních technologií do prevence všech onemocnění, včetně diabetické retinopatie, velmi podporuji a jsem rád, že kolegové z VZP jsou v této oblasti aktivní. Pomůže nám to zkvalitnit péči o naše klienty a v dlouhodobém horizontu i ušetřit finanční prostředky za terapii neodhalených pozdních komplikací,“ říká předseda Správní rady VZP ČR Tom Philipp.

VZP k tomuto kroku přistupuje s cílem maximálně předcházet pozdě odhaleným onemocněním a zabránit komplikovaným případům. Diabetologové tak budou moci za předem daných podmínek realizovat screeningové oftalmologické vyšetření v rámci pravidelných kontrol ve svých ambulancích. Tím by se měl počet diabetiků bez potřebného vyšetření snížit, v indikovaných případech by se navíc pacienti měli rychle dostat ke specializované zdravotní péči.

Automatizovaný screening diabetické retinopatie v ambulanci diabetologa je zcela inovativní řešení, které usnadní přístup pacientů k tomuto důležitému vyšetření. Při včasném záchytu diabetické retinopatie je možné předcházet rozvoji závažnějších forem poškození očí, které mohou až ohrozit zrak. Navíc se jednoznačně zvyšuje i komfort pacienta, protože vyšetření se provádí bez rozkapání očí, a pokud není zjištěno podezření na retinopatii u diabetologa, pacient již nemusí na screening k oftalmologovi,“ říká předseda české diabetologické společnosti prof. MUDr. Martin Prázný, Ph.D.

Poskytovatelé zdravotních služeb v odbornosti diabetologie, kteří chtějí uvedený screening v ambulancích provádět a splní stanovené věcné a technické požadavky, mohou VZP o nasmlouvání těchto výkonů požádat.

Vyšetření diabetické retinopatie by se mělo provádět jednou ročně u všech dispenzarizovaných pacientů s diabetem, u nichž nebyl dříve diagnostikován zákal optických médií nebo diabetická retinopatie. Riziko vzniku tohoto onemocnění se zvyšuje s délkou trvání diabetu, ale i pokud hladiny glukózy v krvi nejsou průběžně dobře kompenzovány. V případě pozdního odhalení nemoci dochází k závažným poruchám zraku nebo až ke slepotě. V České republice je evidováno cca 100 tisíc osob s diabetickou retinopatií, přičemž asi 2 000 z nich způsobila slepotu.

Zavedení nového výkonu velmi pozitivně hodnotí i zástupci České oftalmologické společnosti. Podle její předsedkyně MUDr. Kláry Marešové znamená tato mezioborová spolupráce především zlepšení kvality života pacientů s diabetem.

VZP eviduje 562 tisíc klientů, kteří se vloni s diabetem léčili. Náklady na péči o ně dosáhly 8,3 miliardy korun. Svým klientům VZP přispívá až 3 000 Kč na prevenci zhoršení projevů onemocnění. Příspěvek mohou využít na nákup vybraných zdravotních pomůcek nebo služeb, například na nákup testovacích a diagnostických proužků, dezinfekčních prostředků, gelů a krémů, lancet a lancetových per nebo na přístrojové ošetření nohou.

(tz-vzp)


 

dTest: Vysoká inflace a její dopady v oblasti nájemného

Neustále rostoucí inflace má podíl na zvyšování cen potravin, pohonných hmot, ale také velmi často i na výši nájemného. Problematika nájmu bytu se týká velkého množství lidí. Ačkoliv pozorujeme vzrůstající trend bydlení ve vlastním, v nájmu žije téměř 1,4 milionu domácností. Výši nájemného však lze měnit pouze za splnění zákonných podmínek, a to dle zákonem stanoveného postupu. Ke zvýšení nájemného tak může dojít na základě nájemní smlouvy nebo písemného návrhu pronajímatele.

Zvýšení nájemného upravené nájemní smlouvou

Pronajímatel s nájemcem si podle zákona mohou ujednat každoroční zvyšování nájemného. Takovou dohodou je také tzv. inflační doložka. To je obvykle článek či bod v nájemní smlouvě, podle kterého je pronajímatel oprávněn zvyšovat nájemné v závislosti na vývoji inflace. Zákon tedy předpokládá možné každoroční zvýšení nájemného, ovšem smluvním stranám nic nebrání si interval pro zvýšení prodloužit na delší časový úsek. „Zkrácení ročního intervalu v neprospěch nájemce by však bylo patrným zásahem do práv nájemce a k takovému ujednání by se nepřihlíželo,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Zvýšení nájemného na základě písemného návrhu pronajímatele

Druhou možností, jak může pronajímatel zvýšit nájemné, je situace, kdy by zvýšení nebylo upraveno nájemní smlouvou. V takovém případě může nájemci v písemné formě pronajímatel navrhnout zvýšení nájemného. Zákonným omezením je v tomto případě limit zvýšení, který s takovým návrhem a společně se všemi předchozími nesmí v posledních třech letech přesáhnout dvacet procent. Průběžné zvyšování nájemného je tak limitováno vždy zvýšením nejvýše o dvacet procent za poslední tři roky.

„Zákonem stanovený limit pro zvyšování nájemného se ovšem snaží pronajímatelé různými způsoby obcházet,“ upozorňuje Hekšová. Jedním z nich bývá mnohdy razantní, avšak bezdůvodné zvýšení záloh za služby. Obecně je ale stanoveno, že pronajímatel sice může v průběhu roku změnit měsíční zálohu, ale takové zvýšení musí být v míře odpovídající změně ceny služby nebo z dalších oprávněných důvodů. Povinností pronajímatele je zvýšení záloh v oznámení řádně odůvodnit. Pokud by tak pronajímatel neučinil, k platnému zvýšení zálohy nedojde.

V praxi tak mohou nastat tři situace. První v případě, kdy nájemce se zvýšením bude souhlasit, a tak zvýšený nájem bude nájemce platit počínaje třetím kalendářním měsícem po dojití písemného návrhu. Ke druhé situaci může dojít, pokud se nájemce k písemnému návrhu do dvou měsíců od doručení souhlasně nevyjádří. Poté se může pronajímatel s otázkou zvýšení nájemného a jeho samotné výše obrátit na soud, který rozhodne o nájemném do výše, která je v místě a čase obvyklá. Posledním případem je situace, kdy nájemce se zvýšením nájemného nesouhlasí a zvýšení odmítne. Nabídka pronajímatele z toho důvodu zanikne, ale ten má opět právo obrátit se na soud, aniž by musel vyčkávat uplynutí lhůty pro vyjádření nájemce.

Spornou je pak otázka, zdali se zákonný limit zvýšení nájemného za poslední tři roky o dvacet procent uplatní i na inflační doložku, či nikoliv. Z pohledu nájemce je bezvýznamné, jestli ke zvýšení nájemného došlo kvůli vývoji inflace či pouze v důsledku změny obvyklé výše nájemného. Prvotním významem limitu pro zvýšení je ochrana nájemce před nepřiměřeným zvyšováním nájemného v krátkém časovém úseku. Za běžné inflace, která zde panovala v posledních letech, k překročení limitu ve většině situací nedošlo, avšak v důsledku enormního nárůstu v posledních měsících se tak stát může. „Každá inflační doložka musí být přiměřeně vysoká. Podle nás je nepřiměřená doložka zdražující nájemné o 7 a více procent za každý rok, byť se názory na tuto problematiku s ohledem na rostoucí inflaci mohou různit,“ říká Eduarda Hekšová.

dTest


 

5,25 miliardy korun pro podnikatele. MPO z OP TAK podpoří projekty výzkumu, vývoje a inovací

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásilo první výzvy pro oblast výzkumu, vývoje a inovací z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Pro malé a střední podniky (MSP), ale částečně i velké podniky, je z fondů EU připraveno 5,25 miliardy korun. U výzev Aplikace, Inovace, Proof of Concept bude možné podávat žádosti od 1. září do 30. listopadu 2022, v případě výzvy Inovační vouchery – ochrana práv průmyslového vlastnictví do 31. prosince 2023.

„Tyto výzvy posílí výkonnost podniků v oblasti výzkumu, vývoje, inovací a posunou je v jejich digitální transformaci. Právě to pomůže českým podnikům k posílení jejich konkurenceschopnosti,“ říká ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela a dodává: „Proto je naší ambicí směřovat projekty nového OP TAK do oblasti s vyšší přidanou hodnotou.“

Výzva I. aktivity Aplikace je zaměřena na podporu firem k získávání nových znalostí potřebných pro vývoj nových produktů, materiálů, technologií a služeb prostřednictvím realizace projektů průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje. Pro MSP, ale i velké podniky (pouze ve spolupráci s MSP), jsou připraveny 4 miliardy korun. Jeden projekt lze podpořit až 125 miliony korun, přičemž velké podniky mohou podat dva projekty a MSP až tři.

Inovace ve své I. výzvě podpoří posílení inovační výkonnosti českých firem prostřednictvím dotací na produktovou a procesní inovaci. Alokace výzvy ve výši 1 miliardy korun pro MSP a malé společnosti se střední tržní kapitalizací (tzv. small-mid caps) přispěje k zavádění výsledků výzkumu a vývoje ve formě produktové a procesní inovace do podnikové praxe. Na projekt lze poskytnout dotaci z fondů EU až ve výši 40 milionů korun.

Cílem výzvy I. aktivity Inovační vouchery – ochrana práv průmyslového vlastnictví je posílení inovační výkonnosti domácích firem a zvýšení jejich konkurenceschopnosti prostřednictvím účinnější ochrany duševního vlastnictví, zvláště na zahraničních trzích a rovněž zvýšení intenzity využívání nástrojů ochrany práv průmyslového vlastnictví nejen mezi MSP, ale také u organizací pro výzkum a šíření znalostí. Pro žadatele je připravena alokace v celkové výši 50 milionů korun a jeden projekt může dosáhnout na podporu až 500 tisíc korun.

V rámci výzvy I. aktivity Proof of Concept mohou firmy získat podporu na ověření aplikačního potenciálu nových výsledků výzkumu a vývoje před jejich možným uplatněním v praxi. Cílem je posílení vazeb mezi výzkumnými organizacemi a aplikační sférou, rozvoj ekonomiky a konkurenceschopnosti firem. Pro žadatele z řad MSP je připravena podpora v celkové výši 200 milionů korun a na projekt lze poskytnout dotaci z fondů EU až ve výši 5 milionů korun, popř. 20 milionů korun dle typu podporovaných aktivit.

„Na rozdíl od předchozích let již nepodporujeme prostou obnovu strojů a zařízení, nákupů technologií, ale chceme se zvláště u malých a středních podnikatelů více posunout do fáze, kdy jsou schopni investovat do vlastního výzkumu a vývoje a na jejich základě v aktivitě Inovace investovat do zavádění do výroby,“ říká náměstek pro EU fondy Marian Piecha.

V případě aktivit Aplikace, Inovace a Proof of Concept jde o soutěžní výzvu, kde se projekty budou hodnotit na základě bodového skóre. Inovační vouchery jsou vyhlášeny jako průběžná (nesoutěžní) výzva. Zájemci o podporu se mohou obracet na Agenturu pro podnikání a inovace (API), která pomáhá žadatelům s přípravou žádostí o dotaci a s administrací projektu.

(tz-mpo)


 

18. srpna – Výběr z médií: firmy krachující kvůli energiím a digitální stopy v dědictví

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že v Česku začaly krachovat první menší podniky kvůli vysokým cenám energií. Téma Mf Dnes. A lidé by v rámci dědictví neměli zapomínat na svou digitální stopu, připomíná Deník. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Lipno Sport Festival míří do finále s Jaromírem Jágrem a velkou cyklo akcí

Největší svátek sportu na jihu Čech se pomalu blíží ke svému vrcholu. To znamená, že stále ještě máte dost příležitostí k ochutnání neznámých sportovních disciplín, setkání s nejlepšími českými sportovci nebo k přihlášení na letošní cyklistickou novinku. Do 21. srpna, kdy sportovní festival na Lipně letos definitivně skončí, se ještě můžete pořádně rozhýbat a zapotit.

Workshopy, závody amatérů i profesionálů, ukázky neobvyklých sportovních disciplín, dobročinná kola, zábava a známé tváře českého vrcholového sportu – to je ve velké zkratce ČEZ Lipno Sport Festival. Přehoupl se už do své druhé poloviny, velké finále je tak blízko před námi. Vrcholem letošního festivalu je cyklovyjížďka ČEZ Kolem Lipna, která proběhne v sobotu 20. srpna. Trasu kolem zrekonstruovaného Schwarzenberského kanálu můžete jet jako skutečný závod s profesionálně měřenými mezičasy nebo klidně jako ležérní vyjížďku krásným krajem na kole, které vytahujete ze sklepa třeba jen párkrát za rok. Je jen na vás, jak si akci nejlépe užijete. Trasa je upravená a bezpečná pro všechny. Na startu závodu potkáte velké české sportovní osobnosti. Podpoří vás ženská energie vrcholových sportovkyň Barbory Strýcové a Kateřiny Emmons. Kromě nich tu uvidíte i olympioniky Ondřeje Synka, Jiřího Ježka a Jaroslava Kulhavého. Vyjížďku si určitě nenechá ujít ani jeden z nejslavnějších hokejistů všech dob Jaromír Jágr.

Ještě v těchto dnech se na cyklozávod můžete přihlásit on-line za zvýhodněnou cenu 150 korun českých. Na místě vás pak přihláška vyjde na rovné čtyři stovky. Kdyby vám chybělo kolo, není žádný problém vybrat si ho v půjčovně Intersport rent Kapitanát přímo na místě. Kola jsou skvěle servisovaná a seženete tu i bezpečnostní doplňky k jízdě.

„Mám velkou radost, že je náš festival tak oblíbený a navštěvovaný. Na letošním programu jsme si dali obzvlášť záležet, chtěli jsme pro návštěvníky něco výjimečného. Cyklovyjížďka je v programu novinka a je zlatým vrcholem celého festivalu. Měl by se jí podle mě zúčastnit každý, kdo umí jezdit na kole. Je to skvělá příležitost udělat něco pro sebe, a navíc potkat nejlepší české sportovce,“ říká spoluorganizátorka celého sportovního festivalu Kateřina Nemannová.

Dobročinná oranžová kola a koncerty hvězd populární hudby

Kromě skutečných kol, která vás přemisťují z místa na místo, tu najdete i trochu jiná kola. Jsou oranžová a dobročinná, a patří Nadaci ČEZ. Kolik toho na nich najedete, tolik dostanou vybrané neziskové organizace peněz. Nepřemístíte se na nich sice nikam jinam, ale bude vás hřát pocit, že jste si protáhli tělo a zároveň udělali dobrý skutek. Na nadačních kolech se projede i Jaromír Jágr s Barborou Strýcovou, a šek s konečnou částkou pak předají přímo neziskovkám.

Mimo sportu a dobrých skutků si vychutnejte ještě další porci zábavy na koncertech hvězd české populární hudby. V pátek 19. srpna vystoupí na podiu ČEZ Energy Fest kapela Slza a Xindl X. Následující sobotu ještě uslyšíte a uvidíte MYDY, Janu Kirchner a Michala Hrůzu. Páteční sportovní program oživí také reprezentant národního basketbalového týmu Tomáš Vyoral. Od 14 do 16 hodin ho potkáte pod košem, kde si s ním můžete nejen zaházet ale i popovídat nebo se vyfotit. Plaveckých závodů se zúčastní také úspěšný paralympionik Arny Petráček.

Tolik zábavy a sportovních i hudebních hvězd na jednom místě tak často neuvidíte, tak to nepropásněte.

(tz-ok)


 

Potravinářská inspekce letos zjistila mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 56 % hodnocených zmrzlin a 75 % vzorků ledů

Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Oproti minulým sezónám mimořádně vysoká část odebraných vzorků nesplnila požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele. Letos zjištěné podíly nevyhovujících vzorků jsou nejvyšší za posledních šest let.

V období do 15. 8. 2022 nevyhovělo celkem 56 % vzorků zmrzlin a 75 % vzorků ledů do nápojů.

Při kontrole se inspektoři SZPI mj. zaměřují na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů u uvedených potravin, a to včetně kontrol zařízení na jejich přípravu. Kontroly inspektoři realizovali zejména v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.

V roce 2022 inspektoři SZPI dosud laboratorně hodnotili 109 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 61 z nich (56 %) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu. Jednou z charakteristických příčin problémů u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět. Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina, což lze přičíst rozšířenosti této příchutě.

Při kontrolách zmrzlin v roce 2021 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 48,3 % hodnocených vzorků, v roce 2020 nevyhovělo 51 % hodnocených vzorků, v roce 2019 nevyhovělo 37 % hodnocených vzorků, v roce 2018 šlo o 30 % a v roce 2017 o 26 %.

V letošní sezóně (do 15. 8. 2022) inspektoři SZPI dosud dokončili hodnocení u 65 vzorků ledů do nápojů a 49 z nich (75 %) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií, bakteriálních kolonií rostoucích při 22°C a 36°C a sledování přítomnosti živých mikroorganismů (např. bičíkovci). Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a pravidelné dezinfekce výrobníků ledu.

Při kontrolách ledů v roce 2021 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 68,6 % hodnocených vzorků, v roce 2020 nevyhovělo 51 % hodnocených vzorků, v roce 2019 nevyhovělo 40 % hodnocených vzorků, v roce 2018 šlo o 47 % a v roce 2017 o 45 %.

Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a při údržbě a řádné pravidelné dezinfekci výrobních zařízení, čehož následkem je porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů a potenciální ohrožení zdraví spotřebitelů.

Podíl nevyhovujících vzorků nelze zevšeobecnit pro celý trh, protože SZPI vybírá vzorky k odběru dle analýzy rizika a častěji prověřuje provozovny, kde očekává problém. I bezproblémoví provozovatelé jsou však pravidelně kontrolováni, byť s nižší frekvencí.

V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení (např. zmrzlinový stroj a související náčiní), zakázali výrobu ledu, nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat.

S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.

(tz-szpi)


 

Vystřílel RegioSprinteru okna. Policie ho stíhá za výtržnictví

Policie dopadla muže, který dal v sobotu večer na nádraží ve Volarech střelbou na vlak vzpomenout na divoký západ. Během oslavy se opil a vystřílel několik zásobníků ze vzduchové pistole.

CELÝ ČLÁNEK


 

Jihočeská televize informuje

Potleskem přihlížejících skončil ve Strakonicích tříhodinový veřejný vyjednávací maraton policistů se ženou stojící na parapetu okna ve čtvrtém patře jednoho z domů. Sousedi a hasiči pomohli, odvedli pozornost a zásahová jednotka ženu s citem předala záchranářům.

(fb-jtv)


 

Koronavirus na jihu Čech

Od pondělí v Jihočeském kraji přibylo celkem 148 potvrzených případů COVID-19. V kraji je k dnešku za celé období pandemie celkem 255 760 potvrzených onemocnění. Z toho je 251 755 osob vyléčených (+164). Hlášena a dohlášena v souvislosti s COVID-19 dnes byla čtyři úmrtí osob ve věkové kategorii 65 – 74 let a 75+ z okresu Tábor. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 398 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů je k dnešku 1 607, od pondělí došlo k poklesu o 20 případů.

K úterku byla v kraji týdenní incidence, tedy počet případů za posledních sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu, 100 případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje. Jihočeský kraj má po Vysočině (86), Plzeňském (93) a Pardubickém (99) kraji čtvrtou nejnižší incidencí mezi kraji ČR. Vyšší incidenci než je celorepublikový průměr mají aktuálně Praha se 154 případy na sto tisíc obyvatel, Jihomoravský a Královéhradecký kraj mají 122 případů na sto tisíc obyvatel regionu a kraje Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský mají 119 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Celorepublikový průměr byl k úterku 116 případů na sto tisíc obyvatel ČR.

Co se týče aktuálních jihočeských regionálních dat, k úterý bylo 117 aktivních případů na Prachaticku (+4), 116 aktivních případů je na Českokrumlovsku (-1), na Strakonicku je 205 otevřených případů (+6), 225 bylo na Písecku (+6), 223 je na Jindřichohradecku (-24), 254 je na Táborsku (-16) a 467 aktivních případů je na Českobudějovicku (+5).

V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 134 398 žen (+83) a 121 362 mužů (+65). V dosavadním průběhu pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 79 889 osob z Českobudějovicka (+48), 39 737 z Táborska (+25), 35 841 z Jindřichohradecka (+20), 30 465 z Písecka (+22), 29 101 ze Strakonicka (+19), 21 231 z Českokrumlovska (+7) a 19 489 z Prachaticka (+7).

Mezi kojenci do jednoho roku bylo k dnešnímu odpoledni potvrzeno celkem 350 případů (0), v kategorii dětí 1-4 roky 5 487 (+3), v kategorii 5-9 let 13 806 (+1), ve skupině 10-14 let 19 546 (+2), v kategorii 15-19 let 16 898 (+6), v kategorii 20-24 let 13 347 (+7), v kategorii 25-34 let 35 340 (+23), v kategorii 35-44 let 44 862 (+21), v kategorii 45-54 let 44 531 (+29), v kategorii 55-64 let 29 693 (+31), v kategorii 65–74 let 18 485 (+13) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 13 415 případů (+12).

(tz-khs)


 

Program pro nízkopříjmové skupiny v Jihočeském kraji byl schválen

Zastupitelstvo Jihočeského kraje v pondělí 15. srpna na mimořádném zasedání schválilo dotační program pro nízkopříjmové skupiny “My v tom Jihočechy nenecháme”. Jeho cílem je podpořit rodiny s dětmi, seniory nebo invalidní důchodce. Ti všichni jsou ohroženi kombinací vysoké inflace a nárůstu cen energií pro letošní podzim a zimu.

Krajští zastupitelé se sešli na mimořádném zasedání v 9 hodin. Debata trvala téměř dvě hodiny. „Já chci především všem kolegům poděkovat, protože to jednání bylo konstruktivní tak, jak jsme tady zvyklí. Snažili jsme se předjednat všechny podmínky programu s opozicí předem a myslím si, že výsledek toho hlasování byl poměrně jednoznačný. Programy podpořila většina zastupitelských klubů, a to i opozičních. Velmi si toho vážím a jsem rád, že Jihočeský kraj tenhle náš program, s kterým jsme přišli jako celek podpořil a je to pro mě dobrá zpráva. Hlavně si myslím, že je to dobrá zpráva pro Jihočechy, kteří jsou v nízkopříjmových skupinách a kterým je opravdu v této době třeba pomoct,” komentoval průběh zasedání hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Na schválení programu bude navazovat velká informační kampaň. Jihočeský kraj spustil speciální webové stránky “My v tom Jihočechy nenecháme“, kde budou moci lidé najít informace o tom, jestli se jich dotační program týká. Na stránkách se dozví, jestli mají na podporu nárok, a pokud ano, tak jak a kde budou moci žádat. “Budeme se snažit prostřednictvím médií Jihočechy o programu informovat. Také se budeme snažit co nejrychleji zřídit krajskou informační linku, aby si mohli senioři nebo ty rodiny, kterých se to týká zavolat sem na kraj a tady budou vyčleněni pracovníci, kteří jim k tomu podají veškeré informace. Pomůžou a poradí,” dodal hejtman Kuba.

Bližší informace o dotačním programu Jihočeského kraje “My v tom Jihočechy nenecháme” naleznete zde.

Webovou stránku programu Jihočeského kraje “My v tom Jihočechy nenecháme” naleznete na této adrese: https://myvtomjihocechynenechame.cz/ 

(tz-jč)


 

Šumava – originální produkt

Regionální rozvojová agentura Šumava se sídlem ve Stachách zahájila příjem žádostí o udělení prestižní značky Šumava – originální produkt. 

Veškeré potřební informace najdete ZDE

(rraš)


 

Galakoncert Prachatice – Retro Schow

Již 3.9. 2022 se uskuteční přeložený koncert H. Vondráčkové a dalších hvězd. Helena Vondráčková vystoupí živě s kapelou Charlie Band.

Tato kapela doprovodí i celý blok písniček Standy Hložka. Své největší hity zazpívá i Věra Martinová a těšit se můžete i na skladby skupiny ABBA, které zazní v podání nejznámějšího českého revivalu této legendární švédské čtveřice – ABBA Stars. Vstupenky jsou k dostání v reklamní agentuře X – reklama v Prachaticích, k dispozici budou rovněž na místě v den konání koncertu. PROSÍME O SDÍLENÍ a děkujeme

Více na https://www.facebook.com/retroshowPT/

(fb)


 

Nemocnice Strakonice informuje

Dětské oddělení strakonické nemocnice se po prázdninovém dočasném přestěhování do pavilonu operačních oborů vrací do pavilonu N.O.R.D.

Centrální chodba lůžková části dětského oddělení prošla v průběhu prázdnin modernizací. Položená byla nová podlahová krytina, vyměněny stropní podhledy, zrekonstruovnaá elektroinstalace a instalována nová úsporná led svítidla. Přes prázdniny fungovalo dětské oddělení dočasně na stanici chirurgie I. Od středečního odpoledne (17. srpna) už je tedy veškerá péče o dětské pacienty opět centralizovaná v pavilonu N.O.R.D.,kde v průběhu prázdninové modernizace lůžkové části fungovaly pouze odborné dětské ambulance a dětská pohotovost.

(fb-nem)


 

17. srpna – Výběr z médií: balíčky nadstandardní péče, bezletová zóna nad polygonem BMW i účtování elektřiny

V českém tisku se ve středu dočtete, že některé české nemocnice nabízejí balíčky nadstandardní péče pro bohatší pacienty. Takový přístup se ale podle právníků může pohybovat na hraně zákona, píše Mf Dnes. Automobilka BMW podle deníku E15 usiluje o omezení vzdušného prostoru nad svým zkušebním polygonem na Sokolovsku. Obává se špionáže od konkurence. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 


 

Pozor na neoficiální stránky s elektronickými dálničními známkami! Účtují zbytečné poplatky

Praha, 16. srpna 2022 – Na českém internetu se objevily další webové stránky prodávající elektronickou dálniční známku se zcela zbytečným poplatkem. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) a státní podnik CENDIS proto řidiče varují před nákupem na těchto neoficiálních webech. Jediný oficiální e-shop je edalnice.cz, případně je možné e-známku koupit na přepážkách České pošty, u čerpacích stanic EuroOil nebo v samoobslužných kioscích na dálnicích. Cena roční dálniční známky je stále 1500 Kč, třicetidenní 440 Kč a desetidenní 310 Kč.

„Zákazníkům se nákup přes neoficiální weby nejenom prodraží, ale zároveň podstupují bezpečnostní riziko, když do neoficiálního webu zadají například údaje ze svých platebních karet,“ varuje Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který státní e-shop provozuje.

Neoficiální weby se tváří buď jako oficiální stránky nebo zprostředkovávají prodej e-známek pro více evropských států. Účtují si manipulační poplatek za zprostředkování nebo údajný „eco poplatek“ (seznam neoficiálních webů níže).

„Neoficiální weby prodávající dálniční známky se někdy graficky velmi podobají státnímu e-shopu edalnice, což je hrubě neetické. Průběžně je všechny řešíme právní cestou,“ říká Lucie Bartáková, ředitelka Sekce pro správu finančních zdrojů SFDI, který je správcem systému.

SFDI i CENDIS se snaží tyto neoficiální aktivity monitorovat a tímto upozorňují řidiče, aby si vždy ověřili, kde známku kupují. „V adresním řádku webového prohlížeče pokaždé zkontrolujte, že nakupujete na jediném oficiálním e-shopu edalnice.cz. Na státním webu můžeme zaručit, že k cenám za známku řidič nezaplatí žádné další poplatky a dostane potvrzení o úhradě s autorizačním kódem. Díky němu pak může třeba změnit SPZ před začátkem platnosti známky nebo upravit až dva znaky v průběhu její platnosti. Nic z toho není při nákupu na neoficiálním kanálu garantováno,“ vysvětluje Paroubek.

Pevné ceny elektronické dálniční známky pro ČR vycházejí z nařízení vlády ČR o výši časového poplatku a jsou nabízeny ve třech variantách – roční za 1500 Kč (eko cena 750 Kč), třicetidenní za 440 Kč (eko cena 220 Kč) a desetidenní za 310 Kč (eko cena 155 Kč).

Seznam neoficiálních webů, které si účtují zbytečné poplatky:

czdalnice.cz

digitale-vignette-online.cz

e-vignettes.com

e-vignette.cz

(tz-cen)


 

Ceny všech výrobců v červenci meziročně rostly již více než rok

Ceny zemědělských výrobců v červenci ve srovnání s červnem klesly o 3,6 %. Meziměsíčně vzrostly ceny průmyslových výrobců o 0,3 %, ceny stavebních prací o 1,0 % a ceny tržních služeb pro podniky o 0,8 %.

„V červenci pokračoval meziroční růst cen všech výrobců. Ceny zemědělských výrobců se navzdory meziměsíčnímu poklesu meziročně zvýšily téměř o 40 % a ceny v průmyslu o necelých 27 %. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly dle odhadů o 13 % a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o více než 6 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Více informací najdete v dnes zveřejněné Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-cervenec-2022

(tz-čsú)


 

ČOI zakázala na trhu hračku v podobě hasičského auta kvůli olovu

(Praha, 16. srpen 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je nebezpečná hračka na baterie hasičské auto, číslo modelu B938A. Povolený limit olova byl v hračce překročen 756krát. Bylo nařízeno stažení výrobku z trhu.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

Text a foto: (tz-čoi)


 

16. srpna – Výběr z médií: prázdný Národní rozvojový fond a unikátní objev archeologů v Havlíčkově Brodě

V českém tisku se v úterý dočtete, že Národní rozvojový fond je prázdný, píšou Hospodářské noviny. A archeologové v Havlíčkově Brodě narazili podle Mf Dnes na unikátní objev. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

„Bez vody to nepůjde,“ říká ministryně životního prostředí Hubáčková (za KDU-ČSL). Nová vlna dotací z OPŽP za 24 miliard na vodovody i zadržování vody v krajině

Příspěvek na nové čistírny odpadních vod, včetně domovních čistíren pro jednotlivé domy, nebo na jejich modernizaci, výstavbu vodovodů, kanalizace a úpraven pitné vody, nabízí právě otevřené výzvy z nového Operačního programu Životní prostředí.

„Potřebujeme více a rychleji adaptovat ČR na změnu klimatu. Sucho a nedostatek vody nás trápí řadu let a není pravděpodobné, že by se tento stav měl do blízké budoucnosti změnit. Proto musíme investovat nejen do přivaděčů a nových zdrojů pitné vody, ale také do šetření vodou a jejího lepšího čištění. Jen na tato technická opatření nabízíme nyní obcím 14 miliard korun,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

„Vyšli jsme vstříc poptávce obcí, kde se skutečně ekonomicky nevyplatí budovat kanalizaci. Domovní čistírny dokáží účinně čistit vodu a jsou ekonomičtějším řešením. Na jejich realizaci i provoz ale budou stále dohlížet obce, tak aby skutečně splňovaly všechny potřebné parametry,“ doplňuje Jan Kříž, náměstek ministryně životního prostředí pro řízení sekce ekonomiky životního prostředí MŽP.

Vedle nových zdrojů pitné vody a kvalitnějšího čištění odpadních vod nabízí Operační program Životní prostředí také dalších téměř 10 miliard Kč na zadržování vody v krajině. Program míří na opatření ve volné krajině, městech a obcích, ale také na projekty, které pomohou zachytávat vodu v zastavěných územích a chránit lidská sídla před povodněmi. Podpora se týká jak obnovy a zakládání tůní, mokřadů a malých vodních nádrží, tak obnovy přírodního charakteru potoků a říček a budování ploch, kde se může rozlévat povodňová vlna. Novinkou je, že program nabízí peníze i na nákup pozemků v okolí vodních toků. Peníze mohu obce využít také na odstranění starých zařízení, které původně sloužily právě k odvodňování krajiny.

Obce mohou žádat dotace na zadržování dešťové vody a její využívání například pro zalévání parků nebo jiné veřejné zeleně. Dotace míří také na budování zelených střech.

„Další peníze nabízíme obcím do 2 tisíc obyvatel, které by jinak na dotace nedosáhly, protože nemají dostatek vlastních finančních prostředků. Pro ně máme k dispozici možnost čerpání zvýhodněné půjčky na dofinancování vodohospodářských projektů, která může být poskytnuta až do výše rozdílu mezi celkovými způsobilými výdaji a poskytnutou dotací z OPŽP,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Operační program Životní prostředí nabídne do roku 2027 celkem 61 miliard korun v šesti jednotlivých oblastech, které pokrývají energetické úspory, obnovitelné zdroje energie, adaptaci na změnu klimatu, vodu, odpady a přírodu. Do konce letošního roku aktuálně plánuje MŽP spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlásit 28 výzev.

Díky dotacím z předchozího období Operačního programu Životní prostředí se podařilo vybudovat přes dva tisíce kilometrů nových kanalizací a téměř 500 kilometrů vodovodů. Nové období operačního programu nabízí řadu zlepšení. Jednou z nich je příspěvek na nové vrty nebo na prohloubení těch existujících u malých projektů do 3 milionů korun. Další je možnost podpory pro domovní čistírny i jednotlivé nemovitosti až do výše 300 000 korun.

Dokumenty k novým výzvám:
Čistírny odpadních vod a kanalizace https://opzp.cz/dotace/2-vyzva/
Vodovodní přivaděče, vodovodní řady https://opzp.cz/dotace/3-vyzva/
Vodohospodářské projekty https://opzp.cz/dotace/21-vyzva/
Vodovody, zdroje vody a úpravny pitné vody https://opzp.cz/dotace/26-vyzva/
Půjčky pro projekty OPŽP 2021+ https://www.narodniprogramzp.cz/nabidka-dotaci/detail-vyzvy/?id=113

(tz-mžp)


 

Zákazníci rozhodli, Tesco podpoří více než třemi miliony korun dobročinné projekty v 70 regionech

Praha, 15. srpna 2022 – Zákazníci Tesco hlasováním na prodejnách rozhodli o vítězích 11. kola grantového programu „Vy rozhodujete, my pomáháme“. Do závěrečného hlasování bylo vybráno 210 veřejně prospěšných projektů napříč Českou republikou.

Celkově Tesco rozdělí 3 150 000 korun mezi 70 vítězných projektů, které jsou dle názoru zákazníků nejprospěšnější pro místní komunity, částka pro výherce je v letošním roce navýšena na 45 000 korun. Soutěžící projekty se zaměřují například na podporu a vzdělávání dětí, zdravotně znevýhodněné občany, rodiny nebo sociálně slabší obyvatele, na realizaci volnočasových aktivit z oblasti kultury a sportu, podporu životního prostřední či obnovu místních tradic.

„Jsme moc rádi za zájem a podporu ze strany zákazníků i zapojených organizací, 1,8 milionu odevzdaných hlasovacích žetonů jasně ukazuje, že se Češi zajímají o prostředí, ve kterém žijí. Celkově Tesco na podporu komunit v České republice již věnovalo 46 890 000 korun, které rozdělilo mezi 2 230 veřejně prospěšných projektů. Další grantovou výzvu chceme vypsat ještě letos. Kvůli složité ekonomické situaci ve společnosti je náš závazek být dobrým sousedem v okolí našich obchodů o to potřebnější,“ říká Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco pro Českou republiku.

V 11. kole grantového programu Tesco obdrželo 391 projektových žádostí. Do zákaznického hlasování postoupilo 210 z nich na základě hodnocení odborného garanta Nadace rozvoje občanské společnosti, která prověřuje transparentnost, udržitelnost a pozitivní dopad projektů na lokální komunitu. Projekty bojovaly o přízeň zákazníků v 70 regionech v období od 11. července do 7. srpna 2022.

Unikátní grantový program Nadačního fondu Tesco „Vy rozhodujete, my pomáháme“ podporuje již od roku 2016 veřejně prospěšné projekty neziskových a příspěvkových organizací po celé České republice. Tesco tento rok v návaznosti na grantový program zorganizuje Komunitní den, který proběhne ve středu 7. září před OC Eden v Praze. Na akci proběhne předání šeků vítězným projektům z okolí Prahy a dobročinné organizace z minulých kol si připraví soutěže a hry pro děti a více veřejnosti přiblíží, čím jejich projekty přispívají okolí.

„Velmi oceňujeme aktivity Nadačního fondu Tesco, který zvláště v současné složité ekonomické situaci pomáhá nevládním organizacím udržet prospěšné aktivity pro komunity i znevýhodněné občany. Projekty jednoznačně posilují sociální soudržnost a solidaritu, tedy základní hodnoty vyspělé občanské společnosti a je skvělé, že toto vnímají i zákazníci, kteří se každoročně hlasování účastní. Za NROS gratulujeme všem vítězným projektům a těšíme se na jejich realizaci,“ dodává Taťána Plecháčková, ředitelka NROS.

S přehledem všech 70 dobročinných projektů, které se budou na lokálních úrovních realizovat, a jejich umístěním v 11. kole „Vy rozhodujete, my pomáháme“, se může veřejnost seznámit přímo na stránkách projektu: https://itesco.cz/pomahame/.

(tz-tesco)


 

Praha měla loni druhou nejmladší populaci mezi kraji

Ve Středočeském kraji žilo i v roce 2021 nejvíce obyvatel ze všech regionů Česka, populačně nejslabší byl Karlovarský kraj. Nejmladší obyvatelstvo měl Středočeský kraj, nejvyššího průměrného věku dosahovala populace Zlínského, Královéhradeckého a Karlovarského kraje. 

V průběhu posledních devíti let vzrostl ve všech krajích průměrný věk obyvatel, avšak v Praze výrazně méně (o 0,4 roku) než v ostatních. Na konci roku 2021 to bylo 42,3 let. „Na rozdíl od roku 2012, kdy ještě obyvatelé Prahy patřili věkově spíše k starším, je dnes populace hlavního města mezi kraji druhá nejmladší,“ uvádí Jan Bílík z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v tiskové zprávě na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/praha-mela-loni-druhou-nejmladsi-populaci-mezi-kraji

(tz-čsú)


 

Ve Volarech někdo střílel na vlak a způsobil škodu 100 tisíc

Šumavské Volary zažily v sobotu scénu podobnou divokému západu. Neznámý pachatel zde střílel na vlak při posunu a způsobil na vozidle škodu předběžně vyčíslenou na 100 tisíc korun. Oznámila to policie, která po střelci pátrá.

CELÝ ČLÁNEK


 

13. srpna – Výběr z médií: agresivita řidičů, covid jako nemoc z povolání a pomalý konec přívozů v Česku

Agresivita řidičů je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod, píšou sobotní Lidové noviny. Mf Dnes přináší informaci, že covid-19 je po loňském roce i letos znovu nejčastější nemocí z povolání. Roste i zájem o jednotné jízdenky OneTicket, informuje server zdopravy.cz. Právo ale upozorňuje, že v Česku už zbývá jen několik míst, kde se lidé mohou dostat přes řeku přívozem. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Do Dobršské brány vstoupí Verneri Pohjola i Andrea Motis

Nástroj trubka se stane středobodem letošního třetího srpnového víkendu špičkových hudebníků z celé Evropy, a to díky šestému ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Dobršská brána. Dva dny a večery plné hudby se odehrávají již tradičně třech na místech – na venkovní scéně u barokního zámku, v gotickém kostela, nebo pod korunou stromů na stinném trávníku u věže románské zvonice v obci Dobrš na Strakonicku, v podhůří Šumavy.

Headlinerem pátečního večera se silným muzikantským rodokmenem – a to díky dědečkovi Enstiovi, dirigentovi a otci Pekkovi, členovi známé skupiny Wigwam – je čtyřiačtyřicetiletý finský trumpetista a skladatel Verneri Pohjola. Přináší nenapodobitelný skandinávský zvuk, pomalý, zasněný a ledový, i když se srdečným teplem muzikantského ducha, který není v tomto případě zcela vyloučen. Pohjola se svým kvartetem zahraje především hudbu ze svého alba „The Dead Don’t Dream“ z roku 2020.

Headliner druhé festivalového dne přijíždí z Barcelony. Andrea Motis je mladá jazzová zpěvačka, trumpetistka a skladatelka, nahrávající u Impulse Records. Se svým projektem Loopholes vsadila na pestrost vlivů a rozšíření žánrového záběru. Podařilo se jí spojit prvky latiny, funku, soulu, R&B, fusion i středomořského folklóru. Zazpívá v rodné katalánštině, ale i španělsky, portugalsky, anglicky či německy.

Ze hlavních headlinerů festivalu je Markus Stockhausen zřejmě díky otci, německému modernistickému skladateli, ten s nejimpozantnějším hudebním rodokmenem. Pětašedesátiletý Markus Stockhausen se dobře etabloval jako skladatel a éterický jazzový trumpetista na evropské scéně, když si vybudoval vlastní originální jazyk, díky kterému se stal jedním ze zásadních interpretů labelu ECM. Jeho kvarteto zahraje skladby z nahrávky “Tales” z roku 2021, na které první disk věnoval hudbě komponované a další dva volné improvizaci. Skupina Markuse Stockhausena zde spojuje své klasické a moderní hudební vzdělání a vlivy při začleňování elektroniky a vůbec se neštítí vkládat do skladeb s naprostou jemností strhující avantgardní mezihry.

To jsou hvězdní a vzácní hudební hosté Dobršské brány. Nicméně vysokou uměleckou úroveň slibuje také nejen nový česko-polský kvartet Štěpánky Balcarové, československé duo Michala Rataje a Oskara Töröka, opětovné pódiové shledání Jiřího Kotači se švédským kytaristou Alfem Carlssonem, nebo koncert opravdové legendy českého jazzu, klavíristy, varhaníka a skladatele Emila Viklického, který přiveze svůj kvartet, ve kterém vystoupí Miroslav Hloucal, známý jazzový trumpetista, skladatel a sám leader skupiny. Pozornosti jistě neujede také koncert mladé krve evropského jazzu, německého trumpetisty Jakoba Bänsche a klavíristy Niklase Roevera.

Dobršská brána tak opět přináší do Pošumaví magickou hudbu. Vstupte do ní ve dnech 19. a 20. srpna i vy!

Program festivalu Dobršská brána 2022

19. srpna

16:00 Oskar Török & Michal Rataj (kostel)

18:30 Štěpánka Balcarová Quartet (zámek)

20:30 Verneri Pohjola (zámek)

20. srpna

13:30 Miroslav Hloucal – workshop (zámek)

15:00 Jiří Kotača & Alf Carlsson Quartet (kostel)

16:30 Jakob Bänsch Duo (zvonice)

18:00 Miroslav Hloucal & Emil Viklický Quartet (zámek)

19:30 Marcus Stockhausen (zámek)

21:00 Andrea Motis (zámek)

PROTEXT


 

Na místě: výstava, kde krajina má hlavní roli

Dobršský genius loci k tématu místa ponouká. Pošumavská Dobrš se svojí raně středověkou faktickou i bájenou (pověst o draku-krokodýlu) a také nedávnou (působiště v 50. letech minulého století vězněného patera Martina Františka Vícha) historií, gotickou tvrzí se zbytky renesančních sgrafit a ikonickou branou, dvěma pozoruhodnými původně románskými kostely na dnešních asi tak 50 obyvatel je usazená v krajině pevně a zároveň jakoby připravená k „odletu“.

Po již několik let se stává díky Mezinárodnímu hudebnímu festivalu Dobršská brána místem setkání hudebníků nad společným tématem a při této příležitosti otevíraná výstava je svého druhu obdobným setkáním výtvarných umělců. Letos se výstavu hostící tvrz stává místem, na kterém se odehrávají v různých poměrech namixované dokumentační, emoční či vizionářské zprávy opět o místech jako součástích krajin, ať reálných či jaksi obecných, krajin podobenství, krajin imaginárních, osobních, společných. Krajina nás formuje, poskytuje prostor pro pouť fyzickou i duchovní a jak to na cestách bývá i místa k zastavení. Skrze krajinu a v krajině lze (sebe i leccos) sdělovat i sdílet, být přítomen. Zastavme se a spočiňme v ní. Přítomni. Je to namístě.

Vystavující umělci: Mariana Alasseur (1977), Alena Anderlová (1977), Petr Gruber (1989), Linda Klimentová (1977), Julie Kopová (1995), Barbora Němcová (1972), Marta Zechová (1989).

Kurátorka výstavy Lucie Šiková

Výstava se koná v rámci programu 8. ročníku cyklu s názvem MÍSTO PŮSOBENÍ_DOBRŠ a je oficiálním doprovodným programem Mezinárodního hudebního festivalu DOBRŠSKÁ BRÁNA 2022.

Vernisáž v sobotu 20.8.2022 v 11:00.

PROTEXT


 

Průzkum: Třetina Čechů nemá kde si vybrat

Podle aktuálního průzkumu společnosti STEM/MARK pro provozovatele bankomatů Euronet by 50 procent Čechů uvítalo více bankomatů v místech, kde se pohybují. Největší zájem je v obcích do 1 tisíce obyvatel.

Třetina Čechů se potýká s problémem, že potřebují hotovost, ale nemají si ji kde vybrat. Bankomaty jsou nejvíce potřeba právě v malých obcích, kde se jak obchodům, tak například restauracím nevyplatí pořizovat si platební terminály. S koncem EET je pravděpodobné, že i vůle do budoucna klesne na minimum. Paradoxně právě v malých obcích je bankomatů nejméně a obyvatelé musí dojíždět do vzdálenějších měst.

„S inflací, rostoucími cenami za energie, ale hlavně cenami za pohonné hmoty se prodraží i cesta za hotovostí. Při dnešní ceně téměř padesát korun za litr benzínu a například 12 kilometrů dojezdu, nemluvě o dalším poplatku za výběr, pokud se jedná o jinou banku, než u které máme založený účet, se cena za výběr mnohonásobně zvýší,“ komentuje situaci Ondřej Kozák, výkonný ředitel společnosti Euronet ČR.

Problematickou situaci potvrzují i starostové menších obcí. „Ač poptávka obyvatel byla velká, zajistit bankomat v obci byl problém. Tradičním bankám se instalace ani údržba nevyplatí, a tak lidé museli jezdit do okolních měst, což se kolikrát prodražilo. Nakonec máme bankomat od bankovní sítě Euronet. Část peněz, které se vyberou, zůstane v obci a naší restauraci, protože je bankomat umístěn blízko ní,“ říká Jaromír Nepovím, starosta města Chřibská.

Několikrát měsíčně vybírá až třetina lidí

Podle průzkumu by až polovina Čechů uvítala více bankomatů ve svém okolí. Největší zájem, a to 68 procent, je v obcích do 1 tisíce obyvatel. Více než polovina dotázaných chce alespoň občas nakoupit v obchodě nebo službách, kde berou pouze hotovost.

Celých 31 procent lidí ale uvedlo, že má bankomat velmi daleko od bydliště. Nepřekvapí, že nejhorší dostupnost uvedli respondenti z malých obcí do tisíce obyvatel. V pěší vzdálenosti zde bankomat má pouze 14 procent lidí. V obcích s 1 až 5 tisíci obyvateli má bankomat v pěší vzdálenosti už 41 procent lidí.

„Podle průzkumu si třetina lidí alespoň občas potřebuje vybrat, ale v okolí nemá kde. V obcích do tisíce obyvatel se do takové situace alespoň občas dostává více až 53 procent lidí. Snažíme se poskytnout právě malým obcím možnost umístění bankomatů s poplatky za výběr podle smlouvy s jejich bankou,“ komentuje situaci Ondřej Kozák, výkonný ředitel společnosti Euronet ČR.

O průzkumu: Kvantitativní průzkum provedla agentura STEM/MARK v květnu 2022 mezi 506 respondenty. Cílem průzkumu bylo zjistit, jak lidé používají hotovost, a zachytit změny ve využívání bankomatů v poslední době.

PROTEXT


 

Kontroly pohonných hmot v prvním pololetí letošního roku dopadly nejlépe v historii

(Porovnání jakosti pohonných hmot za 1. pololetí)

(Praha, 12. srpen 2022) Česká obchodní inspekce pravidelně vyhodnocuje a porovnává jakost pohonných hmot. Při porovnání výsledků kontrol jakosti pohonných hmot za 1. pololetí 2022 s jakostí za 1. pololetí roku 2021 lze konstatovat zlepšení. Jedná se dokonce o nejlepší výsledek v historii kontrol.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Letní prodeje jízdenek OneTicket jsou zatím o 75 procent vyšší než loňské

Praha, 12. srpna 2022 – Prodej jednotné jízdenky na železnici OneTicket v létě stoupl a mezi cestujícími získává stále větší oblibu. Od spuštění projektu v prosinci 2020 si ji do konce července 2022 koupilo téměř 2,7 milionu cestujících. Právě pro letní výlety a prázdninová putování je OneTicket ideálním partnerem, protože umožňuje přestupovat mezi vlaky různých dopravců.

„Loni bylo od počátku června do konce července prodáno 270 219 jízdenek OneTicket, letos to už bylo 473 175, tedy o 75 % více než ve stejném období loni,“ řekl Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který systém OneTicket provozuje. Dodal, že letos v červnu také poprvé padla hranice deseti tisíc prodaných jízdenek OneTicket za den. „Stalo se tak v pátek 17. června a prodalo se jich celkem 10 046.“

Zvýšení prodejů je vidět i na dalších číslech. „První milion jízdenek OneTicket byl prodán za jedenáct měsíců, druhý za sedm. Teď jsme na prahu třetího milionu a při stávajícím tempu ho opět dosáhneme dříve,“ uvedl Paroubek.

Výhodou OneTicket je, že cestující nemusí řešit, jakým spojem pojedou. Na své trase mohou nastoupit i přestoupit do vlaku kterékoli ze 13 dopravců zapojených do takzvaného Systému jednotného tarifu. Pokud zvolí některou ze síťových variant jízdenky, mohou s těmito dopravci cestovat bez omezení například sedm nebo třicet dní, což je na letní a prázdninové výletování jako stvořené.

Při putování po Česku za památkami či zábavou mohou lidé navíc využít i spolupráce s portálem kudyznudy.cz. Stačí si na něm vybrat cíl výletu a nechat si rovnou navrhnout ideální vlakové spojení do jeho blízkosti.

Jízdenku OneTicket je možné koupit jednoduše z počítače či mobilu na webu oneticket.cz, v mobilní aplikaci OneTicket, odkaz naleznete i na portálu mapy.cz. Lze ji pořídit také na pokladnách a ve vlacích všech zapojených dopravců. Ze statistik přitom vyplývá, že právě pokladen využívá k nákupu nejvíce cestujících, 51 %. Prostřednictvím e-shopu či mobilní aplikace nakupuje 25 % lidí, možnosti pořídit lístek u průvodčího využívá 20 %, zbytek připadá na jízdenkové automaty ve vlaku nebo ve stanicích.

(tz-cen)


 

12. srpna – Výběr z médií: příspěvky pro zaměstnance, snížení teploty v prodejnách a věk kandidátů do voleb

V českém tisku se v pátek dočtete, že třetina firem svým zaměstnancům nabídne mimořádné příspěvky kvůli inflaci a zdražování. Informuje o tom deník E15. Hospodářské noviny píší, že některé obchodní řetězce plánují ve svých prodejnách snížit teplotu. Deník Právo si všímá vysokého věku kandidátů KSČM do komunálních voleb. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

I za výhodné ceny je možné nabízet vysokou kvalitu

PENNY je obchodní řetězec s nejvyšším počtem více než 400 prodejen s potravinami v České republice. Jeho cílem je nabízet zákazníkům vysokou kvalitu produktů za nejvýhodnější ceny. I proto má propracovaný systém kontroly kvality, a to včetně procesů její kontroly. Ta probíhá v celém dodavatelském řetězci, od samotných dodavatelů přes centrální distribuci až po samotné prodejny.

Kvalita nabízeného zboží je kontrolována nejen v celém dodavatelském řetězci, ale už při samotném výběru jednotlivých dodavatelů a je i nadále průběžně porovnávána s produkty na trhu. V rámci propracovaného systému hodnocení samotnými zaměstnanci jsou porovnávány anonymní vzorky mezi sebou. „Společně s kolegy z oddělení nákupu i dalších oddělení každý týden testujeme desítky produktů. Máme připravené vzorky různých druhů produktů, a to nejen z našich obchodů, ale i těch, které prodává konkurence. Všechny vzorky anonymizujeme, a pak hodnotíme jejich vzhled, vůni, chuť i kvalitu tak, jak je hodnotí samotní zákazníci. Na základě těchto testů poté víme, jak si stojí námi nabízené produkty, a co případně můžeme zlepšit. Do testování produktů privátních značek zapojujeme prostřednictvím mobilní aplikace pravidelně i naše zaměstnance,“ popisuje Petr Baudyš, vedoucí oddělní kvality PENNY.

Mezi nejvíce kontrolované zboží v celém řetězci patří ovoce a zelenina. „Ovoce a zelenina jsou velmi choulostivé a jejich kvalita velmi často rozhoduje o dojmech z celého nákupu, proto se na jejich kontrolu zaměřujeme obzvláště pečlivě. Již při příjmu zboží na náš centrální sklad kontrolujeme každou dodávku od všech dodavatelů. Denně tak rukama našich inspektorů kvality projdou desítky tun zboží,“ popisuje Petr Baudyš. Z každé dodávky je podle přesně stanovených postupů stanoven počet beden i jednotlivých kusů ovoce a zeleniny, které kontroloři pro kontrolu vyberou. „Kontroluje se nejen zralost a stav jednotlivých kusů, ale i rozměry, dále například cukernatost a řada dalších parametrů. Pokud dodávka nesplňuje naše přísné limity, pak ji kompletně celou vracíme dodavateli a k zákazníkům se nedostane.“

Dopravou potravin na jednotlivé prodejny péče o kvalitu ovoce a zeleniny nekončí. Na prodejnách PENNY probíhá kontrola kvality každé dvě hodiny. Zaměstnanci při ní vytřídí kusy, které například nesplňují estetickou kvalitu nebo je potřeba je zkonzumovat, v co nejkratší době. Tyto kousky ovoce a zeleniny druhé jakosti si mohu zákazníci zakoupit na více než 50 prodejnách v bedýnkách po 2 kilogramech za 19,90 Kč, nebo putují do takřka 30 zoologických zahrad po celé republice jako krmivo pro zvířata

V PENNY nakupuje každý den více než 400 tisíc zákazníků ve více než 400 prodejnách po celé České republice. V rámci své filozofie nabízí řetězec zákazníkům tu nejvyšší kvalitu za nejvýhodnější cenu. „Ten nejlepší možný poměr ceny a kvality je základním stavebním kamenem diskontu. Do kvality proto dlouhodobě investujeme a ani za současné situace, kdy začínají být zákazníci na cenu ještě citlivější než v minulosti, neděláme kompromisy z hlediska kvality.,“ říká Petr Baudyš, který byl Českou společností pro jakost vyhlášen „Manažerem kvality roku v České republice“ za rok 2021.

O vynikající úrovni kvality výrobků PENNY pak svědčí vítězství jeho produktů v nejrůznějších nezávislých spotřebitelských testech. V rámci hodnocení nezávislého sdružení dTEST například v poslední době zvítězily jogurty BONI nebo droždí Karlova koruna, špekáčky Řezníkův talíř zase získaly Zlatou i Stříbrnou pečeť Potravinového inspektora BLESKu. Dlouhodobě jsou produkty PENNY výborně hodnoceny odborníky i samotnými zákazníky, když se desítky produktů mohou pochlubit oceněním například Chuťovka roku.

(tz-penny)


 

Tipy z 26 zemí Evropy na udržitelnější nákupy

(Praha, 11. srpen 2022) Mnozí evropští prodejci, výrobci i zákonodárci se snaží o snížení dopadu spotřeby na životní prostředí a větší udržitelnost obchodu.

Někde se snaží zatraktivnit opravy či nákupy jízdních kol a veřejnou dopravu, jinde mají aplikaci proti plýtvání potravinami nebo nabízejí 10% slevu na nákup kávy do vlastního přineseného kelímku. Lucembursko má veřejnou dopravu zdarma pro místní i turisty. Síť Evropských spotřebitelských center přináší informace o iniciativách z 26 zemí Evropy v této zprávě i na svém webu evropskyspotrebitel.cz.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Očekává se dobrá úroda obilovin i řepky

Na základě druhého letošního odhadu sklizně k 15. červenci se očekává úroda základních obilovin 7 403 tis. tun a řepky 1 073 tis. tun. V meziročním srovnání je předpokládaná sklizeň základních obilovin o 178 tis. tun vyšší (+2,5 %), řepky se sklidí o 48 tis. tun více (+4,7 %). Odhadovaná sklizeň máku 20 tis. tun je meziročně o třetinu nižší (−32,9 %).

„Zemědělci jsou ve svých odhadech úrody optimističtější než před měsícem, přispělo k tomu příznivé počasí a rychlý postup žní. Podle druhého odhadu by se mohlo sklidit 7,4 milionu tun základních obilovin, to je o 431 tisíc tun více ve srovnání s pětiletým průměrem,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

„Zatímco v loňském roce se sklidilo 30 tisíc tun máku a úroda byla nejvyšší za posledních dvanáct let, letos bude kvůli výraznému poklesu osevních ploch jeho sklizeň o třetinu nižší,“ upřesnila Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Právě máku jako specifické české komoditě se věnuje i aktuální  infografika ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/mak

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/odhady-sklizni-cervenec-2022

(tz-čsú)


 

11. srpna – Výběr z médií: oblíbené způsoby doručování zásilek a tvorba počítačových her v Česku

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete o tom, že v Česku je doručování zásilek do samoobslužných boxů nebo na výdejní místa oblíbenější než v cizině. Píší o tom Lidové noviny. A českému hernímu průmyslu chybí třeba lepší vzdělávání. Téma týdeníku Ekonom. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Koronavirus v Jihočeském kraji

Od pondělí v Jihočeském kraji přibylo celkem 141 potvrzených případů COVID-19. V kraji je k dnešku celkem za celé období pandemie 254 792 potvrzených onemocnění. Z toho je 250 709 osob vyléčených (+85 od pátku). Dnes nebylo hlášeno žádné úmrtí v souvislosti s COVID-19. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 393 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů je 1 690, od pondělí došlo k poklesu o 32 případů.

K úterku byla v kraji týdenní incidence, tedy počet případů za posledních sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu, 107 případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje (-7 od pondělí). Jihočeský kraj tak má společně s Plzeňským a Libereckým krajem druhou nejnižší incidenci ze všech krajů ČR. Vyšší incidenci než je celorepublikový průměr mají aktuálně Praha se 172 případy (-7) na sto tisíc obyvatel, Středočeský kraj má 137 případů (-11) na sto tisíc obyvatel regionu, kraj Jihomoravský má 134 případů (-4), kraj Královéhradecký 136 případů (-3) a kraj Moravskoslezský 132 případů na sto tisíc obyvatel daného kraje. Další kraje mají od 100 (Vysočina) do 130 (Zlínský) případů na sto tisíc obyvatel.

Celorepublikový průměr byl k úterý 131 případů (-5) na sto tisíc obyvatel ČR.

Co se týče aktuálních regionálních dat, v úterý bylo 124 aktivních případů na Prachaticku (+11), 136 aktivních případů je na Českokrumlovsku (+1), na Strakonicku je 195 otevřených případů (+1), 235 na Písecku (-9), 256 je na Jindřichohradecku (-10), 271 je na Táborsku (-14) a 473 aktivních případů je na Českobudějovicku (-12).

V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 133 882 žen (+79) a 120 910 mužů (+62). V dosavadním průběhu pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 79 586 osob z Českobudějovicka (+43), 39 576 z Táborska (+20), 35 716 z Jindřichohradecka (+20), 30 347 z Písecka (+13), 28 991 ze Strakonicka (+18), 21 155 z Českokrumlovska (+11) a 19 421 z Prachaticka (+16).

Co se týče počtu případů podle věkových skupin občanů Jihočeského kraje, mezi kojenci bylo k dnešnímu odpoledni potvrzeno celkem 347 případů (0), v kategorii dětí 1-4 roky 5 465 (+3), v kategorii 5-9 let 13 790 (0), ve skupině 10-14 let 19 526 (+3), v kategorii 15-19 let 16 876 (+2), v kategorii 20-24 let 13 298 (+8), v kategorii 25-34 let 35 197 (+18), v kategorii 35-44 let 44 699 (+27), v kategorii 45-54 let 44 356 (+27), v kategorii 55-64 let 29 558 (+23), v kategorii 65–74 let 18 365 (+17) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 13 315 případů (+13).

(tz-khs)


 

V červnu nevyhověl jeden vzorek nafty a jeden vzorek benzinu

(Praha, 10. srpen 2022) Česká obchodní inspekce kontrolovala jakost pohonných hmot v červnu 2022. Celkem odebrala 212 vzorků a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověly 2 kontrolované vzorky pohonných hmot.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Dovozní ceny meziročně znovu překonaly hranici 20 %

V červnu 2022 vývozní ceny meziměsíčně rostly o 0,8 %, meziročně o 16,5 %. Dovozní ceny se meziměsíčně zvýšily o 1,4 %, meziročně o 21,0 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 99,4 %, meziročně 96,3 %. 

„V červnu 2022 se vývozní ceny meziročně zvýšily o 16,5 % a dovozní ceny o 21,0 %. Hranici 20 % překonaly dovozní ceny druhý měsíc po sobě zejména kvůli vysokým cenám plynu, ropy, ropných výrobků a elektřiny,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyvozu-a-dovozu-zbozi-cerven-2022

(tz-čsú)


 

Meziroční růst cen potravin opět zrychlil

Spotřebitelské ceny se meziměsíčně zvýšily o 1,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 17,5 %, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v červnu. 

„Spotřebitelské ceny v červenci pokračovaly v meziročním růstu. Ten dosáhl hodnoty 17,5 %. Oproti minulému měsíci ceny vzrostly o 1,3 %, což byl nejmírnější meziměsíční nárůst od letošního února,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-cervenec-2022

(tz-čsú)


 

Mladí dobrovolníci z devíti zemí EU budou na Šumavě pomáhat při obnově rašelinišť a mokřadů

Praha/Šumava, 10. srpna 2022 – V týdnu od soboty 13. do 20. srpna se v Národním parku Šumava více než 60 mladých dobrovolníků z 9 zemí EU zapojí v rámci mezinárodního projektu Hra o klima! Na tahu před změnou klimatu do obnovy rašelinišť a mokřadních biotopů, čímž pomůžou snižovat dopady klimatické změny. Dobrovolnický kemp ve Stožci pořádá organizace Na mysli, z. ú. ve spolupráci s Hnutím DUHA a Správou Národního parku Šumava.

Z krajiny se po staletí v důsledku intenzivní lidské činnosti voda vytrácela, mokřady byly odvodňovány a měněny na obdělávanou půdu. V dnešní době, kdy se klimatická změna a s ní související sucho a požáry staly vážným problémem, je potřeba zaměřit se na nápravu a obnovu přirozeného vodního režimu krajiny. Dobrovolnické aktivity v divoké přírodě poskytují jedinečnou příležitost vrátit se zpět ke kořenům a zapojit se do řešení klimatických opatření. Z toho důvodu organizuje projekt “Hra o klima! Na tahu před změnou klimatu” 52 kempů pro mládež z devíti partnerských zemí EU. Kempy se konají v létě v jednotlivých zemích a jsou zaměřeny na otázku klimatické změny a její vazbu na ekosystémy.

Zkušení vedoucí či lektoři připravují pro účastníky interaktivní programy a dobrovolnické aktivity. Tyto akce slouží také jako mezinárodní kulturní a jazykové výměnné pobyty. „V rámci České republiky spolupracujeme s Hnutím DUHA a podporujeme jejich Týdny pro krajinu. V průběhu týdenního pobytu v oblasti Stožce se skupina 60 mladých dobrovolníků zapojí do projektu Life for Mires, kde přispějí k znovuobnovení šumavských mokřadů, ale poznají i krásu a zranitelnost přírody národního parku. Díky přednáškám a exkurzím také lépe pochopí problematiku ochrany biodiverzity a její souvislost s klimatickou změnou,“ říká Viktorie Tenzerová z organizace Na mysli.

Mladí dobrovolníci budou rozděleni do dvou skupin, přičemž jedna bude vždy v pracovní lokaci pomáhat zavodňovat dříve vysušené mokřady a druhá bude mít tematický program. V neděli 14. a pondělí 15. srpna bude na programu pro část dobrovolníků exkurze do nejcennějších lokalit národního parku v oblasti Vltavského luhu, v průběhu týdne pak další výpravy na zajímavá místa národního parku (oblast Soumarského mostu a prales Boubín, rašeliniště Vlčí Jámy). V rámci večerního programu čekají mladé účastníky kempu každý den přednášky a workshopy s experty na šumavskou přírodu či například exkurze do vlčího výběhu.

(tz-oh)


 

Konec jednorázových plastů dnes schválil Senát

Senát dnes schválil zákon zakazující jednorázové plasty v České republice. Poté, co ho prezident podepíše, by měl začít platit v průběhu podzimu. Nová legislativa zahrnuje hned několik typů opatření – od úplného zákazu výrobků, přes omezení jejich spotřeby až po povinné příspěvky výrobců na úklid obcí a měst.

 „V Senátu dnes slavíme velký úspěch, schválili jsme nový zákon o jednorázových plastech, díky kterému se nám podaří snížit množství odpadů, které dnes nesmyslně končí na skládkách. Výrobky, které zcela zakazujeme, mají už dnes řadu alternativ a díky tomu můžeme ročně uspořit milióny kusů plastových výrobků. Kromě toho zákon pomáhá i obcím, které budou mít díky němu nárok na příspěvek na úklid veřejných prostor,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Návrh zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků převádí do českého práva evropskou směrnici o jednorázových plastech (směrnice 2019/904 k omezení plastového odpadu v mořích a oceánech a podpoře cirkulární ekonomiky).

Přímo zákaz uvádění na trh se týká jen části vybraných jednorázových výrobků z plastu. Jde o plastové vatové tyčinky, plastové příbory, talíře, brčka, míchátka, tyčky k balonkům, nádoby na potraviny, kelímky a nádoby na nápoje z expandovaného polystyrénu a výrobky z oxo-rozložitelných plastů.

Návrh ale především pomáhá dalšímu snižování odpadů. Jen díky němu by se měla ročně snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 mld. kusů. Řada výrobků může být navíc používána opakovaně jako jsou třeba zálohované kelímky na nápoje, jiné se zase budou více využívat recyklované materiály.

Zákon o jednorázových plastech by měl výrobcům přinést i nové povinnosti. Z pohledu zákazníků jsou hlavní dvě. První z nich je povinnost informovat kupující o správném zacházení s odpady. To se týká odpadů z hygienických pomůcek a tabákových výrobků. Novinkou plynoucí z návrhu zákona je také povinnost pro výrobce značit výrobky z plastů. Značení se bude týkat cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Návrh zákona posiluje rovněž tzv. rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Výrobci například cigaret s filtrem se budou podílet na úklidu odpadů z jejich výrobků v obcích. Radnice tak získají finanční příspěvky na úklid.

Ministerstvo životního prostředí považuje za důležité rovněž finančně podporovat přechod na alternativy jednorázových plastových výrobků. Z nového programového období Operačního programu Životní prostředí 2021–2027 tak poputuje celkově na podporu přechodu na oběhové hospodářství 7,1 miliardy korun.

(tz-mžp)


 

V případě nouze bude možné v budovách vytápět na nižší teploty, navrhuje MPO. Cílem jsou úspory plynu

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje novou vyhlášku stanovující zvláštní pravidla pro vytápění a dodávky teplé vody. Nová pravidla by vstoupila v platnost v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství.  Cílem je zajistit legislativní podmínky, které umožní reagovat na případný výpadek zemního plynu z Ruské federace, a dosáhnout tak potřebných úspor.

„Jde o další opatření, která nazývám airbagy. Máte je v autě, doufáte, že je nikdy nebude muset použít, ale když je potřebujete, jste velmi rádi, že jste si je pořídili,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že pravidla vyplývající z nové vyhlášky by vstoupila v platnost v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství.

„Naším cílem je mít připraveny legislativní nástroje, které nám pomohou dosáhnout potřebných úspor v případě, že by ruský diktátor Vladimir Putin dále eskaloval svou energetickou válku,“ pokračuje ministr Síkela a dodává, že úspory plynu, kterých by se v případě zavedení těchto pravidel podařilo dosáhnout, by se mohly započítat do cíle snížit spotřebu plynu o 15 %, který vyplývá z nařízení Rady schválené na jejím červencovém zasedání.

MPO navrhuje, aby v případě vyhlášení některého z nouzových stavů, platila odlišná pravidla pro vytápění. V současné právní úpravě je nejnižší možná teplota v pobytových místnostech stanovena projektem budovy, který vychází z technické normy a výpočtových hodnot stanovených podle „orientační teploty“.

Vyhláška navrhovaná MPO stanovuje hranici, pod kterou by teplota v jednotlivých místnostech neměla klesnout. Směrem nahoru by teplota tuto hranici měla přesáhnout maximálně o jeden stupeň. Tato hranice se dále navyšuje pro jednotlivé místnosti podle toho, kolik mají venkovních stěn. V místnostech s jednou venkovní stěnou tak bude tato hranice vyšší o 1 °C, v prostorách se dvěma venkovními stěnami o 1,5 °C a v prostorách se 3 stěnami o 2 °C.

Nová pravidla plynoucí z vyhlášky by měla platit pro odběratele napojené na soustavy zásobování tepelnou energií, výjimkou jsou soustavy využívající alespoň z 80 procent obnovitelné zdroje energie. Vyhláška se tedy vztahuje především na uhelné a plynové zdroje a také na ústřední vytápění využívající fosilní zdroje. Vyhláška nyní projde konzultacemi v rámci mezirezortního připomínkového řízení a následně ji posoudí Legislativní rada vlády. MPO ji při stanovování jednotlivých teplot konzultovalo se zástupci Ministerstva zdravotnictví a částečně vychází také z mezinárodní praxe.

(tz-mpo)


 

10. srpna – Výběr z médií: majetkové přiznání ministrů, návrh dovolené pro rodiče a úprava jídelníčků v restauracích

V českém tisku se ve středu dočtete, že nejbohatším ministrem je nyní ministr školství Vladimír Balaš z hnutí STAN, informuje Mf Dnes. Až devět týdnů volna navíc by mohli čerpat rodiče dětí do věku osmi let, píší Hospodářské noviny. A české restaurace upravují kvůli rostoucím cenám nabídku jídel. Téma deníku E15. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Povodně v srpnu 2002 způsobila dvojice extrémně silných dešťů

Silné srpnové deště v roce 2002 patří mezi největší od 60. let. Ukázala to analýza pracovníků Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR, kteří vyhodnotili případy silných srážek na území České republiky od roku 1961. Třídenní událost 11. – 13. srpna 2002 patří mezi tři největší, dvoudenní událost 6. – 7. srpna 2002 obsadila 9. místo. Právě spojení dvou takto silných srážkových epizod do sdružené srážkové události je za celé zkoumané období v Česku unikátní.

Případy silných dešťů se navzájem liší délkou trvání, rozsahem zasaženého území i intenzitou deště, proto je obtížné je navzájem porovnat. K tomuto účelu zavedli pracovníci Ústavu fyziky atmosféry AV ČR index extremity počasí (WEI), při jehož výpočtu je pro každou událost vymezena oblast a doba, ve kterých je extremita daného jevu nejvyšší oproti běžným podmínkám.

V rámci projektu PERUN vyhodnotili extrémní srážkové události v Česku od roku 1961 a zvláště se zaměřili na tzv. sdružené srážkové události. Pouze ve třech případech silných srážek překročil index hodnotu 150, a to 4. – 7. července 1997 (WEI = 174), 17. – 20. července 1981 (WEI = 169) a 11. – 13. srpna 2002 (WEI = 166).

Všechny tyto deště způsobily rozsáhlé povodně nejen v Česku, ale i v sousedních zemích. Srážky ze srpna 2002 se oproti ostatním dvěma koncentrovaly pouze do tří dnů, především je ale předcházely dvoudenní deště 6. – 7. srpna 2002, kdy WEI dosáhl hodnoty 102 (9. v pořadí). Mimořádnost srpna 2002 vynikne při vyhodnocení obou tehdejších srážkových epizod dohromady – index extremity byl za celé šedesátileté období vůbec největší (WEI = 196). Souslednost takto extrémních srážkových epizod tak krátce po sobě je od roku 1961 unikátní i v měřítku celé střední Evropy.

„Extrémní meteorologické jevy jsou vždy výsledkem mimořádných cirkulačních podmínek v atmosféře. Vznik takových podmínek lze předpovědět pouze s předstihem několika dní, takže nemůžeme říci, jestli se obdobná sdružená srážková událost vyskytne ještě letos nebo až třeba za sto let. Nezbývá nám, než na ni zůstávat připraveni,“ doplňuje k tomu Miloslav Müller z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, který spolu se svým kolegou Markem Kašparem index extremity počasí navrhl.

(tz-avčr)


 

Krajské hygienické stanice odhalily na dětských táborech několik nedostatků

V souvislosti s probíhající letní dětskou rekreací na území ČR bylo k 31. červenci provedeno krajskými hygienickými stanicemi celkem 902 kontrol. Uloženo bylo 27 pokut v souhrnné výši 60 000 Kč. Nejčastější nedostatky byly v souvislosti se stravováním dětí, zásobováním pitnou vodou, podmínkami pro osobní hygienu nebo ve zdravotnickou dokumentací. Celkově je ale současná situace hodnocena jako klidná.

V reakci na zjištěné nedostatky byl 5x uložen zákaz používání pitné vody, 2x uložena likvidace zdravotně závadných potravin a 2x stanoveny podmínky konání zotavovací akce.

Za sledované období bylo krajským hygienickým stanicím nahlášeno 7 epidemických výskytů infekčních zažívací onemocnění, na 3 akcích hygienické stanice řešily výskyt onemocnění covid-19 a na 2 akcích pak byla řešena stížnost na výskyt štěnic v chatkách.

„V rámci kontrolní činnosti byla sledována pestrost jídelníčků, prováděna cílená edukace a předáváno doporučení vydané Ministerstvem zdravotnictví k sestavování jídelníčků na dětském táboře. Ve většině případů byly kontrolované jídelníčky sestavovány s přihlédnutím k věku a fyzické aktivitě dětí a s ohledem na podmínky pro přípravu stravy na konkrétní akci,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Situace je krajskými hygienickými stanicemi hodnocena nadále jako klidná. V případě vysokých venkovních teplot pořadatelé přizpůsobují program a režim dne klimatickým podmínkám, omezují fyzickou zátěž a u dětí kontrolují pitný režim a osobní hygienu.

Celé hlášení je k dispozici na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR: https://www.mzcr.cz/letni-detska-rekreace-v-sezone-2022/

(tz-mz)


 

Stát má strategické zásoby ropy téměř na 90 dní. Aktivovat se je nyní nechystá

Ministerstvo průmyslu a obchodu řeší situaci vzniklou pozastavením dodávek přes ropovod Družba se všemi relevantními partnery. Na možné dopady je Česká republika připravena. U státní společnosti MERO ČR jsou uskladněny operativní zásoby ropy, kterými bude možné dodávky do litvínovské rafinérie krátkodobě nahradit.

„Kvůli zastavení dodávek ropy přes ropovod Družba jsme v kontaktu se všemi relevantními aktéry, se kterými hledáme cestu, jak situaci vyřešit. Další dny ukážou, jestli se jedná o další eskalaci energetické války ze strany Ruska, nebo o technický problém v platbách,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

V případě potřeby disponuje Česká republika také zásobami ve státních hmotných rezervách, které vydrží téměř na 90 dnů průměrných denních dovozů předchozích let. K jejich aktivaci se však nyní Správa státních hmotných rezerv nechystá. Podle informací společnosti MERO ČR by měl být výpadek vyřešen v řádu dnů. Také v roce 2019 došlo k výpadku dodávek ropy přes ropovod Družba přibližně na měsíc a koneční spotřebitelé to nepocítili.

Kromě Družby je ropa do České republiky přepravována také přes ropovod IKL, napojený na ropovod TAL. „Jeho kapacitu se minulý měsíc podařilo mírně navýšit. Nyní naše vláda připravuje další projekt navýšení ropovodu TAL, aby se Česko od ruské ropy mohlo odpojit úplně,“ dodává ministr Síkela.

Primárně je ropa z Družby využívána v rafinérii Litvínov, ropovod IKL dodává ropu hlavně do rafinérie v Kralupech nad Vltavou. Přes ropovod Družba do České republiky proudí přibližně polovina z ročního dovozu až 8 milionů tun ropy. Druhá polovina je do země přepravována přes ropovod IKL.

(tz-mpo)


 

Výroba masa opět klesla, ceny výrobců vzrostly

Výroba masa pokračovala ve 2. čtvrtletí v mírném poklesu a dosáhla 113 089 tun, meziročně byla o 2,7 % nižší. Největší snížení bylo zaznamenáno u hovězího (−6,6 %), nejméně klesla výroba drůbežího (−1,9 %). Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat strmě vzrostly.

„Ve 2. čtvrtletí došlo k rychlému  růstu cen zemědělských výrobců, a to nejen v České republice. Pro chovatele skotu a drůbeže to bylo motivující k vývozu jatečných zvířat, a výroba masa sledovaná na jatkách tak poklesla víc než hrubá tuzemská produkce,“ vysvětluje Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

„Ceny jatečných zvířat se vyšplhaly ve 2. čtvrtletí na výjimečnou úroveň, jatečný skot a jatečná drůbež se dosud za tak vysokou cenu neprodávaly. Ceny jatečných prasat procházejí častějšími výkyvy, a přestože také vzrostly, zatím nedosáhly úrovně posledního cenového vrcholu na přelomu let 2019 a 2020,“ doplnila Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zivocisna-vyroba-2-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

Návštěvnost ubytovacích zařízení se v jarních měsících zvyšovala

Ve druhém čtvrtletí 2022 se v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo celkem 5 milionů hostů, v tom bylo 3,1 milionu domácích a 1,9 milionu ze zahraničí. Počet přenocování se zvýšil o 190 % na 12 milionů nocí.

„Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 5 milionů hostů, což bylo o 229 % více než v loňském roce. Počet domácích návštěvníků se zvýšil více než dvojnásobně a také zahraničních hostů se ubytovalo výrazně více než loni,“ uvedla Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

„Výkony ubytovacích zařízení v letošním 2. čtvrtletí ještě nedosáhly objemů před pandemií. Stále chybí zahraniční hosté, kterých se ubytovalo jen 65 % v porovnání s rokem 2019. Zatímco návštěvnost domácích hostů výsledky 2. čtvrtletí 2019 již překonala,“ sdělil Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/cestovni-ruch-2-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

Tržby ve službách rostly již 5. čtvrtletí v řadě

Ve 2. čtvrtletí se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně reálně zvýšily o 12,1 %. Mezičtvrtletně tržby ve službách po očištění o sezónní vlivy vzrostly reálně o 2,4 %.

„Z dílčích odvětví služeb se nejvíce dařilo cestovním agenturám, kancelářím a jiným rezervačním činnostem, kterým tržby vzrostly o 217,1 %, následovalo je ubytování s růstem 146,5 % a letecká doprava, kde se tržby meziročně zvýšily o 135,6 %. Naopak největší pokles vykázaly činnosti související se zaměstnáním, a to o 13,7 %,“ říká Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/sluzby-2-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

9. srpna – Výběr z médií: postcovidový syndrom, zdražování zdravotnických pomůcek a karas obecný v ohrožení

V českém tisku se v úterý dočtete o tom, že část pacientů dál trpí postcovidovým syndromem. Téma Deníku N. Ceny zdravotnických pomůcek rostou o desítky procent, píšou Lidové noviny. A karas obecný je na pokraji vyhynutí, varuje Mf Dnes. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

ČOI kontrolovala prodej ovoce a zeleniny u moravských silnic

(Ostrava, 8. srpen 2022) Česká obchodní inspekce Olomouckého a Moravskoslezského kraje provedla v červnu a červenci kontrolu stánkového prodeje ovoce a zeleniny u silničních tahů. Celkem uskutečnila 34 kontrol a porušení právních předpisů zjistila ve 21 případech, což je 62 %.

 „Česká obchodní inspekce za méně závažná porušení uložila 11 pokut na místě v celkové výši Kč 17 500 Kč a dvě porušení byla řešena domluvou. V 8 případech budou zjištěné přestupky řešeny ve správním řízení, z toho v 7 případech byly přestupky zjištěny ve stáncích jednoho podnikatelského subjektu,“ řekl k uloženým sankcím ředitel inspektorátu Olomouckého a Moravskoslezského kraje Boris Stabryn.

Více v příloze, případně na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Vývoz motorových vozidel zmírnil deficit obchodní bilance

Podle předběžných údajů skončila v červnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 12,1 mld. Kč, který byl meziročně o 3,4 mld. Kč větší.

„V zahraničním obchodě se zbožím nedošlo v červnu oproti minulým měsícům k žádným podstatným změnám. Vývoz i dovoz výrazně vzrostly, přesto skončila obchodní bilance opět v záporných číslech, a to již pátý měsíc za sebou. Příčinou jsou stále vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů, jejichž meziročně vyšší hodnota překonala i nárůst vývozu motorových vozidel,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-cerven-2022

(tz-čsú)


 

Stavebnictví zvolnilo tempo růstu

Stavební produkce v červnu reálně meziročně vzrostla o 0,8 %. Meziměsíčně byla nižší o 0,7 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 10,0 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 14,0 %. Meziročně bylo zahájeno o 31,6 % bytů méně. Dokončeno bylo o 4,7 % bytů více.

„Stavební produkce byla v červnu meziročně mírně vyšší zásluhou pozemního stavitelství. Loňská základna byla přitom poměrně vysoko, byl dokonce zaznamenán druhý nejvyšší růst v roce 2021. Meziměsíční pokles jde za inženýrským stavitelstvím,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

„Počet dokončených bytů rostl díky kategorii bytových domů. Dokončování rodinných domů vázne také z důvodu růstu cen materiálů a nedostatku stavebních kapacit,“ doplňuje Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-cerven-2022

(tz-čsú)


 

Průmysl v červnu meziměsíčně stagnoval

Průmyslová produkce v červnu meziročně reálně vzrostla o 1,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 0,5 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 15,5 %.

„I přes zlepšení situace s dodávkami dílů pro automobily průmyslová produkce v červnu meziměsíčně stagnovala. V řadě odvětví se totiž růst, který jsme zaznamenávali v průběhu minulých měsíců, zastavil,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Zatímco minulý rok v červnu stály průmyslové firmy na počátku čipové krize, letos v červnu se situace v zásobování čipy i kabelovými svazky zlepšila a zejména automobilky doháněly zpomalení produkce z minulých měsíců,“ dodává Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-cerven-2022

(tz-čsú)


 

Nezaměstnanost v červenci mírně vzrostla

Úřad práce ČR evidoval k 31. 7. 2022 celkem 240 706 uchazečů o zaměstnání, o 9 397 více než v předchozím měsíci a o 31 472 méně než loni.

Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,3 %. To je o 0,2 p. b. více než v červnu a o 0,4 p. b. méně než před rokem. Míra nezaměstnanosti byla podle posledních dostupných dat  EUROSTATU (za červen) nejnižší v celé EU, a to 2,4 % (průměr EU 5,9 %).

(tz-úp)


 

8. srpna – Výběr z médií: zájem Čechů o uhlí a dřevo, migrace zvěře do měst a monitorování třídění odpadu

V pondělním tisku se dočtete o zvýšeném zájmu Čechů o levnější palivo, kromě dřeva také o uhlí. Informuje o tom Deník. Měsíčník Reportér hledá odpověď na otázku, proč některá zvířata migrují do měst. A Hospodářské noviny píšou o využití sběru údajů o třídění odpadu. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře