Z PRVNÍ RUKY: 30. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 30. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality dne a týdne

Vimperk – sídliště Míru / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

30. července – Výběr z médií: Nárůst případů bodnutí hmyzem, dostupnější kokain v Česku a kratší pobyty v lázních

Hmyz je kvůli teplému počasí agresivnější, letos je ho navíc hodně. Záchranky vyjíždějí k případům pobodání hmyzem častěji, píše Mladá fronta Dnes. Kokain je v Česku stále dostupnější, všímají si toho Lidové noviny. Češi v lázních preferují kratší dovolené, dlouhodobé pobyty jsou příliš drahé, informuje Právo. Zdopravy.cz pak píše o nákupu nových vozů pro České dráhy. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Koronavirus na jihu Čech

Od středy v Jihočeském kraji přibylo celkem 204 potvrzených případů COVID-19. V kraji je k dnešku registrováno celkově 253 097 potvrzených onemocnění. Z toho je 248 342 osob vyléčených (+12). Byla hlášena dvě úmrtí starších osob z Českokrumlovska a Táborska v souvislosti s COVID-19. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 384 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů je 2 371 (+190).

Ke čtvrtku byla v kraji týdenní incidence, tedy počet případů za sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu, stejně jako ve středu 149 případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje. Vyšší incidenci jako je celorepublikový průměr mají Praha s 241 případem (-1) na sto tisíc obyvatel, Středočeský kraj má 176 případů (+1) na sto tisíc obyvatel regionu, kraj Karlovarský má 172 případů (+4), kraj Zlínský 163 případů na sto tisíc obyvatel kraje (+1) a kraj Jihomoravský 170 (+59). Další kraje mají od 93 (Liberecký) do 149 (Moravskoslezský) případů na sto tisíc obyvatel. Celorepublikový průměr byl ke čtvrtku 159 případů (+2 od středy) na sto tisíc obyvatel ČR.

Co se týče aktuálních regionálních dat, k dnešku je 171 aktivních případů na Českokrumlovsku (+19), 175 aktivních případů na Prachaticku (+19), na Strakonicku je 229 případů (+14), 278 na Písecku (+38), 351 je na Jindřichohradecku (+47), 420 je na Táborsku (+29) a 747 na Českobudějovicku (+48).
V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 132 989 žen (+111) a 120 108 mužů (+93). V průběhu celé pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 79 058 osob z Českobudějovicka (+52), 39 277 z Táborska (+30), 35 479 z Jindřichohradecka (+50), 30 147 z Písecka (+29), 28 810 ze Strakonicka (+15), 21 022 z Českokrumlovska (+9) a 19 304 z Prachaticka (+19).

Co se týče počtu případů podle věkových skupin občanů Jihočeského kraje, mezi kojenci bylo k dnešnímu odpoledni potvrzeno celkem 345 případů (0), v kategorii dětí 1-4 roky 5 433 (+3), v kategorii 5-9 let 13 769 (+2), ve skupině 10-14 let 19 494 (+2), v kategorii 15-19 let 16 846 (+4), v kategorii 20-24 let 13 226 (+7), v kategorii 25-34 let 34 984 (+34), v kategorii 35-44 let 44 436 (+30), v kategorii 45-54 let 44 029 (+37), v kategorii 55-64 let 29 311 (+31), v kategorii 65–74 let 18 133 (+31) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 13 091 případů (+22).

(tz-khs)


 

Do programu screeningu rakoviny plic se v prvních měsících zapojily stovky Čechů

Za prvních pět měsíců letošního roku se do pilotního Programu časného záchytu karcinomu plic zapojilo 1 152 klientů VZP, u některých z nich pak vyšetření skutečně nádor odhalila. Účast ve screeningovém programu byla lékařem nabídnuta téměř dvěma tisícům (1 979) klientů, kteří splňují daná kritéria, téměř 60 % oslovených pacientů tedy účast v programu přijala.

Fakt, že se šest z deseti oslovených pacientů pro programu zapojí, vnímám velmi pozitivně. I ve srovnání s jinými screeningovými programy to lze považovat za úspěch,“ říká předseda Správní rady VZP ČR Tom Philipp. Statistiku vydává pojišťovna u příležitosti Světového dne rakoviny plic, který připadá na 1. srpna.

V rámci programu bylo za prvních pět měsíců roku odhaleno devět nádorů plic, s velkou pravděpodobností ale nejde o konečné číslo, desítky vyšetření skončily zatím s nejasným výsledkem a pacienti se tak musí podrobit dalším prohlídkám. Šest z již potvrzených nálezů pak připadá na ženy, které přitom mají v programu nižší zastoupení. Vyšetření prováděná v rámci programu dokáží zachytit i další plicní choroby, například CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc).

CT vyšetření hrudníku je u prevence rakoviny plic velmi důležitý moment. Jedná se o zákeřné onemocnění, které se nemusí dlouhou dobu projevovat žádnými konkrétními příznaky. Když se objeví, může už být bohužel pozdě,“ říká Zdeněk Kabátek, ředitel VZP ČR. Preventivní CT vyšetření se provádí s nízkou dávkou záření, není nijak náročné a během několika minut dokáže odhalit nádor.

Důležitou roli ve screeningovém programu hrají zejména všeobecní praktiční lékaři. Ve svých kartotékách musí aktivně vyhledat pacienty, kteří splňují stanovená kritéria a které následně s nabídkou účasti v programu sami osloví. Častěji byli takto osloveni muži (1 210), z nichž 721 účast v programu přijalo. Ze 769 žen, kterým byl program nabídnut, jich dosud využilo této možnosti 431. Jedná se o bývalé či současné silné kuřáky ve věku 55–74 let, kteří minimálně po dobu dvaceti let kouřili 20 a více cigaret denně, a kteří dosud nejsou v této souvislosti nijak sledováni či léčeni. Pokud má člověk sám zájem se do programu zapojit, měl by se obrátit právě na svého praktického lékaře. Při splnění daných podmínek by jeho zapojení nemělo nic bránit. Pilotní projekt by měl trvat 5 let. Je dobrovolný a pacientům plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Rakovina plic patří mezi nejrozšířenější onkologická onemocnění a také ta, na která se nejčastěji umírá. V loňském roce se s nádory plic a dýchacího ústrojí léčilo přes 15 a půl tisíce klientů VZP ČR, pojišťovna za jejich léčbu zaplatila přes 1,3 miliard korun.

Všeobecná zdravotní pojišťovna své klienty dlouhodobě podporuje v prevenci řady onemocnění. Klienti tak mohou čerpat mj. příspěvek až 1000 Kč na odvykání kouření.

(tz-vzp)


 

 

HDP vzrostl mezičtvrtletně o 0,2 %

Podle předběžného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,2 % a meziročně o 3,6 %.

„Na výdajové straně k mezičtvrtletnímu růstu HDP přispěla pouze domácí poptávka. Mírný růst hrubé přidané hodnoty byl podpořen skupinou odvětví služeb, naopak průmysl a stavebnictví stagnovaly,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/predbezny-odhad-hdp-2-ctvrtleti-2022

(tz.-čsú)


 

29. července – Výběr z médií: Zemědělství budoucnosti, nedostatek vitamínu D a Žižkov přijde o jednu ze svých dominant

V tisku se v pátek dočtete, že Čechům chybí vitamín D, píše Deník. Zavádění dronů do zemědělství v Česku brzdí legislativa, píší Hospodářské noviny. E15 informuje o tom, že vysílací věž Ústřední telekomunikační budovy bude zbourána. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Začal se vyplácet jednorázový příspěvek na dítě, požádat bude možné od poloviny srpna

První příspěvky na dítě ve výši 5000 korun se začaly vyplácet. Týká se to všech, kteří v červnu měli nárok na přídavky na děti a splňují podmínky nároku na jednorázový příspěvek. Peníze lidé dostanou na účty nejpozději v průběhu srpna.

Ostatní si o příspěvek mohou požádat od 15. srpna. Bude to možné dvěma jednoduchými cestami. První variantou je elektronická žádost v klientském portálu na webu MPSV. Požádat bude možné také osobně na vybraných Czech POINTech. Od prvního srpna se také spustí zjednodušený online formulář pro žádost o rodičovský příspěvek, kde bude možné řešit také úpravy čerpání.

Další informace o příspěvku jsou na této webové adrese

(tz-mpsv)


 

ČOI zakázala na trhu hračku v podobě lodě kvůli olovu

(Praha, 28. červenec 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je plastová hračka na baterie, která má v pájených spojích uvnitř hračky nadlimitní obsah olova. Jedná se o loď, číslo modelu NO 0619. ČOI nařídila stažení výrobku z trhu.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

Text a foto: (tz-čoi)


 

Pro návštěvníky Šumavy: U Černého a Čertova jezera se zpracovává kůrovcové dříví, zvolte jinou trasu

Hradec Králové, 28. července 2022 – Kůrovcem napadené stromy se zpracovávají v každém ročním období a často v oblíbených turistických lokalitách. Aktuálně v hospodářských lesích u Železné Rudy, konkrétně u Černého a Čertova jezera, kolem nichž vede i oblíbená Stezka Českem. Lesníci nechtějí oblast uzavřít, ale návštěvníky žádají o velkou opatrnost a pochopení.

V porostech se těží a na vyznačených úsecích v přiložené mapě potkáte naložené kamiony a další těžkou techniku. „Musíme napadené dříví zpracovat, asanovat a z lesa odvézt. Jen tak se brouk nerozšíří a ze zdravých stromů nebudou souše,“ říká tamější lesní správce Lesů ČR Petr Najman. Přestože je lokalita velmi navštěvovaná, lesníci zatím neuvažují o žádosti adresované státní správě, která by lokalitu kvůli bezpečnosti uzavřela.

„Práce musíme dokončit, to je jasné, ale taky chápeme návštěvníky a věřím, že i oni nás. Je důležité, aby nechodili do míst, kde se těží a kde se pohybují odvozní a další stroje. Jde o bezpečnost, takže doporučuju zvolit jinou trasu,“ dodává správce a odhaduje, že práce potrvají do konce září.

(tz-lčr)


 

28. července – Výběr z médií: nedostatkové hodinky, zrušené bankovní pobočky a policisté bez příplatku

Výrobci drahých hodinek nestíhají uspokojit extrémní poptávku. Na značky jako Rolex nebo Patek Philippe si zájemci počkají roky, všímá si toho deník E15. Některé modely ze základních řad jsou kvůli velkému zájmu úplně vyprodané. Výrobci ale nemůžou zvyšovat výrobu, když chtějí udržet kvalitu zpracování. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál

CELÝ ČLÁNEK


 

 


 

 

Náhradní výživné pomáhá více než deseti tisícům dětí

S náhradním výživným, které už rok pomáhá samoživitelkám a samoživitelům, je spokojeno 90 % příjemců. Pro 60 % z nich je výrazným přínosem pro úhradu nezbytných nákladů. Náhradní výživné většinou pobírají rodiče, kteří jsou výdělečně činní a zároveň se sami starají o dítě. Vyplývá to z analýzy zpracované Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí. Průzkum přinesl řadu dalších zajímavých zjištění a doporučení, včetně přehledu základních údajů a statistik o rodinách čerpajících tuto pomoc.

„Náhradní výživné se ukazuje jako efektivní pomoc rodinám samoživitelek a samoživitelů v situaci, kdy se ocitli bez svého partnera a na péči o své dítě i jeho finanční zabezpečení jsou sami. Průzkum jasně ukázal, že dávka funguje dobře. Je však potřeba zvýšit tlak na neplatiče a zlepšit vymahatelnost soudem stanoveného výživného,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Náhradní výživné se poskytuje od 1. července 2021. MPSV zavedením dávky reagovalo na rostoucí počet neplatičů výživného na nezaopatřené děti a nízkou úspěšnost při jeho vymáhání. Poskytuje se ve výši stanové vyživovací povinností, případně tuto částku dorovnává, pokud je výživné placeno jen částečně či nepravidelně. Maximálně se však poskytuje ve výši 3 000 Kč měsíčně na dítě a je možné ho čerpat nejdéle 24 měsíců.

Nárok na náhradní výživné vzniká při splnění čtyř hlavních podmínek. Rodiče musí mít soudem stanovenou vyživovací povinnost a jeden z rodičů výživné neplatí. Tuto situaci je třeba aktivně řešit, tedy mít podaný návrh na soudní výkon rozhodnutí nebo exekuci. Na náhradní výživné má nárok tehdy, kdy se oprávněný rodič výživného na dítě těmito způsoby nedomůže.

Podle statistik Úřadu práce pobírá náhradní výživné v maximální výši 3 000 Kč měsíčně průměrně 17 % žadatelů. Aktuálně ji pobírá již zhruba 10 tisíc rodin samoživitelek nebo samoživitelů, přičemž celkové výdaje na tuto dávku dosahují od jejího zavedení bezmála 100 milionů korun.

Dávka pomáhá tam, kde má

Výzkum, jehož plné znění si můžete přečíst zde, proběhl na přelomu dubna a května 2022. Zapojilo se do něj 30 % z oslovených příjemců náhradního výživného. Ukázal, že 68 % z těch, co zaslali údaje, je zaměstnaných nebo podniká, 22 % je na mateřské či rodičovské dovolené, 8 % je nezaměstnaných a 2 % není ekonomicky aktivních. Dvě třetiny příjemců přitom čerpá náhradní výživné pouze na jedno dítě, každý čtvrtý na dvě děti. Dávka je nejčastěji vyplácená na děti, které jsou ve školním věku (tj. 7 až 15 let).

Analýza také ukázala, že 98 % dětí, na které se čerpá náhradní výživné, žije většinu měsíce pouze s jedním rodičem, tři čtvrtiny dětí se s druhým rodičem vůbec nestýkají a pouze každé dvacáté dítě má se svým druhým rodičem osobní styky četnější než jednotky dní v měsíci.

Co se týče výše výživného, pak tři čtvrtiny soudem stanovených vyživovacích povinností jsou do 3 000 Kč (včetně), jedna polovina nepřesahuje 2500 Kč. Neplacení výživného řeší 17 % příjemců cestou soudního výkonu rozhodnutí a 83 % exekuční cestou, z čehož 30 % se rozhodlo situaci takto řešit až v souvislosti s možností čerpat náhradní výživné. Dvě pětiny respondentů se při vyřizování exekuce obrátily s žádostí o pomoc na neziskovou organizaci, zhruba 70 % respondentů podalo na neplatiče výživného trestní oznámení a pro tři čtvrtiny z nich to byl první způsob řešení neplacení výživného. Ze sebraných dat také vyplývá, že se většina příjemců o možnosti čerpat náhradní výživné dozvěděla z médií či od Úřadu práce ČR.

Se způsobem výplaty dávky je většina příjemců spokojená. Devět z deseti respondentů vítá rychlost výplaty a oceňuje srozumitelnost žádosti. Nespokojení jsou pak především s omezením výplaty náhradního výživného na 24 měsíců. Více než 80 % z těch, co se do výzkumu zapojili, uvedlo, že jim náhradní výživné pomáhá s úhradou nákladů, 60 % dokonce pomáhá velmi výrazně. Přitom jen v 9 % případů jim (zatím) výplata náhradního výživného ovlivnila nárok na jiné sociální dávky (např. příspěvek na bydlení či přídavek na dítě).

Účastníci průzkumu také navrhovali několik doporučení. Ta však nesouvisí jen s agendou MPSV, tedy s dávkou náhradního výživného, ale týkají se i vymáhání vyživovacích povinností. Zlepšení by tedy rádi viděli také v plnění vyživovacích povinností, možnostech řešení při jejich neplnění, či ve zlepšení vymáhání dlužného výživného. Velmi důležitou složkou doporučení je také zlepšení informovanosti rodičů o možnostech řešení jejich tíživé situace a formě pomoci.

(tz-mpsv)


 

Pacientů s hepatitidou ubylo za posledních pět let o pětinu, klesl i zájem o očkování. Trend doprovázel oba covidové roky

VZP vloni hradila zdravotní péči 11 000 klientům, kteří se léčili s některým z typů hepatitidy. Při srovnání s rokem 2017, kdy se léčilo se stejnou diagnózou 14 000 pojištěnců, jde o pokles o 20 %. Podobně nízké číslo pacientů přitom eviduje VZP i v roce 2020.

Lze tedy předpokládat, že pokles výskytu onemocnění souvisí i s přísnějšími hygienickými pravidly, intenzivnějším používáním dezinfekce rukou a omezenými kontakty mezi lidmi, které nás doprovázely v průběhu pandemie. Hepatitida se v loňském roce nejvíce vyskytovala v Praze a Ústeckém kraji, nejméně v kraji Olomouckém. Statistiku VZP zveřejňuje u příležitosti Světového dne hepatitidy, který připadá na 28. července.

Pacientů s hepatitidou ubývá, náklady rostou

Zatímco v roce 2017 nepřekročily náklady na léčbu pacientů s hepatitidou 745 mil. Kč, vloni už to bylo 835 milionů korun. Zdaleka nejvyšší podíl na nákladech nese léčba chronické virové hepatitidy – jedná se o nejrozšířenější typ a zároveň z hlediska nákladů na léčbu také zdaleka nejdražší. VZP vloni za jednoho pacienta s chronickou hepatitidou uhradila v průměru 91 tisíc korun, jen pro srovnání, u hepatitidy typu A to bylo 5 600 Kč.

Zájem o očkování klesl v covidu na třetinu

Proti hepatitidě typu C není očkování. To naopak lékaři doporučují u hepatitid typu A a B. Na toto očkování VZP ČR svým klientům přispívá z fondu prevence – dětem do 18 let na typ A (proti typu B jsou chráněné povinnou hexavakcínou) a dospělým na oba typy včetně jejich kombinace. I v tomto případě VZP ČR vloni i v roce 2020 zaznamenala výrazný pokles zájmu ze strany svých klientů. V loňském roce pojišťovna vyplatila jen asi třetinu příspěvků na očkování oproti letům před pandemií Covid-19.

Z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno očkování proti žloutence typu B také zdravotníkům zejména těch oborů, kde hrozí zvýšené riziko přenosu choroby. Patří sem například jednotky intenzivní péče, pracoviště chirurgických oborů, interní oddělení, infekční oddělení, laboratoře a mnohá další. Hrazeno je očkování také studentům lékařských fakult, zdravotnických škol a všem členům integrovaného záchranného systému apod.

  • Nákaza virem žloutenky typu A, která bývá někdy označována jako nemoc špinavých rukou, hrozí hlavně v hromadné dopravě a na veřejných záchodcích, v nákupních centrech, kinech, na poštách a v jiných prostorách s větším nahromaděním lidí. Riziko přenosu viru je vysoké v dětských kolektivech, ve školkách a školách. Závažnost nemoci stoupá s věkem. Vyřadí člověka z aktivního života i na několik měsíců, nemocný musí držet dietu a vyhnout se fyzické zátěži. Akutní infekce hepatitidy B i C může trvat až 6 měsíců. Během této fáze jsou nakažení jedinci schopni přenést virus i na další osoby. Nerozpoznaná, a tudíž neléčená hepatitida může přejít v tzv. hepatitidu chronickou, ta je nebezpečná zejména z důvodu možného závažného a nevratného poškození jater pacienta.

(tz-vzp)


 

Na co máte právo při stávce letištního personálu

(Praha, 27. červenec 2022) Dnešní stávka tisíců členů letištního personálu společnosti Lufthansa se dotkne 130 000 cestujících, letících z Frankfurtu a Mnichova nebo přes tato významná letiště. Rušení či významná zpoždění letů se očekávají také ve čtvrtek a v pátek. Důležité informace o právech cestujících přináší Evropské spotřebitelské centrum, které pomáhá řešit případné spory s dopravci z jiných zemí EU a má také bezplatnou mobilní aplikaci o právech spotřebitelů při cestách po EU.

„Při zrušení letu v případě stávky je dopravce povinen poskytnout přesměrování na náhradní let v nejbližším možném termínu. Po dobu čekání na náhradní nebo zpožděný spoj má nabídnout také bezplatné občerstvení a v případě potřeby i ubytování po dobu nezbytně nutnou,“ uvádí Ondřej Tichota, zástupce ředitelky Evropského spotřebitelského centra ČR.

Cestující, kteří mají zakoupenou letenku na let v tomto týdnu, by měli kontaktovat dopravce operující jejich lety a informovat se o možných alternativách spojení.

„Lidé mohou také odstoupit od smlouvy a požádat o vrácení peněz. V takovém případě nemá dopravce povinnost další péče,“ říká Ondřej Tichota a podotýká, že právo cestujících je stanoveno evropským nařízením 261/2004.

Palubní personál Lufthansy stávkuje kvůli sporu s vedením letecké společnosti kvůli mzdovým podmínkám a požaduje zvýšení platů o necelých 10 procent. Další informace o právech při cestách po EU jsou na www.evropskyspotrebitel.cz. Lze si také stáhnout bezplatnou mobilní aplikaci „ECC-Net: Travel“, ve které spotřebitelé najdou svá práva i v jiných oblastech cestovního ruchu, nejen v dopravě letecké, ale i železniční, autobusové a lodní, v ubytovacích službách, v autopůjčovně a při nákupu zboží v jiných zemích EU. „Aplikace je volně ke stažení v obchodech s mobilními aplikacemi a obsahuje také konkrétní fráze ve všech oficiálních jazycích EU pro uplatnění vašich práv přímo na místě,“ dodává Ondřej Tichota.

ESC Česko působí při České obchodní inspekci a je členem sítě Evropských spotřebitelských center, která pomáhá spotřebitelům řešit přeshraniční spory v Evropě. Jeho úspěšnost při mimosoudním řešení sporů Čechů se zahraničními obchodníky dosáhla loni 72 %. Více informací lze najít na www.evropskyspotrebitel.cz.

(tz-esc)


 

27. července – Výběr z médií: Zahlcené pohotovosti, nemocní příbuzní a stíhání komunistických funkcionářů

Rodiče využívají pohotovost na ošetření svých dětí. Lékaři kvůli těmto neakutním případům následně nestíhají, píše Mf Dnes. Deník se zaměřil na jedince, kteří se starají o své nemocné příbuzné. Nezvládají často práci na plný úvazek. Státní zástupci zastaví kvůli stáří a duševnímu stavu stíhání bývalých komunistických funkcionářů. To je téma deníku Právo. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Důchodci si od ledna opět polepší, tentokrát v průměru minimálně o 850 korun. Nově se bude vyplácet i výchovné

Již nyní je podle údajů ČSÚ o růstu cen za červen zřejmé, že od ledna 2023 čeká příjemce důchodů další zvýšení. V průměru by mělo dosáhnout přinejmenším 850 korun, přičemž se tentokrát zvedne jak základní výměra (částka, která se vyplácí všem ve stejné výši), tak i procentní výměra, která je závislá na délce pojištěné doby a výši výdělků. Přesné částky a procentní nárůsty budou známy v září 2022, kdy bude podle vývoje mezd za první pololetí roku 2022 určeno rozdělení valorizace mezi základní a procentní výměru.

„Letos se zvyšují všechny důchody, tedy starobní, ale i invalidní a pozůstalostní, celkem třikrát. Už teď víme, že jejich příjemci mohou s dalším přidáním počítat v lednu. Všichni ti, kteří pobírají některý z důchodů, tedy nejen senioři, jsou velmi zranitelnou skupinou, na kterou rostoucí ceny citelně dopadají. Našim cílem je ohroženým skupinám pomoci při zdražování, a právě valorizace důchodů je správný a účinný krok,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zvýšení důchodů se odvíjí od růstu cen, který se měří indexem spotřebitelských cen a životními náklady domácností důchodců. Z těchto dvou údajů je rozhodující ten, který je za dané období vyšší. V případě lednové valorizace se počítá za období od letošního května do června. Růst cen do dubna se totiž promítl už do mimořádných valorizací v červnu a v září tohoto roku. Do výše pravidelné každoroční lednové valorizace promlouvá ještě růst reálných mezd.

Důchody byly v průběhu letošního roku zvýšeny postupně třikrát – v lednu, červnu a v září. Celkově jde o zvýšení přibližně o 15 %, v průměru tedy o téměř 2 500 Kč. V lednu příštího roku by se základní výměra důchodů mohla podle dosavadního vývoje cen a mezd zvednout o asi 150 korun a procentní výměra pak v průměru o dalších 700 korun. Přesné částky však budou zřejmé až v září.

Nově bude i „výchovné“

Od ledna 2023 se rovněž zavádí takzvané výchovné. Tomu z rodičů, který převážně pečoval o dítě, se zvýší starobní důchod o 500 Kč za každé vychované dítě. Ženám, které důchod už pobírají, se výměra zvýší v závislosti na počtu vychovávaných dětí automaticky. U žen, pokud jim důchod bude nově přiznán po 31. 12. 2022, a u otců (bez ohledu na to, odkdy důchod pobírají), je možné výchovné přiznat na základě žádosti u České správy sociálního zabezpečení.

„Tímto způsobem zvyšujeme důchody proto, že dosud byly bohužel hlavně ženy ‚trestány‘ za to, že se místo práce věnovaly výchově dětí a měly tak nižší příjmy. Rozdíl v průměrném důchodu činí bezmála 3 tisíce korun. Bez potomků ale společnost nemá budoucnost, a proto bude výchova konečně náležitě oceněna,“ vysvětluje ministr Jurečka.

Počet žen, které dostanou výchovné od ledna 2023 automaticky, by se mohl pohybovat na úrovni 1,4 milionů. Průměrná částka, o kterou se jim zvýší důchod, dosáhne 1100 Kč.

(tz-mpsv)


 

Koronavirus na jihu Čech

Od pátku v Jihočeském kraji přibylo celkem 353 potvrzených případů COVID-19. V kraji je k dnešku registrováno celkově 252 398 potvrzených onemocnění. Z toho je 248 117 osob vyléčených (+457). Byla hlášena dvě úmrtí starších osob z Českobudějovicka v souvislosti s COVID-19. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 380 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů je 1 901 (-106).

K pondělí byla v kraji týdenní incidence, tedy počet případů za sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu, 141 případů (+6 od pátku) na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje. Vyšší incidenci jako je celorepublikový průměr mají Praha s 234 případy (+7) na sto tisíc obyvatel, Středočeský kraj má 171 případů (+13) na sto tisíc obyvatel regionu, kraj Karlovarský má 161 případů (+10) a kraj Zlínský 153 případů na sto tisíc obyvatel kraje (+15) a kraj Jihomoravský 149 (+13). Další kraje mají od 83 (Liberecký) do 130 (Plzeňský, Královéhradecký, Moravskoslezský) případů na sto tisíc obyvatel. Celorepublikový průměr byl k pondělí 147 případů (+9 od pátku) na sto tisíc obyvatel ČR.

Co se týče aktuálních regionálních dat, k dnešku je 134 aktivních případů na Českokrumlovsku (-2), 137 aktivních případů na Prachaticku (-20), na Strakonicku je 171 případů (-6), 224 na Písecku (-4), 280 je na Jindřichohradecku (-1), 332 je na Táborsku (+1) a 623 na Českobudějovicku (-74).

V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 132 605 žen (+204) a 119 793 mužů (+149). V průběhu celé pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 78 855 osob z Českobudějovicka (+102), 39 157 z Táborska (+77), 35 372 z Jindřichohradecka (+49), 30 064 z Písecka (+40), 28 729 ze Strakonicka (+32), 20 968 z Českokrumlovska (+34) a 19 253 z Prachaticka (+19).

Co se týče počtu případů podle věkových skupin občanů Jihočeského kraje, mezi kojenci bylo k dnešnímu odpoledni potvrzeno celkem 345 případů (+1), v kategorii dětí 1-4 roky 5 426 (+1), v kategorii 5-9 let 13 761 (+3), ve skupině 10-14 let 19 486 (+2), v kategorii 15-19 let 16 835 (+7), v kategorii 20-24 let 13 198 (+13), v kategorii 25-34 let 34 888 (+63), v kategorii 35-44 let 44 332 (+49), v kategorii 45-54 let 43 887 (+52), v kategorii 55-64 let 29 200 (+50), v kategorii 65–74 let 18 036 (+53) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 13 004 případů (+59).

(tz-khs)


 

Stop byrokracii. MPO spustilo nový web pro podnikatele

Představit veřejnosti konkrétní opatření na snížení byrokracie pro podnikatele a informovat o klíčových digitálních projektech. Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo nový web www.stopbyrokracii.cz.

„Z byznysového hlediska se nyní nacházíme v možná nejsložitějším období od sametové revoluce. A pociťujeme to všichni. Musíme společně řešit vysokou inflaci, enormní nárůst cen energií, pohonných hmot a dalších vstupů. V této souvislosti připravujeme cílenou pomoc s cenami energií,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: Dobře si ale uvědomujeme, že podnikatelé nechtějí být závislí pouze na pomoci státu, ale mají zájem o odbourávání překážek pro svůj byznys. My se chceme zaměřit na ty byrokratické. Redukce administrativní zátěže podnikatelů je, i přes všechno co se děje kolem nás, jednou z mých hlavních priorit.“

Na novém webu mohou podnikatelé zapojením do veřejné konzultace posílat vlastní návrhy na zlepšení podnikatelského prostředí v ČR, a to až do poloviny září. „Tuto pomoc následně využijeme k přípravě speciální analýzy podnikatelského prostředí a následně k co nejlepšímu zacílení námi připravovaných opatření na snížení byrokracie,“ dodává ministr.

Web na jednom místě prezentuje opatření, která již platí a nechybí konkrétní připravované kroky. Dále informuje o klíčových digitálních projektech, které by rovněž měly přispět ke snižování byrokratické zátěže. Jde například o Portál podnikatele, který by se měl stát východiskem pro veškeré elektronické služby veřejné správy vůči podnikatelům. Dalším významným digitálním projektem je dokončení Portálu živnostenského podnikání, tj. vytvoření prezentační vrstvy a jednotlivých služeb portálu.

V neposlední řádě tam podnikatelé najdou informaci o opatřeních, která již MPO ve spolupráci s dalšími resorty prosadilo, jakými jsou např. změny zákonů pouze dvakrát ročně nebo větší podpora rodinného podnikání.

(tz-mpo)


 

dTest: Aktuální pravidla evropského roamingu

Mobilní telefony, tablety a počítače jsou při cestách na dovolenou samozřejmostí. Zařízení obsahující SIM kartu nebo její elektronická verze se v zahraničí mohou připojit do cizí mobilní sítě. O tom, kolik peněz bude takové připojení stát a jestli to bude za stejných podmínek jako v domácí síti, rozhoduje země roamingového operátora. V Evropské unii platíte stejně jako doma, mimo EU je roaming velmi drahý.

V rámci evropského roamingu už od roku 2017 mohou čeští cestovatelé v členských státech Evropské unie, stejně i na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku, zatím i ve Velké Británii, profitovat z evropského nařízení, díky kterému používají mobilní služby stejně jako doma. Volají, posílají SMS zprávy na čísla do České republiky a datují s mírným omezením stejně jako doma. V členských zemích Evropské unie si cestovatel nemusí kupovat další SIM kartu tamního operátora.

„Platnost současných pravidel o evropském roamingu byla Evropskou komisí prodloužena do roku 2032,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. A dodává: „Podle nových vylepšených pravidel mají operátoři poskytující mobilní služby zajistit, aby spotřebitelé měli přístup k síti čtvrté generace (4G) nebo k pokročilejší 5G.“

Spotřebitelé by měli být opatrní zejména při plavbách na volném moři, přestože operátorům nová pravidla Evropské komise mimo jiné ukládají povinnost upozornit své zákazníky na přechod na palubní síť, čímž mají chránit své zákazníky před velmi vysokými poplatky. Pro palubní sítě totiž neplatí žádné cenové stropy. Pokud se spotřebitelé chtějí chránit před vysokými cenami za třeba jen náhodně stažená data při plavbě na volném moři, musí si telefony vypnout, případně se musí napojit na Wi-Fi, je-li dostupná.

Mobilní telefony s roamingem fungují i v jiných zemích než v těch s regulovaným evropským roamingem. Tato služba je však proti regulovanému evropskému roamingu drahá. Pro některé destinace mohou cestovatelé u svého operátora již dopředu zakoupit balíček s předplaceným rozsahem roamingových služeb pro danou zemi. Typicky se jedná o cestovatelsky oblíbené destinace jako třeba Černá Hora, Turecko, Egypt, Tunis, ale také o plavby na trajektech na volném moři.

Opatrnosti je třeba i při pohybu poblíž hranic Evropské unie. Bezpečnou cestou je v takovém případě předem si v internetové samoobsluze zakázat datové služby a povolit je zase až bezpečně uvnitř Evropské unie.

Pro mezinárodní volání, tedy pro volání nebo posílání zpráv na číslo do jiné země než do České republiky, však roaming neplatí. Mezinárodním voláním je, pokud zákazník volá na jakékoliv zahraniční číslo ze své domácí sítě. Pokud jste na dovolené například v Chorvatsku nebo v Itálii a voláte-li z českého čísla do svého místního hotelu nebo do místní oblíbené restaurace, voláte za mezinárodní ceny.

Naopak, když jste na území České republiky, tak za přijatý mezinárodní hovor, ať už je z českého, nebo zahraničního čísla, nikdy nic neplatíte.

dTest


 

Česká republika převzala vakcíny proti opičím neštovicím

Česká republika získala darem 2800 dávek vakcín proti opičím neštovicím. Dnes bylo převzato prvních 1400 dávek. Uskladněny budou v Ústavní lékárně Fakultní nemocnice Bulovka.

Česká republika obdržela dne 26. 7. 2022 vakcíny proti onemocnění opičí neštovice. Nákup a distribuce vakcín v rámci Evropské unie byla zajištěna a koordinována Evropskou komisí, resp. Úřadem pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví Evropské unie (dále jen „HERA“). Úkolem úřadu je předcházet, odhalovat a rychle reagovat na situace ohrožující veřejné zdraví v Evropské unii.

V reakci na neobvyklý výskyt počtu případů opičích neštovic v Evropě bez vazby na endemické oblasti, byly v rámci evropského systému připravenosti a reakce na mimořádné události v oblasti ohrožení veřejného zdraví diskutovány možnosti profylaxe tohoto onemocnění. HERA zajistila 109 090 dávek vakcíny pro EU, a z tohoto množství ČR získala darem 2 800 dávek, a to jako jedna z prvních zemí EU. Dnes dovezených 1400 vakcín bude uskladněno v Ústavní lékárně Fakultní nemocnice Bulovka.

Vakcíny jsou primárně určeny pouze vybraným skupinám osob ve věku ≥ 18 let věku, a to epidemiologicky významným úzkým kontaktům s osobou s potvrzeným nebo suspektním případem opičích neštovic (postexpoziční). Dále je možné vakcinovat i vybraný zdravotnický personál, který vědomě pracuje s orthopoxviry nebo ošetřuje pacienty s potvrzením onemocněním. Vakcína není určena k plošnému očkování.

(tz-mz)


 

ČOI zakázala na trhu hračku v podobě policejního autíčka kvůli olovu

(Praha, 26. červenec 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jedná se o hračku na baterie – policejní auto, číslo modelu HCH-418, které obsahuje v pájeném spoji uvnitř hračky nepovolené množství olova. ČOI nařídila stažení výrobku z trhu.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

Text a foto: (tz-čoi)


 

Příjmy domácností i spotřeba reálně klesly

V 1. čtvrtletí letošního roku českou ekonomiku ovlivňoval prudký růst cenové hladiny i projevy narušení globálních dodavatelských řetězců. Domácnosti na reálný pokles svých příjmů reagovaly dalším utlumením spotřeby. Hrubá přidaná hodnota nefinančních podniků reálně meziročně rostla.

„Míra zisku nefinančních podniků se vrátila zpět na úroveň, kterou měla před pandemií. Podnikům silně meziročně rostly mzdové náklady a oproti loňskému roku klesly přijaté dotace, které měly stabilizovat jejich finanční situaci a pracovní trh v průběhu krize,“ upřesňuje Karolína Zábojníková, analytička Českého statistického úřadu.

Další podrobnosti naleznete v analýze na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/prijmy-domacnosti-i-spotreba-realne-klesly

(tz-čsú)


 

26. července – Výběr z médií: Nedostatek parkovacích míst, zdražování vysokorychlostních tratí a ‚ukradená řeka‘

V úterním tisku se dočtete, že v Česku je čím dál více aut. Nárůst se projevuje nedostatkem parkovacích míst, což musí řešit města a obce. Způsoby přibližuje Mf Dnes. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) připustil další zdražování projektu vysokorychlostních tratí. Téma rozebírá deník E15. Do Úvalna na Bruntálsku se vrátila ukradená řeka, píše Právo. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Orgány ochrany veřejného zdraví provedly kontroly v provozovnách stravovacích služeb

V období června 2022 provedly orgány ochrany veřejného zdraví 2097 kontrol ve 2067 provozovnách stravovacích služeb. V souvislosti s těmito kontrolami bylo navrženo 415 finančních sankcí ve výši 1 195 700 Kč.

Z celkového počtu uskutečněných kontrol bylo provedeno 1409 v rámci plánovaného státního zdravotního dozoru, 123 kontrol bylo provedeno na základě podnětů spotřebitelů nebo jiných orgánů státní správy, 35 kontrol bylo provedeno v souvislosti se šetřením podezření na zdravotní potíže spojené s konzumací potravin. V neposlední řadě 27 kontrol bylo provedeno za účelem ověření splnění nařízených opatření či odstranění závad.

Na základě výše uvedených kontrolních zjištění bylo za červen 2022 navrženo 415 finančních sankcí ve výši 1 195 700,- Kč a uloženo 102 opatření. Nejčastějším opatřením uloženým za toto období bylo nařízení provedení sanitace provozovny a to ve 44 případech. Pozastavení výkonu činnosti bylo nařízeno ve 13 případech a uzavření provozovny do odstranění nedostatků bylo nařízeno ve 4 případech.

V souvislosti s těmito kontrolami v tomto období bylo rovněž analyzováno 639 vzorků pokrmů nebo potravin. Jako nevyhovujících bylo zhodnoceno 246 vzorků.

Informace o konkrétních případech zjištění nejzávažnějších porušení právních předpisů a hygienických požadavků na provoz stravovacích služeb jsou uvedeny na webových stránkách jednotlivých krajských hygienických stanic.

(tz-mz)


 

Nové úrokové sazby u úvěrů na bydlení od 23. července 2022

Česká spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) upravily od 23. července 2022 úrokové sazby hypotečních úvěrů a Hypoúvěru od Buřinky a u nezajištěných úvěrů od Buřinky. Úroková sazba hypotečního úvěru u nejrozšířenějších fixací na 5 a 8 let nově začíná od 6,24 % ročně. Základní sazba Úvěru od Buřinky s tříletou fixací je nastavena na 7,19 % ročně.

Zvýšení se týká všech fixací úrokových sazeb, a to v průměru o 0,4% bodu. Minimální sazba u hypoték bude nově začínat na 6,24 % u fixace na 5, 8 a 10 let, u Hypoúvěru od Buřinky bude nově začínat na 6,34 % u fixace na 6 let. Buřinka i nadále zvýhodňuje úvěry na pořízení družstevního bydlení a Úvěr od Buřinky pro budoucnost, určený pro financování udržitelného bydlení. V těchto případech bude mít klient slevu na úrokové sazbě 0,3 %.

Více na webu spořitelny.

(tz-spoř)


 

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku je nejnižší od počátku sledování

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně snížil o 2,6 bodu na hodnotu 95,7 při současném poklesu obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 2,9 bodu na hodnotu 100,2, indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 1,1 bodu na hodnotu 73,6, nejnižší od počátku zjišťování. 

„Za výrazným poklesem důvěry v průmyslu stojí, mimo jiné, především přetrvávající nedostatek vstupů a klesající poptávka. Podniky navíc stále limituje nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Pesimismus domácností sílí již pátý měsíc v řadě. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v červenci dostala dokonce na nejnižší hodnotu v historii zjišťování. Spotřebitelé se domnívají, že jejich současná finanční situace, stejně jako celková hospodářská situace v České republice se zhoršuje, a že tento negativní trend bude pokračovat i v příštích měsících,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/konjunkturalni-pruzkumy-cervenec-2022

(tz-čsú)


 

25. července – Výběr z médií: levnější dřevo z lesa, 1300 transplantací srdce a miliardové odškodnění za vadné potrubí

V českém tisku se v pondělí dočtete, že stále více lidí si kvůli podstatně lepší ceně jezdí pro palivové dřevo přímo do lesa. Píše o tom Deník. Pondělní Mf Dnes informuje o 1300 transplantacích srdcí na Institutu klinické a experimentální medicíny. A podle deníku E15 chce energetická společnost Slovenské elektrárne miliardové odškodnění po firmě Škoda JS. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře