Z PRVNÍ RUKY: 18. července – 24. července 2022. Tiskové zprávy úřadů...

Z PRVNÍ RUKY: 18. července – 24. července 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality dne a týdne

Vimperk – vrch Homolka a okolí / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 


 

23. července – Výběr z médií: lustrační osvědčení, zkrácený úvazek kvůli pomoci blízkým a malá poptávka po chatách

Mf Dnes píše o tom, že by členové vlády i jejich náměstci znovu měli mít povinnost prokázat se čistým lustračním osvědčením. Lidové noviny se v sobotním vydání zaměřily na zkrácené úvazky, které často mají lidé kvůli tomu, že se starají o rodinné příslušníky s hendikepem. V Česku klesá poptávka po chatách, píše deník Právo. Jejich ceny ale neklesají. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

22. července – Výběr z médií: 20 milionům rouškám končí platnost, nízkoemisní veřejná doprava a nepojištěné děti

Rouškám ve skladech Správy státních hmotných rezerv do konce roku vyprší doba použitelnosti, informují Hospodářské noviny. Podle Práva sněmovna projednává zákon, který nařizuje nákup nízkoemisních aut například obcím nebo městským dopravním podnikům. Deník se naopak zaměřil na dětské tábory. Rodiče totiž svým potomkům často při cestě na tábor nezajistí patřičná pojištění. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Potravinářská inspekce varuje spotřebitele před závadnými rozinkami z dovozu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu závadné rozinky označené DR.ENSA Rozinky sušené, datum minimální trvanlivosti do 04/04/2023, šarže: E02220197C, výrobce: ENCINGER SK s.r.o, Jadranská 13, 841 01 Bratislava, Slovensko.

Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři v potravině potvrdil přítomnost minerálního oleje v množství 1460 miligramů na kilogram (mg/kg). Podle Nařízení (ES) č. 1333/2008 se však tato látka v potravinách vyskytovat nesmí.

Inspektoři SZPI uvedenou šarži potraviny odebrali v provozovně NATURAL PACK group s. r. o., 320, Starovice 693 01. Kontrolované osobě inspektoři nařídili, aby stáhla nevyhovující šarži z trhu.

SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají danou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

Potravinářská inspekce vložila dodatečnou informaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožní došetření a přijetí opatření v zemi výrobce potraviny.

Text a foto: (tz-szpi)


 

21. července – Výběr z médií: sociální dávky online, tramvajový obchvat v Praze a nový brněnský institut

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že další sociální dávky bude možné vyřídit online, píše deník E15. Na přelomu srpna a září začnou v Praze práce na stavbě tramvajového obchvatu, informují Hospodářské noviny. A v Brně začal fungovat institut, který se bude zabývat celospolečenskými krizemi. Téma deníku Právo. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Zákon o jednorázových plastech opouští Sněmovnu a míří do Senátu

Jednorázové příbory, kelímky na jedno použití nebo brčka vyrobená z plastu v České republice končí. Nová legislativa, kterou ve třetím čtení schválila Sněmovna, zahrnuje hned několik typů opatření – od úplného zákazu výrobků, přes omezení jejich spotřeby až po povinné příspěvky výrobců na úklid obcí a měst. O návrhu bude ještě rozhodovat Senát, začít fungovat by mohl na konci letošního roku.

„Vláda dnes plní další úkol, který zůstal po předchozím kabinetu. Díky zákonu o jednorázových plastech se nám podaří snížit množství odpadů, které dnes nesmyslně končí na skládkách. Výrobky, které zcela zakazujeme, mají už dnes řadu alternativ a díky tomu můžeme ročně uspořit milióny kusů plastových výrobků. Kromě toho zákon pomáhá i obcím, které budou mít díky němu nárok na příspěvek na úklid veřejných prostor,“ vypočítává ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Přímo zákaz uvádění na trh se týká jen části vybraných jednorázových výrobků z plastu. Jde o plastové vatové tyčinky, plastové příbory, talíře, brčka, míchátka, tyčky k balonkům, nádoby na potraviny, kelímky a nádoby na nápoje z expandovaného polystyrénu a výrobky z oxo-rozložitelných plastů.

Návrh ale především pomáhá dalšímu snižování odpadů. Řada výrobků může být používána opakovaně jako jsou třeba zálohované kelímky na nápoje, jiné se zase budou více využívat recyklované materiály.
Zákon o jednorázových plastech by měl výrobcům přinést i nové povinnosti. Z pohledu zákazníků jsou hlavní dvě. První z nich je povinnost informovat kupující o správném zacházení s odpady. To se týká odpadů z hygienických pomůcek a tabákových výrobků. Novinkou plynoucí z návrhu zákona je také povinnost pro výrobce značit výrobky z plastů. Značení se bude týkat cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Návrh zákona posiluje rovněž tzv. rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Výrobci například cigaret s filtrem se budou podílet na úklidu odpadů z jejich výrobků v obcích. Radnice tak získají finanční příspěvky na úklid.

Ministerstvo životního prostředí považuje za důležité rovněž finančně podporovat přechod na alternativy jednorázových plastových výrobků. Z nového programového období Operačního programu Životní prostředí 2021–2027 tak poputuje celkově na podporu přechodu na oběhové hospodářství 7,1 miliardy korun.

(tz-mžp)


 

Sněmovna schválila systém automatické valorizace plateb za státní pojištěnce

Poslanecká sněmovna dnes schválila automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce. Jde o jeden z klíčových bodů programového prohlášení vlády v oblasti zdravotnictví. Cílem je především udržení dostupnosti a kvality zdravotní péče v dalších letech. Schváleny byly i dva pozměňovací návrhy.

„Je to velký úspěch, o který se neúspěšně snažila řada ministrů zdravotnictví. Jsem rád, že se nám podařilo najít kvalitní model, na kterém panuje široká shoda. Hlavními výhodami automatické valorizace je transparentnost, stabilita a předvídatelnost. Lépe akcentuje také stárnutí populace a její vliv nejen na důchodový systém, ale i na zdravotnictví celkově. V neposlední řadě lépe kompenzuje mimořádné nákladové šoky spojené s vyšší inflací,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Jedná se o historicky první model automatické valorizace plateb za státní pojištěnce s šancí na realizaci. Ta se bude od roku 2024 počítat z vyměřovacího základu každoročně navýšeného o součet růstu cen a poloviny růstu reálné mzdy. Vychází z měsíční částky 1900 korun na pojištěnce, kterou bude stát hradit příští rok. Pro roky následující se bude daný vyměřovací základ zvyšovat obdobným způsobem jako každoročně dochází k pravidelné valorizaci důchodů.

Spolu s touto úpravou zákona prošly i další dva pozměňovací návrhy, které připravilo Ministerstvo zdravotnictví. První pozměňovací návrh řeší problematiku financování fondu prevence, který je nyní příčinou nepoměru mezi zdravotními pojišťovnami (VZP a ZZP) v poskytování služeb pro pojištěnce. Celkově dojde k výraznému navýšení fondu prevence pojišťoven

Druhý pozměňovací návrh Ministerstva zdravotnictví cílí na nárok pojištěnců k úhradám za ortodontickou léčbu. Změní zákona č. 371/2021 Sb., které nabylo platnosti od 1. ledna 2022 zkrátil lhůtou na doléčení těchto pacientů z původních 2 let na 1 rok. Pozměňovací návrh znovu zavádí 2 letou lhůtu na doléčení pacientů ortodontické léčby.

Zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění včetně těchto pozměňovacích návrhů nyní míří k projednání do Senátu ČR.

(tz-mz)


 

Ceny zemědělských a průmyslových výrobců nadále udržovaly významný meziroční růst

Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců zvýšily o 4,4 % a meziročně o 42,5 %. Ceny průmyslových výrobců vzrostly meziměsíčně o 1,4 % a meziročně o 28,5 %. Ceny stavebních prací se zvýšily meziměsíčně o 1,0 % a meziročně o 12,8 %. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně nezměnily a meziročně byly vyšší o 6,2 %.

„V červnu pokračoval meziroční růst cen všech výrobců. Ceny zemědělských výrobců se meziročně zvýšily o více než 42 % a ceny v průmyslu o 28,5 %. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly dle odhadů o 12,8 % a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o více než 6 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-cerven-2022

(tzčsú)


 

Byty v Česku mají nejčastěji tři místnosti a rozlohu od 60 do 79 metrů čtverečních

Český statistický úřad dnes zveřejnil údaje ze Sčítání 2021 o bytech. Zahrnují data o obydlenosti bytu, údaje o počtu osob v bytě žijících, počtu obytných místností, celkové ploše a právním důvodu užívání bytu.

Celkový počet obydlených bytů při Sčítání 2021 dosáhl necelých 4,5 milionu a od sčítání před 10 lety se zvýšil o 9,1 %.

„Z hlediska právního důvodu užívání bytu šlo nejčastěji o obydlené byty ve vlastním domě, kterých bylo téměř 1,6 milionu. Je to o 470 tisíc více než počet obydlených bytů v osobním vlastnictví,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Na jeden obydlený byt v Česku připadá průměrně 2,3 bydlících osob. „Stejně jako v jiných charakteristikách se i v tomto případě výrazně odlišovalo od ostatních krajů Hlavní město Praha. Podíl obydlených bytů s jednou osobou zde byl nejvyšší v zemi, a to na úkor podílu bytů s vyššími počty bydlících osob. Ten byl v Praze naopak nejnižší nebo jeden z nejnižších,“ doplňuje Marek Rojíček. V souladu s tím byl v Hlavním městě Praze nejnižší průměrný počet bydlících osob v jednom bytě, který dosáhl hodnoty 2,0.

Další podrobnosti naleznete na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/byty-v-cesku-maji-nejcasteji-tri-mistnosti-a-rozlohu-od-60-do-79-metru-ctverecnich

(tz-čsú)


 

Krajské hygienické stanice provedly kontroly v rámci probíhající dětské letní rekreace. Neodhalily závažnější nedostatky

Krajské hygienické stanice podaly hlášení Ministerstvu zdravotnictví o závěrech vyplývajících z kontrol probíhající dětské letní rekreace. V souvislosti s letošní epidemiologickou situací lze konstatovat, že provozovatele dětských táborů v drtivé většině dbají na dodržování hygienických pravidel a současná situace je tak hodnocena jako klidná.

K 18. červenci bylo krajskými hygienickými stanicemi provedeno 376 kontrol zotavovacích akcí, 36 kontrol jiných podobných akcí a 37 kontrol samostatných provozoven stravovacích služeb zajišťujících stravování účastníků akcí. Celkem bylo tedy provedeno 449 kontrol v souvislosti s letní dětskou rekreací. Ve sledovaném období nebyla krajskými hygienickými stanicemi řešena žádná mimořádná situace.

Nejvíce zjištěných nedostatků na zotavovacích akcích se týkala stravování dětí, zdravotnické dokumentace či nesplnění ohlašovací povinnosti v požadovaném rozsahu. V souvislosti s hygienickými nedostatky udělily hygienické stanice 12 pokut v celkové výši 32 500 Kč a vydaly tři opatření přímo na místě, a to 1x likvidace zdravotně závadných potravin, 1x stanoveny podmínky konání zotavovací akce, 1x uložen zákaz používání pitné vody.

Kromě hygienických standardů byly krajskými hygienickými stanicemi kontrolovány i zásady uvedené v doporučení Ministerstva zdravotnictví: „V souvislosti s aktuální epidemiologickou situací považuji za pozitivní, že provozovatelé dětských rekreačních pobytů skutečně dodržují veškerá opatření plynoucí z doporučení Ministerstva zdravotnictví pro pořádání letní dětské rekreace v roce 2022. Současná situace byla krajskými hygienickými stanicemi hodnocena jako klidná,“ dodala hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Celé hlášení je k dispozici na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR: https://www.mzcr.cz/letni-detska-rekreace-v-sezone-2022/

(tz-mz)


 

20. července – Výběr z médií: světelný smog jako české téma, využívání lékového záznamu a materiály z Polska

V českém tisku se ve středu dočtete, že Česko chce v Evropské unii otevřít téma světelného znečištění, píše Mf Dnes. Lékaři a lékárníci častěji nahlížejí podle Deníku do lékového záznamu. A stavební firmy jezdí pro materiál do Polska, téma Hospodářských novin. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Potíže České pošty – tisíce zaměstnanců žádají odškodnění

Praha 19. července 2022 (PROTEXT) – K Iniciativě Rovná Mzda, která pomáhá poškozeným zaměstnancům České pošty dosáhnout spravedlivého odměňování, se denně přidávají desítky až stovky současných i bývalých zaměstnanců tohoto strategické státního podniku. Všechny poškozené spojuje nejen stejný zaměstnavatel, ale i rozhořčení nad nespravedlivým způsobem odměňování. Po léta poště totiž procházelo, že pražští zaměstnanci získávají podstatně vyšší mzdy než ti z ostatních regionů.

Mzdové diskriminaci se prvně postavil olomoucký řidič Petr Hradil, který měl přibližně o 3500 Kč nižší mzdu než řidiči v Praze. Soudy všech instancí, včetně Ústavního soudu ČR, mu daly za pravdu – pošta porušila a doposud porušuje ustanovení zákoníku práce. To jí nyní může vyjít draho, nároky tisíců poškozených zaměstnanců pravděpodobně dosahují miliard korun.

Do Iniciativy Rovná Mzda, která svůj program spustila na začátku června, se zapojilo enormní množství zaměstnanců pošty. Některé z poškozených však sužují obavy, že jim vedení pošty jejich následující působení na pracovišti znepříjemní, pakliže se vůči protizákonným praktikám svého zaměstnavatele ohradí. Právník Mgr. Matej Komora, který stojí v čele Iniciativy, k tomuto uvádí: “Z četných diskuzí s klienty doposud zaměstnanými u České pošty je patrný strach z případných opatření, která by mohla nastat, jakmile se začnou domáhat svého práva, resp. svých peněz. Klientům zdůrazňujeme, že jakákoliv šikanózní jednání vůči zaměstnanci by bylo pouze dalším protiprávním jednáním, čehož si je Česká pošta určitě plně vědoma. Navíc se k Rovné mzdě přidalo a stále se přidává už tolik pošťáků, že by Pošta musela za chvíli zasahovat proti skoro každému svému regionálnímu zaměstnanci.” Přestože řada poškozených pracuje u České pošty po celé dekády, loajality svých zaměstnanců si pošta neváží a nabízí jim regionálně odlišné mzdové ohodnocení. Případné hromadné propouštění z důvodu, že si zaměstnanci troufají požadovat kompenzaci za roky nespravedlnosti, by pro poštu mohlo mít likvidační důsledky.

Náhrada ušlé mzdy se může dle pracovní pozice a doby trvání pracovního vztahu pohybovat okolo 240.000 Kč. Přes pravomocná soudní rozhodnutí Česká pošta svá pochybení stále popírá, není proto nasnadě, že by plánovala plošné dorovnání či navýšení mezd. Je tudíž potřeba, aby se každý poškozený domáhal svého práva samostatně.

Zmíněná Iniciativa nabízí poškozeným komplexní služby vedoucí k získání kompenzace. Iniciativa hradí veškeré náklady za právní zastoupení vč. soudních poplatků a v případě úspěchu u soudu, jenž je vzhledem k soudnímu precedentu očekávaný, si vezme minoritní podíl z vysouzeného odškodnění. Záštita Iniciativy poskytuje klientům komfort skrze vedení procesu uplatnění nároku a snižuje veškerá finanční rizika, kterým by byl klient vystaven, pakliže by si najal právníka a podal žalobu na vlastní pěst.


 

Po podílu v LNG terminálu získalo Česko i potřebnou přepravní kapacitu. Pokryje tím až třetinu spotřeby

Zásadní krok pro posílení energetické bezpečnosti České republiky a snížení energetické závislosti na Rusku. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se Skupinou ČEZ zajistilo pro Česko pronájem podílu kapacity v budovaném plovoucím LNG terminálu v nizozemském Eemshavenu. V minulých dnech ČEZ zajistil i přepravní kapacitu, která umožní dostat plyn zpracovaný v tomto LNG terminálu do Česka. Celkový roční objem, který zde bude možné zpracovat a následně přepravit, je 3 miliardy metrů krychlových. To Česku umožní snížit závislost na ruském plynu až o třetinu.

„Evropa se aktuálně snaží zvýšit možnosti dovozu plynu ze států mimo Rusko. Budují se tak nové LNG terminály, které budou schopny přijímat plyn ze zámoří. O LNG je teď logicky velký zájem a Česko, které nemá moře, si pro potřeby energetické bezpečnosti a zajištění dodávek plynu pro své občany a podniky potřebuje zabezpečit kapacitu v některém z přímořských států. A to se nám nyní ve spolupráci se skupinou ČEZ povedlo,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Česku jsme zajistili možnost zpracovat v tomto terminálu každý rok plyn o objemu tří miliard metrů krychlových. To je přibližně třetina celkového objemu plynu, který jsme dováželi z Ruska. Společně jsme pro stát nově zajistili také přepravní kapacity, přes které plyn do Česka dopravíme.“

Vlastnictví kapacity v importním terminálu je nezbytnou podmínkou pro další jednání o získání LNG. Firma ČEZ proto jedná s různými dodavateli LNG tak, aby zajistila co nejvíce zkapalněného zemního plynu na nadcházející topnou sezonu. Počítá se s tím, že se terminál začne využívat okamžitě po jeho spuštění, které je plánováno na září.

Jde o významný krok na cestě návratu k bezpečným dodávkám energií za dostupné ceny pro české občany a české firmy. ČEZ má rozsáhlý tým velmi zkušených odborníků, kteří obchodují s energiemi po celé Evropě. Využili jsme jejich znalostí a díky naší expertíze jsme získali jak kapacitu v terminálu v Eemshavenu, tak potřebné přepravní trasy. Cíleně tak pokračujeme v naší strategii zbavit se energetické závislosti na Rusku – od jaderného paliva přes dodavatelské firmy až po plyn,“ říká generální ředitel a předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš.

Terminál LNG o celkové roční kapacitě 8 miliard kubických metrů plynu vzniká v přístavu Eemshaven v provincii Groningen na severu Nizozemska. Do terminálu se bude na speciálně upravených tankerech dovážet zkapalněný zemní plyn, který se tu následně ohřeje a takto převede do plynného skupenství.  Tento plyn se následně z terminálu vpustí do přepravních plynovodů a těmi se přesune až na místo určení, v našem případě tedy do České republiky.

Terminál se bude skládat ze dvou plovoucích skladovacích jednotek a zpětného zplynování (FSRU): jde o plavidla Exmar S188 a Golar Igloo. Vedle ČEZ ho budou využívat také společnost Shell a další firmy.

(tz-mpo)


 

dTest: Přehled opatření proti covidu v dovolenkových destinacích

I když počty nakažených covidem stoupají, povinnost nošení roušek či respirátorů zatím v ČR zavedena nebyla. V zahraniční je ale situace odlišná a každá země zareagovala na riziko nákazy jinak, proto je potřeba při cestách na letní dovolenou počítat s možnými komplikacemi spojenými s covidem. Jaká opatření můžete očekávat v jednotlivých zemích?

Letní dovolená v zahraničí stojí rodinný rozpočet nemalé výdaje. V případech, kdy je pro vstup do některých zemí podmínkou potvrzení bezinfekčnosti, pozitivní výsledek testu na covid znamená, že veškeré vynaložené peníze na dovolenou přijdou vniveč. Stejně tak hrozí, že pozitivní test, případně karanténa vás může zasáhnout až v cílové destinaci. Mimo to, že si v takovém případě neužijete dovolenou podle plánu, také hrozí, že si budete muset pobyt o několik dní prodloužit. Při ubytování v hotelových komplexech se tak náklady na dovolenou mohou nečekaně značně navýšit. Z tohoto důvodu je vhodné sjednat si kvalitní cestovní pojištění, které pokryje i náklady spojené s případnou karanténou či izolací. „Takové pojištění je sice dalším nákladem, který se může zdát zbytečným, nicméně se může několikanásobně vyplatit. Doporučujeme proto sjednání cestovního pojištění nepodcenit a ujistit se, že platí i pro cílovou destinaci,“ uvedla ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová. Většina pojištění se však nebude vztahovat na destinace, které ministerstvo zahraničí určí jako rizikové, případně do nich nedoporučí cestovat. Při aktuální situaci s onemocněním Covid-19 však žádná z oblíbených destinací takto označena není.

Podmínky vstupu do často navštěvovaných zemí

Přestože pandemie nemoci Covid-19 již neomezuje každodenní život, na dovolené v zahraničí již na určitá omezení narazit můžeme. Nejčastějším omezením je však pouze povinnost nosit respirátor například v hromadné dopravě či u lékaře – většina zemí totiž pro vstup již nevyžaduje prokázání očkování či negativní test. Přesto se ale do cílové destinace nemusíte bez těchto potvrzení dostat, neboť je může vyžadovat například letecká společnost.

Porovnali jsme podmínky vstupu a případných dalších restrikcí uvnitř státu.

Bulharsko

Není potřeba jakýkoliv certifikát o bezinfekčnosti – do země se tedy lze dostat i bez očkování a testování.

Egypt

Má podobné podmínky jako Bulharsko – také nepožaduje žádný certifikát.

Francie

Ve svých podmínkách je jednou z nejpřísnějších zemí v EU. Všechny osoby od 12 let musí při vstupu předložit:

  • – Certifikát s negativním testem (PCR starý max. 72 hodin nebo antigenní test starý max. 48 hodin)
  • – Potvrzení o prodělání nemoci (max. 6 měsíců zpět)
  • – Potvrzení o provedeném očkování
  • · 7 dní po vakcíně Pfizer, Moderna, AstraZeneca
  • · 7 dní po první dávce vakcíny, jestliže osoba prodělala nemoc Covid-19
  • · 4 týdny po vakcíně Johnson & Johnson

– Evropský očkovací certifikát má maximální platnost 9 měsíců od podání poslední dávky základního očkování (tedy zpravidla druhé dávky s výjimkou jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson), aplikace posilující dávky (třetí) má neomezenou platnost, posilující dávka očkování není povinná pro osoby mladší 18 let. Více informací zde.

To však neplatí k přístupu ke službám (hotely, restaurace apod.). U těch není povinnost cokoliv předkládat.

Itálie

Omezení jsou velmi mírná. Vstup do země je bez restrikcí, a není tak nutné mít certifikát. Uvnitř země jsou stále určitá omezení, jako je například povinnost nošení respirátorů ve veřejné dopravě.

Maďarsko

Bez omezení při vstupu do země funguje i Maďarsko. Ukládá však povinnost nosit roušky v sociálních a zdravotnických zařízeních.

Německo

Také nezavedlo restrikce pro vstup do země. S ohledem na to, že se jedná o spolkovou zemi je však nutné dávat pozor, jaké povinnosti ukládá konkrétní spolková země. Obecně se dá říci, že je v Německu povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě a v sociálních a zdravotnických zařízeních. V některých spolkových zemích však může být tato povinnost přísnější. Zároveň může být i nadále vyžadováno nošení roušek či respirátorů v obchodech, restauracích či kulturních a sportovních zařízeních.

Polsko

Zde platí podobné podmínky jako například v Itálii či Maďarsku. Pro vstup do země není vyžadován žádný certifikát či potvrzení, avšak uvnitř země stále platí povinnost nosit ochranu dýchacích cest (roušky nebo respirátory) ve zdravotnických zařízeních a lékárnách.

Rakousko

Ani u našeho jižního souseda není nutné prokazovat bezinfekčnost při vstupu do země, stejně jako při čerpání služeb (ubytování, restaurace) – výjimkou jsou však například pečovatelské domy, kde je prokázání bezinfekčnosti stále nutné. Podobně jako v ostatních státech je povinnost nošení respirátorů a roušek ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Slovensko, Slovinsko, Španělsko

Slovensko stejně jako Slovinsko a Španělsko také neukládají cestovatelům žádné povinnosti prokázání bezinfekčnosti při vstupu do země.

Tunisko

V Tunisku je jako v jedné z mála oblíbených prázdninových destinací Čechů vyžadováno prokázání bezinfekčnosti. Očkovaní mohou po předložení certifikátu vstoupit bez dalších omezení (není ani omezena platnost certifikátu), neočkovaní však, včetně těch, kteří nemoc prodělali, musí předložit negativní test, který je uznáván jen krátkou dobu (PCR může být starý max. 48 hodin starý, antigenní test max. 24 hodin).

I když je vstup do některých zemí bez restrikcí, je potřeba dodržet i podmínky dopravce, jehož podmínky pro využití služeb nemusí být shodné s podmínkami vstupu do země.

dTest


 

ČOI zakázala na trhu svítící autodráhu kvůli nadměrnému množství olova

(Praha, 19. červenec 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce hračka, která obsahuje nadlimitní množství olova. Jedná se o hračku na baterie – svítící autodráhu značky Magic Tracks 240 ks.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

Text a foto: (tz-čoi)


 

Tragická nehoda na Prachaticku. U Svaté Maří se čelně srazila dvě auta

Před úterní šestou hodinou ranní se na silnici 145 z Prachatic na Vimperk, u odbočky na Buk, čelně střetla dvě osobní auta. Dopravní nehodu nepřežil mladý muž.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výstraha před požáry, teploty až 38 stupňů. Další vlny extrémních veder nelze vyloučit, říká meteoroložka

Česko čeká další vlna extrémně vysokých teplot, letos již několikátá. Teploty mohou na některých místech sahat až k 38 stupňům Celsia. Úmorná vedra již několik dní sužují západní Evropu. V Portugalsku a Španělsku podle tamních úřadů za jediný týden kvůli horku zemřelo přes 1000 lidí. „Suché počasí nahrává vzniku požárů, výstraha bude platit až do odvolání,“ říká pro server iROZHLAS.cz meteoroložka Michaela Valachová.

CELÝ ČLÁNEK


 

19. července – Výběr z médií: dětský ombudsman, nové pravomoci pro děti a problém s budováním velkých dřevostaveb

V českém tisku se v úterý dočtete, že děti se možná dočkají svého ombudsmana, píše Mf Dnes. Podle Deníku zřejmě budou moct děti rozhodovat o svých jménech. A Česko je oproti Evropě pozadu s budováním velkých dřevostaveb, zdůrazňují Hospodářské noviny. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Business campy a soutěže podporují podnikavost u žáků. Jejich cílem je mladou generaci připravit na budoucnost

Přestože má mladá generace zájem o podnikání, často své nápady nezrealizuje, protože se bojí neúspěchu. Asistenční centrum Impuls pro kariéru a praxi při Jhk proto svými aktivitami pro jihočeské školy začalo podporovat podnikavost u žáků s cílem vést je k samostatnosti a proaktivní spolupráci. V předchozích měsících na jihočeských školách probíhaly vzdělávací workshopy, které završil Business camp a krajská soutěž Quest: Podnikej. Jihočeská hospodářská komora také připravila metodické materiály, které inspirují pedagogy k aktivitám na podporu podnikavosti a kreativity ve výuce.

„Podporovat mladé žáky a studenty v podnikavosti je pro společnost jako celek velmi důležité. Chceme totiž mladou generaci připravit na buducnost a vést ji k samostatnosti, zodpovědnosti, ale i vnímání souvislostí a proaktivní spolupráci s ostatními,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která v rámci Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi připravila pro žáky a pedagogy jihočeských škol podnikavé workshopy, které vyústily v tzv. Business camp a následně krajskou soutěž Quest: Podnikej.

„Přišla nám nabídka, že je možné si vyzkoušet podnikavost trochu jinak, a protože jsme s kolegou byli zvědaví, jaké jsou ještě jiné možnosti, jak u žáků podnikavost rozvíjet, tak jsme se účastnili dvoudenního workshopu v Písku a následně se do projektu zapojili,“ zmiňuje Olga Tupá, pedagožka ze Střední školy obchodní z Českých Budějovic, a dodává, co jí i jejím žákům účast v projektu Jihočeské hospodářské komory přinesla: „Business camp byl velkou inspirací, jak pro žáky, tak i pro učitele. Naživo se setkali s velmi mladými podnikateli, kteří ochotně vyprávěli svůj příběh a motivovali tak ostatní, že podnikavost není jenom o tom mít na začátku balík peněz a rozjet business.“

Kromě inspirace do vyučování zapojení pedagogové ocenili i možnost setkat se s odborníky z praxe i ostatními vyučujícími a vzájemně si vyměnit své poznatky a zkušenosti. Kladně celou soutěž hodnotí i žákyně Střední školy obchodní Johanka Frolichová, která se svými spolužáky účastnila školního a pak i krajského kola soutěže: „Mně se projekt líbil moc. Myslím si, že je to zajímavá zkušenost a že to může rozvinout podnikavost mezi mladšími lidmi a zároveň i kreativitu. Z Business campu jsem si odnesla, jak dobře prezentovat a ujistila jsem se v tom, že nezáleží na věku, kdy rozjet podnikání.“

Přestože je zájem o nastartování vlastního byznysu dle průzkumu Nadačního fondu vzdělávání a podnikání v Jihočeském kraji srovnatelný s většinou krajů v Česku, v jiných regionech mají žáci více zkušeností a znají pojmy z oblasti podnikání. Jihočeši se oproti zbytku republiky také více bojí neúspěchu či bankrotu. I proto Jihočeská hospodářská komora podporuje aktivity na podporu podnikavosti a s odborníky také připravila metodické materiály pro učitele středních škol, které si vyučující mohou stáhnout na webu www.impulsprokarieru.cz. Pracovní listy jsou tak podpůrnou pomůckou, jak žákům pomoci vymyslet nápad, zjišťovat informace, naplánovat si finanční zdroje, vytvořit byznys model, či oslovit zákazníka. Podobné dovednosti si žáci vyzkoušeli i na zmíněném Business campu, který chce komora uspořádat i v dalším školním roce. Na campu se mimo jiné žáci naučili prezentovat a obhájit svůj nápad před lidmi, nebo načerpali inspiraci od zkušených podnikatelů z praxe.

Podnikavost komora podporuje i skrz interaktivní workshopy a exkurze pro žáky základních a středních škol. Žáci si tak mohou vyzkoušet různé profese přímo u zaměstnavatelů, nebo zrealizovat svůj vlastní projekt. Stejně tak učitelé mohou využít vzdělávacích workshopů k odbornému vzdělávání, nebo mentoringu kariérových poradců, kdy se skrz individuální koučink mohou naučit pracovat s moderními nástroji a osvojit si nejnovější trendy v kariérovém poradenství.

Soutěž Quest: Podnikej, Business camp i workshopy pro pedagogy a žáky vč. metodických materiálů vznikly díky realizaci projektu Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje III, který je spolufinancován Evropskou unií.

(tz-jhk)


 

Umělecké snímky z českého průmyslu oživily prázdninové České Budějovice

České Budějovice 18. července 2022 (PROTEXT) – Město České Budějovice je v pořadí třetím zastavením putovní osvětové výstavy Czech Industry Photo. Dvacítka velkoformátových snímků z výzkumu i výroby od průmyslových firem z různých koutů republiky včetně umělecky pojaté prezentace inovací z akademického sektoru se zdrží na Lannově třídě v centru města až do 3. srpna. Vstup na fotovýstavu je pro veřejnost zdarma a bez časového omezení.

Czech Industry Photo je putovní osvětová výstava, která odhaluje potenciál a skryté krásy českého průmyslu v rámci rozmanitých odvětví. Tato fotovýstava je unikátním projektem, který prostřednictvím vizuální komunikace prezentuje inovace a perspektivu zaměstnání v průmyslu. Zároveň zprostředkovává pohled na pracovní postupy, obory a profese ve výzkumu, vývoji, výrobě, v průmyslovém designu či transferu energií.

Pořadatelem Czech Industry Photo je v rámci společenské odpovědnosti Promoliga® – komunikační agentura. Fotovýstava je realizována bez státních a evropských dotací jen za podpory srdcařů, spolupracujících médií, asociací a partnerů, kteří v kreativní průmyslové osvětě spatřují důležitost a smysl.


 

18. července – Výběr z médií: pomoc s převozem surovin z Ukrajiny, nárůst případů neštovic a bioplynová stanice

V pondělním tisku se dočtete, že se ČD Cargo podílí na převozu surovin z Ukrajiny, píše deník E15. Podle Mf Dnes se Česko potýká s největším nárůstem planých neštovic za posledních deset let. A Deník N přináší příběh vesnice, která má už 16 let levnější energie díky vlastní bioplynové stanici. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře