Z PRVNÍ RUKY: 11. července – 17. července 2022. Tiskové zprávy úřadů...

Z PRVNÍ RUKY: 11. července – 17. července 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality dne a týdne


 

 

16. července – Výběr z médií: více infekční klíšťata, konec sdílení houbařských lokalit i potíže s vlky

V Česku roste počet onemocnění encefalitidou a boreliózou. Důvodem je podle Mf Dnes počasí i větší počet výletů do přírody. Houbařské skupiny na facebooku se rozhodly, že už nebudou zveřejňovat místa, kde houby rostou, píší Lidové noviny. Snaží se tím chránit přírodu a houbařské lokality. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Stát má přímý vliv na skoro 700 milionů m3 plynu. Domácnostem by vydržel až 2 zimní měsíce

Kromě státního nákupu přibližně 240 milionů kubíků plynu si zajistil stát vliv na dalších 435 milionů kubíků prostřednictvím aukcí. Ty vychází z krizového opatření ministra průmyslu Jozefa Síkely. A do konce června se na základě něj uskutečnilo celkem 20 aukcí na uskladnění plynu, na který stát přispěl částkou 181 milionů korun.

„Aukce přispěly k tomu, že v současnosti je v tuzemských zásobnících plynu více jak 2,5 mld. m³ plynu, což představuje zhruba tři čtvrtiny jejich kapacity. Pokud nenastanou nepředvídatelné okolnosti, tak do 1. listopadu letošního roku naplníme tuzemské zásobníky na 80 % jejich kapacity,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

V rámci krizového opatření se obchodníci s plynem za určitý finanční příspěvek od státu zavázali za přesně stanovenou dobu naplnit vysoutěženou uskladňovací kapacitu a souhlasit s určitým omezením nakládání s tímto plynem, jehož účelem je ponechání přesně stanovených objemů v zásobnících plynu i v průběhu zimních měsíců.

Začátkem července také Správa státních hmotných rezerv od dodavatele obdržela veškeré množství plynu, který za stát nakoupila. Jde přibližně o 240 milionů metrů krychlových plynu. V kombinaci s plynem naskladněným pomocí aukcí tak stát získal přímý vliv další nakládání s plynem o objemu přibližně 675 milionů metrů krychlových. Pro srovnání: Tento objem plynu by v roce 2021 dokázal pokrýt téměř celou spotřebu domácností během dvou měsíců topné sezóny. Za únor a březen loňského roku české domácnosti spotřebovaly 698 milionů metrů krychlových plynu.

Naplněnost tuzemských zásobníků na plyn patří k nejvyšším v Evropě. Jarní růst zásob v českých zásobnících patřil k nejrychlejším od roku 2015, od kdy máme data o naplněnosti zásobníků. Naplněnost zásobníků k 11. červenci 2022 pro srovnání: Česká republika 73 % kapacity, Německo 65 %, Rakousko 49 %, Slovensko 65 %, Polsko 98 %, Francie 68 %, Itálie 65 %, Nizozemsko 57 %, Maďarsko 44 % a EU jako celek 64 % kapacity.

Omezení nakládání je potvrzeno smluvně, a to:

  • V období do 31. října 2022 se nebude moci odtěžit ze zásobníku žádný takto naskladněný plyn
  • v období od 1. listopadu 2022 do posledního dne skladovacího roku 2022/2023 se nebude moci odtěžit ze zásobníku větší množství plynu než takové, aby v období od 1. listopadu 2022 do 30. listopadu 2022 bylo na zvláštním stavovém účtu evidováno aspoň 80 % množství plynu v MWh,
  • v období od 1. prosince do 31. prosince 2022 musí být na zvláštním stavovém účtu evidováno aspoň 60 % množství plynu v MWh,
  • v období od 1. ledna do 31. ledna 2023 musí být na zvláštním stavovém účtu evidováno aspoň 34 % množství plynu v MWh

(tz-mpo)


 

Od pondělí 18. července bude možné očkování 2. posilovací dávkou proti covidu-19

 

Ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo rozhodnutí k podání druhé posilovací dávky na základě doporučení EMA a České vakcinologické společnosti ČLS JEP, a to s platností od pondělí 18. července. Druhá posilovací dávka bude dostupná pro všechny osoby nad 18 let. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje aplikace především osobám nad 60 let a mladším rizikovým pacientům. Rozhodnutí se týká podání druhých posilovacích dávek mRNA vakcín Comirnaty (BioNTech/Pfizer) a Spikevax (Moderna).

Od pondělí bude možnost dostat druhou posilovací dávku na očkovacích místech bez registrace v nemocnicích a u praktických lékařů. U rizikových skupin je nutná konzultace ošetřujícího lékaře. Podmínkou je odstup minimálně 4 měsíce od předchozího očkování. Rezervační systém bude spuštěn od poloviny srpna, do té doby doporučujeme očkování pro rizikové skupiny, občany nad 60 let a poté pro osoby bez zdravotních potíží. Veškeré aktuální informace spojené s dostupností očkovacích míst jsou k dispozici na webových stránkách: https://ockoreport.uzis.cz.

“Chci, aby měli k očkování přístup všichni, kteří o něj mají zájem. Především pak silně doporučuji druhou posilovací dávku osobám starším 60 let a rizikovým osobám. Očkování je dobrovolné, proto děkuji všem, kteří jsou zodpovědní a zajdou si před podzimem na další dávku. Našim zdravotníkům, pacientům i celé společnosti to pomůže lépe zvládnout několik následujících měsíců,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ministerstvo zdravotnictví apeluje na osobní zodpovědnost každého z nás a doporučuje nošení respirátorů ve zdravotnických a sociálních zařízeních, v hromadné dopravě a místech s velkou koncentrací osob. Hygienické stanice a orgány ochrany veřejného zdraví vydávají doporučení pro zdravotnická a sociální zařízení, aby v rámci svých vnitřních předpisů v nutných případech využili možnost zavedení nošení roušek a respirátorů.

Stejná zůstávají i pravidla ve věci testování. První možností jsou antigenní testy, které jsou dostupné v lékárnách pro případ, že mají občané podezření z nákazy covidem-19, nebo po rizikovém kontaktu. Druhou možností je PCR test, který indikuje lékař na základě příznaků onemocnění. Takovýto PCR test je hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Pokud dojde k potvrzení nákazy, platí sedmidenní izolace. Povinnost izolace zaniká po odeznění příznaků a po zhodnocení zdravotního stavu pacienta lékařem. Ministerstvo zdravotnictví bude jednat se zdravotními pojišťovnami o možnosti ze zdravotního pojištění hrazeného PCR testu bez nutnosti indikace lékařem.

“Epidemickou situaci v ČR máme pod kontrolou. Monitorujeme ji společně s daty ze zahraničí. Aktuální mutace covid-19 nepůsobí v tuto chvíli zásadní zátěž na nemocnice a zdravotní systém. Počty pacientů na JIP a ECMO jsou stále nízké a nemocnice péči o tyto pacienty zvládají,” řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Zdůraznil, že v pohotovosti je Centrální řídící tým a Národní institut pro zvládání pandemie, které jsou připraveni promptně reagovat na změnu situace.

(tz-mz)


 

Balíček opatření na podporu zdravotně znevýhodněných: Navýší se příspěvek na mobilitu nebo při nákladných dietách

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje balíček opatření na podporu pro zdravotně znevýhodněné. Záměrem je sestavit zacílenou pomoc, ale zároveň nezasáhnout pouze několik úzce vymezených skupin. Změny reagují zejména na stávající inflaci a zdražování energií. Součástí balíčku je například zvýšení příspěvku na mobilitu, příspěvku na zaměstnávání OZP nebo úprava příspěvků na zvláštní pomůcky. Cílem je, aby uvedené změny byly účinné co nejdříve.

„Zdravotně znevýhodněné osoby jsou jednou ze skupin, které jsou růstem cen nejvíce ohrožené. Ve většině případů jsou odkázané na finanční prostředky, na něž mají nárok v rámci systému sociální pomoci. Proto jsme se po seniorech a rodinách s dětmi zaměřili právě na ně,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zvýšení příspěvku na mobilitu pro osoby se zdravotním znevýhodněním

V souvislosti s růstem cen pohonných hmot se zvýší i příspěvek na mobilitu, který v současné době činí 550 Kč měsíčně a pobírá ho přibližně 260 tisíc osob. Nově vzroste o 350 Kč na 900 Kč.

Příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Na chráněném trhu práce je v současné době zhruba 65 tisíc osob se zdravotním postižením. Jejich počet průběžně roste. Vláda se zavázala aktivně začleňovat OZP do společnosti a na pracovní trh. Aktuálně je maximální výše příspěvku pro zaměstnavatele na každou zaměstnanou OZP 14 600 Kč/měsíc, přičemž by se se zpětnou platností od 1. července měla zvýšit o 600 Kč měsíčně.

Příspěvek na zvláštní pomůcku: zdvihací/zvedací plošiny

Ceny plošin rostou vlivem inflace, specificky na ně dopadá růst cen energií, kontejnerové dopravy i nedostatek některých surovin. Maximální výše příspěvku je v případě plošin 400 000 Kč. Navýšení maximální výše příspěvku na pořízení svislé zdvihací nebo šikmé zvedací plošiny pomůže v domácí péči, a umožní setrvat v ní v co nejvíce případech a co nejdéle. Jako adekvátní považuje vláda zvýšení maximální výše příspěvku v případě plošin o 100 000 Kč. V České republice je tento příspěvek přiznáván zhruba 350 osobám ročně.

Podpora pacientů závislých na plicních ventilátorech

Několik stovek pacientů, kteří jsou v domácí péči trvale odkázáni na podporu dýchání pomocí plicních ventilátorů, budou mít v souvislosti se zvýšenými náklady na energie nově možnost zažádat o dávku mimořádné okamžité pomoci, a to opakovaně.

Podpora rodičů při úmrtí miminka

Perinatální ztráta (od 22. týdne těhotenství, případně krátce po narození) citelně zasáhne oba rodiče. Toto trauma často způsobí sebedestruktivní jednání či rozpad rodin. Proto je vhodné rodičům poskytnout čas pro zpracování skutečnosti o úmrtí miminka. Dnes mohou v této situaci čerpat dovolenou pouze matky. Dostatečná přítomnost druhého rodiče v procesu vyrovnání se s bolestnou ztrátou je však důležitou pomocí při potřebě vypořádat se s úmrtím dítěte. Tomu by mělo napomoci rozšíření dosavadní úpravy práva otců na dávku otcovské poporodní péče (tzv. otcovská) i v těchto bolestných případech. Po dobu pobírání otcovské bude příslušet zaměstnancům otcovská dovolená.

Podpora osob s nákladnou dietou

U příspěvku na živobytí již existuje samostatná úprava, která umožňuje zvýšení přiznané částky příspěvku na živobytí osoby z důvodu nákladného dietního stravování, a to každý měsíc. Nárok na zvýšenou částku příspěvku na živobytí, která se ovšem nezvyšovala od roku2012, vzniká na základě doporučení příslušného odborného lékaře. Z důvodu výrazného nárůstu cen se budou částky jednorázově valorizovat o 9,5 procenta od letošního října.

(tz-mpsv)


 

15. července – Výběr z médií: ministerstvu radí zastánci zbraní a opět se chystá úprava pravidel pro předjíždění cyklistů

V českém tisku se v pátek dočtete, že ministerstvo spravedlnosti si podle Deníku N nechává radit od skupiny zastánců zbraní. Řidiči si budou muset nejspíš znovu zvykat na nová pravidla při předjíždění cyklistů, informují Lidové noviny. A v zimě možná budou na pultech obchodů chybět česká rajčata, píšou Hospodářské noviny. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Poslanecká sněmovna schválila úsporný tarif, který pomůže domácnostem s vysokými cenami energií

Poslanecká sněmovna schválila na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu novelu energetického zákona, která zavádí úsporný tarif jako opatření na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií. Konkrétní parametry tarifu stanoví vláda. Předběžně se vláda zavázala poskytnout na tuto pomoc až 27 miliard, s odpuštěním poplatku za obnovitelné zdroje to může přinést domácnostem příspěvek až 16 tisíc korun.

„Úsporný tarif, který dnes schválila poslanecká sněmovna, nám dá možnost pružně reagovat na vývoj situace a podle něj pomoc domácnostem navyšovat. Vláda navíc díky tomuto nástroji získá možnost naprosto flexibilně rozhodnout, jak domácnostem s energiemi pomůže, a na základě svého nařízení jim přispět takovou částkou, jakou uzná za vhodnou,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Úsporný tarif je takový nákladní vozík. Dá se do něj naložit pomoc a rozvést mezi domácnosti. Pokud sněmovna, senát i prezident tento tarif schválí, rozhodování o tom, jakou konkrétní částku do tohoto vozíku naložíme, a komu a kdy ji konkrétně předáme, bude ale už věcí celé vlády. Ta detaily vládní pomoci rozhodne ve svém nařízení.“

Vláda by měla o detailech pomoci rozhodovat na přelomu července a srpna. „Věřím, že vláda na tuto pomoc poskytne původně domluvených 27 miliard korun. To v kombinaci s odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje zajistí domácnostem příspěvek až 16 tisíc,“ říká ministr.

Vše bude administrativně jednoduché – nikdo nebude muset o nic žádat, nikdo nebude muset nikam chodit. Stát slevu prostřednictvím OTE a obchodníků převede na odběratele automaticky a ti ji uvidí na svém vyúčtování za energie.

Na příspěvek plynoucí z úsporného tarifu dosáhnou i domácnosti, které mají vytápění nebo společný ohřev vody zajištěn z domovních kotelen na plyn nebo elektřinu. Tento příspěvek bude určen pro subjekty, které mají uzavřeny smlouvy na dodávky energií do těchto kotelen, to znamená společenství vlastníků jednotek nebo bytová družstva, případně jiné subjekty. Tyto subjekty budou pro získání příspěvku z tarifu muset předat provozovateli distribuční soustavy, k jehož soustavě jsou jejich odběrná zařízení připojena, informaci o počtu bytů využívaných k bydlení. Distributor pak předává tento údaj operátorovi trhu a ten obchodníkům. Příspěvek bude započítán uživatelům bytů jako mimořádná záloha na služby do jejich vyúčtování za služby tak, jako by tuto částku uživatelé bytů sami zaplatili. Konkrétní výši částky určí nařízení vlády.

Na pomoc domácnostem s vytápěním prostřednictvím domovních kotelen vláda předběžně alokovala 3,6 miliardy korun. „U centrálních tepláren se detaily i způsob pomoci budou odvíjet od dalšího rozhodnutí vlády,“ dodává ministr Síkela. Podle první varianty vláda poskytne až 10 miliard na modernizaci tepláren. Teplárny výměnou za to avizovaly, že tuto pomoc zohlední v konečných cenách pro odběratele. Tento postup však podléhá notifikaci ze strany Evropské komise. Druhá varianta dá možnost pomoc odběratelům tepla z centrálních tepláren přímo prostřednictvím úsporného tarifu, který bude fungovat analogicky jako u domovních kotelen. Finanční příspěvek zohlední do vyúčtování dodávky tepla majitelům domů dodavatelé tepla. Majitelé domu ho posléze promítnou do vyúčtování služeb uživatelům bytů jako mimořádnou zálohu. Tuto možnost zajistí pozměňovací návrh upravující problematiku teplárenství.

(tz-mpo)


 

14. července – Výběr z médií: méně peněz za železný šrot, svícení cyklistů a orchestry vyhlížející stávku

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že za kilo železného šrotu nabízí většina českých výkupen jen korunu padesát, píše Mf Dnes. Dopravní experti volají podle Deníku po tom, aby cyklisté museli ve dne na silnicích svítit. A členové profesionálních orchestrů se chystají na stávku, informují Hospodářské noviny. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CEDLÝ ČLÁNEK


 

ČOI zakazuje na trhu bílého svítícího plyšového medvídka kvůli nadměrnému množství olova

(Praha, 13. červenec 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je hračka na baterie, která obsahuje nadměrné množství olova. Jedná se o hračku – bílého svítícího plyšového medvídka model LLB-12208.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

Text a foto: (tz-čoi)


 

Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil již podvanácté za sebou; Vývozní a dovozní ceny rostly

Spotřebitelské ceny se meziměsíčně zvýšily o 1,6 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 17,2 %, což bylo o 1,2 procentního bodu více než v květnu.

„Meziroční růst spotřebitelských cen výrazně zrychluje od loňského července a již překonal hranici 17 %. V červnu k tomuto zrychlování opět nejvíce přispěly ceny potravin, které meziročně vzrostly o 18 %,“ uvádí Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-cerven-2022

V květnu 2022 vývozní ceny meziměsíčně rostly o 3,1 %, meziročně o 16,2 %. Dovozní ceny se meziměsíčně zvýšily o 2,1 %, meziročně o 20,7 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 101,0 %, meziročně 96,3 %.

„V květnu 2022 rostly vývozní ceny meziměsíčně o 3,1 % a dovozní ceny o 2,1 %. Meziročně se vývozní ceny zvýšily o 16,2 % a dovozní ceny o 20,7 %. Rostly zejména ceny elektřiny, ropy a ropných výrobků, železa, oceli a obilovin,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyvozu-a-dovozu-zbozi-kveten-2022

(tz-čsú)


 

13. července – Výběr z médií: Rusové na českých univerzitách, chybějící zaměstnanci a více úsekových radarů

V českém tisku se ve středu dočtete, že Rusové mizí z českých univerzit, píše deník E15. Nedostatek zaměstnanců řeší podle Mf Dnes řada firem statisícovými nástupními bonusy. A v Česku přibývá úsekových radarů, informuje Deník. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Nezaměstnanost v červnu klesla

Úřad práce ČR evidoval k 30. 6. 2022 celkem 231 309 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 4 159 méně než v předchozím měsíci a o 41 993 méně než loni.

Podíl nezaměstnaných osob poklesl na 3,1 %. To je o 0,1 p. b. méně než v květnu a o 0,6 p. b. méně než před rokem. Míra nezaměstnanosti byla podle posledních dostupných dat  EUROSTATU (za květen) nejnižší v celé EU, a to 2,4 % (průměr EU 5,9 %).

(tz-úpčr)


 

ČOI zakazuje na trhu hračku ve tvaru pily kvůli nadměrnému množství olova

(Praha, 12. červenec 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je hračka na baterie, u které bylo zjištěno v pájeném spoji mnohonásobné překročení obsahu olova. Jedná se o plastovou hračku ve tvaru pily značky G21.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

12. července – Výběr z médií: hotovost v restauracích, problémy Sberbank a největší zvony v opravě

V tisku se v úterý dočtete, že restaurace přechází zpět na hotovost, informuje deník E15. O úvěrové portfolio české Sberbank nikdo podle Lidových novin nestojí. A dva největší české zvony musejí k restaurátorům, píše Deník. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Onkologicky nemocné děti doletěly zásluhou sbírky Srdce dětem k moři

Praha 11. července 2022 (PROTEXT) – Nedávno o.p.s. Život dětem přivítala ve svém sídle rodinu z Baldovce z Olomouckého kraje. Na tu se snáší víc smůly, než je zdrávo. Obě děti, malý Jiříček i starší sestřička Barunka, trpí vzácnou genetickou nemocí, kdy jim v těle vznikají nezhoubné nádory. Bohužel i maminka má za sebou onkologickou léčbu. Proto dostali ze sbírky Srdce dětem, která již 11 let probíhá ve všech obchodech společnosti Lidl a pomáhá rodinám s vážně nemocnými dětmi v celé naší republice, ozdravný pobyt u moře v řecké Velice, kde by měli všichni načerpat novou sílu a energii, kterou tolik potřebují.

Když se malý Jiříček narodil, nevěřila jeho maminka vlastním očím. Chlapeček měl zdeformované ouško, vypadalo to, že skoro žádné ouško nemá. Navíc měl pokřivenou ručičku a zdálo se, jako by se při porodu zlomila, ale nakonec lékaři zjistili, že Jiříčkova ruka už v těle maminky bojovala s nádorem. Za nějakou dobu se Jiříčkovi udělala na čele bulka a začalo mu otékat očičko. Rodiče s chlapečkem skončili na onkologii v Brně. Tam mu nádor, který byl nezhoubný, vyoperovali a začal dostávat chemoterapii. Ta ale moc nefungovala, protože se mu brzy pod okem udělal další nádor. Jiříček dostával druhý blok vysokých dávek chemoterapie, jenže na ně reagoval špatně. Nádory se sice rozpadaly, ale chlapečkovi selhávaly orgány, takže skončil na měsíc na jednotce intenzivní péče. Rodiče se báli, že o syna přijdou. Nakonec to Jiříček všechno zvládl a rodiče si ho odvezli domů v naději, že to nejhorší mají za sebou. Nádory byly nezhoubné, ale zcela nevysvětlitelné. V nemocnici se dozvěděli, že se jedná o neznámý druh nádorů, kterými trpí asi čtyři rodiny na světě. Nakonec rodičům nabídli pro Jiříčka biologickou léčbu, která ovšem nebyla ještě vyzkoušena na dětech. Šlo o jedinou naději, a proto souhlasili. Biologická léčba byla úspěšná, rodiče s Jiříčkem jezdili obden na kontrolu a doufali, že konečně nad nádory zvítězili. Jenže dva nádory zmizely a další se objevily, proto zůstává Jiříček na biologické léčbě do dneška a vlastně stále je v ohrožení života.

Jiříček má starší sestřičku Barunku. Ta byla naprosto zdravá, ale v sedmi letech po ráně do hlavy začala trpět velkými bolestmi, a tak ji rodiče taky odvezli na onkologii do Brna. Bohužel tam zjistili, že i ona má stejný typ nádorů jako Jiříček. Barunka nemusela na chemoterapii a rovnou jí nasadili biologickou léčbu a všichni doufají, že u ní se další nádory objevovat nebudou. Ale tím trápení rodiny neskončilo.

Když šla maminka na pravidelný mamograf, objevili ji bulku, která byla zhoubná a musela ven. A tak rodina žije ve velkém stresu. Neví, kdy a kde se zase nádory objeví, děti kvůli velkému množství léků trpí bolestmi bříška, proto se rodiče v noci pořádně nevyspí, prostě mají o své děti strach. Co bude dál, nikdo neví, lékaři doufají, že růst nádorů přeruší puberta. Zda tomu skutečně tak bude, ukáže čas.

Před odletem do řecké Veliky v sídle o.p.s. Život dětem přivítali celou rodinu i s Eliškou Froschovou z Lidlu, kterému jsou všichni nesmírně vděčni za realizaci tolik potřebné sbírky Srdce dětem. S rodinou se přišel seznámit i milý host, dlouholetý příznivec, dá se říct i kamarád o.p.s. Život dětem herec Otakar Brousek ml. Ten úžasnou a těžce zkoušenou rodinu okomentoval takto: „Já tyhle lidi obdivuji a skláním se před nimi, protože vždycky si představím sám sebe v té situaci, jestli bych to vydržel, takže klobouk dolů, a hlavně jim držím palce.“

Nezbývá, než rodině držet palce. Jiříček i Barunka mají kvůli léčbě stále oslabenou imunitu, Jiříček velmi špatně jí a maminka má kvůli onkologické léčbě zase problémy s klouby. Děti sice pravidelně chodí na CT, ale rodiče nikdy neví, kdy a kde se nové nádory zase objeví. Rodina potřebuje hodně síly a energie.


 

Lidé nad 50 let jsou často na trhu práce diskvalifikováni z důvodu věku. Je to však chyba. Pro zaměstnavatele jsou velkým přínosem

Lidé nad 50 let patří k nejpočetnější skupině nezaměstnaných z pohledu věku. Důvodem jsou především předsudky zaměstnavatelů, a tak se osoby vyššího věku potýkají s problémy návratu na trh práce. Pokud se však schopnosti a generace navzájem respektují, ptají se, učí se od sebe, jejich vzájemná spolupráce může být pro zaměstnavatele velkým přínosem. Společnosti, které jsou přátelské zaměstnávání pracovníků nad 50 let, pak ocení v Jihočeském kraji Jihočeský pakt zaměstnanosti ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí.

„Lidé nad 50 let se řadí k ohroženým skupinám na trhu práce. Jen v loňském roce bylo nezaměstnaných ve věku nad 50 let v Jihočeském kraji téměř 3 a půl tisíce, což je téměř o tisícovku více než lidí ve věku od 20 do 30 let,“ uvádí Dana Feferlová, ředitelka Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, a dodává, že lidé vyššího věku se potýkají i s problémy návratu na trh práce. Ve výběrových řízeních je často diskvalifikuje právě věk a předsudky zaměstnavatelů.

I přesto, že vyšší věk vnímáme jako garanci praxe, důvěry a loajality, dochází z důvodu věku často k diskriminaci. Zaměstnavatelé vnímají starší pracovníky jako méně flexibilní, neochotné se učit novým věcem či příliš konzervativní. Jedná se však často o předsudky, díky kterým organizace ztratí cenného pracovníka s velkými zkušenostmi. Nejen flexibilita, ale i vzdělávání se totiž týká lidí každého věku a postačí často jen změnit přístup, aby byli zaměstnanci motivovaní se učit novým věcem. Spíše než školení nařídit, je totiž u těchto pracovníků efektivnější vysvětlit jim, proč je školení důležité a co účastníkům přinese.

Dle Jany Streichsbierové, koučky, která vede projekt s názvem Úspěšně do penze, je totiž prokázané, že nejen pracovní týmy složené z žen i mužů, různých národností, ale také z různých generací jsou ty nejúspěšnější: „Pokud každý člen týmu používá své schopnosti a generace se navzájem respektují, ptají se, učí se od sebe a pokud jsou zvědaví na názory ostatních, dokážou nejen najít správnou vizi, ale také ji dotáhnout do konce,“ vysvětluje Jana Streichsbierová a vyjmenovává, o jaké schopnosti generace 55+ mluví: „Starší kolegové mají řadu životních zkušeností, které lze nasbírat jen s prožitými léty. Umějí věci dotáhnout do funkčního konce, jsou praktičtí a vytrvalí. Mají dobrou emoční inteligenci a schopnost vyjít s lidmi. V neposlední řadě je to pocit zodpovědnosti a loajalita vůči práci, která je pro každou organizaci velmi důležitá.“

„Ze zkušeností z našich projektů víme, že řada zaměstnavatelů si výhody pracovníků s letitou praxí uvědomuje a věk pro ně není překážkou. Naopak je umí obrátit v přednost a využít potenciálu, který takový zaměstnanec přináší. V organizacích se setkáváme i s individuálním přístupem k zaměstnancům starších 55 let či s vypracováním strategie Age managementu společnosti. Pro tyto společnosti je určená naše soutěž s názvem Společnost přátelská zaměstnávání osob 55+,“ říká Michaela Fouňová, z Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, která je nositelem Jihočeského paktu zaměstnanosti. Právě pakt zaměstnanosti ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí je vyhlašovatelem této soutěže.

Soutěž o Ocenění „Společnost přátelská k zaměstnávání osob 55+“ byla 20. dubna 2022 v Jihočeském kraji vyhlášena již po třetí a přihlašovat se do ní mohou všichni zaměstnavatelé z jižních Čech, a to jak podnikatelské subjekty, veřejná a státní správa, tak i neziskové organizace. Přihlášky jsou otevřeny do konce července 2022 a registrace probíhá prostřednictvím jednoduchého online formuláře, který je dostupný na webu www.jcpakt.cz. Výherci soutěže se mohou těšit nejen na prestižní ocenění, ale také zajímavé ceny, které do soutěže vložila řada partnerů. Jedná se například o mediální prostor v Deníku a zpravodaji Jihočeský podnikatel či vzdělávání od společnosti Holistic management s.r.o.

Soutěž od roku 2019 probíhá v rámci politiky Implementace stárnutí na krajské úrovni ve spolupráci s Jihočeským paktem zaměstnanosti a dalšími partnery s cílem představit, zviditelnit a ocenit firmy, které zaměstnávají starší osoby, pracují s nimi a které se tak mohou stát dobrým příkladem pro ostatní společnosti.

(tz-jsrlz)


 

Vy rozhodujete, my pomáháme. Tesco spouští hlasování v novém ročníku programu na pomoc komunitám a navyšuje odměnu pro vítěze

Praha, 11. července 2022 – Dnešním dnem odstartovala hlavní fáze již 11. kola grantového programu Vy rozhodujete, my pomáháme. Zákazníci mohou pomocí speciálních žetonů hlasovat ve všech prodejnách Tesco a rozhodnout o vítězných projektech v celkem 70 regionech.

V rámci grantového programu zákazníci hlasují pro místní projekty, které jsou dle jejich názoru nejprospěšnější pro jejich komunity, a Tesco poté v závislosti na výsledcích hlasování poskytuje vítězným projektům finanční podporu. Celkově Tesco v letošním roce rozdělí 3 150 000 Kč mezi 70 dobročinných projektů, částka pro výherce je navýšena na 45 000 Kč.

„Komunitní projekty to v dnešním době nemají lehké. Proto jsem ráda, že v tomto roce navyšujeme grant pro vítěze na 45 000 korun. Naši zákaznici v tuto chvíli mají jedinečnou možnost hlasovat pro dobročinné projekty, které si přejí realizovat ve svém okolí,“ říká Katarína Navrátilová, generální ředitelka společnosti Tesco v ČR.

V aktuálním kole grantového programu Tesco obdrželo 391 projektových žádostí. Do zákaznického hlasování postoupilo 70 z nich na základě hodnocení odborného garanta NROS – Nadace rozvoje občanské společnosti, která prověřuje transparentnost, udržitelnost a pozitivní dopad projektů na lokální komunitu.

„Za deset kol fungování projektu se nám podařilo podpořit už 2 230 projektů celkovou částkou 46 890 000 korun. Svůj hlas Do hlasování se od roku 2016 zapojilo více než 27 milionů zákazníků. Jedná se o největší a nejrozsáhlejší iniciativu v oblasti zapojení zákazníků ve střední Evropě,“ doplňuje Katarína Navrátilová.

Na vašem rozhodnutí záleží

Od 11. července získají zákazníci za každý nákup v prodejnách Tesco hlasovací žeton, který pak mohou vhodit do hlasovacích boxů za pokladnami a podpořit tak místní projekt, který je jim nejbližší. V každé prodejně se utkají o přízeň zákazníků vždy tři veřejně prospěšné projekty z daného regionu. Soutěžící projekty se zaměřují například na podporu a vzdělávání dětí, zdravotně znevýhodněné občany, rodiny nebo sociálně slabší obyvatele, na realizaci volnočasových aktivit z oblasti kultury a sportu, podporu životního prostřední či obnovu místních tradic. Zákazníci pak svými hlasy rozhodnou o vítězném projektu v každém z 70 regionů, který získá grant ve výši 45 000 Kč.

Více informací o soutěžních projektech získají zákazníci přímo na hlasovacím zařízení, kde jsou projekty představeny. Kompletní seznam soutěžních projektů najdou zákazníci na webových stránkách programu https://itesco.cz/pomahame/. Na webových stránkách mohou zároveň sledovat i průběžné výsledky hlasování, které budeme zveřejňovat každý týden nejpozději ve čtvrtek v průběhu měsíčního hlasování. Celkové výsledky pak budou vyhlášeny nejpozději do 11. září 2022.

(tz-tesco)


 

Na MFF v Karlových Varech polovina prodejců porušila zákon

(Karlovy Vary, 11. červenec 2022) Česká obchodní inspekce, inspektorát pro Plzeňský a Karlovarský kraj, letos na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech provedla celkem 62 kontrol a porušení zákona zjistili inspektoři ve 29 případech. „Nejmarkantnější bylo poškození spotřebitele o 56 korun během jednoho nákupu, kdy byly účtovány dva panáky tvrdého alkoholu v ceně 99 Kč za kus místo deklarovaných 71 Kč za kus,“ řekl Jan Řezáč, ředitel inspektorátu pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Pokles tržeb v maloobchodě

Tržby v maloobchodě se v květnu snížily meziročně reálně o 6,9 %, meziměsíčně klesly o 2,3 %.

„Maloobchodní tržby se v květnu meziročně snížily ve všech sortimentních skupinách prodejen, kromě farmaceutického, zdravotnického a drogistického zboží. Meziroční srovnání ovlivnila i vyšší srovnávací základna, kdy vloni v květnu po uvolnění pandemických opatření tržby některých sortimentů nepotravinářského zboží výrazně rostly. Pátý měsíc v řadě klesly tržby internetovým obchodům, avšak oproti předpandemickému roku 2019 byly o více než třetinu vyšší,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb.

Více informací najdete na webu: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-kveten-2022

(tz-čsú)


 

11. července – Výběr z médií: česká těžba na asteroidech, varování ombudsmana a co bude, když Rusko stopne plyn?

V pondělním tisku se dočtete o varování úřadu ombudsmana před obchodováním s černými stavbami, jak píší Hospodářské noviny. Deník E15 přinesl zprávu o nové technologii českých vědců, která by mohla těžit nerosty na asteroidech. A Deník N analyzoval tři scénáře, které mohou nastat, pokud Rusko po pravidelné letní odstávce plynovodu Nord Stream 1 jeho provoz neobnoví. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře