ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: 4. července

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: 4. července

 

AKTUALIZACE – 11,45 hodin:

Dnes a v noci na úterý nás bude od západu pozvolna ovlivňovat zvlněná studená fronta, na které se objeví i lokální bouřky. Většina z vás dnes bouřku ale spíše neuvidí, i tak je ale menší riziko lokálních přívalových srážek, v menší míře pak nárazy větru. Kroupy jsou dneska nepravděpodobné.

Vzhledem k nejistotě lokalizace přívalových srážek je výstraha vydána pro větší oblast, i tak je ale vydán nejnižší (žlutý) stupeň, kdy by riziko nebezpečí nemělo zasáhnout větší plochy.

Už v dopoledních hodinách se v západní půlce republiky vyskytují přeháňky, výjimečně i bouřky. Bouřek bude i díky částečně protrhané oblačnosti více v odpoledních a večerních hodinách. V noci a ráno pak budou přeháňky přecházet i do trvalejšího deště.

Přívalové srážky mohou spadnout do míst s členitějším terénem a vyšším nasycením, což je například na Šumavě, kdy může docházet k prudkým vzestupům hladin menších toků.

Na mapkách jsou vidět 24h úhrny srážek ze 4 modelů od dnešní 6. hodiny ranní do zítřejší 6. hodiny ranní.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Na počátku tohoto týdne bude počasí u nás ovlivňovat zvlněná studená fronta.

Můžeme tedy očekávat hodně oblačnosti, hlavně v jihovýchodní polovině území přeháňky nebo občasný déšť, místy i bouřky. V severozápadní polovině Čech se naopak budou srážky objevovat sporadicky a přechodně může být až polojasno.

Počátek týdne bude nejteplejší. Teploty se budou sem tam blížit i tropické třicítce. Naproti tomu ve druhé polovině týdne k nám bude po přední straně tlakové výše se středem jihozápadě od Irska proudit chladnější vzduch. Denní maximální teploty se budou pohybovat kolem 20 °C, tj. očekáváme teploty až 3 °C pod dlouhodobým průměrem.

Připojené mapy ukazují srovnání dnešních maxim se sobotními. Připojený graf pak ukazuje průběh průměrné denní teploty a její odchylky od normálu od konce května, kdy jsme naposledy zažívali souvislé období s podprůměrnými teplotami.

 

 

 

 

 

 

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

Aktuální výstraha pro regiony a města je ZDE


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře